View Full Version : oprema u Srbiji
Ustanem onako ujutru,skuvam kafu,pogledam vesti i naravno rumski forum.Posle uobicajenog pregleda ,pogledam oglase.Ne znam da li ste primetili koliko se dobre i kvalitetne opreme vrti u Srbiji.Par zadnjih oglasa od retromana,analognih vintage sprava,lexicona,manleya,neve,vrhuinskih mikrofona,preampa ...Stvarno ne znajuci situaciju kod nas,neko bi pomislio da kod nas cveta posao sa biznisom u muzici.:banghead:
STUDIOTON
17-04-2014, 10:14 AM
Naravno da se vrti kad niko ne kupuje :) oglasi se obnavljaju godinama bez ijednog poziva.. tako da nemoj da te vara utisak :)
fix3r
17-04-2014, 10:54 AM
Jedini sajt za koji ja znam u Srbiji (i koji povremeno pregledam) je kupujemprodajem. Ako filtriras nove/reklamne oglase ne ostane bog-zna-sta. A i kad ostane cene su prilicno naduvane, narocito ako je u pitanju "profi studijska oprema".
Sa druge strane, tezgaroskih klavijatura/aranzera ima sacuvaj boze :) (takodje malo naduvanih uz "ali ja sam ga platio 3 'iljade maraka u Nemackoj")
Postoji li jos neki sajt u Srbiji, sem rumskog, dabome, koji valja instrumente?
Sa druge strane, eBay je makar ovde prilicno presusio. Nece ljudi da se cimaju sa njima, daleko vise i boljih stvari covek nadje na SOS-u, gearslutz-u i gumtree-u nego na fleabay-u.
spartakus
17-04-2014, 10:58 AM
Ima istine u tome shto kaze era,ali i ivan je u pravu.nash standard je tako nizak da mozemo da se merimo sa najgorima(mislim na srbiju).ali kako da ne bude kada posle svake vlasti..uh nesmem da pricham..pravila foruma..sory.,
DaBear
17-04-2014, 11:01 AM
jeste..kod nas su neki (od prvih para) pokupovali high-end-vintage-sta-znam i posto su se vrlo brzo uverili da : 1) pesme im nisu nista bolje zbog njih, 2) plugovi rade to isto i 3) niko ne primecuje razliku - resili su da ih prodaju...ALI u medjuvremeny kod nas ponestalo para i SVI su (valjda) shvatili koliko se sta isplati i neisplati !!
I za eBay je tacno to sto kaze fx3 - svi naduvavaju cene a kad nesto prodajes , ubijaju ti cene sa smesnim ponudama kad hoce da kupe (znam, prodao sam pola studija na eBay-u)...
STUDIOTON
17-04-2014, 11:16 AM
Kod nas sve sto je skuplje od 300? je ravno prodaji polarnog medveda.. :)
Filip_
17-04-2014, 12:00 PM
j1) pesme im nisu nista bolje zbog njih, 2) plugovi rade to isto
Istina. Kao mladji cudio sam se (i redovno zapitkivao zasto) u nekim studijima, u reku, Lexicon reverb, kompresori, moduli Roland i drugi, sempleri razni, a pratkicno nista nije ukljuceno u radu sa materijalom, sve u Daw-u (90% se radi VST plug-in-ovima). I danas je slicno...2 uredjaja u reku se koriste, ostalih 5,6,10 skuplja prasinu...i vizuelno lepo izgleda :D.
VladaNS
17-04-2014, 12:35 PM
Istina. Kao mladji cudio sam se (i redovno zapitkivao zasto) u nekim studijima, u reku, Lexicon reverb, kompresori, moduli Roland i drugi, sempleri razni, a pratkicno nista nije ukljuceno u radu sa materijalom, sve u Daw-u (90% se radi VST plug-in-ovima). I danas je slicno...2 uredjaja u reku se koriste, ostalih 5,6,10 skuplja prasinu...i vizuelno lepo izgleda :D.
ITB je skroz zavladao, i to opravdano. Evo, Arthur radi mikseve koji zvuce dobro i skupo a covek 90% radi itb. Na kraju ostade da je vredno investirati u dobar mikrofon, preamp i konverter, a ostalo mahina radi sasvim dobro ako ne i odlicno. I da, sprave u studijima zaista skupljaju prasinu. Lexicon se jos dobro drzao dok nas nisu castili sa softverskim PCM96 i 480l, sad i on ode u zaborav.
awacs
17-04-2014, 06:05 PM
Ustanem onako ujutru,skuvam kafu,pogledam vesti i naravno rumski forum.Posle uobicajenog pregleda ,pogledam oglase.Ne znam da li ste primetili koliko se dobre i kvalitetne opreme vrti u Srbiji.Par zadnjih oglasa od retromana,analognih vintage sprava,lexicona,manleya,neve,vrhuinskih mikrofona,preampa ...Stvarno ne znajuci situaciju kod nas,neko bi pomislio da kod nas cveta posao sa biznisom u muzici.:banghead:
Ta trgovina je dozlaboga jednostavan biznis ? stvari vrede onoliko koliko neko hoće da ih plati.
Pozdrav,
Vasa
Meni jedino još sintovi imaju smisla (možda je to samo moj trip), ali mnogo bolji zvuk izbacim kad sednem i igram se sa parametrima na samoj spravi nego kad klikćem mišem po plug-u. Ubije mi kreativnost. Još kad poslušam ono što sam pravio dok sam koristi Norda i K-Station, malo mi bude krivo. Smor. :(
fix3r
17-04-2014, 06:54 PM
Meni jedino jo? sintovi imaju smisla (mo?da je to samo moj trip), ali mnogo bolji zvuk izbacim kad sednem i igram se sa parametrima na samoj spravi nego kad klikćem mi?em po plug-u. Ubije mi kreativnost. Jo? kad poslu?am ono ?to sam pravio dok sam koristi Norda i K-Station, malo mi bude krivo. Smor. :(
Yep. I ne samo za klavijature/sintove. Taktilni interfejs rulz, sta god ti dugmici vozili u pozadini - hardver ili softver. Npr. ovo je super stvar, nadam se da ce se jos takvih pojaviti (za malo manju lovu, doduse): http://www.thomann.de/gb/mode_machines_professor_v2.htm
Mislim da, posebno na ovim prostorima, postoji previše ljudi koji nisu dovoljno radili u svim vrstama sustava (ITB, OTB, Hibrid) da bi mogli jasnu crtu povući i govoriti što je bolje. Činjenica da svi danas rade ITB ima jako puno veze što u tome rade besplatno. Ja u svom gradu poznajem samo jednog čovjeka koji radi komercijalno i u kompu ima samo nekoliko plugina jer si više ne može priuštiti, a razvaljene ne koristi.
Ne branim ITB - dapače nezamjenjiv je. Ali ajmo ne govoriti o zvuku i uspoređivati ga jer je ITB jednako loš kao OTB i obrnuto...
Hardver se ne prodaje jer je neimaština. Teška neimaština.
Da se hardver može lako ukrast u skoro neograničenim količinama svi bi ovdje pričali kako je OTB sistem rada superioran...
Kakva je situacija u komsiluku,Hrvati su uvek bili korak ispred nas sto se tice opreme i studija.Slusao sam neke snimke iz Bugarske,moram da priznam da dobro zvuce,Bosna...?
Hollywood
20-04-2014, 09:20 PM
Ja sam ladno juce razmisljao o istoj stvari. Ovde je tolika nemastina da se rekao bih nista ne prodaje, ali bas nista.
Toliko super hardvera i po prilicno dobrim cenama, a niko da ga kupi.
I ja prodajem vec 6meseci neke sprave koje mi u medjuvremenu ne trebaju (jer sam nabavio druge), a nema ko da ih kupi, a prodajem ih bukvalno upola cene.
Za softver se skroz slazem, da svi placaju softver ne bi ovde bilo nikakve muzike koliko se nema para.
Ne secam se da je ovako lose bilo u zadnjih 10-15godina sigurno.
fix3r
20-04-2014, 09:27 PM
^ Da svi koriste isti krekovani softver da se čuti u modernim miksevima, naročito taj neki pop/folk fazon. Ne znam da li je nema?tina gora sada nego pre deceniju, ali je zvuk i miks definitivno dno dna. Čast izuzecima. /rant end
Nema veze (a ni logike) da svi koji koriste isti softver imaju iste mikseve.
Ja mislim da ti to ide ovako:
Klubovi prestanu biti i birtije preuzimaju tržište
Birtije nemaju razglas (jer nisu klubovi), ali bi da im i koji zabavni bend svira jer tad ljudi više popiju
Kako bi uštedili, da ne bi rentali razglas sa stručnom ekipom koja to zna spojiti, ozvučiti bend i smiksati ga, tezgari kojima bolje ide sami kupe svoj razglas jer su kumulativno jeftiniji i sve pare njima onda ostaju
Kad su kupili razglas, onda moraju na njemu i raditi. A oni dobro sviraju, dakle podrazumjeva se da "kuže muziku". Pa tako sami miksaju. Ili imaju vozača kombija kojemu pokažu gdje se dignu potovi pa ih on kao miksa
Kako im razglas ne zvuči baš tako dobro kao profesionalni (iako proizvod ima epitet "profesionalni", i oni su baš ciljano kupili taj koji je "profesionalni"), a i prostor nije baš zahvalan akustički, dobar i loš mix njihove svirke zvuče isto.
Oni sad misle da smiksat nešto nije problem. Ma neš' ti nauke! Jer stvarno, nijanse se ne čuju!
Ojačaju kompjuteri i sad mogu taj svoj mikser, uz par procesora i instrumenata koje imaju, ukopčat i kod kuće pa snimati neke svoje pjesme. Gotovo je s ADAT-om, u njega ne moraju investirati - kompovi su super i mogu sve!
Pa to što snime kod kuće uspiju nekako smiksati, ne po kriteriju da bolje zvuči nego "zato što se to tako radi, sto puta isprobano na koncertu - to se tako mora napraviti". Tako se to radi na koncertima i nema smisla da se radi drugačije.
Pa dođu pluginovi, a kako su oni džaba svi ih krenu trpat. I isfuraju se u usmenoj predaji legende o najboljim pluginovima, uglavnom onima koji imaju najbolje banke preseta, koji odmah rješavaju problem. Jer ionako to tako funkcionira oduvjek - zna se koji su najbolji bubnjevi, zna se koje su najbolje klavijature. Zna se što je "profi".
Kad je dovoljno takvih polu-snimaka i polu-mikseva, napravljenih na isti način "jer se to tako radi", to postane nekakav standard u zvuku te muzike.
Onda onaj neki novi bend koji u to krene inzistira da identično tako zvuči - isto kao i konkurencija.
Pa se tako postave standardi da se bass snima samo isključivi DI, da se bubanj ne snima nego se programira, da se na gitare stavlja to-i-to, na vokal to-i-to...
I tako to ide...
Zašto bi se kupovalo novu opremu?
Zašto bi se učilo dobivati zvuk kad pluginovi imaju presete?
Negativna selekcija
Desetljeća negativne selekcije!
Sve krene od nepoznavanja posla. Ako sviraš, ne znači nužno da znaš kako se tvoj instrument najbolje snima. A ako snimaš, ne znaš kako se instrument koji snimaš svira.
A ovdje svi misle da znaju sve!
DaBear
21-04-2014, 10:15 AM
Meni je kad sam dosao u Engleski bilo cudno da neko prodaje neku sprave i kaze da "can not afford it any more".
Bilo mi cudno jer mu je tu, u studiju...kupio..koristi..ALI nisam skapirao da mu pare ulozene u tu sprave ne vracaju istom merom, da nemoze da naplati tu spravu i da nema smisla da je drzi u studiju (jer nece nikad izvuci pare preko muzike)
Posle puno godina sam skapirao tu filozofiju...
Vreme se promenilo i samo mali broj ljudi moze da uzima veleki pare od muzike i isto tako ulaze velike pare u muziku i studio.
Dok sam bio u Soho studiju sa ostalim producentima, i dok je bilo puno posla, svima je bila mantra da se od svakog projekta (mix, remix, potpisana pesma) kupi neka sprava !
Em se odbija od poreza em lepo !
(lepo je kad ima sta da se odbije i jos vaznije od cega !!!:D )
Dok se sve to lepo placalo (?3-5-6K) po miksu bilo je lako...dolazili su i predstavnici raznih hardware kompanija u studio i davali nam sprave za 30% ili 40% manje...lik dodje i proda 4 ili 5 sprava kod nas za popodne !!
Ko je imao varijantu za jeftin i besplatan prostor - sacuvao je veci deo sprava...ko nije - prodao je sve. Znam preko 10 producera koji su se otarasili svega (zadrzali comp i software) jer "could not afford it any more"
Oprema ne pravi pare vise (kao pre) i postaje teret!
A novi muzikanti / producenti nemaju para jer se danas od muzike slabo zaradjuje... i eto ..puni oglasi !!
Braca
21-04-2014, 02:08 PM
Ako vam nesto nije jasno pitajte DaBear-a, on uglavnom ima vrlo jednostavno objasnjenje za sve, i sve je lako i jednostavno iz njegove vizure. Evo posto pominje tu Englesku sa pravom, ja bas nedavno kupio magnetofon 24 kanalni iz studija koji ima 3 takva magnetofona i koji je jako ozbiljan studio i za engleske prilike, jedino sto nije u Londonu.
Prosto stvari stoje drugacije, muzika ne moze biti samo moda i sa te strane posmatrati stanje stvari, i sta je racionalno u svemu tome. Uvek sam se pitao zasto veliki studiji prosto ne raspordaju svoj hardver i ne rade u DAW-u, jesmo li mi to nesto pametniji i racionalniji od njih, ili mi jednostavno ne razumemo ceo proces do kraja, licno mislim da je ovo drugo. A moguce je da se produkcijom i muzikom bave polutalentovani ljudi.
Nista nije jednostavno i ne treba olako izvoditi zakljucke, nego recimo da analiziramo kako zvuce Abey Road snimci uzivo , i tome slicno, bilo bi nam pametnije :)
DzoniPFC
21-04-2014, 05:19 PM
Lepa diskusija, jedino sto ja u zadnje 2 god. i ne osecam toliku prazninu (kao nekada) zbog odustva analognog hardware-a kod mene, ali slazem se sa kolegom "Shot" (,,Da se hardver mo?e lako ukrast u skoro neograni?enim koli?inama svi bi ovdje pri?ali kako je OTB sistem rada superioran...")
By the way, ja sam fasciniran kolicinom opreme koja je prikazana usput na ovom snimku http://www.prva.rs/web-tv/emisija/exkluziv/11111/exkluziv---27032014/31928/pripreme-za-spektakl.html
Zaista veliki respect za Vlada zbog ulaganja u muziku...
DaBear
22-04-2014, 12:33 PM
Ako vam nesto nije jasno pitajte DaBear-a, on uglavnom ima vrlo jednostavno objasnjenje za sve, i sve je lako i jednostavno iz njegove vizure. Evo posto pominje tu Englesku sa pravom, ja bas nedavno kupio magnetofon 24 kanalni iz studija koji ima 3 takva magnetofona i koji je jako ozbiljan studio i za engleske prilike, jedino sto nije u Londonu.
Prosto stvari stoje drugacije, muzika ne moze biti samo moda i sa te strane posmatrati stanje stvari, i sta je racionalno u svemu tome. Uvek sam se pitao zasto veliki studiji prosto ne raspordaju svoj hardver i ne rade u DAW-u, jesmo li mi to nesto pametniji i racionalniji od njih, ili mi jednostavno ne razumemo ceo proces do kraja, licno mislim da je ovo drugo. A moguce je da se produkcijom i muzikom bave polutalentovani ljudi.
Nista nije jednostavno i ne treba olako izvoditi zakljucke, nego recimo da analiziramo kako zvuce Abey Road snimci uzivo , i tome slicno, bilo bi nam pametnije :)
Pa valjda vidis da nema mesta za veliki broj studija, kao pre.
Pre nije bilo dostupacne opreme za snimanje pa su SVI hteli-ne hteli MORALI da plate neki studio da usnime svoju muziku.
Record labele su drali od cena (studiji) jer artisti nisu imali svoje studije...secam se kad je CD da nosis kuci is slusas kostao po ?50 komad a kopija DAT-a po ?100 ili vise !!! Pa overtime (kad predjes 8 radnih sati) itd.. bilo je odiranje.
Cim su disko kuce shvatile da se prosecnom slusaocu jebe za kvalitet zvuka, poceli su da daju avanse muzicarima da se opreme za snimanje.. A danas - svako moze nesto da napravi u kucnim uslovima !!
Ovi veliki koji su ostali, su prosirili svoje aktivnosti..od web designa (koji takodje izumire kao posao), kurseva za snimanje, workshopa, masteringa i iznajmljivanja svih dodatnih prostorija raznim producentima, itd itd...
Cak i kad se uzme veliki studio za snimanje i miksanje u 90% slucajeva se uzima SAMO zbog velike sobe (da moze da stane cela ekipa unutra) i zbog dobrog slusanja na velikim monitorima a 90% posla se odradi na DAW-u (Pro Tools u 99% slucajeva)
Jos jedan novi tred koji ide uz sveopstu stednju - disko kuca uzme nekog mega mixera da u svom studiju smiksa singlove (2 ili 3 tracka) a ostalo se odradi kod kuce ili negde jeftino...
Studiju treba para za rad, uglavnom vise nego sto zarade pa se zato sve gasi i rasprodaje.
Trece - upoznao sam dosta vlasnika (boljih) studija do sad - i svi su slucajno postali vlasnici studija...neko je iznajmljivao razglase, neko je popravljao pojacala itd i tako malo po malo su usli u to jer je BILO PARA u tome!!!
95% njih nije imalo nikakvog interesa za produkciju i sound...samo su hteli da budu u mogucnosti da ponude servis za koji mogu da uzmu pare.
Jako su retki studiji gde je bio jos neki Trevor Horn...a i on je imao 5-6 soba, znaci nije mogao fizicki da bude u svih 5-6 u isto vreme, nego je koristio momenat i naplacivao maksimalno !!
Samo oni koji su vlasnici zgrade i koji su se natapacirali do sad rade i dalje..
PS - cak je i Tevor Horn malo promenio koncept - seli deo studija u jeftiniji deo grada a na staroj adresi koja je sad mega adresa za stanovanje - pravi 10 programing soba za iznajmljivanje kompozitorima i producentima, 9 stanova za prodaju i office za iznajmljivanje... alo Trevor Horn !??
http://www.sarmstudios.com/news/sarm-to-undertake-three-year-redevelopment/
awacs
22-04-2014, 12:42 PM
Uvek sam se pitao zasto veliki studiji prosto ne raspordaju svoj hardver i ne rade u DAW-u, jesmo li mi to nesto pametniji i racionalniji od njih, ili mi jednostavno ne razumemo ceo proces do kraja, licno mislim da je ovo drugo.
Kako to misliš „zašto ne rasprodaju”, pa vidiš da su tebi prodali magnetofon? Ko ti kaže da neće prodati i ona druga dva, samo dok nađu nekog entuzijastu sličnog tebi?
U krajnjoj liniji, kako to ne nađoše nekoga u Engleskoj ko bi hteo da ga kupi? Dakle, u pravu si — Englezi jesu racionalniji od nas. Ili makar od tebe ;)
Pozdrav,
Vasa
DaBear
22-04-2014, 02:08 PM
Kako to misli? ?za?to ne rasprodaju?, pa vidi? da su tebi prodali magnetofon? Ko ti ka?e da neće prodati i ona druga dva, samo dok nađu nekog entuzijastu sličnog tebi?
U krajnjoj liniji, kako to ne nađo?e nekoga u Engleskoj ko bi hteo da ga kupi? Dakle, u pravu si ? Englezi jesu racionalniji od nas. Ili makar od tebe ;)
Pozdrav,
Vasa
he he..bas tako. Ovde (u UK) sigurno niko nece da kupi magnetofon vise...
Vidis kako se Horn snasao...studio je na prime lokaciji na Notting Hill-u.
rusi 90% zgrade, kopa ispod zemlje nove prostorije za 2 studija i programming sobe a na povrsini prave office (za iznajmljivanje) i luksuzne stanove za prodaju.
Jos kaze na webu..ovo je prvo vece renoviranje studija i zgrade u zadnjih 30 godina !!! Znaci - sve je verovatno oronulo i propalo do sad i pokazuje da nisu hteli da ulazu mnogo dok ne vide sta se isplati raditi dale...
Ovde se jako tesko odlucuju na neko renoviranje jer je sve skupo i samo zamazuju sa farbama i tapetama a ispod sve trulo.. video sam to nebrojeno puta ovde.
Braca
22-04-2014, 02:28 PM
Sve ste pomesali, biznis, muziku, opremu produkciju, vise ne znam o cemu pisete. Awacs magentofon sam kupio jer mi se moze (na prvo slusanje trake se nekim dzezom-live snimljeno u srbiji, jasno sam cuo razliku-cinele zvuce potpuno drugacije, meni naravno bolje). Imam i digitaliju ali sa velikim zadovlljstvom kad god imam prilike kupujem dobru analogiju. Posto je kod vas sve to jednostavno i lako, evo vam site coveka koji pravi analognu ezoteriju http://www.knifaudio.com/cgi-bin/view_eng.cgi?page=hinnat, predpostavljam da je potpuno poludeo da se time bavi kad su plugovi resili celu tu misteriju, vidim da jos nije zatvorio firmu znaci pravi i prodaje, kome prodaje to je vec njegov problem i nadam se da mu dobro ide posao, i sam imam par sprava identicnih iz njegovog programa. Naravno i sami znate za Thermionic, Manley i ostale firme, da je tako kao sto vi kazete, odavno bi pozatvarali i prodali ili presli u neki drugi biznis. Nemam nista protiv vasih stavova, ali stvari nisu kako ih vi predstavljate i dozivljavate, ja samo kazem da se ozbiljne stvari i dalje rade na hardveru, ne bilo kom naravno. Ko zeli da cuje tu sustinsku razliku dobrodosao je kod mene, rado cu demonstrirati i uporediti obradu zvuka u digitaliji i analogiji, otprilike ti je to kao kad jebes sa kondomom i bez, ako sam bio dovoljno plastican :)
awacs
22-04-2014, 03:24 PM
Ko zeli da cuje tu sustinsku razliku dobrodosao je kod mene, rado cu demonstrirati i uporediti obradu zvuka u digitaliji i analogiji
Hvala na pozivu, ali po?to mi je ta razlika poznata mogu da dođem samo da pijemo rakiju, ne mora? ni?ta da mi demonstrira? :)
Za razliku od tebe, ja sam tokom celog svog analognog ?ivota čekao vreme u kome će traka konačno otići u muzej, i srećom ga dočekao. Ba? kao ?to sam dočekao vreme u kome se aparati ne povezuju kablovima, i to ne zarad estetike.
Eto, to su razlike među nama, a isti smo utoliko ?to ni jedan ni drugi ne ?ivimo od snimanja muzike i ?to sam ja svoje izmeračio, a ti kanda jo? nisi :)
Pozdrav,
Vasa
STUDIOTON
22-04-2014, 04:22 PM
Da zivite od muzike pitao bih vas da li bi uopste imali vremena da pisete na ovu temu :grin: , takodje ne bi imali izbora .. ili ITB , ili bi shvatili da morate da promenite profesiju :D
Nazalost, OTB nema kapaciteta da prati danasnje muzicke trendove i produkciju koja se placa ..
Od analogije ostalo je jedino Mic, converter i preamp/comp sto je u lancu ... ostalo se zna
Znam tacno sta Braca prica .. prica o "toplini" snimaka i tom nekom produkcijom 80-90ih koja se ruku na srce i dalje sa velikom nostalgijom slusa .. Verujem da svima nedostaje to vreme i taj kvalitet i sada vidim cesto na fb producente koji malo malo pa objave link neke dobre svirke ili zaboravljene pesme iz tog vremena .. svima nedostaje.. ali mi se nista ne pitamo .. Mi samo ispunjavamo zelje klijenata ne bi li na kraju bili i placeni .. prosto i jednostavno ..
Braca
22-04-2014, 04:47 PM
Awacs, ljubav prema muzici, produkciji nikad ne moze da se izmeraci :)
awacs
22-04-2014, 04:53 PM
Awacs, ljubav prema muzici, produkciji nikad ne moze da se izmeraci :)
?iva istina, ali kakve to ima veze sa alatom?
Pozdrav,
Vasa
DaBear
22-04-2014, 05:54 PM
ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB
ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB ITB
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :
(cista provokacija !!) heheheheheeee..
Bockie
22-04-2014, 08:39 PM
ITB sam sit kafano....:D
Nemania
22-04-2014, 09:03 PM
Ko zeli da cuje tu sustinsku razliku dobrodosao je kod mene, rado cu demonstrirati i uporediti obradu zvuka u digitaliji i analogiji, otprilike ti je to kao kad jebes sa kondomom i bez, ako sam bio dovoljno plastican :)
:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
Hollywood
22-04-2014, 10:53 PM
Opet se svi pecamo u mrezu price ITB-OTB :rotfl:
ITB - OTB je potpuno irelevantno
PARA U SRBIJI NEMA...
Arthur
23-04-2014, 04:01 AM
nema te priče, ipak je jednostavnije nego što se čini, a to se lako ustanovi pregledom ovde izrečenih stavova - niko nije osporio Bracinu tezu da analogija zvuči bolje, niti je Braca osporio ostale teze da se analogija 1. ne isplati komercijalno 2. (a uvezi sa 1. - ne koristi dovoljno brzo-efikasno-jednostavno poput ITB. Ja jedino osporavam Bracinu mistifikaciju da se "ozbiljne stvari" i dalje rade na traci. Možda, klasika, jazz i slična ezoterija (sa punim poštovanjem), ali već je dosta insightova bilo gde su se A-list ploče radile ITB, dosta "mrmota" se izjasnilo po tom pitanju i sl. Nije to pitanje balkan-vs-UK čini mi se uopšte.
DaBear
23-04-2014, 07:35 AM
nema te priče, ipak je jednostavnije nego ?to se čini, a to se lako ustanovi pregledom ovde izrečenih stavova - niko nije osporio Bracinu tezu da analogija zvuči bolje, niti je Braca osporio ostale teze da se analogija 1. ne isplati komercijalno 2. (a uvezi sa 1. - ne koristi dovoljno brzo-efikasno-jednostavno poput ITB. Ja jedino osporavam Bracinu mistifikaciju da se "ozbiljne stvari" i dalje rade na traci. Mo?da, klasika, jazz i slična ezoterija (sa punim po?tovanjem), ali već je dosta insightova bilo gde su se A-list ploče radile ITB, dosta "mrmota" se izjasnilo po tom pitanju i sl. Nije to pitanje balkan-vs-UK čini mi se uop?te.
Puno njih su presli da rade klasiku i jazz na DAW's od kad se mnogo popravio ITB hardware (konvertori I/O) i pojavile visoke sampling rates...samo da se zna.
awacs
23-04-2014, 09:34 AM
Možda, klasika, jazz i slična ezoterija (sa punim poštovanjem)
Klasika se snima DDD još od 16-bitnog doba, jerbo klasičari nikada nisu bili zadovoljni dinamičkim odzivom trake. Oni ne traže „mast” :) A džez... pa, ECM Records je iz istih razloga svoja izdanja snimao direct-to-disc (vinil).
Pozdrav,
Vasa
P.S. Krhko je sećanje — nije ECM, nego Sheffield Lab.
VladaNS
23-04-2014, 09:53 AM
ITB sam sit kafano....:D
Meni se du?o OTB ne rastaje...
DaBear
23-04-2014, 12:05 PM
VRH !!!! hahahahahaaaaaa...
Bockie
23-04-2014, 12:44 PM
Bravo čika Vlado!
:thumbsup:
awacs
24-04-2014, 11:25 AM
niko nije osporio Bracinu tezu da analogija zvuči bolje
Izvinjavam se, meni analogija ne zvuči bolje. Dodu?e, ne zvuči mi ni gore. Sve se svodi na to da li neko ima volje da nauči da radi u nekom okru?enju ili ne.
Pozdrav,
Vasa
Arthur
25-04-2014, 04:13 AM
ne podrazumevam pod tim samo traku.
awacs
25-04-2014, 08:06 AM
Naravno. Ni ja.
Pozdrav,
Vasa
Braca
25-04-2014, 10:37 AM
http://www.prosdocimirecording.com/Studio.html
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.