Log in

View Full Version : Tannoy kalibracija monitora

Nemania
03-11-2013, 11:54 AM
Radio sam neki premestaj u ateljeu, i sada kada su monitori prebaceni na drugo mesto kao da su drugi monitori u pitanju, a do tada mogao sam da se kunem u njih.:)

U pitanju su tannoy precision D monitori.
Povezani su mi preko digitalnih spdif digitalnih inputa. (jer je ogromna razlika u zvuku kada idu preko spidif-a, mislim na bolje).
Na sebi poseduju Eq, za korigovanje odredjenih frekvencija, u zavisnosti u kakvoj se prostoriji ili mestu nalaze.
13662

(slika je sa neta od reavel serije, od precisiona nisam uspe da nadjem na netu, ali su slicni)

Medjutim, koliko sam uspeo da skontam to nije eq tipa levo niski desno visoki, vec radi po nekom drugom principu, EQ DIP switches
Uz njih sam dobio softver za kalibraciju monitora. Postavlja se mikrofon ispred itd...Pokusao sam da odradim, dobio sam neka podesavanja, medjutim mislim da nisam dobro odradio. Tamo postoji uputstvo, medjutim nije precizirano gde se tacno postavlja mikrofon, ispred jednog od monitora ili na poziciju slusaoca (u sredini)....Pa zna li neko da mi malo detaljnije objasni ovo oko kalibracije?

Kazem, zaista su mi radili za svaku paru jer sam naucio da radim na njima i kako sam ih premestio na drugo mesto, imam previse srednjih kojih ne mogu nikako da se otarasim. Uspeo sam cackajuci onaj njihov "eq" da pojacam i basove i visoke, a srednji nikako ni da mrdnu. U principu oni fabricki imaju malo vise srednjih, i dosta su po meni kruti monitori, nemaju nikakvu mekocu, kao sto vecina drugih monitora u toj klasi ima tipa genelec, adam...
gGlas pevaca se na vecini pesama cuje Mnogo jace i nekako je u prvom planu,kao i vodece gitare i ostali instrumenti koji imaju glavnu ulogu... i sve mi je to odgovaralo, medjutim kako sam ih premestio, sada mi je suvise jak taj odnos...sto cu, cinimi se imati problema u miksu.

Evo i user quide,ako ima neko vremena da pogleda, ja se nisam bas najbolje snasao oko equalization dela.

http://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&ved=0CHUQFjAJ&url=http%3A%2F%2Fmypdfmanuals.com%2Fuser-manual%2CTANNOY%2CPRECISION%2B6D%2C1149624.pdf&ei=3Dl2UoWjH8LX4ASEh4G4CQ&usg=AFQjCNFypwsiP3y2tpftjXUUtnzmC4Gcrw

I ovo sam nasao
The back contains a bank of 20 DIP switches to equalize the speaker to account for placement in a given environment. Optimization can be preset for far/mid/near/close positions, as well as free/half/quarter/eighth acoustical spaces. The DIP switches address the LF (boost/cut between 45 to 65 Hz), low mids (cut-only shelf at 800, 400 or 200 Hz), high mids (cut/boost between 1 and 3 kHz) and a HF cut/boost shelf at 5 kHz. The manual includes good charts that cover the range of these curves, along with examples of settings for various spaces (free space, against a wall, on the console bridge, etc.).