Log in

View Full Version : problem sa tihom pesmom..

spartakus
04-01-2014, 10:58 AM
Ehej cao srecna nova imam jedan mali problem pa reshih da ga podelim sa vama.napravio sam pesmu u cu basu ali je pretiha,oko -12db.sta mi vi predlazete da uradim kojim smerom da krenem lanac ja bih sve samo bez jake kompresije,pesma nije komercijala vec experiment.,tako da nije sad.da je hitno.pokushacu u toku dana da je.okacim..nikad mi se nije desilo da omanem bash toliko inace pesma je spori techno sa gitarama i ponekom trubom..probao sam da podignem volum oxfordovim inflatorom(bash malo.po sluhu,do -9db. Bez izoblicenja ali kako dalje aj dajte.neki savet ...e logic je sranje..

Everbeatz
04-01-2014, 11:03 AM
dodas gain....limiter...

Khan
04-01-2014, 12:45 PM
...ja, a ako je i to malo, posaljes ceo mix na novu grupu, pa sa njom podignes vol. pre mastera.

Bockie
04-01-2014, 01:11 PM
...ja, a ako je i to malo, posaljes ceo mix na novu grupu, pa sa njom podignes vol. pre mastera.

...Limiter, ili šta god da si imao "za na kraj" na masteru samo prebaciš na insert 7 ili 8...i digneš regler. Imaš +6db "lufta"...

Inserti 7 i 8 na masteru su poslednje instance u Cubendo. Dakle, oni su "posle" mastera...:wink:

alfom
04-01-2014, 01:23 PM
Ne zaboravi da će ti drastična promjena ukupne energije (a to kod tebe jeste) neminovno dovesti do promjene sounda. :)

VladaNS
04-01-2014, 06:37 PM
A da stavis sonalksis free g na insert master kanala?

spartakus
05-01-2014, 08:18 AM
Probao i doshao do zakljuchka da je ipak.bolje da udjem u projekat i da smixam ponovo celu stvar...jbg..

Bockie
05-01-2014, 10:23 AM
Ima različitih pristupa glasnjoći u mixanju.

Jedan dosta uop?ten pristup, svojstven live ili pop-rok muzici, kog se rado dr?im i danas je da u postavci mixa ritam sekcija bude na (priča se o pikovima) oko -10db. Pre svega se misli na kick i snare. Dakle ovo je orijentaciono, u praksi to varira.

Isto tako neki moj trip kad počinjem mix je da (reč je o cubendu, u pt ne radim to) master regler odmah podignem na max (+6db) i krenem u mix tako da nema "crvenih" peak-ova. Kada postignem neki optimalan polu mix...vratim na 0 i ostaje mi lepih 5-6db za do?minkavanje...:wink:

alfom
05-01-2014, 10:27 AM
Isto tako neki moj trip kad počinjem mix je da (reč je o cubendu, u pt ne radim to) master regler odmah podignem na max (+6db) i krenem u mix tako da nema "crvenih" peak-ova. Kada postignem neki optimalan polu mix...vratim na 0 i ostaje mi lepih 5-6db za do?minkavanje...:wink:
Bockie, znam za ovaj pristup od prije, ali ga nisam koristio (osim ?to sam jednom poku?ao). Nakon vraćanja master reglera na 0 dB, govori? i dalje o miksu? O do?minkavanju miksa? Zar ne?

Bockie
05-01-2014, 10:44 AM
Bockie, znam za ovaj pristup od prije, ali ga nisam koristio (osim što sam jednom pokušao). Nakon vraćanja master reglera na 0 dB, govoriš i dalje o miksu? O došminkavanju miksa? Zar ne?

Da. Tokom mixa više ne paziš toliko da li pikuje u crveno (jer je max na +6), pa kad vratiš na 0 sve "legne" kako treba i ostaje "prostor za dotezanje" limiterima.

Zapravo , moj lični dojam je da mix "daleko bolje radi" kada pre limitera ima nešto prostora (4-5 db)... Sami limiteri za moj ukus generalno lošije rade na većim vrednostima...dakle preko 5-6 db... I zatim kada je limiter na tih recimo 5-6 db, radije dodajem master reglerom glasnoću ako je neophodno, uz uslov da se koriste inserti 7 i 8 za limiter, na masteru... Opet, pričamo o finim vrednostima...dakle 1db...ili oko toga...

Nekad i ostane master na +6...kao u poslednjem slučaju, onoj mojoj pesmici što sam okačio. Mada je ponegde to čak bio i trend, ne volim kada se čuje "žvakanje" celog snimka, u želji da RMS bude na -5db...:D...

Sasvim je dovoljno i -15... Nakon te granice se zaista značajnije gubi dinamika, a ona je za moje shvatanje jedna lepa figura, izraz u muzici kao i akord...ili nota...ili bilo koji drugi element u muzici.

alfom
05-01-2014, 10:53 AM
Zapravo , moj lični dojam je da mix "daleko bolje radi" kada pre limitera ima ne?to prostora (4-5 db)... Sami limiteri za moj ukus generalno lo?ije rade na većim vrednostima...dakle preko 5-6 db... I zatim kada je limiter na tih recimo 5-6 db, radije dodajem master reglerom glasnoću ako je neophodno, kada se koriste inserti 7 i 8 za limiter, na masteru... Opet, pričamo o finim vrednostima...dakle 1db...ili oko toga...
Jeste. Vidio sam da Nevo uvijek radi sa dva limitera : L2 i L3. Nekada prvo stavlja L2 pa L3, a nekada L3 pa L2. Ako je prevelika energija u miksu, prvo stavlja Q1 (bez diranja opsega) i obara početnu energiju za nekih 2 do 4 dB (zavisi ?ta ima na stanju :) ). Probao sam ovaj recept, i meni to sjeda dobro. S tim da pazi da ukupna promjena -reakcija L2 i L3 mu ne bude veća od nekih 2 dB. Ako mora dodavati vi?e od 2 (čini mi se) koristi jo? ne?to (jbg. zaboravih).

Jan
05-01-2014, 08:47 PM
Jeste. Vidio sam da Nevo uvijek radi sa dva limitera : L2 i L3. Nekada prvo stavlja L2 pa L3, a nekada L3 pa L2. Ako je prevelika energija u miksu, prvo stavlja Q1 (bez diranja opsega) i obara početnu energiju za nekih 2 do 4 dB (zavisi ?ta ima na stanju :) ). Probao sam ovaj recept, i meni to sjeda dobro. S tim da pazi da ukupna promjena -reakcija L2 i L3 mu ne bude veća od nekih 2 dB. Ako mora dodavati vi?e od 2 (čini mi se) koristi jo? ne?to (jbg. zaboravih).

Gledao i ja taj snimak kad on stavlja dva limitera, ali ja tako vec radim godinama... Prosto sto ako imam potrebe za vise od 3-4db redukcije na limiteru ne svidja mi se desava nakon tih 3-4 db, ali dva limitera jedan za drugim ako imam potrebu za vise redukcije mi bolje rade, nego jedan koji recimo redukuje 6db ... Ponekad se radije odlucim za kliping nego limiting...

idvi
11-01-2014, 08:52 AM
Ima različitih pristupa glasnjoći u mixanju.

Slićnu igru imam i ja samo ne di?em na +6 nego 0 pa ga spu?tam za 2-3db....ali ne vi?e jer imam osjećaj da neki djelovi "propadaju" na "ti?e" a i dinamika mi se gubi (bar meni) na kraju neki put stavljam blagi lim ili pik remover...ali dra?i mi je limiter i to Essential E-3B comp (smile) s tim da ga jo? malo korigiram...i gotovo!
A master radim u WL s time da pazim da mi ni jedan plugin (EQ ...itd) ne ide u pik a na kraju opet Essential E-3B na Final master i opet pode?avanje..pazit na pikovanje. Dobijem peak (L-R) -0,51.
E onda ga sa Gain change podignem za +0,500 i na kraju dobivam za mene idealnih Peaks -0,01 (L-R) RMS power maximum -4-5.. Average -9-10-11 itd.
Tako ja radim i imam osećaj da mi dinamika i mix posle bezbroj experimentiranja tako naj bolje ?ljaka.A "če?alj" milina ga je gledati..nema nigde rezanja:da:8-)

idvi
14-01-2014, 06:13 PM
..vidim da sam glupost napisao (WL nisam otčekirao u prefernce opciju)
pravilno je Peaks max= 0.01 L/R RMS max -6.5-7.. Average 11-12> itd:wink: