PDA

View Full Version : Wet or Dry..

spartakus
30-11-2013, 02:57 PM
Ehej pozdrav forumashi,moderatori(clanovi biblioteke takodje)ako moze savet e ovako kroz primer: ako bilo koji instrument(audio) istretiram nekim efektom koji je na insertu dobicu rezultat ofarban materijal,a ako ga istretiram efektom koji je na sendu dobicu ofarban materijal koji je pojacan(zashto send nabija neku saturaciju?).dali postoji nacin da se taj send nakako podesi drugacije..

Khan
30-11-2013, 03:06 PM
FX na insertu je u seriji, FX na send-u je paralelan, elem, dupliran je signal koji stize do master sekcije, pa ako ga 'odvrnes', bice svakako glasniji (to sto zoves saturacijom), ali imas kontrole i na kanalu i na FX-u i na send-u, a tu su ti i volume fader-i, pa ne znam sto te to muci?

awacs
30-11-2013, 03:55 PM
Ehej pozdrav forumashi,moderatori(clanovi biblioteke takodje)ako moze savet e ovako kroz primer: ako bilo koji instrument(audio) istretiram nekim efektom koji je na insertu dobicu rezultat ofarban materijal,a ako ga istretiram efektom koji je na sendu dobicu ofarban materijal koji je pojacan(zashto send nabija neku saturaciju?).dali postoji nacin da se taj send nakako podesi drugacije..

Maltene si sam odgovorio na pitanje, pošto se sve vrti oko DRY/WET odnosa. Ako šalješ u neki efekat preko senda, uobičajeno je da podesiš efekat na 100% WET, pa onda faderom i sendom na kanalu iz kog šalješ doziraš količinu efekta u odnosu na DRY signal. Ako je uopšte to bila dilema.

Pozdrav,

Vasa

spartakus
30-11-2013, 05:05 PM
Isprobacu malo drugaciji pristup..pa javljam..odmah se bacam na posao..

alfom
30-11-2013, 05:13 PM
Maltene si sam odgovorio na pitanje, po?to se sve vrti oko DRY/WET odnosa. Ako ?alje? u neki efekat preko senda, uobičajeno je da podesi? efekat na 100% WET, pa onda faderom i sendom na kanalu iz kog ?alje? dozira? količinu efekta u odnosu na DRY signal. Ako je uop?te to bila dilema.

Pozdrav,

Vasa
Evo, i ovo mo?e pomoći, i dovoljno je :
http://www.youtube.com/watch?v=8OVsQhX17_o

spartakus
30-11-2013, 08:34 PM
Eq na send i max -6db..
Veliki problem mi je preterana upotreba eq pa se premishljam dali taj solo wet npr revb fx (nekog glasa,pada,arpa,seq,)treba dodatno eq iscistiti.?.meni za jedan kanal treba bar 3,4 eq a i rutovan je na grupu..tripujem previshe eq..zbog send efekata..

alfom
30-11-2013, 08:57 PM
:mad: :confused: :cry:

Evo opet :

http://www.musicappblog.com/ios-insert-and-send-effects/

awacs
01-12-2013, 02:09 AM
Eq na send i max -6db..
Veliki problem mi je preterana upotreba eq pa se premishljam dali taj solo wet npr revb fx (nekog glasa,pada,arpa,seq,)treba dodatno eq iscistiti.?.meni za jedan kanal treba bar 3,4 eq a i rutovan je na grupu..tripujem previshe eq..zbog send efekata..

Nema pravila, radi ?ta god ti padne na pamet dokle god ti to poma?e da dobije? ono ?to čuje? u glavi.

Pozdrav,

Vasa

spartakus
01-12-2013, 06:14 AM
Ako moze preporuka za efekte koji na sebi imaju parametre za dry i wet(ali odvojeno).konkretno problem je u tome sto uvek na synthu moram da automatizujem kolicinu senda i tom prilikom dolazi do super izoblicenja(ali ja sam tada u debelom piku,crveno krvari)pa razmishljam kada bih koristio iste te efekte ali na insertu ..da pojasnim da ne pomislite da sam ludak(ko jel ja) synth svira melodiju 16 taktova,prvih 4 takta je dry,narednih 4 je ofarbano wahwahom,sledecih 4 phaserom i zadnjuh 4 revb sa mono deleyem...

DaBear
01-12-2013, 09:11 AM
..da pojasnim da ne pomislite da sam ludak(ko jel ja) synth svira melodiju 16 taktova,prvih 4 takta je dry,narednih 4 je ofarbano wahwahom,sledecih 4 phaserom i zadnjuh 4 revb sa mono deleyem...

taman posla...lud? :D

Sad ozbiljno - al si za zamrsio i izkomplikovao..a ustavrai je sve jednostavno...ja bi u ovakvim situacijama poslao taj sint na 4 Aux inputa, na jednom namestis wah, na drugom phaser, itd, itd..podesis zeljene odnose (wet / dry) i izprogramiras MUTE kad treba /ne treba da se cuju.

Bolja varijanta - snimis sint sa svakim efektom (kao novi audio) i onda samo naseces wave-ove i slozis jedno iza drugog - mnogo dramaticniji efekat !

Khan
01-12-2013, 09:36 AM
Aaaa, to radis. OK.

Evo pojavi se Da Bear sa dobrim resenjem.
Ili, 'gitaroski' pristup: Wah i phaser na insert, dly na send. Automatizacija ukj/isklj i korekcija nivoa izmedju svake instance.

Za potpunu kontrolu ako ti je sve ovo smaranje, svaki FX kao nova grupa, saljes cist signal kad ti treba, gde ti treba, onda su potpuno odvojeni i mozes da ih upeglas bez problema.

awacs
01-12-2013, 12:01 PM
Eto, sve kako ka?u ljudi. Ja dodu?e to radim onako na divljaka ? iseckam originalni trek i preselim parčiće na posebne kanale. Onda svakom kanalu dodelim ?ta treba (insert, send, ?ta god). Nekako mi je tako preglednije, a i manje je smaranja sa automatizacijom efekata.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Ovaj divljački pristup naravno nije ba? zgodan kad se radi sa virtuelnim sintovima, po?to treba da se otvori par instanci sinta, bolje je eksportovati audio, pa onda redom. Jebiga, nema ručka za d?abe.