View Full Version : Izrada melodija
77ari
30-12-2013, 04:16 PM
Zanima me imaju li kakva pravila kod izrade melodija?
Kako da izradim melodiju, ?to moram znati? Zanima me izrada melodija za house i pop muziku uglavnom.
awacs
30-12-2013, 04:57 PM
Samo namesti? ?to manju latenciju na zvučnoj karti, pa onda pritiska? crne dirke za house, a bele za pop muziku.
Pozdrav,
Vasa
alfom
30-12-2013, 05:08 PM
@ awacs
Ma nije Vaso. Mora da si nešto pobrkao. Obrnuto je ;
crne dirke su za house, a bijele za pop muziku.
awacs
30-12-2013, 05:20 PM
@ awacs
Ma nije Vaso. Mora da si ne?to pobrkao. Obrnuto je ;
crne dirke su za house, a bujele za pop muziku.
Ma da, zeznuh se pi?ući na brzinu. Tako je: crne su za house, bele za pop. Hvala na ispravci :)
Pozdrav,
Vasa
Samo namesti? ?to manju latenciju na zvučnoj karti, pa onda pritiska? crne dirke za house, a bele za pop muziku.
Pozdrav,
Vasa
:rotfl:
alfom
30-12-2013, 05:58 PM
:thumbsup:
Nemania
30-12-2013, 07:39 PM
Kako da izradim melodiju, ?to moram znati? Zanima me izrada melodija za house i pop muziku uglavnom.
Ukucaj u google "muzicka recenica"..procitaj, mozda ce ti biti jasnije.
Ovo vazi kako za klasicnu tako i za modernu muziku.
Evo jedan od korisnih linkova, tu imas znacenje. recenice, motiva,muzicke figure, perioda..
http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9C%D1%83%D0%B7%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D0%BE% D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA
darkstar
30-12-2013, 08:22 PM
Ako je pop za nas narod, koristice ti i znanje o onom malom dzojstiku sa leve strane klavijature....ume to da bude i tockic ali dzojstik je ipak prva ljubav. Neki ga zovu i sabanajzer.
Filip_
30-12-2013, 10:03 PM
Da li je dovde stigao forum :confused: :( :(.
Bez uvrede za recenicu iznad...ali morao sam nesto napisati posle citanja topic-a, btw nije ni u pravom delu foruma postavljeno pitanje.
Everbeatz
30-12-2013, 10:14 PM
Dobrodosao, koliko vidim ovo ti je prvi post. Da ne bi doslo do ovakve salve raznoraznih komentara, koji imaju smisla u odnosu na nacin na koji si postavio pitanje, predlazem ti da za pocetak malo detaljnije objasnis svoju poziciju. Imas/nemas neko osnovno muzicko obrazovanje, muzicke reference koje 'gadjas', itd.
Pitanje je prilicno opsteg karaktera i nadam se da ti je jasno da preko forumskih postova ne moze lako da se objasni nesto sto se uci/studira godinama. Maltene ko - "Kupio sam avion, kako se to vozi?"
Poz
http://www.youtube.com/watch?v=rl-V2IsUprQ
psionic
31-12-2013, 03:46 PM
Dobrodosao, koliko vidim ovo ti je prvi post. Da ne bi doslo do ovakve salve raznoraznih komentara, koji imaju smisla u odnosu na nacin na koji si postavio pitanje, predlazem ti da za pocetak malo detaljnije objasnis svoju poziciju. Imas/nemas neko osnovno muzicko obrazovanje, muzicke reference koje 'gadjas', itd.
Pitanje je prilicno opsteg karaktera i nadam se da ti je jasno da preko forumskih postova ne moze lako da se objasni nesto sto se uci/studira godinama. Maltene ko - "Kupio sam avion, kako se to vozi?"
Poz
Ma bre, covek je provokator, neki stari clan... Cim budemo imali vremena, sprovescemo istragu IPa pa da vidimo ko je u pitanju. A onda, tesko si ga njemu... :cool3:
Everbeatz
31-12-2013, 03:50 PM
Ma bre, covek je provokator, neki stari clan... Cim budemo imali vremena, sprovescemo istragu IPa pa da vidimo ko je u pitanju. A onda, tesko si ga njemu... :cool3:
Ok, samo sam hteo da budem 'politicki korektan', a nije da nisam bio u fazonu da nastavim kako je krenulo :)
77ari
31-12-2013, 04:35 PM
Do sada sam pratio tutoriale na yt kako napraviti beat za razne stilove, ali kada poku?am sam raditi melodije onda ispada kao da nabacam note bzv.
Zanima me ?to trebam znati kod izrada melodije, ima li kakvih pravila i slično?
Nemam nikakvo muzićko obrazovanje, tako da mi je sve ovo doslovno novo. Tehničke stvari brzo učim, ali melodije mi nikako ne idu pa iz tog razloga učim klavir pretpostavljam da mi bude bilo lak?e onda kod izrade melodija.
branoy
31-12-2013, 04:42 PM
masta pravvi melodije ,(stim da moras znati preneti mastu) jbg znaci uci svirati. polako.
alfom
31-12-2013, 05:14 PM
'ajd sad' to da se prebaci ovdje :
http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=117.
alfom
31-12-2013, 05:55 PM
... i jo? jedno pitanje (za svaki slučaj ; no se ti?lju) :
a ima? li ti kolega uop?te muzičkog sluha. Jesi li to ikada kontrolisao?
psionic
31-12-2013, 07:52 PM
Do sada sam pratio tutoriale na yt kako napraviti beat za razne stilove, ali kada pokušam sam raditi melodije onda ispada kao da nabacam note bzv.
Zanima me što trebam znati kod izrada melodije, ima li kakvih pravila i slično?
Nemam nikakvo muzićko obrazovanje, tako da mi je sve ovo doslovno novo. Tehničke stvari brzo učim, ali melodije mi nikako ne idu pa iz tog razloga učim klavir pretpostavljam da mi bude bilo lakše onda kod izrade melodija.
Ne znam da li si pogledao dokumentarni film "Knjiga rekorda Sutke", ali mi se mnogo svidja kako su definisali da li bi neko trebalo da se bavi muzikom:
"U sutki, dete kad se rodi, place molski ili durski. Odma' se zna: ovaj ce da bude najbolji muzicar u celoj Shutki"
Izvini sto sam ovako banalizovao i sveo citavu stvar, ali ako tebi note izgledaju kao nabacana gomila i ako moras da gledas YT tutorijale kako da napravis beat, mozda si jedan od veceg dela populacije, koji nije genetski podesan da se bavi ovim poslom... Ne kazem ovo nikako kao uvredu, jednostavno neki ljudi nemaju sluha i to je to.
Ako je pitanje zapravo tehnicke prirode, ako ne znas kako da muziku premestis iz glave u kompjuter, ako tvoja muzicka ideja zvuci bezveze kad se prevede u kompjuterski generisan zvuk, onda mozemo da ti pomognemo ovde...
Ako placas casove u pokusaju da "naucis" muziku, nemoj bacati novac - naucices tehniku i sve, makar svirao pesme perfektno, ali nikad neces moci da se izrazis, sve ce ti se ciniti - nabacano. A teorija iza toga je stvarno HC smaranje, ucenje i primena svega toga je sado-mazohizam, ako u glavi nemas mehanizam koji "klikne" kad nesto valja ili ne valja.
Ako sa druge strane - imas sluha i ideju, lako ce ti ici to ucenje muzike i neces uopste biti u dilemi da li moze ili ne moze.
Ako si provokator/stariji clan... Beri kozu na siljak, jer ako skontam da me zaebavas da kucam ovoliki text u novogodisnjoj noci, umesto da se spremam da krenem napolje, ima ti dodjem licno na gajbu "da ti objasnim" :banghead: :rotfl::rotfl:
Eto, shvati ovo najiskrenijim pokusajem da pomognem, mozda gresim u pretpostavci, nemoj mi uzeti za zlo.
77ari
01-01-2014, 01:24 PM
Ja gledam tutoriale iz razloga što ne znam čemu sliuži nešto, npr nisam znao za što služi compressor, limiter itd. U tutorialima sam naučio to, a kada radim melodiju sve ljepo krene onda se od jednom izgubim. Dođem do djela kada sve izgleda super i onda od jednom krivo postavim neke note, ili ne mogu nači kombinaciju nota koja paše uz ono što sam prije napravio.
Tutoriali mi jako puno pomognu kod programa kao što je massive vst, ima puno toga u na njemu a za dosta toga ne znam čemu služi. Najviše me zeza kada u glavi imam jedan zvuk koj bi odgovarao uz to što sam napravio a ja ga ne znam napraviti. Iako melodija nekada ispadne dobra.
Vidim da je alfom pitao imam li kojeg muzičkog sluha i jesam li to kontrolirao, nisam kontrolirao, a i kako da to provjerim?
DzoniPFC
01-01-2014, 01:47 PM
Nauci tonalitete odnosno skale (lestvice) za pocetak...
Vidim da je alfom pitao imam li kojeg muzičkog sluha i jesam li to kontrolirao, nisam kontrolirao, a i kako da to provjerim?
Probaj da "skines" tudju pesmu, akorde, ili melodiju, neku frazu, mozda samo bass liniju... Ali prvo nauci malo teorije da se ne bi gubio kao sto sam kazes :)
Srecna Nova i puno pozdrava :)
alfom
01-01-2014, 03:06 PM
Vrlo jednostavno. Ako ne vjeruješ nekom kolegi - iskusnom muzičaru, onda se obrati nekom nastavniku muzike u svom gradu, da te presliša. A na kraju krajeva, valjda si stariji od pet godina i ideš (ili si išao) u školu, pa znaš kako kotiraš - si kotirao u školskom horu.
p.s. Ma znaš, baš na osnovu ove hiper naive u tvom pitanju u vezi moje opaske za sluh, i ja sam ubijeđen da je psionic 100 % u pravu.
Ali, hajde - de ; bumo videli. Ne?
NIelectroy
01-01-2014, 05:26 PM
Jedino sto mogu da ti kazem a to manje-vise svi znaju je: Pop muzika ne trpi vise od 4 akorda i vise od 5 razlicitih tona. Sigurno si gledao klipove na youtube gde bendovi kroz 4 akorda otpevaju ceo pop repertoar. Sto je najgore sve ista harmonija I, VI, III,VII. Oduvek sam se pitao kako se ne smuci ljudima da slusaju jedno te isto?
a mogu i dalje da ti pomognem, molim te odgledaj ovaj video gde na pocetu lik kaze da ce raditi u C# i videces da je odabrao tu skalu i poredjao je kroz ceo piano-roll, e sad to mu ne sluzi nicemu sem sto mu daje mogucnost da moze da vidi koje note "moze" da koristi kada pravi melodiju. Slozicemo se da ovo izgleda jako naivno pogotovo za one koji znaju skale ali nije los ovaj workflow, u sustini ovo te ogranicava i ne dozvoljava ti da mnogo eksperimentises vec samo razmisljas o ta 7 tona sto nije lose jer jednostavnost je sustina za pop zanr, pogotovo za te "brzopotezne pesme".
ah da, video: http://www.youtube.com/watch?v=CDwadFDGIkE
Aleksandar Filipovic
01-01-2014, 06:53 PM
Ne moras da trosis vreme i da proveravas, to je vec provereno...:rolleyes:
P.S. Ako si "drug clan" starijeg datuma, a malo nas ovde z.......sh, onda mi ta vrsta uzivanja nekako dodje ko' uzivanje u bacanju petardi.8-)
77ari
01-01-2014, 09:00 PM
?to se tiče produkcije ja brzo učim, kod skladanja mi je problem u tome ?to ne znam nikakve skale ni ni?ta o tome. Potpuno sam nov u tome, jučer sam počeo učiti svirati klavir, tako da nisam ni?ta znao, naučio sam samo gdje se nalazi koja nota na klaviru i kako pronaći minor i major na klaviru. Zapravo sve s ovog videa- http://www.youtube.com/watch?v=5Y01jIorpeA&list=LLzvDbH7rTGD50inCCH-sKZA&feature=mh_lolz
naučio sam samo gdje se nalazi koja nota na klaviru i kako pronaći minor i major na klaviru.
Čime je uni?tena esencija talenta nesputanog pravilima.
NIelectroy
01-01-2014, 09:53 PM
It's a trap!
77ari
01-01-2014, 10:14 PM
Po va?im komentarima mogu pretpostaviti da moja ?elja za produkcijom je potpuni proma?aj. To ?to mi melodije ne idu dobro se ne mo?e popraviti? Ako ne znam svirati niti jedan istrument, i nikada nisam znao ni?ta o notama, skalama i slčno svejedno bi trebao znati napraviti melodiju?
Ne znam ni?ta o notama i slično potpuno sam nov u ovome ?to sada učim, kako da napravim neku melodiju ako ne znam ni čitati note? To je isto kao da netko ne zna pisati a u glavi ima ideju za neki tekst.
NIelectroy
01-01-2014, 10:27 PM
Druze, kao da ocekujes da ti ovde neko kaze sta mozes a sta ne, da li da se bavis muzikom ili ne? Poenta je da sednes i sam sa sobom razmislis lepo koji su tvoji kvaliteti, recimo ako ti slabo ide melodija a dobro harmonija ti onda pravi muziku u kojoj ce dominirati lepa harmonija ili ako ti bolje ide ritmika pravi muziku u kojoj ce ritam biti uprvom planu. Ako vidis sebe kao kompozitora koji zeli da radi iskljucivo tesku komercijalu i taj pop/edm trash pa to je bar lako, za to ti ne treba znaje. Skini najnoviji Vengeance sample pack, postavi tempo na 128bpm i resi puzzle. Naravno na kraju samo se uredno potpises... hej pa to ljudi rade i niko od njih se ne brine sto ne zna da stvori melodiju. :)
psionic
02-01-2014, 01:38 AM
Po vašim komentarima mogu pretpostaviti da moja želja za produkcijom je potpuni promašaj. To što mi melodije ne idu dobro se ne može popraviti? Ako ne znam svirati niti jedan istrument, i nikada nisam znao ništa o notama, skalama i slčno svejedno bi trebao znati napraviti melodiju?
Ne znam ništa o notama i slično potpuno sam nov u ovome što sada učim, kako da napravim neku melodiju ako ne znam ni čitati note? To je isto kao da netko ne zna pisati a u glavi ima ideju za neki tekst.
Sto se tehno stilova tice - uglavnom su to terce i kvarte/kvinte koje se smenjuju po nekim jednostavnim harmonijama, tehnicki govoreci, sto je isto kao da kazes da se portret crta tako sto nacrtas glavu, usi, oci... Ali npr Picasso se i nije mnogo drzao tih formi :)
Sto se znanja tice - ja sam tek skoro naucio sta je terca, sta kvinta, a bavim se ovim poslom godinama - gotovo celog zivota - i nista mi to nije pomoglo da bolje sastavim melodiju. Ne znam ni jedan ton iz prve da nadjem po nazivu, ali odsviracu ti sta god hoces - bez zastajanja da se setim gde bese stoji "F-3" Sve to teoretisanje je korisno jedino kad hoces drugima da objasnis kao sad ja tebi sto sam pokusao... A kad pocnu da se prokenjavaju - "pa ne moze taj ton, to je skala G6, a to je ne znam ni ja koji ton iz koje skale" (ziveo jazz, hehe), a ti jednostavno cujes da lupetaju kao otvoren prozor. Onda trazis nacin da "definises" to sto radis, pa kad ispravno objasnis "teorijom muzike" - e onda moze :banghead:
Kao sto ti rekoh: muzika se "uci" od 6-7 godine i postoji razlog za to. Ne moze 20 - godisnjak da sedne i kaze "e od danas cu se baviti muzikom", jednostavno ne moze. U ovom smrdljivom svetu ipak sve moze, pa i antitalenti da sviraju i pevaju (veci broj njih sam licno izveo na put uspeha), tako da - jbg, ako te to cini srecnim - samo napred, nemoj da te pale...
Sve u svemu - postavi ti nesto od svojih radova - nema veze sto zvuce nabacano, cisto da ne bi pricali napamet, odmah ce biti jasno da li treba ili ne treba da gubis vreme sa muzikom... Jer, po stoti put: Salijeri je nekada davno rekao: "u muzici su note ili sasvim tacne ili potpuno pogresne" (znam da sam dosadio sa ovim, ali stvarno genijalna misao u vezi muzike). Sigurno sve ovo zvuci mnogo "elitisticki", ali mislim da se kolege sa foruma slazu samnom jer bi mi neki vec j*** mater sto se pravim pametan :rotfl:
77ari
02-01-2014, 02:11 AM
Ovo za avicii levels sam samo prekopirao melodiju s tutoriala ostalo sam sam napravio.
Ovaj Beat sam sada napravio a, House beat 2 prije par dana.
Za animals sam napravio sve osim dropa.
http://speedy.sh/rS2Bz/Animal.mp3
NIelectroy
02-01-2014, 02:17 AM
To je ta neka Victor Wooten-ovska teorija, gde poistovecuje kako dete (u ovom slucaju on) naucio engleski jezik i da svira u isto vreme, dobro ne bas isto jer kaze da je krenuo da uci bass sa 3 godine ali da mu je u tom dobu muzika bila vrlo jasna kao i kad dete nauci da govori ali ne mari sto ne zna slova.
Vredi pogledati
<iframe width="853" height="480" src="//www.youtube.com/embed/2zvjW9arAZ0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
psionic
02-01-2014, 03:09 AM
Ovo za avicii levels sam samo prekopirao melodiju s tutoriala ostalo sam sam napravio.
Ovaj Beat sam sada napravio a, House beat 2 prije par dana.
Za animals sam napravio sve osim dropa.
http://speedy.sh/rS2Bz/Animal.mp3
Samo mogu da skinem Animal.mp3, ne znam gde je ostalo...
Ne znam, pocetak ide iz nekog tona, klasicne haus terce - kvinte, pa onda animals u nekom tonu, koji totalno iscaseno zvuci. E sad, ceo taj haus je teska sabloncina, sama melodija nije katastrofa, cak se moze i upotrebiti. Cekaj samo da prevedem to u neku "teoriju" koju znam, ne bi li ti to "strucno" objasnio - jelte :)
Isao si C-dur: C - E tercu, pa onda C - F# pa kvinta C - G, to je taj neki osnovni haus trip. E sad, posle te melodijice, nikako mi ne ide prica iz Animals iz F-mola, msm to sam ovako srocio iz nekog tankog znanja teorije. Ne kazem da to ne sme nikako i da ne moze, ali tema iz animalsa mi nikako ne lezi uz tvoju melodiju. Nemam pojma u koje to skale spada i sta sme ili ne sme teoretski, ali ne zvuci bas sjajno... Mozda bi bilo lepse i smislenije, kada bi nastavak bio iz E-mola... Probaj.
Mozda sam previse navikao na to kako zvuci Animals, ali ovaj pocetak je nekako trensi, a posle ide animals, totalno druga prica...
Voleo bih da se neko potkovaniji teorijom javi, pa da lepo objasni, ja sada sedim sa malom akai 49 klavijaturicom u krilu, pokusavajuci da odgonetnem sta mi tu skripi... a zapravo pojma nemam :rotfl:
psionic
02-01-2014, 03:28 AM
Pogledaj, molim te, sledeci klip: kako je Mocart Salijeriju objasnio kako da uradi svoj mars u cast dolaska Mocarta na Becki dvor. Znaci - epic! Salijeri je to fino odradio, njegov mars nije imao nikakvih losih postavki, nikakvih mana i neskladnih harmonija
Opet, previse se drzao nekih utvrdjenih pravila. Svirao ga je imperator Jozef licno, koji bas i nije imao nekog narocitog talenta za to. Onda je Mocart dosao i poigrao se temom na najkretenskiji moguci nacin, totalno iskocivsi iz tih sablona, ali takodje ne upropastavajuci harmoniju i osnovnu temu, opet uvodeci istu melodiju u totalno novu pricu. To je primer kako jedan muzicki genije razmislja - van okvira, ali opet moraju da se postuju odredjene stvari. To je muzika - ne postoje pravila, zapravo postoje jako stroga pravila, u isto vreme :hm, hm:
<iframe width="640" height="400" src="//www.youtube.com/embed/-ciFTP_KRy4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Izvinjavam se svima na ovolikom filozofiranju, bas me 'oce nesto ove godine :banghead::rotfl:
NIelectroy
02-01-2014, 04:11 AM
Genijalno znaci skenjao ga samo tako, a smeh na kraju je pobeda, mene je odusevio ovaj klip, verujem da je insert iz filma.
77ari
02-01-2014, 12:06 PM
To je ta neka Victor Wooten-ovska teorija, gde poistovecuje kako dete (u ovom slucaju on) naucio engleski jezik i da svira u isto vreme, dobro ne bas isto jer kaze da je krenuo da uci bass sa 3 godine ali da mu je u tom dobu muzika bila vrlo jasna kao i kad dete nauci da govori ali ne mari sto ne zna slova.
Vredi pogledati
<iframe width="853" height="480" src="//www.youtube.com/embed/2zvjW9arAZ0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
On u ovom videu govori da je to mogao samo zato jer je imao slobodu. To ne znači da netko s 20 godina nebi mogao naučiti.
DzoniPFC
02-01-2014, 12:33 PM
Sta god da se napise vezano da li je teorija neophodna (sa ili bez uvezbanog lsuha) da bi neko bio dobar kompozitor i pravo dobre melodije, ili da mu je potreban SAMO "sluh" svakako da ste upravu.
Ipak je ovo diskusija preko foruma tako da je nekad lako pogresno protumaciti napisan post na osnovu toga kako osoba koja cita komentar shvati isti sto moze izazvati odredjene emocije i shvatanje na osnovu nekog licnog stava i iskustva kada je uzivo npr. razgovarao sa nekim na istu ili slicnu temu.
Recimo ja uglavnom kada vidim neku vecu filozifiju setim se par isfrustriranih ljudi iz mog detinjstva, koji imaju akademsko muzicko obrazovanje ali energije i stav prema zivotu isto kao zombi verzija Tomislava Nikolica. Takav profil bih etiketirao kao klasicnog hejtera i energetsku pijavicu i dovoljno je videti kakav je njihov zivotni opus...Nikakav jer (verovatno) zato sto su imali isti takav odnos prema zivotu i umetnosti i emocionalnom izrazavanju (a bez pravih iskrenih osecanja, ljubavi i strasti muzika ne moze da postoji).
Takvi uglavom tvrde da samo ko ozbiljno poznaje muzicku teoriju moze i sme postati dobar kompozitor/muzicar. Ali usput, indiretkno saopstavaju njihovo licno uverenje da bavljenjem muzikom nije prava stvar za tu mladu osobu, pa onda obrazloze kroz muzicku i zivotnu filozofiju zasto. Uglavnom to bude "ako osoba nema sluh, ako nije od malih nogu krenula sa storgim obrazovanjem i ucenjem..." A izmedju redova dodaju kako nema para u tom poslu (citaj: mi nismo uspeli) - "Sta ce ti to, dosadno je bla bla bla". - A gde je zabava u svemu tome?
Ne razumem na sta se konretno misli kada se kaze da osoba nema "sluh". Da li svi koji nemaju ono sto se popularno naziva "apsolutni sluh" ne mogu postati dobri muzicar? A koliko postoji ljudi sa apsotlnim sluhom i koji su proslavljeni kao autori i muzicari i oni koji imaju relevatan sluh i koji su takodje vrhunski muzicari (mnogo je vise ovih drugih). Postoji veoma mali procenat ljudi na planeti koji zapravo uopste ne moze da raspoznaje tonove, ali takvi i ne slusaju muziku jer im sve zvuci jednolicno. http://en.wikipedia.org/wiki/Amusia
Ostali mogu razviti dobar tkz. relevantni sluh i dosta napredovati ali zahteva ozbiljnu posvecenost i rad na sebi, a rad na sebi i ulaganje u sebe je najisplatljivije ulaganje ;)
Zato mnogo je vazniji odnos prema muzici, stanje svesti i doza samokriticnosti kod individue od toga da li ume da prepozna notu cim je cuje ili mora da je potrazi na instrumentu da bi je sam odsvirao. Ako postoji predispozicija za bavnjenjem muzikom, bez obzira koliko godina osoba imala, ja je ne bih odvratio od takve namere da pocne da stvara muziku (ako postoji ono sto sam gore napisao, ljubav i potreba za izazavanje kroz muziku). Covek je postavio pitanje vezano za muzicku teoriju i to je za pohvalu, jer mnogo je njih danas koji uopste ne zele da nauce klasicnu teoriju, a moje licno uverenje i iskustvo je tako pokazalo da teorija ustvari veoma znaci, narocito psiholoski jer ljudi imaju potrebu da sve definisu i verbalizuju recima, i to utice na samopouzdanje kada znamo i razumemo sta radimo kroz definisana pravila.
Samo ja kada se stritkno vodim pravilima i teorijom, to izgleda kao na ovom video klipu koji je postavio Psionic, vidim kako gusim svoju inspiraciju, ali kada je na slobodi poznavanje teorije samo dodaje jos veci gas ;)
Ulaganje u sebe je najisplatljive ulaganje, a to zahteva posvecenost, a zahvaljujuci internetu informacije su danas lako dostupne. Bitan je samo dobar pristup, imati viziju...
I sa diskusje o izradi melodija za house i edm muziku dosli smo do klasike i Mocarta iako se teorija naravno moze primeniti na sve zanrove, u modernoj muzici sve je dosta svedeno i uglavnom jednostavno i svako ko zaista zeli da uci i napreduje i zatim napravi nesto dobro to i moze uciniti ;)
Zato neka pocne od osnovnih stvari ucenjem i primenom muzicke teorije i kroz rad na svojoj muzici ce eventualno prositiri svoje vidno polje.
psionic
02-01-2014, 12:59 PM
@DzoniPFC
Slazem se sa jednim delom svega sto si napisao, ali ima nesto sa cime se i ne slazem.
Prvo - apsolutni sluh i mogucnost da se napamet pogodi ton, se vezba i uci. Retki se rode sa time (zaista retki) Onaj koji ima relativan sluh, to ce brzo nauciti, ali onaj ko ga nema - tesko. Sa relativnim sluhom, covek se rodi, tj ima predispozicije, talenat, kako god i lakse mu je da shvati teoriju koju uci. Nema problema da raspozna da li neka melodija moze ili ne moze, da li se uklapa ili ne. Ali sluh, kao i bilo koji drugi talenat se vezba, uci i unapredjuje tokom zivota.
Evo primer iz mog zivota: imao sam druga koji je isao u neku skolu gitare. Isao je godinama - svo vreme, od 1 razreda do 8 osnovne. Na kraju mi je svirao "lambadu" - koja mu je valjda bila neki diplomski. Sve note su imale isto trajanje, sve je bilo sacuvaj boze - jedva prepoznah da je to tema iz lambade. Uzeo sam gitaru, jedva znajuci kako uopste da proizvedem odredjeni ton - odsvirao sam je u jednom pokusaju, bez predhodnog uvezbavanja i nikada pre toga nisam ni pokusao da je sviram. Ja sam inace imao sam klavijaturu i nisam nikad isao na kurs ili u skolu... Naravno, on je rekao da nema pojma sta ja to sviram i tako smo mi mogli do sutra. Nije cak ni cuo sta to ne valja u njegovoj svirci...
Mozda sam se lose izrazio: u 20 godina covek moze da krene da se bavi time, opet, mozda neko nije mogao ranije, imao je nepodesan splet okolnosti u zivotu, najzad je shvatio da treba da svira i da se muzicki izrazi. Ali - cudno je da neko ko to nosi u sebi, tek u 20. godini dobije zelju da se izrazi. Nije nemoguce, zavisi od niza faktora, ali u principu, komponovanje je vrlo kreativno zanimanje i covek to radi iz potrebe da sebe nekako izrazi emotivno ili kako god... A ti ljudi koje znas sa akademije - njima je kreativnost i sve ostalo ubila upravo ta teorija, bar su meni isti takvi to govorili... Kazu - zavrsis akademiju, a onda sve zaboravis i kreni da se bavis muzikom.
Sto se tice teme - eto npr - uzeo sam ovaj trek i pustio. Cuo sam da mi prelaz nesto ne stima, a onda uzeo da vidim kako bih ja to uradio. "Dekodirao" sam tonove po nazivima i onda predlozio skok u E-mol. Dobro, ne mogu svi isto misliti i isto osecati, ali eto - probajte slobodno pa vidite sami sta bolje u ovom slucaju zvuci posle C-dura: E-mol ili F-mol...
To naravno ne znaci da covek nema sluha i da ne treba da radi muziku, ali sumnju svih nas je izazvala uopste ta nesigurnost u originalnom pitanju: kako uraditi melodiju.
Dushan_S
02-01-2014, 01:02 PM
Uvek me zbunjuje kad se u nekoj pri?i pojavi u bilo kom obliku spominjanje "potrebe za teorijom" ili ?ak "?tetnosti" teorije. Teorija nije nastala pre muzike. Ona je nastala na osnovu razumevanja muzike, na osnovu onoga ?to je logi?no i zvu?no prijatno, da bi omogu?ila zapisivanje muzika, sistematizaciju, br?e u?enje i ovladavanje itd. Kad neko ka?e da je teorija ograni?avaju?a, to je kao da neko ka?e, "Ne mogu da automobilom odem gde ja ho?u jer me je teorija ubila... I?ao sam u auto ?kolu i sada zato mogu da se odvezem samo na mesta gde sam se vozio sa instruktorom".
Deo razloga le?i u tome ?to biti muzikalan, imati talenat za sviranje i izvo?enje, kao i odre?ene sposobnosti na instrumentu, nije isto ?to i biti kreativan. Naravno da neko mo?e postati dobar kompozitor i autor bez teorije ali to je zapravo zato ?to mu talenat omogu?ava da instiktivno, bez namere, "ose?a" pravilnosti i logiku kompozicije, iste one koje teorija opisuje. Tako?e, talenat mu mo?e omogu?iti da se poigrava sa tim pravilima i iza?e van njihovih granica. Niko ne?e postati manje kreativan zato ?to nau?i teoriju, kao ?to niko ne?e postati dobar autor ako pro?ita knjigu "kako napraviti hit". Ali lak?e je kad ?ovek zna teoriju, to je sigurno.
psionic
02-01-2014, 01:11 PM
Potpuno tacno, to i ja nekako pokusavam da kazem - teorija sluzi da objasni muzicke zakonitosti.
77ari
02-01-2014, 01:51 PM
Ja teoriju ?elim znati iz razloga jer ja ne znam kako da svoju ma?tu prenesem u zvuk. Prvi put kada sam krenuo ne?to raditi s muzikom to je bilo u programu Virtual DJ prije par godina, onda sam prestao s time jer sam i?ao isprobati druge poslove (jednostavno nisam znao ?to u ?ivotu ?elim), probao sam sve od web dizaina, do web programiranja, i razne poslove s računalom. Onda sam se opet vratio na virtual dj, pa sam opet odustao i tra?io dalje, na kraju sam se vratio na produkciju. U virtual DJ mogu napraviti dobar mix, nije neto ekstra ali nije ni lo?e.
Produkcija mi se sviđa jednostavno jer svoju ma?tu mogu prenjeti u zvuk, melodije mogu krenuti raditi ali nakon nekog vremena se izgubim, bude ljepo sve i onda mi se dogodi da negdje pretjeram, ili bude premalo nečega.
Smatram da se s teorijom budem lak?e nosio s tim problemima.
Svi ka?u da se teorija mora zaboraviti kada radite, ali onaj tko zna teoriju i kada je zaboravi on podsvjesno radi po nekim pravilima. To je kao u nekom sportu dok ste na terenu ne razmi?ljate previ?e ?to ste radili na treningu jednostavno instiktivno radite ?to mislite da je dobro, a va?a podvjest se brine za va?u tehniku dok radite ne?to.
vakatt
02-01-2014, 03:11 PM
Ja ovdje vidim tipican problem zelje za "instant znanjem". No posto nesto nemam previse strpljenja da sad o tome teoretisem evo jedan jednostavan savjet za momka koji je postavio pitanje/temu a koji on vjerovatno nece poslusati :)
Dakle dragi 77ari , ako sam ja dobro shvatio ti imas tu neku klavijaturu a i kompjuter i zvucnike, pusti neku muziku koju volis da slusas (nije bitno jel edm pop ili nesto trece bitno je da je ti volis) i uzmi da svirkas pomalo na toj klavijaturi uz tu muziku. I onda kad ti dosadi ti malo prosetaj/odspavaj/odmori pa opet ponovi proces. I tako svaki dan po nekoliko sati.
Ako ti je ovo dosadno da radis onda ti nisi "talentovan" za ovu rabotu pa idi dalje i trazi nesto drugo sto te zanima.
Ako ti je ovo zanimljivo ali posle par mjeseci gorenavedene "terapije" i dalje budes imao potrebu da na forumu postavljas pitanja tipa "kako da napravim melodiju" opet je zakljucak da nisi "talentovan" ali to ne znaci da trebas da trazis drugu rabotu, dosta je u ovom polju ljudskog djelovanja ovih "netalentovanih". ;)
A ako ti posle tih par mjeseci neke stvari budu jasnije onda super :) , i zapamti da je u "bavljenju muzikom" na ovaj ili onaj nacin (a ima ih raznih) uvjek najbitnije slu?anje. Ko je naucio da svira a nije naucio da slu?a ni?ta nije naučio.
77ari
02-01-2014, 09:44 PM
Ukratko trebam odabrati pjesmu i svirati uz nju.
A ?to se tiče sviranja klavira, sku?io sam da se trebam jako skoncentrirati i čitati note i svirati ih. Jedino bi mi trebalo dosta vremena da se ispraksiram za sviranje. Ali to me ne spriječava da sviram uz neku pjesmu, kada sviram uz pjesmu onda radim po sve po sluhu.
DaBear
02-01-2014, 11:17 PM
Po va?im komentarima mogu pretpostaviti da moja ?elja za produkcijom je potpuni proma?aj. To ?to mi melodije ne idu dobro se ne mo?e popraviti? Ako ne znam svirati niti jedan istrument, i nikada nisam znao ni?ta o notama, skalama i slčno svejedno bi trebao znati napraviti melodiju?
Ne znam ni?ta o notama i slično potpuno sam nov u ovome ?to sada učim, kako da napravim neku melodiju ako ne znam ni čitati note? To je isto kao da netko ne zna pisati a u glavi ima ideju za neki tekst.
Nazalost...nisi se rodio da pravis muziku. Neki ljudi (medju kojima sam i ja) se rode sa tom nekom muzikom i talentom u sebi...ja i dan danas neznam ni jednu notu niti gde je C na klavijaturi ali me to nije sprecilo da uradim dosta toga u dance muzici...Molili me ljudi da naucim note (Sloba markovic me preklinjao svojevremeno...kaze "Vrace, nije tesko...pokazacu ti sve!" A ja nisam hteo...namerno !!
Da ne pricam o ljudima kao sto su Guetta i slicni..on ne zna da svira i ne zna note ali zna nesto sto ti i ja ne znamo...OK, ja znam, alo malo losije od njega a ti bas ne znas...:D
Ali kao bas hoces da se bavis house muzikom...poskidaj puno "construction kit" biblioteka pa se lepo igraj i slazi samplove i melodije do mile volje....posle kazi da si sve sam smislio...to ionako radi 99% producenata danas !!
Samo navali !!!
77ari
02-01-2014, 11:27 PM
Koliko dugo ti je trebalo da sam iz prve napravi? neku melodiju? Ne vjerujem da si ba? odmah čim si upalio program da si napravio melodju.
EDIT: Ja kada napravim melodiju ona ne bude ba? "pre dobra", ima smisla ali nije posebna.
vakatt
03-01-2014, 12:11 AM
Koliko dugo ti je trebalo da sam iz prve napravi? neku melodiju? Ne vjerujem da si ba? odmah čim si upalio program da si napravio melodju.
EDIT: Ja kada napravim melodiju ona ne bude ba? "pre dobra", ima smisla ali nije posebna.
Evo 5 strana ovog topika ljudi pokusavaju da ti objasne da se muzika/melodija ne pravi "u programu" nego u tvojoj glavi. A prenosenje iz glave na papir/instrument/program je zanat ko i bilo koji drugi koji se savladjuje vjezbom, neko brze a neko sporije.
P.S. ja se potajno i nadam da je ona Psionic teorija o nekom starom forumasu koji iz dosade troluje stvarno istinita, jer drugacije ne znam kako ovo da protumacim :rotfl:
NIelectroy
03-01-2014, 12:48 AM
Sva ova pitanja me podsecaju na ovu reklamu:
<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/9hfBv6Rn1tw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Bockie
03-01-2014, 12:57 AM
Koliko dugo ti je trebalo da sam iz prve napraviš neku melodiju? Ne vjerujem da si baš odmah čim si upalio program da si napravio melodju.
EDIT: Ja kada napravim melodiju ona ne bude baš "pre dobra", ima smisla ali nije posebna.
Prvo da zamolim članove da poštuju novog člana!
(khm..)
Vidim da se baviš net advertising-om. Ili taj mail koristiš za to... ok.
Imaš 17 godina...ok.
Zagreb...rasad kvalitetnog zvuka i osoblja za isti! Sjajno, imaš odlične elementarne preduslove, dostupnost medija, opreme, ljudi, zbivanja...
E sad...
Šta si do sad radio sa muzikom i uopšte...imaš li kakve opreme, daj opiši, lakše ćemo ti svi pomoći...
Znaš, kad ovako uletiš sa nekim banalnim stvarima...prirodno je da ljudi malo "tvrđe" reaguju, pogotovo što ima spamera, raznih dokonih ljudi...
Pa ako očekuješ malo pomoći, ipak oduži nam se sa malo iskrenosti...:wink:
Bez veze je da upadneš na bilo koji forum u tom stilu..."ej , kako ja da budem mega kralj?"...
Hajde lepo opet:
Imaš li opremu?
Koju?
Šta si radio do sad?
Da li si radio?
Slušaš šta?
Želeo bi šta?
Nije strašno, samo lepo reci...
Prvi u ti reći sve što mislim da je dobro da znaš, ili bar uputiti na nekog ko može pomoći!
psionic
03-01-2014, 01:06 AM
Ja sam mu odmah lepo rekao komentar u vezi svega toga: ako ima problem kako da exportuje ideju - tu smo da pomognemo. Ako ima ideju, lako cemo za ostalo...
Niko nije spamovao, naprotiv. Ako neko nije talentovan za fudbal (kao ja na primer), a hoce da ga igra i krene da trenira kao klinac (kao ja na primer) proci ce mnogo ruzan put poraza i neuspeha... Ne treba mu to u zivotu. A mi smo pokusali da mu damo smernice da sam moze da vidi jeste li ili nije za to sto hoce da radi. A i taj elektro stil, sabloncina je to teska, nema tu mnogo filozofije. Vise se svodi na tehnicko znanje rada u nekom softveru, nego na muziku.
Bockie
03-01-2014, 01:11 AM
Ja sam mu odmah lepo rekao komentar u vezi svega toga: ako ima problem kako da exportuje ideju - tu smo da pomognemo. Ako ima ideju, lako cemo za ostalo...
Niko nije spamovao, naprotiv. Ako neko nije talentovan za fudbal (kao ja na primer), a hoce da ga igra i krene da trenira kao klinac (kao ja na primer) proci ce mnogo ruzan put poraza i neuspeha... Ne treba mu to u zivotu. A mi smo pokusali da mu damo smernice da sam moze da vidi jeste li ili nije za to sto hoce da radi. A i taj elektro stil, sabloncina je to teska, nema tu mnogo filozofije. Vise se svodi na tehnicko znanje rada u nekom softveru, nego na muziku.
Čekaj, ok, ali čovek je mlad, polako...razni strahovi i mećave su u glavi... Dovoljno je, kad uzmeš današnje generacije, to što je uložio trud da nađe forum i pita.
Moramo biti konstruktivni. Ja sam sa 17 ušao u "veliki" studio da snimam...nisam znao gde je levo...no današnji klinci su drugačiji...samo u odlukama više preovađuje strah i nepoverenje, pre svega u sebe, pa i okolinu. Sve podcenjuju, jer ne cene ništa, pa i ni sebe toliko...
Sinko, pitaj slobodno, ali uveri nas u tvoj problem...!
Dakle, žašto da ti pomognemo?
DzoniPFC
03-01-2014, 01:14 AM
Malo pocinjem da verujem da je mozda ipak fake profil u pitanju ali ok :)
77ari
03-01-2014, 01:17 AM
Od opreme imam. M-Audio Oxygen 49, Slu?alice superlux 669, PC, Alberton live 8 (imam update za 9) ali koristim crackirani FL studio 11 jer sam se naučio na FL studio.
Do sada sa radio u Virtual Dj i i?lo mi je dobro malo su zezali prijelazi ali to bi svladao (u virtual DJ nisam radio ne?to pre dugo mo?da malo vi?e nego u FL), ?to se tiče produkcije krenuo sam tek nedavno i radio sam po nekoliko tutoriala tipa kako napraviti house beat, elektro beat, techno itd..
Slu?am house, electro, techno, trance, dubstep, pop, rok, rep, country i sve ?to je slično tim stilovima.
?elio bi biti Dj/producent.
?to se tiče melodija vi?e me zeza to ?to ne znam napraviti zvuk koj ?elim. I ako poslo?im note kako treba boja zvuka nije dobra (ne znam kako da objasnim), raspola?em samo zvukovima koje nađem u nexusu, massivu (u massivu znam napraviti neke svoje zvukove) i jo? nekoliko VST-a
Znam dosta dobro kombinirati stvari, kada jednom čujem za ne?to i kada vidim kako se to radi budem znao i sam napraviti to i budem znao kombinirati.
Bockie
03-01-2014, 01:26 AM
Bravo!
Hvala ti što si izdržao "napad"...! To je jako važno.
E sad, ja nemam dodirne tačke sa zvukom o kom pričaš, te u tom smislu prepuštam palicu većini koja to radi...
Ono što sigurno odmah mogu da kažem je sledeće:
Ti ne znaš šta radiš!
E sad...zašto...?
Ti to ne čuješ!
Ok, možda su te sluške koje imaš zaista korektne u ceni (>30€)...ali one su samo info. Dakle njihov najači "feature" je što uopšte rade!
MORAŠ doći do "iole referentnog" zvuka. Dakle, da kad nešto radiš...to zvuči manje-više slično gde god da pustiš.
Može se i na tome to naštrebati, ali uz jako puno muke i realno više štete.
Dakle, a mene će da napljuju, ali poštedećeš se 4-cifrenih troškova, i majstora...ZA SAD...uzmi "ozbiljne" slušalice...dakle pričamo o iznosu od oko 150~ak eura.
Dalje, ja kad sam počinjao...nabavim program (midi-editor) Voyetra...staro jako...preko drugara...pa na CD... ...vidi, danas je lakše doći do uranijuma...!
Ti imaš većinu toga dostupno na par klikova i željom za tim.
Pre sluški...vidi jel imaš želju! Sluške ćeš lakše...
77ari
03-01-2014, 01:37 AM
Sada kada smo kod slu?alica, ja neke stvari ne čujem, uglavnom prepoznajem lo?e i dobro, između ni?ta. Npr kada radim s compressorom ja ne čujem ?to se događa, kod reverba čujem samo kada ne?to malo vi?e "pojačam".
Do danas sam razmi?ljao o monitorima i zvučnoj kartici. A sada sam totalno zbunjen, ne znam imam li na kraju sluha ili su mi slu?alice problem?
Bockie
03-01-2014, 02:08 AM
Sada kada smo kod slu?alica, ja neke stvari ne čujem, uglavnom prepoznajem lo?e i dobro, između ni?ta. Npr kada radim s compressorom ja ne čujem ?to se događa, kod reverba čujem samo kada ne?to malo vi?e "pojačam".
Do danas sam razmi?ljao o monitorima i zvučnoj kartici. A sada sam totalno zbunjen, ne znam imam li na kraju sluha ili su mi slu?alice problem?
Nisu samo slu?ke ili slu?anje krivac tome.
Ali imanje korektnog slu?anja je u dobrom delu preduslov za sticanje uslova da se čuje ?ta se "de?ava".
Uvek je dobro imati i "dobro" i "lo?e" ozvučenje, pa sačuvaj te slu?ke kad nabavi? neke bolje. Za upoređivanje.
"kartica" je manji problem. Ne ula?i u to sad.
Monitori da, ali samo uz zvučnu izolaciju (?to ko?ta ozbiljno ako se ozbiljno radi), a i monitori su bacanje para ispod jake 3 ili 4 cifre....
Sve to pre, mogu da pokriju slu?ke. Da se ne ponavljam....:wink:
psionic
03-01-2014, 02:51 AM
Mislim da mesate babe i zabe ovde... Boki, krenuo si od zvuka, a pitanje je bilo - kako da izradim melodiju, zar ne ? Zanima ga neka muzicka teorija, koliko sam ja shvatio, da bi dobio na kraju neku melodiju koja je dopadljiva, smislena, uklopljena i tako dalje...
Problem komponovanja je totalno drugacije prirode od problema zvuka.
Slusalicama moze i te kako da cuje sta radi, ako je poenta da sastavi neku pesmicu, bilo kog zanra. Ideja, kompozicija i ostalo... Ne zanima ga reverb i kompresor u tom stadijumu stvaranja. Tek kasnije, kada se ideja razradi, moze da se pristupi odabiru pravih zvukova, efekata i slicno. Svako doduse ima svoj nacin rada, ali pogresno je krenuti od monitoringa, ako zeli da nauci kako da sklopi neku melodiju - i to je ono o cemu pricamo svi redom ovde - ako moze i ako ima talenta, sklopice je i u glavi, zvizducuci tonove (moze i u diktafon, znam neke koji tako beleze svoje ideje)
Medjutim, taj elektronski zvuk - objedinjuje oba ova sveta, jer se u isto vreme rade obe stvari. Ne mozes dobiti gruv, ako krenes sa tankim i neinspirativnim zvukovima, to stoji. Opet - ako radis neki dopadljivi hook, moras ga iskomponovati kako valja, tu nema foliranja. Dakle - ako promasis temu sa melodijom - sa hookom (dobar hook para vredi), ne vredi ti dalja tonska obrada pesme.
Pitanje je: kako to njemu tonovi zvuce nabacano, sta to znaci ? Jel u smislu kvaliteta zvuka, ne svidjaju mu se "boje" koje koristi, kako izlaze - ili mu se uopste ne svidja melodija koju napravi ?
Vratio bih se na klip koji je postavio: uvodni deo je super, nista losiji od gomile hausa, ali nastavak bi trebao da ide drugacije. Ako je sam smislio tonove (dobro ajde, nije neka "oda radosti", ali to je klasicni trance-dance) i nije bilo copy-paste - onda, mozda ipak ima neke osnove, trebao bi da sastavlja melodije po nekom svom osecaju (ako ti osecaj kaze da sve "pashe" jedno s drugim, ne zanima te druga teorija), pa da ih "producira" (miks, reverbi i sl), pa onda lepo postavi ovde da svi cujemo.
Samo prvo odluci sta ti ustvari skripi - sound ili sama melodija ?
darkstar
03-01-2014, 03:05 AM
Ljudi, ova cela tema i svi ucesnici u njoj su moja imaginacija izazvana buretom laskog koje su mi drugari doneli za novu godinu, right? Ovo ne postoji ovo sam ja umislio zar ne?
psionic
03-01-2014, 03:06 AM
Ljudi, ova cela tema i svi ucesnici u njoj su moja imaginacija izazvana buretom laskog koje su mi drugari doneli za novu godinu, right? Ovo ne postoji ovo sam ja umislio zar ne?
Haha.. vaistinu... :D
Jbg, ubi dosada ovih par dana u kuci... Nekad treba i raditi nesto korisno...
Bockie
03-01-2014, 08:58 AM
Da, ali i za melodiju treba da zna ?ta radi.
Da bi znao...Mora i da čuje...vidi? da dete ne razlikuje jasno količine kompresije...reverba...
spdif
03-01-2014, 01:02 PM
moj prvi profil ste zauvjek banovali.a ovome :banghead: odgovarate.......??????
banujte mi i ovaj profil......neam sta vise da radim na ovom forumu....
spartakus
03-01-2014, 01:29 PM
Veliki pozdrav forumashi.77ari hteo bih da. Ti dam jedan predlog probaj.da.uradish neki rmx npr loaduj midi file u bilo koju platformu i pocni da dodeljujesh instrumente,kada oh dodelish pokushaj da pogledash kako.su neke.melodije odsvirane,upamtish raspored nota,pa malo marko.tajcevic(osnovna teorija muzike),pa probaj sam na oksigenu da ponovish isti akord,pa.ako treba i 10puta probaj dok ne nabodes.takodje mozesh da pogledash i drum sekciju na tom midi filu(koji.sam spomenuo).jako je.bitno da se naoruzash strpljenjem..
77ari
03-01-2014, 01:36 PM
Problem je u tome ?to radim melodije od 2-4 note koje sviraju od jednom.
Pa mi se događa da nakon nekog vremena melodija postane dosadna.
Ako probam napraviti ?ivlju melodiju onda mi se događa da na tom mjestu gdje ?elim da bude ?ivlja ispadne lo?a. Npr stavim notu vi?e i cijela melodija bude pre visoka, ili ako stavim ni?u onda bude pre duboka.
Evo jedan primjer. http://www42.zippyshare.com/v/29907923/file.html
Ako stavim da ta melodija traje du?e onda bude dosadna. A kod boje zvuka je problem ?to ne čujem puno dok radim oko toga.
psionic
03-01-2014, 02:13 PM
Pa vidis da covek pita najuljudnije i najnormalnije... Nije podigao ton niti je nekog isprovocirao ni posle sto poruka na koje bi neko drugi vec popizdeo... Dok god je covek u granicama normalnog ponasanja, nema razloga da mu ne odgovaramo. Ionako smo dokoni, ionako forum sluzi da caskamo, zar ne ?
awacs
03-01-2014, 04:59 PM
Hehe, naravno da ti je svejedno da li će ti banovati @spdif profil ili ne, po?to si već otvorio novi :)
Pozdrav,
Vasa
peroni_di_bulina
04-01-2014, 05:03 PM
cao i pozdrav svima...
moj prvi 'post' na forumu, evo nadam se da ce pomoci...nekome, nekako...naime, par dobrih vjezbica za 'treniranje sluha' o kojem se dosta kucalo na ovoj rubrici :)
pa eto skladno s'tim...
http://www.teoria.com/exercises/ne.php
baj d vej, da pohvalim forum onako generalno...odavno sam trazio nesto domace sa ovakvim sadrzajom...poz i citamo se,
peroni
Problem je u tome ?to radim melodije od 2-4 note koje sviraju od jednom.
Pa mi se događa da nakon nekog vremena melodija postane dosadna.
Ako probam napraviti ?ivlju melodiju onda mi se događa da na tom mjestu gdje ?elim da bude ?ivlja ispadne lo?a. Npr stavim notu vi?e i cijela melodija bude pre visoka, ili ako stavim ni?u onda bude pre duboka.
Evo jedan primjer. http://www42.zippyshare.com/v/29907923/file.html
Ako stavim da ta melodija traje du?e onda bude dosadna. A kod boje zvuka je problem ?to ne čujem puno dok radim oko toga.
Izgleda da se ti zbilja ne ?ali?. Mislim da ti je jedini korisni savjet, ako to zbilja tako jako ?eli? (a puno ih je koji "?ele"), mora? sku?iti da ti onda to mora bit i prioritet u ?ivotu. I već sam jednom u ovakvim temama citirao svog profesora: "Sve ?to znam, sam sam naučio. A toga je malo". Znači ovakvim filozofiranjem neces daleko doci, nego rad rad rad (i tako je u svemu). Ako ti netko ne?to ka?e, vjeruj mi neces to nikada razumjeti. Ako sam rje?i? problem, napravio se 10x vi?e nego ?to misli?. Ostavi se tipkanja, sviraj i jednom će i dobro zazvučat. A i nisu ti toliko stra?ne melodije, čuo sam i gorih
77ari
04-01-2014, 10:58 PM
Hvala na savjetima, melodije su mi se pobolj?ale. Nisu sada savr?ene ali su bolje. Moram priznati ova 3 dana koliko sam na forumu ubio sam se od rada.
HrastProgrammer
05-01-2014, 08:17 AM
Hvala na savjetima, melodije su mi se pobolj?ale. Nisu sada savr?ene ali su bolje. Moram priznati ova 3 dana koliko sam na forumu ubio sam se od rada.
Tako i treba :thumbsup: Od svih savjeta i "savjeta" koje si ovdje dobio najbolji je: Raditi, raditi i samo raditi :wink:
spartakus
05-01-2014, 08:24 AM
Pored tog rada i rada ja bih preporucio da polako izlistash ceo forum,sve sto hocesh je vec neko probao i ovde ima more korisnih informacija(ja to svakodnevno radim).,.pozz
alfom
05-01-2014, 10:10 AM
... i jo? ne?to :
"izrada" melodije nije izrada vijaka u revolver - NC kopir automatu. :)
U principu, kako god poslo?i? tonove (pa makar bio i jedan jedini) "izradio" si melodiju. A ono za ?ta pita? zna veoma mali broj ljudi koji se bave muzikom. Ili to ima? ili nema?. Ne obziri se na ono ?to je dnevno bombardovanje kroz medije, da bi ti to bilo poređenje. Čak i da zavr?i? sve ?kole ovog svijeta koje bi bile imenovane kao 'odsjek - komponovanje', ako to nema? u sebi, sve je badava. Ali ako ne poku?ava?, ne proučava? i ne trudi? se, nikada neće? niti saznati da li si makar talentovan kao kompozitor, ili ne.
spdif
05-01-2014, 12:48 PM
Hvala na savjetima, melodije su mi se pobolj?ale. Nisu sada savr?ene ali su bolje:banghead::banghead::banghead::banghead::bang head::banghead::banghead::banghead::banghead::bang head::banghead::banghead::banghead::banghead::bang head::banghead::banghead::banghead::banghead::bang head::banghead::banghead::banghead::banghead::bang head::banghead::banghead:
Dushan_S
05-01-2014, 03:47 PM
Ja sam prili?no siguran da vas sve neko troluje, (i to prili?no kvalitetno, pazi da ne pretera) i da je ovo neko sa foruma pod drugim nick-om, al ajd. :)
Bockie
05-01-2014, 05:09 PM
Ja sam prili?no siguran da vas sve neko troluje, (i to prili?no kvalitetno, pazi da ne pretera) i da je ovo neko sa foruma pod drugim nick-om, al ajd. :)
Da, znam, Tajsam je...
Pobegao im je, vidiš da ima avatar Vrapče, samo me više mrzi, sve se nadam da će ga tegobe proći, da mu neko staviti drogu u kokain da se malo smiri, dosadno je...:cry:
ON topic, mislim da je ovde sve jasno čoveku koji je počeo thread, sve ispričano i to je to.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.