PDA

View Full Version : Zujanje u zvucnicima

Student
02-01-2014, 01:50 PM
Pozdrav svim clanovima foruma i srecna Nova godina!

Imam jedan mali problem, povezao sam presonus s.live miksetu sa Jbl prx612 zvucnicima gitarskim mono kablom i konstantno imam zujanje u zvucnicima. Hajde sada malo detaljnije, znaci, u mikseti sam povezao na aux 1 a na kutiji sam povezao na "combo ulaz" ili kako se vec zove jer moze i xlr i gitarski ulaz da se poveze. Mislio sam da je problem do kabla pa sam istim kablom probao da povezem preamp za sluske umesto zvucnika i nemam nikakvog zujanja. Dalje, promenio sam kabal misleci da je problem do zvucnika i onda sam koristio xlr kabal, out na mikseti (posto jedino tako imam xlr) i in na zvucniku xlr, i sve je ok. Takodje sam probao i out na mikseti gitarskim kablom i gitarskim na mikseti ali i dalje imam zujanje. Cak na zvucnicima ima jedno dugme koje radi line i mic, kada je na line jos se jace cuje zujanje. Da li znate u cemu je problem? Hvala

nikolaivanic
02-01-2014, 10:27 PM
sta je namena sistema? razglas? zasto ne ides sa xlr kablom ako radi?
Brujanje nastaje od petlji koje se javljaju preko uzemljenja.
Probaj da na aktivnim zvucnicima iskljucis uzemljenje tako sto ih utaknes u mreznu uticnicu bez onih pipaka... tj iskljucis uzemljenje sa pipaka.

pre ukljucenja u struju, spojis sve tonskim kablovima, utaknes miksetu, utaknes zvucnike, ukljucis mixer, ukljucis zvucnike-redosled

Student
03-01-2014, 01:04 AM
Probacu tim redosledom, namena je monitoring na sceni. Pa ne mogu xlr-om jer na mikseti nemam xlr na auxu vec samo na main. A ja hocu iz auxa u zvucnik ;)

Moritz
03-01-2014, 05:13 AM
Sva audio oprema (monitor, foh i sami onstrumenti) moraju biti na istoj fazi tj. da se napajaju iz iste tacke.
Drugo, sve razglasne veze moraju biti balansirane a NE nebalansirane kako si ti uradio. Bilo balansirani Dzek (stereo dzek kako se nazivao u narodu) ili XLR ( kenon opet zvan u narodu) veza mora biti balansirana, odnosno 3 zice moraju biti spojene na svoje tacke ...pinovi 1- masa, 2 - signal, 3 - signal u kontrafazi.

NIKADA!!! ne skidaj uzemljenje sa elektricnih uredjaja.

nikolaivanic
05-01-2014, 02:02 PM
Sva audio oprema (monitor, foh i sami onstrumenti) moraju biti na istoj fazi tj. da se napajaju iz iste tacke.
Drugo, sve razglasne veze moraju biti balansirane a NE nebalansirane kako si ti uradio. Bilo balansirani Dzek (stereo dzek kako se nazivao u narodu) ili XLR ( kenon opet zvan u narodu) veza mora biti balansirana, odnosno 3 zice moraju biti spojene na svoje tacke ...pinovi 1- masa, 2 - signal, 3 - signal u kontrafazi.

NIKADA!!! ne skidaj uzemljenje sa elektricnih uredjaja.

Moritz, uzemljenje na pojacalima je pozeljno ali ga nema redovno. Napr, pogledaj hifi? Sve je to utaknuto u struju redovno utikacima BEZ uzemljenja. Pritom, sasije pomenutih uredjaja su virtuelna masa.
Po istom principu, moguce je spojiti i razglasne aktivne kutije - naravno, pozeljno i potrebno je da onaj ko radi ZNA sta radi. Petlje uzemljenja su veoma cesti izvor bruma i potrebno je da i uzemljenje bude u jednu tacku, napr preko uzemljenja miksete. Tonski kablovi tu vode realno uzemljenje i ka zvucnicima ukoliko je kod njih uzemljenje na mreznom kablu iskljuceno.