PDA

View Full Version : svirao sam Nord Lead 4 u audio pro..

clusterchord
11-04-2014, 11:13 PM
imao sam kod sebe korgov mr snimac, pa sam snimio par demosa na brzaka:

www.babic.com/SYN/nl4.htm (http://www.babic.com/SYN/nl4.htm)

http://www.babic.com/SYN/NL4.jpg

relis
14-04-2014, 04:59 PM
Odličan sint.

Ne znam da li se ?to u međuvremenu promijenilo, ali izlo?eni primjerak u audio pro-u je prije nekoliko dana bio na velikom sni?enju zbog o?tećene drvene stranice. Drvena stranica je naručena nova.

Tko voli, sad je ?ansa!

NIelectroy
14-04-2014, 06:04 PM
Bombona od syntha kao i sve od Nord-a.

darkstar
14-04-2014, 07:17 PM
Clusterchord, daj malo tvojih utisaka, kako ti se cini

Synclavier
15-04-2014, 02:13 AM
Prvo da kazem, da mi je, kao i vecini, veoma drago sto nam se clusterchord vratio. :) Dobro dosao medju staro drustvo. :grin:

Dok se cluster ne javi sa konkretnijim utiscima, evo da ih i ja malo podelim sa vama, kad vec imam vremena.

Za nekoga ko sa ovim synthom pocinje druzenje sa Claviom "od nule", ovde i nema nesto mnogo dilema i nedoumica. Radi se o sasvim dobro zvucecoj i zabavnoj spravi. Ukoliko vam ovakvo retro sucelje, kratka (49-key) i plitka klavijatura i cena ne predstavljaju problem, nema se mnogo sta razmisljati. NL4 dobro zvuci i jos uvek dobro izgleda. 8-) Ukoliko je na vidiku i neko primamljivo snizenje, odluka nije (pre)teska, pogotovo sto takmaca bas i nema previse.

Medjutim, ukliko ste upoznati sa mogucnostima, kvalitetom i zvukom nekih starijih Nord Lead, pa i Nord Wave i Nord Modular (G2) serija, stvar se vec prilicno komplikuje.

Najpre treba reci da, iako to naziv sugerise, NL4 nije naslednik (vec dugo legacy sprave) NL3. Pre bi se reklo da je (posle toliko godina) naslednik NL2X, i uglavnom ga tako treba i tretirati.

NL4 sam imao priliku vise puta da probam prethodnih meseci. Jos prvi put kada sam ga "brzinski" probao, iako je prilocno odavao utisak dobro poznatog i prepakovanog, sto zvucno, sto dizajnerski (u svakom smislu), izgledao je obecavajuce. U medjuvremenu, probao sam ga duze i temeljnije u 2-3 navrata u shopovima u Nemackoj i Svedskoj i shvatio da bih ga sasvim prirodno postavio kao zamenu za NL2X, ali ne i za NL3. Ovo prvo, uprkos mom (mozda subjektivnom) utisku da mi NL2X bolje radi kao analog synth emulator. Mozda zbog mnogo sati provedenih u progrmingu "analog feel farbi" na istom, a mozda i zbog razlike u zvuku 24bit DAC-a (NL4) u odnosu na 18bit DAC (NL2X). Kako god, ovo ostaje u domenu subjektivnog, jer nisam imao priliku za A/B test.
Koliko sam upoznat u Artistu (BG i NS) ih ima ili je bilo za probu, pa mozda izvedem nesto tog tipa.

Sta smo zaista novo dobili?

- Za svirace/producente u drugoj deceniji 21. veka, verovatno najveci dobitak je povezivost (USB) sa PC kompjuterom i Sound Manager i Sample Editor softveri. Zivot sa njima je, svakako, laksi i organizovaniji. U odnosu na NW, ovo i nije neka novost.

- Za presetaski nastrojene korisnike, Clavia je besplatno donela i podrzala vema puno dobro programiranih i brzo iskoristljivih preseta (program/performans). Sa starijim NL serijama, ovo i nije bas bio slucaj, i za svaku je pohvalu. Za unikatne stvari, programing je i dalje jedino resenje.

- Osim USB povezivosti dobili smo i MIDI preko USB-a, sto polako postaje standard za sve Clavia modele, iako kasnije od vecine konkurencije.

- Konacno imamo punu Master clock/MIDI/LFO sinhronizaciju, kao ii key retrig LFO sync i jos par egzoticnih mogucnosti (impulse morph sync,...).

- Sto se tice oscilatora, OSC1 je unapredjen sa wavetable sintezom (poznato na NW). Iako u manualu pise da ima celih 128 wavetable-ova, u comparison chartu - 86, ja ih izbrojah - 92. Malo konfuzije, nije na odmet. :rolleyes: Oscilator sync je dobio (pored hard) i svoju soft verziju. Razlika postoji, ali nije spektakularna. Takoje, sada osim jednog imamo tri FM moda (OSC1 i Osc 2), a noise generator (OSC2), ima nesto veci nivo kontrole.

- U filter sekciji najveca (i gotovo jedina) promena je dodatak ladder M (Mini Moog) i Lader TB (TB303) moda. Filter drive se moze menjati kontinualno. Izgleda, bar na papiru, da bi ovo moglo da bude zgodno. :)

- EFX jedinica, U odnosu na prethodnu NL seriju, svakako dobitak, ali u odnosu na NW, izgleda kao obogaljena verzija (iako ima par novotarija). Na primer, sada vise nije moguce simultano koristiti reverb i delay. Od modulation efekata ni traga. Zvucno, podseca i na NE i Stage seriju. Blago razocarenje. :ups:
Sa druge strane, za pohvalu je sto se u Performance modu NL4 ponasa kao istinski multitimbralan synth, jer svaki slot moze imati efekat kao iz program moda.

- Impulse morph funkcija. Dodatak standardnim NL morphing mogucnostima. Uz pomoc 3 tastera, koji daju 7 razlicitih mogucnosti morphing "scena", samo jednim knobom moguce je praviti veoma komplikovane morphing scenarije.

- Unapredjena Modulation envelope sekcija. Ovo tek treba ispitati, deluje pametno doradjeno, sto zbog veceg broja destinacija, sto zbog mogucnosti trigerovanje Impulse Morph tasterima.

Sta je ostalo isto?

- NL4 je (nazalost?) i dalje ostao 20-voice, 4-timbral synth, kao i vremesni NL2X, a zamalo je presisao NW (18-voice, 2-timbral), iako tu ovakvo poredjenje nije sasvim fer. Uzgred, to je i dalje inferiornije od NL3 (24-voice, 4-timbral). Naravno, da za ovakav tip synth-a, broj glasova i timbrova nije od presudne vaznosti, ali je za 2014-u, ovo ipak, pomalo neozbiljno.

- Osim uvodjenja wavetable sinteze i par kozmetickih promena OSC konfiguracija je ostala gotovo ista kao kod NL2X, te se radi i o zvucno veoma slicnim spravama. Ovo posebno vazi za OSC2.

- User interface je ostao gotovo nepromenjen u odnosu na NL2X, kao i kvalitet izrade konobova i tastature.

- Osim gorenavedenih razlika i filter i amplifier sekcija su ostale gotovo iste.

- Osim pomenutog impulse morphinga koji je vise control nego sound dizajn unapredjenje, ostale mogucnosti morphinga su ostale fakticki iste.

- Modulation sekcije su u svojoj osnovi iste kod NL4 i NL2Xi slicna je "podela posla" izmedju LFO 1 i LFO2. Kod NL3, filozofija je nesto drugacija i za moje pojmove zanimljivija.

- Mutator program generator (simulacija cuvene Mutronics sprave). Vec poodavno vidjeno u NM G2(X) seriji, ali nije na odmet. 8-)

Bez cega smo ostali?

- Posle NL3, povratak na sucelje bez displeja (malog, ali koji zivot znaci) je, bar za mene, veliki povratak unazad. O tome, da se neko seti da nam olaksa zivot i ubaci numericku tastaturu, necu ni da govorim.

- Iako sam dugogodisnji fan i pokupovao sam cetiri njihove sprave, sve osim NE3 su rack verzije. 49-key klavijatura mi je uvek bila kratka, a pod prstima plitka, prelagana, jednostavno nesvirljiva. Ok, nekome to preterano i ne smeta, i takvi verovatno cine vecinu onih koji kupuju i koriste NL sprave. Ipak, jedna stvar je potpuno sokirajuca, a to je da godnama NL klavijature nemaju ugradjen aftertouch (koji inace moze da se primi preko MIDI-a). :shock: NL3 je, pametno, uveo aftertouch, a neko "pametan" je, godinama kasnije, resio da nam to ne treba. Neshvatljivo. :banghead:

- Vise od deceniju kasnije NL4 ima "mesta"za citavih 400 (4 banke) programa i 100 performansa, nasuprot NL2X sa svojih 300 (user) i 700 (factory) programa, 100 (user) i 300 (factory) performansa i 30 (user) i 70 (factory) percussion kitova. Upravo najvise zbog ovog "benefita" uopste ne zurim sa (inace logicnim) upgrade-om NL2X na NL4. :confused:

- Uprkos svim unapredjenjima OSC sekcije, ponovo je neko "pametan" odlucio da nam vise ne treba ring modulator. Ok, 'ajd' da vidimo i to...:rolleyes:

- NL3 je mnogo od svog zvuka dugovao i multimode filterima, Njihova implementacija danas je - decja igra. Neko "pametan"je odlucio da nam i to vise ne treba (valjda zato sto je ukljucio EFX jedinicu) i bespotrebno obogaljio zvucnu paletu NL4. Sve vise mi je jasno da je NL3 u mnogim stvarima neponovljiv.

- Unison mod, iako novost za NL2X, mi ne zvuci ni izbliza tako dobro kao na NL3. To, jednostavno nije isto, kao sto ni JUNO 106 nikad nije zazvucao kao JUNO 60. Barem meni. Ok, mozda je to stvar navike.

- U monophonic modu vise nema lowest/highest note priority setovanja kao kod NL3, sto je za mono "farbe" cesto od krucijalnog znacaja. Ni mono/poly legato vise ne zvuce isto. Polyphonic glide je daleka proslost.

- Nema vise ni 4 operator FM sinteze u dual sine modu, ni waveshapinga sa NL3. :( Ocigledno je uz wavetable sintezu (nije najbolji opis situacije) to postalo "visak".

- Naravno, ima toga jos... Da ne kazem da sam posle toliko godina NL4 ocekivao kao pametnu fuziju NL3 i NW, sa (sto da ne) malo softverske modularnosti iz NM G2. Mozda bude u nekoj od sledecih inkarnacija, ali to su samo moja prevelika ocekivanja.

Obrni-okreni, NL4 nije vise samo obecavajuca, vec zaista dobra sprava, ali tako koncipirana i realizovana, da i ako bih je pridodao "familiji", ni jednog od prethodnika se ne bih otarasio, jer im nije nadskup.

Mozda je to upravo i bio cilj Clavie? :wink:

silicon science
15-04-2014, 07:35 AM
Meni se nekako cini da Clavia nikako ne unapredjuje svoj dsp i ne povecava mu snagu, vec godinama koristi isti i njegove resurse ralicito raspodeljuje od modela do modela :banghead::banghead::banghead:
Secam se kad je Wave famozno napravljen da bude 2 part multi timbral LOL:banghead: Kako god, zbllja volim Claviu ali ne kapiram tu njihovu politiku

Moritz
15-04-2014, 10:26 AM
UZ duzno postovanje Clavie i njenog nasledja, cela ta politika prepakivanja stare tehnologije za skupe pare mi je u domenu Avid klosarenja...da budem precizniji teskog nepostovanja korisnika i vernih postovalaca njihovih uredjaja.

Licno , to je jedino sto me i dalje odbija od te firme...jednostavno danas u 2014 ne mogu da trpim da me neko za moje novce pravi majmunom.
Ako cemo iskreno ima tu jos nekoliko firmi koje stavljam u isti kosh po pitanju prepakivanja/cene..Access Virus mi pada prvi na pamet, iako ga volim kao instrument toliko ga mrzim kao proizvod jer mi je doneo dobar deo sedih vlasi na poklon :banghead:

Filip_
15-04-2014, 11:29 AM
Ok, nekome to preterano i takvi verovatno cine vecinu onih koji kupuju

Daj molim te samo baci ovde jos "ne smeta" posle "preterano". Kad je dobar tekst, steta da ne bude bez greske :D. Moze brisanje ovog posta, cim ispravis ovo :D:D.

Synclavier
15-04-2014, 12:26 PM
Daj molim te samo baci ovde jos "ne smeta" posle "preterano". Kad je dobar tekst, steta da ne bude bez greske :D. Moze brisanje ovog posta, cim ispravis ovo :D:D.

Hvala Filipe.:)
Uradjeno.

Bitch
15-04-2014, 12:52 PM
Super korisne informacije Ziko, tnx :)
Jos jedno pitanje za tebe - da li je NL3 onda bolja kupovina od Wave-a? Ok, trojka nema wavetables i ceo sample trip, ali zvucno je li to to, ili je ipak trojka bolja?

Sent from my iPhone using Tapatalk

HrastProgrammer
15-04-2014, 01:38 PM
U filter sekciji najveca (i gotovo jedina) promena je dodatak ladder M (Mini Moog, dioda) i Lader TB (TB303, tranzistor) moda.

Synclavier, MiniMoog je tranzistor ladder, a TB303 dioda :wink:

Ne znam, NL4 ce vjerojatno zadovoljiti potencijalne kupce kojima je namijenjen, zvuci OK, itd., ali ako to gledam iz drugog kuta kao (izmedju ostalog) DSP developer onda mi je taj synth prilicno dosadan i neinventivan. 15+ godina stara tehnologija, malo ispolirana i upakirana u novu cijenu, uz X potpuno (u 21. stoljecu) smijesnih i retardiranih ogranicenja, to mi je totalno bezveze ...

fix3r
15-04-2014, 01:59 PM
Neko "pametan"
@Synclavier Koliko sam cuo, NL3 je razvijen od strane potpuno "ortogonalnog" tima koji nije ucestvovao u "dinastiji" NL dvojke. Da li su imali vise umetnicke slobode tesko je reci, ali su definitivno odstupili sa utabanih staza.

Inace, za moj ukus, NL4 je nasminkani NL2X kog ionako nisam preterano voleo. Narocito klavijaturu, ocajna je. Ne znam kako ce se prodavati nova sprava (ako izuzmemo "pravovernike") kada je King Korg 30% jeftiniji...

Synclavier
15-04-2014, 06:08 PM
Synclavier, MiniMoog je tranzistor ladder, a TB303 dioda :wink:

Hvala Hrast, naravno da je tako. :da:
Zabagovao sam u kasne sate, ovo su bar poznate stvari, a modeliranje istih je manje-vise rutinska ztvar, zbog toga sam i navodio.
Nema vise pisanja posle 2h nocu.:wink:

darkstar
16-04-2014, 12:09 PM
@Synclavier Koliko sam cuo, NL3 je razvijen od strane potpuno "ortogonalnog" tima koji nije ucestvovao u "dinastiji" NL dvojke. Da li su imali vise umetnicke slobode tesko je reci, ali su definitivno odstupili sa utabanih staza.

Inace, za moj ukus, NL4 je nasminkani NL2X kog ionako nisam preterano voleo. Narocito klavijaturu, ocajna je. Ne znam kako ce se prodavati nova sprava (ako izuzmemo "pravovernike") kada je King Korg 30% jeftiniji...

Istina je nl3 je potpuno drugi tim od nl2.

E sad vidis, nasuprot vasim iskustvima, meni nl3 nikad nije legao, i kao veliki fan nord lead serije, nisam otisao sa nl2 na nl3 ... iako je imao par spasonosnih resenja koje je Zika i naveo u tekstu, meni zvucno nikad nije legao. Mislim da je cela stvar u domenu mog tripovanja, vise nego neke realne razlike, ali prosto nikad me nl3 nije toliko zainteresovao.

Zato sam se radovao nl4, misleci da je mozda korak dalje ... medjutim po ovim utiscima jasno mi je da sve sto sam ocekivao NECE da se desi ...

Mada, realno sad kad razmisljam, stvar jeste koncipirana tako da ne prodajes pa menjas, nego DODAJES :) Tako da Clavia zna sta radi po tom pitanju.

wladymeer
16-04-2014, 06:46 PM
Prodavace se - bez obzira na cenu, prestiz je imati NL. U synth svetu su uspeli da naprave Apple sindrom i za to im skidam kapu.

darkstar
16-04-2014, 06:54 PM
Pa mislim da si silno promasio, clavia je ozbiljan underground a apple je vrlo mainstream ....

wladymeer
16-04-2014, 09:26 PM
Ceo synth svet je underground u odnosu na Apple ;)

Ali, iz iskustva sa dosta muzičara i onih koji se druže sa njima (ne bubnjari, pevači :D) - "imam Norda" je jako kvalitetan argument ako želiš da se pokažeš kao kvalitetan klavijaturista :)

darkstar
16-04-2014, 10:36 PM
pa u synth svetu je clavia vrlo underground sint ... dok je motif apple :)

Ne znam, nisam sretao ljude koji imaju norda a da ne znaju njegovu funkciju, vec ga imaju iz mode. Pa valjda bi "imam novi (dopisi koji god aranzer) i ful je" trebalo da bude ozbiljniji argument u svetu o kom govoris.

Ja imam norda :rotfl:

Sad ozbiljno, podruzi se sa nekim leadom, daj mu sansu. Znam da ti nesto nije legao, ali ozbiljna je to naprava.

Elf
17-04-2014, 06:16 PM
pa u synth svetu je clavia vrlo underground sint ... dok je motif apple :)

Ne znam, nisam sretao ljude koji imaju norda a da ne znaju njegovu funkciju, vec ga imaju iz mode. Pa valjda bi "imam novi (dopisi koji god aranzer) i ful je" trebalo da bude ozbiljniji argument u svetu o kom govoris.

Ja imam norda :rotfl:

Sad ozbiljno, podruzi se sa nekim leadom, daj mu sansu. Znam da ti nesto nije legao, ali ozbiljna je to naprava.

Ja sad ?alim ?to sam prodao svog. :banghead:
I tripujem se da ga opet uzmem. Nov NR2X ima prilično ok cenu,
a opet me A1R i NL4R vuku zbog nekih sitnih ali bitnih funkcija, a onda me hlade cenom. :grin:

wladymeer
17-04-2014, 11:02 PM
Cena - glavni problem zašto me nijedan Nord nažalost nikada neće ozbiljno zaintrigirati. Iskreno ne vidim nijednu funkciju koja opravdava njegovu cifru a činjenica da za taj iznos možeš priuštiti barem dve sprave koje nude u najgorem slučaju isto toliko me još više odvlači od kupovine.

A drugi problem je moj pristup synthevima zahteva malo laganiji hod kroz patcheve. No, dobro, ako mi ga neko pokloni ili ponudi sa lupam 60-70% popusta nateraće njega Kurzweil preko MIDIja ne sumnjam :D

Synclavier
18-04-2014, 09:09 PM
Da kolege ne pomisle da me mrzi da odgovorim ili ucestvujem u raspravi... Nesto sto je trebalo da bude super lepo isplanirani (i provedeni) odmor se pretvorilo u vrlo zanimljiv... pa, hmmm..... dozivljaj.... :rolleyes:

@Bitch: Moj odgovor je, svakako, subjektivan, ali, nemam uopste dilemu. Za mene je NL3 mnogo vise nego NW, ideal rasnog VA sinta, cak i ako 24-voice/4-timbra kod NL3 u odnosu na 18/2 kod NW ostavimo po strani, iako uopste nije za zanemarivanje. Meni i zvuci bolje i programerski je zahvalniji za onaj deo upotrebe koji gadjam. Ako bi mi bas u fokusu bio wavetable zasnovan sint, jurio bih, ipak nesto drugo. Naravno da i cenu imam u vidu, mada je NL3, u trenutku pojavljivanja bio skuplji nego NW.

@fix3r: Da, istina. Da li je taj tim imao vise slobode, ili je samo malo drugacije i modernije (u skladu sa politikom "kuce") video istu stvar, mozemo da nagadjamo. NL4 umnogome izgleda kao nasminkani i podmladjeni NL2X, slicnosti su i posle mnogo godina ocite. Rekoh, za nekog ko pocinje, i nije opterecen predistorijom, NL4 moze biti sasvim dobro resenje, ali bih svakom preporucio i da, na primer, za iste pare razmotri kupovinu NL2X + Blofeld Desktop sa sve sample licencom. "Bojim se", da bi ostala i neka kinta da se pazari i nesto od komercijalnih banki sa sajta (a, ima ih bar 2-3 dobre). :da:

@darkstar: Realno, NL2 i NL3 su mnogo slicniji, nego sto bi se prema prethodnoj raspravi zakljucilo, cak i ako bi zanemarili, spoljni dizajn, sucelje, osnovnu arhitekturu i logiku. Sa druge strane su i dovoljno razliciti da pozelis oba, a stvar je, cesto, ukusa i potreba koji od njih bi mogao da prevagne u situaciji "jedan i jedini". Sa moje tacke gledista NL3 je kompletniji, moderniji i pokriva veci dijapazon. S' druge strane, kapiram i da NL2X bolje pokriva polje koje je tebi od interesa. Sa "pistoljem na celu" odlucio bih se ipak za NL3 sto, sva sreca, do sad nije bio slucaj. :)

E, sad, druga je prica, sto je program od kog sam najvise ocekivao i koji je realno mnogo obecavao (Nord Modular) ugasen, a upravo je u danasnjoj eri mogao da da najvise i najvise evoluira.
Treba npr. cuti "realizacije" NL2 i NL3 u NM G2. :D

clusterchord
19-04-2014, 12:19 AM
Clusterchord, daj malo tvojih utisaka, kako ti se cini

pozdrav Darkstar, i cijela ekipa :).. evo tu je moj review na gearslutzu..

http://www.gearslutz.com/board/electronic-music-instruments-electronic-music-production/917766-nord-lead-4-audio-demos.html

kratka verzija: ovo nije bas skroz repakirana tehnologija, jer su digli i sampling rate i imaju povrh toga 2x oversampling, pa je tako riza ili pikselacija/plastika visokih znatno smanjena (problem broj jedan svih starih VA), plus alisasing znatno manji. tako da NL2/2X/3 namaju ovako cist high end.

drugo: filteri su za jedan VA ipak korak noprijed. vodenasti. barem moj dojam usporedjujuci sva tri sa originalima koje imam: klasicni nord 12/24 (jupiter 8 OTA), diode ladder (303 i system100) i transistor ladder (mini, source). mozda je najmanje "vjeran" ovaj zadnji ali odlicno zvuci sam za sebe, pa je u krajnju ruku i nevazno koliko je blizu ili ne.

mogao bi bit malo jeftiniji istina. ali nije to "preobuceni 2X za duplu cijenu" definitivno.

fantastican detalj: 4 layera odn. parta, sada svaki sa svojim efektima (4 x rev/delay/arp/itd) i svaki sa svojim izlazom. kad se sve to upali , i digne 4 kanala na mikseru - show program. moze se i kombinirati 2 x 2 stereo i sl..

svi LFOi, arp-ovi i delayi su sad u sync-u sa ulaznim BPMom (ako zelite). mislim da se puno moze s time, pogotovo u sekvencijalnoj, pattern glazbi..

generalno cinila mi se inspirativna i vrlo muzikalna spravica. zadrzali su nesto od klasicne nord boje, ali meni je u smislu analogne emulacije i generalne upotrebljivosti, ovaj Nord Lead najbolji do sada. (imao sam i 2X i 3 jedno krace vrijeme na posudbi).

poz