Log in

View Full Version : Diskusija o softver bubnju [Branoy]

branoy
04-01-2014, 11:00 PM
[...preneto iz druge (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=45381) teme]

samo sto treba razgraniciti sta je sra** .

toliko gb za par dobosa, kickova i hi hat, svi zajendo nisu 100mb s lajerima ..

a ono ostalo nista mi ne treba.. tu nesto ako valja samo presemplujes te osnovnee u par lajera , i kazes zbogom ostali GB.

batery i vozi.

imam samo superrior 2, bez njegove banke, citam nekih par od ez drummera , i od svega u tomu su najbolje middi ritmovi odradjeni, dok ja te udarce ne mogu u nista ubaciti, uvak tanko. ili nema konkretnost. sve fino na suvo. al kad ubacis par kanala nema te.

stavis drumagog 5 na njega i pozajmis druge njegove udarce, druga prica

Sky Net
05-01-2014, 03:01 AM
toliko gb za par dobosa, kickova i hi hat, svi zajendo nisu 100mb s lajerima

Da nije malo previse 100Mb za set bubnja? :D

branoy
05-01-2014, 05:41 AM
grehota mi bilo reci 10 x manje :D ,, i to u fulu stereo 24bit, po 10 lajera :D po dve sekunde vrh

mada meni ne treba stereo drum, kick i snare treba da su u centru pa izbaci eto i stereo iz tih udaraca hahah

Dushan_S
05-01-2014, 03:51 PM
Kasni? deset godina sa ovim! :wink:

toliko gb za par dobosa, kickova i hi hat, svi zajendo nisu 100mb s lajerima ..

a ono ostalo nista mi ne treba.. tu nesto ako valja samo presemplujes te osnovnee u par lajera , i kazes zbogom ostali GB.

batery i vozi.

imam samo superrior 2, bez njegove banke, citam nekih par od ez drummera , i od svega u tomu su najbolje middi ritmovi odradjeni, dok ja te udarce ne mogu u nista ubaciti, uvak tanko. ili nema konkretnost. sve fino na suvo. al kad ubacis par kanala nema te.

stavis drumagog 5 na njega i pozajmis druge njegove udarce, druga prica Malo smara? sa tim da svaki put kad se pomene semplovan bubanj ponavlja? jednu istu pri?u. Ne ljuti se ali ono, jasno je, ne kapira? kako radi sampling engine, ne razume? ?emu slu?e layer-i sample-ova i round robin, ti bi to sa pet semplova u battery i to... Ne mora? svaki put ponovo! :)

branoy
05-01-2014, 04:09 PM
cemu sluzi,? uzmes njegove presete, pa ni jedan ne mozes odmah staviti u pesmu.. a strucnjaci ga podesili.? sta ja vise treba da pipam ako kupim i dam tolike pare na to? jesam ja rodjen bubnjar? ovo i treba da sluzi za nas koji ne sviramo bubnjeve, a i oni koji ga sviraju ne znaju ih 10 posto nastimat.

sta ja vise treba da pipam da bi on prozvucao, sjeo u mix, itd itd?

i sve mi se to svodi na plastiku. nema udarca !! da ti lede se vene.

to je samo kultura,. fino dok slusas midi.

da snimam zive gitare mozda bi ga i izvukle. ali nemam nikog ovde. tako kad stavim sve vsti, mesto zivih ljudi, jbg, kako je tako je.

ti okaci video dokaz, sve sto ti mislis , pa da cujemo to roundrobin i te zeze.

Dushan_S
05-01-2014, 04:13 PM
cemu sluzi,? uzmes njegove presete, pa ni jedan ne mozes odmah staviti u pesmu.. a strucnjaci ga podesili.? sta ja vise treba da pipam ako kupim i dam tolike pare na to? jesam ja rodjen bubnjar? ovo i treba da sluzi za nas koji ne sviramo bubnjeve, a i oni koji ga sviraju ne znaju ih 10 posto nastimat.

sta ja vise treba da pipam da bi on prozvucao, sjeo u mix, itd itd?

i sve mi se to svodi na plastiku. nema udarca !! da ti lede se vene.

to je samo kultura,. fino dok slusas midi.

da snimam zive gitare mozda bi ga i izvukle. ali nemam nikog ovde. tako kad stavim sve vsti, mesto zivih ljudi, jbg, kako je tako je.

ti okaci video dokaz, sve sto ti mislis , pa da cujemo to roundrobin i te zeze.Malo smara? sa tim da svaki put kad se pomene semplovan bubanj ponavlja? jednu istu pri?u. Ne ljuti se ali ono, jasno je, ne kapira? kako radi sampling engine, ne razume? ?emu slu?e layer-i sample-ova i round robin, ti bi to sa pet semplova u battery i to... Ne mora? svaki put ponovo! :)

(po?to nisi pro?itao kad sam ti napisao prvi put, evo copy and paste, nemam ?ta novo da dodam)

branoy
05-01-2014, 04:18 PM
pa nemas. vi samo neke price imate . kad treba dokaz. video. nemaa, ja to sto ti pricas ne razumem. ja znam sta ja cujem.

Dushan_S
05-01-2014, 04:19 PM
pa nemas. vi samo neke price imate . kad treba dokaz. video. nemaa, ja to sto ti pricas ne razumem. ja znam sta ja cujem.
Malo smara? sa tim da svaki put ... (itd itd) :)

Mogli
05-01-2014, 04:19 PM

Malo smara? sa tim da svaki put kad se pomene semplovan bubanj ponavlja? jednu istu pri?u. Ne ljuti se ali ono, jasno je, ne kapira? kako radi sampling engine, ne razume? ?emu slu?e layer-i sample-ova i round robin, ti bi to sa pet semplova u battery i to... Ne mora? svaki put ponovo! :)
To si potpuno u pravu, ne moze se podcenjivati nesto sto uopste ne poznajes kako radi i kakve su mu mogucnosti. Niko nije snimao i smisljao te banke zato jer mu je bilo dosadno.

psionic
05-01-2014, 04:20 PM

Malo smara? sa tim da svaki put kad se pomene semplovan bubanj ponavlja? jednu istu pri?u. Ne ljuti se ali ono, jasno je, ne kapira? kako radi sampling engine, ne razume? ?emu slu?e layer-i sample-ova i round robin, ti bi to sa pet semplova u battery i to... Ne mora? svaki put ponovo! :)

Ovaj program nema klasicni reverb i ambijentalni zvuk i slicno. Sve je snimano sa vise mikrofona: overhead, pa svaki bubanj posebno sa vise udaraca po velocityju, pa onda room mikrofon, isto tako... I sve to za jedan set. U BFD3 su ubacili vise pozicija snimanja - room, ambience, top snare, bottom snare, OH, ne secam se napamet sad sve. Sa tih dodatnih par mikrofona za ocekivati je da je porasla banka, ali imate vecu kontrolu prostornosti bubnja. Verovatno i vise layera za velocity = gomila GB. Zato STFU i uzivajte - narocito kad je dzaba. Jos da ga poprave i bice do yaya.

Druga stvar - ljudi su pravili muziku i pomocu gusli, sa 2 tona, ali nije bilo lako slusati :D, tako da, brano, mozes uopste i da ne stavis bubanj - ako me razumes. Naravno ima gotovih, usemplovanih sa sve room, ambijentom i sl, mnogo manje muke, ali i mnogo manje kontrole.

Dushan_S
05-01-2014, 04:25 PM
U stvari Branoy, da ne ponavljam ipak samo isto, da ne misli? da te drndam tek onako da ka?em par re?i.

Ne smeta meni da ti veruje? u ?ta god ho?e?, to je tvoja stvar, ali ovo je mali forum, i bilo bi skroz super kad bi svaka tema bila koliko toliko odr?avana konstruktivnom. Ti ima? ?esto tu neku foru da se uhvati? za ne?to skroz irelevantno, krene neka sumanuta pri?a a to ne slu?i ni?emu. Mene li?no uop?te ne interesuje da se bavim time da li je takva sample biblioteka potrebna ili ne, jer znam da mi JESTE potrebna, jedva sam ?ekao da se pojave i ne znam kako bih danas funkcionisao sa bibliotekama kakve su bile pre desetak godina.

E sad, ako ovde nenam sa kim da pri?am o tome, (a ne zanima me da bilo kome obja?njavam ne?to ?to bi on sam trebalo da razume), onda ?u provesti svoje vreme (kao ?to i jeste slu?aj) na nekom forumu gde mogu da ?ujem ne?to novo ili nau?im kako da jo? bolje upotrebim taj isti semplovani bubanj. A to je onda gubitak za ovaj forum, kapira?. To jest, svaka tema koja se bavi glupostima umesto ne?im konstruktivnim je gubitak.

branoy
05-01-2014, 04:26 PM
ma de ba, akustika me pocinje smarati. tokom svih ovih kompijuterskih godina i zvuka kompijutera.
ubija u meni muziku. ja ocu samo da kucam i da sviram. mene ubija tokom svih ovih godina to podesavanje, da prozvuci, to ubije talenat u coveku, i sjebe mu zivot, i sliku o muzici. da mi nestaje inspiracije. ,,

Dushan_S
05-01-2014, 04:26 PM
Ovaj program nema klasicni reverb i ambijentalni zvuk i slicno. Sve je snimano sa vise mikrofona: overhead, pa svaki bubanj posebno sa vise udaraca po velocityju, pa onda room mikrofon, isto tako... I sve to za jedan set. U BFD3 su ubacili vise pozicija snimanja - room, ambience, top snare, bottom snare, OH, ne secam se napamet sad sve. Sa tih dodatnih par mikrofona za ocekivati je da je porasla banka, ali imate vecu kontrolu prostornosti bubnja. Verovatno i vise layera za velocity = gomila GB. Zato STFU i uzivajte - narocito kad je dzaba. Jos da ga poprave i bice do yaya.

Druga stvar - ljudi su pravili muziku i pomocu gusli, sa 2 tona, ali nije bilo lako slusati :D, tako da, brano, mozes uopste i da ne stavis bubanj - ako me razumes. Naravno ima gotovih, usemplovanih sa sve room, ambijentom i sl, mnogo manje muke, ali i mnogo manje kontrole.Ina?e, ?to je najgore, ja sam iz Toontrack tabora, ne koristim BFD :P :D

STUDIOTON
05-01-2014, 04:32 PM
:rotfl:

Tako je Branoy, samo crno na belo :rotfl:

Nisam sreo tvrdoglavijeg momka :confused:

Pa ti bi hteo ako das 250? za bfd3, da on svira sam i da ti ispunjava zelje :)

BTW. Ovde neces naici na dobru volju da ti naprave video kao dokaz jer ljudi nemaju vremena da se bave tobom a i previse si tvrdoglav,cak neko moze da misli da ih zajebavas :).. ali posto si mi rekao za onaj program sto snima desktop u HD i zvuk kakav jeste,i posto znam da su ti namere iskrene(ali pogresne).. ja cu ti napraviti video iz mojih projekata kao dokaz .. kako sve to radi :) .. javi mi se na private

branoy
05-01-2014, 04:36 PM
svi ti drumovi . kad cujes na njihovim sajtovima demose.. ko zna kroz sta je to provuceno, kroz kakve mixere vani, i efekte.

ni jedan od njih ti nije ostavio PROJEKAT od tog demoa, da vidis da je to stvarno tako sve u jednom DAW-u uradjeno, i sve plugini koji su dostupni na sajtovima dal za pare il dzabanu.

kad ti isti taj drum ubacis kod sebe, ostane samo divljenje na midi ritmovima.

cenim firme koje stave i midi files od njihovog demosa sa sajta. i tako je i kako je i kao kod njih na snimku. nema lazi nema pevare..

i ako je tako. dzaba meni taj plasticni tanki bubanj ako ja nemam veliku konzolu i hardwera externog da to prozvuci nekako.

nisam ba tvrdoglav. ja samo citam a ne cujem to sto citam!!

ne treba ba Ivane , ako ja nekog moram moliti da nesto napise do cilja, jebes takve ljude..

ako svi oni znaju, i to zadrzavaju za sebe, kao dobili smo mi sa tim rezultate, al ti neces. ne znas. niti cu ti reci , otkrio sam fore da zazvuci, al jbg, sad, ne ide to tako.. pa jbt ne snimam ja lepu brenu, i cecu, i draganu mirkovic?? ja jos ne snimam nikog. a da mi je da snimam. ne znam kako da zazvucim drugacije a da nije direkt iz presonus karte kompijuterski, ja ne volim taj ton.

evo stavio neki dan cecu neku pesmu, turbulentno u cubase. i sad slusam, jbt ako ja nemam sve te boje i udarce i sve to, i napravio bi isto ba, i pocnem traziti boju druma, bass, leadova, i sve sto je to tu negde. i vrtim po EQ, filterima, stavi kompresora, ma sta god, ono ni blizu zvuku tom, i toj dubini, mekoci, sirini ne znam ni ja, cak sta vise mutno je dosta, al to nije kompijuterski ton .. meni nije do one svirke midi perfektne iz drumera , to mi je najlakse, crtam ja drum 15 god, kakav oces. nego kako da zvuci a da nije kompijuterski, da se ne prepozna da je PC. to me ubija. dzaba svi ovi efekti. sta trebam kupiti ? ?!! da proteram to kroz nesto , skupicu pare, za 5 , 5 godina al skupicu

psionic
05-01-2014, 04:59 PM
Dule, nemo' se nerviras, ne valja za ten :) A ti, jesi malo tvrdoglav Brano, ali jbg, to ti je tako u DNK, nemoj da se uvredis :wink:

Salu na stranu - svi mi ovde trtljamo i vrtimo pricu u krug, jer je krajnji cilj - upravo takav zvuk. Iskusniji producent zna da postigne to, onaj koji nije - ne moze, pa makar imao najskuplji analogni SSL sto. Zasto ti ovo kazem ? Pa sve i da kupis SSL sto, neces dobiti to sto juris. Mozda se cak i istripujes da je dobro (psihoakustika), ali nece biti dobro ni iz daleka, ako ne sednes i naucis sta i kako, ako se i dalje drzis svojih tripova i ako na kraju - ne odes kod nekog od njih na "zanat"

Demoi su SUVI, direkt iz BFDa, on ima u sebi savrseno kompleksan mikser, bogat ZIVIM USNIMCIMA, a ne PROCESIRANIM EFEKTIMA (zato je tako veliki) i ako ti treba plastican set - moze, ako hoces da bude debeo - moze i to. Ne postoji softver gde ti kliknes preset i on legne u pesmu, kao dupe na nosu - narocito ako je ovako kompleksan.

STUDIOTON
05-01-2014, 05:11 PM
Branoy, Dusan je u toj pesmi koristio stari ali dobro poznati vst Best Service Artist Grooves (http://www.kvraudio.com/product/artist-complete-by-best-service) , dakle nista te nije slagao .. uzmes taj vec"sredjen"groove koji odgovara.. potkocis ga ispod sa jos nekim komponentama .. recimo kick sa punchom preko i sl .. i dobije se dobar zvuk .. taj vst je jako puno koriscen u jako mnogo pesama u zadnjoj deceniji jer sa njim dobijes vrlo brzo zvuk koji "lezi" u mixu .. to je sto je dobro, a ono sto nije dobro je to sto ne mozes da radis sta hoces upravo zbog toga sto je "groove" pa moras da biras pesme u kojima moze da legne ..

Nema potrebe niko da se vredja, situacija ne treba da bude toliko napeta , Dusan je vrlo iskusan i cenjen producent i nije jedan od onih koji cute i nista ne pricaju, bas naprotiv, problem je sto ti Branoy ne slusas i ne citas savete ,vec (ne)namerno teras svoju pricu .. ti bi bez muke da napravis nesto .. a to vec ne moze .. :)

branoy
05-01-2014, 05:50 PM
evo sad sam morao cisto nesto da napravim na brzinu, i da vidite.,
eto,, sta ti tu mozes pipnuti a da ono ne zvuci kompijuterski?
i kompresor. i eq, i hall . i odvojeno na kanale. znaci ovo je 5 minuta posla.

ovo zvuci kako zvuci. meni treba za nas rumbe, begini, 7,8, narodnjake starogradkse. ne rok. gitaristi rok svi mogu biti zadovoljni sa ovim . al ja da sad nakucam 7-8 ili rumbu sa ovim, to nebi licilo ni nasta.

prebacite na 720p. naravno sto je fora, uvek youtube zvuk malo utopli, nekako sakrije direkt iz karte digitaliju koju dok slusam , pitam se sta stavit,
neki plugin koji spusta BIT, daje shum. ne znam

ovde je 3 kanala. jos par da sam staio, a imam ideja za brdo fora, electro ledaova, FX, bilo cega, piana, to bi bilo sve pojedeno u ovom mixu. na jedan stereo izlaz u muzickoj karti.

<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/QgOsENib2Ck?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

NIelectroy
05-01-2014, 06:23 PM
Branoj druze, ja bih ti za rumbe preporucio addictive drums ili bdf 2 ali njega moras dosta mixati jer zvuci sirovo, Toontract vidim u nekoj pop/rock varijanti ali opet daleko od toga da ne moze da se namesti za neku narodnu pesmu.

Mislim da mi generalno ne znamo sta hocemo i ne znamo da cenimo, recimo pusti ovaj bubanj bilo kome pre 10 godina pa gledaj reakciju.

Everbeatz
05-01-2014, 06:25 PM
Branoy, jesi mixao kad uzivo snimljen bubanj?

branoy
05-01-2014, 06:27 PM
mozda je onda meni do monitoringaaa?!! mozda ja ne cujem to sto vi cujete, mozda meni znaci zvucnici daju previse digitalan ton, ,, itd, ja kad pustim bilo sta iz kompa na TANOY system 600 kutije, jbg tu sve valja, .. onda se pitam!! nemoguce.. tu me nista ne udara u glavu, ne bode nikakva specijal frekvencija, sve je lepo..

al imam kutije DT 53 dinacord, nemaju skretnicu, cujes sve zivoo, sto nikad ne bi cuo na ove, pa se tu ubi da tu udovoljim

i fora jos jedna je sto ja trazim na najtise kad slusam da tu ubija, a ne na snagu kad pojacam udara sve i onako.

trazim lepotu na najtise slusanje

@everbeatz druze nisaaam , to je jos sirovije mogu misliti

Nocni-Ekspres
05-01-2014, 06:30 PM
Necu mngo da se mesam,ali kao prvo prostorij gde radis miks mora akustika makar 90% da bude sve kako treba pa tek onda ostalo ide.Mozda i gresim

Everbeatz
05-01-2014, 06:40 PM
@everbeatz druze nisaaam , to je jos sirovije mogu misliti

e tu sam te cekao:D, onda bi shvatio neke stvari u vezi 'preterivanja' kad su u pitanju ovakvi drum moduli, no nebitno sad...

Elem, simpatican si mi oduvek, a Dusan mi je i dobar drugar i cenim ga jako - generalno ne volim kad vidim da kad raspravljamo o audio dolazi do bilo kakvih preteranih emotivnih izleta, jer je ovo ipak samo audio.

Savetujem ti da spustis loptu kad je Dushan u pitanju, on je neko od koga samo mozes da naucis puno - a i svi generalno imamo da naucimo puno jer nismo nikad bili neka svetska elita u muzici. Bezveze je da zbog neke impulsivne tvrdoglavosti napravis sebi minus...

Veliki Pozz:)

branoy
05-01-2014, 07:00 PM
soba? soba mi je akusticna pravo, znam dolazili su likovi sto imaju po pS sobe i kazu jbt bolja ova tvoja.. tako se podesilo

STUDIOTON
05-01-2014, 08:06 PM
evo sad sam morao cisto nesto da napravim na brzinu, i da vidite.,
eto,, sta ti tu mozes pipnuti a da ono ne zvuci kompijuterski?
i kompresor. i eq, i hall . i odvojeno na kanale. znaci ovo je 5 minuta posla.

ovo zvuci kako zvuci. meni treba za nas rumbe, begini, 7,8, narodnjake starogradkse. ne rok. gitaristi rok svi mogu biti zadovoljni sa ovim . al ja da sad nakucam 7-8 ili rumbu sa ovim, to nebi licilo ni nasta.

prebacite na 720p. naravno sto je fora, uvek youtube zvuk malo utopli, nekako sakrije direkt iz karte digitaliju koju dok slusam , pitam se sta stavit,
neki plugin koji spusta BIT, daje shum. ne znam

ovde je 3 kanala. jos par da sam staio, a imam ideja za brdo fora, electro ledaova, FX, bilo cega, piana, to bi bilo sve pojedeno u ovom mixu. na jedan stereo izlaz u muzickoj karti.

<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/QgOsENib2Ck?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

gledajuci i slusajuci ovo sto si napravio zakljucio sam da tebi bubanj uopste nije problem .. Problem je sto ne znas sta dalje od pustog midi programiranja ! ti juris zvuk, trazis ono sto ne mozes da dobijes bar dok si u programingu ..

Prvo i osnovno idejno odradis sve kako zelis, tj.uradis programing, kako i jesi u ovom primeru .. kada si siguran da je cela pesma postavljena i programirana u potpunosti.. sve je na mestu od instrumenata i odsvirano itd.. treba da exportujes svaku komponentu posebno .. pretvoris sav programing u audio(wave) .. posebno kick,snare,hihat,crash,bass,gitare it'd it'd ..

e onda dolazi mix . igranje frekvencija ,pluginovi,m/s mod itd .. u mixu se dobija zeljeni zvuk tj.produkcija .. to je vec posebna oblast, koja je i posebna po tome sto se ne uci po nekom sablonu.. Svako se nadje u nekom razlicitom nacinu, ali bitan je taj kranji rezultat, dobro smixana pesma .. i na kraju ide mastering , neki to zovu postprodukcija :grin: sto je proces u kome se podizu nivoi mixa, posebno tretiraju frekvencije(osvetljava) da nije mutno :) laicki govoreci ..

Tek onda dobijas gotov proizvod :)

E Branoy, potrebno je sve ovo da prodjes da dodjes do onoga sto ti kazes, da na tvojim tannoyima imas zvuk kao i kod neke druge pesme koja ti se svidja

Pomenucu da neretko ljudi u zadnje vreme koriste i "live midi" nacin .. to je kada se programira i mixa u isto vreme.. dakle na mixeru ti se pojave izlazne trake audia od vst-a .. ali za to je potrebno mnogo memorije,veoma jak procesor i veoma dobar streaming tj.ssd brzi diskovi .. uglavnom, ja u tome vidim buducnost, gde dobijas brz rad, veoma brze korekcije bez vracanja u poseban projekat radi programiranja,izmena itd ..

branoy
05-01-2014, 08:13 PM
nikad ja u zivotu nisam nista pretvarao u audio kanale, uvek sam se pitao zasto, ako vec imamo te instrumente odssvirane, i sviraju,i opet imas kanal i dodajes efekte?

znaci mora tako, bolje? onda se tek moze dobiti rezultat?

jbt sto ce mi to sada biti mrsko traku po traku export, pa uvoditi ,pa onda dodjem do momenta, u nisam hteo ovo vako odsvirati, kad ono nema vise kanala direkt, samo audio traka.. to znaci 5 put vise vremena da ode za to?

aa jos nesto ,, jel bolje sabiru se kad su sve audio kanali? ili, vsti osetim guzvu uf! posle par kanala

jeli onda ne smem nista stavljati od efekata ovako, nego samo odradim svirku i levele, i onda export suvo audio?
kontam dosta sta kazees fala!!

STUDIOTON
05-01-2014, 08:27 PM
Ne moras traku po traku .. selektujes sve i samo jedan export ti izbaci sve posebno .. nema gubljenja vremena ..

Ja se bavim time, zivim od toga ! Svaki dan skoro dobijam aranzmane na mix.. pa zar mislis da mi oni salju to tako u VST !!! naravno da ne.. svi pretvore audio.. tj.spreme za mix .. drugo, sa audio se jako bolje barata.. vrlo cesto koristis makaze, seces audio.. nivelises nesto u hodu .. jako brzo se radi .. dok sa VST, malo malo pa ce ti se pojaviti CPU overload ili ko zna sta sto ce ti smetati u radu .. to je jako veliko opterecenje za komp, gde ce se grejati, diskovi ce ti preskakati jer ne mogu da postignu trazenu brzinu za citanje audio od vst u realtime-u pa ce ti cesto seckati zvuk, mislices da je do asia.. a nije.. buffer disk it'd it'd

znaci mora tako, bolje? onda se tek moze dobiti rezultat?

NE, rezultat se dobija tek kada znas sta treba da radis, a ne znas... ti uzmes one puste pluginove koji kotaju ko zna koliko a dobio si ih dzabe.. i u sebi kazes , ma ovo je sr*nje i ides dalje.. vrtis one knobove a ni sam ne znas sta radis.. dakle moras da naucis osnovna pravila, sta je kompresor, sta on radi, kako radi .. u vreme kada sam ja trazio sve ove informacije mogao sam samo da kupim knjigu na eng i da citam . a sada youtube.. sve ti je dostupno kao na dlanu, svaki tutorijal sve detaljno kako i sta .. ako nemas vremena da to gledas i da se jednostavno bavis time, onda ne treba da radis ovo.. ostaces na nivou amatera i dalje onda ne treba ni da diskutujemo

jeli onda ne smem nista stavljati od efekata ovako, nego samo odradim svirku i levele, i onda export suvo audio?

naravno da ne, sasvim suprotno .. onda se bavis frekvencijama, efektima(koji su kljucni) dakle prostor u kom se nalazi ceo mix je jako bitan ..

Ne radim danas nista, dosadno mi .. pa se raspisah:wink:

psionic
05-01-2014, 08:34 PM
Evo glup primer: npr ide neka linija iza pevaca. Shvatis da nije niko vodio racuna da skine to malo ili ti treba EQ samo na tom mestu - makaze i odmah mozes i u drugi kanal ili mozes direktno da smanjis, pojacas...

BTW - posto sve radimo u istom studiju (snimanje, mix...), cesto radim sa dosta plaginova (wav je samo sa klavijature i zivi instrumenti) i sve to radi lepo na novim racunarima, ne znam zasto Ivane imas problema sa tim ? Narocito sa 64bit Cubaseom, sipas i vozis... Ali sam ipak misljenja da sve bolje raditi u wav. Narocito jer se tako presece neprekidni krug doradjivanja i cinculiranja traka, koji neretko ubija smisao :banghead::rotfl:

STUDIOTON
05-01-2014, 08:39 PM
Evo glup primer: npr ide neka linija iza pevaca. Shvatis da nije niko vodio racuna da skine to malo ili ti treba EQ samo na tom mestu - makaze i odmah mozes i u drugi kanal ili mozes direktno da smanjis, pojacas...

BTW - posto sve radimo u istom studiju (snimanje, mix...), cesto radim sa dosta plaginova (wav je samo sa klavijature i zivi instrumenti) i sve to radi lepo na novim racunarima, ne znam zasto Ivane imas problema sa tim ? Narocito sa 64bit Cubaseom, sipas i vozis... Ali sam ipak misljenja da sve bolje raditi u wav. Narocito jer se tako presece neprekidni krug doradjivanja i cinculiranja traka, koji neretko ubija smisao :banghead::rotfl:

Zato sto koristim jbridge, 90% stvari sa pijace kao i svi .. velika verovatnoca je da ce ti se srusiti u jednom trenutku ili nesto brljaviti .. da sam sve kupio kao sto nisam pa ajde .. ako sam dobro razumeo pitanje..pitas me zasto kada ja radim arr ne radim"live midi"vec pretvaram audio .. eto to je odgovor.. nemam tu komotnost i sigurnost dok radim kao kada mi je"cist"preview svega

branoy
05-01-2014, 08:44 PM
de posalji kad mozes par ali opasnih tutorijala, jer ja ne znam sta bi gledao na youtube kada tamo ima milijardu klipova. msm znas sta meni treba, pa mi to posalji, posto znas koji su i gde si ih nalazio , kad ti nije mrskoo

fora je i sto ja slusam te kompresore, sve to isto nesto radi, pritisce, plastika izlazi, ne cujem da se nesto brutalno menja. nesto sto nisam cuo kod sebe sto kod ostalih ima . tako i EQ, sve neki zvuk daju ruzan. da je to cudo, ukljuci waves multi dinamic plugin sharpeer, i samo podigni na nekom npr klaviru HI. pa ces videti kako je to totalno nesto drugacije, cistoo, ili njegov srednjak dubinu ili bas, i otidji na bilo koji Eq, nemozes dobiti tu boju nikad. ja kontam da su u taj plugin maznuli neki impuls sa nekog skupog hardware EQ

VladaNS
05-01-2014, 08:49 PM
Ja isto sve eksportujem u wav i onda bounce nazad u projekat. Kontakt biblioteke su ogromne, nekad cak i sa 1024 bufferom vo?te cpu. Inače ne podnosim kad ispred sebe ne vidim waveform (vst slučaj).

A pravi maheri na 1 dan lepo zakupe studio sa najboljim mikrofonima i konverterima i naprave svoje semplove od 2-3 seta bubnjeva i onda lepo ima? svoje signature semplove :wink:

STUDIOTON
05-01-2014, 09:00 PM
de posalji kad mozes par ali opasnih tutorijala, jer ja ne znam sta bi gledao na youtube kada tamo ima milijardu klipova. msm znas sta meni treba, pa mi to posalji, posto znas koji su i gde si ih nalazio , kad ti nije mrskoo

Bas sam pre neki dan video fenomenalne video tutorijale za mixing,mastering

http://www.magesy.me/44827-groove3-tracking-and-mastering-series-1-tutorial.html

a takodje i fenomenalan tutorijal za bfd3 gde je u nekih 40tak minuta sve objasnjeno oko koriscenja istog

http://www.magesy.me/44826-groove3-bfd3-explained-tutorial.html

Ovo su sami neki zadnji koji su izasli a imas ih na stotine

Sve ima Branoy, ali izgleda nema ko da gleda :)

branoy
05-01-2014, 09:07 PM
aha groove3 poznata firma, imam od njih dosta , ja sam ured svasta naskidao a nisam usao jednom da pogledam, tako i ne znam sta od toga valja, da mi je jedan veliki monitor pored ovog za rad dok gledam da odam radim sto i on, jer na jednom monitoru tesko skroz, a dzaba samo da gledam dok ja to ne pipnem.

stavio sam ovaj prvi na skidanje, bdf3 mi za sad ne treba jer nisam skinuo, veliko je to za mene, mozda nekad cisto da isprobam.
meni vise treba mix sta stavljati na audio kanale npr solo instrumente, bass , drum, opet sve to mozda i nepije vodu, ako i u mene nije isti drum i bas gtr i td kao u njeg, sve sto je on primenio na to , u mene ce mozda sasvim deseto zvucati

Nemania
05-01-2014, 09:12 PM
Za Branoy

Boga mi, kod mene to ne ide tako brzo, sto se bubnja tice...
Dok je u vst (koji god da je) trudim se da ga postavim sto bolje, (ne racunam efekte naravno), vec npr stelovanje elemenata itd.. Pa onda dolazi export..i to svaki kanal posebno
npr. Dobos koji se sastoji najmanje od 3+3 trake, znaci samo za dobos 6 audio kanala (tj wav-a)
U neke od tih 6 kanala dobosa ulazi-snare bottom, snare overhead, snare room itd..i to sve suvo (eventualno neki compresorcic iz tog vsti ako lepo legne, zavisi)... Tako isto i za Kick..
Ne mixam u vst sve (vezano samo za snare) pa exportujem kao jednu stereo traku, jer kada udju drugi instrumenti koji se takodje isproduciraju kao audio trake, npr, zafali malo room-a, tako da imam na posebnom kanalu room i mogu ga korigovati, a da je sve miksano na jedan ne bih imao tu mogucnost (ne mislim na room reverb, ako se razumemo) :)..itd itd itd...

By the way, veruj da mnogi producenti rade i programiraju bubanj, a siguran sam da nikad ne bi ni provalio da li je "zivi" ili vst..samo kao sto ostali rekose ima tu dosta posla i ipak malo znanja. Posto je rec o bfd i vsti drumsima, i Ognjen radivojevic je npr radio programing na nekom vsti, ali danima..:)

branoy
05-01-2014, 09:19 PM
a odakle cu ja naci tih 6 dobosa? razlicitih ? msm jedan mi je ,samo moze biti lajer ako velocity crtam , al da odma svira 6 njih, gde ih naci sve? kad ja izeberem jedan na notu D2 ili E2 , malo mi sad to nejasno . jel to 6 razlicith snare spajas?

STUDIOTON
05-01-2014, 09:27 PM
a odakle cu ja naci tih 6 dobosa?

pa u bfd-u , trebace ti dani i dani programiranja , bolje odustani :rotfl:

Nemania
05-01-2014, 09:39 PM
Joooj iskeno sam me malo mrzi toliko da kuckam, ali da pokusam ukratko i uprosceno da objasnim
Nisu to 6 razlicitih dobosa, daleko bilo..To je jedan te isti dobos i kada se on semplovao pre nego sto su ga ubacili u vsti, oko njega je postavljeno vise mikrofona, jedan ispod njega (bottom) drugi iznad, treci iznad glave (overhead) itd..Kada su ga usnimili svaki mikrofon je pokupio svoje i sve je to usnimljeno na svaku traku posebno , pa je tako preneto u vsti. (ovo je jedan od razloga zasto su neki drums vsti veliki, tj imaju puno gigabajta, nisu u pitanju samo Layer-i).. I kombinacijom tih traka dobijas zeljeni zvuk dobosa.(jednog te istog, naravno). To mozes naci u superioru koji si pomenuo da koristis, u addictive, bfd i bilo kom iole ozbiljnijem vsti..( battery ne koristim, ali mislim da tamo nema).

A sto si pomenuo vise razlicitih dobosa, ni to nije nemoguce, ponekad i pozeljno, spojiti npr dva dobosa, ali sve to zavisi od mnogo faktora i moraz da znas sta hoces da dobijes, a ne ono kao trazim-menjam presete, pa nesto zazvuci dobro...
Npr, kada programiram u midi (vsti), dobos koji koristim zvuci ocajno prva slika, ali kada se to exportuje u audio, pa malo isproducira, dodas compres, drum attac itd, pa na kraju obojis fx procesorom, dobije se potpuno drugacija zvucna slika...

Dushan_S
05-01-2014, 09:40 PM
Nema potrebe niko da se vredja, situacija ne treba da bude toliko napeta , Dusan je vrlo iskusan i cenjen producent...
Savetujem ti da spustis loptu kad je Dushan u pitanju, on je neko od koga samo mozes da naucis puno - a i svi generalno imamo da naucimo puno jer nismo nikad bili neka svetska elita u muzici. Bezveze je da zbog neke impulsivne tvrdoglavosti napravis sebi minus...
...zna?i kad napravim neki pristojan sajt sve ovo obavezno da stavim u "testimonials", da se zna da sam zahebat producenat! :) Rekli ljudi, evo materijalnih dokaza.

mozda je onda meni do monitoringaaa?!! mozda ja ne cujem to sto vi cujete, mozda meni znaci zvucnici daju previse digitalan ton, ,, itd, ja kad pustim bilo sta iz kompa na TANOY system 600 kutije, jbg tu sve valja, .. onda se pitam!! nemoguce.. tu me nista ne udara u glavu, ne bode nikakva specijal frekvencija, sve je lepo..Branoy, imao sam jednog dobrog drugara, koji se stalno ?alio oko nekih svojih problema a kad god poku?a? da mu da? konkretno, upotrebljivo re?enje, on udari u neku filozofiju za?to to ne mo?e?. Onda vremenom skapira? da je njemu cilj da se ?ali a ne da re?i svoj problem i da je njegovo ?aljenje i filozofija koja proizilazi iz toga, mnogo draga. Tako mi nekako i ti izgleda?. Nisam ja hteo da te kinjim, nego, ono, ti zapravo retko pita? a spreman si da da? svoje mi?ljenje pa onda ne razumem ?emu pri?a. A nisam ni ja neko va?no mudo u ?ivotu. Samo mi je smetalo jer mi je bio prazan stomak valjda, ?to sad opet isti post.

A iako nisam siguran da ti zapravo treba pomo?, evo da potvrdim to ?to je rekao i Studiotonac, tj da je problem sigurno u startu u programming-u a zatim u izboru bubnja sa kojim radi?.
Evo recimo ovo:
http://www.youtube.com/watch?v=GIg6aPUdOls
Ja bih zaista voleo da vidim prose?nog slu?aoca koji bi skapirao da to nije ?iv bubnjar.

Problem kada radi? traku za narodnjake koji nisu pop narodnjaci je ?to su bubnjevi zapravo "pogre?ni" u nekoj meri. Zato su pakao i truba?i za programirati, oni su jo? gori. Ja nisam mnogo radio te rumbe i to, ali da mi treba, ja bih pozajmio midi kit, izabrao nekoliko tipi?nih pesama, i doveo pravog bubnjara da mi na njemu odsvira te pattern-e. Ne samo da bih dobio odli?nu biblioteku za sopstvenu upotrebu, nego bih mogao da analiziram gde to oni ?ure i kasne, koji su im ghost udarci itd.
Generalni problem sa programiranjem je ?to je zapravo jako zahtevno. Ne samo da me nije mrzelo da gledam bubnjarske video ?kole i da sam malo ve?bao bubanj, da bih skapirao instrument, ve? je ?esto potrebno vreme dok se programira da bi se nabo neki odre?eni pattern koji ta?no radi sa pesmom. Zna?i igranje sa velocityjem, sa ghost udarcima, itd.
U principu ono ?to sam video da drugi najvi?e gre?e i ?to sam ja skon da zajebem je:
- Nedostatak strpljenja (I dan danas jednostavno nemam nerava da sedim dugo i programiram bubanj, mada se trudim da ako imam bubnjara pri ruci, zovem ?oveka da malo zajedno pro?e?ljamo bubanj, bar na sat vremena)
- Velocity - ne samo da ljudi nekad programiraju sa prejakim velocity-jem kao da bubnjar kuca svom snagom svaki udarac, nego ne razumeju da varijacije u velocity-ju koje treba da stvore utisak "?ivog" moraju da imaju odre?en smisao, ne mo?e tek tako da se i?ara hihat + - 15 velocity gore dole i kao eto, sad je ?ivo.
- gre?ke i varijacije. Nije lo?e imati na umu da ne mora uvek da bubnjar udari ?inelu i bas bubanj u istoj milisekundi, da mo?e da po?uri i zakasni na prelazu, malo zezne neki udarac u njemu itd itd itd. Zna?i sve ono ?to se na snimanju pravog bubnja izbegava, ovde mo?e da bude korisno.
- Pogre?no izabran komplet u startu koji je izabran na osnovu "wov" faktora. Dakle neko udari po kompletu, svidi mu se boja i onda posle taj komplet ne radi posao u toj pesmi. U ve?ini pesama bubanj zapravo nije "napucan", ?ak je mo?da neugledan. Ali dobro funkcioni?e.

- Previ?e direktnih mikrofona a puno ve?ta?kih reverba, ga?enje "curenja" u plugin-u. Treba ostaviti dobar deo curenja i osim kad se radi o muzici koja zahteva direktan udarac u glavu kao metal i hard rok, ostaviti dovoljno room-a i overhead pa, dodati direktne mikrofone koliko treba. Veliko je isku?enje (jer je jednostavnije po?etniku da napravi odnose) dodati overhead-a koliko treba da se ?uju ?inele, udariti hipass EQ pa onda praviti zvuk kit-a samo od direktnih majkova. Ima gde to radi, ali ako ho?e? rumba fazon a zvuk ti se pretvori u odvojene ta?ke u prostoru u kojima su noga dobo? i hihat, onda ?e definitivno zvu?ati neprirodno.

U principu, na tvom mestu, ja bih mo?da probao ono sa elektronac kompletom i snimio midi ?ivog bubnjara uz klik. To ti je pola posla, vide?e? ta?no u tom midiju ?ta radi, koji su mu patterni, dinamika, gruv, gde ?uri i kasni, gde je prljav.

Eto da ne bude da je beskorisna cela rasprava a mo?da i neko drugi ne?to pro?ita.

branoy
05-01-2014, 11:39 PM
ma midi mi je najmanji problem.
za to je lako, vecina pesama modernih je uradjena kao midi file , lacampanela najbolji, izvadim iz neke pesme samo drum traku, i eto svirke te rumbe,

ne trazim ja ba sad da mi svira rumbu jezz varijanta s milion prelaza, meni je bitno da 3 udarca rade dobro, i to je to , kick , snare i hi hat. malo bongosa i to je to.

i opet mi je mrsko izvaditi i iz tog midi-a ritam, pa kucam ja to brzo, il odsviram pa quantizujem, pa onda fino u drum editor.

meni je dosta u bateryju da imam 4 kanala za drum. i samo da oni zvuce. ovo sa BDF i 6 mikrofona ne znam ni gde se pokrece, znam na kanalu da ima snare, kick, mixer i smanjim ,ili posaljem na mixer od DAW pojedinacno.

evo sad primer. cisto sam nesto na brzinu napravio, sve iz vsti, jbg export je sve stereo, mada hteo sam mono neke kanale. jer ne moze kick biti stereo, nije u realnom zivotu itd

i sad, kontam ajd da spustim -10db sve kanale. neki reverb na masteru cisto orjent imal pitkosti kad dam malo hala.

valjal sad ovako nesto? dal se isterati sta sad pipanjem mixom? msm nemam ja bolje u kompu, to je vsti.

sve sto imaju svi.

<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/jFUjNn6SZIc?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

branoy
05-01-2014, 11:50 PM
jedno pitanje usput,, kako da dobijem kad snimam ekran sta radim ton kao iz Cubase?? imam presonus firepod10, i idem iz karte iza output neki u ulaz 7 i 8 L R , kablom banane, izaberem u programu screen recorder te ulaze, imam main level ulaza , i na kanalu, i kad pustim video sto sam snimio, grublje je, suvlje, prljavije, ne znam, jel to do ulaza ,, takvi konverteri?? ,, pre je bilo zakon na soundblaster, directix, nema nista prespajanja, snima sve sto cuje u kompu, i to je to, ovo mi je nelogicno ako je jos karta skuplja za 500eu od te soundblaster.

VladaNS
06-01-2014, 01:28 AM
<iframe src="//www.youtube.com/embed/jFUjNn6SZIc?feature=player_detailpage" allowfullscreen="" width="640" frameborder="0" height="360"></iframe>

Brano, ova gitara na 0:43 je legendarna :D Placem, evo suze mi teku...

Mogli
06-01-2014, 01:29 AM
Druze, sa "izvadjenim" midijima se ne moze dobiti zvuk, ma kako da je taj midi vhunski programiran. Kvalitet se dobija tek kada se svira taj vst instrument na licu mesta i to se zabelezi kao midi, ili odmah snima u audio. Razlika je ogromna, pre svega u dinamici.

psionic
06-01-2014, 01:36 AM
Branoy, sto ne prepustis sam zvuk toncima (ljudi koji su se posvetili zvuku, a ne svirci), a ti lepo nastavis sa sviranjem ? Mislim, imas ideje i sta znam sta sve, ali da to zazvuci masno - to je posao producenata (miksadzija), sto se ti bavis takvim stvarima uopste ?

Eto - to mi ide na zivce, kad kod nas jedan covek hoce sve, pa se onda pravi pametan oko stvari koje nisu iz njegovog domena. Znam Branoy da se bavis amaterski ovim, ali brate onda nemoj da komentarises alate... Zamisli da ja sad ovde pocnem da SPAMujem oko toga kakva je koja klavijatura i odgovaram na svaki post u kome se spominju klavijature ?

branoy
06-01-2014, 02:08 AM
de prebaci postove u novu temu.

evo na soundcloud, prvi je ovaj sa videa bez iceg, i drugi mix proba. cisto valja li sta u odnosu kako je bilo , na slusalice radio?

https://soundcloud.com/branoy-works/samo-export-vsti-u-audio-01

i mix kakav takav
https://soundcloud.com/branoy-works/export-vsti-u-audio-02-mix

STUDIOTON
06-01-2014, 02:04 PM
1. Zvuci kao midi file sa PSR1000
2. Zvuci kao midi file sa PA1x

mozda je najbolje da otvoris poseban thread na forumu RAZNO .. sa nazivom BRANOY ili kako hoces .. i da tamo nastavis sa ovakvim pitanjima,temama i slicno.. a postovi iz ove teme ce biti prebaceni u tu novu .. jer kada sam pogledao tvoj history, sve se svodi na isto, istim pitanjima, istim temama , istoj raspravi, sto znaci da si svaku temu u kojoj si ucestvovao unistio i promenio joj tok .. Tako da zasluzujes poseban thread, gde ces moci da pitas sve i svasta .. bice mnogo dostupnije,preglednije ..

branoy
06-01-2014, 03:08 PM
ma u pravu si, to je i onako bilo na brzinu vise radi toga da cujem mozel se onda dobiti sta bolje kad exportujem pod audio, nisam pipnuo nista od automatizacije. a drum kick snare i hi hat neshvil, tanko je. i da mi je baas to da to ne lici na aranzer i komp.
jesam rekao da se ovo prebaci pod posebnu temu. kako je tako je ispalo

naravno ko da moram se zajabavati toliko akustikom. ako ne ide ne ide.
ima drugih udaraca, club house. sto i onako idu kod ostalih, al ja zapeo da mi bude debela akutika. nema veze

Sky Net
06-01-2014, 04:10 PM

Nisi shvatio poentu, ali nevermind :) a ova mi je tema - i vise nego simpaticna :rotfl: uzalud se trudite svi da nesto objasnite - dok Brano sam ne shvati da drum kit velicine 10 mb po uzoru na korg aranzere ne moze da zvuci tako kako on hoce, od rjesenja nema nista. Da shvati da VST-ovi u projektu ne mogu stati unutar 100 MB, niti 256, niti 500..niti to tako moze, niti treba(ako pricamo o ozbiljnim projektima).. Tako da, kada shvati taj fakt, moze da pocne da ulazi dublje u materiju - zasto trebaju gigabajti i terabajti prostora na diskovima, sta je miks bubnja, sta koji efekat ustvari radi, sta je uopste sampling , kvantizacija i tako dalje i tako blize. Pa kad zavrsi sa bubnjem moze preci na miks bas gitare, akusticne, elektricne, pozicioniranja vokala i tako dalje, i tako blize. Uglavnom, mnogo gutav i trnovit put. O svemu tome mora jedno po jedno, i citati, i gledati, i citati, i citati, i klikati i klikati, i onda ce biti mnogo manje ovakvih teza, antiteza, hipoteza, citoteza i slicno. Svi mi ovdje ne neki nacin ucimo, dijelimo ideje, savjete, postavljamo pitanja - ali sve dok Brano licno ne shvati da to ne ide tako kako on misli da ide (dibidus je ubjedjen da je to tako kako on misli da jeste i da treba), samo uzalud trosimo vrijeme na objasnjenja. Bitno je da su se sa torenta zgulili svi moguci pluginovi i DAW-ovi, ali tutoriale ko sisa.

spartakus
06-01-2014, 04:49 PM
Ja mislim branoj da bi ti trebao da pokushash da pravish layere za ritam i greshis uopshte ti bibanj ne zvuchi kao da je sa kompa barem ovo shto sam ja slushao.. ja kada zapnem negde prilikom pravljenja,totalno se.posvetim reshavanju problema(ako treba 5h cu da provedem preslushavajuci razne snimke dobosha,ma ako treba komshiju bubnjara cu da dovedem nebih li postigao zeljni rezultat)..dosta moze da.pomogne i bob ovinski,predlog za citanje..iskreno ja se.slazem sa.onim shto rece psionic neke stvari treba prepustiti profesionalcima..

branoy
06-01-2014, 05:01 PM
ma najlakse bi bilo da ja samo sve odsviram, a drugi smixaju, al para nema, ne pravim ja pesmu za 2000eu, ko god ovde od ovih dodje, u mom kraju jedva da imaju 200eu u dzepu, do 500eu treba ih naterati da bi platio bar i pratece vokale u bg. zato kazem ne treba ba meni sto udaraca 6 mikrofona, 10 udaraca smixanih i to je to, tako par kitova, i aj zdravo.

ne znam cime napumpati te akusticne udarce sto uzmem iz tih akuticnih superioara i ostalih, tanki su mali kad ih slusas solo. i vidim da ima fali nekakve farbe. al bojim se EQ, volio bih da posvetlim , i kad posvetlim dobijem digitalnu neku ruznu svetlost, a ja bi voleo sve da mi je linearno kao sto stoji EQ na pojacalima sve na 0 , i onda kazem kako osvetlit a da ne udara u usi , itd

evo npr nesto sto sam uradio pre par godina, cubase 5 sve vsti, tu nije akustika drum, jer nisam znao ni tad je sredit.
i kasnije sam samo celu pesmu u magix clean audio, znam da je taj magix imao dobre efekte. nist vise

http://www.youtube.com/watch?v=qFMhrXzEDzk

awacs
06-01-2014, 05:29 PM
O svemu tome mora jedno po jedno, i citati, i gledati, i citati, i citati, i klikati i klikati, i onda ce biti mnogo manje ovakvih teza, antiteza, hipoteza, citoteza i slicno.

Na?alost, čitanje i gledanje ne mogu da zamene iskustvo iz realnog ?ivota i sa realnim ljudima.

Branoy, sad ozbiljno...

Jesi li razmisljao da preselis u neki veci grad? Pitanje je privatno, ne moras da odgovoris, ali mi se cini da je to jedini nacin na dalje napredujes.

@branoy:
Ovo ?to je Dejo Vučković svojevremeno napisao je najbolji savet koji si ikada dobio na ovom forumu. Dobar si lik, sva?ta te interesuje, sklon si čačkanju i eksperimentisanju, a i muzikalan si. Jedino ?to ti fali je da u?ivo vidi? sve to ?to te zanima ? sav taj hardver, SSL, Milija, Cecu, koga god...

Bora Pavićević A.K.A. Bora Longa, perspektivni beogradski bubnjar, svojevremeno je izjavio: ?Hoću da sviram d?ez, ali d?ez i kevine sarme ne idu zajedno.? Dobro, mo?da citat nije ba? tačan, ali smisao je isti: ako ne?to stvarno hoće? da nauči?, idi tamo gde ?ive ljudi koji rade to ?to te zanima. Uglavnom, Bora Longa se odselio u Holandiju, po?to je tamo?nja d?ez scena bila mnogo ?ivlja od beogradske. Koliko znam, jo? uvek je tamo i ?ivi od sviranja.

Jebe? online tutorijale, to su pomoćna sredstva. Zgodni su da ti objasne koje dugme da klikne? da bi se ne?to desilo. Ako te zanima ZA?TO treba da klikne? ba? to dugme, idi tamo gde ljudi stiskaju dugmiće svaki dan, pa ih ?pijuniraj :)

Pozdrav,

Vasa

branoy
06-01-2014, 05:41 PM
Awacs ti i Dejo Vuckovic znam da ste u pravu 101 posto , razumemm!! hvalaa na tome, to je to realno. realan zivot i komunikacija s ljudima, pa do sad bi milion nesto vise znao samo da sam nesto gledao kod nekog dok nesto radi a der i ucestvovao sa njim i doradjivali zajedno jer ovako sve sam pipam, kontam, al nikako da zadovoljim usi svoje , nekad uspem. pisacu, nastavicu, odoh svirati u grad. sad bi ti vise toga odogovrio al to je to otprilike. sve jasnoo

alfom
06-01-2014, 05:53 PM
ne znam cime napumpati te akusticne udarce sto uzmem iz tih akuticnih superioara i ostalih, tanki su mali kad ih slusas solo. i vidim da ima fali nekakve farbe. al bojim se EQ, volio bih da posvetlim , i kad posvetlim dobijem digitalnu neku ruznu svetlost, a ja bi voleo sve da mi je linearno kao sto stoji EQ na pojacalima sve na 0 , i onda kazem kako osvetlit a da ne udara u usi , itd
Brano, ba, nit su tanki nit su mali! Osim ako slušaš preko mobilnog!
Super su ti zvuci, super. Pa i onaj XLN kojeg ne razumiju mnogi, a koji je vrlo ozbiljan native bubanj ; samo treba imati bubanj u ušima.
Eto, to je tvoj problem, kako ja vidim cijeli ovaj thread. NEMAŠ BUBANJ U UŠIMA.
Da ti je na bini par decenija derao živi bubanj, i to bez monitoringa na bini (i to jedan za sve žanrove : od stare gradske, preko popa, roka, ... , do ... ), imao bi to u uhu. Na bini haos, a ispred bine milina. Dakle, kada slušaš odvojene elemente, tebi se čini da je to ništa, a kada to sklopiš u miks, bude milina.
Mislim da prvo treba da se naslušaš bubnja u gotovim pjesmama. I to, fino, slušalice na uši, pa natjerati mozak da sluša samo jedan po jedan snimljeni element. Ne ide to drugačije. U pitanju je vježba : poslušati cijelu pjesmu a čuti samo šta radi npr. doboš i kako zvuči. Još je bolje ako slušaš koncerte koji su dobro snimljeni i obrađeni.
Evo ti npr. ovaj link :
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28658
gdje je Bockie kačio par multitrakova u kojima imaš žive elemente bubnja.
Kada ovo čuješ (a nije snimljeno loše, nego solidno ili veoma dobro) onda će ti ozbiljni vst bubnjevi biti dar vile muzičarke.
Uz vježbenje slušanja, pošto znam da imaš wavesove, evo mala pomoć za početak :
http://www.waves.com/intro-to-mixing-drums
http://www.youtube.com/watch?v=DqOfvdjiIa8
Sigurno ima i boljih primjera za miksanje bubnja, pa potraži sam. Pun je internet toga.
Nadam se da sam ti makar malko pomogao.
Ah, da, i još nešto : da si ti ubacivao npr. midi Alesis bubanj (bilvaktile) znao bi koliko blago imaš u rukama sa EZ, XLN Addictive, BFD, Kontaktima,... , itd.

spartakus
06-01-2014, 06:03 PM
Branoy sama vezba moze dosta stvari da ti razjasni.iscimaj se na probi nekog benda i sedi blizu bubnjara i gledaj shta se dogadja kako covek udara po kozama(hpcu reci koza,,bebe)i cinelama,ako osetish da treba da se premestish negde drugde opushteno..ovo je meni pomoglo ali bez zezanja..bubnjar imao yamahin komplet bubnjeva dobosh je iz nekog sna..posle te probe shvatio i bilo mi je jasno shta se ustvari tu dogadja.

psionic
06-01-2014, 07:28 PM
Ne znam sad da li ovde ovo da postujem, cenim da ima dosta ljubitelja tih "starudija", ali pouzdano znam da je Branoy jedan od njih :rotfl:

Elem: simulacija Yamahinog semplera TX16W.

Sada sledi - "pa jbt, ima gomila simulacija, zasto je ova posebna ?"

Radi se o "pravoj" simulaciji. Naime - nisu radili nikakvu "zvucnu" simulaciju. U pitanju je stari sempler, pogonjen motorolinim 68000 CPUom. Da bi verno preslikali karakteristike ove sprave, momci iz SonicCharge-a su implementirali emulator samog procesora, pored emulacije raznih DSPova, tako da sprava cita originalne diskove i radi navodno 99.9% kao i realna sprava. Da bi ste pokrenuli neki zvuk, potrebno je da ubacite .IMG prave Yamahe, udjete u njegov meni u old-school stilu (nema windows padajucih menija, preseta...) pritisnes "system" taster, pa klik na +1, dok ne dodjes na UTIL, pa onda kroz menije opet - LOAD... I tako redom. Dakle 100% emulacija, pa gos'n Branoy, ako i dalje krivis PC za "digitalni" zvuk, probaj sa ovim... :wink:

http://computermusicguide.com/wp-content/uploads/2014/01/sonic-charge-cyclone-e1388673041696.png

Pre nego popizdite sa ovim, treba vam da skinete .img fajlove za Typhoon OS (koji pogoni ovaj sempler) i da naucite kako se ucitavaju semplovi/programi. Sve to mozete saznati na oficijalnom sajtu - pa ko voli retro '80 - '90 sprave - evo vam : http://soniccharge.com/forum/index.php?/topic/600-cyclone-faq/
Eto Branoy, ako volis te stare sprave, probaj sa ovim. Kako kazu, zvuci autenticno.

awacs
06-01-2014, 07:37 PM
momci iz SonicCharge-a su implementirali emulator samog procesora, pored emulacije raznih DSPova, tako da sprava cita originalne diskove i radi navodno 99.9% kao i realna sprava.

A jesu li emulirali konvertore? Ne šalim se, ozbiljno pitam.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Pogledao sajt, kažu da jesu.

psionic
06-01-2014, 07:51 PM
A jesu li emulirali konvertore? Ne šalim se, ozbiljno pitam.

Pozdrav,

Vasa

Pa kazu da jesu, pise sve na sajtu... Evo upravo se zezam - bas zvuci, onako - osmobitno :)

EDIT: mozda sam trebao da napravim poseban thread u Audio Software sekciji :banghead: Ovo svakako zasluzuje posebnu temu... Nema veze, neka bude ovako.

EDIT 2: Ako se ne snadjete sa otvaranjem fajlova, sa radom ili necim - slobodno pitajte - ako nekog ovo zainteresuje. Inace zvukovi su totalno suludi - ne koliko sprava nesto tu utice, vec zbog samih sample diskova - i stvari koje su semplovali (Kurzweill K2000, Korg P800, Kawai R100, Korg Trident, Roland JV30, 808, 909...)

branoy
07-01-2014, 02:12 AM
imal kakav demo? posto je ta sprava? znaci samo drum u njoj, spojis midi kanal kucaj i prebacuj pod audiooo

bole
07-01-2014, 02:22 AM
Brane , druze. Tebi nije problem oprema , brzina ili velicina kompa, softver, ukus ili kreativnost, tebi je problem sto ne poznajes osnove akustike, osnove audiosistema, osnove snimanja zvuka i sto si nestrpljiv i sto ne vjerujes ili ne cujes sta ti ovde kazu. Dosao si do stepenice do koje je lako doci uz internet. Da bi shvatio zasto ti je "digitalna svjetlost "kad pomjeris eq , cemu 6 mikrofona za dobos, cemu sluze parametri na kompresoru i sta mjenjaju, zasto ti ne zvuci bubanj kako cujes kod drugih i cime to da dobijes sto trazis ...treba da krenes od osnova , od pocetka , a sam sebi da priznas da si preskocio pocetak i skocio na produkciju bubnjeva i pjesama.

branoy
07-01-2014, 02:37 AM
jbg, slabo ko se upusta u akustiku, svi odma se okrenu "fruty loops" i electro kick i ostalo, samo stavis zvuci .

a ja volim akustiku, i teze je 10x, nju da bude tako dobra , doci do tog cilja. pa da ima gde kupiti 10 kitova sredjenih usemplovanih za ovo nase podrucije ja bi kupio odmah, i to je to sta ce mi vise do kraja zivota . znaci par razlicitih zanrova, neki za pop, neku za narodnjake, starogradske novije i to je to. da ne bude uvek isto.

msm kad slusam ove komercijalne pesme, na kojima nikad ne mogu poznati nista iz ovih vsti sto slusam niti dal je to sve dobiveno samo u PC sa plugins.

ja znam da sam jednom isekao bio , dal je bila neka pesma srkyboj, i njegov onaj poznati kick i snare,, i hi hat, to troje samo isekao, ubacio u batery, ja vise sto se tice druma nisam imao sta pipnuti, samo umixati ostalo spram njeg, on je zvucao isto kao kod njega. to pricam . , moze se

isto kao sto oseces udarce sa juznog vetra pesama, ima dosta pesama gde samo drum pocinje sam. i tako i zvuci kad ti nakucas ritam,

psionic
07-01-2014, 03:31 AM
imal kakav demo? posto je ta sprava? znaci samo drum u njoj, spojis midi kanal kucaj i prebacuj pod audiooo

To su sprave sa kojima su radili devedesetih... Eto - ako mislis da ce ti sprave iz '90 dati taj prepoznatljivi karakter, onda vredi probati mozda sa ovim...

Pazi - nije kao klasicni plaginovi, moze da te iznervira, nema ono - levi klik, load preset... Radis kao na pravom hardveru, znaci:
SYSTEM pa UTILITY, pa zatim 7 za load semplova (ako imas original flopi sa Yamahinog OSa, odna 8 za import), CURSOR RIGHT, pa onda ENTER !

Jedino sto ima na YT u vezi toga, je neki tupavi tutorijal, ali je sranje. Ako me ne bude mrzelo, ovih dana bih mogao da postavim neki demo, pa da cujete o cemu se radi...

Hehe, totalno me je potsetilo na muke sa radom kod tih smorenih sprava, odvratni meniji u dve linije LCD texta, ma bre plaginovi su keeeeva :rotfl:

branoy
07-01-2014, 03:47 AM
stani stani, sad ne kontam, jel to hardware ili plugin da se skine, pa u njega ucitavamo to sto postoji za njega? bas me interesuje , moze ako sta uradi okaci odma!!

ja dosao iz grada svirao, evo 4h ujutro upali cubase, pre crkve, Bozic, i malo nesto pipao, uradio neki demo, koristio neshvil onaj ez drumer, to je otprilike taj neki domet , za sat vremena, vise trosenja na dodavanje i trazenje inst, nego na njega. samo na mixeru malo ofarbao 3 kanala
sad jel to svetlo, jel udara u usi, ne znam za ovo doba noci, sad da ima neki vokal, mozda bi izvadio sliku muzike.

nekad sam slusao matrice, kad nema glasa, sve mi nekako bezveze, nije to to,vokal i prateci valjda tu rade cudo, ne znam,, mozda mene smara sto samo muziku slusam dan noc, bez glasa, samo demoe sto pravim, pa nemam orjentaciju

https://soundcloud.com/branoy-works/neshil-drum-par-udaraca-u

bole
07-01-2014, 07:48 AM
ja sad vidim sta ti trazis. Nemas vremena da ucis ili da se cimas mnogo oko bubnjeva. Ti bi da uzmes lovu na produkciji muzike, al da ne ulozis bas puno u taj posao? Nije lose ovo sto si okacio, tj ne zvuci lose na ipad u (na poslu sam pa mogu da cujem samo na tome) Koje su to pop, narodne, starogradske pjesme koji su ti primjer za to kako bi ti volio da zvuci tvoja produkcija?

p.s. drugar je skoro snimao album u Srbiji kod lika koji radi samo narodnu muziku, programirao je bubanj i bas. za zvuk bubnja koristi ,cini mi se stari akai sempler, koji mozes da nadjes ispod 500 eur, ali za akustiku, lik iz studija je samo za proracun i mjerenja dao par hiljada eura, cijena bez materijala. Vidis li logiku u tome ?

bole
07-01-2014, 07:56 AM
i kad sam spomenuo akustiku, nisam mislio da treba da ucis proracune i mjerenja. mislio sam na to da treba da saznas sta se desava sa zvukom u prostoriji, tj da mozes da percepiras i sa te strane sta ti smeta i zbog cega ti smeta.

Matya
07-01-2014, 09:52 AM
Jbt, roknucu se, jos jedna tema o VST bubnju.

alfom
07-01-2014, 11:18 AM
roknucu se
rokni se :D

Filip_
07-01-2014, 05:59 PM
Pomenucu da neretko ljudi u zadnje vreme koriste i "live midi" nacin .. to je kada se programira i mixa u isto vreme.. dakle na mixeru ti se pojave izlazne trake audia od vst-a .. ali za to je potrebno mnogo memorije,veoma jak procesor i veoma dobar streaming tj.ssd brzi diskovi .. uglavnom, ja u tome vidim buducnost, gde dobijas brz rad, veoma brze korekcije bez vracanja u poseban projekat radi programiranja,izmena itd ..

Morao sam da se javim kada si pomenuo ovaj nacin rada. Vec nekoliko godina unazad radim na taj nacin (trenutno samo i3 na 2.4Ghz i H.disk od samo 7200 obrtaja, naravno namera je uglaviti 1 SSD ali se ceka neka para viska) ali zbog hardvera freeze-ujem traku u kojoj je midi sa VST-jem, ostavim samo rec-audio kada usnimim deo koji je spreman pa onda manipulisem sa audio trakom (Freeze u Ableton-u nije bas kao disejbl u Cubase-u za audio traku, ali smanji opterecenje skoro kao da trake i nema - moj utisak). Iskreno na taj nacin mnogo vremena ustedim da ne prelazim iz maticnog projekta u audio only projekat, a i uvek se neka nota zaboravi kad vec eksportujem traku u wav.

@Branoy: Procitah skoro sve (mozda i sve, "ni sam ne znam sta sam sve procitao, Stari i novi zavet, Jehovilje svedoke, Kule i Strazareee, Tarabiceee..." :D:D)

Btw, ne znam...trazis ono sto svi traze, a ne moze se naci na dlanu, na 2 klika u DAW-u (odnosno u jednom wav-u).

Bas nedavno procitah i odgledah intervju sa Nu-Tone-om (uspesan old-school DnB producent). On koristi Abbey Road pakete (od Vintage do Modern paketa)...i vrlo uspesno emulira pravi bubanj i numerama gde je to potrebno, ali nigde nisam video da je posle 2-3 klika zavrsio posao sa nekim elementom bubnja (izuzev licno spravljenih semplova gde je ulozio dosta rada da bi ih oblikovao kako on zeli ili sto ti kazes "da zazvuci na prvu" posto traganje za pravim zvukom zna da se oduzi i ubije trenutnu inspiraciju i zelju za stvaranjem).

Ja licno koristim A.Road u kombinaciji sa nekoliko paketa suvih lepo usnimljenih (kvalitetni mikrofoni, razlicite postavke) paketa bubnjeva koje sam "pazario na pijaci".
Posle odredjenog vremena uz pravilni odabir boja, reverba, multiband kompresije moze se doci do iznenadjujucih rezultata cak i bez upotrebe eq-a. Sav rad ide u radnu knjizicu zivota, pre 10-tak godina moj nacin razmisljanja i rada mi sad deluje veoma smesan (izuzev inspirativnog dela :)), ali ucenje, pomalo i neki predmeti/ispiti, prava pitanja upucena, srecom, pravim ljudima i ne znam koliko sati dosadnog rada u rezimu A/B verzija provere da bih video i jos vaznije cuo razliku.

Imas slusanje koje je mnogo bolje od mog, barem na papiru :D. Soba u kojoj radis takodje predpostavljam po tvojoj prici da je ok. Znaci ostaje samo dosadan deo posla oko rada na svakom elementu bubnja ponaosob, ne znam zaista sta bih jos dodao.

P.S. - Evo i ja da se raspisem u 2014. :D

silicon science
07-01-2014, 08:44 PM
To su sprave sa kojima su radili devedesetih... Eto - ako mislis da ce ti sprave iz '90 dati taj prepoznatljivi karakter, onda vredi probati mozda sa ovim...

Pazi - nije kao klasicni plaginovi, moze da te iznervira, nema ono - levi klik, load preset... Radis kao na pravom hardveru, znaci:
SYSTEM pa UTILITY, pa zatim 7 za load semplova (ako imas original flopi sa Yamahinog OSa, odna 8 za import), CURSOR RIGHT, pa onda ENTER !

Jedino sto ima na YT u vezi toga, je neki tupavi tutorijal, ali je sranje. Ako me ne bude mrzelo, ovih dana bih mogao da postavim neki demo, pa da cujete o cemu se radi...

Hehe, totalno me je potsetilo na muke sa radom kod tih smorenih sprava, odvratni meniji u dve linije LCD texta, ma bre plaginovi su keeeeva :rotfl:

Si uspeo da ukachis keyboard split kako se radi? Za ritam sekciju da se napravi set barem 7-8 udaraca podeljenih po notnome sistemu :)
Skinuo sam manual (Typhoon User's Manual) al nisam skontao taj deo kako se radi

psionic
09-01-2014, 04:33 AM
Si uspeo da ukachis keyboard split kako se radi? Za ritam sekciju da se napravi set barem 7-8 udaraca podeljenih po notnome sistemu :)
Skinuo sam manual (Typhoon User's Manual) al nisam skontao taj deo kako se radi

Uh, prosto je, ali osecam da cu da napisem 3 strane texta :rotfl::banghead:

Kada ubacis disketu koja sadrzi semplove (ne performance ili voice, dakle uglavnom one koje ucitavas sa 7) on ce iscitati (kada pritisnes GO) neke semplove. Ulaskom na VOICE EDIT, pa onda UTILITY (dok svetli VOICE EDIT), ulazis u meni za VOICE EDIT (ovo sa UTILITY vazi i za sve ostalo) Tamo mozes da kreiras novi VOICE, pomocu tastera 7. Pisace UTILITY, pa ispod 7.New, U produzetku UTILITY pise Name, a ispod mozes da ispises ime - pisace NONAME. Doteras strelicama < > kursor na Go i pritisnes ENTER. Napravio si novi VOICE

Sada, u istom meniju, pritisnes taster 8. Otvorice ti ispod natpisa UTILITY, novi natpis - 8.Add. U nastavku UTILITY, pise Wave, tu mozes da listas wave-ove koji su ucitani u sempler (naravno, listanje je sa +1 i -1) posle toga, u nastavku pise As - ovo je sada vazno: dodas ga kao grupu, dakle kada je kursor na As, pritisnes 2 (ili opet +1 -1) i ispod As ce pisati Group. Doteras opet kursor na Go i pritisnes ENTER. Svaki sledeci pritisak na ENTER ce praviti novu grupu u okviru voicea koji je predhodno kreiran, koristeci sledeci sempl posle izabranog (ako ih ima ucitanih).

Kad dodelis sve semplove pojedinim grupama, iskljucis UTILITY i ostanes samo u VOICE EDIT modu (samo jedna LED sija). Verovatno ces odmah videti novokreirani voice ispod natpisa Voice. Ispod Voice ce pisati NONAME (ili ime koje si odabrao), nesto npr 001:NONAME. Ako nije tako, mozes listati sa +1 -1 ili ukucati broj gde se nalazi tvoj voice - prepoznaces ga po imenu. U nastavku je Grp, a ispod ce pisati nesto tipa 01 ili 03 - u zavisnosti koliko si grupa napravio. Mozes da ih listas. Odaberes grupu koju editujes i slede podesavanja za nju.

Sledece je Param. E sad ovo je jos vaznije - prva stavka dok listas Param je 1.Range. Pise odmah ispod. Listanjem pise 2.Waves, 3.Pitch i tako dalje. Ovo troje ce ti biti potrebni. Kada je 01.Range - podesavas opseg. Kursorom odes na Bot, ispod je donja granicna nota opsega mapiranja sempla. Top je gornja granicna nota opsega. Dakle ovde namestis da radi na dirku C1 na primer. Ako kursorom odes iza Top, ekran ce se skrolovati i videces i velocity opseg Min i Max, to te u principu ne zanima.

Kad uradis range podesavanja (range je obicno automatski podesen, ali verovatno na los opseg nota), sledi odabir sempla. Vec je neki selektovan po defaultu (po defaultu je vec sve setovano, ali sigurno ne kako ti zelis) Dakle, vratis se na ono Param pomocu < > kursora i prelistas ga na 2.Wave (ili pritisnes odmah 2). Odaberes koji wave, da ne objasnjavam, sistem rada je isti kao i malopre sto se odabira tice.

Na kraju podesis 3.Pitch i to je to... Ima gomila stvari da se podesi: filteri, modulacija, pitchbend opseg, mono/poly... Posle sa ovim Voiceom pravis performanse, opet isti sistem - performance edit i utility u isto vreme sijaju, pa new performance, bla bla...

Mocna sprava, svasta ima - samo sto je neuporedivo lakse to sve uraditi na PCju, nego na ove dve linije ekrana, ali eto...

Sve ovo je par klikova misem po virtuelnoj tastaturi Yamahe, ali jbg, kad pises bude na sto strana...

psionic
09-01-2014, 04:33 AM
...dupli post.

silicon science
09-01-2014, 07:50 AM
Uh, prosto je, ali osecam da cu da napisem 3 strane texta :rotfl::banghead:

Kada ubacis disketu koja sadrzi semplove (ne performance ili voice, dakle uglavnom one koje ucitavas sa 7) on ce iscitati (kada pritisnes GO) neke semplove. Ulaskom na VOICE EDIT, pa onda UTILITY (dok svetli VOICE EDIT), ulazis u meni za VOICE EDIT (ovo sa UTILITY vazi i za sve ostalo) Tamo mozes da kreiras novi VOICE, pomocu tastera 7. Pisace UTILITY, pa ispod 7.New, U produzetku UTILITY pise Name, a ispod mozes da ispises ime - pisace NONAME. Doteras strelicama < > kursor na Go i pritisnes ENTER. Napravio si novi VOICE

Sada, u istom meniju, pritisnes taster 8. Otvorice ti ispod natpisa UTILITY, novi natpis - 8.Add. U nastavku UTILITY, pise Wave, tu mozes da listas wave-ove koji su ucitani u sempler (naravno, listanje je sa +1 i -1) posle toga, u nastavku pise As - ovo je sada vazno: dodas ga kao grupu, dakle kada je kursor na As, pritisnes 2 (ili opet +1 -1) i ispod As ce pisati Group. Doteras opet kursor na Go i pritisnes ENTER. Svaki sledeci pritisak na ENTER ce praviti novu grupu u okviru voicea koji je predhodno kreiran, koristeci sledeci sempl posle izabranog (ako ih ima ucitanih).

Kad dodelis sve semplove pojedinim grupama, iskljucis UTILITY i ostanes samo u VOICE EDIT modu (samo jedna LED sija). Verovatno ces odmah videti novokreirani voice ispod natpisa Voice. Ispod Voice ce pisati NONAME (ili ime koje si odabrao), nesto npr 001:NONAME. Ako nije tako, mozes listati sa +1 -1 ili ukucati broj gde se nalazi tvoj voice - prepoznaces ga po imenu. U nastavku je Grp, a ispod ce pisati nesto tipa 01 ili 03 - u zavisnosti koliko si grupa napravio. Mozes da ih listas. Odaberes grupu koju editujes i slede podesavanja za nju.

Sledece je Param. E sad ovo je jos vaznije - prva stavka dok listas Param je 1.Range. Pise odmah ispod. Listanjem pise 2.Waves, 3.Pitch i tako dalje. Ovo troje ce ti biti potrebni. Kada je 01.Range - podesavas opseg. Kursorom odes na Bot, ispod je donja granicna nota opsega mapiranja sempla. Top je gornja granicna nota opsega. Dakle ovde namestis da radi na dirku C1 na primer. Ako kursorom odes iza Top, ekran ce se skrolovati i videces i velocity opseg Min i Max, to te u principu ne zanima.

Kad uradis range podesavanja (range je obicno automatski podesen, ali verovatno na los opseg nota), sledi odabir sempla. Vec je neki selektovan po defaultu (po defaultu je vec sve setovano, ali sigurno ne kako ti zelis) Dakle, vratis se na ono Param pomocu < > kursora i prelistas ga na 2.Wave (ili pritisnes odmah 2). Odaberes koji wave, da ne objasnjavam, sistem rada je isti kao i malopre sto se odabira tice.

Na kraju podesis 3.Pitch i to je to... Ima gomila stvari da se podesi: filteri, modulacija, pitchbend opseg, mono/poly... Posle sa ovim Voiceom pravis performanse, opet isti sistem - performance edit i utility u isto vreme sijaju, pa new performance, bla bla...

Mocna sprava, svasta ima - samo sto je neuporedivo lakse to sve uraditi na PCju, nego na ove dve linije ekrana, ali eto...

Sve ovo je par klikova misem po virtuelnoj tastaturi Yamahe, ali jbg, kad pises bude na sto strana...

Hvala puno :) Jos kad vidim da si ovo pisao jutros u 5 :):):) Svaka chast

psionic
09-01-2014, 04:08 PM
Hvala puno :) Jos kad vidim da si ovo pisao jutros u 5 :):):) Svaka chast

heh, prosli praznici... a sada - spavam danju, radim nocu, jbg... (za gradsku cistocu :rotfl:) Na kraju, mozda bude korisno jos nekome, ako hoce da se igra sa ovim old - tajmerima ...

idvi
11-01-2014, 09:07 AM
Ne bi htio "minirati" temu koja je vrlo konstruktivna (ma šta to znaćilo :wink:)
ali..koliko god mi trošili vremena na bubanj.. gitare..horne..kikove idt..
Imam osjećaj (iz iskustva) da to radimo radi sebe (nas). Kad mi lik dođe i kad veli za pjesmu na koju sam potrošio par sati (sa GM drumom u Battery-na brzinu sklepanim..onako za brzaka) da je suuper i da je prava hitovska (po meni za hitit-bacit)..onda se lepo poklopim po ušima i maznem 3 crne pive:D
I to ne kakav god lik..nego iz 1 među lige.:)

idvi
11-01-2014, 09:14 AM
...i onda se setim jedne priće o Beatlsima da su u jednoj pesmi upotrebljavali lonas i rifljaču za ve?. A i ja neki puta koristim tehniku "prazne gitare" (stisak i udaranje po mutiranim ?icama)...efekat za nimfomaniju..:rotfl::grin:

Moritz
11-01-2014, 11:41 AM
Auuuuu jeb te lebo koliko diskusije u vetar. Bolje da ste se nasli u kafani pa se napili-posibali-pomirili pa opet napili pa da vidis kako bi svi bubnjevi i lejeri legli na svoje mesto :D .....
Salu na stranu, ima korisnih komentara al ti Brano bolje da si uzeo kintu dos'o do NS/BG pozvo'o u kafanu na pice pa da se oplete po diskusiji...manje bi te kostalo (a i sve ostale) , brze bi bilo a i nadasve zanimljivije...dobar si lik pa cenim da bi tu bilo dobre zajebancije :)

Sent from my iPad using Tapatalk HD

branoy
11-01-2014, 09:32 PM
Moritz cim dodjem u Novi Sad jeboga ti idemo na cevape i pivo hahah!! ima tu jos par njih odavde kom sam obecao i reko cim dodjem , eto me, zovem nis' nebrini :D

evo opet nesto pametovao, setim se stivena slate 3, pa isprobao nesto kao pipao, sad valjali nemam pojma

<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/LtoulmIthA4?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

alfom
11-01-2014, 10:05 PM
u Novi Sad na cevape
Pppiiihhhh !!!! :banghead:

Moritz
11-01-2014, 10:24 PM
Ajde ajde, cim smislis kad ces doci javljaj da se organizujem :)

@alfom nemoj da se jedis evo ja te zovem da nam se pridruzis ako te vec Branoy nije zvao :D

branoy
11-01-2014, 10:28 PM
ma naravno haha!! alfom welcome !! :)

alfom
11-01-2014, 10:46 PM
Hvala za poziv.
Mora se sa tom radnjom požuriti prije nego NS postane parče EU, jer će taj 'boljitak' duplirati cijenu prethodno pomenutih artikla! :D

Moritz
11-01-2014, 10:49 PM
Taj EU film necemo skoro gledati ako ga i ugledamo ikad ;)...zato bez brige cevapi pricaju univerzalan jezik i ne mare za EU ili ne EU :D.

Bockie
12-01-2014, 12:40 AM
Deco moja...sve je u redu, evo, kad god kažete, usavršio sam ćevape od čiste teletine na food-porn level 4...imam jedno fino mestašce, vrt za odmor uz grad, gde ima koji kubik odmorene bukve na "žilijen", pristojna roštilj-rešetka od skoro kvadrat u zidanom roštilju...snaći ćemo se već nekako..:)
Ljutkastih kiselih paprika (somborki) u pavlaci uvek ima...!

Čisto da ne kažu.."nema salate!"...:D

darkstar
12-01-2014, 01:03 AM
Meni ne uspeva napraviti posten bubanj ni sa ovim, mislim da je do ssla :))))))))))))))13961

psionic
12-01-2014, 01:19 AM
Deco moja...sve je u redu, evo, kad god ka?ete, usavr?io sam ćevape od čiste teletine na food-porn level 4...imam jedno fino mesta?ce, vrt za odmor uz grad, gde ima koji kubik odmorene bukve na "?ilijen", pristojna ro?tilj-re?etka od skoro kvadrat...snaći ćemo se već nekako..:)
Ljutkastih kiselih paprika (somborki) u pavlaci uvek ima...!

Čisto da ne ka?u.."nema salate!"...:D

Mrzi me da postujem vise onu sliku Homera Simpsona kako balavi, ali zamislite da je ovde ispod i da balavi na cevape i papriku u pavlaci :rotfl:

branoy
12-01-2014, 02:03 AM
Bockie :D --- bez salate nist!! tebi special!!

Bockie
12-01-2014, 02:09 AM
Hleb iz Sr. Mitrovice iz "na drvima" se podrazumeva...:wink:

...kontam da može kiseli kupus sa ljutom tucanom kao prilog...? A nekako ćemo izdržati jbg...šmrc...

Preprodukcija je iz Apatinske pivare...pa sad ti vidi...:D

alfom
12-01-2014, 07:58 AM
Nema ni?ta bolje ljep?e nego pričati o VST bubnjevima. :rotfl:

Bockie
12-01-2014, 08:22 AM
Nema ni?ta bolje ljep?e nego pričati o VST bubnjevima. :rotfl:

Pa nije ovo zbog mene, vetj zbog preduzetje...!

...pi?i to tamo pod "ordevr"...!

:D

MUzzY
12-01-2014, 07:07 PM
Jel ovo bolje svira na 7200 diskovma ili na SSD-u?