View Full Version : Gasi se Jelen top 10 lista...
awacs
05-12-2013, 11:07 AM
... i komentar Du?ana Svilokosa (na Rumskom poznatog kao Dushan_S) na Fejsbuku. Preneto uz dozvolu autora. Skroman čovek pa neće da kači sam:
>>>
Čitam neopisivo zabavne reakcije na vest da se gasi emisija Jelen top 10... Svako komentari?e zavisno od toga da li su bili ili nisu bili "podobni" da budu pozvani u emisiju, zavisno od toga da li se do?ivljavaju kao deo nekog tabora, zavisno od toga da li znaju nekoga ko je bio povezan sa tom emisijom... Ja ne znam ?ta da ka?em osim da poku?am da izrazim kolika je golema tuga u mom srcu....
Ova uzdanica domaće rok muzike, kamen temeljac svega iskreno alternativnog, pionirska TV emisija koja je pomerila sve standarde muzičkog kvaliteta, nikad potpuno inkarnirana prkosna neumrla du?a najnovijeg novog talasa, balkanski biser mladalačkog bunta, emisija koja je otvorila vrata beskompromisnoj legiji najboljih bendova ikada i preobratila sve slu?aoce granda u autentične BG hipstere, ostaviće iza sebe kataklizmičnu, postnuklearnu rupu na medijskoj mapi Srbije kad nestane u bljesku ?uto obojene nuklearne fisije, dok čepovi od fla?a Jelen piva lete unaokolo kao geleri nikad dosanjanog sna, nikad ostvarene ?elje da svi, najzad, konačno, definitivno, jasno razumemo da smo glupi, nemamo ukusa, ne znamo, ne razumemo, ?ta je to dobra rok muzika i ?ta to zaista ?elimo da slu?amo, ostavljajući nas u dubokom krateru nikad ostvarene ?elje dan nas prosvetle, preobrate, prekrste, za na?e dobro, i za dobro budućih generacija koje se zlopate u tami nerazumevanja istinski kvalitetnog zvuka. Eto to sve, tako u jednoj rečenici, jer velike emocije i velike ideje tra?e, zahtevaju velike rečenice.
?alu na stranu, neću reći da tu nije bilo dobronamernih ljudi i vrlo dobrih bendova, to ne bi bila istina. A i istini za volju, moj bend nikad nije bio pozvan da gostuje tamo pa bi neko pogre?no mogao shvatiti moj komentar kao "kiselo je gro?đe". Radi se jednostavno o tome da je emisija koja je ignorisala dve trećine rok muzičke scene u dr?avi i stvaran ukus publike kad - tad morala da pukne. Na?a rok scena, stvarna rok scena su istovremeno ?ene kese i Alogija, Vila filozofina i May Result, Xanax i YU grupa, Novi talas i ruralni hard rok, jedna i druga Srbija zajedno. U tom smislu, mo?da je nestanak ovakve emisije dobar, ako će voditi korak tome da neko shvati da je vreme da se odustane od poku?aja da pod zastavom odbrane rokenrola gura narodu niz grlo ne?to ?to se ne mo?e svariti. Napravite emisiju koja će imati program koji zaista predstavlja na?u scenu, koju vodi voditelj koji zna ?ta priča i koja ima zanimljiviju formu od pokojnog Jelen Top 10 - pa će narod i gledati.
LACKY
05-12-2013, 11:20 AM
Evo i ja dodatoh sinoc nesto tamo na Face-u, na jadikovke perjanica domace rok scene.
Ovako je pocelo.
Ivana Nikodijevic
19 hours ago ?
nije propao nego nije ni podrzan od strane svih onih koji treba da ga podrzavaju! da je emisija bila gledana i da je apatinskoj pivari donosila bar nekakvu dobit i likvidnoist za sve troskove koje su imali, niko ne bi ni zavrtao slavinu!! prosto! ne, nego mi pljujemo po bendovima, pljujemo po produkcijama pljujemo po svemu! vratice se sve na svoje 100% jednog dana, kada budemo malo solidarniji prvenstveno mi muzicari izmedju sebe i kad ne budemo pljuvali jedni po drugima! a onda kad se napravi ta nepobediva gomila i kad mi budemo sami znali protiv cega se borimo , e tada ce taj isti rok en rol pojesti sve ostalo za dorucak! meni je zao! ali sam i dalje optimista ! ima da sviram u prevozu bole me! ! !
A meni se to cini ovako.
Goran Simpraga
Pa sta da radis, da bijes ljude da gledaju da bi preziveo '' Rock And Roll''. Po kome treba da pljujemo, po publici i Apatinskoj Pivari, oni su krivi sto to niko nece da slusa? Kakvi muzicari i solidarnost, i protiv cega se mi borimo? Protiv publike? Bas me zanima sta bi na ovo reka Joe Strummer i Clash kada su pocinjali 74'! A moze i Cane i Anton 87'. Da, kao ovde prolaze samo Ceca i kraleusa,. U to se uverise i Pepersi, koji prodadose 90 000 karata u kukuruzima pokraj Indjije. Kada bi se malo vise bavili muzikom, a manje sindikalnim aktivnostima! Mozda bi i bilo malo bolje.
Pa onda.
Bojana Vunturišević shared a link.
19 hours ago
Ukinuli ste nam autorska prava. Ukinuli ste nam pravo da nesmetano radimo ono što volimo. Sada nam ukidate emisiju koja se emituje u terminu za erotske filmove. Šta je sledeće na listi za ukidanje? Život?
Goran Simpraga
Niko ne ukida emisiju. Samo prestaje sponzoraj glavnog i jedinog sponzora. E sad', sto je u startu napravljena greska u koracima, te je emisija krstena po sponzoru. Pa ni jedan (potencijalno) novi sponzor nece zeleti da sponzorise emisiju koja se zove po starom sponzoru. To je vec drugi padez. Neka sada razgovaraju sa Lavom, pa mozda bud Lav Top 10. Mada generalno i Jelen je ovo finasirao iz dobro znanih razloga, direktor prodaje Apatinske Pivare ima band. Dok mu je to bilo interesantno trajalo je. Pitanje je da nije toga dali bi to postojalo u ovakvom obliku.
silicon science
05-12-2013, 11:27 AM
<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/RT4p-6yk9_o" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
LACKY
05-12-2013, 11:38 AM
<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/y_ySVlxp4GE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
awacs
05-12-2013, 12:35 PM
Niko ne ukida emisiju. Samo prestaje sponzoraj glavnog i jedinog sponzora. E sad', sto je u startu napravljena greska u koracima, te je emisija krstena po sponzoru. Pa ni jedan (potencijalno) novi sponzor nece zeleti da sponzorise emisiju koja se zove po starom sponzoru. To je vec drugi padez. Neka sada razgovaraju sa Lavom, pa mozda bud Lav Top 10. Mada generalno i Jelen je ovo finasirao iz dobro znanih razloga, direktor prodaje Apatinske Pivare ima band. Dok mu je to bilo interesantno trajalo je. Pitanje je da nije toga dali bi to postojalo u ovakvom obliku.
?ta ga znam, ja nisam ne?to redovno pratio tu emisiju, ali sam oduvek imao utisak da to nije smislila neka grupa ljudi koja je tra?ila sponzora, nego da je sponzor tra?io način da se reklamira, pa onda odlučio da to bude nekakva nazovi top lista. Eto, sad si mi objasnio i za?to su se odlučili ba? za tu formu reklame.
Pozdrav,
Vasa
Da se neko setio da uvede instituciju večitog počasnog prvog mesta na top listi za Hypnotized do svega ovoga ne bi do?lo.
awacs
05-12-2013, 01:11 PM
Da se neko setio da uvede instituciju večitog počasnog prvog mesta na top listi za Hypnotized do svega ovoga ne bi došlo.
Neće da može, pošto frontmen Hypnotizeda već par meseci nije generalni direktor Apatinske pivare.
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/404284/Novi-direktor-Apatinske-pivare
Te u tom smislu... jelda?
Pozdrav,
Vasa
LACKY
05-12-2013, 01:52 PM
Eto odgovra za ukidanje emisije. Cekaj ovo je novi generalni direktor! Muzikant je cini mi se direktor prodaje.
awacs
05-12-2013, 02:18 PM
Eto odgovra za ukidanje emisije.
To ti ka?em. Gospodine direktore, molimo vas da ispraznite radni sto i ostavite ključ od sefa ispod otirača. E da, i iznesite one mikrofone i pojačala iz magacina No. 3, preksutra nam sti?e prva tura novogodi?njeg piva.
Pozdrav,
Vasa
P.S.
Cekaj ovo je novi generalni direktor! Muzikant je cini mi se direktor prodaje.
Jok more, otkad sam pročitao ?ta si napisao bavio sam se istra?ivačkim novinarstvom. Vest iz 2008:
http://www.ekapija.com/website/sr/page/196545/Ilija-%C5%A0etka-generalni-direktor-Apatinske-pivare
Ima valjda i ovaj novi neki hobi, da se prekvalifikujemo.
LACKY
05-12-2013, 02:54 PM
Ko zna, mozda ce lista samo doziveti trasformaciju u recimo, Always Top 10. Ako disa, na primer predje u ovu firmu.
disco violence
05-12-2013, 03:24 PM
Nikad mi nije bilo jasno po kom kriterijumu se sastavljala ta lista,izgleda po pijanom.
awacs
05-12-2013, 03:51 PM
Nikad mi nije bilo jasno po kom kriterijumu se sastavljala ta lista,izgleda po pijanom.
Kao postoji ona opcija GLASAJ (http://www.jelentop10.com/toplista/), s tim ?to mo?e? da glasa? koliko puta hoće?, odnosno dok ti ne dodija da prazni? cache i cookies i reloaduje? stranu za glasanje. Sme?no i besmisleno, po?to garantujem da niko ?ivi ne uzima te glasove u obzir.
Diskomer Studija B (http://studiob.rs/radio/diskomer.php) je bar transparentan, tamo lepo pi?e da Sloba Konj sam igra Tetris sa onim pločicama na kojima su nazivi pesama. Ustvari i nije Tetris, vi?e je Sokoban.
Pozdrav,
Vasa
Ko zna, mozda ce lista samo doziveti trasformaciju u recimo, Always Top 10. Ako disa, na primer predje u ovu firmu.
Rokenrol s krilcima.
Diskomer Studija B (http://studiob.rs/radio/diskomer.php) je bar transparentan, tamo lepo pi?e da Sloba Konj sam igra Tetris sa onim pločicama na kojima su nazivi pesama. Ustvari i nije Tetris, vi?e je Sokoban.
Dobro je imati bar neki izbor, pratiti, uvek postoji mogućnost da se pojavi ne?to dobro. Na ovoj listi Diskomera sviđa mi se "Sve je stalo u rokenrol" Kande, Kod?e i Neboj?e. Kako vreme prolazi sve su bli?e Hendriks / CSN&Y stilu. Omot poslednjeg albuma im je oma? ploči "Deja Vu" Krozbija, Stilsa, Ne?a i Janga. U stvari, sad tek primetih sličnost - Kanda, Kod?a i Neboj?a - Krozbi, Stils i Ne?!
LACKY
06-12-2013, 01:37 AM
Fali im samo mladic.
disco violence
06-12-2013, 06:53 AM
Da se ja pitam rekao bi da je jedina dobra rock emisija Gruvanje na RTV,tamo čovek može da vidi i čuje da ima novih dobrih bendova,najave koncerata,intervjue sa lica mesta i drugo.
RTS ne treba da pravi emisiju na ovaj fazon treba samo da preuzme Gruvanje sa RTV(kao i Državni posao),a studio B nek se snadje.
Dr?avni posao
Đorđe Čvarkov je najveći roker u Srbiji i ?ire.
mladjastojanovic
06-12-2013, 09:50 AM
Đorđe Čvarkov je najveći roker u Srbiji i ?ire.
A Zika je Cak Noris :-)
Sent from my C6603 using Tapatalk
awacs
06-12-2013, 03:39 PM
Fali im samo mladic.
Kanda, Kod?a, Neboj?a i Ratko?
?alu na stranu, Gruvanje je OK, ali nije lo?e da postoje dve emisije, čisto zarad količine minuta na TV-u. S tim ?to naravno nije dobro da druga od te dve bude Jelen Top 10 :) Koliko se sećam, Gara?a na Televiziji Beograd je bila na tragu onoga ?to Dule Svilokos pominje (od hipsteraja do ruralnog hard roka).
Ali i ?alu i televiziju na stranu, veći je problem ?to ima toliko malo bendova koji imaju pesme koje mogu da skupe dovoljno publike za vi?e od deset koncerata godi?nje (ako i toliko). Mislim, samostalnih koncerata, ne onih Beer Festova, slaninijada i bajkerskih skupova. Ono, da neko plati makar i sitnu kintu da čuje ba? tebe.
Istina je da narod nema para, ali ruku na srce nema ni ba? mnogo toga ?to bi neko hteo da plati, čak i kad bi imao novce. Tu na?alost nije kriva gre?na Jelen top lista.
Pozdrav,
Vasa
DaBear
06-12-2013, 04:57 PM
a sta je sa "Domacicom" na MTV-u? To niko ne gleda? Meni tu ima bas svega pa cak i ponesto dobro !
problem sa svim tim "licnim" top listama je sto niko ne zna kako se prave.
Zbog toga je svugde u svetu svaki cart baziran na nekim brojevima -
prodaja / download, club chart - DJ response, broj emitovanja itd...
Tu je onda sve jasno..ovako:confused: nema realne slike sta slusaoci konzumiraju i u kolikom broju.
UnderTheSun
06-12-2013, 05:21 PM
DaBear izgleda ipak ne pratis Jelen top10.
Gostovali Bad Copy i sve lepo objasnili. :D
http://www.youtube.com/watch?v=3-KY4ooDSW8
mladjastojanovic
06-12-2013, 07:25 PM
Veca je sansa da ljudi plate bas tebe da slusaju ako te vidjaju na tv-u, zbog toga je bolje imati sto vise ovakvih emisija pa makar one i bile previse nasminkane ali drugacije se protiv folka ne moze.
drugacije se protiv folka ne moze.
Uzevši u obzir odabir hobija (bivšeg)direktora (bivšeg)generalnog sponzora, sumnjam da je borba protiv folka bila visoko na listi prioriteta kada se pripremala emisija.
Možda je off topic, ali zašto bi se uopšte neko bavio borbom protiv folka?
MUzzY
06-12-2013, 09:34 PM
To znaju samo oni koji se bave protiv folka. Uspesno.
...valjda?
U čemu li se ogleda uspešnost te borbe? Na stranu motivi...
LACKY
07-12-2013, 12:20 AM
Osnovna stvar koju ja generalno kod vecine vas nerazumem. Stalno pricate o nekoj borbi, i to borbi protiv neke muzike, koju ne volite, ali to nije bitno u prici. RNR nije nastao kao borba protiv nekog tamo kantrija ili tradicional. Oni nisu buntovnici protiv muzike. Njiho bunt je bio protiv sistema i drzavne hijerarhije i sijaset cega vezano za sistem. A vi ovde stalno ratujete protiv neke tamo muzike! Zato je RNR tu gde je.
Synclavier
07-12-2013, 12:48 AM
Neće da mo?e, po?to frontmen Hypnotizeda već par meseci nije generalni direktor Apatinske pivare.
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/404284/Novi-direktor-Apatinske-pivare
Te u tom smislu... jelda?
Pozdrav,
Vasa
A, zato ih, znaci, nema na listi vec par meseci... :rolleyes:
Osnovna stvar koju ja generalno kod vecine vas nerazumem. Stalno pricate o nekoj borbi, i to borbi protiv neke muzike, koju ne volite, ali to nije bitno u prici. RNR nije nastao kao borba protiv nekog tamo kantrija ili tradicional. Oni nisu buntovnici protiv muzike. Njiho bunt je bio protiv sistema i drzavne hijerarhije i sijaset cega vezano za sistem. A vi ovde stalno ratujete protiv neke tamo muzike! Zato je RNR tu gde je.
Ta "borba protiv folka" zaista deluje tako plitko i bez mozga. I sam krenuh da napi?em da su?tina rokenrola nije u borbi, naročito ne protiv neke muzike, već... E, tu već stadoh. Nemam pojma u čemu je su?tina rokenrola. Znam samo da nije ni u tom famoznom buntu protiv sistema.
LACKY
07-12-2013, 01:42 AM
Sistema, u sirem obliku. Sistem vrednovanja, estetike i da ne nabrajam. Mada se pola tih razloga vec izgubilo. Ali sigurno nije sindikalno udruzivanje i neka kvazi borba protiv narodnjaka.
Rhino
07-12-2013, 03:05 AM
I svijet se promijenio od tad.. Stoga ni rnr, ni hiphop, ni punk vise nisu isto.. Al jbg, uzdamo se u jedinicu na barcelonu valjda
Sistema, u sirem obliku. Sistem vrednovanja, estetike i da ne nabrajam. Mada se pola tih razloga vec izgubilo. Ali sigurno nije sindikalno udruzivanje i neka kvazi borba protiv narodnjaka.
Možda i protiv "folka" kao sistema vrednovanja, estetike, politike, itd. Reč folk je u našem jeziku poprimila potpuno drukčije značenje u odnosu na izvornu englesku. Verovatno je mladjastojanovic na to i mislio.
Meni je ipak bliži osećaj da je rokenrol vredniji kao sadržaj za usamljenika nego kao pokretač društvenih promena.
mladjastojanovic
07-12-2013, 08:28 AM
Tako nekako ali sam pre svega mislio na borbu za bar malo medijskog prostora. Ako se od dve takve emisije ugasi jedna onda... Kapiram da bi narod trebalo da ima nekog izbora. Ovako se desava da u rts emisijama gostuju grand pevaci (ne znam kako se tacno zove emisija ali je u prime time-u, ista emisija je i na happy telev.) iako imaju svoju televiziju i svoje emisije. Ta emisija ce opstati na rts-u i bez sponzora a top 10 nece.
Tako nekako ali sam pre svega mislio na borbu za bar malo medijskog prostora. Ako se od dve takve emisije ugasi jedna onda... Kapiram da bi narod trebalo da ima nekog izbora. Ovako se desava da u rts emisijama gostuju grand pevaci (ne znam kako se tacno zove emisija ali je u prime time-u, ista emisija je i na happy telev.) iako imaju svoju televiziju i svoje emisije. Ta emisija ce opstati na rts-u i bez sponzora a top 10 nece.
Evo već vidim kako neko kuca "izborite se prvo za dobre melodije i tekstove pa onda na red dolazi medijski prostor", ali nije to tako jednostavno. Da bi kvalitet uhvatio zamaha zaista mu treba bar neka minimalna početna podr?ka, motivacija. Sad toga apsolutno nema ni u naznakama.
DaBear
07-12-2013, 10:25 AM
Evo već vidim kako neko kuca "izborite se prvo za dobre melodije i tekstove pa onda na red dolazi medijski prostor", ali nije to tako jednostavno. Da bi kvalitet uhvatio zamaha zaista mu treba bar neka minimalna početna podr?ka, motivacija. Sad toga apsolutno nema ni u naznakama.
he he ..bas to ! Da bi se nesto vrtelo po "medijima", mislim onim "prime time" a ne nekim levim privatnim TV stanicama - materijal treba da bude prijemciv za malo siru publiku..znaci nema istetoviranih, obrijanih / dugokosih sa nitnama u nosu, nema golotinje i psovanja, drvljaze na instrumentima itd...
Ni u Engleskoj nema takve muzike na normalnim kanalima. Ima kanal za metalce, kanal za hip hop itd..a na glavnim kanalima ide komercijala koja se inace prodaje. Ko puno prodaje - taj je na televiziji i radiju. Jasno...
Kod nas nema prodaje, jer nema toliko dobre ponude...cim se pojavi neko dobar, primeti se.
Ali posto je nas market mali i jako specifican, puno nekih "zakona" o muzici i ostalom kod nas ne vazi..tako da ce potrajati sve to....
MUzzY
07-12-2013, 10:28 AM
U čemu li se ogleda uspe?nost te borbe? Na stranu motivi...
Aman, bio sam ironican :P :D
LACKY
07-12-2013, 10:28 AM
Pa narod je imao izbora, nije hteo to da gleda. Zato se i ugasilo.
MUzzY
07-12-2013, 10:29 AM
Kad motivacija bude bila muzika i poruka a ne medijski prostor onda ce se i RnR na nasim prostorima podici na veci nivo.
I kad pocnu ljudi da vezbaju napokon ...
awacs
07-12-2013, 11:23 AM
Kad motivacija bude bila muzika i poruka a ne medijski prostor onda ce se i RnR na nasim prostorima podici na veci nivo.
Da, taj ovdašnji nepomirljivi jaz između autorstva i kvaliteta izvođenja :D I nije stvar samo u vežbanju, mada je ono važno.
Najbolje sviraju cover bendovi, između ostalog i zato što najviše nastupaju uživo. Ovi „autorski” uglavnom sede po kućama i bave se bedroom recordingom, mrdaju tejkove levo-desno, jure nekoga da im snimi spot, pa ga sami montiraju, pa jure da ga nekako uvale na... Jelen Top 10 :) Prva svirka im bude na nekom masovnom događaju gde odsviraju tri pesme. I naravno da ne mogu da se sastave na bini, jer je monitoring pogrešan, a nemaju dovoljno „kilometraže” da bi mogli da se voze na čistoj rutini kad zatreba.
Jednom rečju, ljudi strašno malo sviraju, a kad si na početku najvažnije je da što češće sviraš ceo nastup, makar za jako male (ili nikakve) pare, jer jedino tako bend može da se zaista upozna između sebe. A i da vidi kako publika reaguje na to što rade. Ali to je baš nepopularno, jebiga. Popularnije je kukati kako te urednik ove ili one emisije ne voli i kako je folk okupirao ceo medijski prostor.
Pozdrav,
Vasa
Nekad je onaj ?to ima talenat napu?tao fakultet da bi ve?bao sa bendom, jer je pekar, lekar, apotekar imao manju platu od gitariste. Danas bi on voleo da ve?ba, ali napu?tanje fakulteta da bi se sviralo vi?e nije razumna opcija. On sad ide na predavanja, sprema kolokvijume i ispite. Svira kad stigne.
awacs
07-12-2013, 12:15 PM
Nekad je onaj što ima talenat napuštao fakultet da bi vežbao sa bendom, jer je pekar, lekar, apotekar imao manju platu od gitariste. Danas bi on voleo da vežba, ali napuštanje fakulteta da bi se sviralo više nije razumna opcija. On sad ide na predavanja, sprema kolokvijume i ispite. Svira kad stigne.
To je relativno. Možda su neki zarađivali više od apotekara, ali su im i troškovi bili veći. Mislim ono, kad si na putu trošiš mnogo više nego kad si gajbi, jelda? A i čime god da se voziš — i to nešto košta. A treba i da spavaš negde, jelda? Na stranu to što si sve vreme svestan da uspeh ne traje doveka i što publici stalno ispočetka moraš da dokazuješ kako joj se isplati da plati kartu da bi te videla. Nema spavanja.
Saša Lokner (Instruktor) mi je pričao kako mu je od cele turneje posle Jahača magle (sa sve koncertom u Hali 1 Beogradskog sajma) ostalo taman toliko para da kupi E-mu Emax. Tako da, kome je bogatstvo bilo na umu, uvek mu je bilo pametnije da završi Pravni fakultet (koji je pritom i lakši od farmakologije) nego da razmišlja da li je Vox AC30 bolji od Marshalla JCM 800.
Pozdrav,
Vasa
MUzzY
07-12-2013, 12:40 PM
Bolji je Vox.
:D
http://www.youtube.com/watch?v=D5rNbDQCbIk
Ovi bolje sviraju i zvuce od mnogih na Jelen-u...
Tako da, kome je bogatstvo bilo na umu, uvek mu je bilo pametnije da zavr?i Pravni fakultet (koji je pritom i lak?i od farmakologije) nego da razmi?lja da li je Vox AC30 bolji od Marshalla JCM 800.
Da, ali čovek je po prirodi kockar. Ako postoji i najmanja mogućnost za dobitak u stanju je uporno da igra na tu kartu. Danas je mogućnost da neko stekne slavu i novac u rokenrolu svedena praktično na nulu. A mislim da je to "danas" počelo upravo u vreme o kojem govori? - druga polovina osamdesetih.
Aman, bio sam ironican :P :D
Ma znam, samo bljujem vatru kad neko spomene "borbu rokenrola protiv folka" a to što podrazumeva pod tim pojmom je rokenrol isto koliko je i turbo folk rokenrol.
Amin.
Češće neko ko (misli da) se bavi rokenrolom ne želi da se u pojavi emisiji u kojoj se pojavljuju Amadeus i Goca Tržan nego što mu tu mogućnost neko uskraćuje. Takođe, svaka emisija ima sponzore, samo je ova o kojoj govorimo imala samo jednog i taj je bio u sukobu interesa. Zato se i stavlja katanac, što se možda ne bi desilo da je program bio tržišno orijentisan.
Tako da, kome je bogatstvo bilo na umu, uvek mu je bilo pametnije da završi Pravni fakultet (koji je pritom i lakši od farmakologije) nego da razmišlja da li je Vox AC30 bolji od Marshalla JCM 800.
Zar takva dilema može da postoji? :rotfl:
VladaNS
07-12-2013, 01:49 PM
Komentar mog kolege basiste isto na fejsu>
Slusam i ja razne price sa svih strana, pa sabiram sve to i govorim nesto svoje... Dakle, onaj ko se iole bavio autorskom muzikom pre 10ak god zna da u tom trenutku i sire nije postojala ni jedna TV emisija o RNR-u.. a reklo bi se iz ove perspektive da je to bio najgori moguci momenat po ovdasnju RNR scenu, kakvu takvu, da je inercija '80 presahla u '90im i da se konacno zaustavila u zaista uzasnim 2000im, uzasnim po RNR.. I bi tako. U takvim uslovima, zaista bilo kakva emisija na TVu na datu temu pokrenula bi stvari i jesu se stvari pokrenule nastankom nekoliko emisija tog tipa par god kasnije.. Shodno tome gasenje jedne takve emisije (danas) koja se bavi lepom, plemenitom i retkom stvari kao sto je RNR u Srbiji je zaista losa vest. Losa jeste, ali za koga? Medalja ima i drugu stranu u smislu uskog elitistickog biranja top liste i zivih nastupa na istoj po principu "Ko je blizi vatri..." tj. razni direktori, menadzeri i njihovi bendovi su se tu ogrejali. Ne bi ni to bilo lose da je u pitanju neka komercijalna televizija na ciji programski ukus ne mozemo uticati ni teorijski. Ali to je JAVNI SERVIS!! Ova emisija ima (je imala) mnogo veci potencijal od pustanja samo 1/15 domace scene od cega vecina u to vreme ni album nije imala nego je pravila svoje prve snimke u zivotu na toj emisji (sto nije lose za doticne) ali je lose za 14/15 afirmisane domace scene koja realno zasluzuje takvu priliku. Stoga neizmerno vise postujem emisiju Gruvanje na RTV-u, MTV Domacicu, radio 202, radio NS i druge koji sa skromnijim sredstvima i vremenskim okvirima opsluzuju mnogo siri spektar domaceg RNR-a kao sto on i zasluzuje. Elitizmu u srpskom RNR-u nije mesto jer on izdise na aparatima. Kojekakvi web magazini i radio i TV emisije su nam prethodnih godina bukvalno gurali u usta njihove pulene i stvarali neku vestacku scenu, pa su pri tom i nagrade sami sebi delili..Kakva arogancija, da ne pricaju srpski pomislio bih da su englezi. I na posletku gde je ta scena danas?! Odavno se zna da vredis onoliko koliko ti ljudi peva pesmu i dodje na koncert (zato Ceca i vredi, gle apsurda, ali smo sami krivi!!!). Na posletku, voleo bih da neki sponzor spasi emisiju i natera produkciju da promeni stvari, da se ne zaludjujemo - emisija se gasi jer se nekom ne sabiraju dobro brojevi.. Na taj nacin bismo malo zdravije mogli nastaviti nasu modernu muzicku edukaciju 2000ih, dr recima nesto vise ljudi bi mirnije spavalo, a opet nesto vise ljudi bi pocelo da se bavi muzikom, a opet nesto vise ljudi bi dolazilo na nase koncerte, a opet...
awacs
07-12-2013, 01:54 PM
Če?će neko ko (misli da) se bavi rokenrolom ne ?eli da se u pojavi emisiji u kojoj se pojavljuju Amadeus i Goca Tr?an nego ?to mu tu mogućnost neko uskraćuje.
Pravo zbori?. Kao da niko ne kapira da su im to kolege. I kao da ne kapiraju koliko klinaca ima i njihove pesme i pesme Amadeus benda na svojim HDD-ovima i u svojim pametnim telefonima.
Pozdrav,
Vasa
awacs
07-12-2013, 02:06 PM
Na posletku, voleo bih da neki sponzor spasi emisiju i natera produkciju da promeni stvari, da se ne zaludjujemo - emisija se gasi jer se nekom ne sabiraju dobro brojevi...
Ne treba zaboraviti da te emisije verovatno ne bi ni bilo da sponzor nije bio praktično inicijator celog događaja. Kao kad bi sad novi direktor Jelena voleo kriket, pa osnovao kriket ligu.
Pozdrav,
Vasa
P.S. E da, mislim da je pre desetak godina postojala Garaža (ili kako se već to tada zvalo) na RTS-u. U svakom slučaju, bilo je nešto gde sam gledao živi nastup grupe Lira Vega, a i još ponekih koji su bili iz drugačije priče...
Jelen Top 10 je bilo oličenje onoga najgoreg ?to se urbanoj muzici i uop?te kulturi ovde moglo dogoditi, a to je da se u zdravoj a istraumiranoj ideji vidi lova, pa da se onda klasičnim burazerstvom sabere virtualna scena, upegla po principima copy/paste estetike, i onda nasilno ubrizgava u etar, ne bi li se stvorio privid kako se ne?to va?no de?ava.
U Srbiji među ?ljivama praviti MTV i njemu sl. sučelje je, pre svega, neinteligentno. Da je iole kreativnosti u glavama tih licemernih glavonja, oni bi znali da senzibili?u samu ideju shodno karakteru ovda?njeg tr?i?ta kojeg, naravno, nema, ali čija bi se slika dala videti u korenju ove tikve od dr?ave.
Ne mo?e? R'n'R-u pristupiti kao prodaji piva, prijatelju. Kao ?to i u toj industriji stalno mora? da smi?lja? neke nove marketin?ke fore, tako ni ovde nema napretka ako se izli?u, ne menjaju, ne prilagođavaju, ako prestanu da edukuju i oslu?kuju stvarne potrebe publikuma.
Mi?ljenja sam da ?to je manje para, to bolja emisija. Nelogično, ali praksa mi tako pokazuje. A i ako ima kinte, ne sme da je bude previ?e, da entuzijazam ne skrene s puta.
U slučaju JT10, entuzijazma uop?te nije ni bilo. Ufazonirani voditelji su posle teretane ili manikira najavljali spotove ("gledali smo, a sada gledamo"), ili vode razgovore sa gostima, pritom, ne znajući ni?ta vi?e od toga koliko su objavili albuma, mada ni to nije bilo obavezno. Ta?tetina praznetine, ako mene pitate.
disco violence
07-12-2013, 08:21 PM
Jebote pa u Srbiji postoji i MTV,čemu to služi ,a uz to i ne radi?
LACKY
07-12-2013, 08:39 PM
Gotovo nicemu!
Dushan_S
08-12-2013, 06:03 PM
he he ..bas to ! Da bi se nesto vrtelo po "medijima", mislim onim "prime time" a ne nekim levim privatnim TV stanicama - materijal treba da bude prijemciv za malo siru publiku..znaci nema istetoviranih, obrijanih / dugokosih sa nitnama u nosu, nema golotinje i psovanja, drvljaze na instrumentima itd...
Ni u Engleskoj nema takve muzike na normalnim kanalima. Ima kanal za metalce, kanal za hip hop itd..a na glavnim kanalima ide komercijala koja se inace prodaje. Ko puno prodaje - taj je na televiziji i radiju. Jasno...
Ma nema ih uop?te, ko bi pustio neke tamo drekavce na TV-u...
http://www.youtube.com/watch?v=ktw9XCpDS2M
http://www.youtube.com/watch?v=LlMPm1fsH_0
http://www.youtube.com/watch?v=pNKUPtxugi0
Postoji jedan drugi problem, a to je da u Srbiji, kad se radi o "urbanoj" manjini i dobrom delu ljudi koji su bili novinari, postoji tradicija po kojoj je britanski pristup muzici "kul". To automatski zna?i da su Amerikanci uglavnom "selja?ine" osim izuzetaka, Nemci glupi za muziku, Nordijci marginalni a svi ostali potpuno nebitni. Kod nas je to ta B92 - Hr?ak - Pop Boks - Diskomer liga koja koren vu?e jo? od D?uboks magazina koja prezire ve?inski ukus u dr?avi, kad se radi o rok muzici. Samo po sebi, to je unazadilo i uni?tilo rok muziku ovde mnogo vi?e nego prisustvo narodnjaka - jer zapravo postoje "Gatekeepres" koji ti ne daju da radi? i da se vrti? osim ako nisi "podoban" po nekom parametru. Ne ?elim pljuvati ljude i kona?no, negde svaki medij ima pravo na svoju ure?iva?ku politiku, ali mi je jasno da se oni ne bave promocijom rok-pop muzike ve? onoga ?ta bi oni hteli da ta muzika bude - uprkos realnosti.
Dushan_S
08-12-2013, 06:08 PM
Pravo zbori?. Kao da niko ne kapira da su im to kolege. I kao da ne kapiraju koliko klinaca ima i njihove pesme i pesme Amadeus benda na svojim HDD-ovima i u svojim pametnim telefonima.
Pozdrav,
VasaZna?, tu je sad malo fora ?to si ti sa rok muzikom ?esto u situaciji da je to malo fanova koje ima? u fazonu da intenzivno mrzi odre?ene medije i poistove?uje ih sa svim najgorim. Onda navla?i? na sebe nepotrebno lo? publicitet. To je sad malo dublji problem, negde drugde se radi samo o razli?itim stilovima muzike, ovde se radi o tome da postoji problem dve tri ili vi?e Srbija koje su u direktnoj konfrontaciji vezano za vi?e stvari, a ta konfrontacija je sve dublja i dublja. Tu se onda poistove?uje muzika i sve ono ?to neke osobe konzumiraju sa odre?enom ideologijom i pristupom ?ivotu.
Dushan_S
08-12-2013, 06:14 PM
Da, taj ovda?nji nepomirljivi jaz izme?u autorstva i kvaliteta izvo?enja :D I nije stvar samo u ve?banju, mada je ono va?no.
Najbolje sviraju cover bendovi, izme?u ostalog i zato ?to najvi?e nastupaju u?ivo. Ovi ?autorski? uglavnom sede po ku?ama i bave se bedroom recordingom, mrdaju tejkove levo-desno, jure nekoga da im snimi spot, pa ga sami montiraju, pa jure da ga nekako uvale na... Jelen Top 10 :) Prva svirka im bude na nekom masovnom doga?aju gde odsviraju tri pesme. I naravno da ne mogu da se sastave na bini, jer je monitoring pogre?an, a nemaju dovoljno ?kilometra?e? da bi mogli da se voze na ?istoj rutini kad zatreba.
Jednom re?ju, ljudi stra?no malo sviraju, a kad si na po?etku najva?nije je da ?to ?e??e svira? ceo nastup, makar za jako male (ili nikakve) pare, jer jedino tako bend mo?e da se zaista upozna izme?u sebe. A i da vidi kako publika reaguje na to ?to rade. Ali to je ba? nepopularno, jebiga. Popularnije je kukati kako te urednik ove ili one emisije ne voli i kako je folk okupirao ceo medijski prostor.
Pozdrav,
VasaNe bih se slo?io sasvim. Cover bendovi sviraju bolje zato ?to onaj ko ume da svira jer je ulo?io neki rad, ?eli i da zaradi ne?to u jednom trenutku a to ne mo?e sa autorskim radom. Onda autorski rad ostaje ne na najboljim muzi?arima ve? na onima koji su najuporniji, najbandoglaviji i najvi?e vole to ?to rade - bez obzira na eventualan nedostatak muzi?kog ume?a. Tako?e, nije te?ko sesti na desetak proba, sastaviti i uve?bati repertoar tu?ih spakovanih pesama da to zvu?i odli?no, ako zna? da svira?. Ali ne mo?e? za deset proba, napraviti autorski materijal za album i to dobar album, usvirati ga, snimiti, izdati, reklamirai i prezentovati publici. Napolju se to ceni i zna se ko gde pripada, gde je mesto cover bendovima a gde autorskim. Kod nas se to ne vrednuje, ne postoji mehanizam koji bi pogurao ono ?to valja, ljudi gube volju da rade i na kraju ostaje gomila zanesenjaka, koji su tu ne zato ?to su najbolji ve? zato ?to su jedini toliko izdr?ljivi i/ili ludi. Onda neko do?e i i ka?e "Ne sviraju ba? ve?to". Mo?da, ali postavlja se pitanje da li je to fer pogled na stvari. Da li mogu da o?ekujem da bude jako uve?ban bend ljudi koji moraju da imaju svoj dayjob da bi finansirali svoj muzi?ki rad, koji urpkos porodica, problema i tog posla nalaze ponekad vremena i za probe, od koga ni?ta ne zara?uju i u ve?ini slu?ajeva se i ne mogu nadati da ?e ikada mo?i da se izdr?avaju od toga?
Everbeatz
08-12-2013, 06:23 PM
Ma nema ih uop?te, ko bi pustio neke tamo drekavce na TV-u...
http://www.youtube.com/watch?v=ktw9XCpDS2M
http://www.youtube.com/watch?v=LlMPm1fsH_0
http://www.youtube.com/watch?v=pNKUPtxugi0
:thumbsup:
npr.
https://www.youtube.com/watch?v=wJVfmTdP4dg
QOTSA full concert Live on Letterman - skoro da ni nema ljudi, nikog to vise ne zanima niti iko to slusa vise :rolleyes:
awacs
08-12-2013, 07:10 PM
ovde se radi o tome da postoji problem dve tri ili više Srbija koje su u direktnoj konfrontaciji vezano za više stvari, a ta konfrontacija je sve dublja i dublja. Tu se onda poistove?uje muzika i sve ono što neke osobe konzumiraju sa odre?enom ideologijom i pristupom životu.
Pa dobro, ako je u redu to što se ljudi zavlače u rupe i ne žele da probaju da se izbore za medijske minute tamo gde je to možda moguće, nego očekuju da to uradi neki urednik na njima prihvatljivom mediju, onda je rok muzika upravo tamo gde joj je mesto. Revolucija iz fotelje. Čemu onda cela ova priča?
Isto važi i za daily job koji si pomenuo — kul je da ti muzika bude hobi, ali je bez veze zahtevati da ti neko omogući da se baviš hobijem u najgledanijem televizijskom terminu. Ne obraćam se tebi lično, naravno.
Pozdrav,
Vasa
alavuk
08-12-2013, 07:37 PM
slicna obzervacija jednog mog drugara iz londona
Andy Bass-Agenda
4 December
Conversation with husband of my daughter's friend's mum at school "Not really into music to be honest mate"................not "I only like this music or that music"....."Not really into music to be honest mate".....actually amazed - someone get this man a gravestone!
silicon science
08-12-2013, 09:17 PM
Na kojoj planeti ti zivis :confused::confused::confused: Toliko samouvereno govoris o ovim stvarima a vrlo cesto nisi u pravu... kao recimo sad
disco violence
08-12-2013, 09:26 PM
Ne bih se složio sasvim. Cover bendovi sviraju bolje zato što onaj ko ume da svira jer je uložio neki rad, želi i da zaradi nešto u jednom trenutku a to ne može sa autorskim radom. Onda autorski rad ostaje ne na najboljim muzi?arima ve? na onima koji su najuporniji, najbandoglaviji i najviše vole to što rade - bez obzira na eventualan nedostatak muzi?kog ume?a. Tako?e, nije teško sesti na desetak proba, sastaviti i uvežbati repertoar tu?ih spakovanih pesama da to zvu?i odli?no, ako znaš da sviraš. Ali ne možeš za deset proba, napraviti autorski materijal za album i to dobar album, usvirati ga, snimiti, izdati, reklamirai i prezentovati publici. Napolju se to ceni i zna se ko gde pripada, gde je mesto cover bendovima a gde autorskim. Kod nas se to ne vrednuje, ne postoji mehanizam koji bi pogurao ono što valja, ljudi gube volju da rade i na kraju ostaje gomila zanesenjaka, koji su tu ne zato što su najbolji ve? zato što su jedini toliko izdržljivi i/ili ludi. Onda neko do?e i i kaže "Ne sviraju baš vešto". Možda, ali postavlja se pitanje da li je to fer pogled na stvari. Da li mogu da o?ekujem da bude jako uvežban bend ljudi koji moraju da imaju svoj dayjob da bi finansirali svoj muzi?ki rad, koji urpkos porodica, problema i tog posla nalaze ponekad vremena i za probe, od koga ništa ne zara?uju i u ve?ini slu?ajeva se i ne mogu nadati da ?e ikada mo?i da se izdržavaju od toga?
Mi koji se "bavimo" autorskim radom uvek više priznajemo rad autorskih bendova,sa druge strane publiku za to zabole q....
kul je da ti muzika bude hobi
Meni nije uopšte kul, čak je odvratno, ali to je sve što imam.
Odvratno je kad posle daily job i nightly job ostane još tri sata za spavanje, a negde između treba da ubacim vreme za ono što najviše volim da radim.
Meni nije uop?te kul, čak je odvratno, ali to je sve ?to imam.
Odvratno je kad posle daily job i nightly job ostane jo? tri sata za spavanje, a negde između treba da ubacim vreme za ono ?to najvi?e volim da radim.
Svadbar za vikend zaradi vi?e nego hirurg na VMA(ne računajući mito, dodu?e) za mesec dana. A ostane mu 5 celih dana da radi ?ta hoće. Mo?da je to praktičnije za nekoga ko toliko voli muziku.
Meni nije uopšte kul, čak je odvratno, ali to je sve što imam.
Odvratno je kad posle daily job i nightly job ostane još tri sata za spavanje, a negde između treba da ubacim vreme za ono što najviše volim da radim.
Znače, i ti minuti znače. :wink:
Svadbar za vikend zaradi više nego hirurg na VMA(ne računajući mito, doduše) za mesec dana. A ostane mu 5 celih dana da radi šta hoće. Možda je to praktičnije za nekoga ko toliko voli muziku.
Radio sam to nekad davno, a pevač Dobrog Znaka to radi i danas. Međutim, njemu to dobro ide, tako da obično svira šest do sedam dana u nedelji, ne samo za vikend. Tu su naravno i njegova stalna putovanja, a u pauzama se nađemo da sviramo rokenrol, ako uklopimo one moje slobodne minute, njegove slobodne minute i slobodne minute još dvojice sličnih fantoma.
Ali, ipak, kao što reče Igor, i ti minuti mnogo znače.
LACKY
09-12-2013, 01:26 AM
Pa dobro, ako je u redu to što se ljudi zavlače u rupe i ne žele da probaju da se izbore za medijske minute tamo gde je to možda moguće, nego očekuju da to uradi neki urednik na njima prihvatljivom mediju, onda je rok muzika upravo tamo gde joj je mesto. Revolucija iz fotelje. Čemu onda cela ova priča?
Isto važi i za daily job koji si pomenuo — kul je da ti muzika bude hobi, ali je bez veze zahtevati da ti neko omogući da se baviš hobijem u najgledanijem televizijskom terminu. Ne obraćam se tebi lično, naravno.
Pozdrav,
Vasa
Trebale su 4 strane da bi se doslo do sustine. O kojim mi bre rokerima pricamo! Mamina i tatina razmazena derista koja su kroz odrastanje gledala neke cike na televiziji i koje je zivot sve, ali najmanje mazio! I onda rekla, tata i ja bi ovo, a tata kaze '' dobices gitaru ako zavrsis kao odlican''. Danas je bre onaj raspad od Djusa izmislio RNR (za sve ove placipicke, koje jecaju nad svojom sudbinom dok studiraju prava i zale se kako im drzava pored besplatnog faxa nije omogucila i besplatnu popularnost za njihov salonski ''Gnjecim Te Anemijo Moja'' RNR), jer je naucio da se bori kroz zivot i kusao govna u neverovatnim kolicinama! Naravno on nije ''preurban'', on je seljacina! E pa gospodo RNR je muzika iz blata!
E pa gospodo RNR je muzika iz blata!
Nešto kontam, da je to suština rokenrola u Srbiji bi bilo jedno deset hiljada Džonova Fogertija.
Kakvo blato... Ono što ja najviše volim stvorili su kalifornijski studenti filmske režije. A i Fogerti je močvare Luizijane video samo u mašti, što njegov swamp rock ne čini ništa lošijim.
LACKY
09-12-2013, 08:01 AM
Etol, izvuces iz kontesta i bukvalizujes. Znas ti dobro sta to u pezurativu cini.
Etol, izvuces iz kontesta i bukvalizujes. Znas ti dobro sta to u pezurativu cini.
Ne zameri, sve je to odraz moje frustracije zbog svega ?to opisah u prethodnih par postova.
HeatMan
09-12-2013, 03:05 PM
nekako se tešim i kažem sebi da su se u najtežim vremenima pisale najbolje knjige, i radila se najlepša muzika. točak se okreće. sledeće godine će sve već biti daleko bolje. sada kada se pravi potpuni blackout i kada nam ubijaju nišvil i konfiskuju instrumente (sokoj da ne pominjem), očekujem da se stvori najbolja muzika. a krenulo je već sa npr:
http://www.youtube.com/watch?v=1Mj8EtdQPI0
vidim da većina vas pravi veliku grešku oko toga šta je jelen top10 promovisao. to što je promovisao mahom neku treš muziku, to nije bilo toliko do same emisije koliko do bendova. Problem je što su svi domaći alternativni bendovi na silu alternativni.. da li je do toga što ne znaju za bolje, ili imaju taj hipsterski poriv da budu drugačiji pa se gube u moru istog djubreta, to je već od benda do benda. ali je bilo par dobrih bendova tu.
http://www.youtube.com/watch?v=5gBPp2yTBN4
http://www.youtube.com/watch?v=FTz58EfSc8M
http://www.youtube.com/watch?v=YOl0iQgFyHo
da nije bilo jelena, ne bih čuo za ovaj bend:
http://www.youtube.com/watch?v=JAswhU6ckI0
i evo npr ovo:
http://youtu.be/cuetRzMMPss
i to naginje na taj trash koji se pojavljivao mahom tamo, ali je daleko bolje.. na žalost nestaje u moru ostalih.
?Ako vam je dobro onda ni?ta.?
awacs
09-12-2013, 04:39 PM
?Ako vam je dobro onda ni?ta.?
Ako vam nije dobro, uradite ne?to bolje.
www.pescanik.net je jedan od simbola propasti ovda?njeg razuma. Mislim, svečano me boli uvo da mi neko obja?njava kako je pametan i dobar samim tim ?to vidi koliko su svi ostali glupi i lo?i. Tu emisiju i njeno online izdanje smatram ličnom uvredom, jer me zabole kita da me tamo neko cima i da me vamo neko ?eta. Ali to sam samo ja, naravno. I Marčelo.
<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/l8X00I1vRug" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Pozdrav,
Vasa
Ako vam nije dobro, uradite ne?to bolje.
Taj Pe?čanik ne pratim, tako da verovatno nisam ba? bio u stanju da procenim da citiranje tog slogana mo?e biti toliko iritantno. U svakom slučaju, ovde se to odnosilo isključivo na stanje na muzičkoj sceni, upravo u nadi da će neko na "Ako vam je dobro onda ni?ta" odgovoriti "Nije dobro, poku?avam da uradim ne?to bolje". Da ne prebacujemo vruć krompir drugome. Ja zaista poku?avam, sizifovski, nemerljivo skromnim sposobnostima i mogućnostima, ali, kao ?to rekoh, to je sve ?to imam.
Ne krivim nikoga ?to nije bolje, osim sebe.
diviner
09-12-2013, 05:21 PM
Ne krivim nikoga što nije bolje, osim sebe.
Mozes da krivis mene, sebe, druge, ne vrijedi ti nista... Jednostavno masa ljudi uopste ne razmislja na takav nacin, ako uopste razmislja (govorim uopsteno, generalno za sve sto se kod nas desava), i za njih ne postoji "kritika" kao kategorija "nacina razmisljanja" . Guta ono sto joj se servira, menja zarad promjene (govorim o politickom aspektu ali i o drugim oblastima naseg drustva), "kritikuje" psuje i kudi ovu ili onu osobu, zato sto nema koga drugoga, i zato sto je popularno (po)opljuvati doticnu...itd itd...
Lijepo je biti idealista, ali od nas je svako, samo mozda jos ne bog, digao ruke!
Mozda sam otisao malo predaleko od teme, ali to su moja dva evro centa...tek toliko da se oglasim :) ...
awacs
09-12-2013, 05:32 PM
Ja zaista poku?avam, sizifovski, nemerljivo skromnim sposobnostima i mogućnostima, ali, kao ?to rekoh, to je sve ?to imam.
Znam. Zna?.
Pozdrav,
Vasa
awacs
09-12-2013, 05:51 PM
Lijepo je biti idealista, ali od nas je svako, samo mozda jos ne bog, digao ruke!
Bog nema ruke, ne trebaju mu. Prljave poslove je prepustio nama.
Pozdrav,
Vasa
diviner
09-12-2013, 09:58 PM
Mudro zboris! :)
Arthur
10-12-2013, 04:29 AM
aj sad malo i ja.
Imam tu sreću da stvari poznajem "iznutra", jer sam i profesionalno bio upleten u tu priču, i poznajem većinu aktera iste.
Koliko god mi je jasno ?ta kome tu sve realno smeta i kako bi to neko drugi sigurno bolje i svrsishodnije uradio, ja mogu samo da ka?em da od kad je Soro? i ekipa sa one strane atlantika, 6.10.2000te zavrnuo slavinu domaćem mega uspe?nom rokenrolu (koji ni tad nije bio značajno ekonomski isplativiji nego danas), niko nije ulo?io vi?e novca u isti od gore pomenute pivare, pod rukovodstovom ovde već opevanog i pre?aljenog biv?eg direktora. I tu pritom ne mislim na emisiju, koja je svakako dovoljno velika meta za kritiku, nego i na sponzorisanje
1. kafana i klubova po srbiji koje se bave alternativnom kulturom
2. festivala (nije samo Jelen turneja bila sponzorisana tim novcem)
3. stranih koncerata - čak postoji Jelen Live! agencija koja je uskakala i pokrivala minuse za gomiletinu gostovanja velikih stranih zvezda u momentu kad je već svima bilo jasno da je to pucanje u najavi
4. Jelen turneje gde je skup od ovo malo pre?ivelih i prepoznatljivih rok bendova iz 90tih besplatno svirao po svim mogućim i nemogućim rupama po srbiji, čisto da bi se ne?to tamo uop?te desilo, jer takva reklama Jelenu kao pivari i nije bila uop?te delotvorna. Delotvornije je sponzorisanje svakog postignutog gola na reprezentativnoj fudbalskoj utakmici.
Koji su Ilijini motivi i da li mu se treba i mo?e suditi, u tu nemam ukusa da ulazim. Lično mislim da ljudi malo ne vide ?umu od stabla, i da koliko god taj njegov contribution bio mali, i nemerljiv spram očaja koji vlada, ne?to je neko bar poku?ao. I za to je besmisleno tvrditi da je jedini motiv bio promocija sebe i vlastitog benda, koliko god to stvarno bilo lako.
O uredni?tvu nad pokojnom emisijom takođe nemam neku ?elju da sudim, ali ipak su kritičari malko te?ki na činjenicama, jer te?ko mi je da progutam da je ignorisano ba? 2/3 scene. Mnogo bendova poznajem koji su maltene i bez ikakvog cimanja i uguravanja bivali pu?tani, pa čak dolazili i do prvih mesta, i to mesecima po?to su poslali link na mail emisije. Siguran sam da bi mnogi od kritičara to bolje radili, i pu?tali svje i svja, svu vaskoliku silu srpske demo scene, ali opet ne mogu da im dam crveni karton, zbog mnogih koji su se tu stvarno na?li, i kojima je to bar lično bilo jako bitno, ako im već nije lansiralo karijeru u orbitu :banghead:
Sve ostale liste pomenute su takođe uredničke liste, i čak mi ni to vi?e nije toliko hrđavo, jer ljudi, fakat, ko to uop?te gleda? jedina realno merilo popularnosti i promocije je količina spontano nastalih lajkova i ?erova i YT vjuova. Ove liste manje vi?e slu?e kao neka vrsta preporuka neke stare ekipe koja se jo? uvek trudi da ne?to nekome preporučuje, makar po svom ličnom ukusu. Nekom to pomogne, nekome ne ali sigurno nikom drugom ne odmogne.
Tako da, ?to je laki rekao, bavite se vi?e muzikom i pisanjem dobrih pesama, i borbom za sebe, sopstveni kvalitet i promociju. Danas je bar posle mnogo vremena ponovo moguće jako lako doći do popularnosti i masovnog priznanja. Zapravo nikad lak?e.Napi?ite, snimite, pustite ljudima, i ako im se dopadne, za?iveće svojim ?ivotom. ?ivimo u svetu gde nam je bandwith na smartphonovima 14mbit pobogu. Čemu mrzeti nekoga ko vam realno nije odmogao u tome, a nekome je čak i pomogao.
Čemu mrzeti nekoga ko vam realno nije odmogao u tome, a nekome je čak i pomogao.
Ne treba mrzeti nikoga, a naročito ako je obradio "Rebel Rebel". :grin:
Što se tiče pomaganja i odmaganja... Ako već nema tih para koje mogu da ožive muzičku industriju i na taj način motivišu nekoga sposobnog da se bavi rokenrolom, ostaje samo još jedan način da se u svemu tome stvarno pomogne - poboljšavanjem stanja duha. Prokleta mogućnost izbora mora da postoji. Na jednoj strani je sistem vrednosti zasnovan na vezi i nepotizmu, a nama treba bar jedna minijaturna "rupa" (tako smo nekad u Loznici zvali svako mesto gde se svirao rokenrol) u koju se ne dolazi preko veze.
Pre par meseci pita me drugar da li možda imam neku vezu da ubacim njegov bend na Jelen Top Listu. Čuo valjda da sam bio vezista u vojsci. Nemam, druže, nemam...
diviner
10-12-2013, 11:29 AM
Koji su Ilijini motivi i da li mu se treba i može suditi, u tu nemam ukusa da ulazim. Lično mislim da ljudi malo ne vide šumu od stabla, i da koliko god taj njegov contribution bio mali, i nemerljiv spram očaja koji vlada, nešto je neko bar pokušao. I za to je besmisleno tvrditi da je jedini motiv bio promocija sebe i vlastitog benda, koliko god to stvarno bilo lako.
"kritikuje" psuje i kudi ovu ili onu osobu, zato sto nema koga drugoga, i zato sto je popularno (po)opljuvati doticnu...itd itd...
Kao sto rekoh...
awacs
10-12-2013, 11:44 AM
Koji su Ilijini motivi i da li mu se treba i može suditi, u tu nemam ukusa da ulazim. Lično mislim da ljudi malo ne vide šumu od stabla, i da koliko god taj njegov contribution bio mali, i nemerljiv spram očaja koji vlada, nešto je neko bar pokušao. I za to je besmisleno tvrditi da je jedini motiv bio promocija sebe i vlastitog benda, koliko god to stvarno bilo lako.
Možda nije bio jedini motiv, ali je bio najevidentniji. Ne možemo da se ljutimo na ljude što su ga prepoznali. Sa druge strane, direktor privatne firme ima odgovornost samo prema upravnom odboru i vlasnicima, a ne prema Rumskom forumu, rok muzičarima i slušaocima.
4. Jelen turneje gde je skup od ovo malo preživelih i prepoznatljivih rok bendova iz 90tih besplatno svirao po svim mogućim i nemogućim rupama po srbiji, čisto da bi se nešto tamo uopšte desilo, jer takva reklama Jelenu kao pivari i nije bila uopšte delotvorna. Delotvornije je sponzorisanje svakog postignutog gola na reprezentativnoj fudbalskoj utakmici.
Po meni, te besplatne svirke su čisto zlo. U krajnjoj liniji, ako su svirke bile besplatne, pivo valjda nije bilo besplatno. Nisam posećivao te turneje, ali valjda je bio neki šank, i valjda nisu prodavali Lav... Zaključak koji sledi je — ova muzika ne vredi ništa, a pivo... jebiga, zna se koliko vredi pivo.
Što se tiče delotvornosti reklame, svako ulaganje u reklamu se računa kao trošak, i samim tim ne ulazi u poresku osnovicu. Takođe, sponzorstvo (direktno ulaganje u, recimo, kulturu) dodatno umanjuje poresku osnovicu. U tom smislu, svaka reklama i svako sponzorstvo su delotvorni, pošto reklame odavno ne služe samo za reklamiranje proizvoda, nego i za ovo gorepomenuto. Dakle, niko tu nije radio ništa protiv ekonomske logike.
Sve u svemu, smešna je činjenica da je sve ono što si pobrojao zavisilo isključivo od ličnog tripa jednog čoveka. I malo je nerealno očekivati da uredništvo pronađe novog sponzora, pošto ni ovog prvog nisu uspeli da nađu, nego je on našao njih. Sve u svemu — opšta tezga, sujeta i lagodnost na sve strane, a onda se muzičari po Fejsbuku sekiraju što im neko kao oduzima pravo na izražavanje i pomaže turbo folku da postane još jači :wink:
Pozdrav,
Vasa
P.S. Uzgred, ovako dokon pregledao sam www.jelentop10.com — ni jedne jedine reči o „uredništvu”, ali ima dosta podataka o istoriji Apatinske pivare, Jelen brenda, svačega nečega... a ni špica emisije nije ništa informativnija. Toliko o težini i ozbiljnosti uređivačke politike. A možda sam zapravo samo slep i dekoncentrisan...
Arthur
11-12-2013, 03:48 AM
?to se tiče pomaganja i odmaganja... Ako već nema tih para koje mogu da o?ive muzičku industriju i na taj način motivi?u nekoga sposobnog da se bavi rokenrolom, ostaje samo jo? jedan način da se u svemu tome stvarno pomogne - pobolj?avanjem stanja duha. Prokleta mogućnost izbora mora da postoji. Na jednoj strani je sistem vrednosti zasnovan na vezi i nepotizmu, a nama treba bar jedna minijaturna "rupa" (tako smo nekad u Loznici zvali svako mesto gde se svirao rokenrol) u koju se ne dolazi preko veze.
Pre par meseci pita me drugar da li mo?da imam neku vezu da ubacim njegov bend na Jelen Top Listu. Čuo valjda da sam bio vezista u vojsci. Nemam, dru?e, nemam...
Ne vidim način da oni mogu da realno utiču na stanje duha nacije. Osim ?to već čine, prodavanjem piva, sveop?te anestezije. Da ih nećemo i za to moralno osuditi?
Arthur
11-12-2013, 04:08 AM
Mo?da nije bio jedini motiv, ali je bio najevidentniji. Ne mo?emo da se ljutimo na ljude ?to su ga prepoznali. Sa druge strane, direktor privatne firme ima odgovornost samo prema upravnom odboru i vlasnicima, a ne prema Rumskom forumu, rok muzičarima i slu?aocima.
na to sam i mislio kad sam rekao da ljudi ne vide ?umu od jednog stabla. Stablo je tu, lako se u njega udariti. Ako ne gleda?. Jedan bend sa jednom pesmom na listi, a niko neće pohvaliti ?to su se tu na?li jo? 9. Da, jer nije jo? 1000. Mante se ljudi, stvarno je nemoguće svetu udovoljiti. Bolje da je ugase, crkli dabogda, bolje da se nikad nije ni napravila.
Po meni, te besplatne svirke su čisto zlo. U krajnjoj liniji, ako su svirke bile besplatne, pivo valjda nije bilo besplatno. Nisam posećivao te turneje, ali valjda je bio neki ?ank, i valjda nisu prodavali Lav... Zaključak koji sledi je ? ova muzika ne vredi ni?ta, a pivo... jebiga, zna se koliko vredi pivo.
Long shot ipak, čini mi se. Stvarno mi nije ba? nikad palo na pamet. Meni se vi?e čini kao da svima poručuje : doveli smo i platili sve ove muzičare i tehniku prilično pristojno, a evo vam i piva po solidnoj ceni. U?ivajte. Ne zaboravi da u tim krajevima, definitivno ima ljudi koji nisu ni pivo mogli da plate, a ipak su do?li da gledaju koncert i u?ivaju u tome. Stvarno mislim da oni nisu do?iveli taj događaj kao omalova?avanje umetnika.
?to se tiče delotvornosti reklame, svako ulaganje u reklamu se računa kao tro?ak, i samim tim ne ulazi u poresku osnovicu. Takođe, sponzorstvo (direktno ulaganje u, recimo, kulturu) dodatno umanjuje poresku osnovicu. U tom smislu, svaka reklama i svako sponzorstvo su delotvorni, po?to reklame odavno ne slu?e samo za reklamiranje proizvoda, nego i za ovo gorepomenuto. Dakle, niko tu nije radio ni?ta protiv ekonomske logike.
Nisam siguran da se ova emisija i turneja i koncerti Marilina Mansona, Metallice, pa i Exit 2012 računaju kao ulaganje u kulturu, bar ne u ovoj dr?avi?
A na delotovornost mislim čisto marketi?ki gledano, kao na povećanje svesti o nekom određenom proizvodu. Definitivno ekipa koja je tamo dolazila nije menjala stav o tom pivu, i njegovom ukusu :) Kad plati? 150e po sekundi reklame na Pinku ,e to je marketing. Ovo mi samo izgleda kao izgovor nadle?nima.
Sve u svemu, sme?na je činjenica da je sve ono ?to si pobrojao zavisilo isključivo od ličnog tripa jednog čoveka. I malo je nerealno očekivati da uredni?tvo pronađe novog sponzora, po?to ni ovog prvog nisu uspeli da nađu, nego je on na?ao njih. Sve u svemu ? op?ta tezga, sujeta i lagodnost na sve strane, a onda se muzičari po Fejsbuku sekiraju ?to im neko kao oduzima pravo na izra?avanje i poma?e turbo folku da postane jo? jači :wink:
Pozdrav,
Vasa
?iva istina, trip jednog čoveka. I to ba? najomra?enijeg od strane du?ebri?nih rokera. Sad su valjda zadovoljni, nit je vi?e na toj poziciji, nit će biti tih koncerata, nit će biti te emisije. Jedno veliko zlo je nestalo.
P.S. Uzgred, ovako dokon pregledao sam www.jelentop10.com ? ni jedne jedine reči o ?uredni?tvu?, ali ima dosta podataka o istoriji Apatinske pivare, Jelen brenda, svačega nečega... a ni ?pica emisije nije ni?ta informativnija. Toliko o te?ini i ozbiljnosti uređivačke politike. A mo?da sam zapravo samo slep i dekoncentrisan...
Ne vidim ni to ba? kao neki realan problem. ?ta koga uop?te briga dal je to Sloba, Kepa, Peđa, ili neko treći, ili svi zajedno. To su neki spotovi, probrani sa i bez veze i emitovani na dr?avnoj televiziji. Stvarno ne vidim razlog da se to toliko pljuje. Sloba i dalje radi Diskomer, iako je u penziji. To daje neki veći značaj tim bendovima? ima veći uticaj na njihove karijere, to ?to on i dalje potpisuje tu emisiju?
Arthur
11-12-2013, 04:13 AM
Samo da istaknem možda i suštinu moje rezignacije - da je ovo jedna od 20 emisija koja se bavi istim ciljem, podržavanjem i propagiranjem klinički mrtve scene regiona, pa ne da bi se lako moglo pljuvati po njoj, i to bi sve stajalo. I smešan direktor i još smešniji mu bend (mada meni nije ništa smešniji od gomiletine stvari koje veliki kritičari svakodnevno kače po FB i mole za lajkove i glasove, bez obzira na besmislenost tog čina) . I loša pokrivenost "realnog stanja stvari". Sve to važi.
Ali ne, ovo jedna od dve emisije na državnim medijima, ovu drugu niko u BG ni ne gleda osim samih muzičara, i da, svi su primetili da ta emisija postoji, i da tu ima nekih očajnih bendova, a i poneki prilično dobar. Svi vade celu priču iz konteksta, jer najlakše je pljunuti po nečemu, ako još imaš i oslonac da to nešto kriviš kao vinovnika sopstvenog neuspeha, eto omiljenog koktela mega realnih kritičara.
ima? i oslonac da to ne?to krivi? kao vinovnika sopstvenog neuspeha
Ja sam lično zasrao.
Zaključak koji sledi je — ova muzika ne vredi ništa, a pivo... jebiga, zna se koliko vredi pivo.
Muzika i pivo su u čudnim odnosima, još od one pevajuće žabe. Žaba koja peva, ulaz besplatan, niko ni da priđe. Besplatno pivo — puna sala.
Dushan_S
11-12-2013, 10:15 AM
Samo da istaknem možda i suštinu moje rezignacije - da je ovo jedna od 20 emisija koja se bavi istim ciljem, podržavanjem i propagiranjem klinički mrtve scene regiona, pa ne da bi se lako moglo pljuvati po njoj, i to bi sve stajalo. I smešan direktor i još smešniji mu bend (mada meni nije ništa smešniji od gomiletine stvari koje veliki kritičari svakodnevno kače po FB i mole za lajkove i glasove, bez obzira na besmislenost tog čina) . I loša pokrivenost "realnog stanja stvari". Sve to važi.
Ali ne, ovo jedna od dve emisije na državnim medijima, ovu drugu niko u BG ni ne gleda osim samih muzičara, i da, svi su primetili da ta emisija postoji, i da tu ima nekih očajnih bendova, a i poneki prilično dobar. Svi vade celu priču iz konteksta, jer najlakše je pljunuti po nečemu, ako još imaš i oslonac da to nešto kriviš kao vinovnika sopstvenog neuspeha, eto omiljenog koktela mega realnih kritičara.Uopšte nisi u pravu. Kao prvo, rok scena i publika NE ZAVISE od ikakve emisije, kao što je pokazala praksa. Dalje, emisija je sama po sebi, dok je postojala, pokazala svoju irelevantnost time što nije imala gledanost i za nju nije pokazivan interes publike. Dakle sama rok publika je rekla šta misli o emisiji. Ti i ja sad da za 15 minuta napravimo pesmu i snimimo je isti dan, pa objavimo na fejs-u imaćemo više pregleda od okačenog snimka emisije Jelen top 10. Upravo obrnuto, ta emisija je bila neuspešna, a ne oni koji je kritikuju. Na stranu to što je npr politika emisije bila da su zatvorena vrata nekim stilovima rok muzike - ta emisija nije uspela da digne nivo ni onom delu muzičke scene koji je promovisala.Nema nikakve logike onda tvrditi kako ta publika sad nešto gubi nestankom emisije. Jelen top 10 nije bio nikakav simbol alternative, nikakav pionirski pokušaj da se publici prikažu istinski inventivni ili neobični bendovi koji inače nemaju pristup u medije - koncept je prilično očigledno bio da se nametne određena ideja toga šta bi trebalo da bude mainstream, što se pokazalo kao nemoguće. To znači da emisija sama po sebi nije bila bolja od Granda, jer radi istu stvar, pokušava da manipuliše ukusom publike i da joj servira nešto. Samo što je Grand u tome uspešan a Jelen top deset nije bio uspešan.
Drugo, "daj šta daš" logika koju se nalazi u tvom komentaru na neki način evocira i sadržaj emisije: daj šta daš. Jako mnogo, isuviše bendova koji podsećaju na nešto što bi trebalo da bude alternativna muzička scena, koji liče od oka na svoje strane uzore, a užasan nedostatak sadržaja u odnosu na formu. Emisija koja nije promovisala stvarnu rok scenu svojim nestankom sigurno ne nanosi štetu rok sceni.
A tvoj komentar i priča o pljuvačkom mentalitetu mi je otprilike ova varijanta: Kao da ti npr kupiš neki auto, polovni Fiat i on ti konstantno crkava, da bi ga ti na kraju prodao, jer ne valja k***u. Onda na tvoj komentar ispričan u društvu drugara da je taj auto bio sranje i da je bolje što si ga se otarasio, neki dušebrižnik krene da ti objašnjava "Nisi trebao da ga prodaš, time si izgubio, bolje imati pokvaren auto nego nikakav. A i ti si pljuvač, sigurno mrziš Fiat jer si loš vozač". E tako zvuči ovaj tvoj komentar.
Dushan_S
11-12-2013, 10:26 AM
Siguran sam da bi mnogi od kritičara to bolje radili, i puštali svje i svja, svu vaskoliku silu srpske demo scene, ali opet ne mogu da im dam crveni karton, zbog mnogih koji su se tu stvarno našli, i kojima je to bar lično bilo jako bitno, ako im već nije lansiralo karijeru u orbitu :banghead:
Čuj, možda bi bilo bolje za muzičku scenu da nisu "pogurali" sve te koje su pogurali (ako im već nisu lansirali karijere u orbitu).
Tako da, što je laki rekao, bavite se više muzikom i pisanjem dobrih pesama, i borbom za sebe, sopstveni kvalitet i promociju. Danas je bar posle mnogo vremena ponovo moguće jako lako doći do popularnosti i masovnog priznanja. Zapravo nikad lakše.Napišite, snimite, pustite ljudima, i ako im se dopadne, zaživeće svojim životom. Živimo u svetu gde nam je bandwith na smartphonovima 14mbit pobogu. Čemu mrzeti nekoga ko vam realno nije odmogao u tome, a nekome je čak i pomogao.Zato što JESTE odmogao. Ali izgleda ti to ne razumeš, možda zato što si više u poziciji osobe koja se bavi zvukom a koliko shvatam, rad sa autorskim bendom ti je samo hobi i od sekundarnog značaja. Kada nečega nema, onda je očigledno da nešto nije u redu i da ga nema. To bar stvara određenu tenziju i svest kod ljudi da ne postoje sadržaji određene vrste, bar je istina ogoljena. Nema te logike po kojoj treba hvaliti nešto što je loše odrađeno samo zato što je bolje da se ima bar to nego da nema. Ili pojednostavljeno, brate, radije ću da kući sam išamaram majmuna na porniće nego da jednom nedeljno opalim preružnu komšinicu. Ne mogu, nažalost, niti imam razumevanja za one koji mogu da spuste kriterijum.
Ej, ljudi, pa kakve veze ima ko je direktor, ko je sponzor, ko gura finansijski i koliko mu se to isplati?
Razmislite malo o suštini.
Je li JT10 televizijska emisija? Jeste. Je li trebalo uposliti one koji su informisani i medijski elokventni da priču iznesu valjano? Naravno. Pa zašto su onda vodili oni najavljivači? Prodaješ proizvod koji govori o idealima, a za prodavca biraš nezrele klince u fazonu?!?
Alo, to nije po standardima zdrave pameti, a kamoli tržišne logike.
Niko da uključi mozak, da oseti, da interpretira taj osećaj, saživi se... Da bude iskren pred tom kamerom, kao što su i bendovi iskreni, pa se ta iskrenost nekome sviđa, a nekoga iritira.
Ovo o čemu pričam, kladim se, sve vas iritira. I u tome je žešći problem. Neko je pogrešno razmišljao. U stvari, malo je razmišljao kada je pravio JT10.
awacs
11-12-2013, 12:24 PM
Uopšte nisi u pravu.
U pravu je. A i ti si u pravu:
Quote Dušan Svilokos:
možda je nestanak ovakve emisije dobar, ako će voditi korak tome da neko shvati da je vreme da se odustane od pokušaja da pod zastavom odbrane rokenrola gura narodu niz grlo nešto što se ne može svariti. Napravite emisiju koja će imati program koji zaista predstavlja našu scenu, koju vodi voditelj koji zna šta priča i koja ima zanimljiviju formu od pokojnog Jelen Top 10 - pa će narod i gledati.
Mislim, „top lista” na kojoj je Kazna za uši provela par nedelja na prvom mestu, uprkos činjenici da ima malo više od 2k pregleda na YT :shock: Daleko od toga da imam nešto protiv KZU (naprotiv), ali tu nešto nije logično. Kao što je nelogična i Bojanina reakcija (Svi na Pod):
Ukinuli ste nam autorska prava. Ukinuli ste nam pravo da nesmetano radimo ono što volimo. Sada nam ukidate emisiju koja se emituje u terminu za erotske filmove. Šta je sledeće na listi za ukidanje? Život?
Mislim, ko su ONI (ti koji su ukinuli emisiju)? Vlada, Skupština, RTS, Željko Mitrović? Nemam ništa ni protiv SNP (naprotiv), ali ta izjava je odraz opšte nesvesti i potrebe da se krivac pronađe u tuđem dvorištu.
Pozdrav,
Vasa
P.S.
Neko je pogrešno razmišljao. U stvari, malo je razmišljao kada je pravio JT10.
Kao što rekoh, opšta tezga. Sad, jedni se sekiraju što su ostali bez tezge, a drugi zato što nisu došli na red da i oni tezgare. Jedino se publika ne sekira, pošto nije ostala bez piva.
Dushan_S
12-12-2013, 02:40 AM
Ako je Artur u pravu, onda onaj moj prvi post koji sam napisao nema smisla, jel. Ali ne?to mi do?lo pa ću, u skladu sa od nedavno usvojenom politikom da pričam ?ta god mi dođe na pamet bez cenzure, da se slo?im da jeste tačno to upiranje prstom u domaće rok muzikante u jednom bitnom, ako ne i najbitnijem aspektu.
Domaći rok muzičari su u većini kukavice, pičke. Eto tačno tako, pičkice. Naročito ovi mlađi. To je pravi problem. A nema rok muzike i scene sa ljudima koji su deklerativni "rokeri" i "buntovnici", a zapravo razmi?ljaju estradno i pilićarski. Nema rok muzike sa onima koji su "otkačeni" "urbani" i "kreativni" a nemaju hrabrosti da probaju bilo ?ta novo nego zapravo recikliraju ono ?to vide na MTV-ju. Gde je tu podignut srednji prst, gde je tu stav "popu?ite mi, neću se prodati za to da budem na televiziji 5 minuta pred gledaocima koje ionako boli levo jajce za moju muziku". Ako sam dobro informisan, intervju sa Canetom nije emitovan u Jelen Top deset, već samo nastup - zato ?to je Cane izgleda i dalje u stanju da bude to ?to bi trebalo da budu ljudi kojima je rok muzika poziv. Tako im se izgleda, onim ?to je pričao i radio u emisiji nije uklopio u profil, pa su isekli. Opet ka?em, tako su meni rekli. Mo?da su me lagali pa ja sad la?em. Ali ostali su izgleda kukavice. Potajno se nadaju nekom uspehu, novcu, popularnosti, pičkama, ?ta li već ko pri?eljkuje, i la?u se da samo ako bi jo? maaaalo bili vi?e na televiziji, ako bi napravili jo? neki kompromis sa sobom i svojim uverenjima, e onda bi to sve do?lo, uspeh slava bogatstvo, pa?teta tri puta dnevno. Ako uradimo lep?i spot za MTV, ako malo sti?amo gitare, ako izbacimo psovke, ako budemo fini i če?će gostujemo na TV-u, itd itd. Deklerativni pankeri koji gostuju po jutarnjim programima i idu na evrovizije, ljuti rokeri i metalci koji idu na ?ikine ?arenice. Alternativci koji nisu alternativa apsolutno ničemu već su imitacija mainstream-a koji fabrikuje ma?ina muzičke industrije. Mo?e se na prste jedne ruke prebrojati broj bendova koji je imao integritet da ka?e "Neću" kad se radilo o makar maloj ?ansi da se ugrabi neko parče kolača, kako se uvek ispostavi, vi?e zami?ljenog nego stvarnog medijskog prostora. A za sve to vreme se ta politika pokriva sa "?to, ?ta fali", "pa nema veze, to je muzika", "treba doći do novih slu?alaca"...
To nije pitanje kvaliteta, jer taj neki bend mo?e da ima i solidne komade muzike ili interesantnu ideju ili zabavnu pesmu. Nema ideolo?ke kičme, nema smisla iza onoga ?to rade, a samim tim zapravo, nema nečega u ?ta bi ljudi mogli da veruju i da to osete.
Tokom godina sam se, fakat, naslu?ao najodvratnijih govnarija od ljudi koji su se do?ivljavali kao "ne?to va?no" u domaćoj muzici, kao neki faktor do moga. Razni samozvani autoriteti sa ambicijama da useru ?ivot svima koji im ideolo?ki ne odgovaraju, a naravno zbog toga ?to imaju prosvetiteljske, mesijanske ambicije po pitanju domaće rok scene...To je moćda i prihvatljivo na kraju, cela stvar je izbalansirana time da su postojali i oni koji su bili tu da pomognu, ničim izazvano. Nema veze. Ali ne mogu da svarim da redovno slu?am svoje kolege koji izgovaraju i rade stvari koje su suprotne onome iza čega bi zapravo trebalo da stoje. Daj fuck mu sunce, zar je bitno biti dupeuvlakač, kao da će iko od nas zaraditi milione od rok muzike. U tom smislu ne bih ni napisao onaj prvi komentar da mi nije krenulo da bljucnem doručak kad sam video prenemaganja i ?alopojke zbog uginuća svemirski va?ne emisije Jelen top 10. A pola ljudi znam i TAČNO mi je jasno ko za?to pi?e komentar. Kalkulacije, predstavljanje sebe u ovom ili onom svetlu, odbrana onih koji su parazitirali kroz tu emisiju, kao ?to su parazitirali kroz pop boks. Sve neki borci za rokenrol, za iskrenost, spremni da puste gorke suze ?to nas navodno zle nevidljive sile ukidanjem jelen topa 10 jo? vi?e pribli?avaju srednjem veku i suverenoj vladavini turbo d?ihad muzike. Nije to čak ni problem tih medija, jer bilo je, ponavljam, dobrih bendova i u tom Jelen Topu, kao ?to je bilo dobrih članaka u Pop Boksu, ali smrdela je uređivačka politika. Znali su to i oni koji su na tom Jelen Top 10, ali ne smeju da ka?u. Jer onda vi?e neće biti na top listi. A i ?ta ih boli kurac za po?tenje, pravdu, ono ?to je ispravno, bitno je da si na TV-u, da se ti slika? umesto kolega. E zato mi nemamo rok scenu, zato ?to su ovde svi pičkice.
Zato ?to, na primer, si ti Vaso imao sa bendom hitove koji su pominjali grupu pedera, voljenje seksa, da boli kita i ostalo, pa se niste bojali da li će to nekome smetati za emitovanje, da li će neko zabraniti pesmu, da li ćete ostati neuspe?ni jer to nije po volji nekom uredniku. A pre neki dan načujem kako neke mlađe navodno rokerske, nadrkane bezobrazne perpektivne kolege elaboriraju da li bi trebalo da smanje psovke u novim pesmama da bi se vi?e vrteli na radiju i u medijima. Tuga, brate.
Kraj priče, istro?ih rolnu WC papira da se obri?em posle ovoga.
Arthur
12-12-2013, 05:17 AM
Stvarno volim ovakve topike :) Bar se ne?to ka?e, neko razmisli i potrudi da sroči. A naročito kad postoje, bar delimično, suprotna mi?ljenja. Ili bar da ka?em, drugačiji uglovi gledanja na stvari. Moj je ovakav:
Dule, niti sam ja rekao da je ta emisija sjajna i da rok scena "ZAVISI" od nje. pu pu pu. Nisam rekao ni da je bila gledana, ni realno popularna, ni efikasna. Nisam rekao da su bendovi pu?tani u njoj svi do jednog do jaja, ili bar da su zaslu?ili da budu uređivački probrani i ponuđeni kao taj neki wannabe mainstream. Nisam rekao da je publika izgubila ne?to ukidanjem te emisije. Publika? Koja? Ili nisi pa?ljivo čitao, ili tvoj odgovor nije upućen direktno mojim argumentima, već ovim raznim Bojanama koje po FB teatralno vilene. Ja sam ovde jedino re?io da progovorim kad sam video koliko se ljudi naslađuje i koristi priliku da iska?e direktan i otvoren internet hejt (po meni, najneljudskiji oblik istog, nije čak ni u lice) protiv jedne nesrećne tvorevine, koja takav tretman, po meni, sigurno nije zaslu?ila. Hejt i naslađivanje po meni ide samo kad stvarno nekom zlom kom?iji koji ti se majke mile najebao godinama unazad, i protiv kojeg nisi mogao ni?ta, realno crkne bar krava.
To ?to ta emisija nije bila slamka spasa kakva je ?elela da bude, mislim da stvarno nije opravdanje ujdurme. Ona je imala smisla samo za bendove koji su se u njoj na?li, i njih mi je jedino, uslovno, ?ao. Mo?emo da ih ne volimo, mo?emo da mislimo da su đubre, ili da nam jednostavno nisu na? cup of tea. Za?to samo postojanje takve stvari, koju statistički niko osim samih muzičara i ne gleda, izaziva toliku jed, meni ljudski gledano, to uop?te ne ide u glavu. I tu jedino nalazim i dozvoljavam sebi da uprem prstom u iste te hejtere, i da ka?em da ondak ipak ne?to sa njima nije u redu. Ja sam tu u fazonu, live and let live. Da nisam, nikad ne bi mogao da se bavim ovim čime sa bavim.
I kad smo kod toga (mene), sigurno si u pravu kad ka?e? da do kraja ne razumem za?to je to toliko lo?e, jer nisam autor koji poku?ava da uspe ne?to sa svojom muzikom. Ja se bavim snimanjem i produciranjem iste, moj cilj je da stvari dobro zvuče, da pomognem u efikasnijem isporučivanju ideja ako ih ima, i uspe?nijem maskiranju ako ih nema. Ne dozvoljavam sebi da profesionalno sudim ko treba a ko ne treba da svira, ili da se bavi autorskim radom, ili da bude emitovan bilo gde. Radim i koncertni ton, sa istim ciljem, da se bolje čuje to ?to neko ima ili nema da ka?e, i da se istaknu prednosti, a sakriju mane.
Istini za volju, to mi mo?da ipak daje i jednu dozu objektivnosti koju ti, niti drugi autori, uop?te tehnički gledano, mo?ete da imate. Nikad ne mo?ete biti do kraja ravnodu?ni i objektivni prema sebi i svom delu, i mislim da je to deo razloga za?to je vaskolika muzička industrija izmislila producente, da vama i publici pomognu sa time. Ili bar izdavačkim kućama koje od svega toga zarađuju, u ono vreme. Stvarno mislim da svako ko ima potrebu i gram talenta i volje da na njemu radi, treba da svira, ili bar da poku?ava. Mislim da to svet čini lep?im mestom ,samo po sebi.
Ujedno, pojasni mi ovu misao, jedinu koju nisam razumeo
"Čuj, mo?da bi bilo bolje za muzičku scenu da nisu "pogurali" sve te koje su pogurali (ako im već nisu lansirali karijere u orbitu)."
Uop?te ne kontam. Ne ka?em da nije tako, samo uop?te mi nije jasno na koji način to stoji.
Dozvolio sam sebi u prvom postu i da stanem malko u odbranu Jelen brenda, zbog nekih drugih, ma koliko minornih, zasluga koje ima za ovda?nje prilike, to vidim ipak nikom ne smeta. Sada te politike tog brenda nema, i nadam se da je ljudima lak?e, ako im je to već smetalo. Ne ka?em da je stao svet, al ?ivo me zanima kako je sve ovo korak na bolje?
Preterane su mi te tvoje alegorije ipak sa automobilima, upravo zbog toga ?to mi dobrim delom ZAVISIMO od istih, ili nam imanje ili nemanje istog mnogo utiče na kvalitet ?ivota. Ja dr?im da u 2013oj godini, televizija vi?e maltene i nema nikakav uticaj na ovu ciljnu grupu o kojoj mi pričamo. Ovo je imalo smisla samo za neke tamo eto, nekada i moje , Samostalne Referente, koji su od bubrega odvalili da bi platili da im neko snimi lep spot, i koji je bez ikakve veze i intervencije, emitovan u nekom kurčevom terminu na nacionalnoj televiziji. Njima to pru?a bar deo satisfakcije, za?to su se uop?te i cimali da i?ta rade. Drugu satisfakciju dobiju kad dođu ljudi na koncert pa pevaju tu neku pesmu. Ili Lorna wing, ili Irish Stew, ili sad da ne krenem u riskantno polje nabrajanja bendova koji su stvarno imali neku barem ličnu satisfakciju ?to se neko potrudio da uop?te pogleda a kamoli pusti njihovo delo. A da stvarno nisu pu?teni preko veze, i da stvarno nisu "zagadili" na?e vajno rock nebo svojom muzikom, već rade ne?to autorski, i trude se oko toga. Za?to uop?te potro?iti makar truda da snimi? spot? Ja znam za tu bolnu istinu "samo za YT i FB", ali oni ne znaju, i njima je ipak drago da barem negde mogu babi ili kevi da poka?u da su se potrudili. Uskratiti im to pravo zbog nepostojanja ekonomske isplativosti i odsustva motivacije nove uprave je jedno, to mogu da razumem, i da mi delom bude ?ao. Ali skakanje od sreće i aktivno pljuvanje po svemu tome, e to mi je već stvarno van razuma. Opet, ni ovo nije upućeno duletu, jer on svoj stav bar dobrano argumentuje, iako se ne sla?emo, već ostatku FB timelinea ovih dana. A i ponekom zalutalom članu foruma na ovom topiku :rolleyes:
Arthur
12-12-2013, 05:42 AM
Kraj priče, istro?ih rolnu WC papira da se obri?em posle ovoga.
Posebno ću replyovati na ovaj post, po?to je malko dalji od ove konkretne teme.
Na prvu loptu sam bio odu?evljen tvojim presekom stanja, i explicitno?ću da to tako sroči?. No ?to vi?e čitam i razmi?ljam, to mi je sve manje jasno.
Rokenrol? Bunt? Pobuna? Meni su to ideolo?ke odrednice nečega ?to je u jednom periodu istorije muzičke industrije dobro prodavalo ploče. Da me ne shvati? pogre?no, ne ka?em da su svi rokeri pičke i da samo kenjaju i foliraju, ali odavno nemam mi?ljenje da mo?e? rokenrolom promeniti svet, ili bar dru?tveno-ekonomsku situaciju, i da je ta priča prilično prazna. I čini mi se da je to i ostatak sveta odavno skontao, te su se i te ploče prestale prodavati, i raja to vi?e ni ne tra?i. Meni su generalno opasne ideolo?ke vode, u kojima nema mnogo razuma, samo emocija i subjektivnosti. Mislim, dohvatimo se samo tih grupacija koje su kroz istoriju "?ivele" sve to, od hipika do pankera. Svet nikad nije bio gore mesto, vladaju teorije zavere, čini mi se ciljano napravljene da se ljudi dr?e u konstantoj paranoji i time daju jo? malo vremena onima na vrhu piramide, za koje mi se takođe čini da već du?e vreme nemaj AMA BA? NI NASLABIJU PREDSTAVU o tome ?ta uop?te ?ele, i kuda da vode.
U svakoj skupini od 100 poklonika nekog eto, iskrenog i kvalitetnog rok benda, (po mojim kriterijumima recimo Nirvane), ima? 10 ljudi koji tačno kontaju ?ta Kurta muči, i saoseaćaju se sa njim, bar 20 njih koji ne kontaju tačno, ali osećaju da je to ne?to dobro i valjano za podr?ati, jerbo je ovih prvih 10 već palo na teme, i njih 70 koji su se tu zatekli iz socijalnih okolnosti, da su u ekipi sa ovih prvih 30. Nit je njima ne?to jasno, nit bi primetili razliku da se na binu popne Stoja i krene da peva svoje, obučena isto kao Kurt. Ali svih 100 će u glas reći da je rokenrol ?ivot i otac i majka. Meni to odavno ne pije vodu.
Ja sam uslovno rečeno roker, mnogo mi vi?e prija zvuk hambakerau drop ?timu , kicka na 60hz i dobrog opi?đenog dobo?a, i pokoji tekst koji me stvarno dirne jer ka?e
"It's the devil's way now
There is no way out
You can scream and you can shout
It is too late now
Because you're not there
Payin' attention..."
?to se na?ih muzičara i "rokera" tiče, slo?iću da ima puno neiskrenih, i ljudi koji su u muziku zalutali zbog posledica, a ne uzroka normalnog bavljenja istom. A slo?iću i se i oko kategorizacije "Pičkice" za sve koji za sopstvenu impotentnost, jalovost i nemanje ničega plemenitog u sebi da se stavi u pesmu, krive SVE osim sebe. Zapravo jako je malo ovih drugih, koji su realno sjebani likovi, nose neku energiju i emociju u sebi koju ne mogu fizički da zadr?e a da je na zapi?u i podele sa spoljnim svetom, ma koliko tamo parova u?iju ili pregleda na YT bilo. I koji tim svojim radom, pesmama i textovima, pru?aju bar malo utehe, i anestezije ostatku slu?alačkog auditorijuma, udavljenog u besmislenosti dana?nje svakodnevnice.
Dušane, naša rock scena je sada slaba, taman kao što je bila šezdesetih godina, kad je to tek počinjalo. Tada je ključna stvar bila da se pojavi JEDAN bend izuzetnog kvaliteta, PRETENCIOZAN, da napravi nešto što neće izgubiti na svežini ni posle pedeset godina, nešto što kilometrima odskače od svega drugog. Jedan takav bend se i pojavio, to su bili Indexi. Danas je situacija teška, ali ni njima u to vreme nije bila lako. Treba biti izuzetno strog prema sebi, imati isti onaj kriterijum koji je doveo do stvaranja aranžmana i izvođenja pesama kao što su "Da sam ja netko", "Jutro će promijeniti sve", "Sanjam", itd. Odjaviti se sa foruma i ne pojavljivati se ponovo dok ne budem imao da pokažem nešto tog kvaliteta.
Dushan_S
12-12-2013, 10:11 AM
Ja sam ovde jedino rešio da progovorim kad sam video koliko se ljudi naslađuje i koristi priliku da iskaže direktan i otvoren internet hejt (po meni, najneljudskiji oblik istog, nije čak ni u lice) protiv jedne nesrećne tvorevine, koja takav tretman, po meni, sigurno nije zaslužila. Hejt i naslađivanje po meni ide samo kad stvarno nekom zlom komšiji koji ti se majke mile najebao godinama unazad, i protiv kojeg nisi mogao ništa, realno crkne bar krava.
Vidiš tu su nam verovatno različite polazne tačke. Moj je utisak da se ovde već decenijama gaji taj nakaradni "mnogo smo urbani", dekadentni rok kod koga je forma tu a fali sadržaj. Jelen top deset sa svojim konceptom i uređeivačkom politikom mi je još jedan u nizu takvih momenata. Razlog zašto sam i napisao onaj post na fejsu je što sam imao utisak da NIKO ne želi da priča protiv te emisije ako ima i trunku nade da će mu to ugroziti karijeru. Privatno, na desetine ljudi mi je polivalo govnima Jelen Top 10, osim ako nisu redovni gosti tamo, a onda kad je pukla emisija (i to da se razumemo zbog objektivnih, surovo kapitalističkih razloga a ne zato što neko želi da uništi rok muziku ili šta već provejava u žalopojkama) svi udarili po violinama, kao, joooj propade nam scena. Dakle ne raduje se niko što je komšiji crkla krava. Mene samo boli što bih voleo da postoji emisija koja je do jaja. I to nije rocket science da se napravi. Ali ne može jer kako ja to vidim, ne mogu da se uspostave normalni kriterijumi ako niko ne sme da kaže istinu: "Ljudi, sranje je bila emisija zbog toga toga i toga i zato nije bila gledana". Kraj priče. Ja sam ZA to da postoji takva emisija, ali da valja pa da samim tim bude korisna za rok scenu.
Istini za volju, to mi možda ipak daje i jednu dozu objektivnosti koju ti, niti drugi autori, uopšte tehnički gledano, možete da imate. Nikad ne možete biti do kraja ravnodušni i objektivni prema sebi i svom delu, i mislim da je to deo razloga zašto je vaskolika muzička industrija izmislila producente, da vama i publici pomognu sa time. Ili bar izdavačkim kućama koje od svega toga zarađuju, u ono vreme. Stvarno mislim da svako ko ima potrebu i gram talenta i volje da na njemu radi, treba da svira, ili bar da pokušava. Mislim da to svet čini lepšim mestom ,samo po sebi. Pazi, pričao sam o tome da emisija nije valjala, kao i ideologija i uređivačka politika iza nje. Neće učiniti Goribor lošim bendom to što je bio ideološki podoban za takvu emisiju, lupam. Ali tu su se motali i bendovi sa vrlo diskutabilnim artističkim sadržajem. Ja mislim da to zapravo, kao neko ko nema problem da šljaka i najodvratniji narodnjak za kintu, prilično objektivno gledam. Kad čujem pesmu i jasno mi je da, ako bi dekonstruisao tih par forica u aranžmanu, zapravo iza aranžmana nema pesme, već aranžman i fora čine pesmu. Čujem da tekst ništa ne govori, da je pevanje recitatorsko jer zapravo ne umeju bolje, da je svirka minimalizam jer ne znaju bolje, dakle, da aranžman i stil sakrivaju neznanje i nedostatak talenta. Ono što mi onda vređa zdrav razum je da neko forsira takve bendove samo zato što su mu dobri iz nekih pogrešnih razloga, a da ispada da je narod kriv i glup što neće da proguta emisiju u kojem je dobar deo sadržaja takav. Isto i u vezi sa tom emisijom. Emisija je objektivno bila loše odrađena kad je uporediš sa nekim emisijama koje bi trebalo da joj budu uzor. Ono u vezi čega jedino imam dozu subjektivnog je što mi ide na ganglije ta iracionalna mržnja prema čvršćoj muzici kod određenih ljudi u medijima ovde, koja je u Jelen Top 10 svoj najbizarniji trenutak imala kad je u jednoj emisiji voditelj glumio sirotinjskog Axl Rose-a sa maramom i pričao o koncertu Guns-a u emisiji u kojoj takav bend nikad ne bi mogao da se pojavi. Ali na kraju krajeva i to je uređivačko pravo onih koji rade emisiju - samo onda treba opet reći da emisija ne predstavlja ovdašnju rok scenu, već samo jedan njen segment.
"Čuj, možda bi bilo bolje za muzičku scenu da nisu "pogurali" sve te koje su pogurali (ako im već nisu lansirali karijere u orbitu)."
Uopšte ne kontam. Ne kažem da nije tako, samo uopšte mi nije jasno na koji način to stoji. Pa pazi, ako ja tebi dam sto evra, nisam dao nekom drugom, zar ne. Postoji određen vremenski prostor u toj emisiji. Neki drugi bendovi bi imali objektivne koristi od toga što bi im se dao prostor, a dobar deo bendova je visio u tom Jelen Top-u i nikad neće imati ništa od toga jer nemaju objektivan kvaliteti i kapacitet da budu prihvaćeni. Drugo, muzička scena i njena vitalnost postaju kolateralna šteta. Konačno, to je momenat čistog marketinga. Da se recimo radi o nekom biznisu, da nas dvojca imamo firmu koja se zove "rok scena" i proizvodimo 100 različitih artikala. A onda platimo tv reklamu za 10 od njih. I sad, ispostavi se da od tih 10 ljudi zapravo kupuju samo dva a ostale izbegavaju u širokom luku. Ispadne da više gubimo na reklamu, nego što zarađujemo od ta dva artikla. Da li su ljudi krivi? Ili to znači da smo imali jezivo lošu procenu šta narod voli? Da smo uboli 8 od deset, onda bi možda kupci došli do zaključka da je ceo naš brend interesantan pa bi probali i neke proizvode koje ne reklamiramo jer je naše ime na njima - počeli bi da nas poistovećuju sa kvalitetom. Sad to samo prenesi na emisiju. Po meni, emisija je napravila čak i štetu. Stvorila je osećaj kod dela ljudi da imamo praznu dosadnu, kvazi alternativnu rok scenu koja nema ništa da kaže i u kojoj egzistira a da je slušljivo, samo par matorih imena. To su komentari koje često čitam, kao i komentari koje sam čuo od onih koji na primer ne sede na netu pa čitaju neke portale već sude na osnovu TV-a, malo matoriji ljudi na primer. Konačno sve što ne doprinosi - unazađuje.
Dushan_S
12-12-2013, 10:37 AM
Rokenrol? Bunt? Pobuna? Meni su to ideolo?ke odrednice nečega ?to je u jednom periodu istorije muzičke industrije dobro prodavalo ploče. Da me ne shvati? pogre?no, ne ka?em da su svi rokeri pičke i da samo kenjaju i foliraju, ali odavno nemam mi?ljenje da mo?e? rokenrolom promeniti svet, ili bar dru?tveno-ekonomsku situaciju, i da je ta priča prilično prazna. I čini mi se da je to i ostatak sveta odavno skontao, te su se i te ploče prestale prodavati, i raja to vi?e ni ne tra?i. Meni su generalno opasne ideolo?ke vode, u kojima nema mnogo razuma, samo emocija i subjektivnosti. Mislim, dohvatimo se samo tih grupacija koje su kroz istoriju "?ivele" sve to, od hipika do pankera. Svet nikad nije bio gore mesto, vladaju teorije zavere, čini mi se ciljano napravljene da se ljudi dr?e u konstantoj paranoji i time daju jo? malo vremena onima na vrhu piramide, za koje mi se takođe čini da već du?e vreme nemaj AMA BA? NI NASLABIJU PREDSTAVU o tome ?ta uop?te ?ele, i kuda da vode.
Mo?da deo rok muzike u nekim periodima crpi energiju iz tinejd?erskog suvi?ka hormona ili iz besa prema kruto struktuiranom dru?tvu. Ali osnovna ideja rok muzike po meni, (a zapravo svake kvalitetne muzike, samo rok ima formu koja to nagla?ava) je delanje iz integriteta. U tom smislu rok, pop punk ili ?ta već jesu i ?anrovske, stilske odrednice, ali postavlja se pitanje da li je neki bend zaista pravi rok bend ako je muzika isuvi?e promi?ljena i usmerena na postizanje uspeha. Dakle bitno je usmerenje i pozadina. Ako osoba dela iz integriteta, ona na primer mo?e, jer zaista voli pop muziku, uraditi najiskreniji, čist, kvalitetan pop album. Jer je to ono ?to ta osoba jeste. Ali ako norve?ki black metal bend radi pod pritiskom kako će njegovi fanovi reagovati ako malo promene stil muzike i stalno povlači poteze koje treba da ih predstave kako su stra?no zajebani, pale krstove i crkve a privatno se vi?e ne osećaju ba? tako, onda se postavlja pitanje integriteta tih ljudi. Dakle spolja zajebanije ne znači i automatski bolje, jel. (To je npr razlog za?to ja vi?e stvarno ne varim Metaliku) U ovoj na?oj malenoj dr?avi i na bednoj sceni, je dodatno te?e imati ispravljenu kičmu i raditi bezuslovno ono ?to voli?, onako kako voli? i ne kalkulisati. Za mene je tako duh rok muzike biti istinit prema sebi i prema drugima kroz muziku i na rečima, raditi kako oseća? i podr?ati one koji to isto rade. To je neka zajednička nit koja je postojala kod svih velikih imena rok muzike. To je muzika koja je bila to ?to jeste. Bunt i fak ju stav tu imaju smisla samo ako si do?ao u sukob sa nečim pa je reći "neću" posledica toga da odbija? raditi ono ?to ne ?eli?.
?to se tiče raje, naravno da raja ne razume, ali oni su konzumenti, oni nemaju breme onog koji stvara. Ne zna raja ni za?to je neki slikar dobar, ni za?to je neki vajar baja. Ali tako se vraćamo na već pomenutu, uga?enu emisiju. Posao kvalitetnih medija i novinara je tu da promovi?u taj integritet i kvalitet, da ne budu samo ispostava finansijskih interesa ili poligon za masturbaciju lo?ih muzikanata koji su postali rok kritičari, već da na neki način objasne, poka?u, predstave ljudima kvalitet. Jelen top deset to nije radio, zapravo je gu?io kvalitet na račun toga da je ne?to "kul". Ba? zato ?to raja ne zna ?ta je dobro, potrebni su kvalitetni ljudi između umetnika i publike. To ti je kao kad čita? film review David Ebert-a. Mo?da ne moramo imati apsolutno isti filmski ukus, ali kad bi on rekao da je film dobar on je nesumnjivo dobar. I kad bi rekao da je lo?, sigurno je tako. Nije to nemoguće, postoje neki objektivni parametri. Ne ka?em da je lako biti objektivan i otvoren, ali ako to neko nije u stanju, onda ne treba ni da ima ambicije da pravi emisiju ili bar ne treba da la?no predstavlja svoj rad kao "borbu za rok scenu".
Dushan_S
12-12-2013, 10:38 AM
Du?ane, na?a rock scena je sada slaba, taman kao ?to je bila ?ezdesetih godina, kad je to tek počinjalo. Tada je ključna stvar bila da se pojavi JEDAN bend izuzetnog kvaliteta, PRETENCIOZAN, da napravi ne?to ?to neće izgubiti na sve?ini ni posle pedeset godina, ne?to ?to kilometrima odskače od svega drugog. Jedan takav bend se i pojavio, to su bili Indexi. Danas je situacija te?ka, ali ni njima u to vreme nije bila lako. Treba biti izuzetno strog prema sebi, imati isti onaj kriterijum koji je doveo do stvaranja aran?mana i izvođenja pesama kao ?to su "Da sam ja netko", "Jutro će promijeniti sve", "Sanjam", itd. Odjaviti se sa foruma i ne pojavljivati se ponovo dok ne budem imao da poka?em ne?to tog kvaliteta.Indexi su najpotcenjeniji bend ikad, bar takav utisak dobijam. Mislim da gomila ljudi danas ne kapira KOLIKO je taj bend bio do jaja, naročito u kontekstu onog vremena i okolnosti.
Samo da vam skrenem pa?nju na "Kukovo leto", novi album "D?a ili Bu". Jako dobar!
LACKY
13-12-2013, 05:38 AM
Auuuuu!
awacs
13-12-2013, 02:26 PM
Zato što, na primer, si ti Vaso imao sa bendom hitove koji su pominjali grupu pedera, voljenje seksa, da boli kita i ostalo, pa se niste bojali da li će to nekome smetati za emitovanje, da li će neko zabraniti pesmu, da li ćete ostati neuspešni jer to nije po volji nekom uredniku. A pre neki dan načujem kako neke mlađe navodno rokerske, nadrkane bezobrazne perpektivne kolege elaboriraju da li bi trebalo da smanje psovke u novim pesmama da bi se više vrteli na radiju i u medijima. Tuga, brate.
Ma bolelo nas je uvo da li će neko zabraniti emitovanje, a na kraju se ispostavilo da niko ni nije imao ništa protiv, osim naravno Studija B i B92, koji pak nikada nisu emitovali nijedan takt tog benda (mada iz potpuno drugačijih razloga). Autocenzura je mnogo glupa stvar, a pritom obično i potpuno nepotrebna.
Pre neke grupne svirke 1996. u Banja Luci nam organizator rekao kako ne bi valjalo da sviramo pesmu Brate Murate, jer kao ne može da nam garantuje bezbednost. Mi mu rekli da se opusti, pošto publika sigurno neće njega gađati konzervama, nego nas. Naravno da niko nikoga nije gađao.
Onaj „integritet” koji pominješ je ključna reč. Ako radiš kako misliš da treba, čak i ako ispadne kako ne treba — bar si isterao ono što si hteo. Kad u startu kreneš sa umiljavanjem i štrojiš samog sebe, a stvari se završe bez očekivanog rezultata — jebiga, duplo golo — nezadovoljna publika, nezadovoljan ti... ko popišan cvet.
Sve se svodi na to da li se tebi iskreno sviđa muzika koju si stvorio. Mislim, ISKRENO. Ono: šta bi ISKRENO pomislio da čuješ istu takvu TUĐU pesmu na radiju. Mislim da je u bilo kom stvaralaštvu važno i korisno imati nekakvu zamišljenu CCTV kameru koja te posmatra iz ugla sobe. Ne radi autocenzure, naprotiv, nego radi samospoznaje.
Na kraju, čudno mi je da ne kapiraš da Arturovi i tvoji stavovi uopšte nisu suprotstavljeni. Samo se ponašate u skladu sa onom oveštalom metaforom o optimisti, pesimisti i dopola punoj/praznoj čaši. Ali to su emotivna stanja, na razumskom nivou obojica pričate isto.
Pozdrav,
Vasa
Dushan_S
13-12-2013, 04:00 PM
Razmenili smo par poruka na fejsu on i ja, nije to frka, sve ok. On priča o jednoj strani novčića ja o drugoj, a svaki novčić ima dve strane, takva mu priroda :)
awacs
13-12-2013, 04:08 PM
Razmenili smo par poruka na fejsu on i ja, nije to frka, sve ok. On priča o jednoj strani novčića ja o drugoj, a svaki novčić ima dve strane, takva mu priroda :)
Ja nisam ni video nikakvu frku, nego si ti u jednom trenutku rekao da, ako je on u pravu, onda tvoj prvi post nema smisla. A on je u pravu, i to što ti pišeš ima smisla.
Pozdrav,
Vasa
Dushan_S
13-12-2013, 07:33 PM
Pa verovatno se nećemo slo?iti u jednom aspektu a to je da li je bolje imati kakvu - takvu emisiju, ili ?to ja mislim - da je bolje nemati je uop?te. Od tog stava zavisi i percepcija da li je nestanak te emisije gubitak ili nije.
wladymeer
21-12-2013, 06:17 PM
Dosta toga se ovde ispisalo, nema smisla upadati u sred rasprave, samo ću apropo ovoga:
Po meni, emisija je napravila čak i štetu. Stvorila je osećaj kod dela ljudi da imamo praznu dosadnu, kvazi alternativnu rok scenu koja nema ništa da kaže i u kojoj egzistira a da je slušljivo, samo par matorih imena.
i ovoga:
Ono: šta bi ISKRENO pomislio da čuješ istu takvu TUĐU pesmu na radiju.
izgovoriću sledeće: da sam neinformisani prosečni gledalac TVa i da verujem da je RnR/alternativno samo ono što Jelen Top 10 prikazuje...
prebacio bih na Grand.
Bez sekunde razmišljanja. I bez trunke blama.
Odnosno drugim rečima - slažem se sa Dušanom - bolje je NEMATI alternativnu emisiju nego imati... ono.
Nisam roker po životnom opredeljenju, koliko volim riff, toliko volim i elektronske motive u pesmama, ne mislim da RnR treba da bude bunt, da pljuje po državi, političarima i sl. ali ono šta je Jelen Top 10 prikazivao nije ni 10% realnog prikaza alternativne scene u Srbiji.
Drago mi je da se ta kvazi-rok emisija gasi i organizatorima iste najiskrenije želim da im svaki budući projekat prodje isto.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.