Log in

View Full Version : Mac Pro

sRce
19-12-2013, 03:11 PM
Od danas u prodaji...

http://store.apple.com/us/buy-mac/mac-pro

Khan
19-12-2013, 10:34 PM
Samo bih se plasio da mi ne izleti kroz prozor i nestane u oblacima, inace je cool.

Synclavier
20-12-2013, 12:00 AM
Uhhhh, ne znam... :rolleyes:

Da smo u nekoj "totalno wireless" eri, sve bi mi ovo bilo super. 8-)

Ovako, uz sve novotarije, unapredjenja i super performanse, kad zamislim kako gomila kablova viri iz ovog taburea - nije mi dobro. :(
Definitvno ce mi trebati jos neko vreme da se naviknem na ovaj dizajn, pogotovo sto su sve ostale dostupne periferije dizajnirane u potpuno drugacijem maniru i sa ovim nemaju, ama bas nikakve dodirne tacke. Bilo bi neuporedivo lakse i lepse kada bi dizajnerski sve bilo zaokruzeno.

A, to cemo, cini mi se, jos pricekati... :cry:

Sky Net
20-12-2013, 12:14 AM
Potpisujem sve sto je rekao Synclavier. I da jos nadodam, da ne osporavajuci kvalitet ove sprave - za mnogo manje para se moze sastaviti konfiguracija i bolja od ove. Ali, to je ipak Apple :wink:

LACKY
20-12-2013, 01:52 AM
Uvek se moze kupiti za mnogo mnaje para automobil korisniji pa i bolji od Rolsa. Ali oni koji voze Rolsa to nezanima.

Synclavier
20-12-2013, 02:32 AM
Uvek se moze kupiti za mnogo mnaje para automobil korisniji pa i bolji od Rolsa. Ali oni koji voze Rolsa to nezanima.

Istina. :D

Ipak, na tom Rolsu, sve je zaokruzeno, od sedista i tapacirunga do radkapni i znaka na hladnjaku. Da ne spominjem, u kakvoj kuci zivi i kako se oblaci neko ko se u njemu vozi.

U slucaju nove Mac Pro masine, ja tu zaokruzenost i sofisticiranost dizajna, imajuci u vidu sve dostupne periferije i njihov nacin koriscenja i povezivanja, i pored najbolje volje - ne vidim. A, na ovom (makar proklamovanom) nivou, to bi bilo bar za ocekivati.

LACKY
20-12-2013, 09:42 AM
Pa sve je Tunderbolt. Kupis adapter na sta hocrs PCI, PCIex, video izlaz ili HDD. Doduse malo ce da kosta, ali to je to.

Sky Net
20-12-2013, 11:15 AM
Vaistinu Rols-rolejvski :D

awacs
20-12-2013, 11:27 AM

Pa da, RR sa priključnim delovima. Plug, tanjirača, drljača... sve redom :)

Pozdrav,

Vasa

AudioStorm
20-12-2013, 11:55 AM
Hm,ova divinerova masina je,uzevsi sve u obzir,mnogo bolje resenje nego ovaj novi Mac,sve u njoj radi maltene perfektno,sve komponente su minimum u ravni sa ovim Macom (ako ne i bolje),a ako neko hoce da nadogradi brzinu i performanse moze da ide sa nekim 6core motorom,evo upravo sto diviner spominje i7 3930 za koga u saradnji sa ovom SSD strukturom nema nikakvog izazova koji nece rijesti munjevito !

Plus sve banke intri,menata instalirane + dual boot :)

Moze se i Porseom stici na odrediste,i to brze nego sa Rolsom,i jos plus sa 2000 zelembaca u dzepu od razlike u cijeni ;)

Moritz
20-12-2013, 12:22 PM
Nekako imam Love/Hate odnos prema ovoj spravi...sve stoji da je to ultra mega super mashina ali kad saberem dodatne periferije ( inace vec ugradjene u prethodno izdanje desktopa) koje moram da dokupim onda mi se malo smrkne...

Na stranu to sto sam za 1300 evrica sklopio sebi i7 3930 makinu sa 32 GB 1600 quad ch RAM i nekoliko SSD-ova sto je trecina sume koliko kosta novi MacPro....

Stojim iza toga da Apple preskupo naplacuje svoj hardver i da to realno vredi mnogo manje ali opet OS je taj koji me drzi za Apple...tako da u tom svetlu Divinerove mashine imaju itekako smisla.

BlasterMaster
20-12-2013, 02:06 PM
mene je jedino po pitanju funkcionalnosti zadivilo ovaj Thunderbolt 2 koji navodno daje up-to 20Gb/s :shock: i plus sto moze da poveze na svakom po 6 periferija u dejzi chejnu... sad ne znam dal postoji neka brza konekcija ali 20 giga u sekundi je u svetu racunara "realtime" :rotfl:
a po pitanju dizajna samo me je onako prijatno iznenadilo resenje oko hladjenja, kao uzima odozdo vazduh i predaje gore na onom otvoru... pa ako zakaze moz` da ga koristis kao neki fensi kalorifer :D

psionic
20-12-2013, 04:08 PM
Najzad je izasao... Cudno je da toliko kasne. Bila je postavljena neka najava, jos odavno na forumu, mozda i pre godinu i vise dana.

Taj "tabure" dizajn (a moze i tarabuka :) ) ima veze sa njihovim genijalno izvedenim cooling resenjem. Zapravo citava stvar hladi Xeon 6 core CPU i dve graficke karte, a opet je kompaktna. Dizajnersko resenje predstavlja jedan masivni centralni kuler oko koga se sve bazira, pa otud i takav oblik...

U vreme kad je najavljivan, bio je opaka zver, s obzirom da su se procesori sa 6 i vise jezgara tek pojavili... I dalje je mocan, ali mislim da je bilo bolje za apple da ga izbaci ranije. Ruku na srce, nije se puno toga desilo od onda u CPU svetu :(

LACKY
20-12-2013, 04:17 PM
Hm,ova divinerova masina je,uzevsi sve u obzir,mnogo bolje resenje nego ovaj novi Mac,sve u njoj radi maltene perfektno,sve komponente su minimum u ravni sa ovim Macom (ako ne i bolje),a ako neko hoce da nadogradi brzinu i performanse moze da ide sa nekim 6core motorom,evo upravo sto diviner spominje i7 3930 za koga u saradnji sa ovom SSD strukturom nema nikakvog izazova koji nece rijesti munjevito !

Plus sve banke intri,menata instalirane + dual boot :)

Moze se i Porseom stici na odrediste,i to brze nego sa Rolsom,i jos plus sa 2000 zelembaca u dzepu od razlike u cijeni ;)
Pa nije polemika sta se kome isplati vise. Ovo je taj prozvod koji jeste. I da imam vise novca nego sto imam kupio bih ga, a i ti isto tako.

alen
20-12-2013, 04:55 PM
Kad vec spomenuste Rolsa,nije zgoreg spomenuti da recimo,gde god u svetu da vam "zakaze" na bilo koji nacin i bude prepreka realizaciji vasih planova tog momenta,u roku od odmah vam stize zamensko vozilo sa gomilom titranja jajca.To je nesto sto vise vredi od gomile gvozdja.Apple mozda nije na tom nivou jer je osmisljen da bude dostupniji vecem broju korisnika od RR,ali svakako customer care je ono sto je backround apple filozofije.A i to mora da kosta.Kad zna da kosta rodbina,kad znaju da kostaju prijatelji,zene.....ma neka kosta i racunar :)

pozdrav

Cadaverous
20-12-2013, 06:25 PM
Evo i ja se malo javljam! Pozdrav svima! :rotfl:

Filip_
20-12-2013, 08:42 PM
Kad vec spomenuste Rolsa,nije zgoreg spomenuti da recimo,gde god u svetu da vam "zakaze" na bilo koji nacin i bude prepreka realizaciji vasih planova tog momenta,u roku od odmah vam stize zamensko vozilo sa gomilom titranja jajca.To je nesto sto vise vredi od gomile gvozdja.Apple mozda nije na tom nivou jer je osmisljen da bude dostupniji vecem broju korisnika od RR,ali svakako customer care je ono sto je backround apple filozofije.

Takav customer care nudi Alienware za igracki deo populacije, ali ovde mislim da bi i za to neko ko tek krece u svet igara i zeli top masinu (citaj: neko ko je jos zelenko) uzeo neki Apple usled marketinske agresivnosti.

A i to mora da kosta.Kad zna da kosta rodbina,kad znaju da kostaju prijatelji,zene.....ma neka kosta i racunar :)

Auh, ovo kod mene nije slucaj, mozda me zbog toga rodbina i smatra pomalo freak-om :D.(mozda zene pojedine...da sigurno kada se malo bolje sracunam :)).

Za prijatelje mi ne ide rec "kostaju" uopste, jbm li ga...opet odoh u offtopic...

alen
21-12-2013, 01:13 AM
Auh, ovo kod mene nije slucaj, mozda me zbog toga rodbina i smatra pomalo freak-om :D.(mozda zene pojedine...da sigurno kada se malo bolje sracunam :)).

Za prijatelje mi ne ide rec "kostaju" uopste, jbm li ga...opet odoh u offtopic...

Nis ja nisam izmislio,i pametni su rekli da nema besplatnog rucka(ili po nashki babe-dzabe) :wink: Samo ja sam misljena da su jos 'pametniji' rekli da se ne gubi vreme na razmisljanja kako da se ustedi,nego kak da se zaradi.....

Poz

spdif
21-12-2013, 02:28 AM
4000$+ treba ti pcie ekspanzija koja je $$$$:banghead:
umro jobs pa su krenuli sa Totalno konzumerskom politikom...
snow leopar je zadnji os koji nesto valja...
apple mi nije nikako jasan..upadetaju os svako 15 dana
10.6.1,10.6.2.......3....4...........5............ pa 10.7..pa osam pa sad ovaj os x mavericks.....
a opet ih realno windows 7 sve jede:grin:
a za ove novce slozim hackintosh i kupim opremu za pristojan studio....
dajte ljudi dati 4000$ za neku turbinu je suludo...
ali svaka roba ima kupca...tako i ova (nazalost)

garantiram da je ovo zadnji "mac pro"....apple ce se totalno okrenuti konzumerskim igrackama...

spdif
21-12-2013, 02:31 AM

ovaj dizajn je jedan korak unaprijed, i:piss: tri koraka unazad

LACKY
21-12-2013, 02:02 PM
10.6.1,10.6.2.......3....4...........5............ pa 10.7..pa osam pa sad ovaj os x mavericks.....

garantiram da je ovo zadnji "mac pro"....apple ce se totalno okrenuti konzumerskim igrackama...

Da suludo je za ovo dati 4000, kao sto je suludo dati i za cipele 1000, eventualno rucni sat 10 000 ili bocu vina 1000.

silicon science
21-12-2013, 04:36 PM
Da suludo je za ovo dati 4000, kao sto je suludo dati i za cipele 1000, eventualno rucni sat 10 000 ili bocu vina 1000.

Bas to..Nije mlogo kad neko kupi auto od 35 iljada i to je kao ulozena lova dobro, a za ovakve stvari je mnogo... :confused: Sa autom se slupas i pogines, a najgore sto moze da ti se desi sa ovim novim termos-kompujterom je da ga koristis za FejsBuk..
Apple kao i svaki normalan covek mrzim, al volim da ga imam i mrzim... Pre par godina sam moj voljeni Apple lap top udario pesnicom po delu gde se ubacuje cd (i skoro bespovratno ga iskrivio), jer sam embolirao od drkanja sa njime :wink:
A posle sam mu se izvinjavao i izvinjavao...
Tako da eto.. meni se dizajn dopada, uklapa mi se u namestaj skroz :) ako ga ikad kupim, sedecu na njemu sa zadovoljnim smeskom kad dodju gosti... Bice ugasen tada, jer ne bih da mi pregori...
Nikad ne bi sebi dozvolio da patim za ovakvim stvarima, i pobornik sam ideje da se jedino uz striktno ogranicene resurese, uslove i alate moze doziveti transedencija kroz umetnicko stvaranje... Ali da imam viska para kupio bi ga odma i koristio za Fejsbuk
Edit: E da, ovaj novi Apple za posao audio inzinjera.. ne znam.... radice to i vise nego sto treba... Ko ima nek ulozi.. I treba da ulozi, jer se to vrati na ovaj il onaj nacin

darkstar
21-12-2013, 04:39 PM
Sto mrzis apple ? To je alat, mozes da ga koristis ili ne :) to sto je kod nas statusni simbol, to je vec pitanje siromastva...

Imam i pc i mac. Sta je bolje? Nemam pojma. Rade mi posao i jedno i drugo.

Naravno kad imam posla.

Kad nemam, i telefon mi radi bolje od meka.

silicon science
21-12-2013, 04:57 PM
Sto mrzis apple ? To je alat, mozes da ga koristis ili ne :) to sto je kod nas statusni simbol, to je vec pitanje siromastva...

Imam i pc i mac. Sta je bolje? Nemam pojma. Rade mi posao i jedno i drugo.

Naravno kad imam posla.

Kad nemam, i telefon mi radi bolje od meka.

Mrzim zato sto moj model nema dugme da se izbaci cd, vec moram da ga molim da ga izbaci, a on kullira.. pa onda ni restart ne pomogne...Onda dobije preko pi*ke, pa postane hendikepiran u tom delu svoje arhitekture...
I onda nema frke, dosao je u posed moje supruge koja ga drugacije tretira (procesor sedi na socket-klozetu sa papuchama u bade mantilu tuzno se smarajuci u svetu dosadnog Fejsbuka, zenskih foruma o svim stvarima koje stvaraju brige zenama i BabyTV channela). Znam da mu sad fale dani kada smo jahali na ledjima Logica, sekvencirali analogne sintove i zajedno inhalirali dim od kanabisa :wink: Al sta cu mu ja sad... Izgurala ga kanta od 500 evra koja isto zeza al ne smem da je napucam, jer onda sam se sjebo. Al ne stedim sa psovkama ponekad..

DADDY Z
21-12-2013, 05:33 PM
koliko vidim 4k nije dosta za ovo čudo...cifre su bliže 7-8k a bogami i preko 10k

psionic
21-12-2013, 06:04 PM
koliko vidim 4k nije dosta za ovo čudo...cifre su bliže 7-8k a bogami i preko 10k

Pa nije bas tako... na sajtu pisu cene - tu su oko 4K ? Ili sam ja to nesto lose video...

Sto se tice pljuvanja - pogledajte prvo sta nudi. 2 PCI - E kartice, gomila rama, 6 core xeon... San svakog, pa i najokorelijeg PCjevca (taj sam). A sam CPU je preko 500evra, pa kupili ga vi za Windows ili ne. Drugo, on "trosi" ECC memoriju, daleko skuplju od ove od po 20e za 4 kila bajtova :rotfl: Dual grafika... Naravno, MAC je uvek kostao vise, al' nije da je potpuno - "porez na budale"

Sta ce ti PCI-E adapter, sta planiras da zakacis ? Mislim da ti je 2 graficke sasvim dovoljno. Audio interfejs se ionako ne kaci na PCI-E, sem ako nemas neki LYNX ili RME... Ona gomila svega sa slike koju je neko postavio gore - totalno preterivanje - to sve ne treba, jednostavno... Wireless mis i tastatura i to je to od periferija. BTW Steve Jobs je uveliko bio ziv kad je predstavljen ovaj koncept, pre par godina.

Uporedi ovo sa MASIVNIM kulerom za PC, na primer, sa dve grafike i XEON CPUom ? Jedno 10x manje (po velicini) ! Jeste da je okruglo - pa sta ? Danas je prostor bitna stavka - ljudi idu ka minijaturizaciji.

Ako je neko glavni pljuvac MACa, to sam onda uvek bio ja, ali i pre i sada potvrdjujem da je ovakav koncept ipak korak napred za MAC i ako nista, zasluzuje makar respect od mene. Ljudi i dalje voze svoju "gotov proizvod" pricu. PC istih performansi, ne bi bio ispod 1000 - 1500e - naravno, za jednog prosecnog Amera to je boranija, ali bole ga plajvaz da se pati sa tajvanskim komponentama i da instalira drajvere - mada to vec spada u pricu PC vs MAC...

DADDY Z
21-12-2013, 08:31 PM
Pa nije bas tako... na sajtu pisu cene - tu su oko 4K ? Ili sam ja to nesto lose video...
to je startna cifra...probaj da doda? memoriju,storage,mi?,tastaturu,itd...pa će? videti gde stigne?

milos
21-12-2013, 08:43 PM
Pitam se samo sta kada ti nesto rikne u njemu ... a izasao je iz garancije?
Kada neko okaci geekbench test ,sumnjam da ce 3930K OC masina pasti pred ovim Xeonom , cak mislim suprotno...
Najgore od svega je sto ce ovaj proizvod u ovoj formi (isti procesori,flash storage,ddr3 memorija) sa sitnim poboljsanjima drzati jedno 3,4 godine a i tada ce ga hvaliti da je najnaj a npr nextgen RuDAW masinu u tom periodu zamisljam sa 12 core cpu i7 na 4.8Ghz , ddr5 memorijom, flash storage 3 puta brzi , a imace i PCI-e slotove da pobodete i koji UAD ...:)

BlasterMaster
21-12-2013, 09:59 PM
nisam mogo da odolim
<iframe src="//www.youtube.com/embed/yA3CdZCbD2U" allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>

Sky Net
22-12-2013, 04:07 AM
Da se malo raspisem (nista nikome licno, niti hejterski)..Posto vidim da se uveliko objasnilo da li je ovakvo nesto potrebno ili ne, i da li bi to bio dizajnerski dodatak u kuci ili dodatak za ventilaciju, prduckanje ili nesto drugo-ako bih vec imao potrebu(koja btw ne bi bila realna), i novac da ga BACAM (jer kupovina ovoga gledano na performanse nije nista drugo NEGO IMAM-MOZE MI SE), zasigurno bih se odlucio za nesto tipa CoreMC Gen3 od MusicComputinga..zasto? Jedino zato sto umjesto 12 jezgri, mogu uzeti dva procesora po 8 jezgri na 2,9 GHz, umjesto 64 GB RAM-a, mogu uzeti 128, ili 192, ili duplo toliko, ili jos duplo toliko, sto mogu umjesto umjesto jednog SSD diska u kucistu od 1 GB, imati 3x512 SSD + 4x4 TB HDD storage-a, sto umjesto dvije graficke karte, mogu imati tri, sto mogu imati USB i FireWire expanziju, i to sve unutar jednog kucista, sa dostupnim PCI slotom za bilo sta sto pozelim. Kosta? Itekako da kosta. Mac pro sa max rama i najjacim procesorom sa 8 TB prostora 11.000(moze kostati i vise), CoreMC(dual 8-core, 192 Gb ram, i ostalo gore pobrojano) 22.000$, znaci duplo( i moze jos ici gore). Ali, nije bitno. I jedno i drugo su totalno suludi gledano u odnosu cijena/performanse/audio produkcija, i po meni, namijenjeni su istinskim zaljubljenicima i freak-ovima koje nije briga za nekih 10-20 milja dolara manje na racunu. Od boljeg ima bolje, od ludjeg ima ludje. Uvijek bilo. Zivjeli :grin:

LACKY
22-12-2013, 05:20 AM
I dalje, i opet ide mlacenje prazne slame, a sustina je vrlo jednostavna.
Dali se prodaju cipele od 1000 evra? Da. Satovi od 10 000, da. Vino od 1000, da!
Idite na Apple sajt i objasnite im da su budale zato sto proizvode ovako nesto. Da i pustite im Bad Copy spot, bice ih verovatno sramota i zatvorice firmu sa najvecim rastom u IT svetu poslednjih 5 godina. A vama ce biti zahvalni sto ste im otvorili oci.

Sky Net
22-12-2013, 06:08 AM
LACKY, zasto se nerviras? Opusti se malo..tebi je ovo ''Rols'' tehnologije i racunara, kraj svijeta, apsolutno logicno i nenadmasno - SUPER, ima onih kojima nije. I sta sad, svadjati cemo se? Nema potrebe. Svako ima pravo da misli sta hoce..Samo prihvati to da tvoje misljenje ne mora voljeti cijeli svijet, kao ni nicije drugo, i to je to.

darkstar
22-12-2013, 06:40 AM
Nesto ja ne kapiram u ovoj prici.

Da imam puno para dao bi LADNO 10 soma za sat. Obozavam satove. Ma dao bi i 20 soma. Jer mislim da je to remek delo. Da je umetnost.

Jel to znaci da sam lud?

Verujem da bi neko od vas (da ima para) dao 50 soma na nova kola. Ili na bazen za kucu.
I bio bi isto neshvatljiv meni koliko sam njemu ja.

Gledas to iz ugla srbina koji NEMA PARA. Da, naravno da moze jeftinije a bolje.

Oni ne prave to za nas. Prave za ljude koji normalno zive i koji nece uopste da se upustaju u diskusiju dal hekintos radi bolje, nece da se muce sa instalacijama krekovanih programa vec hoce da imaju uber kul kompjuter za fb yt i slicno i spremni su da plate taj novac.

Ja u tome ne vidim ama bas nista lose.

Imam komsiju koji glanca svoj auto svaki dan, neki opel star momacki mnogo, ali njemu je to najbolji auto na svetu on uziva u svakoj voznji sa njim. I ne smeta mu sto trosi brdo benzina i sto su delovi teski za naci. Ne smeta mu ni sto nije brz.

Fetis nema cenu.

awacs
22-12-2013, 02:52 PM
Oni ne prave to za nas. Prave za ljude koji normalno zive i koji nece uopste da se upustaju u diskusiju dal hekintos radi bolje, nece da se muce sa instalacijama krekovanih programa vec hoce da imaju uber kul kompjuter za fb yt i slicno i spremni su da plate taj novac.

Ja u tome ne vidim ama bas nista lose.

Naravno, nema u tome ničeg lo?eg za firmu Apple. Lo?e je samo za civilizaciju.

Sve te firme koje imaju rast su ustvari proizvođači đubreta. Hoću da ka?em, svi ti dizajnerski proizvodi koje Apple, Samsung, HTC i slični naprave, u roku od dve-tri godine zavr?avaju na otpadu. Ne zato ?to su se pokvarili, niti zato ?to vi?e ne mogu da slu?e svrsi, nego prosto zato ?to vi?e nisu kul.

Nikakve veze Apple nema sa Rols Rojsom, po?to je RR Phantom V jo? uvek statusni simbol, a statusnog Mac-a G4 se vi?e niko ni ne seća.

A to za normalan ?ivot... normalan ?ivot je onaj kojim ?ivi ogromna većina stanovni?tva planete, onih ?est milijardi van Evrope, Severne Amerike i par azijskih ostrva. Za tih ?est milijardi ovo je čista dekadencija, koja će pritom da zavr?i na liniji za recikla?u čim Apple izbaci novu revolucionarnu ma?inu u obliku lopte.

Pozdrav,

Vasa

spdif
22-12-2013, 03:28 PM

pc i mac nije isto ko rols i golf iv....
pc i mac u sebi imaju istu kvalitetu materijala....dok rols i golf to nemaju...
sat od 10000$ kosta toliko vjerovatno jer je zlatni ili ima neke dijamante po sebi koji vrijede 10000$...
cipele od 1000$ kostaju toliko jer su vjerovatno od krokodilske koze koja vrijedi koliko vrijedi..
tako da ta uporedba ne vrijedi....
apple prodaje SAMO ime, dok rols prodaje i kvalitetu:wink:

BlasterMaster
22-12-2013, 03:51 PM
naravno, nema u tome ničeg lo?eg za firmu apple. Lo?e je samo za civilizaciju.

Sve te firme koje imaju rast su ustvari proizvođači đubreta. Hoću da ka?em, svi ti dizajnerski proizvodi koje apple, samsung, htc i slični naprave, u roku od dve-tri godine zavr?avaju na otpadu. Ne zato ?to su se pokvarili, niti zato ?to vi?e ne mogu da slu?e svrsi, nego prosto zato ?to vi?e nisu kul.

Nikakve veze apple nema sa rols rojsom, po?to je rr phantom v jo? uvek statusni simbol, a statusnog mac-a g4 se vi?e niko ni ne seća.

A to za normalan ?ivot... Normalan ?ivot je onaj kojim ?ivi ogromna većina stanovni?tva planete, onih ?est milijardi van evrope, severne amerike i par azijskih ostrva. Za tih ?est milijardi ovo je čista dekadencija, koja će pritom da zavr?i na liniji za recikla?u čim apple izbaci novu revolucionarnu ma?inu u obliku lopte.

Pozdrav,

vasa

amin!

psionic
22-12-2013, 05:28 PM
Onaj ko vozi Rolsa zna da pise negaciju odvojenu od glagola.

Au kakva zustra rasprava... :shock:

Dajte neki trik kako da smiksam za 10 minuta pesmu od 30 kanala i da zvuci sveCki, sto trosite pixele na ekranu bistreći politiku Applea? :rotfl:

MAC je MAC i nikad nece biti PC. Uvek je kostao vise i imao svoju potrosacku grupu. Ne razumem ovakve diskusije, kao - sto da kupim mek kad mogu da kupim - motokultivator ? Pa imate i mobilne od 1000e, a realno - nikad nece ni blizu prici nekom 12 core Xeonu, a kostaju koliko i jedan takav CPU... Glupo bi bilo da na svetu postoji SAMO PC. Evo najavljuje se "rivajv" i Commodorea, rade nekakav intel-bazirani kompjuter, upakovan u kućište starog dobrog "debeljka" i Amige i verovatno neće koštati kao standardan PC, biće skuplji, a biće verovatno slabiji od opšteprihvaćenog standarda za PC i i7 jezgra... Naravno, ima i svoj OS - Workbench 4.

Apple prodaje ime i tradiciju, OS i jos po nesto. Da li ce poceti da propada, videcemo, za sada im ide sasvim ok i dok je tako, nece nista menjati. I na trzistu gadgeta imaju brojne konkurente sa mnogo jacim resenjima, razne kineske doppelgangere, pa se i dalje drze. (ameri za PC takodje misle da je to samo jos jedan "kinez", mozda ujka Sem podrzava medijski takvo misljenje, pa Apple tamo cveta kao brend) Kad krenu kola nizbrdo, verovatno ce praviti neku novu poslovnu politiku, a do tada - ko voli nek izvoli.

dlukace
22-12-2013, 05:33 PM
Replika!
Te?ko je biti pametan ili objektivan u ovakvim raspravama pa je ponekad svoje mi?ljenje najbolje zadr?ati za sebe,ali jedno znam...mac je dizajnerski uvijek hrabro i nadahnuto dizajnirao svoje uređaje,pojednostavnjivao je sami software da bi ljudi ?to lak?e radili s njim i trudili se da svojim rije?enjima budu uvijek korak ispred ali...u par članaka sam vidio drugu i siroviju realnost,da ljudi u Kini i drugdje pucaju kao keks i oduzimaju si ?ivot ba? u appleovim tvornicama gdje ih jabuka plaća bijednih par dolara na dan,vidio sam nove iMacove kako im je ekran nakon samo par dana oti?ao u k.... pa do ostalih gluposti koje se ne bi smjele događati jer im uređaji ko?taju puno,previ?e...
Kad ima? puno para trebao bi svejedno biti objektivan i realan pa prije svake kupnje vidjeti ?to ti stvarno treba a ?to ne,a sve ostalo je kur.... samo da bi se ponekad pohvalio pred prijateljima i klijentelom jer je to "najbolje,bez premca,a sve ostalo je k...."
Osobno posjedujem ruDaw one i imam ga već par godina,radio muziku,surfao,zalio ga klinac i ?ena prevrnula,bio u svakojakim uvjetima i dan danas(da pokucam u drvo)radi,a ko?tao me 500-injak eura!
Da imam milion eura opet bih si uzeo najnoviji ruDaw samo najjaču ma?inu iz ponude i mislim da bih trebao biti zadovoljan,a umjesto jabuke naljepio bih kru?ku i stvar rije?ena!

spdif
22-12-2013, 05:37 PM
Au kakva zustra rasprava... :shock:

Dajte neki trik kako da smiksam za 10 minuta pesmu od 30 kanala i da zvuci sveCki, sto trosite pixele na ekranu bistreći politiku Applea? :rotfl:

MAC je MAC i nikad nece biti PC. Uvek je kostao vise i imao svoju potrosacku grupu. Ne razumem ovakve diskusije, kao - sto da kupim mek kad mogu da kupim - motokultivator ? Pa imate i mobilne od 1000e, a realno - nikad nece ni blizu prici nekom 12 core Xeonu, a kostaju koliko i jedan takav CPU... Glupo bi bilo da na svetu postoji SAMO PC. Evo najavljuje se "rivajv" i Commodorea, rade nekakav intel-bazirani kompjuter, upakovan u kućište starog dobrog "debeljka" i Amige i verovatno neće koštati kao standardan PC, biće skuplji, a biće verovatno slabiji od opšteprihvaćenog standarda za PC i i7 jezgra... Naravno, ima i svoj OS - Workbench 4.

Apple prodaje ime i tradiciju, OS i jos po nesto. Da li ce poceti da propada, videcemo, za sada im ide sasvim ok i dok je tako, nece nista menjati. I na trzistu gadgeta imaju brojne konkurente sa mnogo jacim resenjima, razne kineske doppelgangere, pa se i dalje drze. (ameri za PC takodje misle da je to samo jos jedan "kinez") Kad krenu kola nizbrdo, verovatno ce praviti neku novu poslovnu politiku, a do tada - ko voli nek izvoli.

mac je bio mac kad je bio na PowerPc arhitekturi... i kad je ta arhitektura bila u prednosti nad x86....
sad je mac nista drugo nego pc upakovan u TURBINU:banghead:
samo njegovi useri to ne razumiju..
i to je dokaz koliko su paglu...

alen
22-12-2013, 06:33 PM
Naravno da ima i toga,uz sve civilizacijske zasluge Jobsa i ekipe iz garaza Silicijumske doline,danasnji Apple zasigurno jos uvek naplacuje stari imidz u ovoj sveopstoj trzisnoj dzungli,neko malo ranije rece agresivnim marketingom.Pa kakav drugaciji danas i moze imati smisla i biti u svojoj svrsi,mozda samo inteligentnije upakovan,uz retke izuzetke,svaki veliki marketing je danas po prirodi agresivan.Apple jos uvek ima stari imidz,a to se placa,neulazeci dublje u filozofiju profita vs dobrobiti covecanstva.Ljudi koji imaju novac vise ga 'cene' od onih koji ga nemaju.Debelo poverenje moraju imati u to u sto ulazu.I to mnogi brendovi danas jos uvek koriste a oni koji imaju pare vole da "placaju" ...to je jednostavno tako
Moram malo napraviti offtopic i prepricati anegdotu od pre nekih 15tak godina,jos sam klinac bio i dugo mi je trebalo da shvatim neke stvari,jedan ugostiteljski objekat na limanu u Novom Sadu je tada medju prvima u gradu imao Bose audio sistem koji je tada bio za duboko postovanje.Igrom slucaja moj rodjak koji je bio prijatelj sa vlasnikom lokala,upoznao se sa lokalnim likom koji je pravio hand-made drajvere i zvunike,ono top klasa,ljudi mu donosili nove drajvere na 'nasviravanje' bla,bla,uglavnom je bio lik koji je u prici a mozda i za pravo mogao bilo koji zvucnik ili audio sistem da namunji i da radi bolje od bilo kojeg "fabrickog".Rodjak je nalozio gazdu tog lokala da se mani Bose-a(koji je tada bio placen 15tak kila DM ako se dobro secam) i pusti ovoga da mu odradi sistem da mogu svi da legnu na spavanje kad ga cuju.Bilo tada para,i lik je dosao,sa sveskom,krenuo da racuna,preracunava,ja kao klinac tada i rodjak i gazda lokala sedimo za stolom i cekamo da ovaj sve proracuna,dodje i kaze sta i kako.Posle nekog vremena je dosao sa konacnim proracunom,i krenuo u pricu zasto gde sta mora,vuferi,sateliti cuda,muda i tu ga ovaj gazda prekine sa pitanjem koliko ce to da ga kosta...Ovaj drhtavim glasom mu odgovori neku cifru od 2000evra na sta je ovaj gazda rekao:MRS NAPOLJE!!! (nista vise)
Dugo ali bas dugo vremena mi je trebalo da shvatim epilog te price....Da mu je odbrusio cifru od 30soma,bose bi verovatno zavrsio u kanti...Nebitno sta bolje radi

BlasterMaster
22-12-2013, 07:22 PM
...a na kraju cilj apple-a je da covek koji to ima da se oseca drugacije i jedinstveno... Da! on, i jos milioni koji isto to imaju :D

LACKY
22-12-2013, 08:19 PM
Ma jok bre, to je za glupake koji to mogu da kupe. A ne za ove pametne bez para.

Synclavier
22-12-2013, 09:15 PM
Fetis nema cenu.

Sto se mene tice, poenta je tu negde. :D

Gotovo niko od nas nije imun na poneki fetish od onih najbizarnijih i najjeftinijih do onih ultra fancy i veoma skupih. Tu nacela pametne kupovine ili neki "best buy"pristup jednostavno nisu relevantni. Oko toga, tesko da moze biti ikakve rasprave, osim ako se ne zalazi u primere psihopatske prirode. :wink:
Fetish je "slatka tajna", i samodovoljan je za vase uzivanje, treca lica nisu potrebna.

Statusni simbol ne mora, nuzno, biti i fetish, potreba za pokazivanjem i dokazivanjem je nesto sasvim drugo. O tome, se, sa druge strane, moze nasiroko raspravljati. Medjutim, za razliku od fetisha, u statusnom simbolu se ne uziva "nasamo" (ako se uopste i uziva), on je predmet koji usrecuje samo kada je prikazan sto vecem krugu ljudi. :rolleyes:

Uzimo da postoji i treci slucaj da, neko, pre svega zeli da sebi kupi PRO spravu (kako sam naziv i suggerise) kojom ce sebi olaksati posao, i doci do kvalitetnog rezultata, ne zaleci da izdvoji i neki veci novac za to.
Evo, ja sam raspolozen za takvu kupovinu, u mnogo slucajeva ranije, zaista nisam zalio novac za nesto sto mi je za posao neophodno i vredno. Naravno, to ne znaci da mi studio nije pun i nekih malih i jeftinih stvarcica sa kojima se zavrsi svakakav bitan posao. 8-)

Pretpostavimo hipoteticku situaciju u kojoj novac - nije problem, bar ne presudan, a da je jedino sto se ocekuje kvalitet i zaokruzenost koji, koliko - toliko korespondiraju sa placenom cenom.

I, u toj hipotetickoj situaciji, koja to uopste i ne mora da bude, recimo da zamenim svoj sadasnji DAW kompjuter novim 6-core Mac Pro-om i bez problema iskeshiram (pocetnih) 4000USD. Posto mi, jel', novac nije problem, odmah izjednacim RAM sa mojom PC kantom od "hiljadu i kusur" EUR za dodatnih tricavih 400USD i HDD kakpacitet dignem do maksimuma (1TB) za takodje tricavih 800USD. Uhhh, cek', ali ja u staroj kanti imam 4TB (moze i jos ako treba), koji u RAID vezi rade tek nesto sporije nego ovaj super turbo SSD. Nema frke, dokupicu external SSD storage, 8TB za samo 1500USD i i pobediti starojka duplom cifrom.:rotfl: Ovo je sve, jel'te razumljivo jer je SSD tehnologija stara tek koju godinu i "red je" da jos koju bude "malo skuplja".
Dobro, to smo resili.

Tastatura i mish koje bih pazario od istog proizvodjaca,, su u odnosu na tabure koji je minimalisticki crn sa "piano finishem" nekako suvise sivi i tanki. Pri tom, kablovi su (Apple standardno) beli... Nesto mi se ne uklapa, ali, ok, uzecu wireless verzije, a sto se tice raznorodnosti dizajna (kao da su ga radile dve firme u dve graficke ere), trebalo bi da sebe naviknem da budem manja cepidlaka za ulozenih svega nekoliko hiljada zelenih novcanica. :rolleyes:

Dalje, treba povezati sest eksternih USB (2 i 3) diskova sa bekapima i arhivama... Dobro, ali imam samo 4 USB prikljucka... Hmm, pa vec sam kupio sega-mega external storage, prebacim sve lepo i pobacam starudiju i ostade mi pola kapaciteta. Ili, hajde, sto bih bio bahat, zadrzacu ih, samo cu ugraditi dodatnu internu PCI-E karticu i povezati ih. Ne moze...?:banghead: Ali, u staroj kanti to imam, i super shljaka... Aaaa, znaci treba da kupim eksterni USB hub i zakacim na jedan USB3 port... Ali, svi su uglavnom sa 4 prikljucka... Hmmm, dobro, necu sve HD-ove da koristim u isto vreme, sta se sad i ja tu luksuziram. A, beli kabl cu lepo da zamaskiram, iza slike zene i dece, tako da ce hub lepo da viri odmah ispred slike (na delu slike koji zaklanja je ionako travnjak). I, stvarno, niko da pravi wireless hub-ove, pihhh...:mad:

Sad mi pogled pade na onaj eksternal SSD storage... Majku mu, jeste crn, al nije ta nijansa kao kod taburea, i finish je drugaciji, nekako vise mat, jos je malo i coskast... Ne mogu da se otmem utisku da mi se nekako stilski neuklapaju zajedno, malcice mi nije dobro... Ma, navicicu se, za 2-3 godine pojavice se neki mali SSD taburic istih, ako ne i boljih performansi. :D Dotle, izdrzacu i spremiti lovu za taj dizajnerski update.

Ok, da vidimo dalje... U visoko stilizovanom monolitu, zaista bi bilo degutantno da stoji nesto toliko prozaicno i prevazidjeno kao sto je DVD drajv. Jeste, i ko to ne primecuje stvarno je zaostao i glup. Uostalom, za konzervativce postoji opcija da se isti dokupi. Cena...? Dobro, nije mnogo, s'obzirom kakvu kompatibilnost pruza.:D Beli kabl, nije wireless, nije ni tunderbolt... ? Aaaa, ima konvertor? Cena...? Pa dobro. :shock: Trebalo je odmah da ih uzmem vise, bas sam brzoplet. Gde sad da ga stavim? Pored slike nema mesta (zbog kabla), mogu sad ovde gde mi je stajao telefon. Sta ce mi faliti da, s'vremena na vreme malo prosetam do telefona, to je za moje dobro...? Uostalom, treba vec jednom reci - dosta tom lenjivacko-konformistickom pogledu na ergonomiju. :da:
To, sto mi je ranije DVD drajv bio u starom kompu, pod rukom i nije zauzimao nikakvo dodatno mesto, nikako ne znaci da je to i dobro.

Ijaaooo, iznad DVD drajva mi je bio i interni card reader, isto pod rukom i bez zauzimanja prostora. Ok, kupicu eksterni (ne pitam za cenu) i staviti ga na na eksterni DVD drajv. Nije bas stabilno, ali to je to. Malo je kockastiji i crn (DVD drajv je vise siv i malo obliji), i sada imam jos dva bela kabla koja se racvaju, sada sa druge strane taburea. Eee, na prozoru imam malu saksijicu sa bonsai drvcem. Ionako se tamo bas i ne vidi, bas ce biti dekorativno da je stavim na sto, pomericu kontroler, ionako ga sve manje koristim. Ne zaklanja bas dobro...:( Odoh do podruma, ostalo mi je nesto crne farbe (malo masnija i sjajnija super ce se uklopiti) i resicu stvar kao Gustav - prefarbacu za pocetak sve bele kablove, za dalje cu videti.:wink:

Problem resen. E, sad da povezem monitore. Bar sad necu imati problema sa kvalitetim konekcijama. Lepo cu sve monitore vezati preko HDMI-a. Taman sam mislio da predjem na tri monitora. Evo, samo da okrenem... Cek' gde su mi naocare, sigurno ne vidim dobro... Jedan HDMI prikljucak, uhhh?:confused:
Mislim, bas sam glup, pa postoje i tundrbolt monitori. Jbg, bacicu moj 24" sa HDMI prikljuckom i dokupiti novi sa tundeboltom, isplati se. Sta, nema Samsung, samo Apple 27"... Pa, dobro, bacicu i drugi, dajte mi onda dva, ali jedan sa HDMI-em, a jedan sa tunderboltom, cisto da pristojno izgleda i da mogu isto da ih kalibrisem. Nema? Tj. ima ali samo 32". A, dva ne mogu da kupim, jer ne mogu da ih povezem. 'Ajde, de, ostavicu neiskoriscen taj HDMI, to je ionako vec za staro gvozdje, uzecu dva tunderbolt monitora (to je samo jos 2000USD). Uz onaj port koji sam iskoristio za Pegasus (ext SSD)), ostala su mi jos cela tri slobodna za sve ono sto u buducnosti zelim (a,i moram) da kupim, ako hocu da pratim trend i budem pro. Jos, kad znam da mogu da se, kao u stara dobra SCSI vremena vezuju "na red", nebo je granica... Nema jos u prodaji dugih tunderbolt kablova? Dobro, malo cu presloziti opremu, sve cu staviti malo blize, i to je to.:rolleyes:

Koji ce mi klinac vise ova PoCo i UAD gvozdjurija? Uz ovakvu masinu, to treba pokloniti u humanitarne svrhe. A, ako sam bas recio da budem cicija, pojavice se neki PCI-E expansion chasis... Vec ima? Super!:grin: Hmmm, dobro, ne lici ni na tabure ni na Pegasus, jest'malo coskast i ruznjikav, mozda bih mogao da ga smestim u rack, izvadicu vec nesto nepotrebno... Nema 19"verzija? OK, stavicu ga iza stola, taman mi je toliko dug kabl, tuda ionako nema potrebe da prolazim, kad mogu da se provucem sa druge strane.:rotfl:

E, super, kad sam sve vezao, ostao mi je jedan slobodan USB port. Odlicna prilika da se resim viska hardvera. Vezacu samo jedan MIDI merger (ostala dva baciti) i vezati samo najpotrebniji hardver. A, ako bas ne mogu da se odvojim od nekih sprava, snimacu ih samo "zivo", ionako svi treba da se vratimo korenima i svirci.:da: Hehe, ostavio sam samo najbolje i najmodernije sprave... MIDI preko USB-a, a i editori rade samo preko istog, huhh...? Dakle, gde je jedan USB hub, tu su i - dva, vezacu sve lepo preko njega, to mora da ce na Mavericks-u raditi stabilno i superbrzo. Uz to, mocicu da zabodem i neki flash drajv ili iLok sa prednje strane, da se ne zavlacim sa zadnje i rizikujem da oborim saksiju i sliku, ili ne daj boze ugazim u exp chasis.
Na Duende-u cu, naravno da predjem na native verziju (jako "povoljan" deal :rolleyes:), jer mogucnost ikakvog FW povezivanja ne treba ni da pominjem u ovakvom trenutku. Jednostavno je anahrono i retrogradno. Vrti mi se u glavi, ali to mora da je od uzbudjenja sto sam u blizini ovakve sprave...8-)

I, tako... Za tek nesto malo vise od 10000USD (jos neka "sitna" ulaganja su potrebna) i uz malo reorganizacije, strpljenja i truda dobio sam "Ultimate Pro DAW mashinu", na kojoj cu biti produktivnan gotovo kao i dosad, ali uz sve blagodeti koje donose novi trendovi.

Evo, vec osecam benefite novog, revolucionarnog sistema hladjenja. Noge su mi hladnije nego pre (sve ode gore), a sinusi mi se otpushise (iz istog razloga). :wink:

P.S. Ovo je bila samo za***ancija u nedeljnoj dokolici, na koju mislim da imam pravo kao dugogodisnji korisnik svakakvih "PRO" (medju njima i Apple) proizvoda.
A, u svakoj za***anciji - pola zbilje.

vakatt
22-12-2013, 09:36 PM
:rotfl::rotfl: Synclavier veliko hvala na ovome :)

Ali crni monolit :)

<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/oU4Rk0NATNs?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

darkstar
23-12-2013, 12:10 AM
Synclavier nasmeja me do suza. A sto je najcrnje imam nekoliko poznanika koji su totalno u tom gasu. I to uopste nemaju veze sa zvukom. Posto sam strastveni pecaros ( arthure bez prozivanja) vi NE BI VEROVALI koliko su stvari slicne u modernom saranskom ribolovu. Od lova sarana napravila se prava nauka a od pribora moda. I sada recimo imate ribnjake gde platis dnevnu dozvolu da pecas (pecas?) i gde majstori vade komplete koji kostaju vise hiljada evra. Cak bi se kladio da kad bi izuzeli termine vezane za zvuk i ribolov citalac ne bi prepoznao da li je na ovom forumu ili ribolovackom.

Back on track. U ovakvim temama se uvek brkaju loncici izmedju toga koliko nesto kosta a sta je best buy. Iskreno, ja zelim svima vama (a i sebi) da dodjemo u situaciju da kupujemo ovakve(ili cenovno slicne) masine, komplet biblioteke gudaca duvaca kao i sve druge (hardverske ili softverske) stvari. To bi znacilo da nam se standard poboljsao. I onda bi neki od nas smatrali budalastinom kupiti nesto skuplje ako mozes sam uz odredjenu dozu potrosenog vremena da napravis isto(ako ne i bolje) dok bi ovi drugi tvrdili da to nikad nece raditi isto i da svoje vreme cene toliko da im ne pada na pamet da budze.

Nazalost dok god se mrstim sto malboro kosta 240 dinara o ovome nema price.

Prosao sam faze glorifikacije mac-a, sad mislim da postajem fan justina bibera. Mozda mi daju zelenu kartu za usa. :)

Synclavier
23-12-2013, 01:18 AM
Cisto da pojasnim...

Daleko bilo da imam nesto protiv MAC-a, ili, ne daj boze, Apple-a. Osim desktop masina koje sam povremeno koristio po tudjim studijima, ceo svoj "radni vek" rabim skoro sve njihove glavne proizvode. I pored jace cene i zatvorenosti sistema, uglavnom to cinim na svoju radost :D, duboko svestan svih njihovih mana i perfidne "pljacke" inace veoma vernih musterija.:rolleyes:

Medjutim ,kada je najnovije cedo u pitanju, mnogo vise bi mi za posao prijala stara "full nabudzena" Pro G5-ica, nego "ono". Ovo zato, sto mi u tom slucaju makar kompjuter (kuciste), tastatura i monitori deluju kao jedna, pre svega dizajnerski, zaokruzena celina, u kojoj ni (vise puta inkriminisani) beli kablici vise ne bodu oci, a iskreno manje se i vide, nema nikakvih briga oko DVD drajva, PCI-E slotova za zvucnu, DSP i sve ostale exp karte (USB, FW, tunderbolt,...), mesta za HD-ove u raznim konfiguracijama, nema problema sa povezivanjem vise monitora, i vise USB periferija, itd. Pri tom i dalje se radi o ozbiljom (iako manjem) novcanom izdatku, ali zbog kog ne bih preterano zalio.:da:

Za sada, konfigurisanje ozbiljnog DAW sistema oko novog PRO MAC-a mi deluje samo kao neozbiljna dizajnersko-hardverska avantura i improvizacija, jer boljih mogucnosti (bar trenutno) nema. Zahvaljujuci "vizionarskim" umovima koji bas i nisu preterano razmisljali o kompatibilnosti, povezivosti, prosirivosti i uskladjenosti dizajna.:rolleyes:

Za sofisticirani, statusno-fetishni hi-tech simbol - nedopustivo.

silicon science
23-12-2013, 02:20 PM
Sto se mene tice, poenta je tu negde. :D

Gotovo niko od nas nije imun na poneki fetish od onih najbizarnijih i najjeftinijih do onih ultra fancy i veoma skupih. Tu nacela pametne kupovine ili neki "best buy"pristup jednostavno nisu relevantni. Oko toga, tesko da moze biti ikakve rasprave, osim ako se ne zalazi u primere psihopatske prirode. :wink:
Fetish je "slatka tajna", i samodovoljan je za vase uzivanje, treca lica nisu potrebna.

Statusni simbol ne mora, nuzno, biti i fetish, potreba za pokazivanjem i dokazivanjem je nesto sasvim drugo. O tome, se, sa druge strane, moze nasiroko raspravljati. Medjutim, za razliku od fetisha, u statusnom simbolu se ne uziva "nasamo" (ako se uopste i uziva), on je predmet koji usrecuje samo kada je prikazan sto vecem krugu ljudi. :rolleyes:

Uzimo da postoji i treci slucaj da, neko, pre svega zeli da sebi kupi PRO spravu (kako sam naziv i suggerise) kojom ce sebi olaksati posao, i doci do kvalitetnog rezultata, ne zaleci da izdvoji i neki veci novac za to.
Evo, ja sam raspolozen za takvu kupovinu, u mnogo slucajeva ranije, zaista nisam zalio novac za nesto sto mi je za posao neophodno i vredno. Naravno, to ne znaci da mi studio nije pun i nekih malih i jeftinih stvarcica sa kojima se zavrsi svakakav bitan posao. 8-)

Pretpostavimo hipoteticku situaciju u kojoj novac - nije problem, bar ne presudan, a da je jedino sto se ocekuje kvalitet i zaokruzenost koji, koliko - toliko korespondiraju sa placenom cenom.

I, u toj hipotetickoj situaciji, koja to uopste i ne mora da bude, recimo da zamenim svoj sadasnji DAW kompjuter novim 6-core Mac Pro-om i bez problema iskeshiram (pocetnih) 4000USD. Posto mi, jel', novac nije problem, odmah izjednacim RAM sa mojom PC kantom od "hiljadu i kusur" EUR za dodatnih tricavih 400USD i HDD kakpacitet dignem do maksimuma (1TB) za takodje tricavih 800USD. Uhhh, cek', ali ja u staroj kanti imam 4TB (moze i jos ako treba), koji u RAID vezi rade tek nesto sporije nego ovaj super turbo SSD. Nema frke, dokupicu external SSD storage, 8TB za samo 1500USD i i pobediti starojka duplom cifrom.:rotfl: Ovo je sve, jel'te razumljivo jer je SSD tehnologija stara tek koju godinu i "red je" da jos koju bude "malo skuplja".
Dobro, to smo resili.

Tastatura i mish koje bih pazario od istog proizvodjaca,, su u odnosu na tabure koji je minimalisticki crn sa "piano finishem" nekako suvise sivi i tanki. Pri tom, kablovi su (Apple standardno) beli... Nesto mi se ne uklapa, ali, ok, uzecu wireless verzije, a sto se tice raznorodnosti dizajna (kao da su ga radile dve firme u dve graficke ere), trebalo bi da sebe naviknem da budem manja cepidlaka za ulozenih svega nekoliko hiljada zelenih novcanica. :rolleyes:

Dalje, treba povezati sest eksternih USB (2 i 3) diskova sa bekapima i arhivama... Dobro, ali imam samo 4 USB prikljucka... Hmm, pa vec sam kupio sega-mega external storage, prebacim sve lepo i pobacam starudiju i ostade mi pola kapaciteta. Ili, hajde, sto bih bio bahat, zadrzacu ih, samo cu ugraditi dodatnu internu PCI-E karticu i povezati ih. Ne moze...?:banghead: Ali, u staroj kanti to imam, i super shljaka... Aaaa, znaci treba da kupim eksterni USB hub i zakacim na jedan USB3 port... Ali, svi su uglavnom sa 4 prikljucka... Hmmm, dobro, necu sve HD-ove da koristim u isto vreme, sta se sad i ja tu luksuziram. A, beli kabl cu lepo da zamaskiram, iza slike zene i dece, tako da ce hub lepo da viri odmah ispred slike (na delu slike koji zaklanja je ionako travnjak). I, stvarno, niko da pravi wireless hub-ove, pihhh...:mad:

Sad mi pogled pade na onaj eksternal SSD storage... Majku mu, jeste crn, al nije ta nijansa kao kod taburea, i finish je drugaciji, nekako vise mat, jos je malo i coskast... Ne mogu da se otmem utisku da mi se nekako stilski neuklapaju zajedno, malcice mi nije dobro... Ma, navicicu se, za 2-3 godine pojavice se neki mali SSD taburic istih, ako ne i boljih performansi. :D Dotle, izdrzacu i spremiti lovu za taj dizajnerski update.

Ok, da vidimo dalje... U visoko stilizovanom monolitu, zaista bi bilo degutantno da stoji nesto toliko prozaicno i prevazidjeno kao sto je DVD drajv. Jeste, i ko to ne primecuje stvarno je zaostao i glup. Uostalom, za konzervativce postoji opcija da se isti dokupi. Cena...? Dobro, nije mnogo, s'obzirom kakvu kompatibilnost pruza.:D Beli kabl, nije wireless, nije ni tunderbolt... ? Aaaa, ima konvertor? Cena...? Pa dobro. :shock: Trebalo je odmah da ih uzmem vise, bas sam brzoplet. Gde sad da ga stavim? Pored slike nema mesta (zbog kabla), mogu sad ovde gde mi je stajao telefon. Sta ce mi faliti da, s'vremena na vreme malo prosetam do telefona, to je za moje dobro...? Uostalom, treba vec jednom reci - dosta tom lenjivacko-konformistickom pogledu na ergonomiju. :da:
To, sto mi je ranije DVD drajv bio u starom kompu, pod rukom i nije zauzimao nikakvo dodatno mesto, nikako ne znaci da je to i dobro.

Ijaaooo, iznad DVD drajva mi je bio i interni card reader, isto pod rukom i bez zauzimanja prostora. Ok, kupicu eksterni (ne pitam za cenu) i staviti ga na na eksterni DVD drajv. Nije bas stabilno, ali to je to. Malo je kockastiji i crn (DVD drajv je vise siv i malo obliji), i sada imam jos dva bela kabla koja se racvaju, sada sa druge strane taburea. Eee, na prozoru imam malu saksijicu sa bonsai drvcem. Ionako se tamo bas i ne vidi, bas ce biti dekorativno da je stavim na sto, pomericu kontroler, ionako ga sve manje koristim. Ne zaklanja bas dobro...:( Odoh do podruma, ostalo mi je nesto crne farbe (malo masnija i sjajnija super ce se uklopiti) i resicu stvar kao Gustav - prefarbacu za pocetak sve bele kablove, za dalje cu videti.:wink:

Problem resen. E, sad da povezem monitore. Bar sad necu imati problema sa kvalitetim konekcijama. Lepo cu sve monitore vezati preko HDMI-a. Taman sam mislio da predjem na tri monitora. Evo, samo da okrenem... Cek' gde su mi naocare, sigurno ne vidim dobro... Jedan HDMI prikljucak, uhhh?:confused:
Mislim, bas sam glup, pa postoje i tundrbolt monitori. Jbg, bacicu moj 24" sa HDMI prikljuckom i dokupiti novi sa tundeboltom, isplati se. Sta, nema Samsung, samo Apple 27"... Pa, dobro, bacicu i drugi, dajte mi onda dva, ali jedan sa HDMI-em, a jedan sa tunderboltom, cisto da pristojno izgleda i da mogu isto da ih kalibrisem. Nema? Tj. ima ali samo 32". A, dva ne mogu da kupim, jer ne mogu da ih povezem. 'Ajde, de, ostavicu neiskoriscen taj HDMI, to je ionako vec za staro gvozdje, uzecu dva tunderbolt monitora (to je samo jos 2000USD). Uz onaj port koji sam iskoristio za Pegasus (ext SSD)), ostala su mi jos cela tri slobodna za sve ono sto u buducnosti zelim (a,i moram) da kupim, ako hocu da pratim trend i budem pro. Jos, kad znam da mogu da se, kao u stara dobra SCSI vremena vezuju "na red", nebo je granica... Nema jos u prodaji dugih tunderbolt kablova? Dobro, malo cu presloziti opremu, sve cu staviti malo blize, i to je to.:rolleyes:

Koji ce mi klinac vise ova PoCo i UAD gvozdjurija? Uz ovakvu masinu, to treba pokloniti u humanitarne svrhe. A, ako sam bas recio da budem cicija, pojavice se neki PCI-E expansion chasis... Vec ima? Super!:grin: Hmmm, dobro, ne lici ni na tabure ni na Pegasus, jest'malo coskast i ruznjikav, mozda bih mogao da ga smestim u rack, izvadicu vec nesto nepotrebno... Nema 19"verzija? OK, stavicu ga iza stola, taman mi je toliko dug kabl, tuda ionako nema potrebe da prolazim, kad mogu da se provucem sa druge strane.:rotfl:

E, super, kad sam sve vezao, ostao mi je jedan slobodan USB port. Odlicna prilika da se resim viska hardvera. Vezacu samo jedan MIDI merger (ostala dva baciti) i vezati samo najpotrebniji hardver. A, ako bas ne mogu da se odvojim od nekih sprava, snimacu ih samo "zivo", ionako svi treba da se vratimo korenima i svirci.:da: Hehe, ostavio sam samo najbolje i najmodernije sprave... MIDI preko USB-a, a i editori rade samo preko istog, huhh...? Dakle, gde je jedan USB hub, tu su i - dva, vezacu sve lepo preko njega, to mora da ce na Mavericks-u raditi stabilno i superbrzo. Uz to, mocicu da zabodem i neki flash drajv ili iLok sa prednje strane, da se ne zavlacim sa zadnje i rizikujem da oborim saksiju i sliku, ili ne daj boze ugazim u exp chasis.
Na Duende-u cu, naravno da predjem na native verziju (jako "povoljan" deal :rolleyes:), jer mogucnost ikakvog FW povezivanja ne treba ni da pominjem u ovakvom trenutku. Jednostavno je anahrono i retrogradno. Vrti mi se u glavi, ali to mora da je od uzbudjenja sto sam u blizini ovakve sprave...8-)

I, tako... Za tek nesto malo vise od 10000USD (jos neka "sitna" ulaganja su potrebna) i uz malo reorganizacije, strpljenja i truda dobio sam "Ultimate Pro DAW mashinu", na kojoj cu biti produktivnan gotovo kao i dosad, ali uz sve blagodeti koje donose novi trendovi.

Evo, vec osecam benefite novog, revolucionarnog sistema hladjenja. Noge su mi hladnije nego pre (sve ode gore), a sinusi mi se otpushise (iz istog razloga). :wink:

P.S. Ovo je bila samo za***ancija u nedeljnoj dokolici, na koju mislim da imam pravo kao dugogodisnji korisnik svakakvih "PRO" (medju njima i Apple) proizvoda.
A, u svakoj za***anciji - pola zbilje.

Daklem....., ovo je prava grehota ne prevesti na english i ne plasirati globalno :wink: Bas sam uzivao, thnx :)

spdif
24-12-2013, 12:15 AM
u

LACKY
24-12-2013, 02:35 PM
Vrlo duhovito mladicu,vrlo duhovito. Ajde sad ti sa svojim Ninja sokocalom probaj da poteras bar obican HD. A ovaj ide sa 4K Raw RED materijalom i 18 efekata u “realnom vremenu.” Postavljen je nekompresovani 4K RED materijal, a nisu korišćeni ni Proxy ni Optimized fajlovi, dok je renderovanje u pozadini isključeno, odnosno timeline nije bio prerenderovan. Opcija koja će ukazati korisniku na eventualan broj ispuštenih frejmova tokom reprodukcije je bila uključena. Uspeo je bez ispuštenih frejmova da pusti 4K Raw RED materijal sa čak 18 uključenih filtera ili efekata.<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/A-myFXiEh2Q" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

vasko
24-12-2013, 02:40 PM
jos jedan minus za hladjenje

http://www.dodaj.rs/f/2D/Ad/1pFRla2G/1/mac.jpg

spdif
24-12-2013, 03:59 PM
Vrlo duhovito mladicu,vrlo duhovito. Ajde sad ti sa svojim Ninja sokocalom probaj da poteras bar obican HD. A ovaj ide sa 4K Raw RED materijalom i 18 efekata u ?realnom vremenu.? Postavljen je nekompresovani 4K RED materijal, a nisu kori?ćeni ni Proxy ni Optimized fajlovi, dok je renderovanje u pozadini isključeno, odnosno timeline nije bio prerenderovan. Opcija koja će ukazati korisniku na eventualan broj ispu?tenih frejmova tokom reprodukcije je bila uključena. Uspeo je bez ispu?tenih frejmova da pusti 4K Raw RED materijal sa čak 18 uključenih filtera ili efekata.<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/A-myFXiEh2Q" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

vi ste gospodine u zabludi.

LACKY
24-12-2013, 04:10 PM
Eto imas priliku da me razbludis.

awacs
24-12-2013, 04:36 PM
vi ste gospodine u zabludi.

A ti si dokon.

Pozdrav,

Vasa

Sky Net
24-12-2013, 05:21 PM
Vrlo duhovito mladicu,vrlo duhovito. Ajde sad ti sa svojim Ninja sokocalom probaj da poteras bar obican HD. A ovaj ide sa 4K Raw RED materijalom i 18 efekata u ?realnom vremenu.? Postavljen je nekompresovani 4K RED materijal, a nisu kori?ćeni ni Proxy ni Optimized fajlovi, dok je renderovanje u pozadini isključeno, odnosno timeline nije bio prerenderovan. Opcija koja će ukazati korisniku na eventualan broj ispu?tenih frejmova tokom reprodukcije je bila uključena. Uspeo je bez ispu?tenih frejmova da pusti 4K Raw RED materijal sa čak 18 uključenih filtera ili efekata.<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/A-myFXiEh2Q" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Nobody cares...

Sky Net
24-12-2013, 05:26 PM
Case closed.

https://www.musiccomputing.com/store/images/P/coremcg3hero1web.jpg

LACKY
24-12-2013, 06:00 PM
? Na šta bi bio odgovor slika ove škatule! Na test novog Mac-a?

silicon science
24-12-2013, 08:28 PM
Moram da podsetim sve prisutne da plejanje nekompresovanih fajlova, makar bili i Raw Red NikonPanavisionARRI/BLACKMAGIC i koji god, nije neka frka, barem za mashine poslednje generacije, a posebno na IoSX panterima i sranjima... Probajte na bilo kom Meku da nesto uradite sa mpeg kompresijom (za nju garantujem da ne moze ni da propisno odpleya film). Mene nerviraju i izludjuju takve stvari, potpuno suludo trivijalne, kao sto je recimo gledanje filma na Osx platformi. :mad:
Moze sad neko da kaze da postoje video konverteri itd al bolje nek odmah ucuti...

awacs
24-12-2013, 10:33 PM
Moram da podsetim sve prisutne da plejanje nekompresovanih fajlova, makar bili i Raw Red NikonPanavisionARRI/BLACKMAGIC i koji god, nije neka frka, barem za mashine poslednje generacije, a posebno na IoSX panterima i sranjima... Probajte na bilo kom Meku da nesto uradite sa mpeg kompresijom (za nju garantujem da ne moze ni da propisno odpleya film). Mene nerviraju i izludjuju takve stvari, potpuno suludo trivijalne, kao sto je recimo gledanje filma na Osx platformi. :mad:
Moze sad neko da kaze da postoje video konverteri itd al bolje nek odmah ucuti...

E, to je već skandalozno! Ovog trenutka im javljam da poni?tavam narud?benicu!

Moritz
24-12-2013, 10:36 PM
Hajde da pricamo o HP Z800 seriji PC koji su bazirani na istoj arhitekturi ( Xeon , ECC RAM itd) pa da onda poredimo cena/performanse odnos... cenovno su tu , jedan ima PCI slotove i mesto za interni HD a drugi to nema nego u startu ima prebudzenu grafiku i SSD diskove...sta kome vise treba

Kljucna razlika je OSX ili WIN tj .. kome se sta svidja a ne ko ima ili nema para :wink:

Ko para nema, a zeli takvu masinu, taj ce uvek sliniti i nalaziti za ili protiv iz prostog razloga jer ne moze da kupi...a onaj ko para ima taj ce da pazari ono sto mu srcu drago.
Svaka roba svoga kupca ima vredelo ti ili ne

psionic
24-12-2013, 11:08 PM
Hajde da pricamo o HP Z800 seriji PC koji su bazirani na istoj arhitekturi ( Xeon , ECC RAM itd) pa da onda poredimo cena/performanse odnos... cenovno su tu , jedan ima PCI slotove i mesto za interni HD a drugi to nema nego u startu ima prebudzenu grafiku i SSD diskove...sta kome vise treba

Kljucna razlika je OSX ili WIN tj .. kome se sta svidja a ne ko ima ili nema para :wink:

Ko para nema, a zeli takvu masinu, taj ce uvek sliniti i nalaziti za ili protiv iz prostog razloga jer ne moze da kupi...a onaj ko para ima taj ce da pazari ono sto mu srcu drago.
Svaka roba svoga kupca ima vredelo ti ili ne

Ovo je otrprilike i rezime cele price...

A drugo - ne vredi prepucavati se, ne razumem zasto toliko ostrasceno pristupate problemu. Lepo se uradi bench, ako taj mac pruza boolje rezultate - a pri tome koristite radije OSX, onda je to - to. Ovako smo nabili 6 strana spama i nista korisno niko nije rekao. Nesto se mislim da li da zakljucam temu, jer ce se jos na kraju neko i pokaciti.

A i sto ste zapeli sa saljivim slikama, nije ovo FB majku mu, a i tamo dominira plava boja (u slucaju da ste se zbunili) - Rumski tema je bordo-crvena, bar ovde kod mene... :rotfl:
:wink: