View Full Version : VST Eq Shootout i kako se odlucujute za Eq?
Matya
04-11-2013, 01:52 PM
Pozdrav drustvo! Odlucio sam da uradim kratki graficki shootout Waves Eq-a koji se uglavnom baziraju na emulacijama hardverskih sprava uz pomoc Q-Clonea koji graficki prikazuje krivulju Eq-a. Odlucio sam se na to jer sam primetio da mi povremeno odredjeni plugovi ''rade iza ledja'' pa rekoh da vidim o cemu se zapravo radi. Nekad mi se svidi sta se dogodi, dobije se ''ono nesto''.
Primetio sam da cak i neki kompresori podeseni bez ikakve kompresije prave blage talase na odredjenim frekvencijama. Dok u nekim slucajevima sve to doprinosi karakteru pitam se koliko zapravo moze i da skodi, jer sam se zaprepastio koliki roloff pravi Eddie Krammer-ov channel strip na niskim frekvencijama a sve stoji na nuli.
Kako se odlucujete na odredjeni plugin? Naravno da mozemo da koristimo uvek precizni Eq sa grafickim prikazom koji su bez ogranicenja, ali koliko zapravo doprinose ili smetaju te random krivulje koje prave odredjene emulacije? Nikad necu da zaboravim svoj prvi susret sa ''Analog'' dugmetom na Waves plaginovima koje sam ostavljao upaljeno jer cim je analog mora da je do jaja! Kad sam izvalio da zapravo pravi sum, odlepio sam!
Koliko ima smisla uopste eksperimentisati sa emulacijama, tipa, stavicu SSL na vokal, na bubnju cu Veq, na gitarama API... Cekaj ko ima toliku kolekciju hardverskih sprava? Da li mislite da je normalno ustati jednog jutra i zalepiti na svaki kanal SSL channel strip i reci od danas miksam na SSl-u ili izabrati FabFilter i nema vise random krivulja i gluposti.
Elem sve je bustovano za 10db, srednji na 1Khz, visoki na 10Khz. Q faktor ,ukoliko ga je bilo, sam se trudio da podesim sto pribliznije, frekvencije takodje ukoliko kao na Apiju idu kao preklopnik. Na Ssl kanalima Q stoji na 1 i primetno je da Eq i channel strip prave razlicite krive sa identicnim podesavanjima.
Eddie Krammer channel strip, sve stoji na nuli!!!
Matya
04-11-2013, 01:55 PM
Ssl Eq i channel strip, 1khz 10db Q1
Matya
04-11-2013, 01:56 PM
Api
Matya
04-11-2013, 01:57 PM
Krammer
Matya
04-11-2013, 01:59 PM
Veq kojem je vrh zatupljen.
Matya
04-11-2013, 02:00 PM
Cubase 5 parametric 2 tip.
Matya
04-11-2013, 02:02 PM
Api 10 Khz 10db
Matya
04-11-2013, 02:03 PM
Krammer
Matya
04-11-2013, 02:04 PM
Ssl Eq i strip.
Matya
04-11-2013, 02:05 PM
Veq
Matya
04-11-2013, 02:07 PM
I tri tipa Steinberg hi shelf.
Matya
04-11-2013, 02:16 PM
Takodje sam primetio da, cini mi se na Veq, oblik zvona i Q variraju u zavisnosti od toga koliko je bustovana frekvencija. Recimo +1, 2, 3db opseg je veoma sirok blaga krivulja i sto se vise pojacava 'zvono' postaje sve uze i uze i dobija spic na vrhu, dakle izgleda veoma razlicito na +3 i +15 db
alfom
04-11-2013, 02:56 PM
Gledao sam Nevovo objašnjenje ovoga 'na času masteringa' (ili 'na času miksanja vokala' ; sorry ; zaboravio sam), gdje je pokazao i objasnio pojavu i bez Q-Clone. E, sad, npr onaj Kjaerhus sa dva paralelna kompresora, de-esserom i ko zna još čime, je bio strahovit šuštač, kao i njihov pressor.
Ovo što si okačio me zanima ; kao objašnjenje ponašanja kada se npr. vrši kompresija, limiting, i sl.
Inače, ako nema multipliciranja, onda O.K. Ionalo je, na kraju, uv(h)o mjerodavno. Ko ima mjerne sprave i vodi se njihovim pokazivanjem - O.K.
Želio bih više znati o ovome ; narodskim jezikom opisano.
Hvala.
awacs
04-11-2013, 05:28 PM
Ja sam odavno pre?ao na ReaEQ (native EQ u Reaperu), po?to je ?ivot prekratak :) Ustvari, kad sam 1994. prvi put video Rolandov digitalni EQ (hardverska sprava sa dugmićima i XY displejom) bio sam u fazonu: ovo je EQ, sve ovo do sada je bila zajebancija.
Svi emulirani ekvilajzeri, isto kao i njihove hardverske verzije, teraju čoveka da prihvati tuđ koncept ?muzikalnosti? nekih frekvencija i tuđe tumačenje decibela, Q faktora, svega onoga ?to pi?e na GUI-ju. Mislim, to su glupe frekvencije ? hoću da pojačam ili sti?am samo one koje JA hoću, a ne one koje neki (makar i virtuelni) aparat mo?e. Dok je moralo tako da bude, moralo je. Sada ne mora.
Ovo je naravno moj lični pogled na stvari, inače je sasvim u redu i da bilo ko sklopi svoj virtuelni SSL, API, Trident, ?ta god. Va?no je samo da prestane da misli o EQ-u i da počne da se bavi odnosom instrumenata i njihovim smislom u okviru celog zvučnog događaja.
Pozdrav,
Vasa
Matya
04-11-2013, 08:17 PM
Ja sam odavno pre?ao na ReaEQ (native EQ u Reaperu), po?to je ?ivot prekratak :) Ustvari, kad sam 1994. prvi put video Rolandov digitalni EQ (hardverska sprava sa dugmićima i XY displejom) bio sam u fazonu: ovo je EQ, sve ovo do sada je bila zajebancija.
Svi emulirani ekvilajzeri, isto kao i njihove hardverske verzije, teraju čoveka da prihvati tuđ koncept ?muzikalnosti? nekih frekvencija i tuđe tumačenje decibela, Q faktora, svega onoga ?to pi?e na GUI-ju. Mislim, to su glupe frekvencije ? hoću da pojačam ili sti?am samo one koje JA hoću, a ne one koje neki (makar i virtuelni) aparat mo?e. Dok je moralo tako da bude, moralo je. Sada ne mora.
Ovo je naravno moj lični pogled na stvari, inače je sasvim u redu i da bilo ko sklopi svoj virtuelni SSL, API, Trident, ?ta god. Va?no je samo da prestane da misli o EQ-u i da počne da se bavi odnosom instrumenata i njihovim smislom u okviru celog zvučnog događaja.
Pozdrav,
Vasa
Slazem se, i ja mislim isto, pogotovo kad vidim Eddie Krammer koji mi na kvarno zdere sve u sabovima.
alfom
04-11-2013, 08:24 PM
Da nije bilo hardvera prije, a bile ove emulacije, onda bi ovo bilo 'oduvijek' No.1.
Mislim da je stvar prihvatanja. Ako nema? ni?ta drugo nego ovo, nauči? da ?ivi? sa ovim i O.K.
Osim toga, nigdje ne bi postojala narodna pijaca za toliki hardver;)
Pozdrav,
Vasa
Ista prica, samo ja to isto sa Fab Pro-Q , retko kad potezem neki drugi EQ :S Potegnem ponekad PSP Noble Q (koji je emulacija pulteka) jer mi daje nekakvu koloraciju i to je to...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.