Log in

View Full Version : pitanje za EQ, da mi nesto pojasnite ?

branoy
07-12-2013, 12:15 PM
de neka mi neko ovo objasni, sta je fakticki eq u minusu? samo snaga, level?
znaci smanjmo eq all za minus 12db, i pustimo nesto da svira na kanalu dobije se kao da sam smanjio kanal za -12db ?

jer kad pojacam i gein na plus 12 db, dok je eq all na minus 12 dobijemo isti level bez eQ i kanal na 0db?

ako idemo na eq u plus onda ne dobivamo snagu plus 12db kao da smo samo podigli kanal level za plus 12db, nego dobijamo sta eq daje,? znaci on nista ne oduzima, samo daje?

<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/SHE1MrRdiWM?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

psionic
07-12-2013, 07:43 PM
To sluzi za neke manje korekcije, npr. ako previse dignes neki opseg, pa se desi klip, ti lepo smanjis. Taj volume fader, izveden je pre - FXa. Neki plaginovi imaju soft saturation na izlazu, sto znaci da ako preteras u pojacavanju, neces dobiti odvratan digitalni klip, vec neku vrstu saturacije kakva se javlja u analognom domenu.

U principu to niko ne dira sa nule...

alfom
07-12-2013, 08:21 PM
de neka mi neko ovo objasni, sta je fakticki eq u minusu? samo snaga, level?
znaci smanjmo eq all za minus 12db, i pustimo nesto da svira na kanalu dobije se kao da sam smanjio kanal za -12db ?

jer kad pojacam i gein na plus 12 db, dok je eq all na minus 12 dobijemo isti level bez eQ i kanal na 0db?

ako idemo na eq u plus onda ne dobivamo snagu plus 12db kao da smo samo podigli kanal level za plus 12db, nego dobijamo sta eq daje,? znaci on nista ne oduzima, samo daje? <iframe src="//www.youtube.com/embed/SHE1MrRdiWM?feature=player_detailpage" allowfullscreen="" frameborder="0" height="360" width="640"></iframe>
Kako reče Psionic.
Ajd, sad, reci natenane ?ta ganja? i ?to će ti ovo na ovakav način?

branoy
08-12-2013, 10:33 AM
ganjam sta treba za mix, slusam neku nasu pesmu,, i nadjem ja npr sempl harmoniku to je ta boja, al u mene je cisto ucitana u sempler, masna debela, all kada cujem njegovu, ona je tako u mixu super, al ja da bi dosao do te njegove u mixu, ne mogu naskidati EQ , skinem sve ovo i nist, moja i dalje debela, nije blizu njegove,, skini jos bassa, skini, treba 3eq sto posto da se priblizim, ne znam kako to rade , sta rade, tako su inace sve boje na pesmi, i kod ostalih, cime povuku toliko u mix ovako cisto izvoran neobradjen sempl . znaci ne bih njega kvario, on zvuci, to je ta boja ,samo kako je uvesti u mix toliko dole, da ona ne bude jaka u svim tim freq ospezima.

da ne koriste kakve filtere? pa se ja dzaba mucim sa Eq

Khan
08-12-2013, 11:45 AM
EQ je nauka... Samo nastavi da seckas i uporedjujes, odlican je pristup staviti vise instanci EQ-a, tako da se ne izgubis u korekcijama i znas tacno sta sa kojim EQ radis i imas A/B dokle si stigao.

Jedina stvar koja osim pronalazenja pravog EQ 'rama' pravi probleme je sto su semplovi cesto odvaljeni reverbom.

U tom slucaju ni mag za EQ nece doci do rezultata, posto je problem vremenske prirode, a ne frekventne.

Mozes da probas da malo saniras stanje sa SPL de-verbom ili unvail-om, pre bilo kakve ekvilizacije.

Sledeci problem kod gotovih semplova je cesto presiroka stereo slika, cesto sa totalno sjebanom fazom. To mozes da sredis sa Stereo imager-om, a nekad je naj jednostavnije preraditi u mono i postaviti kao instrument koji bi i sam snimio.

spartakus
08-12-2013, 06:16 PM
Probaj waves imagerom da je shto kaze kan ili filterom da je suzish.tek kad je istanjish. Onda. Je eqalizuj(ja tako reshavam problem sa gitarama)..

alfom
08-12-2013, 08:36 PM
Ako sample ne valja, d?aba ti sve. Samo će? se napatiti i ostati nezadovoljan.
Ako je sa klavijature, isključi efekat na njoj. Odsviraj suho ko barut, pa onda obrađuj u editoru do mile volja.
Daj taj sample extra da se počuje.

silicon science
08-12-2013, 09:12 PM
A sto neko prvo ne kaze coveku koja je razlika izmedju eq-a i filtera :wink: :rotfl::rotfl:

Matya
11-12-2013, 06:54 PM
Pa FabFilter je recimo ekvilajzer tako da nema razlike :D

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2

Mrgud
11-12-2013, 07:19 PM
moze li neko da me banuje za vjecno,nebih volio da nesto napisem a da to bas svako cita,ali najozbiljnije pitam dosta mi je vise !Bio bih jako zahvalan ,jer nevidim opciju da obrisem profil ?
Dosta sam naucio odje ,bilo je korisnih savjeta,i uci cu po nekad na forum naravno samo necu da dodjem u iskusenje da nekom kazem nesto u afektu!

spartakus
11-12-2013, 07:27 PM
Polako mrgude nemoj da se nervirash..Pozz

awacs
11-12-2013, 07:47 PM
moze li neko da me banuje za vjecno

Pa ako bi poginuo ? da pogine? od junaka,
od čuvenih i priznatih Idrizovih potomaka?

Te?ko, sinovče, mora? prvo da uzja?e? vranca, pregazi? Zetu i pozove? nekoga na megdan. Zna? kako to već ide.

Pozdrav,

Vasa

spartakus
11-12-2013, 09:11 PM
Branoy a da te pitam a sto taj sample harmonike lepo ne ubacish u abletonov zSimpler pa probaj neke abletonove audio efekte mozda ti zazvuci bolje.samo podigni iz cubasa ableton..meni licno ovo pomaze ali ozbiljno.,

Mrgud
11-12-2013, 09:39 PM
Pa ako bi poginuo ? da pogine? od junaka,
od čuvenih i priznatih Idrizovih potomaka?

Te?ko, sinovče, mora? prvo da uzja?e? vranca, pregazi? Zetu i pozove? nekoga na megdan. Zna? kako to već ide.

Pozdrav,

Vasa
nema nista od raspravke,megdan se ne bije rijecima..mogu ja odje da filozofiram do ujutro,treba se dokazati rezultatima :)

Bockie
11-12-2013, 11:35 PM
nema nista od raspravke,megdan se ne bije rijecima..mogu ja odje da filozofiram do ujutro,treba se dokazati rezultatima :)

Ko ti je sru?io Sne?ka?

Mrgud
12-12-2013, 03:36 PM
Ko ti je sru?io Sne?ka?

heheh nije niko ,nemoze ili nesmije neznam .. :grin:
,savrseno sam miran..ali eto ponekad puknem na kratko :)

Bockie
12-12-2013, 04:01 PM
...nemoze ili nesmije neznam .. :grin:

Ja znam..."ne_može ili ne_smije..." :D

:thumbsup:

Mrgud
12-12-2013, 04:34 PM
Ja znam..."ne_može ili ne_smije..." :D

:thumbsup:

to je u redu,ako se ti ne nerviras onda necu ni ja :grin:
Samo si zaboravio da ubacis "eq" nedje u post ,da nebi bio off topic :D

alfom
12-12-2013, 06:18 PM
Pa FabFilter je recimo ekvilajzer tako da nema razlike :D

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2

... tako da Bora Čorba slobodno mo?e pjevati : "Ne volim ?enu koja pu?i Drinu bez ekvilajzera". :D

psionic
14-12-2013, 11:52 PM
to je u redu,ako se ti ne nerviras onda necu ni ja :grin:
Samo si zaboravio da ubacis "eq" nedje u post ,da nebi bio off topic :D

Mrgude, ajmo sad lepo - nemojmo se istresati na neduznim clanovima foruma, ko god da je kriv za to... Batalite prepirke i prepiske, to nigde ne vodi, sem u nepotrebnu svadju...

Khan
15-12-2013, 10:15 AM
...a posto je i ovaj thread otisao u eQ, svaka dalja 'ispoljavanja' vode do zaljucavanja teme koja je nekome mogla biti i korisna.