View Full Version : Kucista i maticne ploce
woldman
03-01-2014, 06:43 PM
Pozdrav svima i srecna Nova Godina :grin:
Imam pitanje u vezi kucista - koliko je zaista tiho kuciste Cooler Master Silencio i koliko je dobar protok vazduha u njemu?
Koje maticne ploce su bolje za DAW - Asus ili Gygabite? Naime, video sam da u pomudi ruDAW postoje konfiguracije samo sa Gigabyte maticnim plocama...
loclso
03-01-2014, 07:08 PM
Cao,
Ja imam Fractal Design R3 (sto je prilicno slicno Silencio-u) i ne cuje se niiiista.
ALI, da budem iskren, mislim da kuciste (ako nije hermeticki zatvoreno, kao sto nije) ima zapravo vrlo malo uticaja na buku.
Da ne bi bilo buke, birao sam:
- Pasivnu graficku karticu (bez cooler-a)
- SSD disk umesto HD (bez pokretnih delova)
- Veeliki i tihi cooler za procesor, koji ce moci da hladi na niskim obrtajima
Onda sve ventilatore podesis da rade minimalnom brzinom i voila, 'kuciste' je tiho (-..
Pozdravi
loclso ima pravo... ok je silencio, ali bitnije su komponente. protok vazduha je relativno los ali ako ne pravis "gejmersku" masinu to i nije neki problem. meni dva prednja ventilatora uopste nisu ukljucena, samo zadnji na minimumu, a tu je i Noctua NH-D14, pasivna grafika, SSD, HDD, Audiophile 2496. napajanje Cooler Master Silent Pro M2 stvara malo suma, ali nista od toga ne privlaci paznju, ne remeti san, itd. zeleo sam Seasonic, onaj gde se ventilator ne ukljucuje do opterecenja od 300W ali nije bilo nigde. Asus Sabertooth X79 veoma preporucujem, ozbiljna stvar, ploca ima svoje "ventilatorcice" koji se ubrzavaju s vecim opterecenjem masine, to me je nerviralo u pocetku ali sam se posle 7 dana navikao. kad sve ostalo utisas, onda se cuju cak i ventilatori na ploci, ili blago zujanje na grafickoj. potpuna tisina zapravno nije mogucna. bilo kako bilo, sve radi kao podmazano...
woldman
04-01-2014, 09:59 AM
Hvala na iscrpnim odgovorima:) Citao sam malo na nekim specijalizovanim stranim sajtovima oko izrade tihog racunara, slicno kazu i oni :) Dopadaju mi se ove masine ruDAW, samo sto bi ja mozda stavio neke druge komponente (prvenstveno mislim na maticnu i na kulere)...
diviner
04-01-2014, 12:53 PM
Loclso je dao lijepe prijedloge, tako da ti kao "usko grlo" ostaje samo odabir napajanja. Silent Pro sto je frag predlozio je takodje ok, samo je problem u tome da koje god da uzmes, gotovo svako ce proizvoditi nesto malo shuma...
Sto se tice silencio kucista, na papiru ono djeluje impresivno... no zvucna izolacija sama po sebi pada u vodu kada se radi o vesanju hddova, a ona su u pomenutim kucistim izvedena lose, pa ukoliko imas 2 ili vise diskova, znaju cesto da bruje, i zuje, upravo zato sto se vibracije hddova prenose na "karoseriju" kucista koja se nakon toga ponasa vise kao "rezonantna kutija"... No s obzirom da ides na ssdove,to i ne treba mnogo da te brine (buka je ionako za mnoge zanemarljiva)...
DADDY Z
04-01-2014, 06:04 PM
da li je neko imao iskustva sa ovim kućištem?
http://www.thermaltake.com/products-model.aspx?id=C_00002045
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.