Log in

View Full Version : NanoKey i spoljna karta

Vranar
31-10-2013, 12:06 PM
Pozdrav svima na forumu. Potrebna mi je pomoć.

Planiram da kupim laptop i spoljnu audio kartu sa ASIO podr?kom. Već imam kontroler Korg NanoKey.

Da li moram da kontroler pove?em USB kablom najpre sa audio kartom ili mogu direktno sa laptopom, a da pritom nemam značajnu latencu prilikom sviranja?

Naime, kada koristim taj kontroler sa desktop kompjuterom koji ima internu Audiophile karticu, povezujem direktno Nanokey i kompjuter USB kablom i sve funkcioni?e. Nanokey, bez dodatnih adaptera, mogu samo preko USB da pove?em sa bilo čim, a vidim da eksterne karte imaju uglavnom jedan USB port za vezu s računarom, te MIDI port koji NanoKey nema.

Hvala.

Matya
31-10-2013, 03:47 PM
NanoKey povezujes kao i do sada, bez obzira koju kartu imas, dakle putem USB-a. Midi konekcije na karti su tu za slucaj da na kontroleru koji koristis nemas USB midi port.

Ne znam za koju namenu ti treba ta konfiguracija, ali ukoliko pazaris samo lap top, mozes probati bez eksterne zvucne koristeci Asio4ALL besplatan drajver. Za live varijante sam koristio mnogo puta i veoma je stabilan i brz, jednostavno me je mrzelo vise da povezujem kartu, sve to ukoliko nisi preterano zahtevan.

Za produkciju, snimanje, bilo sta ozbiljnije ti definitivno treba interfejs.

Inace MIDI ti nece praviti problem sa latencijom, kako god da povezes, latencija iskljucivo zavisi od podesavanja zvucne karte i snage racunara.

Vranar
31-10-2013, 08:56 PM
Hvala puno na poja?njenju.

Pretpostavio sam da je tako, ali nisam smeo da uđem u kupovinu dok mi to neko ne potvrdi. Onda pretpostavljam da mi je nebitno ?to audio karta na koju sam bacio oko (Steinberg Ci1, ima da se kupi u mom gradu za razliku od ostalih) nema midi konektore na sebi. Taj mobilni sistem bih koristio za pravljenje aran?mana van doma (mali stan, mala deca itd).