View Full Version : maximum output dBu
frkatonac
27-11-2013, 08:16 PM
Ekipa,
imam u vidu nekoliko audio interfacea:
M-AUDIO FAST TRACK ULTRA (+10dBu)
FOCUSRITE SCARLETT 8i6 (+12dBu)
PRESONUS AUDIOBOX 44VSL (+10dBu)
Sada radim na EMU 1820m koja ima +20dBu.
Kolika je to razlika u izlazu?
Molio bih mišljenja o USB interfaceima, iskustva i kvaliteta snimanja i izlaza, latencije i slično.
8-)
Sima Strahota
28-11-2013, 11:12 AM
Nisam siguran na koji nivo mislis sa 20dBu. U sustini ako si mislio na headroom, razlika je enormna. Pad od 6dB je kao da ti signal duplo opadne u intezitetu.
Mada pre svega krenuo bih od toga sto svi navedeni interfejsi ne mogu da prismrde tvom EMU-u. Najozbiljnija kartica (po meni) je presonus 44vsl ali je opet daleko od tvoje. Sve zavisi od namene, tjst kolko si ozbiljan oko toga, koja ti je propratna oprema itd.
Sad sto se tice kasnjenja odnosno latencije, najveci problem tu nije interfejs vec sama masina. Procesor, ram i maticna ploca, odnosno brzina i br. jezgara kod procesora, zapremina i clock rama i northbridge i southbridge frekvencije kod maticne. Prosto receno, ako imas dva jezgra na procesoru, ddr3 ram (bar 4GB) i kompatibilnu maticnu (ili bolje) budi bez brige. Kod Mac-a su zahtevi manji.
Na kraju predlazem search foruma za teme o interfejsima ima ih na tone + uvek mozes da uputis pitanje starijim clanovima (Big Bocky, awacs, Khan ...) ako si u nekoj nedoumici. Poz
psionic
28-11-2013, 11:20 AM
Nisam siguran na koji nivo mislis sa 20dBu. U sustini ako si mislio na headroom, razlika je enormna. Pad od 6dB je kao da ti signal duplo opadne u intezitetu.
20dBu je analogni nivo signala na izlazu kartice, posle konvertora i svega ostalog... U principu, bitan je SNR (signal-to-noise ratio) Ako nesto ima npr 20dBU i SNR 100 dB, na 10dBU ce se taj SNR jos vise popraviti, s obzirom da svako analogno pojacanje unosi manje ili vise shuma u signal. Za interfejs sa -10dBu ces dosta morati gain sa miksera da dignes, da bi dobio nivo ovog sa 20dBu, samim tim - unece se dodatni shum sa kanala na mikseru...
Za one koji exportuju WAV sa kompa, interfejs ima ulogu samo u preslusavanju, komotno moze da se eksportuje i bez audio kartice i ista NIKAKO ne utice na izlazni rezultat eksporta !
Izvini frkatonac, kako i sta planiras dalje da radis, mislim - hoces li snimati izlaz kartice na neki nosac zvuka, ajde malo blize opisi sta planiras da radis ?
Sve u svemu, mislim da je E-MU hardverski tu najjaci, ove ostale su, jos malo pa niskobudzetne kartice. Svakako tome u prilog ide prilicno jak izlaz, gde ces moci dosta da smanjis GAIN na kanalu u mikseru (ako ces komp ugurati u mikser) u odnosu na ostale. M-Audio nije los, imam ga na poslu, pristojni izlazi - nema nekih problema sa kvalitetom signala... Drajveri su mu stabilni i dobri... Ostalo nisam probao, ali svakako nemam nesto poverenja u te firme - sto naravno - nista ne mora da znaci...
frkatonac
28-11-2013, 05:21 PM
20dBu je analogni nivo signala na izlazu kartice, posle konvertora i svega ostalog... U principu, bitan je SNR (signal-to-noise ratio) Ako nesto ima npr 20dBU i SNR 100 dB, na 10dBU ce se taj SNR jos vise popraviti, s obzirom da svako analogno pojacanje unosi manje ili vise shuma u signal. Za interfejs sa -10dBu ces dosta morati gain sa miksera da dignes, da bi dobio nivo ovog sa 20dBu, samim tim - unece se dodatni shum sa kanala na mikseru...
Za one koji exportuju WAV sa kompa, interfejs ima ulogu samo u preslusavanju, komotno moze da se eksportuje i bez audio kartice i ista NIKAKO ne utice na izlazni rezultat eksporta !
Izvini frkatonac, kako i sta planiras dalje da radis, mislim - hoces li snimati izlaz kartice na neki nosac zvuka, ajde malo blize opisi sta planiras da radis ?
Sve u svemu, mislim da je E-MU hardverski tu najjaci, ove ostale su, jos malo pa niskobudzetne kartice. Svakako tome u prilog ide prilicno jak izlaz, gde ces moci dosta da smanjis GAIN na kanalu u mikseru (ako ces komp ugurati u mikser) u odnosu na ostale. M-Audio nije los, imam ga na poslu, pristojni izlazi - nema nekih problema sa kvalitetom signala... Drajveri su mu stabilni i dobri... Ostalo nisam probao, ali svakako nemam nesto poverenja u te firme - sto naravno - nista ne mora da znaci...
Znam da je emu dobra sprava, ali budući se često krećem ne mogu više vući PC a na notebook ne ide emu...:banghead:
Kartica mi služi ponekad i za live, zato trebam stabilan izlaz.
Ako netko ima neki drugi prijedlog dobrodošli ste :)
Sima Strahota
28-11-2013, 11:27 PM
Moras malo detaljnije. Koliko ti izlaza treba i koliko para si spreman da potrosis? Sta ide ispred interfejsa kad radis live?
frkatonac
29-11-2013, 09:55 PM
eura oko 400, a izlaza 4 mono, naravno ako ima ne?to sa 8 izlaza da nije preskupo...
Bockie
29-11-2013, 11:00 PM
Ekipa,
imam u vidu nekoliko audio interfacea:
M-AUDIO FAST TRACK ULTRA (+10dBu)
FOCUSRITE SCARLETT 8i6 (+12dBu)
PRESONUS AUDIOBOX 44VSL (+10dBu)
Sada radim na EMU 1820m koja ima +20dBu.
Kolika je to razlika u izlazu?
Razlika je 8dBu u odnosu na Scarlett i po 10dBu na druge dve...:)
Molio bih mišljenja o USB interfaceima, iskustva i kvaliteta snimanja i izlaza, latencije i slično.
8-)
To ne opisuje baš ništa! Niti je 1820m isključivo zbog toga bolji...(bolji je zbog drugih, pa donekle i ove stvari)... Na njoj bih se usudio da pokušam nešto "ozbiljno da radim"....Ima odličan preamp u rangu i poštenu konverziju...
Veliko je pitanje. Dakle, preširoko, milion modela, cenovnih rangova itd...
Postavlja se (životno) pitanje - A šta hoćeš da radiš...?
Pitao si otprilike ovo - Koji je nov auto dobar...? A šta očekuješ , za šta ti treba...?
Ajde opiši šta očekuješ da ti odradi uređaj...:confused:...konkretna situacija ako treba...
psionic
01-12-2013, 06:56 PM
Sad mi pade nesto napamet: kako je taj emu +20 ? Postoje odredjeni standardi za linijski nivo analognog signala i oni su -4dBu i +10dBu. Ne tvrdim da ne moze da bude +20, samo mi nije jasno zasto bi stavljali tako jak izlaz...
U vezi teme: MOTU ultralite mk3 ima izlaze od +4 dBu i prilicno je dobar i mali. 8 in, 8 out, velicina 1/2U x 1U (rack unit) S obzirom da je tako mali, dosta izlaza i ulaza ima, plus on board mixer sa efektima i eq/comp, koji sasvim komotno radi i bez kompa. Ima i 2 MIC preampa sa fantom napajanjem za mikrofone, midi interfejs...
Aman, ljudi, standard za profesionalnu opremu je +4dbu, 'potrosacka' -10dbu.
Ostalo su marketinske gluposti.
Evo podsetnika (http://en.wikipedia.org/wiki/Line_level).
Sto se scarlet-a tice bilo je price ovde (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=23681&page=5), ali neki korisnici i nisu tako zadovoljni, tj. problem nije resen, ovde (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40469)
awacs
02-12-2013, 11:04 AM
Da, ne treba zaboraviti da se sve vrti oko referentnog nivoa i toga kako ko tumači taj referentni nivo. Evo i jednog teksta o tome, pa koga ne mrzi neka čita i zaključuje (naročito iz pretposlednje sekcije, Cooling the Replay):
http://www.soundonsound.com/sos/may00/articles/digital.htm
Nisam direktno poredio izlaze npr. E-mu 1820 i Digidesign I/O 192, ali iskreno sumnjam da je E-mu glasniji za 16 dB na izlazu. Pre će biti da E-mu uzima 0 dBFS za referencu, a da Digidesign računa u odnosu na standardnih -20 dBFS. Dakle, što bi rekao Khan, marketing. Mada je moguće da obojica grešimo, naravno.
Pozdrav,
Vasa
Plishani
25-12-2013, 05:29 PM
Jedna mala ispravka: referentni nivo "potro?ačke" opreme je najče?će -10dBV, ?to je, ako ćemo da računamo, oko 300mV, ?to mu dodje -7,8 dBu, dakle malko vi?e od gore navedenog.
Izvin'te zbog insistiranja, ali dB ovamo + dB onamo = sranje.
Isto tako, većina nemačke i ?vajcarske profesionalne opreme je kalibrisana na +6dBu.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.