Log in

View Full Version : KORG Legacy M1 i Wavestation pad-ovi

Ghost Dog
07-03-2014, 02:38 PM
Imam jedan mali problem sa Wavestation-om (softverska verzija naravno).

Nikako i nikako mi ne uspeva da napravim neki baš solidan pad! :cry:

Recimo, ovako nešto (dobro, ok, u pitanju je hardverski synth, ali svejedno).

<iframe src="//www.youtube.com/embed/VQqGpuE0ct0" allowfullscreen="" frameborder="0" width="560" height="315"></iframe> (https://www.youtube.com/watch?v=VQqGpuE0ct0)

(Ko neće da sluša sve, neka prebaci na 02:50.)

Sa M1 nemam taj problem:

https://soundcloud.com/ndvmusic/m1-pad

Nije ne znam šta, ali sa WS-om nisam nikada uspeo da napravim ni ovakav pad (a, kamoli nešto bolje od ovoga), ma koliko se trudio.

Formalno gledano, znam da programiram WS (znam gde se šta i kako podešava, tako da nije u tome poenta), ali budući da dotični, za razliku od M1, nema browser za filtriranje/selekciju waveform-ova, nešto mi stvarno ne polazi za rukom da pronađem neki od koga bi se dao napraviti dobar pad. Ni u presetima koji dolaze uz program nema ničeg preterano ubedljivog. Probao sam sve presete i svi zvuče prilično tanušno.

Treba mi neki mali i koristan savet od ljudi koji imaju iskustva sa WS-om.

Da li sam jednostavno promašio sve dobre waveform-ove zato što me mrzelo da ih isprobavam sve redom? Da li su jednostavno "tanji" nego oni na M1 (ne verujem, mislim da je ono prvo), pa moraju da se naslojavaju?

mozart554
07-03-2014, 07:58 PM
heeehee prijatelju nisi jedini i ja sam to trazio ali nema ga nisam pronasao nigde!
najslicnije sam imao u Cubase5 u Embracer?u (nije to bilo to ali eto )
a sad sam na Cubase7 tu nema nista sve Svemirske Zvuke isto ko da ih je NASA programirala
ako nesto nadjes javi pozz

Mogli
08-03-2014, 03:22 AM
Sve sam vise ubedjenja da im je mnogo lakse napraviti neki "svemirski", nego lep zvuk nekog ambijentalnog pada, koji moze biti upotrebljen u najobicnijoj pop pesmi.

branoy
08-03-2014, 03:30 AM
bilo je to sve prije u starim vsti pluginima pre deset godina, lezu u mix samo tako, al naravno ,, sve su to oni skontali, pa to ne moze danas 80 posto toga raditi u ovim novim windowsima, i daw-ovima, ako se zelis na to vratiti moras imati win 98 sekund, ili eventualno XP,i neki stari DAW koji pase na to.
ja mogu nabrojati koliko oces dobrih, u centru, nista siroko svemirski, ton do jaja , ovo danas sjebe ti inspiraciju zaboravis sta si posao pravit. 90 posto toga ne pase u boji jedno s drugim.

onaj windowsov midi dsl 8mb, sto kad pustis neki midi fajl zvuci odlicno. ko god sta imao protiv tog, kad pustis midi fajl vidis kako je to malooo, par mb, a ujednaceno, zvuci, sve je tu u centru, i da ne pipnes EQ nit kompresor nista. mada se moze na kanale pa jos malo ofarbat, al nista ne treba osim onog standard hall i chorus, (i isti taj midi file pustis u cubesu u halionu, daleko od orginala ni blizu boja, samo zvuci halionski ,, to je dobro na taj nacin al dalekoooo dalekoo od stvarnosti

silicon science
08-03-2014, 07:34 AM
bilo je to sve prije u starim vsti pluginima pre deset godina, lezu u mix samo tako, al naravno ,, sve su to oni skontali, pa to ne moze danas 80 posto toga raditi u ovim novim windowsima, i daw-ovima, ako se zelis na to vratiti moras imati win 98 sekund, ili eventualno XP,i neki stari DAW koji pase na to.
ja mogu nabrojati koliko oces dobrih, u centru, nista siroko svemirski, ton do jaja , ovo danas sjebe ti inspiraciju zaboravis sta si posao pravit. 90 posto toga ne pase u boji jedno s drugim.

onaj windowsov midi dsl 8mb, sto kad pustis neki midi fajl zvuci odlicno. ko god sta imao protiv tog, kad pustis midi fajl vidis kako je to malooo, par mb, a ujednaceno, zvuci, sve je tu u centru, i da ne pipnes EQ nit kompresor nista. mada se moze na kanale pa jos malo ofarbat, al nista ne treba osim onog standard hall i chorus, (i isti taj midi file pustis u cubesu u halionu, daleko od orginala ni blizu boja, samo zvuci halionski ,, to je dobro na taj nacin al dalekoooo dalekoo od stvarnosti

Vise nikad u zivotu necu koristit Halion, bio sa gluv od ushiju... Moram da iskopam instalaciju win 95, to je wintadje zvuk, a ne ova nova sranja...Ovakvi strucni revjuovi od kolege B stvarno pomognu coveku..

LAMPASH
08-03-2014, 11:31 AM
:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

mikron
08-03-2014, 11:37 AM

Potpisujem. Dobro je da nisam jedini koji ovo cuje.

silicon science
08-03-2014, 02:55 PM
<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/zcuvNI9I0eI?list=UUeRtMCv_IAM_uXE21S4kgng" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ghost Dog
08-03-2014, 04:52 PM
<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/rntDs7OzBMw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

00:42

U prevodu .... ?ta uradiste od moje teme! :D

Dakle, mene zanima da li i kako mogu da sklepam neki stvarno dobar pad (recimo, kao u onom prvom video klipu), upotebljavajući samo i isključivo WS Legacy, a ne da li se, gde i kako, ti zvuci inače mogu iskopati i da li treba da zamenim Win 7 za Win 95.

(Inače kad smo već kod starijeh vremena, jedini synth koga se ja stvarno rado sećam po pitanju stringova i padova je Reality.)

DzoniPFC
08-03-2014, 07:09 PM
Da li sam jednostavno proma?io sve dobre waveform-ove zato ?to me mrzelo da ih isprobavam sve redom?

Odgovor lezi u pitanju :) Nemoj da te mrzi, pogotovo kada ubacis ROM prosirenja... Uspeo sam da za nesto manje od 30 min napravim priblizan zvuk kao na ovom YT snimku koji si postavio... A ja sam zahvaljujuci ovoj temi ponovo instalirao zaboravljeni Wavestation i drago mi je sto sam to ucinio, jos samo da bolje upoznam interfejs... Realno, odlicna dopuna za padove, uz Omnisphere i Oberheim Matrix... :)

NIelectroy
09-03-2014, 08:02 AM
Znaci brate ja te obozavam, samo sto sam se probudio i OVAJ dan ce mi poceti fenomenalno!!!

Ghost Dog
09-03-2014, 11:02 AM
Odgovor lezi u pitanju :) Nemoj da te mrzi ....
Evo, kolega Dzoni me je ostavio "da naučim sam da pecam ribu", i nije me mrzelo da isprobam sve waveform-ove.

Pre svega, konačno sam uspeo da skapiram da ih nema ba? preterano mnogo.

Prvo da se ogradim i da ka?em da do juče nisam skroz detaljno pretresao WS. Nisam bio povr?an, ali s obzirom da mi M1 i Atmosphere (i dalje ga preferiram u odnosu na Omnisphere) daju ono ?to ?elim i očekujem, nisam osećao neku posebnu potrebu da "cedim" WS do kraja kad već ba? i ne moram (da budem iskren - tako je).

E, sad malo da kritikujem sam sebe. Ranije kad sam otvarao banke i tra?io waveform'ove, viđao sam da ih u većini banki ima po nekoliko stotina. Totalno nisam skapirao da se skroz ponavljaju i da ih ukupno ima manje od 500 ?to nije ba? preterano dosadno za isprobavanje. I to je podosta, ali ni izdaleka onoliko koliko sam ja istripovao da ih ima (jbg, lepo pi?e u uputstvu, koje jesam pročitao, ali sam pitaj Boga iz kog razloga taj broj smetnuo sa uma :ups:).

Kako god bilo, juče popodne sam se podosta igrao sa WS-om. Malo sam promenio pristup, (jer ranije sam očekivao da mogu da ga nateram da zvuči kao M1, ali to izgleda ne mo?e), naučio sve opcije (otprilike) u potpunosti, isprobao sve waveform-ove, uspeo da napravim neke pad-ove koji su (ako ih ne poredim sa onim ?to mogu da napravim sa M1), prilično OK, ali do?ao sam i do nekih zaključaka.

Nastaviću da isprobavam i dalje jer mo?da sam lo?e neke zvuke procenio budući da sam na kraju bio malo i umoran, ali izgleda da ....

.... Da li su jednostavno "tanji" nego oni na M1 (ne verujem, mislim da je ono prvo), pa moraju da se naslojavaju?
.... ono ?to sam napisao u zagradi ne stoji. Izgleda da ipak WS jeste "tanji". Nisam siguran da sam skroz razumeo sve o tome koliko su memorije na sebi imali M1 i WS, kako tačno stvari funkcioni?u sa pro?irenjima (osim ?to softverski M1 ima i T1 zvuke koji su dosta fini, ali tim gore u odnosu na WS :grin:), i kako je to preslikano na VST verzije, ali trebalo bi da je M1 dolazio u originalu sa 4MB, a WS sa 2MB, ali po onome ?to ja čujem kod VST verzija, stvarno nekako i deluje da postoji tolika razlika u korist M1.

Ako ni?ta i ako zanemarimo da sam očekivao da WS mo?e da zvuči i bolje i punije od M1 (da ne govorimo o tome da nisam očekivao da ne mo?e da zvuči ni kao M1; bar za moj ukus je tako), zadovoljan sam time ?to sam se konačno iscimao da naučim WS-ov interfejs do kraja i ?to sam napravio bar nekakve, koliko toliko solidne farbe.

Puno sam se raspisao, ali moram da se odu?im ljudima koji su temu korisitili u neke totalno druge svrhe. :D

OFF
09-03-2014, 11:58 AM
Ja mogu samo da kazem da je pravi wavestation jedna od najboljih digitalnih sprava za padove ikad (uz jd990)..... A m1 vise ima to neko istorijsko mesto legende..... Pa ti vidi...

Matya
09-03-2014, 05:07 PM
M1 Legacy - HavenPiano - Nenadje*** preset, forever in love with it!

Mono/Poly 80% farbi koje sam imao i obozavao na Radiasu monstruozno zvuci.

Ceo Legacy je fantastican i trpi cesto sudbinu malenih VST-a koje malo procackas pa obrises bez nekog detaljnijeg istrazivanja, moja greska takodje, Legacu je must, must, must!!!

branoy
10-03-2014, 05:26 AM
silicon science, ko je rekao da windows ima svoj zvuk ? vintadja?
kazemm VSTii instrumenti, koji su bili u to doba, i sad vecina samo radi na tim starijim windowsima.. moras coveku objasnjavat sve inace si prokomentarisan na njegovom nivou!!

silicon science
10-03-2014, 07:41 AM
silicon science, ko je rekao da windows ima svoj zvuk ? vintadja?
kazemm VSTii instrumenti, koji su bili u to doba, i sad vecina samo radi na tim starijim windowsima.. moras coveku objasnjavat sve inace si prokomentarisan na njegovom nivou!!

http://www.youtube.com/watch?v=FhbOMBGMKKE&list=UUeRtMCv_IAM_uXE21S4kgng

Tranzit
27-03-2014, 10:44 AM
Ti si zaista vintadje sampion... :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::banghead: :banghead::banghead: Pod obavezno, uzimam tvoje bisere kao potpis.

Sta pises aman zaman, kakav "vintadje", kakav Win 95 ? Od kad to operativni sistem ima dobar sound ? Ti si momak pobrkao loncice skroz na skroz.

silicon science
29-03-2014, 07:27 AM
Ti si zaista vintadje sampion... :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::banghead: :banghead::banghead: Pod obavezno, uzimam tvoje bisere kao potpis.

Sta pises aman zaman, kakav "vintadje", kakav Win 95 ? Od kad to operativni sistem ima dobar sound ? Ti si momak pobrkao loncice skroz na skroz.

http://en.wikipedia.org/wiki/Irony

Ghost Dog
29-03-2014, 07:38 AM
Drugari, aj da vas lepo zamolim da tu "vintadje" priču prebacite negde drugde.

Ja sam ovu temu otvorio iz sasvim drugih razloga.