Log in

View Full Version : Pomoć oko izbora instrumenta

Amarena
22-01-2014, 04:13 PM
POzdrav, ljudi!
Treba mi mala pomoć oko izbora instrumenta koji bi mi odgovarao. Početnik sam, zapravo, sviram samo na sluh, tek ulazim u priču sa regularnim sviranjem po notama, itd. Ono ?to mene zanima jeste komponovanje, potreban mi je instrument koji bih mogla da pove?em sa kompom, i da ono ?to odsviram mogu da ubacim u komp i na kraju sve to uklopim u nekom programu i dobijem ?eljeni zvuk, odnosno - svoju kompoziciju. Najpre sam gledala aran?ere, bud?et mi je dozvoljavao da gledam ne?to u cenovnom rangu oko 400-500e, pa sam razmi?ljala o aran?eru Yamaha PSR 433, ali vi?e nisam sigurna da li je bolje da uzmem aran?er, ili neki workstation, ili ne?to treće...Znam da će mi trebati dosta vremena dok naučim sve, ali to nije problem, za početak mi je potrebno da me neko uputi na pravi instrument. Da naglasim, zanima me rok i pop muzika, po?to su me u vi?e navrata razni ljudi koji se bave narodnom muzikom upućivali na instrumente iz Korg Pa serije.
Hvala unapred! :)

Flash Gordon
23-01-2014, 10:41 AM
Ovo su vazna pitanja pre izbora:

1. Koji budzet imas?
2. Nov ili polovan instrument?
3. Da li zelis ugradjen sekvencer ili imas softver na kompu? (Ok, rekla si preko kompa, ali ugradjeni sekvencer po neki put ima prednosti za pocetnike)

Kad odgovoris, onda ce ljudi moci da ti daju savet. :)

Amarena
23-01-2014, 01:18 PM
Pa moraću uskoro i laptop da menjam, ovaj je star 6 godina i sigurno neće moći da podr?i bilo kakve jače programe. Trenutno je ovo samo moje planiranje, po?to će mi biti potrebno vremena da sakupim novac i za instrument, i za laptop, ali moram da znam otprilike za ?ta skupljam i koliko će mi biti potrebno. Pretpostavljam da će to biti ne?to oko 500-700e, računam na nov instrument, jer će mi biti prvi, a planiram ga goodinama. Naravno, u zavisnosti od toga koliko će mi vremena trebati da sve to sprovedem u delo, mo?da i uspem da skupim vi?e, tako da dolaze u obzir i predlozi za ne?to skuplje, u slučaju da mi se posreći s parama.:D A za sekvencer ne znam ni ja ?ta je bolje.:/

Amarena
25-01-2014, 11:50 PM
Načisto sam u konfuziji...

Bockie
26-01-2014, 01:00 AM
Gledam, orjentacija je ka klavijaturi koliko shvatam i plan je aranžman, a ne live nastupi i eksploatacija instrumenta...

Pa onda razmišljam, a šta će tebi "aranžer"...uzmi usb-midi klavijaturu, sa tim se može vrlo lepo raditi, a razliku nepotrošenog novca uloži u računar. :wink:

Akai je tu zaista odličnog kvaliteta, ima i skupljih i dosta jeftinijih brendova, zavisi od broja dirki i dodatnih opcija gde imaš i kombinacije da je all-in-one rešenja, dakle, kao da je muzička karta u "klavijaturi" itd...

Aj zvirni malo po netu, pogledaj oko toga...lako je, ukucaj usb midi klavijatura ili keyboard...

Za kompjuter, imaš ovde ruDAW koncept ,pogledaj na forumu, pročitaj, opasno dobrih stvari ima, a ima i laptop-ova "tvikovanih" od strane ruDAW.
Lično sam mišljenja da je laptop rešenje ok jedino ako je prioritet prenosivost i isplativost. Za sve drugo - ne.
Perspektivno je daleko lakše održavati i unapređivati standardni komp. U ponudi imaju razna veoma povoljna rešenja, posvećena i podešena da efikasno rade u multimedijalnim aplikacijama.

Za komponovanje, aranžiranje, pametnim izborom, sve je lakše u okvirima koje pominješ. Lova može da se sroka za 4 sekunde, ali polako, pogledaj okolo, zvirni i pitaj sve slobodno...:wink:

Poz'

Amarena
27-01-2014, 06:46 PM
Huh, hvala puno na odgovoru, pretpostavljam da vas sve smara kada neki početnik ne?to pita, tako da se unapred zahvaljujem na svakoj pomoći.:)
Stvar je u tome ?to moram da gledam neku varijantu kojom bih "ubila dve muve odjednom" :) Tj.?to se samog instrumenta tiče, bitno mi je da mogu na njemu fino da ve?bam (jer sam, kao ?to rekoh, početnik, dakle - za sad sviram samo na sluh, pa ću morati da učim ?to?ta), a MIDI klavijature mi nekako oduvek deluju kao igračke, kao ovi plastični sintisajzeri koje sviram od kad znam za sebe, i ba? bih volela da imam ne?to ?to ne izgleda tako. Svirala bih za sebe, dakle, eksploatacija instrumenta i svirke otpadaju (bar u bli?oj budućnosti :D ) S druge strane, laptop moram svakako da menjam, ovaj polako umire, a bitno mi je da bude laptop, a ne komp, zbog preno?enja, i drugih potreba kojima će slu?iti. A po?to sam početnik, ne verujem da ću se odmah baviti bog zna kakvim ma?inama i produkcijom, mislim da bi mi bio dovoljan računar koji će moći da podr?i neki program za te stvari (npr.Cubase za početak, pretpostavljam da vi profesionalci radite na mnogo vi?em nivou i sa mnogo komplikovanijim programima). I onda bi mi bio potreban instrument koji ću moći sa tim da pove?em, preko kabla, ili, jo? bolje, usb memorije, tako da ono ?to odsviram (bilo da je to zvuk klavira ili nekog drugog instrumenta) samo posle ubacim i doradim u kompu, i tako zapravo izbacim iz svoje glave ovu gomilu ideja koja se tu mota. :D
Nadam se da nisam previ?e konfuzna, hvala jo? jednom na razumevanju! :)

Bockie
27-01-2014, 11:24 PM
Ovo su samo predlozi.
Korg je zaista smeće neopevano u svakom smislu, pa ga nisam razmatrao... No to neka važi za predloženi cenovni rang...
Mada...
...ali da...držimo se ovog ranga do 500 evra...

khm,kah...

Da napomenem samo da ja nisam klavijaturista.

Pratio sam cene u nemačkoj. Imaj na umu da su ove klavijature kod domaćih distributera ponegde i precenjene, pa insistiraj na tome da nepostoji razlog da su značajnije skuplje (tipa koju desetinu evra)...ali realno cene uglavnom mogu biti iste. ...imam izvesno iskustvo u trgovini...

Npr CTK7200 je 390€ u nemackoj...a ovde traze 440... Nema razloga da je preko 400...400 i kusur...itd...

Imaj na umu da je budžet koji pominješ prilično ograničen na sprave relativno skromnog kvatileta zvuka, "farbi" narodski rečeno...

Dakle, do 500€...:

http://www.youtube.com/watch?v=Y8TsvZ6ra54

http://www.youtube.com/watch?v=CqvedS_iW6Q

http://www.youtube.com/watch?v=Awj7B0c7BCU

Ništa manjeg kvaliteta dirke i izrade - midi kontroleri (btw, srednji, 49 dirki košta manje od 130€!) j e d a n usb kabl do laptopa i voila...sviraj i snimaj sve dalje u računaru...:

http://www.youtube.com/watch?v=X0a-DgDO8MU

http://www.youtube.com/watch?v=Yto2UqbaErQ

Kvalitet zvuka zavisi od softvera koji poseduješ...i shodno tome "nebo je granica"...:wink:...a takođe je daleko, daleko komfornije raditi na računaru...

Poz'

Amarena
28-01-2014, 02:08 PM
Neverovatno je kako se mi?ljenja razlikuju :) Eto, ja sam npr.u prvom postu pomenula ba? Yamahu PSR E-433, jer je ona u jednom periodu bila jedini novi instrument koji mi je zvučao iole dobro, a koji sam mogla da platim (sad je, dodu?e, poskupela). Ali, koga god da sam pitala, rekao mi je da je to igračka, a da Casio zaobiđem u ?irokom luku, jer je jo? gori. Zato i jesam zbunjena, i tra?im ovde savet, po?to neću biti u prilici da često menjam instrument, kupujem bolji, itd. Ne bih da kupim neku glupost i dam grdne pare, pa da ispadne da sam pogre?ila :/ Neka bude cenovni rang i do 700e, mislim da vi?e od toga ne bih mogla da skupim, jedino da umrem od gladi posle :D Gledala sam pre neki dan ovaj Roland, ali Bk-5, i ba? mi je delovao super, mada sam na?la gomiiiiilu negativnih komentara, i uop?te mi nije jasno za?to onda ko?ta preko 800e ako toliko ne valja...@Bockie, hvala puno na pomoći i nekim smernicama, svaki savet je dobrodo?ao.:) Ako neko ima jo? neki predlog, slobodno neka se oglasi, nije ni?ta hitno jer sam tek na početku ?tekanja za instrument, ali bilo bi dobro da razjasnim sebi za ?ta skupljam i ?ta bi mi najvi?e odgovaralo :)

alfom
28-01-2014, 05:30 PM
:hm:

tukoje
29-01-2014, 05:55 PM
Pozdrav. Mo?da bi mogla prvo da razmisli? da li ?eli?:
- Da koristi? zvuk instrumenta ili da ga koristi? pre svega za kontrolu vst instrumenata sa kompa?
?esto su bile preporu?ene polovne klavijature sa svojim zvukom kao kontroleri zbog dobre dirke recimo. A usput ima? i samostalan instrument ako zatreba.
Za komponovanje je midi ok ali ?e ti za ve?banje mo?e biti problem ka?njenje signala, pa bi mo?da morala da uzme? neku zvu?nu karticu (dodu?e ne znam ?ta sve ta?no uti?e na ka?njenje).
Za snimanje zvuka instrumenta ti opet treba kartica ali to ?e? verovatno retko raditi zbog bolje fleksibilnosti midi-ja.
- Ote?ana klavirska dirka ili obi?na sintisajzerska?
Sa klavirskom ?e? verovatnije pre na?i neki digitalni klavir dok su kontroleri uglavnom sa obi?nom ili poluote?anom.
- Koliko dirki?
Midi uglavnom proizvode sa manjim brojem pa ti to mo?e biti faktor zbog ve?banija.

Pogledaj i ranije teme ako ve? nisi da vidi? ?ta su pro ?lanovi savetovali. Verovatno bi ti najvi?e odgovarao neki polovni worstation sa usb midi izlazom. Ako na?e? ne?to zanimljivo, oka?i da prokomentari?u i uka?u na eventualne nedostake.

wladymeer
30-01-2014, 11:42 AM
Evo par pojašnjenja prvo - moraš razumeti pozadinu ljudi koji pričaju o odredjenim instrumentima:

YAMAHA PSR - izuzev najskuplje serije (PSR 9000) spada u dečije, odnosno školske klavijature.
CASIO- kao digitalni klavir jako dobar. Osnovni synth modeli su za nijansu bolji nego Yamaha PSR.
Drugim rečima - iole profesionalni muzičar neće imati mnogo toga lepog da kaže. Ali, ti za sada to i nisi, zar ne? :) Medjutim, ako želiš da postaneš, mislim da ovo nije rešenje za tebe.

MIDI klavijature - evo kako to funkcioniše - laptop generiše zvukove, a klavijatura ti služi kao kontrola. Već za nekih 150-200€ možeš naći sasvim pristojne modele a što se tiče zvukova - imaš sve što tvoj laptop može da pogura - kako planiraš da kupiš nov, nije loša opcija. Danas se ionako mnogo toga od klavijatura snima direktno sa kompjutera a ne preko klavijatura. Mada, iako znam da se to radi, nikada ne bih imao hrabrosti da odem na živu svirku samo sa laptopom.
Drugim rečima - sjajan izbor ako želiš da uštediš i ako nemaš nameru da nastupaš uživo. Jedina mana je ta što nemaš ograničenja pa ćeš pre ili kasnije naleteti na problem oko organizacije radne snage kompjutera i tvojih želja.

ROLAND BK5 - jako praktičan i lagan aranžer. Bolji od osnovnih verzija KORG PA serije. Ali, nema šta da traži u rangu sa modelima koji koštaju preko 1500€.
Drugim rečima - narodnjaci tezgaroši koji moraju da imaju nestandardne zvukove i ne smeju da prestanu sa sviranjem duže od 2-3 sekunde neće imati najlepše mišljenje. Ali daleko od toga da je ova klavijatura neupotrebljiva.

I isto tako, daleko od toga da je ova klavijatura nešto što tebi treba.

Nego, natrag na temu. Ako bih se postavio u tvoju poziciju:
- početnik sam
- nemam klavijaturu
- nemam svirke ali svakako želim da se time bavim
- budžet 700€
- hoću da kupim nešto što će mi koristiti naredne 4-5 godine

Jedina nova sprava koja za te pare može da se uzme a da opravda investiciju je ROLAND Juno-Di (http://www.roland.com/products/en/JUNO-Di/). Ima:
- USB konekcije (i za flash memoriju i za povezivanje sa kompjuterom)
- Fabričke ritmove (zgodno za vežbanje improvizacije ili za zapis neke ideje)
- Sasvim pristojnu dirku i kontrole (izuzetno važno na duge staze)
- Izuzetnu polifoniju - 128 (na prste jedne ruke se mogu nabrojati klavijature sa većom polifonijom)
- Možeš povezati čak 16 zvukova u jedan set (jako važno da duge staze)
- PC editor - možeš praviti i organizovati zvukove preko miša i tastature
- Ima aktivnu i veliku zajednicu koja medjusobno deli zvukove.
- Izuzetno je lagan, 5.2kg (jako važno za devojke)

A možeš čak birati hoćeš li beli ili crni model :D Šalu na stranu, radi se o klavijaturi koja ima zvukove sa Fantoma X. Da nemam opremu koju trenutno imam mogao bih da izguram celu pop/rock svirku sa ovom klavijaturom.

I ne bih bio iskren a da ne spomenem još i ovo - ako ikako postoji opcija, kako znam i umem bih gledao da nadjem negde pozajmim još 300€ i pazarim ROLAND FA-06 (http://www.roland.com/synth/fa/). Radi se o klavijaturi koja će biti dostupna tek od februara i koja pruža najbolji odnos cena-kvalitet za početnike. Radi se o novom modelu (izašao ove godine), što u prevodu znači da će mu upotrebna vrednost najsporije opadati.

Ako to dodatno ulaganje nikako nije moguće, Juno Di je i dalje sprava koju bih najtoplije preporučio svakom početniku. Kamo sreće da sam ja imao tako nešto kada sam počinjao :)

Amarena
30-01-2014, 07:00 PM
Jao, ljudi, hvala vam puno!:)
Kako ja, zaboga, nikad nisam videla ovaj diiiivni Roland Juno di? Pa ja pored ovog tačno ne bih izlazila vi?e iz kuće :D :O Tako predobra stvar! Mislim da je to otprilike ono ?to mi treba ?to se svih opcija tiče, plus 61 dirka, poluote?ana (klavirska mi i ne treba), mnogooo zvukova (mada po ovim snimcima vidim da najvi?e forsiraju taj synth zvuk, a meni se vi?e sviđaju one gitare i bubnjevi:)), jo? ima i onu divnu opciju za procesiranje glasa kad se priključi mikrofon. :) Ne znam samo za ovo ka?njenje signala koje je @tukoje pomenuo, da li će to biti nezgodno za ve?banje. I moram dobro da razmislim o laptopu, zvučnicima itd. da ne bude posle sve preslabo za ovo. I Roland Fa-06 mi se sviđa, ba? me zanima koja će mu cena biti kad dođe kod nas, ali čisto sumnjam da će biti samo 300e skuplji, pretpostavljam da će ovi na?i da mu nakače neku astronomsku cifru...:/

wladymeer
30-01-2014, 10:37 PM
Bice oko 300 skuplji od tvog limita. Proverena informacija ;)

tukoje
31-01-2014, 12:41 PM
Ako pazari? ne?to poput tog Juna, za ve?banje ?e? verovatno koristiti njegov zvuk pa ne mora? da brine? o ka?njenju.
Ina?e kada svira? na Vst instrumentima npr. u Cubase-u preko klavijature, MIDI signal koji se tada ?alje manje ili vi?e kasni ?to rezultuje ka?njenjem zvuka u odnosu na pritiskanje dirke. Ako bi koristila samo Vst-ove za ve?banje, moglo bi da bude iritantno na du?e staze ako bi zvuk mnogo kasnio. Za komponovanje to i nije problem jer note ispravi? naknadno u softveru.

Amarena
03-02-2014, 09:06 PM
Ni?ta, čekam da izađe onda i ovaj Roland FA-06, pa da ih vidim u?ivo :)