Log in

View Full Version : Problem sa racunarom - zvuk...

danijeldai
30-11-2013, 09:03 PM
ljudi, imam problem,
zvuk mi krci, secka... ne znam sta je problem. imao sam avid mbox 3, mislio sam da je do njega, pa sam promenio zvucnu i opet isti problem. shvatam da je nesto sa usb, ali ne znam da li je problem sa ram memorijom, ili napajanjem... ne znam sta to fali mom kompu da mogu normalno da pravim muziku?! moja konfiguracija je:
gigabyte 970a-d3
8gb ram ddr3
amd fx 8350 8core processor
gf gt430
pozdrav svima i unapred hvala.

psionic
30-11-2013, 09:27 PM
ljudi, imam problem,
zvuk mi krci, secka... ne znam sta je problem. imao sam avid mbox 3, mislio sam da je do njega, pa sam promenio zvucnu i opet isti problem. shvatam da je nesto sa usb, ali ne znam da li je problem sa ram memorijom, ili napajanjem... ne znam sta to fali mom kompu da mogu normalno da pravim muziku?! moja konfiguracija je:
gigabyte 970a-d3
8gb ram ddr3
amd fx 8350 8core processor
gf gt430
pozdrav svima i unapred hvala.

Prvo - dobrodosao na forum :wink:

Drugo - premestio sam ti poruku u odgovarajuci thread, ako ces da ucestvujes u forumu, bilo bi dobro da se potrudis da tekst ima veze sa temom, tako ce vise ljudi pomoci i znati o cemu je rec i nece biti zabune :da:

Trece - u vezi tvog problema: da li si podesio ASIO bafer svoje audio karte na neku pristojnu vrednost - npr 5 ili 10 ms, ili u semplovima - 128, 240... ? Da li si u programu sa kojim radis, odabrao pravi ASIO drajver, a ne Generic ASIO, DX ASIO , Direct Sound i sl ?

Bockie
01-12-2013, 09:14 AM
Najčeši uzrok te pojave je takoreći "opterećenje" kompa, na čega utiče dosta stvari. Nije bitna isključivo brzina procesora ili količina ram-a, npr, može da se desi da dva po porformansama potpuno ista računara različito rade, na šta utiče izbor komada hardvera, proizvođača itd...

Dalje, na to nazovimo ga "opterećenje" direktno utiče "buffer size" i ako je USB konekcija (mada retko) to da li je još nešto na USB vezi, tipa modem, štampač, miševi, tastature itd...

Povećanje Buffer size-a "olakšava" rad računaru...ali za posledicu ima veću latenciju pri sinhronizaciji...odnosno simultanom puštanju i usnimavanju zvuka. Smanjenje te latencije (buffer-a) donosi lakši rad pri usnimavanju, ali mogućnost da se pojave dropovi, krckanje, pa i blokada projekta...DAW-a i slično.

Neretko se desi da recimo samo jedan "zahtevan" plug-in "pravi problem", dakle iz nekog razloga (eto baš te konfiguracije, loše krekovan i sl) neće da radi kako treba. Takođe, broj plug-in-ova, izbor istih, dodatno opterećuje računar.

Poz'