Log in

View Full Version : i-didnt-know-my-converters-were-bad-until-someone-told-me

Everbeatz
22-11-2013, 03:18 PM
Odlican clanak!

http://therecordingrevolution.com/2013/11/22/i-didnt-know-my-converters-were-bad-until-someone-told-me-2/

suma sumarum:
We?d rather buy our way to better recordings than practice our way. The latter is far more effective and cost efficient my friends.

Moritz
22-11-2013, 04:30 PM
Direkt u glavu

alavuk
22-11-2013, 05:31 PM
So instead I decided to keep my money in my wallet and put all my focus on something that would actually improve sound quality: improving myself. I worked on mic placement, gainstaging, better arranging, strategic use of EQ and compression, and constant referencing of pro mixes. All of these things have made major improvements in the final result of my recordings and mixes. No new gear necessary.

tol'ko :D

Arthur
23-11-2013, 12:13 PM
mnogo je čak jednostavnije i od toga - ako neku razliku nisi u stanju da čuješ, nemoj to kupovati. Mene jebe što sam došavši do ozbiljnijeg monitoringa, počeo da čujem ama baš sve i svašta, a i malko se uši istrenirale za sve ove godine, pa me sad baš muči ekonomska nesvrsishodnost kupovine bolje opreme, a itekako čujem gde sam tanak

OFF
23-11-2013, 12:37 PM
Ja samo svoje iskustvo vezano za pomenuti 002r..... sa njega sam presao na RME ff800.... A/D razlika je bila tolika da su i musterije cule razlike u usnimku vokala (3 pesme sa albuma sa 002r, ostalo ff800), da sam morao ponovo na RME da snimam sve..... a danas mi i RME zvuci tek prihvatljivo

Arthur
23-11-2013, 12:41 PM
same here, što se tiče RME

awacs
23-11-2013, 12:45 PM
Mene jebe što sam došavši do ozbiljnijeg monitoringa, počeo da čujem ama baš sve i svašta, a i malko se uši istrenirale za sve ove godine, pa me sad baš muči ekonomska nesvrsishodnost kupovine bolje opreme, a itekako čujem gde sam tanak

Hehe, sad ispade da su monitori smrtni neprijatelji konvertora :) Kad čuješ gde si tanak, lakše ti je da nateraš postojeću opremu da zvuči onako kako ti hoćeš. Da se nadovežem na ono što piše u članku, promena žica na gitari ponekad učini više nego promena konvertora.

Pozdrav,

Vasa

P.S. @OFF: Da li ti je palo na pamet da je možda pevač imao drugačiji delivery;) u prethodnoj turi snimanja?

Arthur
23-11-2013, 12:47 PM
pa to mi je malko mač sa dve oštrice. istina je da ću moći više da izvučem iz postojećeg, ali sa mnogo više muke nego da mi je input zdraviji u startu. Sa lošijim monitorima sam manje morao da se cimam da bi sebe zadovoljio, ali mnogo više da bi snimci bili translatorniji.
Sve je povezano, majku mu :banghead:

DaBear
23-11-2013, 12:57 PM
zato uloziti pare u monitoring (kutije i soba) a onda sve ostalo - po potrebi :D

awacs
23-11-2013, 01:22 PM
istina je da ću moći vi?e da izvučem iz postojećeg, ali sa mnogo vi?e muke nego da mi je input zdraviji u startu.

Čuj, vi?e si u poslu nego ja, a i u?i su ti u boljem stanju nego moje, ja ti sve verujem. Ali, da se ne lo?imo, razlika između dva različita tejka bubnja, basa, gitare, vokala ? svih onih stvari kojima se bavi? ? je mnogo veća od razlike između RME i Apogee konvertora.

Donekle sam u stanju da razumem insistiranje na skupoj konverziji kod onih koji se bave elektronskom muzikom sa puno hardverskih sintisajzera, trt-mrt. Ali ono čime se ti bavi? podrazumeva toliki faktor gre?ke i nestabilnosti samih izvođača i instrumenata, da je priča o gre?kama u konverziji skoro pa bespredmetna. Osim ako ne poredimo SB Live! i Lynx, naravno.

Hoću da ka?em da je verovatnije da sa prethodnim monitoringom nisi primećivao tolike razlike u postavci mikrofona i izvođenju, nego da nisi čuo razlike u konverziji.

Naravno, sve ovo pi?em sa pozicije fudbalera koji odavno nije u profesionalnoj ligi nego ponekad sa drugarima zakupi salu za mali fudbal. Ali i dok sam bio na terenu bilo mi je va?nije s kim igram nego da li su linije na terenu crtane krečom ili fluorescentnom farbom.

Pozdrav,

Vasa

Arthur
23-11-2013, 05:57 PM
pa šta bih ti mogo reći, tejk je tejk, i tu stvari se menjaju po drugačijoj osi. Ja pričam o karakteru visokih frekvencija i sl, kada se neke stvari dešavaju i ponavljaju redovito, bez obzira na tejkove i čak različite bubnjare i sl. Malo je na ivici magijskih i religijskih priča, ali sam blizu i statističkog uverenja, u smislu koliko je bilo muke izvući nešto iz lošijih datih uslova u odnosu na brzinu i lakoću rada sa dobro usnimljenim materijalom. I to opet, najviše primećujem u poslednjem turnusu rada, sa dobrim monitoringom.
Kad sve svedem, najviše se odnosi na karakter spektra iznad 10k, gde su činele i sibilanti, i generalno količina ekvalizacije svega i svačega, o tome smo već pričali. Mnogo manje se notchuje, više se radi sa širim Q faktorom

awacs
23-11-2013, 08:10 PM
pa ?ta bih ti mogo reći, tejk je tejk, i tu stvari se menjaju po drugačijoj osi. Ja pričam o karakteru visokih frekvencija i sl, kada se neke stvari de?avaju i ponavljaju redovito, bez obzira na tejkove i čak različite bubnjare i sl.

Potpuno te razumem. Uop?te nije lako biti i menad?er i snimatelj u vlastitom studiju. Ko da igra? klikere sam protiv sebe. Zajebano.

Pozdrav,

Vasa

Arthur
24-11-2013, 04:02 AM
digresija ili ne, potpuno je nespojivo, i nije moj izbor bio da radim obe pozicije. I dalje bi najsrećniji bio da se zaposlim u nekom drugom, lepom i lepo opremljenom studiju, i da mogu da živim od toga.

Arthur
24-11-2013, 04:04 AM
a što se opreme tiče, ja opet samo iz mog iskustva. A mnogi su ovde prisutni čuli i mnogo više od mene, a opet gomilu puta i ja nisam imao predstave gde uopšte da tražim razlike i sl, te me bivalo sramota od samog sebe što nešto "izhajpovano" ne čujem.

Arthur
24-11-2013, 04:05 AM
a što sam na blind testovima par puta ljosnuo placebčinu od efekta ajoj majko to je bolelo

Rhino
24-11-2013, 06:01 AM
A koji ti je to novi monitoring usputno?

Sent from my iPhone using Tapatalk (http://tapatalk.com/m?id=1) 2

Arthur
24-11-2013, 02:21 PM
BoZoEl SM3 full paket