View Full Version : Mp3
Mrgud
11-11-2013, 10:12 AM
Dali je ispravno izvuci mp3 od Wav 24 bit,ili je bolje prvo taj wav konvertovati u 16 bit ?
I ako se konvertuje wav 24 bit u mp3 dali je potrebno ukljuciti dithering?
branoy
11-11-2013, 02:24 PM
pazi ja koliko znam CD uredjaj, je 44khz 16bit, msm CD standard, i oni ne citaju nista vise. za njih zato i treba ta definicija.
dok u Mp3 mozes sta zelis, svi mp3 plejeri to citaju. ja redovno kad exportujem iz cubesa nesto u 24bit i 44khz, konvertiram u mp3 320kb, ili preko uvek 128.
i u bilo kom pleyeru mob, komp , dvd playeri kucna kina, mp3 bilo sta radi.
sad nek se neko ubaci ako sta nije tacno. al ovo sto sam ja naveo sve provereno
Mrgud
11-11-2013, 04:20 PM
Branoy nijesi me razumio,zanima me dali u mp3 posle konvertovanja iz wav 24 bit ostaju "rupe" kao u wav-u 16 bit kad se ne koristi dithering?Znaci treba li prilikom konvertovanja koristiti dithering?
branoy
11-11-2013, 04:31 PM
kakve rupe brate? ja kad konvertujem iz cubesa 24bit projekat Wav u Mp3 320kbs cujem isto sto sam cuo i u cubase, nemam analajser mp3 pa da gledam sta ne cujem haha.
ko cuje nek se javi!!
Mrgud
11-11-2013, 05:21 PM
a cujes kad provuces kroz youtube ??
Pa nisam te pitao cujes li nego dali je potrebno,i dali vazi ista situacija kao za wav 16 bit
branoy
11-11-2013, 06:56 PM
a jbg youtube vec ima svoju konverziju, nije to kao ta npr LAME mp3 codec , pa ne cujes nista specijal
youtube mi nekad ogovara, kako ja kazem sakrije mi digitaliju, da snimku neki shum haha,
sve dok nesto ne cujem nije nista potrebno.
VladaNS
11-11-2013, 08:16 PM
Converting a 24-bit lossless file directly to mp3 can be downright dangerous, because you're relying on the mp3 compressor to convert to 16-bits (there is no such thing as a 24-bit mp3).
Depending on what program you use it may not dither, but rather truncate (chop off) the top 8 bits, thus doing very bad things to the sound. Obviously good editing programs can do the job right if given the right instructions, but your average "converting tool" can screw things up big time. Some of these programs are notoriously bad at sample rate conversions too.
Mrgud
11-11-2013, 08:30 PM
Converting a 24-bit lossless file directly to mp3 can be downright dangerous, because you're relying on the mp3 compressor to convert to 16-bits (there is no such thing as a 24-bit mp3).
Depending on what program you use it may not dither, but rather truncate (chop off) the top 8 bits, thus doing very bad things to the sound. Obviously good editing programs can do the job right if given the right instructions, but your average "converting tool" can screw things up big time. Some of these programs are notoriously bad at sample rate conversions too.
upravo o tome sam razmisljao i sumjnao u sve to ,ako je ovaj text napisao neko ko stvarno zna kako stoje stvari(jer nevidim ko je stvarno u potpisu),onda hvala na informacijama :)
Everbeatz
11-11-2013, 08:53 PM
Odradis wav u 'finalni format' - 44k, 16bit, nakon toga konverzija u mp3 - sve bude ok :)
poz
Ako ti treba namenski mp3, ovo sto su rekli Vlada NS i Everbeatz je jedino ispravno, zbog dithering problematike.
Ali, ako je za upload na npr, youtube, indaba, soundcloud.... ovi sajtovi koriste svoje algoritme za kompresiju, (Branoy je ispravno primetio), tako da je najbolje dati im najbolju rezoluciju mogucu, rendace ga svejedno, pa da ne dodje do duplog gazenja fajla...
alfom
13-11-2013, 09:05 AM
Odradis wav u 'finalni format' - 44k, 16bit, nakon toga konverzija u mp3 - sve bude ok :)
poz
Upravo tako. I to radim uvijek u WaveLab-u ili CS ; sa 24 bit na 16 bit sa ditheringom, pa onda u mp3 sa rezolucijom koja mi treba.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.