View Full Version : Plugini vs Impulsi?
branoy
12-11-2013, 05:23 PM
sta je po vama boljee gde su vam bolji rezultati?
ja svremena na vreme prestajem da koristim plugine orginal npr hall od neke firme, eq itd, samo Impulse korigujem i zadovoljavam se njima mnogo vise korektnije.
ubacujem ih u altverb6 najvise, i onih par jos proverenih
napravim presete od impulsa svoje i laganica
Everbeatz
12-11-2013, 08:44 PM
sta je po vama boljee gde su vam bolji rezultati?
ja svremena na vreme prestajem da koristim plugine orginal npr hall od neke firme, eq itd, samo Impulse korigujem i zadovoljavam se njima mnogo vise korektnije.
ubacujem ih u altverb6 najvise, i onih par jos proverenih
napravim presete od impulsa svoje i laganica
Eto, sam si odgovorio na svoje pitanje, nema 'bolje', najbolje je ono sto ti radi posao i s cim si zadovoljan :wink::)
Ja licno nemam nista protiv koriscenja oba tipa reveraba, IR ponekad super legnu i dosta ih koristim, uglavnom iz nekih paketa koje sam davnih dana skinuo
branoy
12-11-2013, 09:14 PM
ne znam brate , ne verujem ja puno ovim pisanim pluginima meni sve to isto, samo druga slika na pluginu, verujem necemu sto je maznuto konkretno sa sprave hardwera, znaci impulsima, uverio sam se u jedan plugin wavesov, eq tehnika, kad na njemu pipnem bas srednji i visoki , nema to veze sa onim iz cubesa i bilo kojim, koji samo prljaju, ovaj vidi se mazno covek neke impulse podesene sa neke sprave i nebo i zemlja svih ovih pisanih sranja,
Nocni-Ekspres
12-11-2013, 09:28 PM
Koje najvise Impulsekoristis od koje sprave?
alfom
12-11-2013, 10:23 PM
Pa, branoy, nije to baš uporedivo.
Primjenu ima i jedno i drugo.
Ako se baš imitira uređaj, onda plagin (kako si ga nazvao ; iako je i npr. SIR plagin) ne. Ali, i plagin je uređaj - samo u softverskom obliku. Ima svoj karakter i karakteristike.
Evo malo o tome :
- http://www.techmuze.tv/2013/10/07/reverb-convolution-vs-algorithmic-waves-ir-l-vs-trueverb/
- http://brian-doyle.com/2011/10/28/convolution-vs-algorithmic-reverbs/
- http://www.techmuze.tv/2013/04/25/algorithmic-vs-convolution-reverb-plugins/
Matya
14-11-2013, 03:30 PM
Ako si probao ova dva i dosao do zakljucka da su pisana s*anja verovatno negde pravis gresku.
Probaj da se poigras sa sidechain kompresijom i Eq-om reverba, i nema teorije da ce bilo sta da mulja.
Veliki problem impulsa po meni je sto zderu CPU, dok Lexicon PCM-a mogu gomilu da pokrenem.
<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/v_2teopplG8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/lUSomNbnXp0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
DzoniPFC
14-11-2013, 04:22 PM
Relab 480 i Nebula 3 impulsi (EMT 140) i ciao!
branoy
14-11-2013, 08:18 PM
ne svidjaju mi se ovi rom hall explaned video, mutno, prljavo, ma nist, altverb kralj, ima impulsa na kilogram, plus ima eq svoj , i room, i tajmnig.
ja lexikon ovaj pcm native ne mogu smislit . lepse mi je radio onaj plavi na os x , kao slabija varijanta
branoy
14-11-2013, 08:34 PM
jedno usput pitanje, setih se ove pesme, a da je bio glas tako svetao hall perfekt cist, pa kontam koji li su hall koristili i kakva je varijanta za ovo napravit, sta pipat, eq visoki? kolika duzina? i to
i dan danas kad cujem ovu pesmu uf kako dobar hal i glas cist
ovo je dragan stojkovic bosanac radio, sta li su koristili ?
http://www.youtube.com/watch?v=AbFWiS1rsvk
Matya
14-11-2013, 09:03 PM
?inak ti si kralj! Nisam ja skapirao koji sound ganjas, zaboravi ove plugove koje sam pomenuo kao i sidechain kompresiju, osim u obliku deesera!
Matori, skup je to sound, moraces da nadjes negde originalni 480L i pojuris nekog ko ima iskustva, to su neki custom preseti. Mada cujem ja ovde ozbilnu opremu pored toga, traka je ovo i lampa matori, nema ovoga ni u jednom plaginu, cuju se godine iskustva ovde! :grin:
branoy
14-11-2013, 09:16 PM
hehe pa vidim ja ba nista ja od tog starog danas ne cujem !! hahah, skupo, vrh zvuci!!
zato ja ganjam od sad impulse, oni stvarno cine razliku , cujem ih, ima ih i moze se dobiti svasta. ipak kad ti presnimis postavku u impuls s orginal sprave kako je neko nastimao preset druga prica.
mogao bih jos ovako videa postaviti gde sam cuo da zvuci max, al bilo bi ih mnogo i sve bi bilo iz tog doba ,,
Matya
14-11-2013, 09:29 PM
Ma sledeci put samo stavi odmah snimak da znamo na sta mislis!!!
Radili su oni tu opasne stvarcice, rekao bih da su oni ovde preko nekog lampaskog preampa slali wet signal reverba na traku pa kao zaseban kanal na nekom besnom analognom mikseru zasebno miksali reverb.
Pa ako su jos i reverb provukli kroz neki analogni vintage lampaski kompresor da ga ispeglaju da dobije tu trecu dimenziju, toplotu i lepotu...
Jbg u ako je taj proces morao bi da nadjes impuls Lexicona koji je napravljen sa originalnom spravom, lampom, kompresorom u lancu. Ej bre pa ovo je RTS izdanje koliko ja vidim na snimku, znas li ti koja je to oprema tamo!?
Čista ti je ovo analogija ni jedan plug nema ovaj zvuk! Mada mozda Lexiconov Pantheon, nije to uopste los reverb koliko ga potcenjuju ovi koji se kao razumeju...
branoy
14-11-2013, 09:36 PM
tako je drug, znam , za mene RTS broj 1, uvek bio, kakvi snimci, toplota, hall koji nosi te njihove snimke strasno, strasnooo, e sad koji mozgovi su jos radili sa tim (nije bilo neta da uce da vide kako se sta radi ko danas pa opet slabo ko sta zna) znaci to sve kontrolisali koliko ce gde, sta, kako, sa cim, zajebano
zato sam odustao od ovih plugina pravih FX svake godine providnih resenja samo u drugoj slici.
zajebalo vek.
zato sam se ja vracao mnogo puta na stare plugine, stare fx dok su se vecina ovde smejali, ej bre ljudi prave novo bolje a ti instaliras win98, xp, i iz 2000god plugine itd al deee,
samo sam mozgovao, pokusavao, i ima mnogo boljih stvari pre i sad tvrdim
alfom
14-11-2013, 09:45 PM
Ma sledeci put samo stavi odmah snimak da znamo na sta mislis!!!
Radili su oni tu opasne stvarcice, rekao bih da su oni ovde preko nekog lampaskog preampa slali wet signal reverba na traku pa kao zaseban kanal na nekom besnom analognom mikseru zasebno miksali reverb.
Pa ako su jos i reverb provukli kroz neki analogni vintage lampaski kompresor da ga ispeglaju da dobije tu trecu dimenziju, toplotu i lepotu...
Matya, iskusne kolege su dosta davno, možda prije pet-šest godina, objasnili ovaj proces i odradili to sa plaginima. Neću da kažem da tako zvuči kao analogija. Ali, bilo je i više nego dobro ; da ne možeš skoro pa prepoznati razliku.
Ne mogu to pronaći. To je iz doba kada su : Sandrob i kao gost Vlado Georgijev, bili na forumu.
Bila je i jedna vježba kojom se jednostavno izdvajao samo reverb signal sa traka, pa je to onda dorađivano.
Dakle, moguće je, i koga zanima moraće primijeniti proceduru koju si naveo - samo kroz plaginove.
p.s. U to vrijeme nije bilo impulsa. Samo algoritamski reverbi.
Matya
14-11-2013, 09:55 PM
Ma Alfom, nema sanse!
Ti pricas o Georgijevu, ovo je Dragan Stojkovic Bosanac i Biljana Jeftic!!!
ANALOGIJA! RTS! TRAKA! VINTAGE VST EFEKTI!
Garantujem da su provlacili tail Leksikona kroz lampu i kompresor bez sidechain kompresije, a deeser čak automatizovali da pobudjuje saturaciju! Goimila ljudi je to radila u to vreme!
Znam ja o cemu Brana prica, ne mo? to bes prave sprave!
Bitch
14-11-2013, 10:32 PM
Kako je svima vama dobro :)
Sent from my iPhone using Tapatalk (http://tapatalk.com/m?id=1)
Matya
14-11-2013, 10:40 PM
Evo ga i Buzge, on zna znanje i ako se i on slozi da smo Branoy i ja u pravu, da to ne moze kako je Georgijev tvrdio da moze i da reverb nije reverb dok ne prodje kroz lampu pa makar bio i 480L, to je kraj. Ako se ne slozi ja i Branoy se ne bavimo vise muzikom, jel moze? :rotfl:
Everbeatz
14-11-2013, 10:54 PM
Pa lampu naravno, ja sam odradio lapsus citanje i odma video "Lampuj nocas", cista subliminalna poruka koliko su lampi koristili :)
Matya
14-11-2013, 11:06 PM
Prema informacijama koje sam ja dobio, iskreno ne smem da pricam od koga, u RTS-u su pre bombardovanja imali Fairchild 670 koji su koristili samo za provlacenje reverba!!!
On je imao 22 lampe, 2 komada vise od originala i 14 transformatora, pa ti vidi koja je to lepota i toplota! Modovao ga je lik koji je radio za Ei Niš, sad je negde preko.
Inace nikad nije ugasen i kazu da je svakim danom sve bolje radio dok ga nisu NATO-vci dokrajcili!
Opet kazem, rado bih podelio izvor informacije, ali ne mogu... :D
I da, ljudi kao ja i Branoy to umemo da cujemo i prepoznamo, za razliku od nekih ovde...
branoy
14-11-2013, 11:14 PM
jebem ti sve 22 lampe?!! auuuu, koliko to struje trosi na sat vremena?!
strasnoooo,, moram nesto slikat pa mi recte mogu li to iskoristiti, i hoce li biti rezultata boljih,
sve razumem matya!!!
@everbeats haahah LAMPUJ NOCAS!! vrh, i onako po noci radimo do ujutro
Matya
14-11-2013, 11:21 PM
Evo ga Branoy, 30.000 funti i vise kosta, nadji emulaciju, stavi da kompresuje reverb 100% wet i provuci kroz Eddie Krammer master tape simulaciju trake i da viš šta se dogadja.
Samo moras mnooogo pazljivo da podesis parametre, da dobijes ono sto ti treba, ne moze da bude lose, moze samo da dobije mnogo dobru farbu.
http://www.attackmagazine.com/features/top-20-best-hardware-compressors-ever-made/18/
branoy
14-11-2013, 11:23 PM
evo slike sta imam, na tome imam lampe dve, sta mislite, sta kako moze li kroz to? hoce li biti nekakvih rezultata,
http://postimg.org/image/mhjfr6fbj/full/
inace ova sprava
https://www.google.ba/search?q=korg+d32xd&client=firefox-a&hs=Y9m&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=np&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=FFuFUsCyAaaJ4AT1vYCoCw&ved=0CCYQsAQ&biw=1680&bih=919#facrc=_&imgdii=_&imgrc=6GAtlNmK1VTIKM%3A%3BlWCDHfLobZ6ICM%3Bhttp%25 3A%252F%252Fc1.zzounds.com%252Fmedia%252Fquality%2 52C85%252FD32FRONT-c201235b1a8c006e81ed2c6fc30795bf.jpg%3Bhttp%253A%2 52F%252Fwww.zzounds.com%252Fitem--KORD32XD%3B1024%3B710
al sam naknadno uzeo i taj modul sa lampama
imam i liquid mix 32 tu ima dosta emulacija, ne znam ima li ova moram videti na stranici
Everbeatz
14-11-2013, 11:26 PM
!!!!
Matya
14-11-2013, 11:30 PM
Ahahahahahahahahah, e sad si me ubio, idem da spavam!
Iako nisam siguran, sticem utisak da mi ne verujes da je istina! :rotfl:
Ubicu se!
LA-2A
14-11-2013, 11:33 PM
jedno usput pitanje, setih se ove pesme, a da je bio glas tako svetao hall perfekt cist, pa kontam koji li su hall koristili i kakva je varijanta za ovo napravit, sta pipat, eq visoki? kolika duzina? i to
i dan danas kad cujem ovu pesmu uf kako dobar hal i glas cist
kolko ja cujem nisu koristili de-esser :)
Matya
14-11-2013, 11:43 PM
Ma jesuuuu!!!:rotfl:
Bockie
14-11-2013, 11:46 PM
evo slike sta imam, na tome imam lampe dve, sta mislite, sta kako moze li kroz to? hoce li biti nekakvih rezultata,
http://postimg.org/image/mhjfr6fbj/full/
inace ova sprava
https://www.google.ba/search?q=korg+d32xd&client=firefox-a&hs=Y9m&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=np&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=FFuFUsCyAaaJ4AT1vYCoCw&ved=0CCYQsAQ&biw=1680&bih=919#facrc=_&imgdii=_&imgrc=6GAtlNmK1VTIKM%3A%3BlWCDHfLobZ6ICM%3Bhttp%25 3A%252F%252Fc1.zzounds.com%252Fmedia%252Fquality%2 52C85%252FD32FRONT-c201235b1a8c006e81ed2c6fc30795bf.jpg%3Bhttp%253A%2 52F%252Fwww.zzounds.com%252Fitem--KORD32XD%3B1024%3B710
al sam naknadno uzeo i taj modul sa lampama
Ljudi zaborave da muziku prave i dalje ljudi a ne lampe i procesori i oscilatori. Eto sve te tehnologije, pa ?ta? Na ?ta liči gro dana?nje muzike?
Kad stanu ideje, prestanu mo?dane funkcije, onda ljudi pomisle da je ono ?to je valjalo, isključivo zbog nečega, a ne zbog ljudi... 90% onoga ?to su te lampe i trake i "stolovi" snimili - valja zbog tih koji su snimali to i zbog onih kojima je bilo potrebno tako ne?to...
Danas je muzika pojava, postoji samo kao značaj prisutnosti iste ali ne i kao semantika.
"Prosvetljeni larpurlartizam" recimo... :D
Ehehe...sad ga zabiberih...no mislim svaku! :hm, hm:
Poz'
branoy
14-11-2013, 11:46 PM
valja li sta od ovih emulacija, i ako je ko pogledao gore one lampe mozel se to iskoristiti?
http://www.gearslutz.com/board/so-much-gear-so-little-time/446313-best-fairchild-emulation.html
slucajno nadjoh na google, pricaju o par njih, a kao tracks najbolja
branoy
14-11-2013, 11:49 PM
Bockie sve to stoji, al da su danas snimali samo ovde na PC sa nekim pluginima i ne zamarali se glavom ne bi zvucali onako i kad prodje od tog snimka 20 god da ja kazem jbt jest zvucalo!! to se pamti ko se time bavi i to razume.
al kontaju i klinci i deca danas ono nesto, sto malo malo kazu pre je bila bolja muzika,
?
potrefilo se tu sve i miris i ukus
Matya
14-11-2013, 11:54 PM
Ljudi zaborave da muziku prave i dalje ljudi a ne lampe i procesori i oscilatori. Eto sve te tehnologije, pa ?ta? Na ?ta liči gro dana?nje muzike?
Kad stanu ideje, prestanu mo?dane funkcije, onda ljudi pomisle da je ono ?to je valjalo, isključivo zbog nečega, a ne zbog ljudi... 90% onoga ?to su te lampe i trake i "stolovi" snimili - valja zbog tih koji su snimali to i zbog onih kojima je bilo potrebno tako ne?to...
Danas je muzika pojava, postoji samo kao značaj prisutnosti iste ali ne i kao semantika.
"Prosvetljeni larpurlartizam" recimo... :D
Ehehe...sad ga zabiberih...no mislim svaku! :hm, hm:
Poz'
Svaka ti na mestu, no po?alismo se malo, a Brano ukači novi plug! :D
Brano, dobar je to plug za svoju namenu, radice i tebi ukoliko ne budes preterano kritican, probaj sve emulacije koje su dostupne siguran sam da ces naci svoj favorit kao i medju reverbima.
NIelectroy
15-11-2013, 05:35 AM
Ne znam za vas , ja bih ovaj reveb koristio i na vokale i na dodnjeve i na sve zivo. Posle ovog sve je smesno:
http://www.youtube.com/user/strymon/videos
LACKY
16-11-2013, 01:10 AM
Jebem mu misa, taj nato nam je glave dosao!
STUDIOTON
16-11-2013, 07:04 AM
Relab 480 i Nebula 3 impulsi (EMT 140) i ciao!
Apsolutno,sa relab lx480 complete , prica o 480l i reverbima se zavrsava.. plugin koji je daleko bolji od same 480ice..
Da se ne zbunite, to nije lx480 lite sa pijace koji je samo randoom hall i plugin star 10 god(dok je jos bio plug u pokusaju:)).. pricam o COMPLETE verziji, svih 7 algoritama 480ice i jos mnogo toga..
Matya
16-11-2013, 12:40 PM
Znaci mora da se pazari! Da moramo svaki da pazarimo svi bi se u svoje kleli, svaki ciga svoga konja hvali!
Kako bi onda tek bili srecni da nam neko pokloni PCM native da ne moramo vise da provlacimo Pantheon kroz lampu i traku :D
Ivane, vidim da si dosta uredjaja koristio, ako te ne mrzi napisi ukratko koji na cemu preferiras VST, hardware, PCM, 480 da li ti nedostaje nesto sto si prodao, zamenio...
Ako si imao prilike da uporedis ovaj 480 sa hardverom 1 na 1 kako si dosao do zakljucka da bolje radi, meni deluje na shootout-u malo tamnije sto ne sumnjam da moze da se sredi. Jesi li probao na jednom instrumentu ili u celom miksu da uporedis.
Pitam jer bih najverovatnije pazario Relab, mada mi PCM native radi super uz tvikovanje s'obzirom da nisam reverb manijak i nikad ne preterujem. Mada iskreno sada kada slusam mikseve iz perioda kada sam prelazio sa Altiverba na PCM ne cujem koji je koji. Znam samo da mi je sa impulsima trebalo mnogo vise vremena da dobijem sta hocu.
Naravno mogu i ostali da prokomentarisu ukoliko su imali prilike da uporede.
Jel probao neko Bricasti? Uporedio sa necim?
STUDIOTON
16-11-2013, 12:57 PM
jes da svako hvali svog konja, ali ja imam vise konjica ali samo jednog hvalim:) PCM Native, Tsar, lx480, vss3, UAD itd ..a od hardvera sada imam samo PCM 96 uglavnom kada su pluginovi u pitanju, sve ono sto nema na pijaci, ja sam kupio .. btw. PCM Native ne sljaka dobro na C7 pa sam i to kupio .. ne koristim sve u isto vreme :) ali volim da kombinujem, da se igram, da menjam zvuk .. jedini plug koji se u svakom projektu nadje je Relabov lx480 .. to je potpuno identican reverb prave 480ice stim sto plug ima jos dodatnih podesavanja i mogucnosti koje pravi 480 nema, zato i moja konstatacija da je plug itekako bolje kupiti nego pravi 480 :)
inace, plugin je sve vreme u nekoj da kazem beta fazi, ali potpuno funkcionalan.. kada kupite licencu .. sve sto dobijete je ilok serial, i dll fajl koji kopirate u vst folder .. cak nema ni "normalna" instalacija .. takodje, podrzava samo vst , nema jos ni rtas koji verovatno nece ni da bude, ali kada bude neki veliki "normalni" update, to ce biti sigurno AAX podrska .. vec neko vreme se to ocekuje da konacno izbace ..
inace, ko zeli rtas, moze rucno konvertovati dll preko poznatog konvertera, sve sljaka bez problema, proverio sam
<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/VNDQzFTPcj8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Matya
16-11-2013, 03:12 PM
Veliko hvala! :D
branoy
26-11-2013, 12:14 AM
<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/G6fm0_0KHPs?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
branoy
26-11-2013, 12:15 AM
<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/bGI-nSk2Y2k?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
STUDIOTON
26-11-2013, 08:20 AM
ja sa velikom vecinom ovih navedenih reverb plugova nisam dobio dobre rezultate. Sve ovo radi kada se slusa ovako na "solo" .. ali kada dodje borba u mixu ..gubi se bitka :( Cast izuzecima kojih u plugin varijantama ima jaaako malo ..
Pricam o onom osecaju kada upalis reverb i ono jednostavno radi u produkciji .. a verovatno svi znate taj osecaj kada ste sve namestili ali vam"nesto" 'fali :) to je ta dimenzija :)
alfom
26-11-2013, 11:26 AM
Pricam o onom osecaju kada upalis reverb i ono jednostavno radi u produkciji .. a verovatno svi znate taj osecaj kada ste sve namestili ali vam"nesto" 'fali :) to je ta dimenzija :)
:) Osjetio i čuo - ne jednom. Ako ni?ta drugo, treba manje vremena da se dođe do rezultata. Ipak, mi obični smrtnici moramo kupovati pijačne plagine. Ipak, ima ih dobrih ; čak ?tavi?e.
(nevezano za Ivana) opet, kada se pronađe dobar set plagina i popi?e se za koji instrument, glas, buku, ... , je koji i sa kojim presetom O.K., daju slobodu kombinovanja : send, insert, jedan, dva, tri u nizu iza određenih drugih efekata, ... , izdvajanje sibilanata i samo njihova obrada, ... , ... , ...
awacs
26-11-2013, 03:38 PM
Sve ovo radi kada se slusa ovako na "solo" .. ali kada dodje borba u mixu ..gubi se bitka :( Cast izuzecima kojih u plugin varijantama ima jaaako malo ..
Po mom mi?ljenju, ?solo button? je i inače rizično dugme. Nema veze da li se radi o reverbima, EQ-ima, kompresorima, hardveru ili softveru.
Koga je briga kako neki reverb zvuči u solo modu? Radi se samo u tome da neki instrument bude bli?i ili dalji i da neki ambijent bude manji ili veći, kako god i čime god to postigao.
Uz po?tovanje velikih i ozbiljnih firmi koje su pravile vremenske ma?ine (Lexicon, AMS, EMT...), vreme se promenilo. Nekada su i ozbiljni studiji imali po jedan ili dva ozbiljna reverba i dva ili tri ozbiljna dileja. Danas svako mo?e da ima koliko god hoće čega god hoće, i to na svakom kanalu!
Tvrdim da danas sa dva neka dva ?glupa? reverba i par glupih dileja mo?e da se dobije isti utisak dubine miksa kao i sa ?ozbiljnim? firmiranim vremenskim ma?inama. Sve se vrti oko estetike, potreba i strpljenja, a ne oko mogućnosti.
Pozdrav,
Vasa
Po mom mi?ljenju, ?solo button? je i inače rizično dugme. Nema veze da li se radi o reverbima, EQ-ima, kompresorima, hardveru ili softveru.
Koga je briga kako neki reverb zvuči u solo modu? Radi se samo u tome da neki instrument bude bli?i ili dalji i da neki ambijent bude manji ili veći, kako god i čime god to postigao.
Uz po?tovanje velikih i ozbiljnih firmi koje su pravile vremenske ma?ine (Lexicon, AMS, EMT...), vreme se promenilo. Nekada su i ozbiljni studiji imali po jedan ili dva ozbiljna reverba i dva ili tri ozbiljna dileja. Danas svako mo?e da ima koliko god hoće čega god hoće, i to na svakom kanalu!
Tvrdim da danas sa dva neka dva ?glupa? reverba i par glupih dileja mo?e da se dobije isti utisak dubine miksa kao i sa ?ozbiljnim? firmiranim vremenskim ma?inama. Sve se vrti oko estetike, potreba i strpljenja, a ne oko mogućnosti.
Pozdrav,
Vasa
Treba obratiti paznju na to da 100% wet signal iz vecine soft reverba koji izlazi je prilicno tisi od 100% dry signala, pa mozda u solo modu reverba zvuci da ima dosta i tamAn, ali kad svira sve zajedno izgubi se... Pametno je vecinu miksa raditi bez da se slusa solo, ako mora, onda je bolja ona opcija u Reaperu recimo koja stisa sve ostale kanale, ne znam kako se to oznacavlao bese nekad na miksetama ? Dim ? Bilo je vec reci o tome ovde na forumu, bas si ti Vaso to pominjao, i to cini mi se konkretno kod D. Vuckovica kad je bio gost foruma... Iskreno, to je jedna od onih stvari koje sam naucio na forumu i koje su me unapredile, po mom misljenju...
awacs
26-11-2013, 05:00 PM
ona opcija u Reaperu recimo koja stisa sve ostale kanale, ne znam kako se to oznacavlao bese nekad na miksetama ? Dim ?
Da, SOLO IN FRONT, da bi slu?ao kanal u kontekstu matrice. Iskreno, ja i dalje koristim klasični SOLO, po?to mi ionako slu?i samo za otkrivanje (i re?avanje) problema sa rezonancama, smetnjama... i notch filter shodno tome. Stvar navike, svi ?pravi? mikseri na kojima sam radio su imali samo klasični SOLO, a ne SiF.
?to se reverba tiče, zanima me kako se pona?a u miksu, a ne sam po sebi. I va?nije mi je da reverbom, dilejom, čime god po?aljem neki instrument dalje ili ga privučem bli?e, nego da čujem ?signature sound? ovog ili onog algoritma i konvertora. To je bilo va?no osamdesetih godina pro?log veka, koje su srećom odavno istrulile u sanduku :thumbsup:
Pozdrav,
Vasa
alfom
26-11-2013, 05:21 PM
Treba obratiti paznju na to da 100% wet signal iz vecine soft reverba koji izlazi je prilicno tisi od 100% dry signala, pa mozda u solo modu reverba zvuci da ima dosta i tamAn, ali kad svira sve zajedno izgubi se... Pametno je vecinu miksa raditi bez da se slusa solo, ako mora, onda je bolja ona opcija u Reaperu recimo koja stisa sve ostale kanale, ne znam kako se to oznacavlao bese nekad na miksetama ? Dim ? Bilo je vec reci o tome ovde na forumu, bas si ti Vaso to pominjao, i to cini mi se konkretno kod D. Vuckovica kad je bio gost foruma... Iskreno, to je jedna od onih stvari koje sam naucio na forumu i koje su me unapredile, po mom misljenju...
Send reverb, send dilej, send, ... I to često sa uključenim pre-faderom (govorim o CuBase).
Osnovno ?to sam pročitao za reverbe, kada sam čitao prvi puta, je bilo : insert reverb, send dilej. Ali ... Plagini daju taj komfor da se mo?e eksperimentisati.
Dva reverba za redom? Dilej pa reverb? Reverb pa dilej pa reverb? Sve mo?e! Sada nema naročitih ograničenja. Samo da se dobije rezultat. Ali, brate, hard lexikon je Leksikon (i sl.). :)
Da, SOLO IN FRONT, da bi slušao kanal u kontekstu matrice. Iskreno, ja i dalje koristim klasični SOLO, pošto mi ionako služi samo za otkrivanje (i rešavanje) problema sa rezonancama, smetnjama... i notch filter shodno tome. Stvar navike, svi „pravi” mikseri na kojima sam radio su imali samo klasični SOLO, a ne SiF.
Da, naravno, probleme itd i ja radim u klasicnom SOLO, u Reaperu sam namestio da mi valjda, control i klik na solo pravi stisa ostale kanale (ne secam se precice dok je ne kliknem , uvek tako:D), ali rezonance i slicni problemi, recimo ako treba neka drasticna EQ intervencija naravno da koristim klasican SOLO, ali sve ostale stvari sto se ticu samog miksa, a ne hirurgije gledam da radim u kontekstu...
EDIT: Takodje sa svim mikserima sa kojima sam se ja susreo su imali samo klasican solo, ali evo nasao sam ovaj post gde si ti postavio pitanje D. Vuckovicu, gde on pominje Ameka koji ima Solo in front:
http://rumski.com/forum/showpost.php?p=267062&postcount=11
awacs
26-11-2013, 06:40 PM
EDIT: Takodje sa svim mikserima sa kojima sam se ja susreo su imali samo klasican solo, ali evo nasao sam ovaj post gde si ti postavio pitanje D. Vuckovicu, gde on pominje Ameka koji ima Solo in front:
http://rumski.com/forum/showpost.php?p=267062&postcount=11
Znam, sećam se i pitanja i odgovora :) Javna pitanja se često postavljaju zarad javnih odgovora, a ne zbog privatne informisanosti. Drago mi je da ti je to bilo od koristi. Da je Dejo če?će na forumu, sigurno bi ti i on isto rekao :wink:
Pozdrav,
Vasa
Znam, sećam se i pitanja i odgovora :) Javna pitanja se često postavljaju zarad javnih odgovora, a ne zbog privatne informisanosti. Drago mi je da ti je to bilo od koristi. Da je Dejo če?će na forumu, sigurno bi ti i on isto rekao :wink:
Pozdrav,
Vasa
Kako ne, mnogo toga je bilo od koristi sto si ti i jos nekoliko clanova nesebicno pisali.
Pozdrav
Mogli
26-11-2013, 08:38 PM
Ja samo znam da je dobar reverb "gust" i da se to odmah cuje.
silzg
05-12-2013, 01:14 PM
Neobično mi je kad ljudi (sa raznih strana) govore da reverb impulsi uzimaju dosta resursa. Kod mene je slučaj da koriste isto ili manje resursa od pluginova. :confused:
Mo?da to ovisi o convolveru? Altiverb po mom sjećanju tra?i dosta resursa ali takav slučaj nisam primjetio kod drugih koje sam isprobao.
branoy
11-10-2015, 10:54 PM
Altiverb je super, 6 koristim uvek za impulse sto se tice windowsa.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.