PDA

View Full Version : promena tempa

grada27
19-11-2013, 12:22 AM
Trazim resenje, kako da vec snimljen bubanj na 9 traka u cubasu promenim tempo, trebalo bi da moze, a da se ne unisti zvuk. Ako bi to uspeo da uradim spasili bi me ponovnog snimanja, posto je bubnjar to odlupao odlicno, a i sam snimak je dobar. Pokusavao sam na razne nacine da dodjem do rezultata ali bezuspesno, zato ako nekom nije tesko, a vec je menjao tempo projekta neka napise koju. :wink:

Veliki pozz!

wladymeer
19-11-2013, 01:02 AM
Jedan od meni najboljih algoritama za takve stvari ima Sony Acid PRO 7 - Beatmapper i čini mi se da ga ima i u Cubase 7

Ako nema - procedura je dosta jednostavna u Sony ACIDu

1 - Učitaš trake u projekat
2 - Desni klik na traku pa Clip Properties
3 - Levo pod ACID Type umesto one shot izaberi BEATMAPPED
4 - klikneš na Stretch tab i pod Initial Tempo uneseš BPM pod kojim je bubnjar snimio tejkove ukoliko je snimao uz klik. Ako nije... pa probaj da nadješ nešto najbliže tempu kojim je svirao :)

i tako za svaku traku i onda dole levo unesi tempo koji želiš i trebalo bi da bude OK. Možda završi posao.

Arthur
19-11-2013, 01:12 AM
nisi razjasnio da li menjaš samo tempo projekta, da bi ga prilagodio tempu odsviranog bubnja, ili bi da promeniš tempo već snimljenog materijala, tj da ga stretchuješ?

ako je ovo prvo, nije teško, samo je potrebno da su ti svi kanali u "satić" modu na kanalu (u levom delu ekrana, gde je ime kanala i sl, imaš i ta dva moda da biraš, "satić" ili "notica"), i onda lepo promeniš na transport baru u željeni tempo

ako je ovo drugo, nisam siguran da to možeš da odradiš valjano u Cubaseu, ja za takve stvari koristim ProTools i njegov elastic audio. Ali možeš da probaš ovako :

1. selektuješ sve audio partove od bubnja i lupiš bounce selection (u Audio meniju)
2. navučeš ga na tačan broj barova (znači da ti početak pesme bude na baru, i kraj isto
3. odeš u audio-process -time stretch i poigraš se sa opcijama. Naravno, mora da bude selektovano svih 9 audio klipova novonastalih.

Ako te sve ovo mrzi, cimni me na private ili na FB, to je posao od 6 minuta u PT, pa svrni da vidiš studio i da popijemo po pivo ;)

alfom
19-11-2013, 06:57 AM
@Arthure, je li taj alat u ProToolsu stvarno toliko dobar? Rijetko radim ovakav zahvat (drastična promjena piča, osim kao mali kozmetički zahvati od par centi na npr. nekom od elemenata bubnja [najče?će neka od činela] koja je 'pogre?no' u?timovana), ali kad radim onda to solidno odradim u Cubu. Probao sam i neke druge alate, ali nisam bio strpljiv (a i nije mi ne?to trebalo :) ). Zato te i pitam, a ne kao : tools vs. cub ; da ne bude zabune.

grada27
19-11-2013, 09:12 AM
Nisam bio jasan, bubanj je sniman u pogresnom kliku pa su neke pesme brze a neke sporije, dok se snimalo nisam bio koncentrisan a i cinilo mi se da je sve ok, medjutim kada sam hteo bass da snimim videh da nevalja brzina snimljenog bubnja. Probacu da uradim ovo sto ste mi predlozili, ali u svakom slucaju Arthure, bez obzira na ovaj problem javljam ti se, pa da se vidimo.:wink:

Pozz svima i hvala na savetima !!

Arthur
19-11-2013, 11:55 AM
nema mesta zabuni, ja sam zakleti Steinbergovac, a od kad sam savladao podosta PT-a, moja ubeđenja su još jača :) Ali lepo je priznati da postoje stvari u oba programa koje ne postoje u onom drugom. Npr u C5 mi je variaudio presjajan, i to prvesntveno jer je pod prstima. A opet, taj elastic audio, i generalno hitpoint detection u PT je odličan. Nije to ništa bezgrešno, i magično, ali stvarno može da uradi podosta, ubrza i olakša neke stvari. U svakom slučaju, promena tempa od par bpm-ova se prilično nečujno odradi, čak i na 9 kanala bubnja, a ume da pomogne pesmi više nego što bi se ljudi mogli nadati.

alfom
19-11-2013, 01:29 PM
Ma jasno. I ja sam polisoftverovac :)
svigdje ima nešto drugačije ili bolje riješeno. Samo, zna nekada biti razlika u dužini istog traka kada se export / import iz jednog softa u drugi.
Odosmo od teme.
Za slučaj promjene tempa (dužine traka wava) u CuBase5, evo sličica (str.406. Manuala).
U Cubu se može upotrijebiti i njegov pičer, i tada je usluga compeltna. :)
U nekim softverima (kao Magix Music, ovo se odvija prostom promjenom tempa na bar-u ; jedino ne znam da li odmah može tako i snimiti - exportovati tu promjenu, renderujući da ostane ista intonacija.
U Cubu postoje opcije sa promjenama intonacije, onoliko kolika je promjena tempa - prirodno zaviseći od promjene dužine vremena, ili opcija promjene tempa bez promjene intonacije. Ovo drugo već zna malko narušiti kvalitet zvuka.