View Full Version : Pomoc pri kupovini nove klavijature - za bend i demo snimak
aleksrb
02-04-2014, 12:21 PM
Drage kolege klavijaturisti, ljubitelji i muzicari,
Molim za vasu pomoc. Pre oko 3 godine sam startovao sa jednom novom, slabijom klavijaturom, svirao sa drugarima onako drugarski. Stvar je postala ozbiljna i uskoro bi trebalo da snimamo ili demo u kucnim uslovima ili eventualno delimicno u studiju, a onda bi miksovali kod kuce. U svakom slucaju, snalazimo se. Takodje bi trebalo od septembra da vidimo za neke svirke. Posto klavijatura ima USB MIDI i mogla bi u Ableton Live-u da se koristi, ne bih imao previse problema da je samo do snimanja, ali kada bi trebalo uzivo da se svira, to je druga prica.
Kao klavijaturista u bendu, posto iskreno pocinjem da uvidjam mane svoje klavijature kada se svira uzivo, voleo bih da pazarim neku polovnu bolju, jer za novu tesko da cu uskoro imati para. Sto se finansijskog okvira tice, maksimalno bih mogao do 400 evra da obezbedim momentalno. Bacio sam oko na JUNO DI, ima veoma interesantne performanse za jeftiniju klavijaturu i dopada mi se zvuk klavira, koji mi je usput NAJBITNIJI, ali procitao sam da njeni lead zvukovi ne dobijaju puni sjaj na bas pojacalu. Posto bas nisam pri parama i upravo sam planirao da posle klavijature nabavim jedno polovno bas pojacalo za stotinak evra, a i kod drugara se ukljucujem u bas pojacalo, ova kombinacija ne znam koliko je dobra za mene. Razmatrao sam i Korg X50, ali cuo sam da su joj dirke jako lomljive. Treba mi nesto izdrzljivo za svirke. Mislio sam da ne uzimam neku stariju klavijaturu sa floppy diskom zbog zastarelosti tehnologije, ali vidim da postoje emulatori sa USB-om koji ga menjaju, sto je meni EXTRA, tako da sam otvoren i za ovu opciju. Bitno mi je da mogu da snimim svoje postavke, semplove, da mogu da sam radim presete, patcheve ili kako se vec to sve zove, da mogu da kreiram MIDI fajlove i kasnije ih selim na komp. Jos jedna bitna stvar - posto sam pre tri godine kupio jeftini aranzer, radije bih sada da bude sint, bez zvucnika, nego da ga vezem na pojacalo. Imam neko gitarsko da se snadjem dok ne kupim bar bas pojacalo. Nisam upucen pa ne znam da li svaki sint to moze, bitno mi je da moze da se pravi ritam i da se pustaju gotovi ritmovi, iako nije aranzer. To koliko sam shvatio ne moze na master klavijaturama? Juno ima da se nameste ritmovi, to je jos jedna stvar koja mi se svidja, nisu neki spec, ali dovoljno dobri da moze da se vezba uz njih. Bitni su mi jer neko vreme vec nemamo bubnjara, tako da ja obezbedjujem bubanj na klavijaturi.
Najbitnije stvari su sledece : sviramo rok, hard rok, malo metal i alternativu.
Trebaju mi ko leba dobar klavir, dobre organe, neke malo prodornije, neke malo neznije, trebaju mi dobri, meki pedovi za tepih pozadinu i standardni synth zvukovi - poly, poly saw, lead saw, synth brass, nesto kao za Dream Theatre, Van Halen i za Deep Purple i sl. Bilo bi dobro i da strings nisu losi, a ni duvaci, ne moraju da budu super, ali da su bar OK.
I, kao sto rekoh, bitno je da mogu da se pustaju ritmovi sa njega, iako nije aranzer, a i da mogu da snimim neke postavke, setove, MIDI fajlove i sl.
Moze li neka preporuka da pogledam nesto od klavijatura na YouTube-u?
aleksrb
03-04-2014, 11:32 PM
Ljudi, pogledao sam za neke klavijature i na prvo slusanje mi se svidjaju sledece: Roland G 800, Roland XP-10, Korg N5, Yamaha V50, Korg N364 i Yamaha CS2X. Mozete li mi reci koja se od njih uklapa u moje potrebe gore pomenute? Sve ove klavijature imaju u oglasima. Ako neko od vas hoce da mi ponudi svoju klavijaturu na prodaju, ok, ali prioritet ima BG, jer sam ja odatle, ili neka okolina. Aj pomozite, stvarno bih voleo da vidim za klavijaturu uskoro!
Bockie
04-04-2014, 12:04 AM
Sve što si opisao uveliko ukazuje na Kurzweil PC3 (k - serije)...
No ja se bavim zvukom a ne klavijaturama, pa sačekaj da se malo "krčka" tema, sigurno će neko imati šta da doda...:wink:
alfom
04-04-2014, 08:44 AM
Hmmm... Mnogo zahtjeva od jednog komada klavijature!
Moritz
04-04-2014, 09:44 AM
Kurzweil pc3k
fix3r
04-04-2014, 10:03 AM
Yamaha Motif ES/XS/XF
aleksrb
04-04-2014, 12:23 PM
Ljudi, hvala vam na odgovorima, ali bojim se da niste videli do koje sam sume spreman da idem. Dok ja skupim 1000 evra doci ce Nova Godina! Smoricu se i nema nista od svirke. kao sto rekoh sviracemo vec u septembru najverovatnije.
Moj maksimum je 400 evra, mozda uspem do 500 da skupim. Ako je mnogo za jednu klavijaturu da podrzi sve ove zahteve, razmisljao sam i da uzmem dve od po 200. A mozda jedna moze pristojno da podmiri sve moje potrebe. Sta kazete na
Roland GW8E V2.0 ? Korg I3? Korg PA 50? Korg X50? JUNO D? Roland D50? Solton Ketron MS5?
Sta fali ovim klavijaturama? Jedino sto su uglavnom matore ko biblije, osim Juno-a i Gw8e. Ok, to jeste minus vecine, ali jel to bas toliko bitno? Mislim, mnoge od njih su pravljene da traju...
Ne bih se stideo da sviram na necemu sto je malo retro ili malo jeftinije od tih pro klavijatura, ako znam da je to najbolje sto sam mogao u trenutku da nabavim. Jel kapirate? Najbolje sto mogu u ovom trenutku da izvucem, a posle cu videti ako budemo uspesni, onda mogu i neku bolju klavijaturu.
Znaci, molim vas maksimalno do 500 evra! Bilo bi bolje do 400, ali skupicu jos 100 nekako valjda...
Moritz
04-04-2014, 12:50 PM
A da ti predjes na neki drugi instrument?...ti bi za 500e da dobijes sve sto si nabrojao, to nece ici bez para ;)
aleksrb
04-04-2014, 01:35 PM
Molim bez negativnih komentara. Necu sigurno da prelazim na drugi instrument.
Evo sta bih izdvojio - Zvukovi na N364 su mi jako dobri, mocni su, ima dobar klavir za moj ukus, odlicne pedove, ali nisam uspeo da cujem bas neke organe. Moze li mi neko reci kakve su organe na njemu? Dobar mi je i Roland XP-10, samo isto nisam cuo organe, pedovi su mu dobri. Doduse mislio sam i ovako - svi instrumenti mogu da se izmene, da se moduju, patchuju, ili kako se vec kaze. U svakom slucaju, bend se tek zahuktava. Ko zna sta ce biti od nas. Ne sviramo za pare, sviramo za svoju dushu i ako bude potrebe ulagacemo svi, otici negde, zaraditi kintu i kupiti ekstra instrumente. Ne mora da bude fenomenalno za pocetak, ljudi sviraju u rok/metal bendovima sa starim X5D, pa im je ok, a on je oko 150 evra! Ne vidim u cemu je fama za skupim instrumentima... Samo meni je bitno da mogu nesto i da snimim, a ne da se cimam sa baterijama, pa struja i baterije, pa izvadi baterije da ne izgubis sve sto si namestio... To je frka sa X5D. Samo da nemam tu frku i OK.
Moritz
04-04-2014, 01:41 PM
Nije negativno nego samo iskreno pitanje i konstatacija, a sa druge strane vidim da savrseno znas sta i kako pa mi nije jasno zasto si onda pitao?....
aleksrb
04-04-2014, 01:54 PM
Ok, izgleda da sam pogresno razumeo. Ne verujem da sve znam, treba mi ipak neki savet od "starijih" koji se duze bave ovim. Naime, nisam ni ja vise tako mlad, imam skoro 36 godina i mozes misliti kako se osecam kao pocetnik na ovom polju, ali volim to sto radim. Voleo bih da za svoje pare dobijem najbolje moguce. Posto sam nabrojao par modela raznih proizvodjaca, voleo bih da mi nekoliko ljudi preporuci nesto od toga, jer kao sto rekoh, to je bilo "na prvo slusanje", prvi utisak moze da prevari, a i nisam ih probao uzivo. Da ne bih slusao okolo 10-15 klavijatura, jer i sa vremenom stojim slabo, kao i svako ko radi, a jos imam i prilicno ispunjeno vreme, voleo bih da mi nekoliko ljudi skrati ovaj deo i da izolujem 2-3 klavijature. Nadam se da sam sada jasniji. Ako trazim previse, izvinjavam se, ali ne trazim da mi ulaze ljudi u kompletne opise, samo da sa dva-tri reda kazu zasto je po njima neka klavijatura bliza onom sto meni treba od drugih. Opet, izvinjavam se ako previse trazim...
Jos samo pitanje za one koji poznaju Korg X50. Da li je zaista tako osetljiv kao sto pricaju, da li su mu dirke lomljive i sl? Naravno da necu namerno da ga treskam, ali ako ga cuknem negde usput? Da ga stavljam u kofer obavezno?
Evo jos jednom da podsetim na modele koji su mi interesantni :
Juno DI, Roland G 800, Roland XP-10, Korg N5, Yamaha V50, Korg N364, Yamaha CS2X, Korg X50, Roland GW8E V2.0, Korg I3, Korg PA 50, JUNO D, Roland D50, Solton Ketron MS5
fix3r
04-04-2014, 06:44 PM
Za neku svirkicu live, demo snimak, a za te pare, bolje pogledaj neki Korg Triton LE, ili starije Roland Fantome (Xa i sl.) koji mnogo bolje zvuce od tih prastarih masina koje si naveo.
Alternativno, uzmi neki OK modul (Roland xv5050, recimo) i bilo koji master, to bi se takodje uklopilo u te novce.
Francuz
04-04-2014, 07:35 PM
Moja topla preporuka za 400 evra bolje neces naci sa boljim bojama mogucnostima i sasvim dobrim dikama je Roland GW 8 ,imao jedno vreme kod sebe kao i ostasle klavijature kojE su nabrojane ,jedinu manu sto je bas laka al za transport extra neces pogresiti .:)
aleksrb
04-04-2014, 09:30 PM
Hvala Fix3r, gledao sam korg triton le i dopali su mi se zvukovi, radije bih da vidim za klavijaturu bez ikakvih dodataka za sada, ali ako bas ne bih mogao da nadjem sta zelim, video bih i za ovu komb vijura+modul. Ima nekoliko komada, samo moram da skupim jos malo kesa, oko 500 evra su.Francuz, tebi hvala sto si mi potvrdio za GW8. Ima taj jedan za 400, mozda ga pazarim, ima interesantne performanse, ali malo mi se vise svidjaju zvukovi na Triton LE-u. Najbolje bi bilo da ih probam uzivo i jedan i drugi. Mislim da cu uskoro zvati njihove vlasnike.
Samo da pitam jos nesto - jel neko imao Juno DI i da je imao pozitivno iskustvo?
Francuz, kazes da si imao vecinu ili mozda bas sve klavijature koje sam nabrojao. Sta ti kazes za Juno DI? Da li bi mogla da mi odgovara vise nego Triton LE ili GW8E?
Mislim, novija je mnogo nego Triton, a ovako slusajuci na YouTube iskerno vise mi se dopadjaju Junoove boje nego GW8E.
Za Juno DI sam zapeo toliko, jer sam ranije rekao sebi cim budem imao neke pare za polovni da cu da ga uzmem. Sad merkam jedan, ali dopao mi se i taj Triton LE...
nikolaivanic
05-04-2014, 11:16 AM
preporuka:
najjaci u toj klasi ti je Yamaha w5(w7), moze se naci za oko 400e-odlicna klavijatura
cs1/2x
dobri su jv 90 roland, xp60/80 (xp10 je igracka prema njima)
d 50 nije los :)
korg koji si naveo... ili 01W...
ketron kog si cuo je dobar
sve te klave su kostale sadasnjih1500-2000e
dakle, kupi onaj koji ti se dopadne po zvuku, to je merilo
wladymeer
07-04-2014, 12:58 PM
Ajmo iskreno.
Ti se trenutno ne baviš muzikom u tom obimu i na takvom nivou da je minus ako nemaš vrhunsku klavijaturu.
Novac koji poseduješ nije dovoljan da kupiš instrument koji ćeš koristiti narednih 10 godina a da ti pre ili kasnije nešto ne zafali. Ali je sasvim dovoljan da ti posluži kao baza za nadogradnju ako se stvari oko tebe ili tvog benda dodatno uozbilje.
Sve i da hoću ne znam koju drugu spravu bih preporučio osim Juno-Di. Zvukovi i konverteri koji se nalaze u njoj su kao Fantom X, koji je zvučno dosta ozbiljnija sprava od Tritona (X50 = Triton Le/TR bez sempl memorije). Ima dosta zanimljivih funkcija od realtime kontrola, puštanja matrica (pa čak i u mp3 formatu) do polu-aranžerskih funkcija a zvukovi mogu full da se edituju.
Drugim rečima Juno-DI je trenutno najmoderniji instrument koji možeš sebi da priuštiš i osim semplera (koji nema) ne vidim gde je slabiji od konkurencije. Ako ga budeš pravilno koristio ne vidim zašto bi ti iko ikada ozbiljno zamerio na tome kakav zvuk imaš.
N364, X5D i slične sprave - ZABORAVI. 2014. je godina i krajnje je vreme da nekoga bude sramota kada kaže da stari KORG ima dobar klavir. Naježim se kad pročitam oglase "X5D - prava ROKERSKA klavijatura".
Analogno tome, ne vidim zašto bi tražio polovno bas pojačalo kad Behringer ima par jeftinih pojačala za klavijature. Za tvoje potrebe - puna kapa.
Rezime - Mislim da ćeš biti prezadovoljan sa Juno-Di - pogotovu ako uz to prihvatiš realnost da zvuk klavijature NIJE jedini faktor koji doprinosi da nešto zvuči vrhunski (već i da ima nešto i do ostalih članova benda i aranžmana pesme). Zapamti da je trud, tehnika i razmišljanje svirača uglavnom ono što pravi razliku. Zvuk nekako ide uz to prirodno. Džaba i Ferari kod kuće ako nemaš dozvolu - ako imaš dozvolu, naučićeš kako se Ferari vozi sigurno ;)
aleksrb
07-04-2014, 11:25 PM
Dragi wladymeer, hvala na fenomenalnim recima :-) Slazem se potpuno sa tobom, rezimiracu poslovicom - "Ne bije boj svijetlo oruzje, vec boj bije srce u junaka". Ipak, treba imati bar pristojno oruzje, sto Juno DI svakako jeste. I vise od toga 8-) Posto nisam apdejtovao svoje misli i akcije ovde, evo sad da kazem svima sta sam odlucio. Danas sam bas svratio do Roland Planeta i probao Juno DI i odusevio sam se :) Siguran sam da ce ovo biti moja buduca klavijatura. Ovim putem se zahvaljujem svima koji su odgovorili na ovaj post i pomogli mi da donesem odluku.
Moze li mi neko objasniti kako da se zahvalim svakom od vas? Ono da se zabelezi? Bas bih to hteo. Samo ne znam gde to moze i kako.
Slazem se sa tobom da X5D nije jedina klavijatura koja moze da se koristi za rock i metal, stvar je u tome da verovatno vise klavijatura to moze. Treba covek licno da isproba i vidi sta mu se svidja. Nisam rekao da sam probao jos klavijatura danas, pa ipak Juno DI mi se najvise dopao.
Sto se tice pojacala, sad cu malo da sacekam, ali nova ideja mi je u fazonu da probam da nadjem neko pojacalo koje bismo eventualno pazarili drugar i ja i koristili ga na svirkama, jer oboica nismo pri kinti, a on je basista u bendu, tako da mozemo da se ustekamo oboica u njega. Moze li neko da mi preporuci neko od Behringer-a koje valja, ili to nema? Snaci cemo se u svakom slucaju.
Sta da vam kazem... ako bas moramo radicemo obrade, ali nesto nam se bas ne da... bolje nam idu autorske stvari. :grin: Ova nasa prica je bas umetnicka, a ako uspemo nesto da uradimo - sjajno. Ne kazem da smo umetnici, niko od nas nema neku vece muzicko obrazovanje, ali borimo se najbolje sto znamo. Radimo koliko god mozemo na materijalu. . Radimo poslove i prezivljavamo, a nasu svirku stvarno volimo. Mislim da nikom od nas ne bi prijalo tezgarenje, sem mozda povremeno. Svaka cast svima koji tako prezivljavaju, verovatno je veci broj njih odgovarao na ovaj moj post, ali ono sto zelim da znate je da ste podrzali mnogo dobru pricu. Nadam se da ce se jos cuti za nas. Mi cemo svakako dati sve od sebe da to bude tako... Necu sad ovde da se reklamiram. Pitao bih samo ima li na forumu negde mogucnost da pozovem ljude sa foruma na svirku kada konacno bude?
Hvala vam jos jednom svima. Ako zelite, mozete mi jos nesto napisati u vezi pojacala.
wladymeer
08-04-2014, 08:15 PM
Behringer K1800FX Ultratone
aleksrb
04-10-2014, 12:38 AM
Ljudi, nastavljam ovu temu jer sam blizu da skupim pare za pojacalo za klavijaturu. Razmisljam se ipak da uzmem ozvucenje. Imam par prilika za 300 evra novo pojacalo od 60 vati, ali to mi je nesto slabo, cini mi se. Treba da se bodemo u to basista i ja. Ok, jeste da su izdrzljiva ta kombo pojacala za klavijature, ali mislim da nista ispod 100 vati nece da mi valja za lokalne svirke, a posebno ako zabodemo nesto ozbiljnije, tipa Beer Fest i sl. Razmisljam se da skupljam jos pare za skuplje Peywey KB4 i KB5, koja mi deluju odlicno. Probao sam Behringer K1800 FX Ultratone. Ne dopada mi se taj njegov ravan zvuk bez dinamike. Ruzno je... Evo o cemu sam razmisljao - probao bih nekoliko ozvucenja, i to aktivne kutije sa miksetom. Postoji mini mikseta za 20 evra od Behringera MICROMIX MX400, sa kojom bih da se pojacavamo kod mene kad sviramo, dok ne skupim pare za miksetu koja valja, a kasnije bih skupio za drugu aktivnu kutiju. Razmisljam se ili da uzmem Behringer 300 wati pojacalo Eurolive B112D ili AUDIO LAB AL-PMPP2115A, prvo kod Artista, a drugo u Audio Light Concept u Zemunu, oba su oko 270 evra. Razmisljam ovako - ne znam dokle ce da dogura ovaj moj bend, ali svakako zelim da nastavim da se bavim muzikom ako pozelim da ne sviram sa tim momcima iz bilo kog razloga. Ima nekih natezanja, ali za sada ipak ne bih da napustam bend. Ili recimo da neko drugi ode i da se raspadnemo... Zelim da imam plan B spreman. Evo na koji nacin razmisljam. Zelim da sebe osiguram, da imam miksetu i dve aktivne kutije, tako da ako ne budem mogao nista drugo, naci cu devojku da peva, ja cu da sviram klavijatu i preko ozvucenja koje sam pomenuo cemo se cuti i tezgariti. Druga stvar je da razmisljam da ako ikad pozelim da prodam ovu aktivnu kutiju, mogu to lakse nego neko pojacalo. Mnogo vise ljudi ovde se odlucuje za tezgarenje, zato mislim da imam sanse da prodam deo ozvucenja. Da li gresim? I da li je mozda bolje da uzmem kombo pojacalo, jer bojim se da cu se sa njim zakucati, da necu moci mnogo sta da uradim. Sa druge strane, za rock/hard rock bend je mozda bolje da imama ovakvo pojacalo. Kakva su vasa iskustva? Ja sam se uvek na probama u studiju stekao u miksetu vezanu na ozvucenje, nekako je razliven zvuk kad se pojaca. Sa pojacala je usmeren, vise bih voleo takav, ali ako je bolje ja bih ozvucenje. Nemam bas kinte da se razbacujem i ovih 300 evra sam krvavo skupljao, tako da molim za vase sugestije. Da ne zaboravim - Mozemo li svi iz benda da se bodemo sa glasovima u 12-o kanalnu Yamahu (gitara, bas, klavijatura, 2 glasa) koja bi bila povezana sa 2x300 vatnim aktivnim zvucnim kutijama i da se cujemo kako valja preko toga? Opet hard rock je uglavnom u pitanju. Na kraju, mogu samo ja i glasovi da se bodemo u ozvucenje, a da drugari skupe pare za pristojna pojacala.
aleksrb
05-10-2014, 02:13 AM
Molim vas neki odgovor dajte, bar da dobijem kakav takav uvid... Inace, kupio sam Juno-DI i veoma sam zadovoljan sa njim.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.