View Full Version : Muzicka skola - gitara...
Jedno pitanje za one koji su isli u muzicku skolu i svirali gitaru... klinac je krenuo u muzicku, svira gitaru, i ne ide to nesto lose nego se meni cini da sam ja bar 3 puta vise radio nego oni sad (pricam o casovima gitare ne solfedja...a i ja sam svirao klavir pa ne znam da li je isto, a i davno bese ;) )... i cini mi se da mu je malo dosadno jer i nema sta da svira a ne moze jedno te isto non stop... do sad su radili neke 3-4 pesmice lagane i na pocetku malo teorija, drzanje, prsti i sl... nijednu skalu nisu svirali a sad ce kraj godine jos malo... meni se to nesto bas malo cini, pogotovo sto kazu da treba da vezba 45min- pa na dalje dnevno a ne kontam sta da vezba kad sad ukupno moze da vezba 3-4 kratke pesmice... pa i da mu se svidjaju smorio bi se, a ne bih da mu neko ubije zelju za sviranjem... ja se secam da sam ja radio na klaviru iz 3 dela cas, skala-etida-kompozicija pa je imalo uvek sta da se vezba i obnavlja ali ne mogu da se setim da li je tako od prve godine bilo...
... pa ako se neko seca, sta ste radili u prvoj godini tj. sta bi trebalo sve da se uci i nauci, da znam da li je ovo normalno ili zabusavaju...
Hvala i pozz
Dushan_S
27-03-2014, 03:04 PM
Moje iskustvo iz osnovne muzičke je takvo da to debelo zavisi od profesora. Ne znam kako je sad, ali tada je to bilo prilično na profi, šta će zadati učeniku da radi kod kuće i šta će i kako raditi sa njim na individualnim časovima. Postojala je mogućnost i da se preskaču godine, tj da se daju dve godine za jednu, pa ako hoćeš/hoće, nek daje po dve godine.
U Beogradu ima 10 muzičkih škola koje zbog socijalnog mira ne mogu da zatvore, iako je bar 8 višak, pa su i zahtevi prilagođeni popunjavanju mesta. Ako je sve to bar malo ambiciozniji hobi, možda bi trebalo da promeni školu/profesora.
Filip_
27-03-2014, 11:41 PM
... pa ako se neko seca, sta ste radili u prvoj godini tj. sta bi trebalo sve da se uci i nauci, da znam da li je ovo normalno ili zabusavaju...
Hvala i pozz
Prvi razredi u muzickoj skoli...koliko se secam, Nikolajeve izabrane kompozicije (birane shodno mogucnostima i talentu ucenika:rolleyes:), obavezno po neka etida se prelazila (ili slicni virtuozni oblik za vezbanje brzeg tempa/ritmike i tehnike kod istog, ali tek kasnije, mozda je cak to bio i drugi razred osnovne/nize), potom, koliko me secanje sluzi prelazilo se nekoliko kompozicija mesecno (2x nedeljno klavir, 1x solfedjo...u kasnijim razredima je bio ubacen i hor i uvek zastrasujuci interni cas na kraju polugodista da bi se razbila trema javnih nastupa i ucile partiture napamet). Takodje sviranje prostijih lestvica (u toj mladjoj dobi islo se 1 mesecno durska i paralelna molska, klasicno 2 oktave, potom akordi, kasnije se islo slozenije). Kuci u pocetku nisam vezbao vise od sat dnevno...niti je postojao zahtev za tako nesto.
Opet, imao sam srecu da radim sa vrhunskim pedagogom i osobom (subjektivno receno, ali zena je uvek imala rezultate i nasmejane ucenike :D).
Da sumiram: Imao sam drugare u generaciji koji su cepali gitare (samo 1 profesor je tada drzao nastavu za akusticnu gitaru u skoli) i mislim da su radili istim/slicnim tempom kao i ucenici na drugim instrumentima...nesto mi je malo to 3-4 kompozicije toliko vreme...mada stojim da je i osnovno skolstvo pre bilo temeljnije/savesnije nego danas...
Ne znam, malo mi sve to izgleda neozbiljno jer nije ni pokusano da se izvuce maksimum, cesto se radi sa vise ucenika odjednom, propusteni casovi se ne nadoknadjuju i sl. (a plus casovi traju 30min umesto 45 kao pre).. a uzeti dodatnog profesora nema smisla jer svi rade drugacije a plus bi se verovatno naljutio... ja rekoh, pusticu ih ovu godinu pa cemo videti i u odnosu na drugu decu kako ide... meni je samo problem da ne izgubi interesovanje zato sto mu je dosadno jer ima talenat, brzo konta, brzo uci napamet, a jedini za sad problem je sto, cini mi se, malo rade u odnosu na kapacitet... a sa druge strane, celo skolstvo nam je u kanalu, i svi sad potenciraju da roditelji rade posao umesto profesora (veci deo) pa je tako verovatno i u muzickim skolama... ja se ne secam da su moji ikad seli sa mnom i radili domaci (ili mozda vrlo retko cisto ako nesto pitam pa slucajno znaju) a sto se tice muzicke, niko do tad u familiji celoj nije svirao nista, tako da su mogli samo da bleje... a sad izgleda i za muzicku mora dete da ima nekog muzicki obrazovanog u kuci da bi to bilo ok... al'ko ce ga znati, mozda i mi negde gresimo... samo se secam da je moja profesorka svaki cas upisivala u svesku sta smo radili i kako sam naucio to i napise sta da vezbam za sledeci cas, i onda moji, iako nisu znali nista o muzici, znaju da li radim nesto ili se zezam... a ovi i ne pisu nista, znam sta rade samo preko deteta, koje mi kaze ili ne kaze sve, ili mozda zaboravi i sl.... i opet, pusticu ih ovu prvu godinu da ne brzam sa zakljuccima pa cemo videti...
vakatt
28-03-2014, 09:36 PM
Pusti mu malo Beatles-e pa nek skida melodije :)
Mogu ti reći,kao nastavnik klasične gitare, da je dosta toga do profesora.
E sad, tu postoje dve strane.
Ako dete dovoljno i redovno ve?ba, mo?e? raditi po planu i programu, a to je svaki mesec druga kombinacija - skala,etida,komad ili
2 komada, itd...
S druge strane, ako ne pipa instrument sem na času (?to je čest slučaj), onda mora? da radi? na jednoj etidi i komadu mnoooogo dugo i da postavlja? svaki put sve ispočetka.:(
Koliko razumem, to nije problem sa tvojim klincem.
Tako da ostaje samo to da je zainteresovanost nastavnika u pitanju.
Ja volim da im odsviram par kompozicija sličnog ili različitog karaktera, pa
da sami izaberu, jer je jako bitno da im se to koliko toliko svidi, jer to dalje motivi?e.
Eto, mojih 5 para. :wink:
Nazdravlje!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.