Log in

View Full Version : Kako izmeriti nivo normalizacije pesme?

milanbetter
16-11-2013, 11:45 AM
Zdravo,

Zelim da izmerim na koji nivo je normalizovana neka pesma sa CD-a ili neki wav.
Da li i kako to moze da se uradi? Preko kog programa? Preko koje opcije?

Ja znam kako da uradim normalizaciju, ali ne znam kako da izmerim postojecu na tudjoj pesmi?

Pozzz
Milan

Bockie
16-11-2013, 12:45 PM
Sound Forge (npr, a ima i u samom cubendu, svim programima praktično).

Otvoriš neki fajl (wav,aiff, šta god), selektuješ ceo fajl ili željeni deo istog => tools => statistics.

Tražiš u listingu prosečne "RMS" vrednosti.

Inače, za pojašnjenje dosta pojmova imaš sjajnih stvari na Wikipediji, dakle, šta je RMS, ili npr. šta je dynamic range compression, šta je dither, bit depth, pošto vidim da pitaš za osnove, a ovde ima lepo opisanih stvari pa pogledaj. Preduslov je znanje engleskog. Bez toga generalno..."mrka kapa"...!

Dushan_S
16-11-2013, 02:12 PM
Bockie, nije ti to RMS, već gde udara najjači peak tokom pesme, kad se normalizuje, zapravo se menja gain audio fajla tako da priđe što bliže nuli.

Zdravo,

Ja znam kako da uradim normalizaciju, ali ne znam kako da izmerim postojecu na tudjoj pesmi?

Pozzz
Milan Svaki iole ozbiljniji softver ima opciju za neku vrstu analize fajla. Dakle - upoznaj softver koji koristiš i dobićeš odgovor na tvoje pitanje! Npr u Wave lab-u je to analysis>global analysis>peaks. Pogledaš koliko je najjači peak. Inače si pomalo pogrešno upotrebio sam pojam, pa je verovatno to razlog zašto nisi mogao da se snađeš. Normalizacija je proces kojim se audio fajl pojačava tako da priđe što bliže nuli. Ali normalizacija nije naziv za stanje, pa nećeš nigde naći "vrednost normalizacije" (bar ja nisam naleteo na to) ako me kapiraš. Ono što tražiš je dakle samo informacija dokle stiže najjači peak.

milanbetter
16-11-2013, 02:45 PM
Inače si pomalo pogre?no upotrebio sam pojam, pa je verovatno to razlog za?to nisi mogao da se snađe?. Normalizacija je proces kojim se audio fajl pojačava tako da priđe ?to bli?e nuli. Ali normalizacija nije naziv za stanje, pa neće? nigde naći "vrednost normalizacije" (bar ja nisam naleteo na to) ako me kapira?. Ono ?to tra?i? je dakle samo informacija dokle sti?e najjači peak.

Jeste u pravu si. Malo mesam pojmove.
Zapravo pitam koliko jako treba pesma da mi bude pojacana kod masteringa. Inace trenutno koristim FL Studio, koji ima opciju MultiBand kompresora i Mastering 2.4db ili Mastering 6db. Radim Dance/House muziku.

Pa sam mislio da izmerim koliko su pojacane aktuelne pesme i da toliko i ja pojacam. :)

Everbeatz
16-11-2013, 02:53 PM
Jeste u pravu si. Malo mesam pojmove.
Zapravo pitam koliko jako treba pesma da mi bude pojacana kod masteringa. Inace trenutno koristim FL Studio, koji ima opciju MultiBand kompresora i Mastering 2.4db ili Mastering 6db. Radim Dance/House muziku.

Pa sam mislio da izmerim koliko su pojacane aktuelne pesme i da toliko i ja pojacam. :)

ok, jasna mi je namera. Ne znam kako stojis sa engleskim, ali bi ti preporucio da prvo proucis ovo
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=44896

RMS vrednost nije merilo koji ce ti pomoci da otkrijes neku informaciju koja ce ti
koristiti prilikom prakticnog zahvata 'nabijanja glasnoce' u sustini.

Ako je sam mix ok tj. izbalansiran, sredjen u smislu dovoljne kolicine procesinga koji bi mogao ukljucivati kompresiju, eq, itd. limiter radi posao sasvim ok ako hoces da dodas jos par db gain-a

Multiband u FL nije los, ali ga treba znati koristiti. Ne stavljas ga na kraju nego se svo vreme radi kroz njega, a za to treba odredjeno iskustvo jer moze da se pretera
pozz

Bockie
16-11-2013, 03:15 PM
Bockie, nije ti to RMS, već gde udara najjači peak tokom pesme, kad se normalizuje, zapravo se menja gain audio fajla tako da priđe što bliže nuli.

Ne, to je RMS.

Dushan_S
16-11-2013, 05:12 PM
Snimak koji ima manji rms može da ima peak koji stiže skoro do nule pa ako ga normalizuješ - gain će mu biti podignut za lupam, 0.2 Db. A neki drugi snimak može da ima jako malo dinamike i izgleda kao kobasica ali ako je bio npr jako kompresovan i imao limiter može da mu peak bude i -10 db pa ako ga normalizuješ proces će mu dići 10db gain. Dakle dva ista fajla normalizovana na -0.1Db mogu imati drastično različit RMS.

Čovek je pitao za normalizaciju, ne znam da li si pročitao pažljivo - ispalo je da jeste mislio na RMS, na kraju, tako da si mu zapravo slučajno rekao šta treba pa samim tim super - ali (na stranu što je "nivo na koji je normalizovana pesma" nonsens - jer je normalizacija proces koji sam po sebi znači da je audio verovatno blizu nule) RMS je nešto drugo, nema ljutiš. :beer:

alfom
16-11-2013, 06:51 PM
Snimak koji ima manji rms mo?e da ima peak koji sti?e skoro do nule pa ako ga normalizuje? - gain će mu biti podignut za lupam, 0.2 Db. A neki drugi snimak mo?e da ima jako malo dinamike i izgleda kao kobasica ali ako je bio npr jako kompresovan i imao limiter mo?e da mu peak bude i -10 db pa ako ga normalizuje? proces će mu dići 10db gain. Dakle dva ista fajla normalizovana na -0.1Db mogu imati drastično različit RMS.
... pri čemu gleda najveći pik (osim ako ne profula između dva očitanja).
Zato je po?eljo, ako se ba? ?eli uraditi normalizacija, da se pregleda nivo pikova, pa onda izvr?i (sada je moderno) upotreba hard limitera da se ti pikovi odre?u bez 'utjerivanja' kompresijom. Tada se nivo energije mo?e podići za značajnu mjeru, bez promjene osnovnog frekvencijskog spektra, kada se master gain snizi nakon normalizacije, za iznos normalizacije.
Inače, ne volim normalizaciju. Osim kada se radi o odnosima. :grin:

alfom
16-11-2013, 07:05 PM
Zdravo,

Pozzz
Milan
Inače, ovo ne mo?e? izmjeriti kako si napisao : kada kupi? CD i skine? wav. Jedino mo?e? očitati trenutne parametre tog snimka i ni?ta vi?e.
Ali kada radi?, mo?e? očitati koji ti ne bio najveći pik prije normalizacije, pa koji je poslije (to je onaj koji si zadao), pa naći razliku ; a promjenu energije mo?e? također očitati, analogno očitanju pikova, te obratiti pa?nju na onu promjenu koja te zanima : minimum, maximum, average, ... Ako ima? namjeru normalizacijom uganjivati npr. -12 dB RMS, a imao si npr. -19 dB RMS - nemoj ! Prevelika je razlika. Normalizacijom neće? promijeniti nivo energije u nekom slogu, noti, ... , dijelu, ?to mo?e? učiniti kompresijom sa vraćanjem kompresovanog gaina, da ne bi izgubio ukupnu energiju traka ili njegovog dijela kojeg kompresuje?.

milanbetter
17-11-2013, 10:14 AM
Inače, ovo ne mo?e? izmjeriti kako si napisao : kada kupi? CD i skine? wav. Jedino mo?e? očitati trenutne parametre tog snimka i ni?ta vi?e.
Ali kada radi?, mo?e? očitati koji ti ne bio najveći pik prije normalizacije, pa koji je poslije (to je onaj koji si zadao), pa naći razliku ; a promjenu energije mo?e? također očitati, analogno očitanju pikova, te obratiti pa?nju na onu promjenu koja te zanima : minimum, maximum, average, ... Ako ima? namjeru normalizacijom uganjivati npr. -12 dB RMS, a imao si npr. -19 dB RMS - nemoj ! Prevelika je razlika. Normalizacijom neće? promijeniti nivo energije u nekom slogu, noti, ... , dijelu, ?to mo?e? učiniti kompresijom sa vraćanjem kompresovanog gaina, da ne bi izgubio ukupnu energiju traka ili njegovog dijela kojeg kompresuje?.

Koliki treba da bude RMS za pesmu? Predpostavljam da se razlikuje od zarna do zanra. Evo sta me interesuje:

1. Aktuelna narodna muzika
2. Aktuelna Dance/House muzika

Hvala

alfom
17-11-2013, 10:53 AM
1 *
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=21847
2 *
http://www.autistici.org/2000-maniax/texts/bob%20katz%20-%20mastering%20audio.pdf
3 * OSTALO
4 * mix = npr. cca. -17 do - 22 dB rms
5 * gotov proizvod cca. = -10 do - 14 dB rms
6 * kako ko voli ili tra?i = extrem čak do - 5 dB rms
Eto, istra?uj, a i na Rumskom ima? dovoljno materijala. Nemoj ba? da pita? svaki detalj. Nauči osnove, a potrudi se prvo oko ovog teksta, da bi razumio ostalo :
7 *
http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_power
8 *
?iv bio i u?ivaj !
PoZzzz.

milanbetter
18-11-2013, 09:21 AM
Svi ste mi dosta pomogli, hvala.

Igrao sam se malo sa merenjem RMS vrednosti pesama, a i njihovim volumenom.
Primecujem da razlicite pesme imaju razlicite drasticno RMS vrednosti, ali i drasticno razlicit volume. Konktretno pricam o nasoj narodnoj muzici.

Vrednosti se krecu od -15 za pesme stare pre dvadesetak godina, do -7 za najnovije pesme.

Dva pitanja:

1. Da li se kod pustanja na radiju primecuje razlika (ja bar nisam primetio), jer predpostavljam da oni koriste neki softver za normalizaciju signala?
2. Da li nabijanje RMS-a i volumena pesme je neophodno i uvek pozitivno?
3. Da li je RMS -11 dovoljan za sadasnju narodnu muziku?

Zahvaljujem se na dobronamrnim odgovorima.
Izvinjavam se onima koje ova pitanja smaraju i molim ih da ne odgovaraju na ista.

Pozzz
M

Everbeatz
18-11-2013, 10:48 AM
Svi ste mi dosta pomogli, hvala.

Igrao sam se malo sa merenjem RMS vrednosti pesama, a i njihovim volumenom.
Primecujem da razlicite pesme imaju razlicite drasticno RMS vrednosti, ali i drasticno razlicit volume. Konktretno pricam o nasoj narodnoj muzici.

Vrednosti se krecu od -15 za pesme stare pre dvadesetak godina, do -7 za najnovije pesme.

Dva pitanja:

1. Da li se kod pustanja na radiju primecuje razlika (ja bar nisam primetio), jer predpostavljam da oni koriste neki softver za normalizaciju signala?
2. Da li nabijanje RMS-a i volumena pesme je neophodno i uvek pozitivno?
3. Da li je RMS -11 dovoljan za sadasnju narodnu muziku?

Zahvaljujem se na dobronamrnim odgovorima.
Izvinjavam se onima koje ova pitanja smaraju i molim ih da ne odgovaraju na ista.

Pozzz
M

Prijatelju, da li si procitao moj prethodni post u ovom threadu? Da li si procitao sticky "Sta je (u stvari) mastering"?

Opet ponavljam da RMS vrednost nema veze sa glasnocom. RMS nije magicni broj s kojim ces da 'uhvatis' koncepciju masteringa, a to sam primetio da je uglavnom problem. Npr. dve razlicite pesme mogu imati isti RMS, a jedna moze zvucati katastrofa, a druga onako 'kako treba' - jedna u isto vreme moze zvucati preglasno, a druga, sa istom vrednosti RMS moze zvucati 5x manje glasno, itd. Nikakvi brojevi tu ne pomazu, nego usi i slusanje, monitoring...

Ono sto je poenta je, pusti RMS trenutno i baziraj svoja istrazivanja na onome sta jest u stvari mastering tj koji su glavni alati koji se koriste, itd.

U tom sticky thread-u ima mnostvo interesantnog teksta i video zapisa koji bi ti predlozio da pregledas. Kreni prvo od osnovnih izraza da bi ti prvo bilo jasno sta je normalizacija, peak limiting, kompresija, eq, itd.

S najboljom namerom,
pozz

milanbetter
20-11-2013, 12:49 PM
Da li koristiti maksimajzer na kraju masteringa?
Kakva su va?a iskustva sa deformacijom zvuka usled maksimajzera?

alfom
20-11-2013, 01:12 PM
Ovo neko od na?ih postavlja pitanja.:ninja:

Everbeatz
20-11-2013, 01:50 PM
Da li koristiti maksimajzer na kraju masteringa?
Kakva su va?a iskustva sa deformacijom zvuka usled maksimajzera?

Po potrebi da, koristi se. Deformacija zvuka se desava ako se pretera, ko u svakom procesingu generalno.

Poz