Log in

View Full Version : Dali treba Pralelna kompresija svuda ili ne?

Nocni-Ekspres
16-03-2014, 01:53 PM
Pozz,vidim da vec ima neka rasprava oko paralelnu kompresiju pa sam hteo i ja nesto da pitam zato otvorio novu temu.Interesujeme dali se svuda stavlja ta paralena komresija ili ne?Trenutno radim na jedan intrumental rumbu sa akusticnim bubanj gde mi svira Superiror drummer 2.Hvala

Arthur
16-03-2014, 02:28 PM
kako god želiš. ja sam godinama radio bez nje, a sad sam počeo da je rabim masovno, doduše na nivou master kanala, još uvek me mrzi da radim paralelnu kompresiju pojedinačni elemenata.

branoy
16-03-2014, 02:34 PM
ja to zovem sidechain na masteru, uzmem neki u projektu kick stavim, i njega tagujem na master kanalu na compresor, i samo ga iskljucim da ne salje zvuk u projektu, a radi mi kompresiju citavog projekta , samo kad mi se da

Nocni-Ekspres
16-03-2014, 02:37 PM
mene zanima za bubanj.Ili mi treba ceo sniamk da radi preko paralelne komresije?Hvala

alfom
16-03-2014, 05:34 PM
mene zanima za bubanj.Ili mi treba ceo sniamk da radi preko paralelne komresije?Hvala
Imaš plaginove koji imaju u sebi izbor paralelne kompresije. Postaviš gdje hoćeš, probaš, ... , ; ako ti se dopada na kanalu, sjeda u miksu, ... , ostaviš.
Ima već tema o ovome. Šta je tačno što bi ti htio dobiti paralelnom kompresijom : npr. eto, na bubnju, kako si naveo??
p.s. Ako moje uši čuju da u postupku miksanja na nekom traku ne trebam EQ, naravno da neću koristiti EQ. Kada hoću da koristim EQ, tačno znam zašto i šta mi je krajnji cilj. Sorry za usporedbu, ali morao sam pojasniti, jer mnoštvo kaže : imam trak, stavim EQ, stavim Comp., ... , stavim Lim., ... ako trak i miks ne trebaju ništa od toga, naravno da se ne stavlja ništa.

nikolaivanic
17-03-2014, 12:10 AM
Brano, side chain nema blage veze sa paralelnom kompresijom... to sluzi samo trigerovanju, deeseru ili slicnim namenama.
paralelna kompresija mi nesto i nije dala ocekivane rezultate.. i pored stotinu varijanti i slusanja.. ucini se da ima neki ton ali kada se sve smiksa...
Na kraju zvuk ispadne bolji sa hammerom iz sound forgea...

Arthur
17-03-2014, 12:58 AM
meni paralelna kompresija pomaže u nekom blagom autolevelingu elemenata, oni se u kompresionom kanalu međusobno bore za svoje mesto, i kad se to doda na dry signal, lepo radi. Tipa kad se glas pojavi, on u kompresovanom kanalu već lagano potisne bubanj ili gitare, i napravi mesta za sebe u nekoj meri. Drugo što time dobijam je neki sustain elemenata lepši, bolje izlaze reverbi i sve što ima neku vrednu informaciju posle inicijalnog attacka same note.

Sky Net
17-03-2014, 03:02 PM
Stavis je tamo gdje osjecas da treba. Kolega Alfom je vec rekao, ako cujes da ne treba nista, ni ne stavis nista. I potpisujem svaku Arturovu rijec: ''meni paralelna kompresija pomaže u nekom blagom autolevelingu elemenata, oni se u kompresionom kanalu međusobno bore za svoje mesto, i kad se to doda na dry signal, lepo radi. Tipa kad se glas pojavi, on u kompresovanom kanalu već lagano potisne bubanj ili gitare, i napravi mesta za sebe u nekoj meri. Drugo što time dobijam je neki sustain elemenata lepši, bolje izlaze reverbi i sve što ima neku vrednu informaciju posle inicijalnog attacka same note. '' To je to.

branoy
28-03-2014, 08:44 PM
<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/XjyohTiJ7l0?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

NIelectroy
29-03-2014, 01:41 AM
Mozes i na paralelnu kompresiju paralelnu kompresiju, E to je parallel processing.