Log in

View Full Version : CD-DVD snimaci 2013 low speed?

branoy
12-11-2013, 09:24 PM
ee ljudi imao sam jedan dugo 4 godine u kompu, i vec je poceo da se cuje, simao dvd-e sa 4x brzinom, e sad uzeo sam najnoviji LG ( para oko 20eu, nema skuplje nist haha pre bilo sve ) i kad ubacim DVD nema vise 4x, samo 8x,16x,24x , i sad rezem sa 8x, koliko je to OK??!! za duzi period sta znam

jel to standard neki sad, ili ima snimaca negde i sa manjom brzinom , ili ovo je sad ok pa ne treba

Filip_
12-11-2013, 10:35 PM
Hm..koji softver koristis za narezivanje? Obicno medij i softver odredjuju brzinu kojom mozes "pisati" na CD/DVD disku.

Plextor je tu neprevazidjen po kvalitetu rezanja i njihovim specificnim tehnologijama za dugovecnost podataka na disku (naravno tada je i kvalitet medija bitan).

branoy
12-11-2013, 10:54 PM
koristim Nero 10 expres, nista ostalo od njega instalirano, samo on neka verzija jedno 20mb, i to je to? znaci programa ima koji daju i manje? nisam znao, ja mislio to do snimaca

preporuke?

alfom
12-11-2013, 10:57 PM
koristim Nero 10 expres, nista ostalo od njega instalirano, samo on neka verzija jedno 20mb, i to je to? znaci programa ima koji daju i manje? nisam znao, ja mislio to do snimaca

preporuke?
Ako re?e? audio, onda svakako Xilisoft. I da zna?, on re?e na 24 brzini i sve O.K.
Ipak treba dobar rezač i dooooobar medij, a ne neki medij od 5 aurocenti po komadu. ;)

branoy
12-11-2013, 11:28 PM
alfom druze sta ba 24x?? :D pa msm ja zelim na 4x na kojoj sam i pre, pa koji ce drugi uredjaj procitati taj disk narezan na 24?

kupujem ovde samo DVD prazne Verbatim, CD ne koristim od pamtiveka, osim kad neko nesto snima u studiju pa hoce Audio CD

Filip_
13-11-2013, 05:04 AM
alfom druze sta ba 24x?? :D pa msm ja zelim na 4x na kojoj sam i pre, pa koji ce drugi uredjaj procitati taj disk narezan na 24?

24x se danas smatra poprilicno sporim rezanjem :rolleyes:. Elem probaj Nero 6...imam na starom kompu, sad videh da moze da reze na 4x...

kupujem ovde samo DVD prazne Verbatim, CD ne koristim od pamtiveka, osim kad neko nesto snima u studiju pa hoce Audio CD

Verbatim DVD spada u komercijalu i "srednju klasu" medija, ako govorimo o trajnosti i kvalitetu - audio/video (ovo za kvalitet ja licno ne vidim/cujem razliku, ali sam slusao ljude koji vode racuna o tome). Btw i ja koristim njih (Verbatim), eventualno kad naletim na Sony ili jos bolje Kodak pazarim njih, inace nemam potrebe za skupljim/boljim, niti se moze ovde naci tek tako nesto kvalitetnije.

branoy
13-11-2013, 05:25 AM
sekund, jel ja to zaostajem u necemu ? danas 24x sporoo a ja trazim dvd snimac ili sto kazete nije do njega nego do programa, mada sa ovim istim nerom 10 sam na proslom dvd snimacu rezao sa 4x brzinom, bila u njemu, prepozna ?

ja od pocetka nastanka cd snimaca cuo od iskusnih rezi cd , sad dvd na sto manjoj brzini, i sam mozak zakljucak realno tako je, sto sporije bolje.

sad tek nist ne kontam 24x sporo, kvalitetno :O

dvd najcesce kupujem ovde kod nas u Bingu trznom centru, tu dolaze redovno, navikao od CD Verbatim, pa DVD takodje, mada nekad kupim i Sony, ima i Promedia neka marka al to ne kupujem, osim od 8GB jer ovih verbatim i sony nema od 8gb ovde, niti bilo kojih drugih

Khan
13-11-2013, 07:12 AM
Istina je da su neki soft sminkani da ponude samo odredjene brzine, ali se kod ozbiljnijih to cita iz firmware-a samog uredjaja koji moze, a nemora, biti ogranicen donjom ili gornjom brzinom.
Uglavnom svi uredjaji koji su u regularnoj ponudi zadnjih, hm, 10 godina, su krsevi, krajnje nepouzdani i kratkog veka. (Da bi kupili novi svake sezone, jel')
Svojevremeno su Teac i Plextor imali u ponudi profi klasu, koja je omogucavala rezanje 1x, 2x, 4x, ..., danas za tako nesto mora da se izdvoji mnogo vise novca, i da se kupi nasminkana studijska sprava.
Jbg., ali DVD rezac od 10e je predvidjen za devojcice da backup-uju slike sa fejsa.

Kako god, mala brzina je bitnija kod AV materijala koji treba da se emituje. Za skladistenje podataka, potpuno je irelevantno...

branoy
13-11-2013, 04:24 PM
aha znaci sve sto kopiram iz kompa da sacuvam sa diskova nema veze s brzinom,? samo ako pravim DVD Video za DVD Pleyere sto manje? nisam ni to znao, msm mislio sam da za sve sto se snima vazi najmanja brzina.

joj kad se setim oko 2000 tu gore dole godine, kad sam uzeo prvi pentium 2 iz nekog studia u BL za svoj, i izadje CD snimac, 420km sam dao na njega tad. evo i sad mi taj isti stoji u jednom pentium4 samo za citanje tih starih diskova rezanih na njemu pre 13 god , on sve ured procita ovi nece pola CD

a sto se tice DVD dzaba, ja uvek kupujem najskuplje sto imaju, al nemaju ovde kod nas. sve je iz Genelec Tuzla nabavljeno u obliznjem gde rasturaju tu robu, kad oni nemaju nista skuplje jbg , prosli ASUS taj sto je mogao 4x je bio skuplji za duplo, al godina po godina bice DVD maltene dzaba

Filip_
13-11-2013, 08:24 PM
al godina po godina bice DVD maltene dzaba

Slazem se.

DVD i Cd ce ostati kod nas i slicnim "razvijenim zemljama sa standardom" jos dugo (moje misljenje). Blue ray je jos preskup za nas budzet, a i pojavom kvalitetnih - ne skupih, a brzih prenosnih memorija polako se gubi smisao kupovine vecih medija. Ja rezem CD-ove i Dvd-jeve samo zbog odredjenih optickih uredjaja koji nemaju ulaz za drugo. Ostalo se cuva na Ext. hard diskovima, redovan back-up i jos jedan koji je iste namene, a koji se kaci samo za mesecni back-up (sad delujem kao fanatik neki :D, ali volim da sacuvam svoje fajlove, posle par gubitaka u proslosti).

Samo se setim moje prve PC masine i Floppy B 5-incnih disketa koje nisu mogle da skladiste ni 1Mb (mislim da su ove moje bile 720Kb, znam da je stao ceo install za Wolfestein 3D i Golden Axe 2 :D). Jedna je bila oko 10 marona, a floppy standardni od 1.44Mb je bio pojam i bio si glavni u komsiluku ako imas nekoliko njih kao dete :rolleyes:.

Tako malo vremena je proslo, a sad bukvalno mozes ispricati takvu pricu kao neki vic u drustvu.