PDA

View Full Version : Pucanje "Cubase 5" i ucitavanje semplova u Kontakt

NewProducer
25-02-2014, 03:30 PM
Pozdrav!

Nadam se da mi mozete pomoci, posto imam zaista gadan problem a to je "pucanje" Cubase 5, cim dodam vise Kontakt 5 instanci pa u njima pocnem da ucitavam semplove i instrumente.

Dakle ovako. Imam 4 GB RAM memorije, ogroman hard disk i CPU od 3,2 Ghz sa 4 jezgra, externu Xonar zvucnu karticu, i Windows 7 32 bit sto smatram da je dovoljno uglavnom za neki pristojan rad u Cubase-u 5, sem da naravno RAM memorije nikad dosta i tu planiram neku nadogradnju u narednom periodu.

Medjutim dobio sam savet od prijatelja da je najbolje da predjem na 64bit verziju Windows 7, da mi se ne bi desavala ovakva "rusenja" Cubase-a, pri ucitavanju semplova, pa planiram da update-ujem Windows u narednom periodu.

Da predjem na glavnu temu sad.

1) Posto u workflow-u u Cubase, uglavnom ucitavam za svaku midi traku posebnu instancu Kontakt-a, svestan sam da trosi mnogo vise RAM memorije nego kada bih ucitavao samo jednu instancu Kontakta i njega koristio kao Multi timbral instrument.
Medjutim imam problem kako da podesim izlaze (output) za svaki od njih posebno, a da mi se ne mesaju zvukovi? Kako se to radi?

2) Primer:

-Ucitam jednu instancu Kontakta za bubanj, i ucitam Native instruments bubnjeve koji zaista imaju mnogo semplova u sebi,

-Onda, ucitam neku recimo Vi2 - Basis bas gitaru, i opet otvorim instancu kontakta za nju, posebno.

-zatim ovo uradim jos 2 puta sa drugim nekim instrumentima, i kada imam ukupno 4 kontakta u listi VST instrumenata, jednostavno dobijem poruku PANIC: Could not allocate enough memory. Application is likely to become unstable", nakon cega se desi "pucanje Cubase-a" i to je to!

Malo sam citao po forumima o toj problematici i uglavnom se moze resiti stvar prelaskom na 64bit verziju Win 7, i da se predje na 64 bit verziju Cubase-a i to nameravam da uradim.

Licno me jako sve ovo brine, jer sam imao u planu uraditi neku muziku, a sada me sve ovo limitira, i ne znam ni da li ce posle kupovine dodatnih RAM modula opet sve raditi kako treba. Svestan sam da semplovi zauzimaju ogromnu kolicinu memorije, ali meni treba samo po jedan instrument *.nki i svega 10-tak traka koje imam u MIDI-ju, za koje bi koristio Kontakove instance.

Da li ste se susretali sa ovim problemom, i da li mi moze neko dati neki savet kako da ucitam zeljene semplove a da mi se ne overload-uje buffer, i koji je najbolji nacin za stednju te memorije u Kontaktu? Meni treba za ceo rad neki minimum minimuma od svih semplova i instrumenata.

Probao sam da napravim instrument banke u Kontaktu i da tu prebacim neke semplove, medjutim ubrzo se desi pucanje Kontakta i ne uspem ponovo.
Zatim probao sam da ucitavam cele bibliotete (Libraries) u Kontakt, ali cak one zauzimaju jos vise prostora!

Najvise me cudi to sto svaki NKI fajl ima nekih 200 Kb ili manje, i samo kad njega kada ucitam da on povuce sve semplove i onda se opet ponovi ista situacija.

Sve semplove drzim na hard disku, bas da bih malo rasteretio sistem, ali od toga za sad nisam video nikakve koristi.

Znaci poenta svega ovoga je jednostavno pitanje, kako maksimalno smanjiti zauzimanja RAM memorije dok se semplovi ucitavaju u Kontakt i da li postoji neki nacin da se sve to drzi pod kontrolom i da li mi neko moze objasniti da li bih ustedeo prostor tako sto bih ucitao samo jednu instancu kontakta i u njemu ucitao sve instrumente sto mi trebaju?

Nadam se da ste me razumeli dobro, i nadam se da cete me posavetovati sta bi bilo najbolje da ucinim, posto me sve ovo dosta frustrira, a tek sam uzeo novu konfiguraciju koja bih mi sluzila iskljucivo za rad sa muzikom.

Hvala najlepse!

DigitalMan
25-02-2014, 04:28 PM
...ako si na "narodnoj" verziji 5.30...vrati se na 5.21...ova malo baguje ;)

Filip_
25-02-2014, 05:22 PM
Sto rece DigitalMan...moras kod narodnih verzija dobro ispratiti kompatabilnost odredjenih verizija Daw-a sa Kontaktom (izcitaj forume gde se spominje to)...recimo NI Mouth koji je update-ovan na verzije iznad 1.1 ce raditi samo u Reaktor-u ver. 5.9 i iznad...ima dosta takvih "caka" i sa Kontakt-om i odredjenim Daw programima.

Arthur
25-02-2014, 09:52 PM
32bitni c5 može da alocira samo do 1.3GB RAM-a u sebi, posle toga puca kao od šale. Ili kupi 64bitni, ili jbridguj pluginove koji gutaju rama.

Arthur
25-02-2014, 09:53 PM
a što se kontakta tiče, potraži online tutorijale o routingu u istom, uopšte nije preterano konfuzno, samo malko volje i brzo ćeš skontati, siguran sam.

NewProducer
26-02-2014, 10:27 AM
@DigitalMan

Da, narodna verzija je u pitanju :) Mislis li da samo Kontakt zapravo u ovom slucaju pravi problem?

@Filip_

Hvala, mada ne u ovom slucaju zanimaju Cubase Elements 7 posto je 64bitni i Kontakt 5. Ima li tu nekog komentara?

@Arthur

Sumnjao sam da je upravo ta 32bit verzija najveci problem, prelazim na 64bit, nema druge...kada smo vec kod bridge-ovanja plugin-a, mozes li mi objasniti malo vise o cemu se radi, posto to nikad nisam radio?

Hvala vam puno na pomoci jos jednom!

Dushan_S
26-02-2014, 11:40 AM
Pre?i na win7 64 bit, ?ak i sa 32bitnim Cubase5, ima?e? malo vi?e manevarskog prostora. Svojevremeno su mi upravo tako pucali projekti zbog kontakta, pa sam pre?ao sa XP-a na win 7 i sve je bilo mnogo bolje. To ?to ka?e Artur, ne?e ti biti sve re?eno, jer je program i dalje 32bitni, ali ?e? odmah primetiti razliku da mo?e? otvoriti ne?to vi?e u Kontaktu. E sad, ja sam imao 8GB RAM-a, bilo bi bolje da ima? vi?e od 4GB RAM-a jer ne koristi samo Cubase memoriju, ve? i sistem. Ako se ne varam, ako bi imao vi?e RAM-a, mogao bi probati i da koristi? 64bitnu verziju Kontakt-a preko jBridge-a u 32-bitnom Cubase-u i onda bi Kontakt sam za sebe bio bez memorijskog ograni?enja. U svakom slu?aju probaj malo da se igra? sa Purge funkcijom da bi smanjio nepotrebno optere?enje semplovima koje ne koristi? u pesmi.

NewProducer
26-02-2014, 06:29 PM
@Dushan_S

Hvala na odgovoru.

Presao sam na Win 7 64bit, i sada je ostalo samo da predjem na Cubase 7 64bit, i na neki Kontakt koji je isto 64bit-ni. Kupicu bar jos 4 GB RAM-a.

E sada, ako sam dobro razumeo, Jbrigde, je zaseban plugin, uz pomoc koga vise necu imati problema sa "pucanjem" kontakta pri ucitavanju sempolova ili...?
Da li ce on stvarno resiti ovaj neprijatan problem? Da li ce mi on uopste biti potreban ako predjem celokupno za sve pluginove na 64bitne verzije ili je uvek dobra opcija?

Purge funkciju sam malo pogledao, ali mi jos uvek nije jasno na koji nacin ona stedi prostor? Recimo ja ucitam neki NKI fajl sa svim semplovima u Kontakt i pritisnem Purge funkciju, i dobijem sledeci padajuci meni:

http://imageshack.com/a/img534/2826/echz.png

Kako sada da koristim efikasno ove opcije?

Takodje da li postoji neka dodatna opcija u Kontakt-u, pod sekcijom "Options", koja mi moze pomoci? Recimo ova:

http://imageshack.com/a/img822/269/uadk.jpg

Sta mislite o svemu ovome?

Hvala puno unapred! :wink:

Arthur
27-02-2014, 09:25 PM
dakle, ako pratiš fabulu, videćeš da je savet zapravo da koristiš 32bitnu verziju C5, ali sa Jbridge programčićem, u Win7 64bit okruženju, i sa više od 4gb rama. Sad kad smo rezimirali, još da ti pojasnim da je Jbridge program koji služi da se VSTi plugovi ne učitavaju u RAM memoriju koja je rezervisana za c5 (1.3gb), već idu direktno u RAM, mimo Cubasea, i time "zaobilazi" taj limit koji sam naveo. U tom slučaju, limit ti je samo količina rama koliko imaš u kompjuteru. Kolega Ognjan Milošević sa foruma, prvo učita 9gb RAM sa L.A Scoring strings i sl, a onda doručkuje, pa onda krene da puni RAM :) E sad, jbridge možeš da kupiš (nije skup) a možeš i da ga iskopaš negde narodnu verziju, ali ćeš za korišćenje i podešavanje istog ipak morati malko da se potrudiš, i potražiš online objašnjenje.

NewProducer
27-02-2014, 09:29 PM
Moram da dopunim svoj prethodni post.

Mislim da sam skontao kako radi JBrigde. Imam verziju 1.5, ali ona se ponasa cudno u pogledu izbora direktorijuma gde u prvom koraku moram da odaberem direktorijum gde mi se nalaze zeljeniVST pluginovi, program mi ponudi samo "User"direktorijum i "desktop", a ne mogu da dokucim kako da mogu da pretrazujem hard diskove (isao sam
na opciju HIGH recommended! u prvom dijalogu).
Posto u direktorijumima oni definitivno ne postoje. Ocigledno je neka losa verzija, ali ja sam se snasao tako posto zelim da brigde-ujem samo Kontakt, iskopirao sam njegov ceo direktorijum sa pluginovima (64bit) u neki drugi folder do koga mi je putanja vidljiva.

Ovo je sadrzaj mog VST 64bit foldera od KONTAKT plugina:

1) Kontakt 5 8out

2) Kontakt 5 16out

3) Kontakt 5

posto sam odabrao folder u kome cu da cuvam nove jbridge-ovane fajlove, program odradi svoj posao i onda dobijem sledecu situaciju:

http://imageshack.com/a/img38/8184/juka.png

E sada mi nije jasno gde trebam ove fajlove da iskopiram, i takodje mi nije jasno
koje trebam sada da obrisem i gde, koje da zadrzim a koje da zamenim novim sa dodatkom ".64"...?

Kontakt mi je instaliran u:

C:\Program Files\Native Instruments\

a Cubase plugins u

C:\Program Files\Steinberg\Cubase\VSTPlugins\

P.S Namerno sam stavio da fajlovi imaju dodatnu ekstenziju ".64", da bi ih lakse razlikovao!

Hvala vam najlepse na svim odgovorima!!! ;)

Arthur
27-02-2014, 09:33 PM
savetujem da se obratiš direktno Divineru, na private, mislim da je on detaljno izučio Jbridge. ja ga retko koristim pošto se ne bavim programiranom muzikom.

Dushan_S
27-02-2014, 11:59 PM
http://imageshack.com/a/img38/8184/juka.png

Ti ne stoji? dobro sa engleskim pa te to buni, ne kapiram? Lepo, samo to pi?e... Zdravorazumski, ako ne ukloni? kopije koje nisu "bridged", host mo?e da bulazni jer ima duplo isti plugin. Samo skloni se ostale verzije plugin-a koje su ti u vst folderu. Tj originalne varijante. Eventualno ih samo uZIP-uj tu gde su u folderu, da ih ima? i dalje za svaki slu?aj, zlu ne trebalo itd. A navede? host da ?ita bridged verziju.To ti nije bilo jasno? Mislim, ne koristim jBridge li?no, ali to je ono ?to je logi?no. E sad ako (nisam 100% siguran) su jBridge-u potrebni originalni pluginovi onda ?e? morati nekako samo da se pobrine? da host ne gleda taj folder. Ako ima? 32bitni host, on ionako ne bi trebalo da gleda folder gde su 64bitni plugovi.

Rhino
28-02-2014, 12:54 AM
Ne bi trebalo da gleda gdje su x64 plagovi. Tako da treba da napravis zaseban folder gdje instaliras x64 plagove i drugi gdje ce on da skladisti te 'duplikate' koje jbridge napravi i taj path dodas u cubase pored. Sa ovim gdje ih instaliras ne radis nista, samo ga ostavis tu..

Dakle npr. C:\Vstplugs x64 - tu instaliras vst 64 bit..

Onda recimo c:\jbridge\x64 to x32 - da ih tu jbridge extractuje i da omoguci 32bit hostu da ih vidi..

Dakle ovu c:\jbridge\xxxx putanju dodas u cubase i to mu bude to

Sent from my iPhone using Tapatalk

NewProducer
28-02-2014, 03:39 PM
@Dushan_S

Upravo mi to nije bilo jasno, ocigledno da sam sebi zakomplikovao zivot, a da zapravo nisam trebao tako :)

Definitivno je pametno resenje originale .dll fajlova backup-ovati i staviti negde na stranu.

Hvala!

@Rhino

Odlicno si ovo objasnio. Ovo mi je upravo i trebalo.

Znaci ipak je najbolje da se jbridge-ovani pluginovi pozivaju iz nekog novog foldera, a da originale ne diram, vec samo da u Plugin putanjama, "uputim" Cubase u taj folder gde cu imati te jbrigde vst-e... ja sam se malo zapetljao, pa sam poceo da citam o Jbrigde-u, sa vise razlicitih izvora, pa sam se pomesao, posto sam video nekoliko razlicitih pristupa, ali izgleda da je jedino ovaj ispravan. Manjak koncentracije ponekad moze da ucini cuda! :)

Hvala puno, mislim da je sada sve jasno! :)

Veliki pozdrav!