View Full Version : audio izoblicavanje? zasto?
branoy
21-02-2014, 11:06 PM
ee ljudi sta je ovo? ko zna zasto mi se ovo desava, nije nikad, msm nisam nikad nailazio na ovaj problem, ako pogledate video videcete, da pola lupovane melodije promeni oblik , zvuk, ? a kad pustim bilo koji pojedinacno track nema izoblicenja, samo nastaje kad ssvi zajedno sviraju?
<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/9OTKZD0iDYw?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Francuz
21-02-2014, 11:48 PM
Sabiranje kanala !
NIelectroy
22-02-2014, 12:28 AM
cini mi se da kickovi imaju problema sa fazom.
branoy
22-02-2014, 12:38 AM
pojasnite malo ? kick isti, samo ga kopirao po traku
slabo ja radim sa audiom, do sad bi vec taj kick mi bio u nekom drum vsti pluginu, i samo nacrtan, al ajde
NIelectroy
22-02-2014, 01:31 AM
Vidim imas dva kick-a jedan koji ima samo tranzijent naglasen ali cuje se i dalje da su ostale niske frekfencije koje se potiru sa nekim frekfencijama na drugom kicku koji sadrzi ceo lo-end i punch. Ako si hteo da lajerujes ta dva sounda predlazim ti da probas sa eq-om ali blagi hi pass da odradis izaberi 6 ili 12db per octave da bi izbegao veliko pomeranje faze na toj frekfenciji koju budes kratio. (taj hi-pass se odnosi na kick br.1). Isto tako ti artefekti koji ti se desavaju mogu da budu posledica toga da ti mix ide u clip. Mozda su tebi oba 2 kicka savrseno u fazi ali recimo da si na jednom od ta dva koristio neki plugin koji unosi latenciju koja mu je potrebna za rad. Obicno izbegavam ovako da layerujem kick, uvek gledam da na kraju imam samo jedan track sa kickom.
Bybass
22-02-2014, 08:48 AM
A da probas malo da utisas svaki kanal... za jedno 10 dB...? :banghead:
Ovo ti sve mnogo kuca u crveno.
P.S. - Trenutno slusam na lap topu koji ima jako lose vucnike i gde se zvucna razlika ne primecuje, zakljucak sam doneo samo iz onoga sto vidim.
alfom
22-02-2014, 09:43 AM
Kontra-faze Branoy! Sjeti se kada smo se ?alili, kada si pitao : '... zar to ima? Zar to mora? znati? Nisi ni znao da to mora? znati.' ; odn. ne?to u tom stilu.
E, sada te dočekalo da mora? izučiti! Pa, bujrum ; opleti po nauci o faziranju. :) :D
branoy
22-02-2014, 01:27 PM
hmm. ma pusti levele, tek uvezao kanale , kopirao kick, al nije problem ako treba u startu odmah smanjiti minus 11 db ,, i stvarno se ne cuje na laptopu?? moralo bi
faza kontra faza. ima na mixeru kad udjem input phaze. klikao sam i nista
najbolje bi bilo kao i do sad, kick ubaciti u vsti drum neki, i nactrat ovaj isti gde treba, i one loops u neki loops vsti, jebes audio haha , ustvari imal to prednosti sto je na audio? ili nema veze, bar znam da ovamo ako uvozim to preko vsti nikad nema tih faza ne cujem to a?
nema ni jednog plugina na kanalu, samo sam uneo sta mi treba za pocetak.
ustvari neki dan sam pri put povecao latenciju na karti, i nisam ni vratio ako mislite da je i do nje?
bila mi je oko 6-10ms, sad podigao dole na presonusu na max 40ms?
de mi recite i to usput pitanje.
kad sam snimio sve sto treba da svira, jel moram dizati latenciju da ima vise headroma/? prostora u mixu? ili mogu mixati kao i do sad na kojoj i pravim i sviram u cubesu, niskoj skroz?
Everbeatz
22-02-2014, 03:17 PM
Branoy usao u tehno vode! Sad moze Cola da ti peva tehno preko toga :D
alfom
22-02-2014, 03:22 PM
faza kontra faza. ima na mixeru kad udjem input phaze. klikao sam i nista
:grin: pa nije to tako kako ti misliš. Govorim o phasy u miksu ; sa ostalim trakovima. :)
Jedino, kako Ever reče, da ti Cola odvali jedan super hight cressendo preko toga i poništi phasy.
mekonin
22-02-2014, 08:02 PM
Eto mozda Branoy toliko dobro izuci faze pa krene da se ovako igra:
http://en.wikipedia.org/wiki/Phase_music
nikolaivanic
22-02-2014, 08:59 PM
Brano, nisi snimio master kanal vu metar. Ubaci ga u vidno polje. NE CRVENO! Ubaci i vu metar od kartice-tek tu NE SME U CRVENO jer kartica ne kapira vise od 0db. Znaci NIKAKAV clip na kartici!
branoy
23-02-2014, 12:00 AM
joj jeste zajebanti :D .. .radio sad dosao, auu, ne da mi se ono citati, ako za to treba nauka tolika :( nemam sad ja tog vremena, nego sve cu ja ono prepraviti kao i do sad, sve uvoziti od udaraca WAV i LOOPS u VSTi instrumente, i nema tih problema
al ako koju jos pametnu imate samo recte
kad sam snimio sve sto treba da svira, jel moram dizati latenciju da ima vise headroma/? prostora u mixu? ili mogu mixati kao i do sad na kojoj i pravim i sviram u cubesu, niskoj skroz?
?to veća latencija - veći hedrum, masniji i topliji miks.
To se zna jo? od starih Rimljana. :banghead:
branoy
23-02-2014, 01:12 AM
ne znam ja u to, neki dan mi je jedan drugar rekao to, pa zato i pitam, njemu neko rekao kad mixa da poveca latenciju za to.
a ja to nisam nikad cuo, pa se setim postavit usput pitanje kakve veze to ima
Filip_
23-02-2014, 02:43 PM
?to veća latencija - veći hedrum, masniji i topliji miks.
:confused::confused::confused: Kontam da je ovo samo dobra sala? Ili nista ja ne kontam u ovom topiku sta se pise...
silicon science
23-02-2014, 03:11 PM
http://www.youtube.com/watch?v=FhbOMBGMKKE&list=UUeRtMCv_IAM_uXE21S4kgng&feature=c4-overview
NIelectroy
23-02-2014, 03:13 PM
Nula je nula, iznad toga nema u digitalnom domenu, to je kao da hoces kitom u zid :)
druze latencija nema veze sa hedrumom, verovatno dizu latenciju da ne bi imali problema pri mixovanju (lag, krckanje itd..), a spustaju kad hoce nesto da snime.
branoy
23-02-2014, 03:20 PM
ma to je, samo latencija da rasterete malo procesor.
a kao kaze mi da kad povecas latenciju sto vise na max, da lakse se sabire, taj prostor ima, nema guzve na mnogo kanala, pa odma bolji export i bolje sve zvuci zajedno, ne utuseno . . i ja ono kontam, sta znam :D
branoy
23-02-2014, 03:35 PM
evo ustao, pa napraio novi test, nista ni sa cim,
pazite sad ovo, isti onaj kick ubacio u halion one drum, i nacrtao, i kopirao, i on sve ponasa kad pustim nikad isto, uvek razlicito zvuci,
i za promenu cisto da vide drugi da nema razlike u cubase 7 el, noviji, zvuk je ba svud isti. samo drugo okruzenje..
niti isto zvuci kada isti kick pustim na kanalu poredan audio, niti isto zvuci kada isti taj kick ubacim u vsti drum sempler? how?
HD zvuk imate, 720p, pa pozeljno slusati na njemu koji ne cuju haha
<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/6b9v4eY0AvE?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Sky Net
23-02-2014, 08:14 PM
Naravno da razlike nema na tih nekoliko kanala. Na 20, 30, 40 + kanala, + efekti + grupe ima razlika. Ta tri kanala komotno mozes staviti i u Sony Vegas, nece biti razlike, niti ces sta dobiti niti izgubiti.
Dushan_S
23-02-2014, 11:36 PM
Stavi jo? jedan (ili dva) kick-a preko njih da se ne ?uje toliko kad se to desi i eto re?enja problema! :D
Ako zaista ?eli? odgovor, dobio si ga odmah na po?etku, stvar je u fazama, verovatno oba loop-a koriste isti sempl neke poznate ritam ma?ine, jedan je procesovan ne?im npr, dobijena je neka mikrolatencija, kad su ga bounce-vali, mo?da je postojala gre?ka u loop-ovanju pa je jedna polovina pomerena za koji milisekund itd itd itd... Nije ni bitno, realno, uzmi drugi loop ili iseci samo polovinu, ?to se zanima? nebitnim stvarima.
branoy
24-02-2014, 01:07 AM
skontao sam ja o cemu vi pricate. tesko je to ganjat ,
sve sam ja to u kantu sta se nije dalo , i evo na cemu je zavrsilo, jbg, prodje volja, i nastavis nesto drugo haha
https://soundcloud.com/branoy-works/demo-projekat-09-branoy-2014
i sve moram od WAV ubaciti u neke vsti , nego vako na kanalima direkt
skynet druze, eto daj nam svima test, uradi, ti imas za to vremena :D
uzmi sve plug iz cubesa 5, prepoznace i c7, i uradi 40 traka i exportuj, i daj da cujemo o cemu pricas ajdd
Sky Net
24-02-2014, 11:12 AM
Kao prvo, za to nemam vremena. Kao drugo, radili su to vec, i ima ih i mnogo kompetentnijih od mene ovdje da ti o tome pricaju, tako i da imam vremena, za tim nema potrebe, jer da te zanima, sam bi znao. Kao trece, ne znas da rijesis problem sa fazom, spominjes neke proporcionalne latencije sa headroom-ovima(neko ko iole ista zna takvu bruku ne bi ni spomenuo), brkas i babe i zabe i dede i cerke i oceve, slaganje dva traka je za tebe misaona imenica i nerjesiv problem koji "ide u kantu"(umjesto da izucis bar djelic materije ti od toga okreces glavu jer ima puno citati, a Bogom si dan da to rijesis na drugi nacin, koga boli briga za te faze uopste, zar to postoji)..a uopste se usudjujes da palamudis kako nesto sabire ili oduzima, jer ti to haman, cujes?! Kao cetvrto, moj ti je savjet da predjes na SX3, mislim da ces tako lakse dobiti zvuk koji trazis. Kao peto, tvoja ubjedjenja su samo tvoja, ti jedini cujes, a niko drugi ne cuje, tj. cijeli svijet je u krivu, samo si ti u pravu i eto, sta da ti kazem.
Sky Net
24-02-2014, 11:14 AM
I obavezno probaj Sony Vegas, cuo sam da je topliji kad se stavi video FX na master. Ima podrsku i za crno bijeli sound :D
Bitch
24-02-2014, 03:33 PM
Cuo sam da je lejerovanje kikova bolje kad se posalje na grupu pa preko nje stavis fejzer, malo flendzera i mrvu dileja po ukusu
Sent from my iPhone using Tapatalk
branoy
24-02-2014, 04:45 PM
za sve ured postoji drugi nacin zar ne?
daj video gde to sto pricas potvrdjeno, dokazano sto posto? da postoji raazlika u daw zvuku izmedju njih, niko ne bi koristio te sto im ne valja zvuk, nit bi se prodavali, bilo bi dokazano pa bi svi bezali od njih
u mene do sad u projektima ured sve je bilo vsti, znaci wav, loops bilo sta je bilo trigerovano na neke note na vsti semplerima, drumerima,
spominjem nesto sto sam cuo, i pitam ovde odma da vidim jeli to istina, jer ja se time ne bavim
i sta onda nije u redu?
Dushan_S
24-02-2014, 05:52 PM
Mene uglavnom kod layer-ovanja mu?i latencija, poremete mi se fazno kanali, onda kad se sabere izgubim hedrum i ta?no se ?uje da mi pikuje -0.2 a izgubi low end. To mi se ne de?ava u Cubase-u 6, verovatno je bolje sabirao...
Primetio sam da mi se to de?ava uglavnom sa novijim western digital hardovima, recimo panorame su bolje izlazile dok sam imao Hitachi-je.
Ovih dana obi?no sve WAV-ove iz projekta izre?em na CD (bolji je sound nego kad se izre?u na DVD), onda CD ostavim sa babinim ve?ta?kim zubima u ?a?i da odstoji 2 - 3 dana, pa onda ponovo vratim u projekat, totalno je onda druga pri?a... Ta?no dobijem taj " analogni vintage" sound! Samo da me ne zezaju layeri, uf... Glupi Cubase! Mora?u to ovih dana da ispitam...
alfom
24-02-2014, 05:55 PM
, onda CD ostavim sa babinim ve?ta?kim zubima u ?a?i da odstoji 2 - 3 dana, pa onda ponovo vratim u projekat, totalno je onda druga pri?a... Ta?no dobijem taj " analogni vintage" sound! ...
Moram hitno povaditi zube, pa da nabavim ča?u za proteze. :D
Dushan_S
24-02-2014, 05:59 PM
Ma ne ide to tako...Ti nisi dovoljno vintage, treba ti autenti?na baba i njeni ve?ta?ki zubi, no?eni par godina... Ina?e nema tu patinu, nema taj mekani roll of high end-a!
Bitch
24-02-2014, 06:06 PM
Mene uglavnom kod layer-ovanja mu?i latencija, poremete mi se fazno kanali, onda kad se sabere izgubim hedrum i ta?no se ?uje da mi pikuje -0.2 a izgubi low end. To mi se ne de?ava u Cubase-u 6, verovatno je bolje sabirao...
Primetio sam da mi se to de?ava uglavnom sa novijim western digital hardovima, recimo panorame su bolje izlazile dok sam imao Hitachi-je.
Ovih dana obi?no sve WAV-ove iz projekta izre?em na CD (bolji je sound nego kad se izre?u na DVD), onda CD ostavim sa babinim ve?ta?kim zubima u ?a?i da odstoji 2 - 3 dana, pa onda ponovo vratim u projekat, totalno je onda druga pri?a... Ta?no dobijem taj " analogni vintage" sound! Samo da me ne zezaju layeri, uf... Glupi Cubase! Mora?u to ovih dana da ispitam...
Meni svaki WD hard crkne kada preteram sa subovima na kicku! doduse ako pikujem -1 onda i bude OK, ali cesto bude problema sa slaganjem bas gitare pa onda moram umesto prave da koristim bas iz kontakta, mada halion ima bolje visoke. Drago mi je sto si nam prodao foru za analog vintage sound !! :)
Sky Net
24-02-2014, 06:15 PM
Imam ja jedne vjestacke zube (familijarno nasljedstvo), u casi su i svaki dan im mjenjam vodu. Primjetio sam da mi odlicno cuvaju tranzijente, ALI, kljove od slona bolje rade posao. Tako da, na prodaju jedno miks-zubalo. Ponude na pm. :D
alfom
24-02-2014, 06:28 PM
Pa, primijetio sam i ja ne?to : kada u jutro, prije odlaska na posao, kom?ija istovremeno pere zube i zvi?di, stvara mi se rezonancija na nekih 4,587 Hz i prosviravaju mi zvučnici u HTZ slu?alicama.
branoy
24-02-2014, 06:32 PM
''ja sam primetio kad je hladno, losije rade membrane i zvucnik, i mixer, kad je toplo, sve nekako proradi lepse, mekse, i ima dusu.
Everbeatz
24-02-2014, 07:49 PM
Ovaj thread na sticky!! Toliko dobrih saveta za sound, ne secam se da je ikad rumski ovako zablistao!
NIelectroy
24-02-2014, 11:52 PM
Kol'ko je vama dobro...
Bockie
25-02-2014, 12:00 AM
Kafanu čine gosti a ne izrabljen enterijer...:wink:
vasko
24-03-2014, 09:48 PM
ima li neko iskustava kako priblizno utisati glas u gotovoj pesmi?
ne da bi popravljao master nego samo radi sopstvene predstave kako bi ta pesma zvucala sa povucenim glasom a instrumentima izbacenim u prvi plan?
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.