View Full Version : Novi Mac PRO
Marin Mack
22-02-2014, 02:09 PM
Zanima me koja ekipa s foruma radi na appleu i u Logicu-u? Ja sam odpočetka počel raditi u Logic 9-ici i sad kak je do?el Logic X sam prezadovoljan. Dosad sam radil na iMacu Late 2011 sa 12gb rama, i5 procesor i 512mb grafičke al po?to uz glazbu sam se počel baviti sve vi?e i vi?e video produkcijom, odlučil sam da je vrijeme da prođem na jače, pa sam se odlučil za Mac Pro.
http://icomputerdenver.com/wp-content/uploads/2013/07/new-mac-pro.jpg
mislite da je puno precjenjeno za ono kaj nudi? vidio sam ga u?ivo i mogu reći prefenomenalna stvar, jeste da je skupa, ali opet ako se gleda ulo?eno-dobiveno, smatram da je Apple najjeftinije rje?enje, naravno to ne mislim na njegovu cijenu u startu
Sky Net
22-02-2014, 02:37 PM
Apple korisnik ti nikada nece reci da je precijenjeno. Ne znam koliko para je kod vas, kod nas u BIH je bazni, osnovni model 3300 EU, i gledano ulozeno-dobijeno JESTE precijenjeno. Jos nadodas stvari koje MORAS kupiti ako hoces vise storage-a i sl, i ta cifra lako predje 3500 EU, ponavljam za bazni model kod nas, mozda je kod vas jeftinije. Svakako, kad se sagleda sta covjek moze sastaviti sam za te pare, to je suludo. Ali korisnicima Jabuke to nije bitno, bitno je da Jabuka, pa makar i licila na kantu za smece.
BlasterMaster
22-02-2014, 02:39 PM
... ali opet ako se gleda ulo?eno-dobiveno, smatram da je Apple najjeftinije rje?enje, naravno to ne mislim na njegovu cijenu u startu
pa ne znam na sta konkretno mislis kad kazes najjeftinije a da ne mislis na cenu... u tom slucaju izraz "jeftino" dobija drugi smisao... :) a macpro nije jeftin ni u kom slucaju! to je veoma dobro koncipirana i napravljena masina, veoma dobra za zahtevne video-audio aplikacije, rendering itd...ko ima para i mogucnosti i zelje i takodje para za kupovinu externih jedinica (cdrom,hdd,citaci kartica itd) mislim da treba da uzme...
e sad na tvoju konstataciju (da ako se gleda ulozeno-dobiveno ovo je kao najjeftinije) moram da se vratim, jer ako izuzmemo i komentare ovde na rumskom, i primere sa ostalih foruma, ja mislim da samo na tjubu ima brdo benchmark testova i primera racunara gde za 3cinu cene moze da se napravi 3put jaci komp...sa svim eksternim ulazno-izlaznim jedinicama. a kamo li tek primere koje dobijas ovde na ovom i nekim racunarskim forumima...cene najopremljenijih macproova sa tim jedinicama dostizu i do 10-13K dolara...toliko para kosta odprilike jedan onako sasvim pristojan ceo audio-video homestudio setup... e sad reci ce neki "jeste, da, moze da se izvuce jaci komp kad bi se birale neke komponente i sklapalo, i da bilo bi jeftinije, ali ko ce da se zanosi" i naravno razumem i te komentare, svi bi voleli da imamo para i da se ne zanosima... sad, svako se pokriva koliko mu je cjebe :)
ali sve je to nebitno ako vec imas novca za mac i za eksternalije, mislim da je tebi vaznije pitanje, kako ces da organizujes u tvom setupu povezivanja i kompatibilnosti...uvek kad se radi malo ozbiljniji video pristup (a i audio) potrebno je recimo dva ili vise racunara, ili ti neko dodje sa materijalom u jednom programu itd i ti to trebas kod tebe da sredis na macpro-u, kako bi to mogao da ostvaris sudeci po tome da je mac platforma malo zatvorenija, pogotovo ovde gde sve ide preko tunderboltova. do sad koliko sam pratio revjue ljudi koji se bave video montazom, itd, uglavnom im je samo to zamerka... ako to pitanje ne predstavlja problem, a i cena takodje onda kupi i shibaj :)
poz
Marin Mack
22-02-2014, 03:08 PM
ovo je bilo moje pitanje na način da ja smatram ako sma svoj iMac prije dvije i pola godine platio 1800E, a sad ga prodajem za 1400E, moja računica je ta da sma u cca 30 mjeseci izgubil nekih 400E ?to je minimalni iznos, i to je nekih 13E po mjesecu, a ako uzmemo u obzir zaradu ovo je ni?ta i smje?no jeftino. Sad kad sam u mogućnosti priu?titi si ovaj Mac Pro razmi?ljam ozbiljno da iske?iram odma za njega da kad zavr?im studio da ne mjenjam nakon 12 mjeseci onda računalo i cijeli setup.
E sad razlog za?to mi iMac vi?e nije dovoljan nije sigurno audio jer za to mi nije potreban jači komp, nego je taj da krećem sa 4K video snimanjem, obradom i renderingom, a radi rada od 3-4 godine na Final Cut Pro-u i Logic X-u ne ?elim se vi?e vraćati na pc, tako da ja gledam na način da je to s nečim čime mo?e? efikasnije napraviti posao i mo?e? biti konkuretan na tr?i?tu.
Kod nas je Mac pro 4.000E sa 10% popusta, a to je cijena za 6 jezgri, dakle skuplja verzija, 16gb rama i 256ggb ssd-a te dvije grafičke od po 3gb svaka.
+ 8tb externog diska u thunderbolt kuči?tu, apple cinema display 27" + eva Dell 24" full hd monitor the upgrade na 64gb rama, shvaćam da na ovaj način budem izgubil u 2 godine vremena puno vi?e nego sa iMacom, al s druge strane broj projektata koje ću napraviti bude sigurno veći i efikasniji uz ovakav sistem, a da se bude jo? jedan veliki plus kamere s kojima radim sve je preko thunderbolta tako da mi je to odlično.
Ovaj thread je samo da čujem va?e razmi?ljanje u tom smjeru, a ne da koristim ovaj komp za facebook i da ne napi?em ?to
BlasterMaster
22-02-2014, 04:47 PM
pa po toj logici mislim da ne gresis ako narucujes, jedino da vidis tacno koja ti je varijanta sa koliko ssda i koliko rama najbolja...dal ispada nadogradjivanje jeftinije ili odma u kompletu kad se naruci, ako si resio da radis sa FC i osx-om i da ti to radno okruzenje jedino pase, i ako ti te externalije, kamere i slicno rade na tunderboltu onda zasto da ne...
i jos nesto, ovo je dobar primer razmisljanja kad covek sagleda koliko je ulozio i koliko moze da mu donese ako mu je to profesija... tad vec trebaju da se sagledavaju troskovi i sve samo da bi covek dosao na break-even tacku...
a ovo da ces da menjas za godinu dana, ne verujem, mislim, to je dosta jak racunar koji moze sve to da podrzi i render u 4k itd, taj standard tek treba da uzleti kod nas i u svetu, pa tek da zazivi, tako da ce ti sigurno koristiti jos dugo... a posto ne planiras da predjes na neki drugi sistem sem mac. ne verujem da ces moci u narednih 3-4-5 godina jer koliko sam vido Mac ne planira da izbacuje nista novo iz MacPro serije u tom periodu...
Marin Mack
22-02-2014, 05:08 PM
pokušavam uvijek an taj način gledati jer smatram da je to jedino realno što se tiče biznisa.
pa po toj logici mislim da ne gresis ako narucujes, jedino da vidis tacno koja ti je varijanta sa koliko ssda i koliko rama najbolja...dal ispada nadogradjivanje jeftinije ili odma u kompletu kad se naruci, ako si resio da radis sa FC i osx-om i da ti to radno okruzenje jedino pase, i ako ti te externalije, kamere i slicno rade na tunderboltu onda zasto da ne...
i jos nesto, ovo je dobar primer razmisljanja kad covek sagleda koliko je ulozio i koliko moze da mu donese ako mu je to profesija... tad vec trebaju da se sagledavaju troskovi i sve samo da bi covek dosao na break-even tacku...
a ovo da ces da menjas za godinu dana, ne verujem, mislim, to je dosta jak racunar koji moze sve to da podrzi i render u 4k itd, taj standard tek treba da uzleti kod nas i u svetu, pa tek da zazivi, tako da ce ti sigurno koristiti jos dugo... a posto ne planiras da predjes na neki drugi sistem sem mac. ne verujem da ces moci u narednih 3-4-5 godina jer koliko sam vido Mac ne planira da izbacuje nista novo iz MacPro serije u tom periodu...
zato kažem recimo RAM upgrade na 64Gb ako uzmeš kod apple + 1600E, ako uzmeš preko recimo ebaya, iste samsung memorije = cca 500E, mac pro novi nema mjesta za hard disk pa ima samo ssd i to se bira između 256gb, 512gb i 1024gb, smatram da je 256gb dovoljno da se gore drže svi potrebni programi za posao, i da opet ostane 50% za rezervu, a za sve ostalo tako i tako nema potrebe ssd već vanjski usb 3.0 diksovi ili thunderbolt varijantu koju želim uzeti.
Pod ovim 12 mjeseci za upgrade sam mislio da ako sad završim studio i napravim custom stol da ugradim imac i sve oko njega napravim da ako za th 12 mjeseci dođe potreba za jačim kompom i onda uzmem mac pro, izgubit ću još više para jer budem moral i mjenjati setup cijeli i workflow, a na ovaj način uzmem sve odma i preskačem taj korak i kako i sam veliš siguran sam i miran narednih 5 godina definitivno.
Zanima me općenito dali neko od članova koristi dosadašnje Mac Pro konfiguracije i kolko su relano izgubili po godinu dana? :wink:
fix3r
22-02-2014, 07:38 PM
Novi Mac Pro je fenomenalna masina. Tesko je preceniti koliko je zapravo minijaturna dok je ne vidis uzivo. Idealna konfiguracija za muziku bi bila recimo 6-core i D500 GPU. Thunderbolt storage je obavezan, naravno. Neki mali G-Tech ili Lacie kao audio/sample storage bi zavrsio posao, idealno neki Promise Pegasus raid za tihi studijski rad.
Ja imam jos dva 6-core PC-a koji kostaju priblizno koliko i Mac Pro ali nisu ni izdaleka zgodni/tihi/kvalitetni ako Pro. Ybga, kosta, ali ako znas cemu ce ti sluziti onda se verovatno i isplati.
Marin Mack
23-02-2014, 01:56 PM
da gledao sam taj pegasus, al budem uzel ne?to sa thunderboltom za 4 diska, cca 450$ su ladice na MacSales stranici, mislim da je to odlično, jedino jo? budem videl kaj ću s ramom, za mjuzu mi tako i tako netreba vi?e od 16gb po?to većinu toga kaj radim su live bendovi, eventulano drums layering kao virtualni instrument tako da nije mi potrebno, al neznam kolko bude 4K video editing gladan
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.