View Full Version : Reveal Sound SPIRE - najnoviji utisci
http://www.reveal-sound.com/images/shot.png
Ovih dana pronadjem na "pijaci" nove banke za Spire:
Aiyn Zahev Altitude
J Hollo E-Motion Padsheaven
Tetarise Inspired
Shocking EDM
EDM Essentials Vol. 1
od ranije tu su Factory 1-4, i zapoceta 5, sa novim Scorpio filterom.
Utisak koji sam stekao prosle godine je isti ako ne i bolji. Rekao sam da je pametnije kupiti i7 na LGA2011-x i SPIRE nego Access Virus, i sad to potpisujem... Ljudi moji, kakva masina! I da imam novca i fizickog prostora ne bih uzimao nikakav JP ni Nord, nista. Nije "kiselo grozdje". Ovo je i bolje nego JP8080. Ko hoce hladan Nord zvuk nek upali Discovery Pro. Nema kablova, nema snimanja, sve je real-time. C5 ili ko ima 6, 7 + Spire = iz vase glave pravo u zvucnike.
Od januara ga reklamira M.I.K.E. aka Push, a on ne bi potpisao bilo sta.
I'm using Spire in almost every production now!
10/10
To je ta "ironija" u koju sam i ja uhvacen, imam verovatno preko 100 instaliranih VSTi, dakle PROBRANIH, samo najbolje, i svaki put kad sednem da zasviram - prvo upalim SPIRE.
Banka E-Motion Padsheaven by Joseph Hollo je cista naucna fantastika. Kad sam zeleo nesto kompleksno i skupo, cesto sam koristio semplovane padove iz Nexus-a, ali naravno da "nije to to". Ovo je ziv, dinamican zvuk, a svaki parametar je lako i brzo dostupan.
Slozili smo se da se svaki synth moze pametno upotrebiti, ali ako stvari gledamo cisto tehnicki, "fetisisticki", Spire je za klasu-dve bolji od npr. Sylentha. Pa i NI Massive, Zebra, zvuce nekako tanko u odnosu na Spire (sto ponekad naravno moze biti DOBRO). Toliko i vise guta CPU.
Jedino sto mi ponekad zasmeta je malo "plastican" zvuk ali to se lako sredi EQ-om, uglavnom nize srednje itd. Warm sound stize u par poteza.
Brzina, intuitivnost... To je Spire. Filteri i EQ radjeni po uzoru na Virus. Evo jednog trance-a mislim da ni 10 minuta nije trebalo za ovu ideju a nije bas da nema puno "processing"-a. Iz vaseg racunara direktno u AvB set, nema greske s ovom spravom. Kupio za 70 EUR na popustu, vredi svaki cent. I pored toga sto je Spire CPU intensive, ovo je zauzelo svega oko 25% ASIO driver-a, sa sve master plugin-ovima! Optimizovali su ga dosta od ranih verzija a kvalitet zvuka je ostao isti.
Ghost Dog
08-03-2014, 04:34 PM
Da, sećam se tvoje teme od ranije i tvog entuzijazma po pitanju ovog sinta.
Objektivno, mislim da nisi u pravu po pitanju Sylenth-a, ali što se subjektivnog utiska tiče, tu se slažem, i meni je Spire mnogo, mnogo gotivniji.
Ali zato, za razliku od Sylentha, Spire prilično izuva po pitanju zauzeća CPU-a i to mene, s obzirom da mi Spire nije baš neophodan (budući da meni sintovi trebaju za neke zvuke koji baš i nisu specijalnost nečega kao što je Spire ili Sylenth), podosta odvraća od dotičnog.
Vala bas - izuva CPU :D
Ali zbog ovakvih softvera iskreno zazalim sto mi muzika nije prva stvar u zivotu!
ZIVEO SPIRE.
Evo iste ideje, sad sa mixom glavnih elemenata. U tom nekom pravcu bih ja isao. Eh, koliko tu treba detalja da se odradi ceo arrangement... Pa da se "nabudzi" i dotera u postu (od strane nekog ko ima dosta iskustva s tim)...
Mozda se i nateram jednog dana :rotfl:
P.S.
zaista je puno optimizacija uradjeno, v1.0.10 mnogo manje kida proc.
NIelectroy
10-03-2014, 01:41 PM
Ja sam sebe ubedio je massive mnogo bolji za bass od sylentha sto i realno jeste medjutim bolji je i za sve ostalo. Opasno sam poceo da izbegavam sylenth jer je mnogo izvikan sinth a niko ne priznaje da ga koriste zato sto imas milion banke vec odradjene za njega. Spire je barem 3 klase izanad sylentha. Poslusao sam par komercijalnih banki koje su odradjene za Spire i odusevio se. Odlican je za taj neki agresivan zvuk i siroke synthove. Mana mu je sto mnogo zauzima procesor ali zato pruze konkretan zvuk. Pored Diva, massive, Spire mi je omiljeni. Mnogi se kunu u reaktorov Monark za bass al ja ga ne kontam pa to ti je...
NIelectroy
10-03-2014, 02:04 PM
Spire Primer pluci i "perfecto" filter
Mogli
10-03-2014, 07:00 PM
Meni se vise svidja Absynth 5, a pogotovo Dune, koji stalno koristim :)
Ghost Dog
10-03-2014, 08:02 PM
Ja sam mislio da sam ja jedina osoba koja gotivi DUNE. :D
Eomsy
10-03-2014, 08:26 PM
Ajde da se i ja malo nadodam ... Dune, Spire i Romero Kick VST-i su tri plugsa koja su me odu?evila u skora?jne vrijeme ... E, da ne zaboravim Geist od Fx's Pansion, ali njega nebi svrstao u neke stvarače zvuka, već aran?ere istog :grin: ...
fix3r
10-03-2014, 10:17 PM
Pa i NI Massive, Zebra, zvuce nekako tanko u odnosu na Spire
U bre, pa bas ga pretera? Zebra tanka?
Probao sam Spire i nisam se nesto zagrejao za doticni, ali ok, ja i nisam preterano lud za modernim limunadama.
Potpuno obrnuto od mog utiska o Tone2 zujalicama (narocito Saurus!), DCAM-u (takav saw kao u Strobe-u jos niko nema) i u zadnje vreme, sto me je maksimalno iznenadilo, AAS VA-2. Za sve ostalo, tu je Moog od drveta i gvozdja :)
Ma Zebra je odlicna, ali ja iz Spire-a mogu vise i brze da izvucem.
Ili ako uzmemo Massive... dobro zvuci, ali mislim da mi je trebalo pola dana da napravim najobicniji vibrato. Cemu to?
@NIelectroy - bas mi "nemacki" zvuci taj synth :D
Tj. malo ostrije.
Spire ima veoma, veoma, sirok spektar. Od agresivnog dubstep-a do mekanog trance-a.
Evo jos par ideja, obe imaju BOOMY bass (ali ne i broomy hehh). Na prvoj je pluck u Virus fazonu. REAL DEAL. Bas je "ravan" i otvoren.
Na drugoj je low-end posebno izrazen. Sve je veoma brzo odradjeno Spire EQ-om, plus mozda malo C5 EQ. Masna, digitalna analogija.
Ne kazem ja da npr. ne moze da se uzme Model E od pre 100 godina i s plugin-ovima napravi opasan zvuk, mozda i moze, ali koliko vremena i petljanja treba za to? I ko ume to?
Ovo je bre autenticno! I da, ja cujem razliku. Sylenth, Zebra itd. mi zvuce malo praznjikavo u odnosu na Spire. Valjda je stvar u tim algoritmima, rekurzijama, sta ja znam. Pojede CPU ali je PHAT.
Cuo sam i one nove Rolande, kao novi SH, Juno. Ono je sramota za takvu kompaniju, zvuci kao plasticna kanta. Spire to jede za dorucak. Mogu da potpisem da je bolji od 60-70% hardware-a tog tipa, a pritom je barem 10 puta jeftiniji (za mnoge i besplatan :D).
OK, CPU nije free ali barem sluzi za sve kad ga kupis...
I na kraju, sta reci osim de gustibus non est disputandum.
fix3r
12-03-2014, 10:55 AM
Cuo sam i one nove Rolande, kao novi SH, Juno. Ono je sramota za takvu kompaniju, zvuci kao plasticna kanta
Na koje Rolande konkretno mislis? Oni recikliraju imena, ali ne znam ni za jedan novi Juno koji nije obican rompler?
Pre svega na Roland SH-201... nista sto ne moze Spire i drugi VSTi. Odavno se vec glavne inovacije desavaju na polju softvera a ne hardvera.
Da pustimo mi ono "U rukama Mandusica Vuka" - Model E nije Minimog, a ni Sylenth nije Spire :grin:
Ja sam po prvi put onako potpuno zadovoljan, skroz inSPIREd :D Kad sam cuo Divu isto je bilo WOW ali "problem" s Divom je to sto u stvari zvuci PREVISE ANALOGNO. Onako malo retro. To je vise Vangelis, Tangerine Dream, Kraftwerk... Spire je moderniji synth na kojem se brzo dobija topao ali ROCK SOLID bass, bez onih setanja faza, nestabilnosti i sl. Drugo, vecina VA zvuci lose sa otvorenim filterom, tanko i slinavo. Secam se kad sam pokusavao s Junatikom iz Reaktora nesto da uradim, stalno sam zavrsavao s mutnim basom jer je otvoren zvucao stvarno neozbiljno. Nijedan EQ to nije mogao da popravi.
Spire built-in FX: 9.9/10, njegov sastavni deo.
Evo danas sam na KvR-u prvi put video temu u kojoj se prica o rack verziji Spire-a, ljudi su normalno pozeleli dedicated CPU za Spire.
Uradio sam jos par ideja, i tu bi trebalo da stanem s eksperimentisanjem a vise razmisljam o celinama, o ritmici, efektima, pa se mozda sledece godine i skupi za neki Live od pola sata...
Back To Basics - klasican SC bass + teatralni supersaw stab
dopada mi se atmosfera.
Universal Life - 7 sec loop, u stilu Push-a ali opet na svoju ruku. mora da mi se takva svirka 100 puta pojavila u glavi ali NIKAD nije zvucalo ovako dobro! podmazano solidnim 909 kick-om. jako dobar low-end.
Pacific - treca verzija koja je dosta drugacija. ona prva baslinija prakticno ne moze da umiksuje. ovo je sad malo PvD style sa klasicnim off-beat basom i "dreamy" synth-om. bas sam zadovoljan kako zvuci.
Naravno sve ima smisla ako se slusa VEOMA GLASNO, tu se tek vide nijanse i prednosti nekog synth-a u odnosu na drugi. Da li zvuci ROCK SOLID ili se raspada low-end.
Upravo sam nabavio i "HighLife EDM" banku - idem sad da preslusam 8-)
alavuk
15-03-2014, 06:00 PM
spire u akciji kao bass u prvoj pesmi ali ga ima i u ostalim :)
https://soundcloud.com/bassagenda/alavux-ambience-ep-previews
Moze i tako :grin:
Evo osam ideja u jednom MP3, pet su u istom stilu (2-6), to sam od nekog lead-a napravio ravan bas pa odsvirao preko razne stvari... Svidja mi se "sound". Moze bas svasta da se napravi od toga.
Frag - Spire Trance Demo (http://www.wikiupload.com/88NH88C43YHY53V)
Stvarno je neverovatno koliko sirok spektar farbi moze da se izvuce iz Spire-a. Secam se rework-a Oxygen Part 2 cini mi se, nisam mogao da verujem koliko toplo i autenticno zvuci. Ni nalik onim ostrim dub step preset-ima. FILTERI su glavni adut Spire-a, poputno cisti, raznovrsni, nema nikakvih izbolicenja koja su me uzasno nervirala na drugim VST-ovima. Npr. napravim dobar pad, ali kad je cutoff na pola zvuk se isprlja i krene neko krckanje. Ovde toga naprosto nema.
Jos jedan primer (od jutros) Frag - This Is Music, sa guitar sound-om, nesto kao Solarstone ako se neko seca... I tu je sve Spire. Onako, lep, raskosan zvuk.
EQ je mnogo bitan. Takodje napravljen da sto manje izoblicava zvuk, ne znam, mozda je kombinovan s nekim limiter-om/comp-om. Citao sam negde da je na Virus-u slicno radjen EQ. Bass moze dosta da se pojaca, bez distorzije.
Ghost Dog
26-03-2014, 12:02 PM
Dobro ti je ovo! I dobar je sint, nema šta!
Ali, ja ne mogu da mu oprostim što i na i7-ici, sa punom polifonijom, pucketa i krcka. Jedan jedini sint! Jedan VSTi. Isto ko Diva. Odma padne uninstall!
Ja čekam da izađe verzija 2 mog voljenog DUNE-eta. Kažu beta testeri da je keva! Sjajan zvuk, bez CPU usage-a od koga otpadaju izvesni delovi muške anataomije. Ali, iako je trebalo da izađe do otprilike ovog dela godine, ništa se ne čuje o izlasku.
Filip_
27-03-2014, 12:28 AM
I na kraju, sta reci osim de gustibus non est disputandum.
Upravo to. I sam koristim Spire, ali CPU...auh kako se muci :(. Albino 3 recimo neuporedivo vise da za CPU koji trazi...jos poneki VST synth takodje...preset-i u Spire-u jesu na prvu (bez daljih ikakvih podesavanja parametara) bolji, ali vrlo slican (ako ne i isti) "proizvod" se moze dobiti u 80% tih farbi uz malo cackanja sitnih crevca u Albinu ili Nexus-u...naravno, stvar ukusa i licnih afiniteta, da imam 16GB ram-a ne bih preterano razmisljao na ovaj nacin, ali jbg...
Ma naravno... ali eto, za mene je Spire postao THE SYNTH.
Prica se da neki Rusi stoje iza tog projekta, a oni su poznati po "reverse engineering-u" tako da Access moze samo da cupa kosu. Ocigledno je Virus ovde "pokraden", i to se vidi po mnogim parametrima i opcijama koje nudi Spire.
Iskreno, i ja sam se malo zabrinuo kad sam ga prvi put probao, mislio sam, sad kad imam i7 ASIO ce da mi bude ispod 15%. Ali avaj. Uz njihove optimizacije, plus racionalnu upotrebu polifonije itd, Spire se moze bez problema koristiti. Koliko cesto nam je potreban pad od 16 glasova sa 4x9 unisonih oscilatora?
Sinoc sam se malo igrao sa Matrix-om. Neverovatno kompleksne boje mogu da se dobiju, za veoma kratko vreme. Ako hocete da vam ModWheel kontrolise kolicinu delay-a i reverb-a, ali da nize, dublje note ostanu suvlje, nema frke, u par poteza se to odradi. Nijednom nisam otvorio uputstvo, ni za jednu stvar. Ako morate da konsultujete uputstvo da biste nesto zavrsili, onda taj synth, u stvari, nije udoban za rad. Realno. A sto se tice zvuka, slazem se da su Sylenth, Albino, itd. odlicni, ali bez ozbiljnog zezanja i cackanja, na njima render zvuci vise kao "demo".
Evo ovde, u attach, poklanjam preset "Scorpio Cream". Totalno ziv sa hrpom modulacija (monofon je, tako da nema brige za CPU). Jos bolje, uz to ide i tridesetak sekundi Frag - Scorpio kao primer sta moze da se s njim uradi. Tu sam ga koristio dvoglasno. Tehnicki podaci: ASIO ispod 25%, temperatura jezgara oko 43 stepena. A prakticno mi je Ferry Corsten u sobi.
Ako ovo ne vredi 139 EUR, tj. 69 da budem precizan koliko sam platio Spire na popustu, ja onda ne znam sta vredi :grin:
Ghost Dog
27-03-2014, 02:07 PM
Priča se da i Spire i ANA imaju te umere cene, između ostalog, zato što ljudi koji stoje iza njih nisu mogli, hteli (whatever), da se dokače asemblera i napišu lepo optimizacije koje bi dovele do toga da CPU usage postane mnoooogo podnošljiviji.
Evo, sinoć sam konačno probao da iscimam i Sylenth, da vidim kako šljaka sa punom polifonijom, i ispada da mogu da stavim osam Sylenth-a sa punom polifonijom i da na svakom Sylenth-u bude Amplitube sa dva paralelna pojačala (i pri tome, ne onaj njego eco mode, nego maksimalni kvalitet).
Ej, to je nešto! A, Spire .... ne može da se stavi ni jedan jedini sa punom polifonijom, a da pri tom ne ode sve u .... tamo kuda već idu stvari kada ne idu tamo kuda treba! :D
Slažem se ja sa Fragom da nije potrebno budžiti polifoniju u nebesa, ali očigledno je da nešto tu ne štima.
Moguce...
Ali cekaj, koji ti CPU imas ndv? Vidim da te ova situacija bas iritira.
Spire kosta otprilike kao Diva, koja ima slican problem, a ne verujem da U-he mozemo da optuzimo da stedi na assembler-ima.
Ja mislim da je stvar u slozenijim algoritmima, npr. to sto mi cujemo kao jedan filter je, u stvari, da lupim, 500 filtera koji "poliraju" zvuk do savrsenstva. Mislim da "rekurzije", odnosno nekakva ponavljanja, tu igraju veoma bitnu ulogu, i kod oscilatora, i kod filtera, EQ-a. Ali ne znam, nisam programer. Za razliku u kvalitetu zvuka vec mogu da garantujem.
Jedina stvar za koju sam do sad otkrio da Diva ima prednost u odnosu na Spire je, na primer, high resonance setting. Na Divi to zvuci mekse, toplije, analognije, ali opet ne sa svakim filterom. Prosto se topi zvuk u usima. Medjutim, cisto produkcijski gledano, Spire je mnogo bolji, pruza ROCK SOLID zvuk sa modernim presetima. Diva je vise kao analogno cudoviste koje vam stoji u studiju i svi ga probaju kad dodju, ali kad se radi mix vi ipak upalite onaj pouzdani JP-8080. Uostalom, sve zavisi sta je cilj.
Da citiram nesto s Reveal Sound-a:
We are using Spire in EVERY track we make, it?s absolutely mind blowing synth of 21st century!
Meni se nekako slozilo da Spire otkrijem mesec nakon kupovine i7, tako da sam skroz happy :grin:
Ghost Dog
27-03-2014, 04:41 PM
Moguce...
Ali cekaj, koji ti CPU imas ndv? Vidim da te ova situacija bas iritira ....
Hehe. Ma jok bre, matori, nije da me "ba? iritira", koji ti je đavo. :)
Meni Spire nije toliko gotivan da moram da ga koristim po svaku cenu. Ili, bolje rečeno, nije mi potreban za onakvu muzičicu kakvu imam običaj da sklepavam.
Ako ne zamera? ?to kačim ovde ne?to ?to nema veze sa temom, budući da nisam koristio Spire (a, i nije da sam se potrudio oko miksa, čak i u okvirima svog skromnog umeća), evo .... to je otprilike nekakav zvuk kakav ja u principu ganjam (mada, nije da sam zaluđen 808-icom, ali mi je sad palo na pamet ne?to da je koristim).
https://soundcloud.com/ndvmusic/ambient-pattern-02
Ja ne kapiram da bi za ovako ne?to Spire bio bolji izbor nego DUNE koji ja koristim (sa druge strane, za tvoje snimke Spire i jeste bojli izbor), a budući da je CPU-hog samo takav ....
E, sad , budući da smo spomenuli da mi Spire nije ba? neophodan, nije da pi?em da bih pisao (i mo?da gre?im), ali ne mogu da se otmem utisku da Spire nije ni izdaleka optimizovan koliko bi trebalo, i to je nekako ba? bezveze. To je ono ?to hoću da ka?em
Inače, imam i7 3770K.
Najavili su oni za leto v1.1, koja bi trebalo da bude bolje optimizovana.
A za tebe je i Absynth... Svakako ne Spire :D
Odlican ti je onaj blues. Malo da odmorim usi od Spire-a.
Taj 3770K je malo bolji od mog 3820 tako da nemas razloga za brigu!
Nego, zna li neko dobre tutorijale - pre nego sto pocnem da guglam - za programiranje perkusija, ritmike, tu sam bas nesto slab a i lenj. Glavni razlog zbog kojeg mi vecina ideja ostane nerazvijena u ceo track jeste zato sto mi ritmika uvek nekako ispadne "jeftina", efekti takodje, valjda me mrzi da radim na tim detaljima a s druge strane sam opsednut synth-ovima i melodijom. Bas bih sad, uz pomoc Battery 4 da ovladam tim delom price, a imam i vise nego dovoljno raznovrsnih semplova.
Ghost Dog
27-03-2014, 05:39 PM
Najavili su oni za leto v1.1, koja bi trebalo da bude bolje optimizovana ....
Cool! Znači, ko ima i7 procesor i HDSPe AIO, konačno će moći da pokrene 1 Spire sa punom polifonijom, bez pucketanja. :D
.... A za tebe je i Absynth... Svakako ne Spire :D....
Hahaha! Nije. :grin:
Ako bude toliko dobar kako beta testeri pričaju (i pri tom, sa punom polifonijom, u vrrrrr glave 1.5x zahtevniji od sadašnje verzije), za mene će biti DUNE 2.
Mrgud
28-03-2014, 02:24 AM
ne znam kako vama pravi probleme Spire,ja ga imam u neke projekte po 3-4 puta i ne krcka mi zvuk a pri tom imam upaljeno jos 7-8 sintova.Verzija je sad 1.0.1.0,procesor je i7 2600.
Ja nemam nikakve probleme :harmonikas:
Yeah, ima i odlican Accordion u Factory Bank 1.
Evo i sredjene ideje od juce (Frag - Scorpio), s onim mojim ludackim lead-om koji koristi scorpio filter. Sad je to zategnuto, jasno, glasno. SC comp. tu obicno ima presudnu ulogu. Ono je bilo na brzaka s raspadnutim low-end-om i cudnim kick-om.
E sad, synth-ove, melodije, baslinije koje cujem u glavi, dosta brzo napravim. Pa i mix mi ide odlicno. Cesto i aranziranje. Medjutim, ritmiku koju cujem u glavi nemam pojma kako da napravim. Pada mi svasta na pamet dok slusam glavnu temu ali ne znam odakle da pocnem. Obicno ispadne nekako "sirovo". Naravno da mnogi koriste gotove loop-ove, a i recycle je odlicna stvar, samo sto NEKO JE PRVO MORAO DA NAPRAVI TE LOOP-OVE KOJI ZVUCE DO J. Kako bre!?
Barem mogu da kazem da sam miran po pitanju synth-a - uvek mi je nesto nedostajalo i "nije to bilo to" ali sad nema vise tog osecaja. To jeste to...
U sledecih deset godina cu nauciti da odradim i ritam :rotfl:
Ghost Dog
28-03-2014, 06:22 PM
Jesi razmišljao da uzmeš Fruity (da, da, znam kako se zove, ja ga i dalje zovem Fruity :D)?
Naučićeš ga veoma brzo.
BTW, koji DAW inače koristiš?
C5... Mislis da pravim loopse u Frutiju?
Sad sam instalirao neki Phatmatik, od Izotopa (iz 2007).
Secka loop-ove, ono kao Recycle stari itd.
Malo je cudan, neudoban, ali brzo sam ga izvalio.
Znaci potreban mi je tako neki alat, VSTi, brz i intuitivan, kao sto je Spire medju synth-ovima. Pa onda da se zezam. Imam milion loop-ova za seckanje i muckanje. Kad uzmes neobradjen loop retko kad ce da se uklopi u tvoj groove, bas kao i synth preset. Nije uopste los ovaj Phatmatik.
Vidim ima Fxpansion Geist na slicnu foru. Probacu.
Znaci, Battery 4 + dobar slicer.
Inace, veceras sam malo sredio C5, gusio ga Database, stalno je nesto skenirao pri zatvaranju a onda se setim da iskljucim skeniranje posto je sve u vec bazi. Hehe.
Evo u prilogu na sta mislim. Ovde sam uzeo neki deseti loop koji veze nema s ovim sto se cuje, i "propustio" ga kroz Phatmatik (na kraju su tri slice-a upotrebljena), ali da sam krenuo ja sam od suvih ONE SHOT semplova pa ne bih nikad stigao cak ni do ovako jednostavne ritmike. Zvucalo bi sirovo i nikako. Naravno svi synth zvuci su Spire 8-)
Ghost Dog
29-03-2014, 06:56 AM
Šta znam za FL Studio .... možda ti se i svidi.
Inače, Geist i nije baš nešto mnogo intuitivan (ono, tipa da skapiraš njegovu suštinu i 50% forme, odmah i nesposredno pri prvom susretu, kao što ima programa).
Meni je recimo kombinacija Drum Editora iz CB-a i Batterz-ja (ili čega već), jako lepa kombinacija.
Eomsy
29-03-2014, 07:37 AM
Inače, Geist i nije ba? ne?to mnogo intuitivan (ono, tipa da skapira? njegovu su?tinu i 50% forme, odmah i nesposredno pri prvom susretu, kao ?to ima programa).
Ajd, da ja nadodam svoje mi?ljenje. Geist je odličan VSt, koji mo?da nije za skontat na prvu, ali je toliko dobar da kome sam ga god preporučio, ostao je na njemu. Neka ti nebude te?ko, pogledaj tutorijale na YT, većina će ti biti jasna. To je neka vrsta softverskog MPC-a i odličan je za ritam, plus izre?e? loop i poreda? slajsove po padovima ili importa? rex file koji se onda automatski raspodjeli po padovima.
Geis, Diva, Spire ... su mi osnovna oru?ja u arsenalu, makar niti jedan nije ba? cpu friendly :wink: ... Na Geist mislim ako upotrebljava? build in fx-e ... Dodu?e niti jedan plug od FxPansion-a nije ba? cpu friendly, ali zato odlično zvuče :D ...
Mrgud
29-03-2014, 09:03 AM
kada sam prije vise godina instalirao Nuendo 2 ,naspram Frutija 2 on je bio svemirski bod,vanzemaljska tehnologija,medjutim danas je Fl nesto potpuno drugo! Imas u njega Slicex plug-in odlican da u njega ubacis i wav i rex ili mp3 ,sve ce da isjecka, ponekad moras napravit neka podesavalja u njega ako je velika razlika u tempu.
I danas se nadje po neki shklempo glupi da tvrdi da fruti nije dobar,ali za elektronsku muziku ako neces da usnimavas neko pojanje ili nesto od van ,on je neprikosnoven!!! :)
Jes da je offtopic ali nije na oodmet malo informacija,evo jedna kompilacija koja izlazi uskoro a svaka traka je radjena u Fl studio:
http://www.psyshop.com/shop/CDs/ovn/ovn1cd079.html
Ghost Dog
29-03-2014, 09:13 AM
^^ Ma, nije mi teško i ne trebaju mi tutorijali, a pre svega, ono što sam napisao je odgovor na Fragovu konstataciju da mu treba neki alat koji je brz i intuitivan. Geist ne deluje komplikovano ni izdaleka, ali ne deluje ni bog zna kako intuitivno.
Što se mene lično tiče, gledam da pojednostavim stvari i da se usmerim na muziku, a ne softver. Objektivno mi sasvim lepo ide savladavanje novog softvera, ali jednostavno, nema prave potrebe da se bacim na nešto novo, u ovom trenutku.
U CB-u mogu lepo da zapisujem note stvari preko drum editora, a budući da koristim Battery, ni sempler mi drugi objektivno ne treba.
E, sad, ako i pored toga kažeš da postoje razlozi da se bacim na Geist, onda već slušam (onda ću da uzmem i naučim, nije problem). :)
Edit:
Evo, da javim. pre pet minuta sam ipak počeo da proučavam Geist, i već sam naučio sve što mi treba za početak. Šta je meni pravilo problem (ok, jeste malo ružno da čovek ovako piše svoj tok svesti, ali šta da se radi)? Nađem neki sempl u Geist-ovom browser-u, kliknem na njega, i dotični se odmah otvara u nečem za šta ja u ovom trenutku (dok nisam još pohvatao terminologiju programa), pretpostavljam da je nekakav sample/loop editor, i nikako ne mogu semplove da bacam na padove. Skapirao sam da ima layer-a i svih ostalih divota, kapiram širu sliku, ali ono najosnovnije neće i neće. Gledam tako i zapazim dugme slice. A-ha .... to li je u pitanju!
Dakle, menjam mišljenje .... Geist je skroz intuitivan! :mrgreen:
Odosmo off topic al' nema veze...
Phatmatik je najjednostavniji i najbrzi, ali je tako mali na ekranu i nudi premalo opcija.
Geist opet nudi previse. Ja hocu da mi svaki slice bude poseban key, pocev od C1, zasto sam ogranicen na 16 pad-ova? Moze li to da se prevazidje? Da li ima neka funkcija tipa "remove clicks", zato sto ne sece uvek kako valja? Da li ima LFO ako vec ima solidne filtere? Kako da zumiram envelope i dodajem tacke na njima? Kako da iskljucim pattern mode - ne treba mi nikakav pattern, a jos manje song?
A mozda je za mene bas IL Slicex. Deo FL koji mi je potreban u C5.
Evo sad cackam Slicex stvarno je super. Ali sta koji k. pocinju semplovi od C3!? Kako da stavim da bude od C1 kao i obicno? Envelopu lepo vidim ali nije mi jasno, promenim attack nema promene u zvuku, iako sam bacio AMP na odgovarajuci "articulator". Menja se sve osim onog sto hocu. I najvaznije, kako da podesim "sensitivity", izgleda da mi secka po kvantizaciji a ne po tranzijentima uopste ne vidim gde se to podesava a to je elementarna stvar. Pa bre za SPIRE (a i Battery 4!) NIJEDNOM uputstvo otvorio nisam a ovo k'o da je rocket science.
Samo strpljivo :banghead:
Mrgud
29-03-2014, 10:36 PM
pa imas opciju na slicex da ti isjecka jos sitnije ako ti to ne odgovara . A sto ima veze sto krece sa c1 kad zvuci isto? Imas pitch slajder pa mijenjaj visinu!Obicno je na Patern tranzijent a ako nedje nije ti isjeckaj jos sitnije i potrefit ce rez na tranzijent!Sve moze samo ga malo cackaj !Mozes i iz njega da exportujes to isjeckano kao posebne semplove ,da koristis posle odvojeno..
Ma nista ja nemam od toga.
Phatmatik je i dalje ZAKON.
http://www.izotope.com/products/audio/phatmatik/
A inace nisam jedini koji tako misli...
Cim ga upalis, odmah radis, a filteri i efekti se lako dodaju na DAW kanalu. To sto je sitan, i sto cak ne radi ni mouse scroll u browser-u, uopste nije bitno. Sve je tu, forward, reverse, kakva-takva envelopa, pitch, itd. Za svaki slice poseban setting, za svaki slice poseban key u jednoj sekundi. Ako nije dovoljno 4 izlaza, samo kopiras preko C5 preseta u novi Phatmatik i nastavis da radis.
Ja sam do prosle godine koristio stari LinPlug RMIV, tek kad sam video Battery 4 modernizovao sam se :D
Mrgud
30-03-2014, 12:54 AM
svasta je moguce,jedino mi je cudno to sto se phatmatik vise ne proizvodi a tako je dobar?Ja ga nikad nisam probao,cak ni slicex ne koristim mnogo,ali znam da ima sve to sto ti govoris da ima phatmatik!Te stvari su mi fine da napravim neku foru ponekad inace skoro sve sto mi treba napravim rucno :wink:
Verovatno su shvatili da ako nesto unapredjuju onda to vise nece biti onaj isti jednostavan software, a i lako ga je pronaci na pijaci. Interface me podseca na AKAI sampler-e, ima tu nekih cudnih sitnica ali stvarno je brz. Veruj mi, nema brzeg seckanja i layer-ovanja nego s Phatmatikom. Ovi drugi samo opeterecuju ASIO suvisnim funkcijama. Phatmatik provuces kroz npr. Fabfilter Volcano 2, ili cak stari TC Filtrator, pa onda neka dinamika, delay, reverb, itd. Svaki zvuk/fx je tu.
Sto se tice SPIRE-a
Problem je u tome sto on jos uvek nije multi-core. Skoro sam instalirao najnoviji Lush-101, sad moze da koristi svih osam logickih jezgara tako da nema vise preset-a koji idu blizu 100% ASIO. Ja se nadam da ce najavljeni Spire 1.1 biti multi-core. Ali nije ni sad tako losa situacija, jer ako npr. otvorite jedan ogromni pad, drugi isti takav nece biti x2 ASIO opterecenje, nego mozda +10% na postojece. Stvar je da ovaj prvi izede buffer, zato sto radi samo na jednome jezgru...
:grin:
Mrgud
30-03-2014, 01:15 PM
Odlican je Lush-101,po meni jedan od najboljih sintova !
Da nemas slucajno Flight Path za Lush-101 (Aiyn Zahev)?
http://www.youtube.com/watch?v=Kilj4mWa3Tk
Mrgud
30-03-2014, 02:10 PM
nemam tu nazalost ,koristim samo default banku..
NIelectroy
30-03-2014, 03:00 PM
LUSH je mnogo lud synth ali isto zahtevan.
Spire Synthesizer update to v1.0.12
=========================
+ Add: Filter Type "Combo" with 4 different modes
+ Add: Sound Bank Selector
- Fixed: Stepper HOLD button state issue
Nova besplatna banka!
http://www.reveal-sound.com/downloads/sounds/Spire_Signature_Sounds_Vol_01.sbf
Upravo sam krenuo da je sviram, cak mi se vise svidja od nekih komercijalnih - previse su orijentisane na onaj "big room" ostar sound, itd. Spire ce tek da zablista. Kad ga otkriju ljudi koji su radili banke za Access Virus.
Ocekujemo:
Multi-core support
Patch browser (a ukljucen je vec drop menu za banke sto dosta ubrzava rad)
razne CPU/ASIO optimizacije
Spire STANDALONE
U medjuvremenu sam zavrsio jedan projekat, upotrebio sam 14-15 Spire-a bez ikakvih problema. Sasvim pristojno zvuci... Mislim da je stvar u tome da se nista ne "perfekcionise" jer tako nikad ne moze ni da se zavrsi! Nego ono, zabavljas se, zezas se, radis najbolje sto mozes i onda se taj vibe prenese i na muziku. Ako track ima dobru pricu, bas i nije bitno da li je gain na 85Hz +3.2dB ili +3.7dB. Uostalom, neke stvari koje sam mnogo voleo da slusam su u tehnickom smislu cak zvucale "brljivo", ali vidi se dobra ideja i vidi se da je "umetnik" zadovoljan svojom kreacijom. To je najvaznije.
Pa ako moze onaj da izadje u Grand paradu, s nabacanim loop-ovima i miksom za pola sata BEZ IKAKVOG BLAMA, sta onda mi da kazemo?
Svako ima neku svoju "sifru": moja je izgleda C5 + Spire, Battery 4. A i pomoglo sto je sto sam krenuo da radim s MediaBay-om, stvarno olaksava rad s loop-ovima, skoro kao stari Acid 8-)
Ovde je u stvari pitanje da li Spire moze da bude SPIRE ili ce ga gledati kao VVA synth - virtualni virtualni analogni synth :D
Da li ce da ga stavljamo u traku zato sto "lici" na Virus ili zato sto je svoj.
Evo ovde kratkog poredjenja, zvuk iz slicne price...
Virus Polar, cuveni The Dome
http://www.youtube.com/watch?v=Pzptb1Lp5Mk
i record na brzaka iz Cubase-a.
Jeste to kod Spire-a na "prevaru", te kompresor, te boost, EQ, ali i Virus ima iste fore.
Tu smo sad negde kod tacke gde Spire pravi svoju pricu i nije vise imitacija nicega.
Izvinjavam se sto ja ovako sam sa sobom.
Elem, sinoc sam malo istrazivao banke koje se ne prodaju preko Reveal Sound sajta... Naletim na http://avenger-sound.com/
Covek radi banke za Virus pre svega. Naravno, uradio je za Spire (a i Zebru).
Tu sam se malo razocarao, imam utisak da mu se veoma dopao synth ali se uopste nije potrudio - kao da namerno nije izvukao maksimum koji inace moze na Virusu. Pa i demo snimci zvuce bolje za Virus nego Spire.
Ali onda nastavim ja da se zezam, posle onog The Dome, probam jos nesto drugacije gde, navodno, Virus vlada (?). I odmah mi se vrati vera u Spire. Ljudi moji, tu ima toliko detalja da nema sta ne moze da se izvuce. Npr. onaj Wide setting za Unison, ako se koristi previse malo ce zvuk da izgubi definiciju (zvuci kao chorus). Onda ja stavim negde na sredinu, pa Detune pazljivo, pa 4x9 oscilatora, itd. Dual filter, jedan LP drugi tisi HP da doda "air". Majko moja. Stravicno.
Envelope su mu toliko brze da Attack cesto mora da se ostavi malo iznad minimuma. Probao mix sa min. attack i malo iznad min. na basu, i bolje zvuci kad nije min. Prirodnije, analognije. Bolji je "groove". Min. je "robotic percussion".
Na kraju sam onaj hypersaw preset nazvao Virus Is Dead :rotfl:
Cujete i sami kako to svira.
E sad tu je 8 glasova (znaci 4x9x8 oscilatora), a na i7-3820 dodje oko 50% ASIO buffer-a. 16-voice ide blizu 100% i krcka. Multi-thread processing ce da spusti 16-voice na, procenjujem 30-35%. Kad dodaju multi-threading skocice im prodaja 300%. A i ja cu da odlozim projekte gde mi je bitan hypersaw za kasnije. Covece, ovakav zvuk da mi zazume npr. 35% ASIO? Ili samo 20%? Na kojoj planeti to ima?
I to je onda ... THE END.
Poslacu mail onom Avenger-u da se ne zajebava nego da lepo to napravi kad vidim da ume. Predlozicu mu, u stvari, da krene da rekonstruise banke za Virus na Spire-u 8-)
EDIT: Al' sad vidim da nije jedan covek u pitanju nego kompanija koja valja banke. Svejedno.
Ghost Dog
06-04-2014, 04:32 PM
Jesi probao Helix?
Ima fin supersaw, sa prilično malim CPU zauzećem.
Takođe, i Kilohearts One je po meni dosta fin za neke od tih zvukova koje ti ganjaš.
Zanimljiv je Helix... mada ima malo onaj "staklast" prazan zvuk (svakako ga ne bih za bas). Dosta dobrih preseta!
Uradio je onaj Adam Szabo "The Dome" preset za NI Massive, secam se kako mi je nekad zvucao fenomenalno. A sad kad ga uporedim s ovim iz Spire-a zvuci smesno, kao obicna kopija. Cak i na Ultra kvalitetu.
Mogu ja da radim i sad HYPERSAW, samo kazem da ce biti mnogo opustenije kad stigne multi-thread support 8-)
Pazi sad ovaj render - secite mi ruke ako ovo moze da uradi sa Helix-om ili Massive-om ili Zebrom. Mozda i "moze" ali za 5 puta vise vremena, pa jos sa outboard obradom, ili barem UAD-om... Ovde se bre sve zavrsi za 5min, odma' nosis na stadion da pustis :rotfl:
ASIO je izmedju 40-60%. Sve ostalo bi zauzelo relativno malo.
Evo jos malo testova...
Na i7-3820 realno nije ni neophodan multi-threading u Spire-u.
Prvo, povecao sam buffer na Audiophile 2496 da bude 1024 sempla. To mi je dovoljno, a kad sviram/snimam neki pipav MIDI samo ukljucim "Constrain Delay Compensation" u C5. Imam i brz hotkey za on/off.
Sto se tice polifonije, u real-time-u je maksimum 8 glasova, sa 4x9 unisonih oscilatora PER INSTANCE. Medjutim, moguce je poterati 4 takva Spire-a bez ikakvih problema, i jos ostane prostora u buffer-u za sve ostalo. 16-voice pad sa 4x9 osc. moze da zatreba u smislu nekog efekta i sl. A ako bas zagusti, uvek je tu FREEZE VSTi. Inace, u ovom slucaju ASIO je bio oko 80%, CPU 15-18%, a temperatura jezgara oko 50C.
Ako je jedan Jupiter-8 imao 8 glasova, ne vidim zasto bi to bio problem na Spire-u.
Neverovatno koliko je C5 jos uvek dobar!!! Kupicu Cubase ako izdam nesto od ovog trance-a, ali iskreno, sad kad bih ga kupio ne bih ga ni instalirao jer mi sve sljaka k'o podmazano. Sa ovim duzim audio buffer-om cak mi ni Chrome, niti bilo koje druge aplikacije ne seckaju VST. Rock solid. Multi-tasking do kraja.
Briljatno odradjeno, zahvalan sam Intel-u, Reveal Sound-u i naravno Steinberg-u 8-)
Zasto SPIRE? Iz istog razloga zbog kojeg Access Virus. I jedna i druga kompanija su isporucile masinu sa kompletnim processing-om, tu je kompresor, tu su funkcije na Spire-u poput "Warm", "Soft", "Boost", tu je sjajni EQ. Stvar je u tome da su ti procesori pazljivo osmisljeni i prilagodjeni zvuku sintisajzera. Ako vi sad kacite skupe plugin-ove na jeftin, suv VSTi, postoje veoma male sanse da napravite potpuno nevidjen, originalan zvuk, i veoma velike sanse da ne napravite nista sto zvuci solidno. Da, mozda ako zakacite SSL ili Oxford comp. i ne znam koji UAD, ili outboard od 5000 evra, na Steinberg Model-E, zazvucace kao pravi Moog. A mozda i nece.
Ovo je proverena stvar. Kompresor, svaki FX, i svaki procesor je napravljen specijalno za taj synth. Zato Virus izvlaci ogromnu lepezu farbi, i zato Spire moze da zvuci kao Oxygen 2, kao Kraftwerk, ili kao van Buuren. Zato moze da legne u svakom mix-u ako ga malo "procackate".
Koliko god to bilo sumanuto, slacu mail-ove ljudima koji prodaju banke za Virus sa predlogom da ih rekonstruisu na Spire-u :jupi:
Sta kaze Reveal Sound?
The purpose of our company is to prove that the sound of soft-synths can be amazing.
Realno, kad pogledate sve te producente koji hvale soft synth-ove, primeticete da svaki od njih ipak ima neki Virus, neki Nord ili JP u svom studiju... Reveal Sound su stvarno izmenili percepciju sotverskog synth-a i pomerili granice. Kao sto rekoh, odustao sam od kupovine Virusa upravo zbog Spire-a.
Za kraj, evo jos jednog primera iz stvarnog sveta. Iako mi sad to nije zanimljivo kao pre, uzeo sam da radim onaj trance sa gomilom layer-a i stringova. Stavio sam sve sto mi je potrebno od glavnih elemenata, i ASIO je bio svega 50-60%. Tu je 8-voice pad, nekoliko synth-ova, lead. Ostalo mi je dovoljno prostora za ceo aranzman. Dodao sam i kompleksniju dinamiku, nekoliko sidechain-ova, kompresora, jer bas i nije jednostavno zategnuti mix sa sve "hypersaw" pad-om, i "hypersaw" lead-om.
Napokon, cvrst warm bass i hypersaw na VST-u. U par poteza. U stvari, sa kick-om i basom sam se zezao od sinoc, na kraju je leglo :grin:
Naravno, razne stvari tu mogu da se nastimuju kad je u pitanju dinamika.
Mrgud
08-04-2014, 01:09 PM
ja se sa kik-om i bass-om zezam od kako sam se rodio a cini mi se da cu i dok sam ziv i nikad nisam zadovoljan ,a ti samo od sinoc :grin:
Filip_
08-04-2014, 01:38 PM
ja se sa kik-om i bass-om zezam od kako sam se rodio a cini mi se da cu i dok sam ziv i nikad nisam zadovoljan
Onda, ili spusti kriterijume ili pocni da se ozbiljnije zezas :D.
ja se sa kik-om i bass-om zezam od kako sam se rodio a cini mi se da cu i dok sam ziv i nikad nisam zadovoljan ,a ti samo od sinoc :grin:
Hahah ma znam... promenio sam u medjuvremenu milion detalja u mix-u:rotfl:
Zvucalo je k'o k. od ovce!
Ali poenta je otprilike u ovome sto Filip rece - nema savrsenog nego DOVOLJNO DOBROG.
1) imati kriterijum u svojoj glavi, nesto kao "apsolutni sluh"
2) samo intuicija resava stvar. DAW i zvucni talasi su okvir za rad ali hej pravila NEMA
i onda se namesti momenat kad postane "dovoljno dobro" i kad si zadovoljan :grin:
Secam se kad sam bio klinac, sve mi je zvucalo DO JAJA :rotfl: Pa napravim "ceo" track a ljudi kazu ima ideju ali je dosadno i nedovrseno... A ja u stvari dok slusam to, cujem u glavi nesto skroz drugo tj. sve ono sto nisam napravio jer ili nisam umeo, ili nisam imao na cemu :rotfl:
Tako da, ja bih malo doterao onu poslovicu o Mandusicu Vuku...
Umesto kako ide, bolje da se kaze: Mandusica Vuka ruke, pusku znaju odabrat' :jupi:
Stara verzija je naivno i nerealno optimisticna :D
Vuk Mandusic proba sto-dvesta pusaka i odluci: ova jedna je najbolja.
Kao da bi Ferry Corsten radio onakav zvuk da Roland nije izbacio JP-8000.
Radio bi on, al' u glavi!
Mrgud
08-04-2014, 05:01 PM
ja mislim da Ferry-ja dovedemo kod tebe ili kod mene u studio o jadu bi se zabavio da napravi traku,jer nebi imao njegovih omiljenih semplova i preseta ...heheh obruko bi se posteno :rotfl:
To je, u stvari, tacno... Realno, potrebne su godine da covek npr. upozna sopstvene monitore. Van Buuren je cak rekao da je i dalje nesiguran kako ce u "Amsterdam Areni" zvucati ono sto napravi u svom studiju :shock:
Jos jedan pokloncic za drugare muzikante!
Istrazujemo koliko je Spire dobar u emulaciji analognih synth-ova. Da, veoma je dobar - ne samo zahvaljujuci ugradjenim procesorima, vec i ludackom mod matrix-u. Imate analog.mp3 i digital.mp3. Dinamicno vs staticno. Prava stvar vs shitty demo/igracka. (Spire je, u stvari, odlican i u emuliranju digitalnih synth-ova.)
Tu je i Better Than Analog preset. Ko voli finese, eto tu je koriscen "SG" LFO shape, nesto kao random ali zaobljen, koji vrlo blago modulise pitch dva oscilatora. Zatim je dodat klasican vibrato. I kao slag na torti, treci SG LFO modulise fazu prvog SG LFO-a za totalni random unstable efekat. Dodat je sasvim blagi noise, pa kompresor, warm, soft, boost, EQ da oboji zvuk. Chorus je takodje podesen i ukljucen. Na kraju delay i reverb. Ukljucen je "Drift" koji na jos suptilniji nacin postize ono sto sam ja uradio s LFO-ovima.
Na digital.mp3 ostali su jedino EQ, delay i reverb. Tako zvuci vecina VSTi, na zalost cak i kad se dodaju neke modulacije i efekti. :banghead:
Zapravo, ne zvuce ni tako, jer ovde i dalje sljaka "infecto" filter. Spire zvuci dobro cak i kad zvuci lose.
Najvazniji, mozda, jeste Master section, jer tu se pomocu MULTI-BAND KOMPRESORA, o da, specijalno napravljenog za Spire, i EQ-a, itd, daje zavrsni karakter zvuku. Probao sam ja da stavim npr. Noveltech Character na neki VSTi, al' nije to to. Moog zvuk na Spire-u po meni jos uvek nije dovoljno dobar, ali bice ukoliko dodaju emulaciju Moog filtera.
Ja mislim da bi jedino Vangelis primetio razliku izmedju Yamaha CS-80 i neceg poput analog.mp3?
Roland JP-8000/8080
i tu stajem s "testiranjem", stvarno sam preterao :grin:
http://www.sequencer.de/pix/roland/jp8000.jpg
U prilogu imate emulaciju na Spire-u...
1) JP-8005 1.mp3 klasicni "airy" ravan superstring
2) JP-8005 2.mp3 pluck/lead superstring sa env
Ono kao, vidimo se u BG Areni 8-)
Salu na stranu (a u svakoj sali ima i zbilje!), ovo je bilo stvarno tesko. Namucih se posteno. Prvo, JP supersaw je uglavnom nesto uzi i suvlji nego Spire, ili Virus. Drugo, glavni karakter JP-ju daju EQ, Chorus i Delay. Slicno kao sto efekti i master section daju karakter Spire-u. E taj JP-8000 Chorus, to je veoma zajebano.
Stvar je u tome da suv JP supersaw zvuci veoma "gusto" - kao takav ne moze ni da se umiksuje, kad se koristi polifono, a ne pomaze ni EQ u dovoljnoj meri. Sto se tice oscilatora, dovoljna su dva na Spire-u jer toliko ima i JP. Pametne cike iz Rolanda su onda smislile hrpu Chorus algoritama koji friziraju zvuk iz filtera. Ako se neko seca Rank 1 superstring-a, onaj remix Cygnus X, pa slusam danas Hemstock & Jennings - Babylon, itd, u svim tim slucajevima Chorus "stanjuje" superstring i daje mu "air". U uputstvu za JP pominje se SUPER CHORUS CLR algoritam koji daje taj vazdusasti, mekan sound. Mogu da se kladim da su to koristili pomenuti. Ne znam sta bi drugo.
Skoro svaki put kad pomislim da Spire ne zadovoljava na nekom planu, ispostavi se da je mozda i bolji od hardware-a. Ispostavi se da ja negde gresim. U pocetku sam mislio da mu je Unison/supersaw jednostavno drugaciji od Rolandovog, ali ubrzo sam shvatio da Spire-ov algoritam obuhvata sve tipove Unison, i onaj kod JP-ja, i kod Virus-a, i mnoge druge. Pronasao sam i video (http://www.youtube.com/watch?v=bI2URDbI9I0#t=360) gde covek uporedjuje supersaw na JP-ju i Virusu, a onda to uporedio sa Spire-om. DA, SVE JE ISTO. Znaci, nije problem u tome. Glavni problem je Chorus, i EQ...
Najvise vremena sam eksperimentisao s Chorus-om u Spire-u. Posle sam video u uputstvu da SUPER CHORUS CLR radi pre svega na visim frekvencijama, sto sam i ja spontano napravio u Spire-u. Ali uz to i eliminise niz frekevencija i "stanjuje" zvuk. Tu je vec pocelo da lici na nesto!
Dodao sam malo i drugi filter, ali High-pass, Perfecto, cisto za taj "air" posto nemamo bolju rec.
Na zalost, nisam uspeo da precizno rekonstruisem Rank 1 superstring, ni iz onog remix-a, ni iz, recimo, Awakening. Interesantno je da niko nikad nije napravio superstring kao u Awakening. Mislim da je tu rec o nekoj posebnoj dinamickoj obradi, mozda neki dobar analogni procesor. Ja sam ih pitao koji synth su koristili, bese to pre mozda 10 godina, i odgovorili su mi da jeste JP. U sledecem mail-u sam ih pitao koji processing su koristili, i nisu mi nikad odgovorili. Nije stvar da ne mogu da se rekonstruisu sve te farbe, samo je potrebno mnogo vise vremena i eksperimentisanja.
Pokusavajuci da rekonstruisem stare stvari, dosao sam do neceg sto solidno zvuci i ima "hemiju". U tome je valjda i poenta :grin:
Ovi MP3 nisu bas samo Spire, dodao sam notch EQ, jedan SSL kompresor da dodatno upakuje air superstring, a imam i neke fore na Master-u. Ali ne zvuci sam Spire mnogo drugacije. Inace, ove farbe zauzimaju 25-35% ASIO na mom i7, dok je CPU oko 5%. Da, ozbiljno.
Superstring je dakle FULL superstring, skoro kao sto bi zvucao na track-u. Savet je slusati glasno na velikim kutijama, mozete i da uporedite sa nekim slicnim preset-ima iz Zebre ili Sylenth-a pa ako niste gluvi, kao Betoven, odmah ce vam biti jasno ZASTO SPIRE.
Sve je u tim "sitnim detaljima", tu nastaje odlucujuca razlika :wink:
spartakus
14-07-2014, 06:53 AM
Probao sam sinoc spire i nije losh,nije on toliko tezak po pitanju potroshnje cpu,cak shta vishe largo mi je dosta tezi...
Ghost Dog
29-12-2015, 08:51 PM
Ovih sam dana sebi priznao da Spire zvuči podosta bolje od ostalih sintova (i pazario ga danas). Nešto što sam donekle zanemarivao, s obzirom na dosadašnji CPU usage.
Diva je recimo cool, ali u tom zvuku mi ipak nešto fali. Kod Spire-a to nije slučaj (konačno su malo (ali solidno) sredili i CPU zauzeće, tako da je i to mnogo pomoglo da se okrenem ovom sintu).
Kad raspalim Divu i čujem nešto što mi se sviđa, mogu posle toga da pokrenem DUNE i dobijem veoma sličnu farbu (osim nekih farbi gde je resonance odvrnut na preko 80%, što stvarno mnogo lepo zvuči na Divi). Spire nisam uspeo da emuliram i to mu nekako dođe to.
Ne moram da biram, ali (iako volim i dalje volim DUNE), kada bih morao da ostavim samo jedan sint, mislim da bi to sada ipak bio Spire, a ne DUNE 2.
... ne vidim baš što to on može bolje od Nexusa.??
Možda grešim ali ne vidim neko revolucionarno rešenje.:shock:
Meni Nexus i Kontakt sa svojom raskošnom paletom pokrivaju i više nego što mi treba.
Sent from my ME173X using Tapatalk
LA-2A
31-12-2015, 12:43 PM
... ne vidim baš što to on može bolje od Nexusa.??
Možda grešim ali ne vidim neko revolucionarno rešenje.:shock:
dosta toga :), kako ja kapiram nexus je wavetable sintisajzer nesto kao omnisphere, farbe su mu zasnovane na usnimljenim semplovima dok je spire virtualni sintisajzer sa virtuelnim oscilatorima. Koristim i jedan i drugi i spire ima neuporedivo mocniji i savremeniji zvuk i od sylenth-a i od massiva.
Ghost Dog
31-12-2015, 12:54 PM
dosta toga :), kako ja kapiram nexus je wavetable sintisajzer nesto kao omnisphere, farbe su mu zasnovane na usnimljenim semplovima dok je spire virtualni sintisajzer sa virtuelnim oscilatorima. Koristim i jedan i drugi i spire ima neuporedivo mocniji i savremeniji zvuk i od sylenth-a i od massiva.
Da ne spominjemo to što ne zauzima xGb na hardu. :)
LA-2A
31-12-2015, 01:03 PM
ne bih se bunio da imam nexus2 complete od 99Gb :)
ne bih se bunio da imam nexus2 complete od 99Gb :)
:thumbsup:
Ghost Dog
02-01-2018, 04:17 PM
Pošto je ovo izgleda najsvežija Spire tema i da ne otvaram novu bez potrebe, jedno pitanje:
Kako funkcioniÅ¡e Spire-ov keytrack? Jednostavno ne mogu da skapiram u čemu je fora:
Kad se okrene skroz levo, duboki tonovi su "otvoreni", a visoki "zatvoreni", a kad se okrene skroz desno, onda su duboki tonovi "zatvoreni", a visoki "otvoreni".
Ili ja neÅ¡to previđam (na ostalim sintovima je jednostavno, da jednostavnije ne može biti), ili je stvar idiosinkratična do zla boga.
Filip_
02-01-2018, 05:27 PM
Podesavanje/rad samog keytrack-a kod Spire-a ce ti zavisiti od cutoff freq. podesavanja na ona 2 knob-a levo od knob-a za keytrack i jos 3 dole - cut 2, res. i filter balance. Tako da samu namenu keytrack-a mozes menjati po licnim potrebama i samoj prirodi instrumenta koja ide "kroz" Spire (zavisno od oktave kako hoces da ti frekvencijski "zatvara" vise tonove, odnosno nize tonove).
Ghost Dog
02-01-2018, 07:57 PM
Podesavanje/rad samog keytrack-a kod Spire-a ce ti zavisiti od cutoff freq. podesavanja na ona 2 knob-a levo od knob-a za keytrack i jos 3 dole - cut 2, res. i filter balance. Tako da samu namenu keytrack-a mozes menjati po licnim potrebama i samoj prirodi instrumenta koja ide "kroz" Spire (zavisno od oktave kako hoces da ti frekvencijski "zatvara" vise tonove, odnosno nize tonove).
Au, druže, ili ti meni napriča neki mambo-jumbo (Å¡to nije nemoguće :wink:), ili ja stvarno nisam u stanju da ukapiram neÅ¡to najosnovnije.
(Å*to ne bi trebalo da bude. Nisam neki ultravanserijski kapacitet, ali, sam sam sebe uspeo da naučim da radim sa DAW-ovima, sintovima, efektima i ostalim čudima; naučio sam sebe kako se slažu Rubikove kocke (ok, samo je trojka Rubikova kocka) od 2x2x2 do 5x5x5 itd):D
Dakle, hajdemo ovako:
Kod (manje-viÅ¡e) svih ostalih sintova koje sam probao i koje imam/koristim (Sylenth1, DUNE, Zebra, Diva, sve iz KORG kolekcije .... Serum ima svoj način, ali je jasan i možda čak i lakÅ¡i od ostalih), stvar funkcioniÅ¡e na sledeći način:
Stavimo da oscilator daje testerasti signal i onda to proteramo kroz filtar i onda zavrnemo cutoff, tako da kad odsviramo C2 dobijemo "sinus". Ako keytrack "odvrnemo", C9 će davati sinus, a ako ga "zatvorimo", C9 se neće ni čuti (pri svemu moramo da podeÅ¡avamo cutoff frekvenciju, jer kada odvrneo keytrack, signal viÅ¡e nije sinus itd).
Hajde objasni mi (ili ti, ili neko drugi), kako se ovo radi sa Spire-ovim keytrack-om?!
Filip_
02-01-2018, 09:33 PM
Kod (manje-više) svih ostalih sintova koje sam probao i koje imam/koristim (Sylenth1, DUNE, Zebra, Diva, sve iz KORG kolekcije .... Serum ima svoj način, ali je jasan i možda čak i lakši od ostalih), stvar funkcioniše na sledeći način:
Stavimo da oscilator daje testerasti signal i onda to proteramo kroz filtar i onda zavrnemo cutoff, tako da kad odsviramo C2 dobijemo "sinus". Ako keytrack "odvrnemo", C9 će davati sinus, a ako ga "zatvorimo", C9 se neće ni čuti (pri svemu moramo da podešavamo cutoff frekvenciju, jer kada odvrneo keytrack, signal više nije sinus itd).
Nazalost nisam razumeo tvoj opis/primenu, "signal vise nije sinus" - nisam skontao jbg, "proteramo kroz filtar" - koji filter, stepen "zavrtanja" cutoff filtera zavisi od dosta stvari, kako ces na C9 da dobijes "sinus" (sinus sta, da li mislis na sinusni signal?) i primenu svega...ja koristim keytrack samo za drugaciji "cutoff/eq tretman" u toku sviranja nizih i visih oktava i to po potrebi.
Ipak najbolje da se neko drugi ukljuci u pojasnjenje tvog pitanja ili na youtube-u mora da ima tutorijal i za to - ja se odjavljujem, ne zameri mi (videh sad da ima, ali ih nisam pogledao da bi ih ocenio).
Ghost Dog
02-01-2018, 09:42 PM
Nazalost nisam razumeo tvoj opis/primenu ....
.... kao što ni ja nisam razumeo tvoj pokušaj objašnjenja. :)
Baciću pogled na YT ....
spartakus
04-01-2018, 09:17 PM
Nisam siguran(trenutno nemam vremena da probam)ali znash da je na efektima jedan pot ulevo high pass a pot udesno low pass.Mozda je slicna fora i sa ovim.Priznajem jedino shto mi fali kod spire je vizualni feedback kao kod seruma ali ne moze i jare i pare ili moze.
spartakus
04-01-2018, 09:21 PM
Fraq i taj model e moze da zazvuci napucano samo napravi lanac.Probaj sedi ako imash vremena pa se poigraj.
Ghost Dog
16-12-2018, 11:01 PM
Nikad nisam bio ljubitelj komercijalnih soundbank-ova, ali, par biblioteka firme Bellatrix Audio (recimo, Tantra i Szmphony) je čist pokid!
spartakus
25-09-2019, 10:15 AM
Mislim da je serum bacio senku na spire i to samo tako.
Mogli
27-11-2019, 11:16 PM
Ljudi, koje procesore koristite da vam Spire onako komotno radi u seq?
Filip_
28-11-2019, 04:17 PM
Ja sam sa njim jos na 1.0.10 verziji. Buffer size nisam menjao ne pamtim, na 512 je.
i7-3770, 16 GB RAM-a, fercera lepo i po nekoliko komada u aranzmanu.
Ghost Dog
28-11-2019, 04:55 PM
i7 starije generacije kod mene. Može fino da povuče, mada, jeste malčice (i dalje) Spire "cpu hog".
spartakus
28-11-2019, 08:20 PM
Amd fx 8300 16rama (raspad od cpy).Prethodna verzija ubija koliko je neoptimizovana nakon toga radi sve ok.
Mogli
01-12-2019, 12:30 PM
Hvala na odgovorima! Uzimam AMD Ryzen Threadripper 1900X 3.80GHz TR4 BOX!
spartakus
01-12-2019, 03:25 PM
TR mora da prozdire vst obavezno da javis utiske.
spartakus
30-07-2020, 09:46 AM
Skoro sam postao vlasnik male klavijature proizvodjaca Native instrument i uz nju sam dobio nesto softvera i mogu otvoreno da kazem da Monark naspram spire pravi ogromnu razliku u zvuku(ovo je moje subjektivno misljenje).Tako pun i bogat zvuk ja dosad nisam nista cuo slicno.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.