Log in

View Full Version : Pomoć

Dusan Vlajic
04-04-2014, 06:16 PM
Imam problem koji ne znam kako da re?im, pa bi mi dobro do?la mala pomoć. :confused: Pravim progressive house i koristim FL studio.
Na 80% ozvučenja mixevi zvuče dobro, ali postoje neki (stariji) 2.1 sistemi gde je zvuk lo?, dok trake koje nisu moje dobro zvuče.
Problem je sledeći. Kad krenu kickovi srednji i visoki opseg tonova se sti?a, kao da se miks uvuče. Takođe, neki miksevi se čuju kao da su im visoke frekvence sidechain-ovane, a nisu. Ovo drugo se de?ava samo kad upadnu reverse crash i atmo semplovi koji treba da popune visoki opseg. U ostalom delu miksa, kad regularno idu činele, tog efekta nema.
Gde gre?im? Da li je problem u slaboj opremi, a moja je takva, ili postoji trik za koji ne znam?
P.S. Nadam se da nisam bio konfuzan. :)

Bockie
05-04-2014, 09:03 AM
Kao da si prekompresovao snimak. Mislim na finalni limiter, kompresor , ?ta već ima?...

A jel se to de?ava dok miksa? ili samo posle renderovanja, bounce-ovanja, ?ta li već ima u FL...?

77ari
05-04-2014, 01:00 PM
Problem je sledeći. Kad krenu kickovi srednji i visoki opseg tonova se sti?a, kao da se miks uvuče. Takođe, neki miksevi se čuju kao da su im visoke frekvence sidechain-ovane, a nisu.

To se događa i kada pretjera? s low kickom. Po?to low kick ima vi?e basa i ako je glasan onda on prevladava u mixu.

Pretpostavljam da pretjera? s EQ.

To se meni događa kada mi dođe drop, ?elim da se kick osjeti i onda mi se ostali tonovi sti?aju.

Dusan Vlajic
05-04-2014, 06:18 PM
A jel se to dešava dok miksaš ili samo posle renderovanja, bounce-ovanja, šta li već ima u FL...?

Posle renderovanja tj. kad je pustim kao wav/mp3. Mada, pošteno, nisam načisto sa tim, jer ja to na svojim zvučnicima ne čujem. Dolazi do izražaja na starim zvučnicima koje ima drugarica, ali nikad nisam slušao preko njih mix dok radim na njemu. :)

Mrgud
07-04-2014, 11:19 PM
vjerovatno ti je problem u tome sto si te atmose i krasheve pojacao previse,a nemas neke monitore koji ne lazu da bi to primjetio! ? Onda si previse kompresovao kompletnu traku na masteru i kad dodje neki takav zvuk koji je prejak on "pojede "sve drugo sto je u tom trenutku prisutno !

Filip_
08-04-2014, 12:05 AM
Posle renderovanja tj. kad je pustim kao wav/mp3. Mada, po?teno, nisam načisto sa tim, jer ja to na svojim zvučnicima ne čujem. Dolazi do izra?aja na starim zvučnicima koje ima drugarica, ali nikad nisam slu?ao preko njih mix dok radim na njemu. :)

Da li imas vokale u tim numerama? Da li na njima radis neku kompresiju ili na tim atmo semplovima? Realno, verovatno kada ide samo kick, atmo sempl i rev. crash nema toga, sto znaci da tek kada uvedes sve elemente/trake negde se mix "gusi", a ti to ne cujes na toj opremi...(mogao si i da je navedes :rolleyes:).

Bockie
08-04-2014, 12:07 AM
Vidi, možda je do toga da , prvo i osnovno, pregledaš šta je popaljeno kao "default" u plejeru iz kog puštaš...

VLC, WMP i razni drugi, imaju neke "efekte" kao opciju, pa možda kod drugarice stoji neki limiter da se ujednačeno čuje "akcija" ako neko "izvadi pištolj"...:wink:

:D

Prvo to čekiraj...:wink:

To su sve neke "integruše" sa vajnim opcijama...koristi npr Billy (http://www.sheepproductions.com/billy/) kao neutralan player itd...

A dodatno proveri sve "veze" na main out mixa kod sebe...

Dusan Vlajic
10-04-2014, 01:53 AM
Provalio sam kako to da čujem i na svojim zvučnicima. Koristim običnu Creative muzičku. Kad kroz podešavanja aktiviram opciju ''Enable X-Fi Crystalizer'' javlja se isti problem. Pritom, druge stvari i dalje zvuče ispeglanije.
Nema vokala u trakama. :)
Gledao sam zadnjih dana neke tutorijale pa sam krenuo da eksperimentišem.
Prvo sam u samom mixu ''stabilizovao'' bas (pomoću kompresora), malo smanjio volume kanala i sad pokušavam da je sredim preko Izotopa.
E, sad, koliko uopšte treba da se upravljam prema Crystalizeru? Kad je opcija uključena druge stvari zvuče malo lošije (u smislu ne tako stabilne dinamike) nego kad je isključena, ali i dalje zvuče bolje od mojih.
:confused: