Log in

View Full Version : Slu?alice za gitarsku svirku

markolakicevic
28-12-2013, 11:20 PM
Pozdrav

Trenutno nemam mogućnosti da sviram gitaru preko monitora ili gitarskog pojacala, zbog privatnih razloga ( brat radi treću, kom?ije nervozne.... ).
Jako se malo razumem u slusalice, te trebam va?u pomoć.

Sviram preko simulacija poznatih pojacala ( nemam kintu za kvalitetnog lapasa ). Imam neku kinesku plastiku trenutno ( hama za 500 dinara kupljena ) i nikako ne mogu da osetim osećaj za "feeling" .

Razmisljam o većim slusalicama, koje bi prekrile usi i izolovale me od spoljnih zvukova.
Znam da zvuk pravog kabineta ne mogu postici, ali me zanima da li ima nekih studijskih slusalica koje bi mi donekle dale osećaj pravog gitarskog kabineta?

Hvala unapred na svim sugestijama.

Moritz
29-12-2013, 07:53 AM
AudioTehnica ATH M 50 (nisam 100% siguran da sam tacno napisao model ali bi trebalo da je to to)...cena do 150 eura. Bices prezadovoljan a i brat i komsije ;)

alfom
29-12-2013, 12:16 PM
... a i mo?e biti da i Bockie ima jedne od tih.
ali, da te upozorim na kori?tenje slu?alica umjesto monitora ; i to za el. gitaru i niz procesuiranih modernih zvukova :
PAZZZZIIII !!!! da ne bi ostao bez sluha.
I jo? ne?to : u zatvorenim ?koljkama se u prvih pola sata u u?ima stvara i do 400 X vi?e bakterija. Pa tako. :)

Bockie
29-12-2013, 03:59 PM
Da...ATH M50...su brutalne, sad im je cena odlična, bile su oko 180...sad su 150.
Koristim ih godinama, nemam monitore, i koristiću ih još dosta. Mislim da su superiorne čak i u odnosu na modele do 250€ drugih proizvođača, evo, smem da tvrdim.

Realno, ako je to jedini razlog, dakle vežba gitare, može i neki jeftiniji model, već od AKG K44, K55 i slično - 30-40€, Može Beyerdynamic, ima sad jeftinu seriju isti rang cena...
A ima i Audiotehnika svoje povoljnije modele, koji isto odlično rade u rangu cena...M40fs...~70€, čak bi to bio moj izbor u tom tvom slučaju i to je sasvim zadovoljavajuće, kvalitet izrade je sjajan....

Poslušaj pred kupovinu, uzmi one sa najboljim midlom koji ti se učini udoban za uvo...

Medicina:

Tačno je to za bakterije, da stvaraju se. Dalje, ušna mast (Cerumen) je najjači prirodni antibiotik. Može se čak koristiti za uklanjanje bubuljica sa drugih delova tela. Veći problem je kontaktna površina jastučića na sluškama, ako ih nosi neko drugi, obavezno ih treba dezinfikovati, najviše zbog gljivica koje se mogu preneti, izazivaju džib i svrab.

Šanse za sve ovo su na nivou statističke greške.

Decibeli uništavaju sluh a ne blizina ili odaljenost zvučnika. Dugotrajno slušanje na 90-100 i više decibela je veoma štetno, bilo da su sluške, zvučnik , bubanj, kosilica ili bilo šta glasno. Treba obratiti pažnju. Sluške su ISTO štetne koliko i bilo koji od pobrojanih elemenata.

markolakicevic
29-12-2013, 04:41 PM
Hvala vam na informacijama. Definitivno cu pogledati te modele i cekati priliku da ulovim dobrog polovnjaka.

Imam samo jos jedno pitanje.
Naime, gledao sam sinoc razlike izmedju otvorenih i zatvorenih slusalica.
Po mom mi?ljenu zatvorene su puno bolje za mix, ali me kopka jedna karakteristika otvorenih.
Koliko sam shvatio otvorene slusalice daju osecaj da zvuk dolazi "spolja" a ne "iz glave" kao sto je slucaj kod zatvorenih.
Posto cu iskljucivo gitarski zvuk slusati, mozda će mi otvorena varijanta dati osećaj da zvuk dolazi spolja ( iz kabineta ).
Zvuci malo morbidno i sumnjam da je istina, ali bih voleo da cujem va?e mi?ljenje.

Pozdrav

Bockie
29-12-2013, 04:48 PM
Otvorene služe da pored zvuka sa samih sluški, čuješ i još nešto spolja. (Ostatak benda, monitore i slično.)

Zatvorene služe da zadrže zvuk unutar slušalica, da nema (da značajno umanji) "preslikavanja" na mikrofon npr, i da umanje spoljni zvuk.

Postoje i neki tehničko-konstrucioni elementi.

SVE drugo su floskule!

Sima Strahota
13-01-2014, 07:46 PM
Definitivno nesto jeftino al da ne bude bas njesra. Gorepomenuta AKG K serija je ok. Nisu skupe. Nemoj da se mlatis da kupujes skupe sluske za gitaru. Sta god da kupis, nece da se cuje kao da gitara dolazi iz kabineta. Tacka.