View Full Version : Pitanje oko struje
Nemania
11-02-2014, 11:12 AM
Posto planiram da kupujem daw kontrolu tj vise komada glavnu jedinicu i tri exp,i to treba biti ugradjeno u sto-pult, tako da necu imati pristup prekidacima gde se uredjaji pale(pozadi su),zanima me kako to mogu da resim? Pala mi je na pamet ideja da stalno budu ukljuceni a da ih na produznom kablu ukljucujem/iskljucujem, pritiskom na prekidac koji dovodi struju,mada mislim da to noje pametno resenje. Postoji li neko drugo resemje?
Mozda neki elekronicar da ti napravi prekidacku kutijicu sa vremenskim relejem,jeftina izrada , a izbegavas nagli udar napona prilikom paljenja.Ako imas para UPS sa kontrolom napona i onda njega palis kao generalni prekidac (tako bar ja radim)!
Nemania
11-02-2014, 02:40 PM
Mozda neki elekronicar da ti napravi prekidacku kutijicu sa vremenskim relejem,jeftina izrada , a izbegavas nagli udar napona prilikom paljenja.Ako imas para UPS sa kontrolom napona i onda njega palis kao generalni prekidac (tako bar ja radim)!
Ako sam razumeo, elektricar da napravi tu kutiju, ili ups ili i jedno i drugo?
A reci mi kako ce povezati tu kutiju, jel mu ne dodje to isto onda kao obican produzni sa prekidacem?
i izmedju ostalog, jel dira nesto uredjaje, u smislu da ih otvara i sl?
ako inaće imaju klasičan prekidač uključuj ih prekidačem na produžnom, nagli udar napona imaju i kad uključiš prekidač na njima.
nikolaivanic
12-02-2014, 12:18 AM
Bitno je da imas bar 2 prekidaca ukoliko koristis i monitore na istoj liniji mreze. pri iskljucenju se javljaju jaki impulsi koji mogu ostetiti zvucnike. Zato prvo ukljucis sve OSIM zvucnika pa na kraju i njih-posebnim prekidacem. Kada iskljucujes, prvo iskljucis zvucnike pa posle 10sec i ostatak sistema.. pc, kontrolere, sinthove, mix i sl.
Pojedini kvalitetni uredjaji (apogge,alesis pojacala,crown,kv audio...)imaju u sebi releje,tj prekidace koji dozvoljavaju protok struje tek posle par sekundi posle paljenja (prepoznaju se po karakteristicnom zvuku ,nesto kao puc),pa na taj nacin sprecavaju naponske udare koji se desavaju prilikom paljenja uredjaja.Inace nisam elektronicar pa ce mozda ovo objasnjenje nekom profesionalcu biti smesno,...sam relej kosta par stotina dinara,a cela izvedba u kutijici ne bi trebala da bude vise od 10e!
Nemania
12-02-2014, 12:02 PM
Ni ja se ne bavim elektrikom pa se ne razumem u to. Sto se tice monitora, i ostale opreme oni idu u posebni produzni,i mogu ih iskljucivati posebno na samim uredjajima, samo mi je problem kontroler/i koji ide u sto. Ne znam da li sam najbolje razumeo, necu monitore iskljucivati i ukljucivati kao ni druge uredjaje direktno sa produznog kabla...
Struja putuje kroz vodič brzinom bliskoj brzini svijetlosti, dakle relej ispred uređaja samo kasnije propušta struju, odnosno isti je šok kao i kad uključite sklopku samo dođe par sekundi kasnije. Vremenski releji za izmjeničnu struju imaju smisla kod velikih potrošača koji vuku puno struje iz mreže u trenutku pokretanja kao šta su asinhroni elektromotori i slično, koji imaju najveći moment pri pokretanju, pa zato i vuku mnogo energije. Laički rečeno, napon je uvijek isti, a uređaj "povuće" onoliko struje koliko mu treba za pokretanje. (Moguće je da sam nešto i zabucao šta se tiće pokretanja velikih potrošaća, davno je bila 1993-ća kad sam maturirao :) )
Svi elektronički uređaji rade na istosmjernu struju, dakle kad vi uključite uređaj izmjenična struja dođe na ispravljački sklop koji je u uređaju, on prima "udarac" struje. Klasično je to bilo izvedeno transformatorom i LRC krugovima, danas je često izvedeno "impulsnim" ispravljačima.
Veči su problem "kolebanja" u naponu odnosno pad ili porast napona, ako je gradska mreža loša, zato je poželjno imati UPS uređaj ispred jer on uređaje galvanski odvaja od gradske mreže, i održava stalni napon za potrošaće, jer UPS ima ispravljač koji ispravlja napon, i puni baterije, a onda preko pretvarača napon iz tih baterija opet pretvara u izmjenični napon koji ide na potrošaće.
nikolaivanic
13-02-2014, 12:10 PM
Najveca opasnost nastaje pri iskljucivanju uredjaja jer transformatori u njima proizvode veliki naponski impuls koji zvucnici (narocito) tj pojacala za zvucnike "cuju" , pojacaju i salju taj impuls u zvucnike. Tako mogu biti ostecene membrane i zavojnice zvucnika. iz tog razloga, zvucnici tj audio pojacala za monitore se iskljucuju prvi da bi bili imuni za impuls iskljucivanja ostalih uredjaja. Takodje, preporucljivo je prvo ukljuciti sve uredjaje a na kraju ukljuciti audio pojacalo tj monitore.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.