View Full Version : Dilema oko monitora
massaaris
03-02-2014, 09:49 AM
Pozdrav svima!
Imam malu dilemu oko kupovine monitora, trenutno najvise razmisljam o M-Audio BX8 D2. Pocetnik sam sto se tice snimanja i editovanja zvuka ali imam volju da se malo vise upustim u tu oblast. Posto sam u malom stanu nemam prostora za odvojene monitore i HI-FI sistem tako da bi mi trebao jedan set zvucnika za vise namena. Malo bih se bavio snimanjem gitare i vokala, a mnogo vise bi bilo slusanja muzike, uz to verovatno podcasting. Audio interfejs ce biti Focusrite Scarlett 2i2, to sam vec odlucio. Slusalice sam pikirao Superlux HD 381 EVO, ako uspem da ih nadjem. Budzet mi je prilicno ogranicen, trudim se da nadjem nesto solidnog kvaliteta.
Nikad nisam imao prilike da cujem monitorske zvucnike, pa me zanima da li su i koliko pogodni za svakodnevno slusanje?
Sa koliko novca raspolazes?
Moja najtoplija preporuka u nekoj srednjoj klasi, a da nije skupo su RCF Ayra 5 ili 6 monitori
massaaris
03-02-2014, 11:32 AM
Za par monitora sam planirao oko 400e, mogao bih izdvojiti i malo vise ako se dobija veci kvalitet sa recimo RCF Ayra 6, vidim da je cena oko 420e za par. Da li je dovoljno 50Hz u donjem spektru, koliko je jasno definisan bas?
To zavisi I od prostorije, akusticke obrade, I sl.... Svejedno, mislim da za taj novac ayra 6 je best buy
Bockie
03-02-2014, 11:49 AM
Lično mislim da tu (u tom rangu) nema "monitorskog slušanja"...ako se pod tim podrazumeva bilo šta iole referentno. To su eto , zvučnici, sviraju i tako, skroz je zabavno, ima i peak dioda na većini modela...
Moj stav se zna, šta da se radi ako se nema 4 cifre za monitore, neću ga ponavljati, ima po forumu...
Isto tako, očekivati da 4 ili 5 ili 6 inča pošteno odsvira bilo šta na 50Hz nije baš realno...
Ako je već "odluka pala"...evo predlog za jeftine zvučnike - Adam F5 (http://www.thomann.de/de/adam_f5.htm).
Poz'
massaaris
03-02-2014, 11:53 AM
Prostorija je mala, oko 4x3 m, a akustika sigurno nije na nekom zavidnom nivou. Koliko je bitno udaljiti monitore od zida, posto ce verovatno biti jako blizu, oko 20cm? Nisam uspeo da nadjem puno testova za RCF Ayra, mada na par mesta ih hvale, ja iskreno nisam upoznat sa proizvodjacem.
massaaris
03-02-2014, 11:58 AM
Jasno mi je to, mnogi kazu da bez 4 cifre nema puno kvaliteta. To bi trenutno bio preveliki zalogaj za mene, zato bih uzeo nesto iz nize klase, da je kvalitetnije od "naprednih" kompjuterskih zvucnika, a u isto vreme kompaktno bez dodatnih pojacala i kablova.
Ne znam sto je danas najnovije u tom rangu, ali Adam A7 su standardno dobri za pare, dodaj jos 100 eura i mozes ih naci po oglasima, mozda i za te pare cak...
Sto ces davati pare za nesto sto ces ionako kroz neko vrijeme zamijeniti necim drugim. I to sve zbog stotinjak eura razlike ili slicno... bolje se strpi i dodaj jos malo novaca...
Ili ako imas vec neke zvucnike na kojima si radio do sada to zadrzi, uzmi nesto tipa Avantone mix cubes, jer ces njih zadrzati i ubuduce bez obzira kakvu opremu imao a i sada ce ti biti korisniji od nekih jeftinih monitora.
Ja nemam monitore, ali sam slu?ao adame a3x (malo iznad 400e za par) i iskreno iz tog ranga su mi jedini lijepo zvučali. Ovi ostali su mi jednostavno zamarali uho (tanoyi, behringeri i slicno) jer imaju preveliku smajli karakteristiku. Ako propadne karijera bar ces imati dobru stvar za slusanje.
massaaris
26-02-2014, 06:00 AM
Ne znam, sad se vise razmisljam oko Behringer Truth B3031A i JBL LSR308, prvi su 430e a drugi 520e za par. Vise bi mi mozda odgovaralo tako nesto zbog sireg sweet spot-a i mogucnosti lakseg pozicioniranja u malom prostoru. Nisam ih nikad cuo, ali po netu su dobili jako dobre ocene, narocito behringer mada nisam neki ljubitelj tog brenda.
percival
26-02-2014, 07:29 AM
Ja sam uzeo jbl 305 i mislim da za te novce ne mozes kupiti bolju kutiju.
Za 308 kazu da radi losije od 305 ali to ti ne mogu potvrditi jer ih nisam čuo.
Jo? jedna prednost je cjena..mene su sa dostavom izasli ispod 300e (par).
Svakako moja topla preporuka
SumAnuT
27-02-2014, 08:47 PM
Na kraju sam otisao i uporedio oba modela posto na netu dosta hvale 305 ali me je bilo strah 5" membrane ...
305 sam slusao prve i super je zvuk, medjutim kada sam poslusao 308 ispalo je da 305 zvuci dosta manje, nekako boxy sto je i ocekivano i zvuk koji izlazi kao da je kompresovan, 308 ima dosta otvoreniji, realniji i veci zvuk ...
Slusao u dosta velikoj, donekle obradjenoj prostoriji tako da mi je ostalo nejasno kako bi se monitor ponasao u regularnoj sobi, jedino mi je jasno da za bilo koga sa malom sobom 308 bi bio definitivno overkill u svakom pogledu.
Sto se basa tice, oseti se koliko zvuka nedostaje kada se doda sub na 308 a i postoji razlika izmedju 308 i 305, dosta osetna. Kao i u ostatku spektra ta razlika je ponajvise izrazena u velicini i prisutnosti bassa, i kod bassa taj boxy zvuk bas dolazi do izrazaja. Na 308 sve je nekako izrazenije i kutija lakse radi.
percival
03-03-2014, 01:40 PM
Poslusaj ovo,mo?da pomogne
https://soundcloud.com/#sonic-sense-pro-audio/sets/studio-monitors
alfom
03-03-2014, 05:39 PM
Uzmi PreSonus kutije (one veće). Taman toliko para. Jo? ti malo i ostane.
AudioStorm
04-03-2014, 12:14 AM
Osam incha ti je veliko za sobu od 12 kvadrata,koja je akusticki nesredjena.
Mislim da ce ti bolje raditi posao 5.
Kakvu muziku radis ?
Granata
04-03-2014, 08:24 PM
Osam incha ti je veliko za sobu od 12 kvadrata,koja je akusticki nesredjena.
Mislim da ce ti bolje raditi posao 5.
Kakvu muziku radis ?
velichina sobe kao ni muzika nemaju veze sa izborom zvuchnika.
i mali i veliki zvuchnik ce loshe da zvuche u sobi od 12 kvadrata.
edit: s tim shto je bolje ne troshiti vishe para na vece zvuchnike ako ce svejedno vec da zvuche sranje.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.