Log in

View Full Version : E-mu 1212m Подешавања у миксеру

NemaSel
09-01-2014, 09:03 PM
Поздрав свима!
Молим Вас за помоћ око E-mu 1212m, не могу да се снађем са његовим миксером никако, ни шта, ни како треба где укључити.
Основни ми проблем на који се жалим је то да када сам заменио каблове са прављеним, које сам сам правио,а наводно сам направио балансиране каблове, као да ми је картица прогутала пола снаге у мониторима, буквално се дупло мање чује, друго мучи ме што не знам да подесим мониторске улазе у миксеру да сваки канал види посебно сваки улаз, час ми пише стерео, па моно, ваљда би требало да пише моно:rolleyes:
У крајњем случају, ако може савет, каква подешавања требају бити у миксеру, да би све било нормално у основи.
Користим активне мониторе Еси Актив05

Да напоменем почетник сам врло мало знам о свему, шта год вам је потребно, да бисте били боље упућени, молим вас питајте ме!Хвала пуно!

alen
10-01-2014, 05:29 PM
Pozdrav,

Nemam ovog momenta ispred sebe emu mixer,ali probacu ti makar delimicno pomoci...Za vezu sa tim monitorima ti svakako treba balansirana veza,ako si dobro napravo kablove(shema ima na netu) potrebno je da na kartici odcekiras u podesavanjima da je audio izlaz balansirana veza +4db,pored druge opcije koje imas nebalansirane -10db.Napamet onako,to ti je nege u gornjem desnom cosku miksera,ne mogu da se setim znaka koji stoji za taj prozorcis,ali mislim da je nekakav mali kruzic,ili tako nesto,pregledaj sve redom.Videces gde mozes da prebacis sa -10db na +4

Stripove(ulazno izlazne kanale) na mikseru pravis sa tom malom zvezdicom u levom cosku,gde biras kakav ulaz u mikser hoces da dodas(fizicki ulazi,asio kanali,wave izvori,spdif,ADAT) i za svaki mozes da izaberes odmah pri dodavananju da li je stereo,mono....
Neko ko ima ispred sebe EMU softwer ce ti verovatno detaljnije objasniti...
Skini obavezno poslednju verziju drajvera!

Poz

disco violence
10-01-2014, 09:48 PM
Negde po forumu je kružila ona konfiguracija pod imenom "Milance session" probaj to da iskopaš ja sam krenuo odatle još malo prilagodio svojim potrebama i to je to.

NemaSel
15-01-2014, 09:09 PM
Хвала Алене пуно, у међувремену сам и ја сконтао подешавање за минус 10 и + 4, проверио сам дефинитивно имам исправне каблове, и сада је дефинитивно све океј са звуком и јако сам задовољан како све звучи. Само ове стрипове слабије капирам али верујем да ћу брзо сконтати. Хвала још једном пуно на саветима

NemaSel
15-01-2014, 09:13 PM
Поздрав Диско, хвала пуно на помоћи, покушао сам да потражим тај "миланче сешн", али не могу да ископам, све што гугл избацује је Миланче Радосављевић :)

disco violence
16-01-2014, 07:02 AM
Mladunče Radosavljević.
Nećeš je naći pod imenom Milanche session ,moraš tražiti pod emu 1212 pa listati teme.

nenad
16-01-2014, 12:16 PM
ukoliko zelis da svaki kanal koji definises odnosno napravis u emu mikseru povezes sa sekvencerom(cubase, nuendo itd....) odnosno, da ti svaki kanal ili grupa napravljena u sekvenceru "izlazi" u emu mikser tada moras da u praznom polju INSERT sekcije kanala ubacis "poruku" za slanje. (desnim klikom misa i otvara ti se padajuci meni, izaberes INSERT SEND(output to asio/wave ....). A onda u sekvenceru napravis ulaze i izlaze. Kod Cubase, odnosno Nuendo to se radi na F4. Mozes master out iz emu miksera da vratis u sekvencer isto ubacivanjem SEND komande, i snimis miks nazad. Naravno, sto sam vec pomenuo, predhodno moras da definises ulaze i izlaze iz sekvencera (Mono in, Stereo inovi i outovi). Mozda ti sada ovo deluje konfuzno ali veruj mi prosto je.

pozdrav

Igor
16-01-2014, 03:35 PM
Nenade, koja je svrha vraćanja master signala u sekvencer, ako se mo?e eksportovati iz samog sekvencera i importovati?
Laik sam, pa me zanima.

nenad
17-01-2014, 08:18 AM
Nenade, koja je svrha vraćanja master signala u sekvencer, ako se mo?e eksportovati iz samog sekvencera i importovati?
Laik sam, pa me zanima.

Zna? kako, to je mogućnost koja je ostavljena ukoliko ?eli? da koristi? neke od DSP efekta same kartice, ako nađe? za shodno da ih negde koristi?. To ti je kao da ima? dva redno vezana miksera pa se igra?. Pravila ne postoje a svrhu trazi? sam. Mogućnosti ove kartice su velike, one starije generacije imaju i firewire port. Sa ADA 8000 prikačenu preko adat, dolazi se do prilično zadovoljavajuće kombinacije, jer ti se otvaraju 10 mono kanala spremnih za snimanje, gde opet ima? mogućnosti da na INSERT sekciju svakog od tih kanala ubaci? neki od DSP efekta i tako ih snimi? u sekvenceru. Igrarija je to !

pozdrav

NemaSel
17-01-2014, 01:00 PM
Људи ја ништа не разумем. Упросто, да ли је у овом миксеру могуће да подесиш канале тако да се у сваком каналу виде улази монитора? Нпр у једном каналу да пише лефт аутпут и да ту можеш контролисати гласноћу, пан, муте...итд и исто тако и за десни монитор односно аутпут? Све ми је нешто ту збркано и ко што рече Ненад конфузно. Ако су звучници повезани са звучном картом блансираним кабловима, да ли у микеру треба да пише моно или стерео, и може ли се раздвојити опет понављам да буде 1 канал једах излаз? Да ли вама ово има смисла:http://postimg.org/image/6qjvni9gd/

alen
18-01-2014, 09:57 PM
Master miksera je na zalost samo stereo,ako nivo izlaza kontrolises preko master virtuelnog reglera imas mogucnosta samo kao stereo.Ako zelis nezavisnu kontrolu left-right,ne ulazeci u razloge zbog cega ti je potrebna,onda mozes preko send-ova slati svaki kanal na koji fizicki izlaz(out zelis),zaobilazeci master izlaz iz miskera......mislim da poslednja verzija drajvera dozvoljava da pravis mono asio kanale,pobrisi sve iz miksera,klikni na tu zvezdicu u levom cosku i kreiraj dva mono asio kanala,prva po redu,mono ASIO 1 i mono ASIO 2.Tako ces imati nezavisne send kontrole za oba kanala,send 1 posalji na left out,send 2 na right i onda ih mozes onda kontrolisati kako zelis.....

milanCHE
18-01-2014, 11:57 PM
evo ti sve sesije koje sam imao dok sam radio na EMU 1212m...iskopah ih negde u arhivi....nažalost,davno sam se rešio te zvučne,služila me je u najmanju ruku dobrih 5 godina...da sad ne vraćam film toliko daleko...elem,među svim sesijama imaju,koliko se sećam 3 koje će ti sigurno biti od koristi...jedna nosi naziv "radna",druga "ognjen session" i treća - naravno "milanCHE session"......:wink:
Pozzz od milanCHE-ta lično

disco violence
20-01-2014, 06:59 AM
Kad je teško milanCHE

NemaSel
20-01-2014, 11:29 AM
Избришем све канале, одем на звездицу, па на physical Source, затим убацим I/O card in L и I/O card in R.
Ово сам убацио јер нигде не пише моно асио, додуше у 2 канала ми избаци моно 1 и моно 2, али кад убацим сенд исто нема ефекта, тј нема звука, покушао сам и Миланчетове предлоге (сва 3) и ништа :rolleyes:
Иначе, драјвере сам скинуо пре пар дана, то је свеже сто посто.
Ајде не мора ни да ми пише моно, само нек буде како ваља да ми звук током снимања буде нормалан и колко толко квалитетан . Мене је само збуњивало што у једном каналу пише стерео, у другом моно, у трећем вејв..
Иначе што се тиче самог звука неам примедби, и семплови звуче супер, барем мени као аматеру.
Ако неко има неку сугестију, да ли да мењам нешто или да се не обазирем много на графички приказ миксера? Хвала пуно још једном свима, и извините ако сам удавио.

alen
20-01-2014, 04:41 PM
..(dupli post)

alen
20-01-2014, 04:49 PM
Realno,nemas nikakve potrebe svakodnevno menjati postavke miksera ako vec nisi siguran sta radis,postavi jednom ulazne i izlazne kanale,snimi to kao default sesiju a ruting kompletan mozes da radis iz cubase(f4-connections)...
Nisam siguran da sam bas ukapirao sta tebi tacno treba,ako mozes pokusaj biti precizniji,stripovi miksera su ti ulazni kanali u mikser,po nekakvoj standardnoj opciji,trebao bi da napravis dva mono stripa koji su ti analogni/fizicki ulazi u karticu i treba ti jos jedan stereo asio strip(ili ako zelis dva mono)koji je izlaz iz cubase-a a ulaz u mikser dalje prema master kanalu i dalje prema izlazu ka zvucnicima...
Prva dva stripa,koja su ti fizicki ulazi kartice potrebno je da prosledis u cubase takodje preko asio kanala a najednostavniji nacin je da u insert polja postavis slanja,znaci na prvom stripu(left analog in) u insert polju izaberi slanje na asio kanal 1,drugi strip(right analog in) posalji takodje preko inserta na asio kanal 2...Time se prosledio fizicke ulaze pre ulaska u emu mikser ka cubase-u(prefader opcija).Moze i preko send-ova kao post fader ili kako god zelis ali je malo komplikovaniji ruting,tada moras prvo svaki send postaviti koju on destinaciju predstavlja(ta cetiri polja kod master kanala) pa onda saljes svaki strip na send na koji hoces...Moze da se napravi milion varijatni,potrebno je da tacno znas sta ti treba,ako nisi bas najsigurniji sta radis,probaj nam onda sto preciznije objasniti sta ti konkretno treba,koji ulazi,koji izlazi,sta,gde pa cemo probati zajedno napraviti sesiju prema tvojoj potrebi...
Probaj za pocetak napraviti ovo gore sto sam ti pokusao objasniti,znaci napravi dva mono stripa za analog in left i analog in right.Prvi strip preko insert polja posalji na asio 1,drugi strip na asio 2.Time si resio ulaze u cubase.Kada si napravio to,napravi jedan stereo strip za Asio izlaz iz Cubase-a(zvezdica pa izaberi stereo kanal i izaberi da je on asio tipa pa uzmi prva dva po redu) i jos ti je jedan potreban,kao ovaj asio,ali da je wave stereo strip,da imas zvuk ostalih aplikacija windows-a.
znaci u principu ti trebaju ta 4 stripa,dva mono i dva stereo....ako se ne snadjes,napisi sta konkretno ti treba pa cemo da smislimo zajedno sta i kako...
Poz

milanCHE
21-01-2014, 12:56 AM
Избришем све канале, одем на звездицу, па на physical Source, затим убацим I/O card in L и I/O card in R.
Ово сам убацио јер нигде не пише моно асио, додуше у 2 канала ми избаци моно 1 и моно 2, али кад убацим сенд исто нема ефекта, тј нема звука, покушао сам и Миланчетове предлоге (сва 3) и ништа :rolleyes:
Иначе, драјвере сам скинуо пре пар дана, то је свеже сто посто.
Ајде не мора ни да ми пише моно, само нек буде како ваља да ми звук током снимања буде нормалан и колко толко квалитетан . Мене је само збуњивало што у једном каналу пише стерео, у другом моно, у трећем вејв..
Иначе што се тиче самог звука неам примедби, и семплови звуче супер, барем мени као аматеру.
Ако неко има неку сугестију, да ли да мењам нешто или да се не обазирем много на графички приказ миксера? Хвала пуно још једном свима, и извините ако сам удавио.

Pazi, ja sam imao onu prvu verziju EMU 1212 m i prve drajvere...slagaću te ...da li je 1.5 ili ne?to slično verzija drajvera za (tada) Windows XP...i u toj kombinaciji radilo mi je sve SAVR?ENO bez da sam i?ta dodatno pode?avao...a sad stvarno ne znam ?ta su ovi "stručnjaci" iz EMU-a i kako uradili po pitanju windows sedmice i njenih drajvera (i sesija za tu karticu za win 7 platformu), ali sam tu karticu i zamenio upravo iz razloga OČAJNE podr?ke EMU-a (tj. Creative kompanije) za svoje proizvode...moj bubnjar je budza?to prodao EMU 1820 karticu jer je čekao mesecima na podr?ku za windows 7 koje (tada) nije bilo.....BRUKA !

NemaSel
21-01-2014, 09:57 AM
Поздрав Алене, покушао сам то што си ми рекао, али нешто ми неће, можда не радим нешто како треба. Ево да појасним шта желим. Хоћу да правим електронску музику уз евентуално мало ел.гитаре. Пошто ми је ово прва професионална карта, ја заиста ни не знам шта ми треба, ни како треба да буду намештена подешавања. Не знам ни да ли звучна треба моје активне звучнике да види као стерео или моно, значи ништа не знам дудук, што би рекли почињем од нуле....Док слушам звук или уснимљени семпл, мени звучи све ок, али не знам како требају бити намештене те сесије стрипови и шта је роутинг, сендинг и како е-му интерагује са DAW-oм(у мом случају аблетон) итд...Опростите ако сам омашио место постављања поста, и ако вас нешто много враћам на почетак, али мени је све ово ново.... Поздрав свима

alen
21-01-2014, 10:28 AM
Поздрав Алене, покушао сам то што си ми рекао, али нешто ми неће, можда не радим нешто како треба. Ево да појасним шта желим. Хоћу да правим електронску музику уз евентуално мало ел.гитаре. Пошто ми је ово прва професионална карта, ја заиста ни не знам шта ми треба, ни како треба да буду намештена подешавања. Не знам ни да ли звучна треба моје активне звучнике да види као стерео или моно, значи ништа не знам дудук, што би рекли почињем од нуле....Док слушам звук или уснимљени семпл, мени звучи све ок, али не знам како требају бити намештене те сесије стрипови и шта је роутинг, сендинг и како е-му интерагује са DAW-oм(у мом случају аблетон) итд...Опростите ако сам омашио место постављања поста, и ако вас нешто много враћам на почетак, али мени је све ово ново.... Поздрав свима

Ok,veceras cu otici do studija,tamo imam 1820m pa cu ti napraviti nekakvu univerzalnu sesiju za to sto otprilike radis sa ulazima i izlazima koje odgovaraju i za 1212 i pokusaci ti uz nju napisati i objasnjenje sta je sta...

poz

NemaSel
21-01-2014, 11:19 AM
:grin: У реду, шта год ти треба, ако ти треба мејл или нешто. ту сам. ПОЗ

alen
21-01-2014, 07:55 PM
Poz,
evo na brzinu,za sada skini pa probaj ovu sesiju,isfotkao sam svaki korak pravljenja pa kad stignem otkucacu pdf i okaciti,korak po korak.Ovakva,slicna ili pak totalno drugacija univerzalna sesija moze da se napravi na jos mnogo nacina ali pre nego sto se upustis u bilo kakvo cackanje miksera moj iskreni savet ti je da prvo iscitas znacenja pojmova i procesa vezanih za audio mikser i proces miksa. Ruting ili po naski putanje signala,prave se prema potrebi situacije a da bi mogao nesto uraditi moras prvo savladati osnovnu terminologiju i shvatiti osnovne putanje signala audio miksera.Bar osnove...
Probaj ucitati ovu sesiju u tvoj emu mikser,pritom je vazno da nije dignuta ni jedna aplikacija koja koristi emu asio,znaci pogasi ableton,cubase ili sta vec koristis,ucitaj ovu sesiju pa tek onda otvori sekvencer koji koristis.Svi ovi stripovi u sesiji ti se moraju pojaviti preko emu asio drajvera kao ulazi i izlazi u sekvenceru,ako si sve dobro uradio.Prema potrebi biras u samom sekvenceru kad kreiras nove kanale hoces mono ili stereo i sa kog ulaza uzimas signal za svaki kanal...Da ti ne detaljisem ovde napamet,probaj pa gde zapne javi,cim stignem napisacu kratiki pdf kao opis ove sesije koju mogu koristiti pocetnici koji se ne snadju kao osnovnu.Pokusao sam predvideti sve situacije snimanja da nema potrebe da se menja sesija nego kompletan izbor ulaza i izlaza da se radi u sekvenceru...
Evo linka pa probaj,desni klik,save as.... pa snimi negde na hard i pozovi je iz emu miksera

https://dl.dropboxusercontent.com/u/26915205/pocetna%20sesija.session

ovako otprilike izgleda mikser

http://img839.imageshack.us/img839/4576/398f.png

alen
21-01-2014, 08:05 PM
ovako sam postavio ulaze u cubase-u sa ovom sesijom....(slicno je i za ableton verovatno)

http://i.imgur.com/605ObNp.png

alen
21-01-2014, 08:09 PM
...izlazi....

http://img23.imageshack.us/img23/3889/sl0m.png

NemaSel
21-01-2014, 10:01 PM
http://s28.postimg.org/gkkk87bt9/ass.png

NemaSel
21-01-2014, 11:04 PM
http://s28.postimg.org/w282bwia5/adadf.png

NemaSel
21-01-2014, 11:09 PM
Да ли овако треба да ми изгледају инпути и аутпути у секвенцеру?http://s28.postimg.org/ucyz3u2kt/ddd.png
http://s28.postimg.org/v17tms1al/sfs.png

alen
22-01-2014, 10:01 AM
Mislim da tako nekako,nepoznat mi je Ableton ali vidim da vidi sve ulaze i izlaze kako treba.U Cubase-u mogu da se rename-ju ulazi kao sto sam uradio na onoj slici,drugoj po redu u levoj koloni,pa ih tokom rada vidis po nazivu kako si ih nazvao.Kod tebe u Abletonu ulaz 1 i 2 su analogni ulazi u karticu,3 i 4 digitalni SPDIF ulazi,5-12 ADAT ulazi a 13 i 14 su AUX izlazi ka sekvenceru iz emu miksera,sa njim mozes recimo wave out strip preko senda poslati u sekvencer preko asio kanala 13 i 14 i tako dalje i tako dalje.....probaj,testiraj pa gde zapne pitaj.imaj na umu da su ti analogni ulazi na kartici linijski,pa ako planiras gitaru snimati,moras koristiti ili dibox ili linijski nivo iz nekog procesora izmedju gitare i kartice...

alen
22-01-2014, 10:11 AM
..Zaboravio sam ti napomenuti,kao default postavku te sesije ja sam u emu mikseru mutirao sve ulazne stripove,da bi izbegao da ih duplo cujes prilikom snimanja,i iz miksera ka izlazu i iz sekvencera prekao asio izlaza tokom snimanja pa da signal ne bi bio 'dupliran'...tokom snimanja,bar ja imam takvu naviku,u cubase-u koristim monitoring opciju..

http://i.imgur.com/iZGXzrj.png

pa slusanje ulaznih signala palim/gasim u samom sekvenceru.Nesto tako imas sigurno i u Ableton-u.Naravno ne moras ti na ovaj nacin raditi,ako zelis stalno da cujes ulaze kanale,bez obzira na sekvencer,odmutiraj ih u emu mikseru...

NemaSel
22-01-2014, 11:14 AM
Схватам, хвала ти пуно, ово овако за сада изгледа да ради све ок. (Мислим да сам још увек помало неук с тим роутинг сендинг терминима изразима, ал доакаћу им :). )Читао сам по форумима знам да треба ДИ за гитару, међутим ниједан продавац по по овим нашим сајтовима, не зна да ми објасни да ли и какав мени ди бокс паше с обзиром на те одвојене улазе на е-му, а ја се не разумем, јел имаш неки савет који бих могао узети?

alen
22-01-2014, 12:06 PM
Nema na cemu,zato smo tu ;)
Zavisi naravno do budzeta koji mozes izdvojiti za to...kao hobisti sasvim dovoljan bi ti bio neki behringer-ov,ovaj sam koristio povremeno i moze da posluzi

http://www.behringer.com/EN/Products/DI20.aspx
Ima ga po nasim prodavnicama,oko25 eura je nov ali mozes i polavan neki uloviti po oglasima.
iz njega balansiranom vezom udjes u jedan od linijskih ulaza kartice i mozes snimati,koristiti softwerske simulacije itd..
naravno ima i boljih dbox-ova za vise novaca ali ovaj bi ti sasvim pristojno sluzio...Ili umesto diboxa neki gitarski procesor,uglavnom svi imaju linijski nivo izlaza pa nema potrebe za dibox-om...kako ti budzet i potrebe dozvole

Poz

NemaSel
22-01-2014, 12:26 PM
Ма да нећу сад да летим у висине, греота је и имати скупе и квалитетне ствари, ако се још не знају основне ствари...Брљинџер врх. Хвала брате пуно још једном на предусретљивости. Шта год ти треба, а ја могу да помогнем, обавезно се мени прво обрати. Хвала и осталима са овог форума, искрено ценим вашу помоћ. Немања.