View Full Version : legalno snimanje
damir23
09-03-2014, 06:32 PM
evo kradem temu s jednog foruma
naime rad sa besplatnim programima tj plagovima u free trial reaperu
ja sam te plugine isprobao doduše u C5 i to radi dosta solidno, no ja radim ovak amaterski za sebe..Što vi mislite ...kolko se može sa besplatnim kompresorima, EQ i sličnim sitnicama... Istina ono što tamo piše je da su vstI dosta slabo zastupljeni sem sintova koji pak prednjače tek u nekakvim haus, hip hop trendovima ali u pop-rock žanru malo teže
I kakva su mišljenja onih koji se time bave malo ili puno profesionalnije
Bockie
09-03-2014, 07:39 PM
U poslednje vreme sam počeo da NE gledam konstantno u monitor (ekran) dok radim! Tek koliko je neophodno, prosto, ne želim da odbacim tehnologiju, ali veoma dozirano.
Počnite da slušate muziku a ne da gledate u nju.
Većina zvuka koji se danas reklamira kao "nekadašnji" je i nastao bez ekrana. Nekad je rek stajao možda malo dalje od miks pulta i kad se već odaljiš da nešto popraviš, odradiš i druge stvari koje možeš, kad si već ustao, iako je moglo na regler da se domincava i obratno. I nisi imao u studiju 347 kompresora, nego 3-4..bogatiji studiji i do 9-10 komada... A gde su ostali uređaji...? I onda radiš sa onim što imaš.
Videćete da su alati mnogo manje bitni i "presudni" nego što današnja nezasita industrija insistira.
Dakle, ako neki alat (komad opreme, daw, plug ili tehnika rada) proizvede rezultat koji vama dobro zvuči, još ako je fazno i tehnički relativno ispravno - onda je potpuno legitimno to i koristiti...!
damir23
09-03-2014, 08:47 PM
sve to dr?i vodu
i masa ljudi iz bran?e preporučuju free plagove a istovremeno se dr?e wavesa SSL i sličnih stvari
ako jedan cs12m odrađuje posao za?to vući neki ssl ch.strip koji će ti navući i gomilu neizbrisivog smeća dok se ovog cs mo?e? rije?iti u sekundi
mikron
09-03-2014, 08:58 PM
I nisi imao u studiju 347 kompresora, nego 3-4..bogatiji studiji i do 9-10 komada... A gde su ostali ure?aji...? I onda radi? sa onim ?to ima?.
Ja sam bio u jednom bogatijem studiju koji je imao SSL astal sa 48 kanala i imao je kompresor na svakom kanalu. I jos poneki kompresor sa strane. Ja mislim da sam prebrojao 55-56 kom.
Bockie
09-03-2014, 10:06 PM
Ja sam bio u jednom bogatijem studiju koji je imao SSL astal sa 48 kanala i imao je kompresor na svakom kanalu. I jos poneki kompresor sa strane. Ja mislim da sam prebrojao 55-56 kom.
Lepo je što znaš da brojiš toliko, bravo...! :thumbsup:
Pričam o uređajima u rek-u, uopšte o pristupu u miksu pre "šarenih" plaginova na računaru, odnosno nevezivanju za izgled, poreklo, brend, samo zbog izgleda, porekla,brenda, već onoga što rade...verujem da su svi pismeni i dobronamerni shvatili...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.