PDA

View Full Version : Da li je software "upropastio" muziku - ali privremeno

frag
19-04-2014, 01:15 AM
Znam da se mnogima ne dopada ovo sto pricam, i da zavisi od ugla posmatranja, ali to je moj utisak...

Preslusavao sam npr. stvari od Rank 1 koje su radili posle 2005, 2006, stvari drugih "old school" producenta takodje (da sad ne duzim), i zapitam se: zasto mi sve zvuci zgusnuto, PRIGUSENO, s nekom fake masnocom - zasto nema WOW efekta koji me je i privukao u pocetku? Nema "hemije". Sirokog, toplog "airy" zvuka koji ostaje prisutan i u 128 Kbps MP3 snimku.

Moze biti da je problem u njihovoj inspiraciji, ili meni kao slusaocu, ali kad sam naleteo na neki intervju u kojem objasnjavaju kako u velikoj meri koriste software, te Sylenth1, te NI Massive ovo-ono, sve mi je postalo jasno!

Mnogo soft synth-ova i mixinga = gust, prigusen mix, s malo "cudnim" farbama. Tako je, ali se popravlja zahvaljujuci UAD-u, Reveal Sound-u, itd. Druga je to prica kad prikljucite iz analognog izlaza u analogni mixer. Nek' bude suma, ali bice i hemije.

Ovo ne smeta samo nekom ko nema pojma sta je bilo pre, bas kao sto Sylenth-ov DCO zvuci super nekom ko nikad nije cuo Moog-ov VCO.

Druga stvar, preslusavao sam neke uplifting trance stvari mladjih, neafirmisanih ljudi, i to su sjajne ideje realizovane na pogresan nacin. Ne ide bre uz takve ideje tako jeftin sound. Klinci rade u Tuti Frutiju, osecam da string vuku iz onog smesnog "3-Osc" ili kako bese. Nema se para za hardware, a ni volje da se nauci C, ili Logic. Po meni je to skrnavljenje ideja. Vidi se da je vizija tu, a sve zvuci kao doteran demo a ne kao finalni proizvod. I opet se valja po Beatport-u. Ali dobro, ako se razmislja po sistemu BOLJE ISTA NEGO NISTA, onda OK.

Da li to znaci da treba da se vracamo eksternom hardware-u?

Not at all. Evo mene opet uhvatilo da uzmem JP-8000, ali onda shvatim da cu zvucati kao mentalno zaostao u 98-oj. Imam Spire i i7 za novi sound. Nego tu je sad potrebno pritiskati audio soft kompanije, Intel, VA synth kompanije, da sto bolje i sto vise rade za VST i ostale "native" formate. Umesto sto smisljas mnogo dobre D/A konvertore za hardware synth, smisli kako sve to da napravis u DAW okruzenju. Umesto sto povecavas za 5% moc procesora, daj barem 25% u sledecoj generaciji.

Kompromisa ne sme biti, i ovo je dobro napisao jedan lik na KvR-u (povodom Spire-a, ali primenjivo je na sve):

Tried this out for the last few hours it sounds fantastic. Im heading to meet my mate at our studio now but im confident that this thing will go toe to toe with the virus TI on most levels. Its envelopes are Snappy, it's filters sound rawer than the TI and Zebra/diva/Lush101 on first listen. I join this thread and people are whining about CPU cycles this an that. Mate whine if the sound is shit, and at worst case dont buy it. But if some things sounding this good then the battles already won. Every synth can be and mostly are performance optimised after release 1. If it sounds shit then no amount of assembler code and multicore threading is going to save it beyond your very precious artist integrity ears. Remember there are three I's in Avicii but no sign of any ears.

Znaci CPU je tu da se optereti, bas me briga sto pad guta 80% ASIO. Jer ako ja opet mogu da napravim citav arrange, i ako sve zvuci AUTENTICNO, sta me onda briga koliko trosi. 'Oladice ga Noctua.

Moj prvi utisak kad sam upalio Sylenth1 bio je "evo jos jedne igracke". Posle sam ubedjivao sebe da je to ipak dobro, jer nisam imao nista bolje, ali nikakva kolicina EQ-inga, dinamike i ne znam kakvih mixing trikova nije mogla da spase igracku. Rank 1 naprave dobru stvar na Sylenth-u zato sto su Rank 1, ali sound je i dalje "dull". Ili ona Zebra, cim layer-ujes 3-4 krupnija elementa, mix zvuci kao muljanje. Zasto? Zato sto su filteri krs! Zato sto vecina ljudi nece kupiti VSTi synth sa dobrim filterima jer mora da kida CPU. Software je odgovoran za nastanak npr. trance-a sa 500 layer-a, koji medjusobno prikrivaju svoju prljavstinu i jeftinocu. Kakve bre 3-4 baslinije? Napravi mi jedan kick i bas da sednu kako treba. Najefektnije stvari su imale najjednostavnije aranzmane, ali savrseno odabrane elemente.

Hvala bogu, pocele su da se pojavljuju stvari koje ozbiljno zvuce na VST-u, i to je ocekivano. Ja sam skapirao jos pre 15 godina da ce tako da bude. Nadam se da sad izlazimo iz perioda DULL PC/MAC MIKSEVA koji je trajao nekih solidnih desetak godina.

Moralo je to da se istrpi, da bi dosao neki novi talas pravog, sirokog zvuka. Ali ovog puta "in-the-box". Ja sam bas staromodan, i dalje mi je drazi desktop od laptopa.

Buducnost je cip u glavi koji, kontrolisan mislima, oblikuje waveform, a zatim ga bezicno prenosi na zvucni sistem. Ili na cipove u glavama drugih ljudi. :shock:

Mrgud
19-04-2014, 01:30 AM
Koje su to konkretno stare stvari koje su bolje zvucale nego ove danas ?
Ne vjerujem da uad ima ikakve veze sa kvalitetom zvuka i produkcije..

Filip_
19-04-2014, 03:58 AM
Druga stvar, preslusavao sam neke uplifting trance stvari mladjih, neafirmisanih ljudi, i to su sjajne ideje realizovane na pogresan nacin. Ne ide bre uz takve ideje tako jeftin sound. Klinci rade u Tuti Frutiju, osecam da string vuku iz onog smesnog "3-Osc" ili kako bese.

Ima ljudi koji su savladali Fruti 99% i pravili (i prave) stvari koje imaju veliki komercijalni uspeh. Mozda im je to i cilj? Iskreno mene je Fruti uvek odbijao, jednostavno ne "mirise" na nesto sto smatram ozbiljnim Daw-om, ali sam pao na dupe kako moze da se uradi stvar da zvuci...

Nema se para za hardware, a ni volje da se nauci C, ili Logic.

Nisu jedini, iskreno, danas, umesto staromodnog i sporog (moje misljenje) Cubase-a Studio One je odlicna zamena...

Kakve bre 3-4 baslinije? Napravi mi jedan kick i bas da sednu kako treba. Najefektnije stvari su imale najjednostavnije aranzmane, ali savrseno odabrane elemente.

Slazem se, ali cesto nekoliko bas linija (ili istog kick-a, synth-a...) daju odredjeni smek...'ebem li ga...uvek ce biti ljudi za i ljudi protiv toga...

alavuk
19-04-2014, 06:12 AM
softver nije upropastio muziku , nego ju je ucinio jos banalnijom tj nije zvaka za (svakog) seljaka ... a ionako je "besplatni" softver da se i u toj grani desi "prirodna" selekcija isto kako i u dj-ingu , samo mi nikad nije bilo jasno zasto se juri za tim jednim te istim zvukom ? mozda ta neka ne naslusanost muzike sto u proslosti sto u neotkrivanju/drugih zanrova muzike ili lazni marketing ? veliki je to x faktor tj jednacina (obrnuto d ;) ) ... ali u itb-u ne moze sve ... (http://www.discogs.com/Pharrell-Williams-G-I-R-L/release/5459672)

DaBear
19-04-2014, 08:18 AM
Prvo - totalno nebitna diskusija / razmisljanje... cemu ? Zasto? koja je poenta.uvek ima ljudi koji rade nesto bolje od drugih...dobar proucent ce i iz malog sinta da izvuce veliku temu i sound...a los ce da sedi okruzen analogijom i da je glde kako svetluca...

Drugo - Pricas o muzici staroj skoro 10 godina...puno se promeni u 10 godina ! Ostari se, promene se ukusi i pogledi na sve a kamoli na muziku.
Ja kad probam da slusam nesto staro na sta sam otkidao pre 10/15/20 godina..sad mi smesno i dosadno i sve vreme se pitam kako sam se lozio na to...tako to ide.
hardware synth - svi znaju moj stav...necu vise o tome...

Nego mani se praznih prica i navali na muziku...

alfom
19-04-2014, 09:52 AM
Svojevremeno sam se naslušao demo snimaka rađenih na najobičniji kasetaš, sa nedovršenim tekstovima, mumle, mrmle, ..., snimljenim da jedva čuješ išta (neka drvena tambura i glas). To je išlo u ruke pravog mahera za aranžmane i snimanje. Bila tri takva albuma, a autor punio dvorane, prodavao po 500.000 kom. kaseta i LP. Dakle, najvažnija je ideja. Možeš je prezentovati bilo kako znaš i umiješ, a u rukama specijalista u lancu proizvodnje 'vinila', sve bude naj. naj.
Logično je da postoji tržište koje nije pijaca, i oko kojeg se vodi bitka. Neuporedivo više troši mnogo srednjih i malih potrošača, nego malo bogatuna. To je suština prodaje, odn. te industrije.
A ja sam prezadovoljan, jer na hard osnovi ne bih mogao nikakav demo uraditi, jer ne mogu sebi priuštiti hard.
Kvalitet : takav je kakav je. Kao i svi se koprcam u onom što imam.
Ali, ko god kaže da se dobar miks ne može uraditi na compu, NE govori istinu.
Tek je izišla (možda) peta generacija softova, a oni koji znaju, postižu kvalitet kojeg samo pre-stručno uvo može razlikovati od hardvera.
Uporedo se navikavaju uši slušalaca širom Zemljine kugle na to 'nešto drugačije'. Najveći posao su uradili loši mp3 i Youtube (i slični).
Tako ...
Samo treba učiti i raditi. Objavljivati gdje god se može. A šta dalje? ; pred nama je.

idvi
19-04-2014, 10:03 AM
Prvo - totalno nebitna diskusija / razmisljanje... cemu ? Zasto? koja je poenta.uvek ima ljudi koji rade nesto bolje od drugih...dobar proucent ce i iz malog sinta da izvuce veliku temu i sound...a los ce da sedi okruzen analogijom i da je glde kako svetluca...

Drugo - Pricas o muzici staroj skoro 10 godina...puno se promeni u 10 godina ! Ostari se, promene se ukusi i pogledi na sve a kamoli na muziku.
Ja kad probam da slusam nesto staro na sta sam otkidao pre 10/15/20 godina..sad mi smesno i dosadno i sve vreme se pitam kako sam se lozio na to...tako to ide.
hardware synth - svi znaju moj stav...necu vise o tome...

Nego mani se praznih prica i navali na muziku...

:mase::mase::jupi: u potpunosti se slažem i htio bih opet nagasiti UVO, UHO..uši ta blagodat koje nam je bog dao s tim organom treba praviti muziku..glazbu itd.:wink:
Fićo neki nostalgićno hvale ..kao ono..to bio auto! A njesra prve kategorije na 70.000 morao si na "generalku".:D
Jedino se ne bih složio da su NEKE pjesme su zastarjele evo prve koja mi pada na pamet s par "živih" instrumenti a vocal van vremenski https://www.youtube.com/watch?v=8PZWGGkrMCk

Sky Net
19-04-2014, 10:39 AM
Sound ne pravi daw, nego covjek, i sound ima svoje stilove, i svoje vrijeme, danas je u modi jedno, sutra ce biti drugo.. To kakva ce buducnost biti, i da li ce u glavi biti cip ili ne - I really don't give a f***. Ljudi su prije na singl core-u pravili stvari koje su dobre, i koje su dobro zvucale. I nikakav spire ili i15 nece pomoci u tome, jer to sto ti cujes, toliko spektakularno, to je tvoja licna percepcija. Znas sta ja mislim o spire-u npr? NE MISLIM. Ne opterecujem se. Ne interesuje me koliko ima filtera ili nema, nije me briga jer nisam programer. Sylenth igracka? Super. Tvoj stav. Neko je sa njim zaradio pare i pare, i ima milione slusanja. Nexus isto jel? Super. Sigurno se nisu opterecivali s time koliko oscilatora ima. To sto ti ne znas baratati s njim, i njemu slicnim, i sto si se uhvatio jednog ko pijan plota, to je tvoj izbor i to je tvoje ne/znanje. Ko zna, zvucace mu i pad iz Hypersonica. Ko zna, napravice lead od 5 razlicitih lead-ova. I sigurno mu ne treba 3000% cpu-a. I zvucace. To budi siguran. Bolje se fokusiraj na muziku. Moj savjet. No hard feelings.

telefon
19-04-2014, 11:36 AM
isto ko bubnjari koji stalno pricaju o kozama i pedalama, i gitaristi koji pricaju o magnetima:banghead::banghead:
za radit muziku treba bit MUZIČAR.
ne programer ili elektrotehnicar...
a samim tim kad je covjek dobar muzicar,dovoljnoi je inteligentan da nauci koristit kompjuter i outboard opremu koliko god mu treba..
a moje misljenje zasto je danas muzika losija(pogotovo pop muzika)
krivi su producenti...jer vise vole radit na netalentiranim pjevacem nego sa talentiranim...jer ce ovaj netalentirani stalno bit inferioran...to jest producent ce stalno bit ono.....autoritet...neda im se radit sa bilo kim tko ima neke sugestije
producenti vole biti najpametniji u studiju
i da jos nadodam producenti i tonmajstori su veciom propali muzicari...
nisu svi ajde nekih 87%

alfom
19-04-2014, 12:11 PM
za radit muziku treba bit MUZIČAR.
ne programer ili elektrotehnicar...
a samim tim kad je covjek dobar muzicar,dovoljnoi je inteligentan da nauci koristit kompjuter i outboard opremu koliko god mu treba..
a moje misljenje zasto je danas muzika losija(pogotovo pop muzika)
krivi su producenti...jer vise vole radit na netalentiranim pjevacem nego sa talentiranim...jer ce ovaj netalentirani stalno bit inferioran...to jest producent ce stalno bit ono.....autoritet...neda im se radit sa bilo kim tko ima neke sugestije
producenti vole biti najpametniji u studiju
i da jos nadodam producenti i tonmajstori su veciom propali muzicari...
nisu svi ajde nekih 87%
Interesantno... Ni?ta ne razumjeh od ove u desetercu pisane junačke... Davaj link da čujemo ?ta si ti do sada uradio : bilo na polju muzike, snimateljskog posla, producentskog, ... , ... ili, mo?da, ?uplje kritičarskog.

nikolicdn
19-04-2014, 12:22 PM
http://youtu.be/n6QsusDS_8A?t=5m28s

telefon
19-04-2014, 12:27 PM
Interesantno... Ni?ta ne razumjeh od ove u desetercu pisane junačke... Davaj link da čujemo ?ta si ti do sada uradio : bilo na polju muzike, snimateljskog posla, producentskog, ... , ... ili, mo?da, ?uplje kritičarskog.

:plazi:

telefon
19-04-2014, 12:29 PM
http://youtu.be/n6QsusDS_8A?t=5m28s

najbolji period hancock-ka

http://www.youtube.com/watch?v=cmDhrP54HXs

Mrgud
19-04-2014, 01:04 PM
hahahah davajte linkove svi,samo se laprda odje :rotfl:

spartakus
19-04-2014, 01:35 PM
Au bre pa meni najbolji synthovi ni pro 53,fm 7 i sylenth,.

frag
23-04-2014, 01:47 PM
Mozda ja imam malo "osetljivije" uho, zahtevan sam korisnik :ups:

Da me ne razumete pogresno, meni je nikad bolje, od kad imam i7, Spire, a sad savladavam i Divu, Lush, nemam vise onaj osecaj NEDOSTATKA u aranzmanu. Dok sam koristio Reaktor Grunnavperianakoator, koji je u stvari simulacija Jupiter-8 samo sto to ne znas dok ti ne napisu velikim slovima na plugin-u, imao sam taj osecaj nedostatka...

Inace, mnogi od tih sto rade na Sylenth-u i dobro zvuce, uopste ni ne rade sami mix, npr. znam za onog Deadmau5-a da koristi software ali posle nosi kod nekog tipa na analogno miksanje. (Izvinjavam se svima koji vole Sylenth1 - meni on zvuci nekako dirty, lo-fi, staticno, sto je naravno sjajno ako se zeli taj sound).

Naravoucenije: Don't mix grandmothers and frogs.

Kad sam bio mladjan momak, radio sam s drugarima neki synth pop/ebm, imali smo svasta, OB Matrix-6, Juno-60, SH-101, Electribe, pozajmljivali Nord od jednog narodnjaka lol. To je bio adekvatan zvuk, objavljeno je nekoliko stvari, ali svakako nije bio moj omiljeni stil. Niti sam mogao "kolege" da nateram da rade club trance (iako im se svidjao), niti bi to zvucalo adekvatno na nasoj masineriji, u nasim uslovima za rad.

Tad sam mogao da skupim za jednog JP-ja, a da mi ne ostane ni za tastaruru :rotfl:

Eto, sad to nije ni potrebno, Unison na Spire-u cak zvuci prostranije, vazdusatije, i odma' leze u mix. Pravi JP je zapravo zvucao prilicno HARSH bez EQ-a i najvaznije stvari, Chorus-a.

NAJVAZNIJA JE IDEJA, ali je vazno i kako se realizuje!

Evo sta nikako ne bismo smeli da ispustimo iz vida:

IN-THE-BOX MIXING, BEZ OBZIRA DA LI SE RADI "NATIVE" ILI DSP, POZDRAZUMEVA DA IMATE JEDAN JEDINI KANAL :rotfl:
U stvari, nemate nijedan kanal. Sve je virtualno.

Zvuk postoji u prostoru i vremenu, zvuk ima UGAO.
I zato nikad, ni za beskonacno vremena, digitalni mixing nece zvucati isto kao visekanalni analogni mixing. Koliko puta ste videli da kompanija izbaci slogan "We made digital synth which sounds TOTALLY DIGITAL"? Nikad, osim ako sam propustio neki iznenadjujuci development.

Postoje dva pravca u kojem ce se razvijati situacija.

1) Sve slozeniji, zahtevniji digitalni algoritmi koji ce zvucati 99,9999% analogno. Diva zvuci stvarno dobro, mozda je nesto masivniji, grublji zvuk pa recimo meni bas ne leze u mix tako brzo ali pronaci cu joj primenu. Naravno, Universal Audio radi sjajne stvari i to moze da mi bude next step.

2) Potpuno nova resenja, kao sto je QUANTUM COMPUTING. Vrlo malo se o tome pise, ali postoji jak razlog zato to pominjem. Samo jedan dokument sam pronasao u kojem se na akademskom nivou povezuje kvantna teorija s obradom zvuka http://www.phys.washington.edu/users/vladi/acousticsDSP/536QC.pdf

Including Quantum Physics into a course on Acoustics and Digital Signal Processing may seem strange, but upon reflection it is the most natural thing to do. Up to now, we were studying how sound waves are digitized by the cochlea in terms of neuronal firings. Sound waves are also digitized for the purposes of sound storage on computers and consumer devices. In addition, music is digitized into discrete notes and intervals. Quantum Mechanics represents the ultimate connection between the continuous/analogue and the digital/quantum aspects of Nature. At the birth of Quantum Mechanics in the 1920’s and 1930’s, the continuous side was represented by Schrodinger and his Wave Mechanics, the discontinuous side had Heisenberg and the ”quantum jumps”. The two camps were competing on not-so-friendly terms, until they were shown (ultimately by the Dirac formalism in the abstract Hilbert space) to be two equivalent representations of the same theory.Ja mislim da ce ova prica uspeti, ali dajte im nekih dvadeset-trideset godina.

E, onda cemo moci da imamo SSL mixing desk, ili MiniMoog, umanjen na razmere atoma!

Qubit je "bolji" od bit-a ne samo zato sto moze da bude i 0 i 1 istovremeno, nego zato sto ima UGAO. Ima sfericnu strukturu. http://en.wikipedia.org/wiki/Qubit

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f4/Bloch_Sphere.svg

Inace, ja sam skloniji VA nego A zvuku sada, ali "uverljivom" VA zvuku :D
Evo cime bih prosirio sadasnji PC setup, kojim sam inace prezadovoljan:

Universal Audio Appollo 16
Studer A800 UAD Plugin
MOTU MIDI Express XT USB
Roland JP-8000
Roland JP-8080
Access Virus TI2 Desktop
Clavia Nord Lead 4R
Quasimidi Sirius
Yamaha AN1x

Mmmmmmmmm, zelja nikad ne prolazi. Ali prvo moram da pogodim "TAJ ZVUK" na PC-ju, da se zasluzi unapredjenje, a ne da se rasipa ustedjevina na zabavu.

Sve u svemu, smatram da ce digitalni zvuk ostati zapamcen u istoriji kao los zvuk, i kao nuzno zlo u razvoju muzike. Trenutno pobedjuje zbog prakticnosti, jer nije toliko los koliko je jeftin i fizicki mali. Znate sta je digitalni zvuk? To vam je kao kad biste 3D stvarnost sabili u 1D, ili nesto bezdimenzionalno, a onda iz toga rekonstruisali 3D. Sta dobijete? Pa dobijete stvarnost koja ima samo jedan ugao, jednu perspektivu iz koje mozete da je sagledate. Analogni zvuk ima punocu, zadrzava informaciju o prostoru i vremenu u kojem je zabelezen, i zato se svi takmice da ga digitalno podrazavaju.

Za kraj, evo JP-8000 na delu. Ko napravi ovakav sound na PC-ju, poklanjam mu svoj racunar. Ne moze to ni Spire, moze da zvuci sjajno, ali ne ovako. Bez obzira na to, mislim da ce Spire pokrenuti neki novi talas trance/edm sound-a. Barem se nadam.

<iframe src="//www.youtube.com/embed/hw6tYDahEkU?feature=player_detailpage" allowfullscreen="" frameborder="0" height="360" width="640"></iframe>

frag
23-04-2014, 01:58 PM
Au bre pa meni najbolji synthovi ni pro 53,fm 7 i sylenth,.

Pa eto, izgleda ti i Rank 1 imate slican ukus :shock:

Mrgud
23-04-2014, 02:03 PM
svaki sint ima nesto dje je dobar ,tebi mozda ne lezi Diva u mixu jer muzika koju pravis trazi nekakav drugi karakter!
Ja mislim na primjer da u Spire nikad nemoze da se napravi dobar saw bass kao u Sajlent..

fix3r
23-04-2014, 02:38 PM
@frag Podeli malo toga sto trosis drustvu ovde, nije fora da ti samom bude tako zabavno

Sky Net
23-04-2014, 02:39 PM
Sve je to individualno, ko je zagrizenik u JP-8000 (koji je btw SJAJAN u svom domenu), tesko ce progutati bilo sta drugo, i obrnuto, ko gotivi VST i ko zna da barata sa njima, nece biti gladan ovakvih sintova. Doduse, ja licno bih volio imati konkretno JP-8000 u svojoj kolekciji, ne toliko zbog zvuka, koliko zbog njega samog. Sto naravno ne znaci da ga ne bih snimio ako bi na njemu nasao nesto adekvatno i zanimljivo. Sto opet ne znaci da bih zbog njega na pluginove gledao s visine - mnogo mocne alatke su i eq, i kompresor, i sve ostalo..samo ih treba posloziti.

Dushan_S
23-04-2014, 03:10 PM
Sve u svemu, smatram da ce digitalni zvuk ostati zapamcen u istoriji kao los zvuk, i kao nuzno zlo u razvoju muzike. Trenutno pobedjuje zbog prakticnosti, jer nije toliko los koliko je jeftin i fizicki mali. Znate sta je digitalni zvuk? To vam je kao kad biste 3D stvarnost sabili u 1D, ili nesto bezdimenzionalno, a onda iz toga rekonstruisali 3D. Sta dobijete? Pa dobijete stvarnost koja ima samo jedan ugao, jednu perspektivu iz koje mozete da je sagledate. Analogni zvuk ima punocu, zadrzava informaciju o prostoru i vremenu u kojem je zabelezen, i zato se svi takmice da ga digitalno podrazavaju.
...I onda svojevremeno, koji ono nemački magazin, (Beat valjda beše) napravi blind test i ispostavi se da čak ni ljudi koji su inženjeri zvuka nisu u stanju da dobro razlikuju ni mp3 na 320 od wav-a. Džaba zahebane baje koje su stajali iza analognih miksera u koje se svi sad kunu izjave da su zapravo sve vreme pokušavali da dobiju to što je digitalni zvuk danas i da ne vide u čemu je problem.

U principu nebitno je, svako ima neku svoju "religiju", nešto što želi da veruje, a kod zvuka je jako teško voditi racionalne razgovore, ali tehnički, ne zameri mi mešaš babe i žabe, a nisi ni jedini.

Generisanje zvuka je jedna stvar, beleženje zvuka je druga. Digitalna simulacija analognog sinta može ili ne mora biti približna pravom analognom sintu - to je jedna stvar. Potpuno druga stvar je beleženje, snimanje zvuka. Prvo zavisi od programera koji treba da napišu ogromnu količinu dobrog koda i da detaljno prouče ponašanje analogne sprave, što je jako teško i proces u kome se i dalje napreduje. Ovo drugo, snimanje je nešto u vezi čega je sve rečeno, nešto u čemu rezultat debelo zavisi od hardvera i konvertora. Naravno, nekome se ne mora svideti estetika digitalnog zvuka, ne mora mu se dopasti što je sve čisto i jasno, nekome je to "hladno", ali je digitalni snimak vernija reprezentacija snimljenog, izvornog materijala od snimka na traku, smiksanog kroz analogni sto, iako se nama na primer možda može više dopasti zvuk koji je pretrpeo izmene zbog analognog snimanja. Iz nekog čudnog razloga ljudi neprekidno zaboravljaju da je analogno zapravo takođe "neprirodno". To je samo drugačiji način pretvaranja informacije u kodirani oblik. Gramofonska ploča je zapravo fizički nosilac nečega što nije zvuk, zvuk je konvertovan u zareze, rupe na ploči koje se kasnije tokom slušanja ponovo konvertuju u zvuk, talas. Samim tim - došlo je do dve konverzije, ne računajući konverzije i modifikacije koje je zvuk pretrpeo tokom snimanja. Sve se svodi na estetiku - šta je nekome lepo i šta mu prija. Kažem, iz više razloga, korisnici analogne opreme zaboravljaju da one ne operiše više sa talasima, već sa nečim što je reprezent zvuka, koji tek nakon niza metamorfoza, na kraju lanca biva ponovo pretvoreno u talas. Samim tim, osnovni zvuk koji je snimljen je zauvek izgubljen a ono što čujemo je nimalo približna aproksimacija toga, koja je pretrpela modifikaciju kroz vrlo grubu i nesavršenu tehnologiju. U tom jednom aspektu nema razlike u odnosu na digitalno. Na početku lanca zvuk nestaje, da bi se tek ponovo pojavio na kraju tehnološkog lanca.

U tehnološkom smislu, digitalno je bolje kao metod beleženja informacije od analognog, kada se radi o vrhunskoj digitaliji koja je dostupna za mnogo manje para od vrhunske analogne opreme. Bez sumnje je fotografija sa zajebanog analognog aparata na adekvatnom filmu, u rukama majstora bolja od digitalne fotografije, ali došlo se do granice gde više nije moguće imati percepciju razlike. U muzici je jednostavno problem što vrhunsku, održavanu analognu opremu ima sve manje ljudi, jer gubi smisao. Ako će analogna fotografija na kraju biti skenirana, da bi bila u obradi na kompjuteru složena u izdanje magazina za štampu, postavlja se onda pitanje svrsishodnosti analognog. Isto je i za audio.

awacs
23-04-2014, 03:52 PM
Iz nekog čudnog razloga ljudi neprekidno zaboravljaju da je analogno zapravo takođe "neprirodno". To je samo drugačiji način pretvaranja informacije u kodirani oblik.

D?abe kreči?.

Pozdrav,

Vasa

damir23
23-04-2014, 09:52 PM
kao netko ko je nula sa produciranjem i vi?e kao slu?aoc-ne nije soft uni?tio mjuzu. Muzika je ona kaj valja ili ne, il te ponese il ne-pa sad jel to sax ili nexus ili nekisoft sint -nebitno
Sve ostalo samo je ?minka koju je ?ena nabacila za izlaz u grad. E sad ako je prava, ako ?ivi? za nju onda je i bez ?minke dobra..u protivnom..
Hardver ili softver -nek bude pjesma dobra pa sve mo?e:wink:

frag
25-04-2014, 11:01 AM
Znam, Dushane, o razlici izmedju digitalnog i analognog sam govorio pre svega u kontekstu snimanja i obrade zvuka, a ne sinteze. Bice da se nisam dovoljno precizno izrazio.

Naravno da analogni zapis podrazumeva jednu vrstu kodiranja, ali "ANALOGNO" doslovno znaci "PROPORCIONALNO", tj. zvucni talasi koji pobudjuju molekule na traci ili vinilu teze da se "preslikaju" na njih i nema predodredjene matrice kojoj moraju da se saobraze, nema kvantizacije/sampling rate-a. Huge difference.

Quantum computing bi trebalo da napravi kompromis izmedju digitalnog i analognog, da postigne cistocu i preciznost digitalnog sa punocom i toplinom analognog. Mada, sve su to narkomani & ludaci :rotfl:

Pustite vi Bild i "istrazivanja". Slusajte sovjim usima. Evo jednog primera, mozda nije najsrecniji zato sto su u pitanju razliciti zvuci i razlicite okolnosti, ali sto da ne pomenemo...

1) Access Virus TI na Avenger Sound.com, demo banka. Mora double-click na demo barem u mom browser-u.
http://avenger-sound.com/products-page/product-category/trance-behind-the-brain-1/
Snimak koji mi je ODMAH privukao paznju. Znate ono kad naculite usi "sta je ovo?" Odlican low-end, prezentan zvuk, ma sjajno.

2) Banka za Virus TI druga Mikse, ima Soundcloud.
https://sellfy.com/p/1mei/
Bez obzira sto je prvo hi-q MP3 a drugo Soundcloud, razlika je suvise velika da bi bila samo do kompresije. Miksin Virus zvuci vise kao Spire, tj. kao odlican VSTi.

Kasnije sam pronasao utiske ljudi da Virus preko USB-a zvuci dosta drugacije nego Virus preko Access-ovih D/A konvertora. (Znaci ovde govorimo o belezenju i obradi signala, a ne o sintezi da ne bude zabune.) Sumnjam da su bas svi ti ljudi odlepili i da im se pricinjava.

Zanimljivo resenje bilo bi isterati Spire preko analognih izlaza na UA Apollo-u, pa onda vratiti na analogne ulaze i dodati EQ/Studer-a. Pitanje da li bi se dobio efekat kao s Access-ovim analognim izlazima. Najvaznija stvar u citavoj prici je fizicka a ne virtualna separacija kanala :wink:

Anywayz, ja pronadjoh folder iz daleke 2002. sa gomilom nekih melodija i ideja, to sam snimao na VAZ Modular multi-saw oscilatoru, jos nemam ni MIDI nego MP3 samo :D Uvek ima mesta za crossover dance-a i trance-a, pa sad ako se malo (malo mnogo) vise potrudim oko aranzmana i ritmike ugledace i to svetlost dana. Eto cak mi ne trebaju ni nove ideje. Spire mi je zapravo obnovio zelju da radim muziku.

Zanimljivo da se obicno sve svede na jednu glavnu spravu - nema ravnopravnosti ama bas nikakve. Sednes za jednu masinu, nista ne izlazi, sednes za drugu, samo ispada. Da nije bilo npr. Roland W30 sampling keyboard-a ne bi bilo ni onog Prodigy-ja u obliku kojem poznajemo...

I tako, sta vi mislite o svemu tome?

Sky Net
25-04-2014, 11:40 AM
Mislim da sam sebi trebas postaviti nekoliko pitanja.
1. Kakvu muziku pravis, zasto je pravis, i kome je pravis. Posto mi se cini da si se ti malo sam sa sobom "pogubio", od benchmarkova pa naovamo.
2. Da li je ovo forum o produkciji i muzici, ili o kvantnim racunarima i cipovima pod kozom te astralnim projekcijama.
3. Dobro se preispitaj o svom porijeklu - mozda je neki tvoj rodjak bio jedan od genijalaca proslosti, pa cujes stvari u 5-toj dimenziji. Ja mislim da je prije rijec o nekome iz buducnosti, pa da je u toj tranziciji doslo do nekog kurslusa.
4. Zapitaj se da li i drugi cuju isto sto i ti cujes - mozda je to sve "in your head", tako da ako se to ispostavi, mislim da ce te uhvatiti panika, mozda i ne postojis. Sta cemo sa rodjakom iz buducnosti ako ga proguta crna rupa, ili se ispostavi da samo on postoji, a da smo mi u Matrixu(ovako otprilike izgleda tvoje teoretisanje)
5. Salu na stranu. Pitao si sta mislimo - ja mislim da previse razmisljas, a premalo radis na konkretnim stvarima. Zamlacujes sam sebe, i sam sebi stavljas okov na mozak. Nikog nije briga za kvantne racunare i ostale palce. Ako mislis da ti samo jedan plugin moze dati to "nesto", prestani se baviti ovom profesijom odmah, i postedi i sebe i nas gubljenja vremena. Sve je receno, napravljeno, izanalizirano. Nema tople vode. Imas alat -koristi alat. A ako ti nista od toga ne odgovara, upisi neki zanimljiv fakultet koji nema nikakve veze sa audiom, mozda nadmasis i Nikolu Teslu. Eto, to ja mislim.

awacs
25-04-2014, 12:43 PM
Kasnije sam pronasao utiske ljudi da Virus preko USB-a zvuci dosta drugacije nego Virus preko Access-ovih D/A konvertora. (Znaci ovde govorimo o belezenju i obradi signala, a ne o sintezi da ne bude zabune.) Sumnjam da su bas svi ti ljudi odlepili i da im se pricinjava.

Naravno da zvuči drugačije, ko je ikada tvrdio suprotno? Čuo svojim ušima. Doduše, ne znam za USB, ali Saša Habić i ja smo za potrebe nekog projekta gurali njegov TI Polar analogno u Yamahu O1R, pa u Golden Age 73, pa se na kraju vratili na optički izlaz. A ni optički izlaz nije zvučao isto sa različitim optičkim kablovima.

Po meni, bilo koja rasprava o tome da li je analogno bolje od digitalnog, ili obratno, je bespredmetna (mada sam se opet upecao :)). Ne znam kako ti radiš, ali ja kad miksam ne jurim ni „analogni” ni „digitalni” zvuk, nego vijam neki rezultat koji je održiv sam po sebi, u odnosu na muziku koju miksam i ljude koji su je snimili. I, kao što je Dušan rekao, ni analogno ni digitalno nije istinito, pa da bismo na osnovu te „istine” mogli da bilo šta od to dvoje uzmemo kao nekakav kriterijum za merenje „kvaliteta”.

Odgovorno tvrdim da je razlika između digitalnih i analognih kompresora, EQ-a, čega god... neuporedivo manja od razlke između dva izvođača čija se izvođenja obrađuju. A radi se o njima, i njihovoj muzici, ne o nekakvoj ultimativnoj i poželjnoj zvučnoj toplini, širini, masti, štatijaznam.

Svaki sinus koji uteraš u AD konvertor će naposletku izaći kao vrlo sličan sinus iz DA konvertora, baš kao i kad ga proteraš kroz SSL, Neve ili nešto treće. Tehnički gledano (a o tehnici valjda pričamo), miks je ustvari tonsko, dinamičko i prostorno izobličavanje signala, ni manje ni više od toga. I baš kao u stolariji, ako si izabrao dobar komad drveta potpuno je svejedno da li ga sečeš ručnom testerom ili CNC ruterom. Na kraju je važno samo da se delovi dobro uklope. Samo taj komad drveta i konačni rezultat su važni, sve između toga dvoga je nebitno. E da, važno je i to da li neko ume da programira CNC ruter ili ne, i da li je siguran da mu je projekat dobar pre nego što krene da ga programira.

Na kraju krajeva, a to je ustvari u pozadini svih ovakvih rasprava, svako ima pravo da kaže kako mu je prijatnije da sedi u sobi punoj lampica, iz bilo kog razloga. Psiha je važan deo čoveka, i svako je hrani drugom hranom. Ako se neko oseća loše i nesigurno bez lampica, onda svakako treba da ih kupi. Samo da ne ubeđuje druge kako bez njih nema ni topline, ni širine, ni dubine.

Pozdrav,

Vasa

HrastProgrammer
25-04-2014, 01:25 PM
I tako, sta vi mislite o svemu tome?

Da nemam blagog pojma o čemu se tu priča i tko je tu koga upropastio ...

frag
25-04-2014, 03:43 PM
Eto, znaci, sve je u redu!

Inace, bas juce/danas izadje novi KLJUCAN rezultat:
Qubit Reliability Breakthrough Makes Commercial Quantum Computing Possible
http://www.ibtimes.co.uk/qubit-reliability-breakthrough-makes-commercial-quantum-computing-possibile-1445920
http://spectrum.ieee.org/tech-talk/computing/hardware/errorfree-quantum-computing-made-possible-in-new-experiment
By Jeremy Hsu Posted <label style="cursor:default" datetime="">24 Apr 2014 | 13:01 GMT</label>

Dushan S. i awacs valjda razumeju o cemu pricam. Poenta je u tome da umesto da zvuk uglavljujemo u nasu, bit/Hz matricu, samu matricu prilagodjavamo zvuku. Tako imamo kompresiju tj. ustedu prostora bez gubitaka "prirodnosti" (onog sto cujemo usima u vazduhu - mada i to je naravno relativno). I "prirodan" zvuk je diskretan, isprekidan... Prirodno digitalan :D

@SkyNet - pa meni je muzika hobi/interesovanje :rotfl:U totalno sam drugom poslu...

Ja dobio tacno ono o cemu sam mastao pre 15 god. In-the-box party.

Pozdravcic, ne bih vam vise smetao :)

Za kraj - Steinberg Neon, prvi VST instrument iz 1999. godine optimizovan da radi i na 486 procesoru.
Koliko li je hitova napravljeno na njemu.

<iframe src="//www.youtube.com/embed/xgPADmbGSeo?feature=player_detailpage" allowfullscreen="" frameborder="0" height="360" width="640"></iframe>

Mrgud
25-04-2014, 06:29 PM
evo za mene je zvuk iz vsti na primjer potpuno prirodan jer sam navikao na to, dok je zvuk iz nekog hardver sinta neprirodan.I gledam uvjek da u mixu dobijem cist zvuk ,fino srezanih frekvencija bez nekog muljanja i warm sranja da mi necistoce ne plivaju po mixu :) Mislim da nikad hardver nece postici tu cistocu a niti imati toliko fleksibilnosti koliko vsti. Zasto da se vracem unazad i da trazim neko po meni ne savrsenstvo u zvuku ...?:)

STUDIOTON
25-04-2014, 08:28 PM
Ostavimo istoricarima da se bave ovom temom ;)

vasko
25-04-2014, 10:07 PM
Quantum computing bi trebalo da napravi kompromis izmedju digitalnog i analognog, da postigne cistocu i preciznost digitalnog sa punocom i toplinom analognog.

jel su zaista napravili jedan kvantni racunar do danas?

alavuk
26-04-2014, 12:13 AM
za jedno 2 3 generacije kompjutera ... tj trebalo bi da bude 3-ca generacija u komercijalnoj upotrebi ...

darkstar
26-04-2014, 09:36 PM
Mislim da je software upropastio muziku taman koliko je yamaha dx7 upropastila pravi rhodes....

Jedno vreme su ljudi prodavali rhodes da bi kupili dx7, znate taj podatak?

alavuk
26-04-2014, 09:40 PM
pa sigurno tj logicno je za one koji su putujuci muzicari , sigurno su 7-icom sebi olaksali muke oko svih mehanickih i ostalih kvarova a da ne pricam o fizikaliji ...

vinkulja
25-05-2014, 04:27 PM
9th wonder je poceo radit u frutiju i sve je zvucalo masno i jako analogno..tak da nije isti zanr muzike al bitan je producent ne oprema.