Log in

View Full Version : Ns 10m Studio Polaritet?

Rhino
19-05-2014, 02:55 AM
Danas dobijem poziv od prijatelja koji je pazario Ns10-ke skoro da ako mogu svratim i dam svoje misljenje. Tj da ih
cujem jer sam i ja vlasnik istih, nesto mu je kao cudno... Ok..

Svratim veceras i meni zvuce rekao bih regularno... Spojeni su kroz monitor kontroler pored tannoy reveal i kad ih slusam ne bih rekao da cujem neke anomalije.. Switchujem sa para A (tannoy) na par B (yamaha) isto, sve ok...

Medjutim kad se stavi da sviraju oba para zajedno u isto vrijeme (A + B) cuje se da nisu u fazi? Onda sam zamijenio krajeve kablova iza zvucnika na skretnici naopako (plus na minus, minus na plus) i tad sve zvuci normalno...

Ja sam pomalo operisan od elektrotehnike a on jos vise od mene :)

Medjutim smorio se covjek i evo ne da mi da odem jos kuci. Kojim sistemom eliminacije da se krene u ovom slucaju? Kapiram da moze da bude do pojacala, do zvucnika... Do kablova nije jer eto toliko umijem da provjerim :D

Sent from my iPhone using Tapatalk

disco violence
19-05-2014, 09:57 AM
Ja sam tek ove godine sasvim slučajno naišao na post u kome se govori o polaritetu adama A 7 koje imam godinama i koji su obrnutog polariteta.Prvo proveri kablove a posle i zvučnike,mada ja nisam proverio svoje adame verovao sam njihovom korisničkom servisu koji su mi rekli da su sve do broja lupiću 48264 uradili zvučnike "naopako".Tako da proveri ti i te tannoye možda su oni problem?Kako proveriti zvučnike bez da ih rastavljaš?

Era
19-05-2014, 10:04 AM
zvucnik u fazi bi trebao da ima pomeraj prema napred za neki izrazeni dinamicki instrument,noga,bas...posmatraj kako se pomera membrana!

Arthur
19-05-2014, 12:00 PM
kolko je znam, ljudsko uvo ne može da razlikuje faze same po sebi, bez nečeg drugog što je u suprotnoj fazi. Tako da mislim da je svejedno dal ti zvučnik gura prvo napred ili prvo nazad, dokle god ne pokušavaš da svira istovremeno sa još nekim parom u kontrafazi, a nisam baš siguran zašto bi ovo radio.

Rhino
19-05-2014, 12:14 PM
Nema pomjeraj... To mi je cudno... Znam kako zvuci zvucnik van faze, kao da ti je neko zavrnuo mozak u usima :-)

Probao sam i da pustim muziku dok su polatiteti razliciti (lijevi naopako 'minus na plus, plus na minus' - desni regularno) i slusam MONO ne bih li dobio kakvo ponistavanje Ili stogod,
ali nista?

Sto se tice tannoya i mogucnosti da je njihov polaritet okrenut to mi nije ni palo na pamet... Mada, ne vjerujem... Covjek ih je kupio nove, veca mi je mogucnost da je neko cackao yamahe ili taj amp...

Rhino
19-05-2014, 01:13 PM
kolko je znam, ljudsko uvo ne mo?e da razlikuje faze same po sebi, bez nečeg drugog ?to je u suprotnoj fazi. Tako da mislim da je svejedno dal ti zvučnik gura prvo napred ili prvo nazad, dokle god ne poku?ava? da svira istovremeno sa jo? nekim parom u kontrafazi, a nisam ba? siguran za?to bi ovo radio.

Malo sam konfuzno napisao ovo gore, prastajte...

Dakle kad zamijenim faze lijevom i desnom zvucniku cuje se fazni pomjeraj kao ti je pomjeren 'mozak u usima'... Ali ovom mono idejom koja mi je sinula nisam uspio da shvatim koji je ispravno podesen, tj problem je 'uzi' ali i dalje postoji u istoj razmjeri i ne mogu da ocijenim koji je 'ispravan'

Mislim... Ako je ovako kako Artur kaze, neka ih onda veze naopako da ne osjeca kontrafazu kad slusa oba para zajedno i mirna Backa...

Ali da li je ustvari tako?

Rhino
19-05-2014, 01:23 PM
zvucnik u fazi bi trebao da ima pomeraj prema napred za neki izrazeni dinamicki instrument,noga,bas...posmatraj kako se pomera membrana!

Ne znam jesam li ukapirao dobro? Mislis da mu kazem da veze razlicito lijevi i desni pa da gleda membrane?

Era
19-05-2014, 01:49 PM
Da,u normalnom radu zvucnik je predvidjen da se krece napred,mora primetiti kada pusti bas ,udarac noge,bilo koji instrumnt iz frekvencijskog nizeg spektra!

Rhino
19-05-2014, 02:05 PM
Ok, hvala! Zovem ga..

Rhino
19-05-2014, 03:05 PM
Kaze da ne moze da ukapira jer mu se zvucnik brzo pomjera :D

Ali isto tako kaze da mu se cini da je woofer nemirniji/sporiji/vise mrda u jednom modu..

Mene je sad zainteresovalo ovo sve... Mozda je zbilja neka serija vezana ovako, neka onako kao sto reche disco violence gore?

Evo i ja kad pogledam nisam siguran.. Kao kad gledas auto koje se krece a felne se vrte u suprotnom pravcu :)

Arthur
19-05-2014, 05:17 PM
Ma batali rekoh vec da je svejedno samo po sebi.

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

Rhino
19-05-2014, 06:43 PM
I ja tako kapiram kad prolaze slusni test potuno normalno...

Ali momak kupio od nekog na kupujem prodajem a trazio je duze neki ocuvan primjerak pa se smorio sav za medalju.. Zvuce ok i u boljem su vizuelnom stanju od mojih duplo..

Dacu mu ja moje za njih ako bas oce.. Hehe

Salim se...

Evo sad cu mu poslat sms da batili pricu i uziva.

disco violence
19-05-2014, 08:51 PM
Adam je fabricki napravio hiljade i hiljade monitora A7 kojima je obrnuo fazu,ovo je na jednom forumu otkrio njihov bivši radnik.Ako nekoga interesuje neka pogleda temu koju sam pokrenuo o tome.Tako da ja pre tipujem na Tannoy nego na provereni NS-10,jedino ako neko nije brljao nešto oko kablova,pojačala ili samih zvučnika.
Zašto ne doneseš zvučnike kod sebe ako su tvoji ok, pa pokušajte da locirate problem.

Rhino
19-05-2014, 09:14 PM
Za?to ne donese? zvučnike kod sebe ako su tvoji ok, pa poku?ajte da locirate problem.

Pa ja i mogu, nego mi se iskreno ne cacka po njima jer nisam neki majstor... A kapiram da se lako otvaraju/zatvaraju s obzirom da woofer/tweeter drze po 4 sarafa koji stoje spolja...

Da je do tannoy-a manja je sansa jer mi rece da je probao danas jos i neke kompjuterske i kaze slazu se fazno sa tannoy-ima...

Mada mogu da mu predlozim da ih donese ovamo i probamo na moje pojacalo za pocetak, kad bolje razmislim mozda je do toga...

Arthur
19-05-2014, 09:14 PM
Aman ns10 i nema fabricku fazu, on ima crni i crveni kalem, mislim da nema ni plus minus oznaku. On se jednostavno zajebo kad je prvi put vezivao pa je ubo kontru tanojima i to je sve.

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

Rhino
19-05-2014, 09:19 PM
Ima crveni i crni tockic iza, i evo sad gledam, pise input + i - makar kod mene..

Shot
19-05-2014, 09:38 PM
Ajde ako ste toliko zapeli jel prvo gura ili vuče, ima vrlo jednostavna procedura za provjeriti.
Pustiš da ti iz DAWa svira neki duboki kick i uzmeš mikrofon pa ga staviš ispred zvučnika. Snimiš to. Onda zumiraš i pogledaš waveform. Ako je isti kao i kick, onda zvučnik ispravno svira, ako je obrnut onda zvučnik prvo uvlači...

Rhino
19-05-2014, 09:56 PM
Aok... Tako jednostavno i realno rjesenje mi nije ni preslo preko mozga....

Pa to cu mu reci da uradi odma ne bi li se iskulirao, jer je sinoc istripovao da je u najmanju ruku kupio neku sony liniju u ns10 kaputu :)

nikolaivanic
19-05-2014, 11:44 PM
Danas dobijem poziv od prijatelja koji je pazario Ns10-ke skoro da ako mogu svratim i dam svoje misljenje. Tj da ih
cujem jer sam i ja vlasnik istih, nesto mu je kao cudno... Ok..

Svratim veceras i meni zvuce rekao bih regularno... Spojeni su kroz monitor kontroler pored tannoy reveal i kad ih slusam ne bih rekao da cujem neke anomalije.. Switchujem sa para A (tannoy) na par B (yamaha) isto, sve ok...

Medjutim kad se stavi da sviraju oba para zajedno u isto vrijeme (A + B) cuje se da nisu u fazi? Onda sam zamijenio krajeve kablova iza zvucnika na skretnici naopako (plus na minus, minus na plus) i tad sve zvuci normalno...

Ja sam pomalo operisan od elektrotehnike a on jos vise od mene :)

Medjutim smorio se covjek i evo ne da mi da odem jos kuci. Kojim sistemom eliminacije da se krene u ovom slucaju? Kapiram da moze da bude do pojacala, do zvucnika... Do kablova nije jer eto toliko umijem da provjerim :D

Rhino, napravio si upravo kako treba.. ako jedan par radi sa tanojem lepo, smatraj da je on u fazi. Ukoliko drugi par zvuci cudno i moras zameniti polaritet, taj par je u protivfazi i njega treba drzati kontra.. nije potrebno nista lemiti vec samo obeleziti pozadi novi polaritet.

Rhino
19-05-2014, 11:44 PM
Kad su zamijenjene zice, kad je u fazi sa tanojima, zvucnik gura po waveformu..

nikolaivanic
19-05-2014, 11:48 PM
drzi tako... tanoj i onaj prvi par su ok, ovaj drugi par samo obelezi okrenut polaritet..

Rhino
26-05-2014, 10:40 PM
Odneseni kod majstora jer nije mogao da izdrzi. Kad su ih izmjerili voltmetrom shvatili su da je pojacalo krivo

nikolaivanic
26-05-2014, 11:03 PM
ako je sve probano na istom pojacalu, kako to moze uticati na promenu faze zvucnika kada se stave drugi???

awacs
26-05-2014, 11:10 PM
ako je sve probano na istom pojacalu, kako to moze uticati na promenu faze zvucnika kada se stave drugi???

Tannoy Reveal su aktivni :)

Pozdrav,

Vasa

Rhino
26-05-2014, 11:36 PM
Reveal su aktivni, da..