View Full Version : Eq standalone free..
spartakus
09-11-2013, 05:00 AM
Hej cao pozdrav ako moze neka preporuka za neki eq(paragrafic,parametrik... koji radi nezavisno od bilo koje platforme(dawa)..poshto moji zvucnici lazu ispod 60hz(nemaju taj deo spektra)nabavio sam sub koji peva od 60 pa nanize.sve ovo shto radim je experimentisanje tako da je bilo kakav savet dobrodoshao..
LA-2A
09-11-2013, 04:23 PM
kolko ja znam prvo da bi cuo taj spektar 50-60 hz treba ti poprilicno velika soba 20-ak m2,a za eq ces lako :)
Filip_
09-11-2013, 04:30 PM
Bane, ja bih najradije pazario neki hardverski pristojni eq (cene se krecu oko 40-50e-pa navise posto su istisnuti iz upotrebe, a mislim da bi vrsili posao).
Ovako softverski sam cuo (nemam licno na mom kompu, samo sam video/probao Smaart od Presonus-a) i mislim da on ima sve sto ti treba, cak i mnogo vise opcija koje ti mogu koristiti.
spartakus
09-11-2013, 07:13 PM
Pojuricu po oglasima,puno znaci sab,ja posle 13h rada mogu reci da sam prezadovoljan,tacno se cuje ta freq koja fali na monitorima.losh trip kada bih koristio taj soft eq uticao bi i na monitore i na sab(bad trip)..
Everbeatz
09-11-2013, 08:25 PM
Jel tebi u stvari treba crossover network? Ne znam da li sam dobro shvatio, ali hoces da razdelis frekvencije izmedju monitora i sub-a?
spartakus
11-11-2013, 07:59 AM
Everbeatz ako imas ideju kako bih to mogao da izvedem,bio bih ti zahvalan..
Everbeatz
11-11-2013, 01:11 PM
Treba ti ovako nesto, ne eq onda
http://i.ebayimg.com/t/PROFESSIONAL-3-WAY-AUDIO-STEREO-CROSSOVER-SUBWOOFER-OUTPUT-MUSYSIC-MU-CO3W-/00/s/MzQxWDkxMw==/z/wtcAAMXQlgtRqK4L/$(KGrHqMOKpwFGNZNThsJBRqK4LoETQ~~60_57.JPG
Znaci moras nabaviti crossover network i povezati sve preko njega, ako hoces da ti celokupan sistem ima smisla i radi kako treba. Pored toga skini pdf manual od CraneSong Avocet, u kojem ces naci ok objasnjenje kako se setup-uje subwoofer (pri kraju manual-a, mislim da je objasnjenje dato od Mr. bob Katz-a)
P.S. Ovo na slici gore je komplexniji crossover od onog sto tebi treba (mid, hi, itd), ali to je prva slika na koju sam naleteo..cisto da ti bude jasno oko sprave
Everbeatz
11-11-2013, 02:58 PM
Zaboravih pitati - da li sub koji imas, ima neke ulaze? Neki sub-ovi imaju crossover inace
spartakus
12-11-2013, 08:51 PM
Everibeatz taj wufer nema eq(u stvari taj sub nepeva tako kao sto sam ja mislio).moja greshka uzeo sam sab koji je iz nekog raspalog 4.1sistema i ocekivao da mi se uklopi u zvucnu sliku..ali uspostavilo se da nije to to..moja greshka..mora da se uzme neshto shto tezi bar 10kg(jbl koji na sebi ima taj eq(sa tim eq bih verujem sve mogao da sredim bar 70%)..a la2a ja sam u stanju na pola synthese basa i kika da odem u sobu koja je 20m udaljena da bih cuo taj low(od 60hz pa nadalje)..
He ranije,selio sam se usred te syntese iz jedne u drugu sobu jedna prazna a druga prepuna..selidba je trajala max 7min..
Arthur
13-11-2013, 12:53 AM
imaj na umu da je raspareni sub od zvučnika veliki problem ne samo ekvalizacije i nivoa, već i tajminga. Svaki zvuk ima svoje vreme koje mu je potrebno da stigne do tebe, i kad sateliti i sabovi sviraju isti signal, oće da dođe do ozbiljnih pojebavanja linearnosti reprodukcije. Ovo kako na koncertima (gde se subovi i sateliti po potrebi okašnjavaju jedni prema drugima), tako i u sobnim slušanjima, gde to možda pravi još veću glavobolju. Možda je najbolje ipak da potražiš neku digitalnu skretnicu, makar Behringer DCX2496, koja ima mogućnost i okašnjavanja tj time korekcije signala, puno će ti pomoći da ne upadneš u pakao comb filteringa
alfom
13-11-2013, 10:10 AM
[quote=Filip_;352291]Bane, ja bih najradije pazario neki hardverski pristojni eq (cene se krecu oko 40-50e-pa navise posto su istisnuti iz upotrebe, a mislim da bi vrsili posao).
quote]
Predlažem također ovu varijantu. Ja sam, iz istih razloga bio prinuđen nabaviti hardverski eq. Bolje mi je stanje svakako. Ali, pitanje podešenja je kod ovih rješenja uvijek neizvjesno, jer reprodukcija na iste zvučne kutije uvijek zavisi i od instrumenata koji voze ove problematične frekvencije. Ničije uho nije isto, tako da problematika čujnosti i procjene čujnosti i dalje ostaje u nekoj mjeri.
Arthur (zvani Staljin) je dobro rekao. :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.