PDA

View Full Version : sata portovi problem?....

milanCHE
29-01-2014, 12:11 AM
Matora mi matična jedno 6,7 god...ali ?ljakalo sve do pre nekih pola sata, dok sam surfovao rumskim...i iz čista mira mi zamrzne ekran...uspem nekako na alt + F4 iz trećeg puta da izađem iz browsera, pa krenem ne?to drugo da radim offline....posle minut,dva - opet isto ! ne reaguju ni mi? ni tastatura....probam opet neke kerefeke sa ctrl,alt,del...alt + F4 i td...NI?TA!...onda hardverski restart...i krene boot screen....ne prepozna mi ni jedan HDD....inače sistemski mi je SSD SATA 2 128GB a "tovarni" WD Baracuda od 2 TB...elem, da ne davim....otvorim kući?te i reko`: aj malo da proverim kontakte i premestim sata kablove za oba harda na druga 2 slobodna sata port-a,tj. na sata 3 i sata 4 port (ranije bilo : sistemski SSD na sata 1 i ovaj veliki na sata 2 portu na ploči). Zatim upalim komp , ovaj put bez problema prepozna oba hard diska i PRIMETNO br?e podigne sistem...o čemu se zapravo radi...pre ovog preme?tanja sata kablova (a dok mi se nije desilo ono gore navedeno zamrzavanje), sistem se podizao prilično brzo, ali je postojala ZNAČAJNA zadr?ka kad posle boot screen-a izbaci poruki "VERIFYING dmi pool data"...tu bi stajao i po sedam,osam,deset sekundi, pa bi se onda tek pojavio WIN 7 logo i welcome screen...e,sad, nakon preme?tanja sata kablova, komp bukvalno LETI (nema skoro nikakve zadr?ke pri "verifying dmi pool data", br?e posle toga di?e windows i definitivno ima br?i odziv programa)...
Nisam pametan, ima li neko slično iskustvo? da li mo?da ploča najavljuje da je vreme da se spremam za njenu zamenu ( ustvari onda bih menjao ceo sistem najverovatnije, mada mi to sad i nije ba? nu?na stvar :() ?
U prvi mah sam posumnjao na SSD kad se javilo to zamrzavanje....međutim, po ovome liči kao da je zveknula neka od sata magistrala na ploči?...
Mihajlo (Divi) ili bilo ko ...? any ideas ?
Pozzz

Khan
29-01-2014, 07:08 AM
Jos se niko nije zalio da mu je Rumski ubio sata kontroler... i shot a serif, but i didn't shoot the sata...:D

Ako su sata kontroleri na ploci ispravni, cesto rade na razlicitim brzinama, zbog razlika u kontrolerima i nameni i drajverima, pa nije neobicno primetiti ubrzanje.

npr., na ploci imam 3 razlicita kontrolera do kojih vodi 10 sata konektora, koji su 3G ili 6G.

Tvoj slucaj je definitivno hardware fail, ili crkavanje kontrolera, (raniji simptomi koje si naveo su indikativni), mada moguce i samo crkavanje konektora ili kabla, posle 6-7 god pecnice, -ocekivano...

Probaj da stavis neki probni HD sa novim kablom na sumnjivo mesto, ako se ponasa isto, definitivno je crk'o kontroler.

milanCHE
29-01-2014, 01:24 PM
Ha,ha...pa taman posla da se zalim da mi je Rumski satro SATA kontrolere...:rotfl: nego je samo bio splet cudnih okolnosti....hvala na savetu, probacu jos sa dva obicna HDD-a,a imam i par novih SATA kablova...videcu sta se desava kad neki od njih prikljucim na problematican port....da ugrabim samo malo vremena,za sada ovako mi radi "pu pu pu"... da ga ne ureknem...
Pozzz