View Full Version : Oprema Za Ozbiljnog Pocetnika
peconi83
07-01-2014, 01:55 PM
Pozdrav svima sa Rumski foruma,
ovo je moj prvi post tako da ne budite prestrogi ukoliko sam izvalio neki termin. Planiram da pocnem da se bavim produkcijom elektronske muzike, pa me interesuju neke stvari posto sam nov na ovom studijskom polju. Muzika koju planiram da pravim najpribliznija je ovom zanru:
Glass Candy - Life After Sundown
Chromatics - Camera
Glass Candy - Halloween
Kavinsky - Roadgame
...
Dakle:
1. Sta mi je sve potrebno da bih mogao da pocnem da pravim ovakvu vrstu muzike? Posedujem vec jednu staru Casio klavijaturu (neupotrebljivu za digitalnu produkciju) i imam relativno solidno znanje iz muzicke teorije.
2. Da li uzeti desktop ili laptop varijantu i koju konfiguraciju tj. da bude sto vise prilagodjena obradi zvuka?
3. Planirao sam da uzmem zvucnu kartu M-AUDIO Profire 610 (300eur), da li je ona ok za ovakvu vrstu produkcije? Ako nije, koju mi drugu zvucnu kartu preporucujete?
4. Da li je MIDI kontroler AKAI MPK25 (200eur) ili MPK49 dobar izbor? Vidim da uz njega dolazi Ableton Live Lite verzija, sto bi mi odgovaralo jer zelim raditi u ovom programu koji je pre svega usmeren ka kreativnosti.
5. Sto se tice slusalica uzeo bih Sennheiser HD 25 C II (240eur)? Da li su one ok za neki studijski rad ili da trazim nesto drugo? Da li ce mi biti potrebno predpojacalo za njih?
6. Koji mi mikrofon preporucujete?
7. Da li postoje neki dobri kursevi iz muzicke produkcije (elektronska muzika)? Naleteo sam na skolu PlayMedia iz Novog Sada, vidim da tamo mladi gospodin Srdan Durden predaje AbletonLive. Da li neko ima iskustva sa tom skolom? Imao sam dodirnih tacaka sa npr Korg Kaoss proizvodima, Nintendo DX10 i drugim zezalicama tako da verujem da bih mogao brzo da savladam tu materiju, jer su mi koncepti sinteze relativno poznati. Molim vas da se ovo ne shvati kao reklama za datu skolu.
Ukoliko imate neke posebne smernice, svaki savet je dobrodosao. Unapred vam se zahvaljujem!
Pozdrav i dobrodosao!
Oprema koju si nabrojao je i vise nego zadovoljavajuca za pocetak rada, sumnjam da ce se iko 'buniti' izborom, naravno, uvek neki vole vise 'ovo' ili 'ono', ali razmisljanje ti je u pravom smeru.
Sto se izbora laptopa ili desktopa tice, ovih dana je samo pitanje da li ti je potrebna mobilnost.
Toplo bih preporucio da pogledas ponudu ruDAW masina, to moze u mnogome da ti olaksa zivot i spasi vreme baceno na hardware muke u korist produkcionog rada.
Ako ti stari casio ima MIDI, mozes i njega da iskoristis kao kontroler.
Procesljaj malo teme po forumu, zaista ima mnogo materijala koji moze da olaksa izbore, a ima i puno edukativnih tema.
Ne bih zapocinjao niz o izboru mikrofona, o tome ima puno na forumu, ali, u principu trazis kondenzator velike membrane, koji ce po ceni i kvalitetu imati smisla u kontekstu ostale opreme, nacina koriscenja i akusticne sredjenosti prostorije u kojoj planiras da radis.
Kurseva ima na sve strane, svaki je dobar iz koga mozes nesto da naucis, nemam licnih iskustava sa navedenim, pa ne mogu da komentarisem preciznije.
Javljaj kako napreduje sklapanje, pa cemo bistriti eventualne probleme kako se pojavljuju!
Moritz
07-01-2014, 03:22 PM
@peconi imas PM
Dosta pitanja a malo vremena da se odgovori na forumu.
Sent from my iPad using Tapatalk HD
peconi83
07-01-2014, 06:38 PM
Hvala vam na tako brzim odgovorima.
Pogledao sam konfiguraciju ruDAW ONE koja mi i dalje deluje veoma primamljivo jer sam i pre nekoliko godina zeleo da nabavim jednu ali splet okolnosti me je odveo u fotografiju kao medij. Zbog toga me interesuje da li su i u video editingu/obradi fotografija ruDAW masine stabilne kao i prilikom obrade zvuka?
Navodi se da su performanse bliske MacPRO masinama sto mi deluje impresivno...
peconi83
07-01-2014, 07:13 PM
Moritz, da li ste dobili moju poruku na PM? Ne znam sta se desava sa forumom, izgleda da nece da posalje privatnu poruku...
77ari
07-01-2014, 07:56 PM
Pc ili laptop to je neva?no. Gledam sada ovaj ruDAW, ko?ta 670? za to mo?e? dobiti duplo jači pc, ako kupuje? u djelovima. Ne znam kakve su cijene kod tebe ali u HR sam ja za 700? dobio duplo jači PC, s time da sam 170? dao za grafičku karticu koja je doslovno nepotrebna za produkciju.
peconi83
07-01-2014, 08:05 PM
Koliko se meni cini, a mislim da je ista stvar i sa Mac masinama, nije poenta u komponentama nego pre svega u optimizaciji istih i za odredjenu oblast primene. Npr, drugari imaju Mac-ove koji su konfiguracijski relativno zaostali za danasnjim hi-end trendovima u IT industriji, ali aplikazije naprosto klize na tim masinama, bilo da su namenjene audio, video, photo obradi. I nisu menjali 5-6 godina tj. nema nikakvog iskakanja iz sistema, sve radi kao i prvog dana...
Interesuje me da li su mi potrebni monitori (aktivni zvucnici) ili mogu audio workflow da pratim samo na slusalicama?
Da li neko moze malo da proceslja po pitanjima koja sam postavio u prvom postu, i da malo prokomentarise? Cisto da vidim kakve su te komponente...
Moritz
07-01-2014, 08:09 PM
Da stigle su poruke :)
Sent from my iPad using Tapatalk HD
77ari
07-01-2014, 08:16 PM
Koliko se meni cini, a mislim da je ista stvar i sa Mac masinama, nije poenta u komponentama nego pre svega u optimizaciji istih i za odredjenu oblast primene. Npr, drugari imaju Mac-ove koji su konfiguracijski relativno zaostali za danasnjim hi-end trendovima u IT industriji, ali aplikazije naprosto klize na tim masinama, bilo da su namenjene audio, video, photo obradi. I nisu menjali 5-6 godina tj. nema nikakvog iskakanja iz sistema, sve radi kao i prvog dana...
Interesuje me da li su mi potrebni monitori (aktivni zvucnici) ili mogu audio workflow da pratim samo na slusalicama?
Da li neko moze malo da proceslja po pitanjima koja sam postavio u prvom postu, i da malo prokomentarise? Cisto da vidim kakve su te komponente...
Monitori su ti jako potrebni. Ako ti je prostor u kojem radi? dobro sređen za produkciju i akustika je dobra, onda uzmi monitore. Ako ti je prostorija s lo?om akustikom uzmi slu?alice. Monitori ti daju bolji prikaz slike zvuka od slu?alica pogotovo ?to se tiče basa.
peconi83
07-01-2014, 08:26 PM
Hmmmm, to sa monitorima ce malo teze ici jer mi prostor uopste nije akustican tako da cu najverovatnije morati da radim na slusalicama...
Bockie
07-01-2014, 11:05 PM
Pc ili laptop to je nevažno. Gledam sada ovaj ruDAW, košta 670€ za to možeš dobiti duplo jači pc, ako kupuješ u djelovima. Ne znam kakve su cijene kod tebe ali u HR sam ja za 700€ dobio duplo jači PC, s time da sam 170€ dao za grafičku karticu koja je doslovno nepotrebna za produkciju.
77ari, jako olako daješ komentar na nešto o čemu prilično malo znaš, a pitaš sa druge strane veoma bazične stvari...
To je hrabro...
Ja sam sad u nezavidnom položaju da kao moderator "branim" kolegu koji se bavi proizvodnjom ruDAW mašina, ali , pošto sam imao prilike da vidim i čujem o tome, onda ću izneti iskustva do kojih sam došao empirijski, a ne "k'o Maksim po diviziji"...:
ruDAW mašine (pogotovo "ruDAW-one") su zapravo veoma povoljne!
Zašto? Šta se dobija za taj novac? Zašto ne bi bio prosečan surf-forum-načitani geek nabiflan gomilom informacija i on-line cenovnika i sam sastavio nešto jeftinije?
Dakle, ono što znam, jer sam bio u prostorijama gde se proizvode ruDAW mašine i koristio par istih inače ovako, je da su sve komponente u njima BIRANE!
Šta to znači?
To znači da nije čovek kupio 100 matičnih ploča, procesora, memorija i ostalog i kao na traci Henrija Forda - sastavljao kompjutere!
Ne!
Svaka komponenta prođe TEST!
Svaki komad bilo čega od komponenti varira u performansama. Svaki procesor ili ram ili bilo šta, bez obzira na istu oznaku radi drugačije! Kao i sa mikrofonima, kao i sa kolima, kao i sa bilo čim...
I svaki komad se ispita, pa tek kad zadovolji određene vrednosti biva ugrađen.
Zatim, nakon ugradnje hardvera i proizvodnje mašine, se pristupa softverskoj kalibraciji svega ugrađenog, da se izvuku što povoljnije performanse. Koji softver, verzije, kako kalibrisani, kako rade itd...
To je veliko znanje, iskustvo i krvav ljudski rad, na koji se na brdovitom Balkanu jako lako popiša!
Jer se ovuda glupost nikada nije propisno kažnjavala, to i sam vidiš iz svakodnevnog života, na vestima i tako...
Zatim ide izbor napajanja, hlađenja, ventilatora, akustička obrada unutar samog kućišta...itd....da bi jedini način da bez ukuljučenog monitora znaš da takav računar radi, bio da proveriš power diodu, jer gotovo da ne emituje zvuk...
Dakle GOTOV komad opreme za rad, nasetovan, našrafljen do maksimuma! Upališ, radiš. + imaš garanciju, podršku, sve.
Duboko verujem, da bi ruDAW propisno "istresao iz gaća" dosta skuplje računare na bilo kom iole relevantnom uporednom testu...što sam i imao prilike da vidim.
77ari
07-01-2014, 11:22 PM
Mo?e biti jedino tako dobar ako je softver izrađen tako da svu snagu koristi na rad. Mo?da ne?to tipa playstation kao primjer, puno je slabiji nego pc-a ima bolje rezultate jer je softver tako baziran da radi samo ono za ?to je namijenjen.
Mo?e li se ruDAW naći pod nekim drugim nazivom? Jer kada to napi?em u google izbaci mi arapske stranice.
Bockie
07-01-2014, 11:26 PM
Može biti jedino tako dobar ako je softver izrađen tako da svu snagu koristi na rad. Možda nešto tipa playstation kao primjer, puno je slabiji nego pc-a ima bolje rezultate jer je softver tako baziran da radi samo ono za što je namijenjen.
Može li se ruDAW naći pod nekim drugim nazivom? Jer kada to napišem u google izbaci mi arapske stranice.
Ne, proizvodi se u Novom Sadu, nije distribucija sa...Madagaskara...
Radi se tako da se uglavnom kroz dogovor prilagodi potrebama korisnika.
Toliko znam, a za sve ostalo, koristi stranice Foruma i to je to.
Reference imaš takođe izlistane,koliko se sećam, ima raznih, tu su neki i među najozbiljnijim studijima u regionu.
77ari
07-01-2014, 11:44 PM
Po ovome ?to vidim izgleda kao jako dobar proizvod. Stabilan softver, hardver je usmjeren za samo onaj posao za koji je namijenjen i tih je.
Filip_
08-01-2014, 12:47 AM
Primecujem da se pocinje gadjati terminima iz svih raspolozivih oruzija...
Mo?e biti jedino tako dobar ako je softver izrađen tako da svu snagu koristi na rad.
Ovo nista nisam razumeo...Imas OS i Daw, zajedno sa pluginovima...nista se ne izradjuje posebno..."samo" se radi testiranje stabilnosti i optimizacija sistema sto donosi nezanemarljivo poboljsanje performansi.
Pc ili laptop to je neva?no.
Daleko od toga da nije bitna. Moras pogledati unapred malo, lap-top kosta vise, ali nudi (nekome neophodnu, zavisno od vrste posla) mobilnost...dalje, tu je mogucnost nadogradnje, ugradnje UAD-a, sijaset drugih stvari koje nudi desktop, a ne lap-top...ima jos primera...
ali u HR sam ja za 700? dobio duplo jači PC, s time da sam 170? dao za grafičku karticu koja je doslovno nepotrebna za produkciju.
Bitna je jako ako zelis raditi sa 2 ili 4 monitora, a racunar ne poseduje (preko integrisane ili trenutne g. karte 2 hdmi izlaza, ili koje vec koristis za monitore). Takodje graficke karte koje proizvode manju buku (tisi kuler ili pasivno hladjenje mozda) su takodje pozeljnije ako se zalazi u sitna crevca.
peconi83
08-01-2014, 11:07 AM
Stvarno su dobre ruDAW masine!
Da li bi mogli da se vratimo na temu, da neko ko je strucan prokomentarise komponente u skladu sa zanrom koji me interesuje?
Filip_
08-01-2014, 07:05 PM
Da li bi mogli da se vratimo na temu, da neko ko je strucan prokomentarise komponente u skladu sa zanrom koji me interesuje?
Dobra Daw masina je dobra Daw masina...za koju god muziku je koristio. Ako ima dosta brzog ram-a, brz h. disk, sistemski SSD (ili i za semplove), tiha u radu, sa stabilnim softverom...itd, itd...
Na ovih par mesta ima detaljan opis:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=42067
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=45214
i lap-top varijanta: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=43649
S obzirom da ono sto si nabrojao spada u elektroniku ja sam uvek vise za mobilnost-lap top masinu (ako nista drugo, mogucnost eventualnog live nastupa).
Ne verujem da ce ti neko nesto posebno reci na relaciji komponenta-muzicki pravac, posto se tako ne dele stvari. Sve ove masine u linkovima gore su sposobne da ti pruze komforan rad u produkciji.
Everbeatz
08-01-2014, 07:39 PM
Dakle:
1. Sta mi je sve potrebno da bih mogao da pocnem da pravim ovakvu vrstu muzike? Posedujem vec jednu staru Casio klavijaturu (neupotrebljivu za digitalnu produkciju) i imam relativno solidno znanje iz muzicke teorije.
Dovoljno za pocetak
2. Da li uzeti desktop ili laptop varijantu i koju konfiguraciju tj. da bude sto vise prilagodjena obradi zvuka?Svaki danasnji komp will do the job. Sta podrazumevas pod "obradom zvuka"? Svejedno, danasnje konfiguracije su prilicno mocne za ono sto ti treba.
3. Planirao sam da uzmem zvucnu kartu M-AUDIO Profire 610 (300eur), da li je ona ok za ovakvu vrstu produkcije? Ako nije, koju mi drugu zvucnu kartu preporucujete?Ok je, muzicka karta nema veze sa 'vrstom produkcije', niti ima namenskih audio interfejsa koji su za hip hop, rock, itd
4. Da li je MIDI kontroler AKAI MPK25 (200eur) ili MPK49 dobar izbor? Vidim da uz njega dolazi Ableton Live Lite verzija, sto bi mi odgovaralo jer zelim raditi u ovom programu koji je pre svega usmeren ka kreativnosti. Dobar je taj AKAI
5. Sto se tice slusalica uzeo bih Sennheiser HD 25 C II (240eur)? Da li su one ok za neki studijski rad ili da trazim nesto drugo? Da li ce mi biti potrebno predpojacalo za njih?Ne fali im nista, ali planiraj i monitoring kao krucijalnu stvar, pored naravno usmerenosti ka pravljenju muzike
6. Koji mi mikrofon preporucujete? Zavisi od toga sta hoces da snimas, dosta siroko pitanje - mic je vezan za izvor tj. da li ce odgovarati kombinacijski sa onim sta hoces da snimas. "Ne radi" svaki mikrofon na svacijem glasu npr., mada ni tu ne treba preterivati s nekom perfekcijom
Pozz
peconi83
08-01-2014, 08:51 PM
1. Koje mi monitore predlazete i na koji nacin bi trebali da budu pozicionirani u odnosu na prostoriju i mene? Do 200 - 300eur par!
2. Kod ruDAW desktop varijanti, ne razumem sta je zauzelo 1.5Tb prostora na disku i koji operativni sistemi se nalazi na masini (Win7 i OSx, u isto vreme?)?
3. Koliko sam shvatio dolaze i programi za audio produkciju ProTools HD, da li se taj softver dodatno placa? Da li je moguce da se instalira i sinhronizuje i Ableton Live prilikom kupovine?
5. Da li je moguce da uz izvesnu finansijsku nadoknadu donesem audio komponente (zvucnu kartu, midi interfejs itd) i da mi to strucni ljudi iz Rumski tima sinhronizuju i omoguce nesmetan rad?
Hvala vam puno, carevi ste! ;)
Bockie
08-01-2014, 09:40 PM
1. Koje mi monitore predlazete i na koji nacin bi trebali da budu pozicionirani u odnosu na prostoriju i mene? Do 200 - 300eur par!
2. Kod ruDAW desktop varijanti, ne razumem sta je zauzelo 1.5Tb prostora na disku i koji operativni sistemi se nalazi na masini (Win7 i OSx, u isto vreme?)?
3. Koliko sam shvatio dolaze i programi za audio produkciju ProTools HD, da li se taj softver dodatno placa? Da li je moguce da se instalira i sinhronizuje i Ableton Live prilikom kupovine?
5. Da li je moguce da uz izvesnu finansijsku nadoknadu donesem audio komponente (zvucnu kartu, midi interfejs itd) i da mi to strucni ljudi iz Rumski tima sinhronizuju i omoguce nesmetan rad?
Hvala vam puno, carevi ste! ;)
1.
Ako je cilj posedovanje iole referentnog zvuka (a ne malo boljih ili bolje izreklamiranih PC zvučnika). moj stav je da se ne kupuju monitori ispod 800-1000 eur. Ličnog sam mišljenja da je to bačen novac. Ja bih u toj koži kupio slušalice. (što i jesam uradio...)
Ima tu i sprava koje "iznenađujuće dobro" rade, tačno, ali to uglavnom kažu ljudi koji već imaju nešto skuplje, bolje.
Za oko 200e može da se uzme...Ništa! ...možda jedan komad Adam A3x...
Da imam taj budžet, kupio bih skuplje sluške ako je krajnji cilj rad sa zvukom. ATH-M50, AKG K701, Sennheiser HD 25 C II...itd. Budžet je 150-200€ za ovo, i znaš šta si kupio. Brutalne sluške. A ne smeće od kutija...
Za 300e može neki novi mali JBL lsr-305, cena je za par tolika! E taj radi zaista iznenađujuće dobr... ...Da...eto...rekoh već...!
Za ostala pitanja oko ruDAW...ovde (http://www.rumski.com/index.php?categoryid=5).
77ari
08-01-2014, 09:49 PM
1.
Ako je cilj posedovanje iole referentnog zvuka (a ne malo boljih ili bolje izreklamiranih PC zvučnika). moj stav je da se ne kupuju monitori ispod 800-1000 eur.
A ?to je s krk rokit?
KRK Rokit Powered RP6 G3-210?
KRK Rokit Powered RP8 G2-230?
Dosta su hvaljeni monitori od KRK, i par ko?ta 400?+. Imaju oni i monitore koji ko?taju 1000? par. Ali na nekoliko mjesta sam vidio da ljudi daju preporuke za ove KRK modele koje sam ja naveo. I po internetu vidim da ih dosta hvale.
Bockie
08-01-2014, 10:02 PM
A što je s krk rokit?
Ništa. Ima ih u radnjama, i ide garancija na njih. Cena im je super u klasi!
Dok sam radio u trgovini, prodao sam gomilu...doduše tad je bila samo G2...
A tamo sam pričao o tome šta ja mislim, i o izboru oslonca slušanja...! I dalje ostajem pri stavu da ako je krajnji cih kvalitetno slušanje, izbor budu sluške u tom budžetu.
Eomsy
10-01-2014, 05:30 AM
....
moj stav je da se ne kupuju monitori ispod 800-1000 eur. Ličnog sam mi?ljenja da je to bačen novac. Ja bih u toj ko?i kupio slu?alice. (?to i jesam uradio...)
....
Hej, Bockie.
Smijem pitati koje? Da li poseban amp za njih ili ih tjera? na zvučnoj?
Tnx, :grin: ...
peconi83
10-01-2014, 08:33 AM
I mene insteresuje ovo sto pita Eomsy! Treba li i predpojacalo za slusalice pored zvucne karte M-Audio Profire 610?
Bockie
10-01-2014, 09:20 AM
Joj...uh...ma ima na svakom drugom mom postu koje su...:D
Aj zvirnite, namerno malo izbegavam...:wink:
Teram ih na Sony MDS-JE530 koji je nakačen na integrušu preko coax digital... Koštao me je krvavih 20e...:D...i ima opak preamp za sluške.
A kad snimam, radim, onda regularno sa Onyx 1640...
Treba li i predpojacalo za slusalice pored zvucne karte M-Audio Profire 610?
Ne. Doduše, probaj koliko je dovoljno glasno, to varira i od omaže sluški, sa ovim mojim bi bilo vrlo pristojno, jer je niska!
loscolorados
10-01-2014, 10:21 AM
po?etnik u elektronskoj glazbi? posudi tatin laptop i skini krekirani ableton live... bit ?e ti dosta za po?etak... i previ?e:D
peconi83
10-01-2014, 01:50 PM
po?etnik u elektronskoj glazbi? Posudi tatin laptop i skini krekirani ableton live... Bit ?e ti dosta za po?etak... I previ?e:d
?!? :(
77ari
10-01-2014, 02:12 PM
?!? :(
Ka?e da ti ne treba puno za početak, dosta ti je jedan običan pc/laptop. DAW skine? s interneta i slu?alice/zvučnici. Ako ti ide dobro onda kasnije kupi? opremu.
peconi83
10-01-2014, 02:44 PM
Kapiram. Posto ja imam Casio CTK2000 klavijaturu nasao sam na netu da ona moze da bude midi kontroler u Ableton Liveu. Tako cu poceti, pa ako bude islo onda cu kupiti prave sprave. Da ne trosim novac bezveze...Kupicu jedino Sennheiser slusalice! ;)
BlasterMaster
10-01-2014, 03:57 PM
I mene insteresuje ovo sto pita Eomsy! Treba li i predpojacalo za slusalice pored zvucne karte M-Audio Profire 610?
Ne! za tu kartu nije neophodno, ima solidan izlaz za slusalice, ali za neke slusalice vece omaze, npr od 250 oma (tipa dt770 ili tako neke) mislim da neces biti zadovoljan jacinom samo kada bi ih spojio na zvucnu...u tom slucaju mozes koristiti neki dac kao bockie ili predpojacivac ili ako bas zelis da se isprsis neki preamp za slusalice
btw, samo da napomenem, ja i ako ne koristim slusalice velike omaze povezao sam ih preko preampa za slusalice, samo zbog veceg broja razvodnika stim i slusalica, i zbog kontrole solo, mute, left,right... razliku u zvuku bar ja nesto ne primecujem osetnu, ali u jacini normalno, sad distorzija zvuka na vecim jacinama zavisi od kvaliteta eventualno i cene preampa..
peconi83
11-01-2014, 06:21 PM
Interesuje me jos par stvari mozda nije ovo prava tema za to ali cu ipak pitati:
1. Stalno se spominju biblioteke zvukova na forumu, kao i prilikom instalacije/opremanja ruDAW masina, zanima me da li su ti zvukovi konstante ili se mogu obradjivati i menjati?
2. Npr. Alicia Keys Piano paket predstavlja semplovane zvukove klavira koje je doticna odsvirala ili gresim?
3. Da li su te biblioteke kompatibilne sa vecinom programa za rad sa audio formatom (Cubase, Ableton Live itd) ili su namenjene iskljucivo za pojedine programe?
4. Na koje pakete bi trebalo obratiti paznju kada je u pitanju kvalitet semplova? Na stranici za ruDAW masine se navodi u nekom komentaru da moze doci do nestabilnosti sistema usled lose programiranih VST-a, VST predpostavljam znaci virtuelni instrument?
5. Ne razumem sledeci odnos: Roland INTEGRA-7 SuperNATURAL Sound Module kosta 1500eur, a Axial Roland biblioteka zvukova je cini mi se besplatna (Jupiter 80, 60, itd)? Cemu sluzi taj fizicki modul od 1500eur kada imamo softversku verziju, mislim, u cemu je razlika?
Hvala! :)
Filip_
11-01-2014, 07:00 PM
Interesuje me jos par stvari mozda nije ovo prava tema za to ali cu ipak pitati:
1. Stalno se spominju biblioteke zvukova na forumu, kao i prilikom instalacije/opremanja ruDAW masina, zanima me da li su ti zvukovi konstante ili se mogu obradjivati i menjati?
2. Npr. Alicia Keys Piano paket predstavlja semplovane zvukove klavira koje je doticna odsvirala ili gresim?
3. Da li su te biblioteke kompatibilne sa vecinom programa za rad sa audio formatom (Cubase, Ableton Live itd) ili su namenjene iskljucivo za pojedine programe?
Probacu ukratko: 1. Semplove (wav, aiff...) mozes obradjivati (i pozeljno ih je obradjivati, cesto i neminovno s hodno svojim potrebama).
2. Tako pise, ali to te ne zanima, ako zvuce dobro za tvoju rabotu zar ne? :)
3. Na pr. sve Kontakt Biblioteke su samo za Kontakt...sve za Reason je samo za Reason (imaju takvu i ekstenziju)...svi wav, aiff ili drugi standardni pro formati biblioteka su kompatabilni sa bilo kojim soft. semplerom i Daw-om.
4. Na koje pakete bi trebalo obratiti paznju kada je u pitanju kvalitet semplova? Na stranici za ruDAW masine se navodi u nekom komentaru da moze doci do nestabilnosti sistema usled lose programiranih VST-a, VST predpostavljam znaci virtuelni instrument?
5. Ne razumem sledeci odnos: Roland INTEGRA-7 SuperNATURAL Sound Module kosta 1500eur, a Axial Roland biblioteka zvukova je cini mi se besplatna (Jupiter 80, 60, itd)? Cemu sluzi taj fizicki modul od 1500eur kada imamo softversku verziju, mislim, u cemu je razlika?
4. Ne bi trebalo mesati semplove sa VST kompatabilnoscu u nekom Daw-u.
VST - u slobodnom prevodu znaci to sto si napisao.
5. Tu razliku u novcu ces videti samo kada licno probas softver, pa hardver istog...fudbal u stvarnom zivotu nikad nece biti kao Fifa, za ne? :D.
peconi83
12-01-2014, 06:06 PM
Mislim da sam shvatio. Hvala! :)
Da li bi se u kvalitativnom (nikako u finansijskom) smislu isplatilo uzeti pored ruDAW masine i taj Rolandov INTEGRA-7 modul kako bi se upotpunio sistem? Ne mislim odmah, nego tek kad udjem u stos i prikupim koji dinar/euro! :)
Ili mozda postoji jos neki uredjaj sa boljim odnosom kvalitet/cena?
Filip_
13-01-2014, 02:25 AM
Mislim da sam shvatio. Hvala! :)
Da li bi se u kvalitativnom (nikako u finansijskom) smislu isplatilo uzeti pored ruDAW masine i taj Rolandov INTEGRA-7 modul kako bi se upotpunio sistem? Ne mislim odmah, nego tek kad udjem u stos i prikupim koji dinar/euro! :)
Ili mozda postoji jos neki uredjaj sa boljim odnosom kvalitet/cena?
Nema na cemu. Ovo je nesto novo (Integra-7) nisam probao, zvuci opako, brdo legendarnih Rolandovih farbi...ne znam, nije malo...cca 1500e. Za te pare postoje svakojake alternative koje bi ti odradile posao posteno.
Bolje da ti na ovo odgovori neko ko je radio sa ovim, ili slicnim proizvodima, posto sam ja do sada koristio samo nekoliko starijih (i doosta jeftinijih) Roland i Yamaha sint modula.
peconi83
14-01-2014, 01:23 PM
Filipe koje si ti koristio module?
Da li mozda u Srbiji postoji nekakva berza polovnih muzickih uredjaja (i synth modula uostalom) gde bih mogao da nabavim nesto sto bi mi odgovaralo?
Filip_
14-01-2014, 07:07 PM
Filipe koje si ti koristio module?
Od onih sto sam upamtio pun naziv :): Modul od Yamaha Motif-a, Roland U-220 (jako fino i primenljivo za mali novac), Roland D-110, Yamaha TX7 (modul DX7 sinta, uzasno za snaci se, displej je velicine onog na digitronu) i TX 81 (od DX 11 modela mislim da je)...bilo je jos par (drum modul od Alesis-a D4), ali to je bilo na kratko, pa ne znam tacne nazive modela, ali koliko znam ni jedan nije bio u rangu cena kao Integra (doduse ona je new model, ni ovi nisu bili jeftini/bas naprotiv kada su izasli).
Da li mozda u Srbiji postoji nekakva berza polovnih muzickih uredjaja (i synth modula uostalom) gde bih mogao da nabavim nesto sto bi mi odgovaralo?
Imas nekoliko sajtova nasih tipa kupi/prodaj, s vremena na vreme ima svasta...ali prethodno skoknes na demo-video modela koji te zanimaju, pa cujes da li ti "vrsi posao".
peconi83
18-01-2014, 11:00 AM
Da li bi neko mogao da mi razjasni kako funlcionise analogni synth, a kako digitalni? Vidim da su analogni synthovi veoma skupi, pogotovi polifoni, zbog cega je to tako kada je to poznata tehnologija?
Sta mislite o SM PRO AUDIO V-MACHINE uredjaju?
77ari
18-01-2014, 01:39 PM
Da li bi neko mogao da mi razjasni kako funlcionise analogni synth, a kako digitalni? Vidim da su analogni synthovi veoma skupi, pogotovi polifoni, zbog cega je to tako kada je to poznata tehnologija?
Analogni i digitalni rade istu stvar. U većini slučajeva analogni daju bolji zvuk, ali digitalni nisu tako daleko.
Skupi su zato jer je vjerojatno proizvodnja skupa, dok se digitalni mogu napraviti puno jeftinije.
peconi83
18-01-2014, 03:06 PM
Predlog nekih dobrih starih i novih modela modula za elektronsku muziku?
77ari
18-01-2014, 06:23 PM
Ja mislim da bez veze gledaš svu tu opremu. Pretpostavljam da si vidio neki pro studio s puno opreme i misliš da je tebi potrebno sve to. Trebaju ti samo monitori, pc/laptop i softver. I imaš sve što ti je potrebno za rad, tek kasnije kada ti bude dobro išlo onda kupi neki hardver.
Na prvom postu si napisao da misliš kupiti opremu od 740€ to su one brojke koje pišu za 3 predmeta. Nisam računao ostale, mislim da si možeš kupiti monitore za 800€ neku zvučnu, i pc koji sada imaš dobar je za početak.
peconi83
18-01-2014, 06:27 PM
Hvala 77ari na prijateljskom savetu! :)
Ma pitam jer sam video da ima raznih synth modula (neki su cak i oko 50-150eur u oglasima) pa mozda moze nesto da se iskoriste. Naravno, softverska verzija je uvek najisplativija, za nase prilike. :)
peconi83
25-01-2014, 02:48 PM
Da li bi neko bio ljubazan da prokomentarise sledece uredjaje:
Arturia Analog Experience-The Laboratory
http://www.arturia.com/evolution/en/products/ALE61/intro.html
i
Arturia MiniBrute
http://www.arturia.com/evolution/en/products/minibrute/intro.html
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.