Log in

View Full Version : X Faktor Srbija - jel gledao neko?

DaBear
29-10-2013, 10:02 PM
Ja sad odgledao stream na internetu..bilo je par bisera, ali kraj je osvetlio obraz - devojcica je objasnila...
Bice dobra zabava narednih par meseci...verujem da ce biti jos dobrih pevaca..

BlasterMaster
29-10-2013, 10:28 PM
za mene prijatno iznenadjenje kako je verno prekopirana franshiza xfaktora... obicno takvi popularni talent-show-ovi samo podsecaju na stariju bracu iz engleske i amerike, ali ovaj put je produkcija bila na zavidnom nivou...
a i mala na kraju je jednostavno odnela shou...

wladymeer
30-10-2013, 01:07 AM
Meni najveci biser Zeljko sa insistiranjem oko pevanja na srpskom :)

DaBear
16-11-2013, 10:29 PM
Svake nedelje po par njih koji odlicno pevaju !!

Iskreno - vrlo sam prijatno iznenandjen brojem ljudi koji pevaju jako dobro !!
Bas se lepo vidi da kod skoro svih mladjih od 20-25 godina nema vise onog naseg zabavnjackog / old yu - school nacinja pevanja ..

Klinci slusaju nove pevace, uce engleski i polako rastu u prave pevace...

Publika ce se polako prevaspitati pa mozda jednog dana i bude nesto....nece brzo...kao i politika - za to treba vremena...

Neki od njih cak i pisu muziku koja je dobra i razlicita od gore pomenute !

Samo jos malo vise takvih kompozitora i bice nesto !!

mladjastojanovic
16-11-2013, 11:29 PM
Nije Zeljko kriv sto njih 90% i musko i zensko dodje i peva Beyonce ili Adele :-)
Nazalost, mislim da ce se i ovo takmicenje zavrsiti neslavno za pobednika i takmicare finala kao i sva ostala prethodna takmicenja tog tipa.

Sent from my C6603 using Tapatalk

Dushan_S
17-11-2013, 01:57 AM
Nije Zeljko kriv sto njih 90% i musko i zensko dodje i peva Beyonce ili Adele ...A ne pevaju Lane moje? :wink:

mladjastojanovic
17-11-2013, 02:29 AM
...A ne pevaju Lane moje? :wink:

Nazalost, pevaju i to

LACKY
17-11-2013, 04:29 AM
Meni se Zeljko stav uopste ne svidja. Ja sam za to da svi zaboravimo svoj jezik, da pevamo iskljucivo na engleskom. Moramo jednom i mi postati svet. Pun mi je kurac onih koji se bore za nacionalnu kultur. Samo posle da ne bude, Kimil Sung!

DaBear
17-11-2013, 09:42 AM
Ja nemam problem sa jezikom..SAMO da tekst nije baljezgarija i da su reci 100% uklopljene u melodiju..da nema zavijanja i produzavanja reci na kraju da bi se uklopile ..
Bio je u prosloj epizodi 3 neki decko, pevao James Morissona a posle i svoju pesmu (koja je super!) gde je odlicno uradio tekst da sedi na tu vrstu muzike !!
Sto su odmah svi primetili... moze sve - samo treba vremena i malo znanja.
Nemogu sad da nadjem kako se zove decko..kad nadjem link - kacim !

AudioStorm
17-11-2013, 10:28 PM
Evo ga mali,super je bio :)

<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/rPcRope-eQY?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Khan
19-11-2013, 09:51 PM
Ukjucih da pogledam... Meni je ovo tesko za istrpeti zbog zirija...

awacs
19-11-2013, 09:59 PM
Ali lik je OK.

Pozdrav,

Vasa

Khan
19-11-2013, 10:25 PM
Ma klinci su mi super; i dobri i losi, bar na ovom forumu ljudi znaju sta sve ulazi u rec both, a sta izlazi iz post produkcije. Ovi bar ne zaradjuju milione (jos uvek), pa je simpaticno...

A bilo je i sasvim pristojnih ljudi, kojima, u najboljoj nameri zelim da odmah ispadnu, kako ne bi bili 'turbo-pinkovani' od samog pocetka eventualne karijere i kako im ne bi bila uskracena mogucnost jednostavnog uzitka bavljenja muzikom.

DaBear
19-11-2013, 10:32 PM
Ukjucih da pogledam... Meni je ovo tesko za istrpeti zbog zirija...

pa to je ono sto je meni naj zabavnije...:D

Khan
19-11-2013, 10:40 PM
pa to je ono sto je meni naj zabavnije...:D

Ali pazi... Ti si na bezbednoj udaljenosti, ovde u epicentru je radijacija mnogo veca, pa tolerancija brzo opada, jos ako te inace muci stomak, ni iskrena zelja za sadizmom ne pomaze!:D

awacs
19-11-2013, 10:59 PM
A bilo je i sasvim pristojnih ljudi, kojima, u najboljoj nameri zelim da odmah ispadnu, kako ne bi bili 'turbo-pinkovani' od samog pocetka eventualne karijere i kako im ne bi bila uskracena mogucnost jednostavnog uzitka bavljenja muzikom.

Sa druge strane, ako su već sami re?ili da izađu na stočnu pijacu tog tipa, ja im ipak pre ?elim da budu turbo-pinkovani nego jelen-top-listovani. If you catch my drift.

Pozdrav,

Vasa

Khan
19-11-2013, 11:02 PM
Hell Yes!

AudioStorm
20-11-2013, 12:25 AM
Meni ovo svjetski :thumbsup: Bravo Mladene !

<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/zHTfc6fqRi4?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

DaBear
20-11-2013, 09:01 AM
I ovaj i par drugih...i dalje sam zapanjen brojem ljudi koji znaju da pevaju !!
Do sad sve sto je izaslo na nekim plocama / CD-ima..samo neko skripanje, grebanje i recitovanje (90% nase muzike - dramske recitacije uz pozadinsku muziku!!)

Ono sto je interesantno - svi mladji od 25 godina fenomenalno pevaju na Engleskom..sinoc je jedan mali bio toliko dobar da nemoze da se pogodi da je domaci dok peva..

Ovaj stariji lik, Mladen,valjda...ima mega glas i osecaj ali akcenat mu je vrlo jak na momente...

Opet ponavljam - prava steta sto u Srbiji niko od njih nece moci da iskoristi to pojavljivanje na televiziji..
Ovde svih 10 koji udju u finale naprave nesto...cak je bilo da oni koji ne pobede razvale vise od pobednika !!!

Takodje - opet pohvala Pinku - sve je odradjeno kako treba, dobro izeditovano i izrezirano...pa cak su i sudije dobri kao deo tog (zabavnog - ne zaboravite) programa...

Dushan_S
20-11-2013, 12:04 PM
I ovaj i par drugih...i dalje sam zapanjen brojem ljudi koji znaju da pevaju !!
Do sad sve sto je izaslo na nekim plocama / CD-ima..samo neko skripanje, grebanje i recitovanje (90% nase muzike - dramske recitacije uz pozadinsku muziku!!)
Možda zato što za uspešnog pevača nije najvažnije da dobro peva već neke druge stvari?
Uostalom, neki od najvažnijih albuma svetske muzike imaju na sebi vokale koji ovde ne bi prošli ni u drugi krug takmičenja.

Tu i jeste jedan od problema današnje muzičke industrije, što se negde usput zaboravilo da neko, da bi imao vrednost i trajanje, (pa samim tim zaradio puno para i toj istoj industriji na duge staze) nije dovoljno da lepo peva i lepo izgleda, pa čak ni da ima hit pesmu. Potrebne su neke druge stvari koje najveći deo svih učesnika na raznoraznim planetarnim muzičkim takmičenjima ovog tipa koji dobro pevaju - nema.

Everbeatz
20-11-2013, 02:00 PM
Mislim da pola njih koje znamo kao velike zvezde ne bi prosli ovakve vrste 'audicija'.

AudioStorm
20-11-2013, 03:26 PM
Naravno.Emina ne bi odpjevala pola pjesama na nivou nekih takmicarki,siguran sam.

DaBear
20-11-2013, 08:22 PM
Mo?da zato ?to za uspe?nog pevača nije najva?nije da dobro peva već neke druge stvari?
Uostalom, neki od najva?nijih albuma svetske muzike imaju na sebi vokale koji ovde ne bi pro?li ni u drugi krug takmičenja.

Tu i jeste jedan od problema dana?nje muzičke industrije, ?to se negde usput zaboravilo da neko, da bi imao vrednost i trajanje, (pa samim tim zaradio puno para i toj istoj industriji na duge staze) nije dovoljno da lepo peva i lepo izgleda, pa čak ni da ima hit pesmu. Potrebne su neke druge stvari koje najveći deo svih učesnika na raznoraznim planetarnim muzičkim takmičenjima ovog tipa koji dobro pevaju - nema.

Pa koliko sam ja pratio pop muziku i pevace zadnjih 25 godina - JAKO je bitno da pevaci znaju da pevaju !! Ako jos izgledaju dobro - super. Ako su jos uz to i oko 18-22 godine - do jaja ! Sve ostalo se da nauciti kroz rad, vezbanje i praksu..
U danasnjoj pop muzici ima mnogo vise pevaca nego bendova, tako da je pevanje JAKO bitno. Publici (klincima) trebaju idoli, koji se oblace i cesljaju kao oni...ako pevaju dobro - to je to !! A ako jos i dobro izgledaju - da bi se devojcice palile i zarile - pun pogodak !!

Ovakve pop zvezde ne treba da prave pesme i sviraju instrumente...tu je gomila iskusnih kompozitora i timova (na pr. Dr. Luke, Stargate, Benny Blanco, Steve Mac, itd itd..) koji ce da naprave mega pesme.

Rihanna je dobar primer...stancuju joj album na 10 meseci i sve hit do hita !!
One Direction - trenutno najveci boy band na svetu (inace svojevremeno, treceplasirani na X Factoru ) su razvalili...klinci su zaboli po ?5M svaki do sad a ne pisu pesme !! Koliko li su uzeli kompozitori?
Leona Lewis - vrhunska pevacica, svetska klasa
Kelly Clarkson (USA) izuva... ima ih dosta

99% tih dobrih pevaca NIKAD nebi uspeli da nije ove platforem - i ovde u UK uvek bude 2-3 njih koji pocepaju i ostanu dugo u muzici...

Sta je po tebi to "sto se usput zaboravilo" ? Ima ih puno koji su vec dugo u biznisu (posle takmicenja) - znaci nije se zaboravilo...

Dushan_S
20-11-2013, 08:42 PM
Pa zavisi ?ta defini?e? kao pop - stil muzike ili da je muzika popularna, tj da se konzumira. Ako pogleda? sa aspekata najpopularnijih i najprodavanijih albuma ikad... ?ak i kad gleda? iz ugla pop u smislu mainstream laganih nota, kako se do?ivljavaju na zapadu, ne bih na primer rekao da je Lady Gaga najlep?a i najbolje peva i zato je postigla uspeh. Ko zna kako bi Joksimovi? reagovao na nju da se pojavila kao takmi?ar, verovatno se "ne bi slagao" sa njenim perfomansom :D

Pri tome imaj u vidu da jo? uvek ve?e pare planetarno pravi rok muzika (sa ne?to druga?ijim estetskim prioritetima) nego mainstream pop iako nije toliko medijski prisutna, a to na ?ta je slu?alac spreman da da pare jasno govori i o tome ?ta je zapravo tra?eno kod ljudi. Kapiram da si ti koncentrisaniji na tu vrstu mainstream-a ali otvori Billboard par zadnjih godina unazad i vidi liste zarada na kraju godine... Ne?e se ba? sasvim poklapati sa MTV programom.

Ina?e se sa tobom apsolutno sla?em po pitanju pop muzike i merila koja tu vladaju. To je svet koji tebe interesuje i koji prati? i dobro poznaje?. Ali opet ka?em, ovakvi ?ou programi mogu biti zabavni narodu i dobar generator mainstream zvezdica. Iz njih te?ko da ?e nastati Lady Gaga ili novi Led Zeppelin, ako me kapira?, jer je cela ideja da neko, da bi bio uspe?an u show programu ovog tipa bude "taman", ne previ?e radikalan, skroman, fin, da se dopadne ljudima, da glasaju razni ljudi raznih profila itd itd. Suvi?e identiteta, noviteta, radikalnog nije po?eljno - potrebno je ve? poznato samo sa ne?im malo druga?ijim. A to je ina?e i formula po kojoj neka imena koja izgura muzi?ka industrija funkcioni?u zadnjih godina.

LACKY
21-11-2013, 03:26 AM
Da, kao sto neko spomenu, da pola poznatih zvezda nebi prosle audiciju. Pa eto zakljucaka. A sta ti ljudi pevaju je drugi deo price. Pevaju tudje pesme, hitove, gde skidas drugoga. Te karijere se zavrsavaju, zna se gde, u kafani. Prema tome, ovo je jedan TV sou, koji sluzi da zabavi milione gledalaca kraj malih ekrana, a ne da se od nekoga napravi zvezda. To ako se desi da jedan od 1000 nesto i uradi, to stvarno niko nije planirao!
I tako mi iz godine u godinu kako se pojavi ovakav ili slican TV serijal mi mlatimo istu onu praznu slamu pa u krug.

disco violence
21-11-2013, 06:06 AM
Mislim da se ?iri nije sna?ao,sa četiri ne ja bih ga izbacio.:shock:

vasko
21-11-2013, 11:33 AM
http://www.dodaj.rs/f/1Q/YF/44evG3nu/adn.png

wladymeer
22-11-2013, 03:55 PM

Što ujedno i govori o apsurdu takmičenja.

Vrhunski vokali koji će kada pobede izbaciti par pesama čiji su autori upravo dežurni škripači i grebatori, sa engleskim na nivou "hau du ju du", ako bude soula/R'n'B, biće onaj dosadni njanjavi srpski koji mene kao muzičara ne može da zainteresuje a kamoli više od 1% populacije na Balkanu i onda su jelte, mladi ljudi krivi što moraju da pevaju po kafani ex-YU i još gore stvari ne bi li preživeli? Ili da gledaju na muziku kao na hobi, pa ako jednog od njih 100.000 us*re - super!

U medjuvremenu za sve ostale nikoga neće biti briga za iste i onda ajmo opet iznova, godinu-dve opet dežurni dinosaurusi škrip-greb-pljuc i ajmo novi format takmičenja. Zato i dolazimo u apsurd da jedna Tamara bude u finalu Ja Imam Talenat i da se sada ponovo takmiči. Isto važi i za Sonju Bakić, Nikolu Paunovića, pa i jednog Makedonca koji će se tek pojaviti u emisiji a pobedio je na njihovom Idolu (Ivan Radenov).

Odnosno, kad podvučemo crtu, apsurd ide čak dotle da se za Prvi Glas Srbije pojedine pevače zovu u show ne bi li podigli kvalitet emisije koja treba da se bavi afirmisanjem pevača amatera. Dakle, umesto da im pruže šansu da se afirmišu kroz pesme, pa da narednih 20-30 godina od njih napravimo nove 80te, ne, ajde bolje da ih iskoristimo za jednokratnu zabavu, ko ih je*e.

A o čuvenim "nagradama" na kraju takmičenja i snimanju CDa i da ne govorim. Od Ivice Lauša i 3K dura, preko Cvete i Idola, zapravo, ispade da jedino Grand ispunjava obećano.

Ono sto je interesantno - svi mladji od 25 godina fenomenalno pevaju na Engleskom..sinoc je jedan mali bio toliko dobar da nemoze da se pogodi da je domaci dok peva..

Sad bi ti lokalni dušebrižnici objasnili kako nisi u pravu i kako se oseća kako ne izgovara meko "t" kako treba i kako im je engleski previše "kockast" i kako se čuje tačno da je sa ovih prostora... Problem #2 u Srbiji - zemlja sa najviše fudbalskih selektora po glavi stanovnika.

Mada, što je najtužnije, nije da nisu u pravu - naši pevači zapravo i ne znaju engeski - znaju da prekopiraju ono što su čuli X puta i tu je kraj. Da im daš da snime svoju pesmu na engleskom, 90% njih jedva da bi snimilo nešto dobro iz prvog tejka.

Možda zato što za uspešnog pevača nije najvažnije da dobro peva već neke druge stvari?

Naravno. Najvažnije je koga možeš da potegneš kao vezu*

Oni koji su uspeli, uspevali su u periodu kada je konkurencija bila znatno manja, kada je onaj ko snimi album smatran nedodirljivim bogom, znaš i sam, to je bilo ono čudno vreme kada su ljudi kupovali nosače zvuka. I naravno da nisu morali da pevaju tudje pesme po svaku cenu.

Danas, pogotovu u Srbiji, ja uz najpozitivnije razmišljanje zaista ne vidim kako iko neafirmisan ili polu-afirmisan može da dobije status koji su bendovi imali 80tih a da ne provede jedno par godina pevajući par "standarda" po raznoraznim emisijama.

I to je po meni naš najveći poraz.

U principu sam ostao nedorečen, ali post bi bio predugačak pa bolje da stanem ovde.

* - važi i za pinkizaciju i za jelenisanje i buntanisanje i

LACKY
22-11-2013, 04:08 PM
Uff, stalno babe i zabe. Kao, samo ovde prolaze skripaci i blebetaci a ne ozbiljni pevaci. A stacemo sa istorijom svremene muziek na globalnom nivou? Stacemo sa skripacima i blebetacima tipa Sinatra, Lenon, Jang, Dilan, Lu Rid, Bovi, Pink Flojd, Nik Kejv, Tom Vejts i jos tusta i tma raspada koji su pojedinacno bitniji za muzicko nasledje nego kompletna ergela doticnih punokrvnih grla!

DaBear
22-11-2013, 04:19 PM
Naravno..sve u zadnjim postovima manje vise stoji...

Sto se tice rock muzike - na godisnjoj Billboard listi onih koji su najvise zaradili ima puno rockera ALI onih starih..koji 90% tih para maznu na turnejama od po godinu - dve ! Maroon 5 nisu rokeri...zar ne? Nego Bon Jovi, Stones i tona country rock pevaca...?

Isto tako, nemogu svi takmicari da prodju dobro, CAK i ako pobede...bilo je i ovde slucajeva gde pobednik..po inerciji zabode Christmas No.1 a posle godinu dana izadje album i nista ne proda...ALI ima i onih koji su pokidali. Ovo pokazuje da cak ni tako velika masinerija i marketing nemogu uvek da donesu rezultat!

ja sam vec napomenuo da je steta sto niko od nasih pobednika nece nesto bog-zna-sta profitirati on naseg X Faktora.. Takva nam je zemlja, nismo potrosacko drustvo, ne podlezemo "hajpu" i reklamama i nemamo para ( a posebno klinci - koji su target publika nemaju para!!). Tako da je sve besmisleno u 99% slucajeva..

Moze nesto da se zalomi na Evropskom nivou ali i nemora... u procesu, organizatori i vlasnici licence zarade neku kintu...tabloidi imaju o cemu da pisu (ali i to je smesno malo i ne-interesantno nasem narodu) ovde je to sastavni deo jutarnjeg / dnevnog programa i dnevne stampe !!

Puno stvari treba da se poklopi (dobar pevac, dobre pesme, pevac ima "nesto", label ga podrzava, publika ga zavolela, narod ima para da trosi na doticnog itd...) da bi ispalo nesto na kraju....

Dushan_S
22-11-2013, 04:32 PM
Naravno..sve u zadnjim postovima manje vise stoji...

Sto se tice rock muzike - na godisnjoj Billboard listi onih koji su najvise zaradili ima puno rockera ALI onih starih..koji 90% tih para maznu na turnejama od po godinu - dve ! Maroon 5 nisu rokeri...zar ne? Nego Bon Jovi, Stones i tona country rock pevaca...?
Iz jednostavnog razloga - industrija se vi?e ne trudi da ula?e i gradi karijere ve? da pravi hit i zvezdu. Iza svih tih "starih rokera" je stajala ma?inerija koja je ?elela da oplodi kvalitet, u?ini ga vanvremenskim a usput zaradi brdo para. Danas je logika "daj pare odmah". Dakle, postoje novi ljudi koji bi mogli biti velike mainstream rok zvezde, ali one ne mogu lako dobiti onu vrstu podr?ke koju su matorci svojevremeno dobili.

wladymeer
23-11-2013, 02:46 AM
@Da Bear: Poprilican offtopic, ali kada smo se vec toga dotakli, zivo me zanima, da moras da spomenes neku cifru, iz tvoje perspektive, koja je neka gruba cifra koja je bendu/pevacu/pevacici iz Srbije potrebna da se probije na evropsko trziste? Naravno, pod uslovom da nudi kakav takav kompletan paket onoga sta se u tom trenutku trazi. I, koliki joj je rok trajanja na sceni po tebi?

Npr. Imam utisak da je Rita Ora zavrsila svoje do daljnjeg, gresim?

DaBear
23-11-2013, 09:16 AM
@Da Bear: Poprilican offtopic, ali kada smo se vec toga dotakli, zivo me zanima, da moras da spomenes neku cifru, iz tvoje perspektive, koja je neka gruba cifra koja je bendu/pevacu/pevacici iz Srbije potrebna da se probije na evropsko trziste? Naravno, pod uslovom da nudi kakav takav kompletan paket onoga sta se u tom trenutku trazi. I, koliki joj je rok trajanja na sceni po tebi?

Npr. Imam utisak da je Rita Ora zavrsila svoje do daljnjeg, gresim?

Da krenem odpozadi..Rita Ora - naravno da gresis !! Pa ona je tek pocela i dugo ce biti prisutna... Pa prvi album je bio No,1 i imala je 2 x No.1 single sa njenim pesmama i jedan sa DJ Fresh-om..tako da je u 2012 artista sa najvecim brojem No.1 u UK !
Neko sa takvim pocetkom ne nestaje za godiu dana... drugi album u pripremi a posto sad ima poznatog decka (Calvin Harris DJ) i non stop se pojavljuje ba TV i raznim manifestacjama..sve vreme je prisutna. Takodje se prica da ce mozda biti novi sudija na UK X Factou sledece godine..znaci bice t.

Sad pocetak - koja cifra?? O kakvoj to cifri pricamo i kome ta cifra treba da se tutne ?? Ako mislis na placanje "nekoga" da to pogure - to ovde nema. Pogotovo ako hoces da proguras nesto sto je bez veze...ima mnogo ljudi koji biraju sta ce da se slusa na radiju i TV...a pre njih ima onih koji odlucuju da li to uopste vredi gurati..Ima mnogo prepreka koje treba preci..

Prvo - treba da si tamo malo duze. Da se muvas, da si prisutan, da te ljudi zapamte da se muvas tu malo duze, da vide da ti je stalo do toga.

Evo Rita Ora je dosla u London iz Pristine sa 2 godine, muvala se okolo, naucila da peva, poprimila street kulturu, pokusavala je sve od Evrovizije do pojavljivanja u spotu Craig Davida..dok je neko iz JZ kampa nije primetio...

Ako je bend, treba svirati puno uzivo i dugo...bilo ko, ko se pojavi "odjednom" ima iza sebe bar 5-10 godina bavljenja muzikom...

Treba skrenuti paznju na sebe nekako...povezati se sa nekim poznatim/ nepoznatim producentom, ici na show cases..

Imati do jaja pesme i pevati / svirati dp jaja - OBAVEZNO!
Youtube je prva stanica - ako nabacis milione gledanja- pomaze.

Skoro sam video opet nekog klinca koji je stavljao svoje video klipove kako peva tudje pesme na Youtube i posto je razvaljivao - potpisali su ga RCA / Sony.
A&R ljudu (oni koji traze nove bendove i artiste) sad 99% vremena provode online i traze potencijal tu...gledaju kako se artista prezentovao na svom webu, svom blogu, kakva im je muzika, gde su svirali, koliko imaju followers , koliko ljudi dolazi na svirke itd itd...
I dalje stoji da artista MORA sam da skrene paznju na sebe..da bi neko pokazao interes.

Ona nasa prica o "marketingu" ne pije vode. Ovde se na TV malte ne UOPSTEne reklamira muzika / bendovi / pevaci..jer je jako skupo !! Samo pred praznike mali broj targetovanih ploca dodje do TV reklame, jer se nadaju da ce se kupiti kao neki poklon za taj praznik..

Rok trajanja - opet je do artista. Ako nema karizmu i ako je dosadan - mrka kapa. Cak i sa X Faktora ima puno onih oji su propali ali ima i onih koji se vec jako jako dugo snalaze..na primer Will Young - koji je pobedio na Pop Idolu davne 2002 godine..od tad je izdao 5 albuma, prodao tonu ploca, glumio u 5 filmova i cak dobio Lorens Olivie nagradu za glumu u mjuziklu..i naslagao ?14M na racun u procesu..(za 11 godina)...

a ima ih jako puno - da ne nabrajam...

Problem je sto je JAKO TESKO sve to izdrzati...dok se ne desi..vreme prolazi, treba ziveti, placati racune, jesti itd...
Zato uglavnom skoro svi talentovani klinci isplivaju oko 16 / 18 / 20 godina, dok su jos kod mame i tate na stanu i hrani....:D

CIFRA - da bi bend opstao nekoliko godina u Evropi trebaju im pare da zive dok ne pocne da se zaradjuje od muzike. Ako se uzme u obzir da je trosoban stan u proseku od ?350 - ?500 nedeljno u Londonu, da treba bar ?600 mesecno za javni prevoz za 4 ljudi i minimum ?600 za klopu mesecno (ako kuvaju sami, ne piju i ne puse !!) + racuni (ako nisu ukljuceni u rentu) pa internet, pa mobilni...oko ?150 mesecno... minimum ?3,000 Mesecno za prezivljavanje..minimum ! treba im najmanje 2-3 godine da budu primeceni..znaci oko ?100.000 za opstanak u inostranstvu za 4-5 ljudi za tri godine !
NAravno, studio, instrumenti, i sve ostalo On the top !!

wladymeer
23-11-2013, 10:59 AM
Pa prvi album je bio No,1 i imala je 2 x No.1 single sa njenim pesmama i jedan sa DJ Fresh-om

Mislio sam na "prime time" - ne na preživljavanje na sceni. Konkretno, Lady Gaga sindrom - Poker Face->Bad Romance i sve nakon toga nije više imalo taj efekat na ljude (iako su pesme i dalje dobre)

Mada, ako joj je dečko Calvin Harris - debelo grešim :D

Ne mislim na guranje - već generalno, neka gruba računica za bend koji je iz Srbije - koliko da se uloži da bi mogao da se nada bilo čemu.

Što je najgore, kad spomeneš tu cifru ispada da je jeftinije proći u Londonu nego u Beogradu :D :D

awacs
23-11-2013, 12:26 PM
koliko da se uloži da bi mogao da se nada bilo čemu.

Kao i u svim drugim stvarima koje traže ulaganje, osnovno pitanje nije koliko uložiti, nego u šta ulagati.

Najvažnije u onome što je Vrač napisao je: „Da se muvas, da si prisutan, da te ljudi zapamte da se muvas tu malo duze, da vide da ti je stalo do toga.” Što bi rekli ovi današnji marketinški mađioničari, public awareness. S tim što se taj public awareness ne odnosi samo na publiku, nego i na ljude iz posla.

Ponekad je važnije uložiti u dve ture pića da bi porazgovarao s nekim producentom (izdavačem, sponzorom, menadžerom...) nego u nove lampe za pojačalo. To nema nikakve veze sa mitom, korupcijom, uvlačenjem u dupe — jok more. Svi ljudi iz posla hoće da znaju s kim imaju posla, a ne samo kakve su ti pesme i kako ih pevaš, jer to mogu da saznaju i preko Jutjuba. Na tebi je da ih ubediš da imaš u glavi još ponešto osim sposobnosti da uklopiš neki tekst u neku melodiju, a tu melodiju uguraš u par harmonija.

Mnogo je važno provoditi što više vremena sa raznim ljudima iz posla, čak i sa onima koji možda nisu po tvom ukusu, jer od svakoga možeš da čuješ nešto o čemu do tada nisi razmišljao. To je važnije od potrage za novim pikapima za gitaru ili najboljom simulacijom Hammonda.

Pozdrav,

Vasa

DaBear
23-11-2013, 12:39 PM
Mislio sam na "prime time" - ne na pre?ivljavanje na sceni. Konkretno, Lady Gaga sindrom - Poker Face->Bad Romance i sve nakon toga nije vi?e imalo taj efekat na ljude (iako su pesme i dalje dobre)

Mada, ako joj je dečko Calvin Harris - debelo gre?im :D

Ne mislim na guranje - već generalno, neka gruba računica za bend koji je iz Srbije - koliko da se ulo?i da bi mogao da se nada bilo čemu.

?to je najgore, kad spomene? tu cifru ispada da je jeftinije proći u Londonu nego u Beogradu :D :D

Lady Gaga "prezivljavanje na sceni" ??? Odakle to zakljuci ??
Zadnja turneja je bruto napravila $382 Miliona http://www.statisticbrain.com/lady-gaga-career-statistics/

Ova cifra koju sam stavio nije za guranje..alo? Toliko ce minimum da kosta da bend provede 3-4 godine u Londonu i proba da se muva / svira okolo...
VIDI STA JE VASA NAPISAO !! To je to !!

Sta znaci "jeftinije proci u Londonu" - skuplji zivot u Srbiji ili skuplje da podmitis nekoga u Srbiji...
Da ponovim - ovde nema to "one stop podmicivanje" Velika zemlja, veliki grad, puno razlicitih ljudii kompanija (radio, TV, novine, sta vec) je ukljuceno..

wladymeer
23-11-2013, 01:20 PM
pocetak mog pitanja je glasio da je sve ostalo na mestu. Dakle jedan teorijski model gde je sve ostalo poznato i 'kako treba' i gruba procena cifre. U pitanju je znatizelja a ne banalizovanje celog procesa, ne zameri.

a za Gagu - malo se mimoilazimo oko termina - ne govorim o zaradi vec 'aktuelnosti'. Kao sto je i PSY snimio Gentleman i ima XYZ pregelda i sigurno 'MEGA' zaradu, jasno je da vise to nije ni izbliza 'ona' aktuelnost.

awacs
23-11-2013, 01:48 PM
a za Gagu - malo se mimoilazimo oko termina - ne govorim o zaradi vec 'aktuelnosti'.

Čime se meri aktuelnost? Prisustvom na TV-u, YT-u ili na bini? Za?to je ovde ljudima toliko te?ko da shvate da je medijska prisutnost opravdana samo kao reklama, a da nije svrha sama sebi? Aktuelan si ako neko hoće da plati kartu da te gleda u?ivo ili da plati skidanje tvoje pesme/albuma sa iTunes-a.

Lady Gaga je svoje medijske nastupe donekle preusmerila na umetničku scenu, onako malo se slikajući na izlo?bama Marine Abramović, po?to nije budala. Zna da će?, ako navali? na medije kao mutav na telefon, ubrzo da se zgadi? ljudima.

Pozdrav,

Vasa

DaBear
23-11-2013, 02:27 PM
pa ne znam sta da ti kaze,...Ovde je na pr. Gaga bila gost po radiju pre dve nedelje..pa je imala mali show na X Factoru pre tri nedelje..(inace najgledanija emisija u UK sa 8.5 miliona gledalaca (oko 30% ukupnih gledalaca u UK)..novi singl je izasao pre 3-4 nedelje...jel se to racuna kao "prisutnost" na sceni ??

To sto jos nije stiglo do Srbije, je vec druga prica...

A za "tu cifru" - ne kapiram o cemu pricamo...bend MORA da bude ovde.kad je ovde mora da ima da zivi i jede i spava (nema za pusenje i pijenje)..+ treba negde da drze probe (i to kosta) i na nekim instrumentima da sviraju..da bi nekako privukli paznju nekog managera koji bi ih eventualno menadzerisao..

To je catch 22 situacija - dobar manager nece da gubi vreme sa nekim ko je totalno nepoznat i nije VEC privukao paznju na neki nacin. Svirkama, youtube-om, cime vec..

Ako se secas Justin Bieber je krenuo sa Youtube videom..pa ga je posle puno gledanja spazio mladi manager, koji je nekako ubedio negove roditelje da proba da ga potpise / managerise. pa cak je i tad bio odjeban od svih disko kuca...dok nisu naleteli na Usher-a koji je cuo kako mali peva i onda je on pozvao neke njegove ljude koji su ga culi itd, itd...

Proces je jako dug, mozes da pocepas posle 6 meseci (znam jedan slucaj iz naseg starog studija) a mozes da guslas 10 godina, nabijes godine u dupe i nista ne uradis...nema garanije i nema para koje ti to garantuju. NISTA se nece desiti ako se samo trose pare...mora da postoji nesto specijalno sto taj bend / artista ima...

ja mislim da e sad jasno..? a ? nije...?

wladymeer
23-11-2013, 02:38 PM
Otisao si u nekom smeru u kome uopste nisam ni pitao ali u sustini dao si i odgovor usput.
Bend iz Srbije moze da uspe napolju jedino ako nije vise u Srbiji.

awacs
23-11-2013, 03:08 PM

Kao što i bend koji je iz Stratford-upon-Avona ima više šansi za uspeh ako se preseli u London. Breg, Muhamed, taj rad... Kome je stalo do uspeha benda? Bendu ili Londonu?

Pozdrav,

Vasa

DaBear
23-11-2013, 03:17 PM
Otisao si u nekom smeru u kome uopste nisam ni pitao ali u sustini dao si i odgovor usput.

Pa naravno - kod nas nema para pa samim tim nema ozbiljnih disko kuca i ozbiljne publike koja ce da podrzava (novcano) taj bend.
A kome preko treba bend iz Srbije ako je u Srbiji ?? Koja vajda od toga?

za prvu fazu mozes da krenes iz Srbije...Youtube nema granica - ako nabacis 5+ miliona, imas vec nesto...bookiras neke svirke preko ako moze... pa posle opet..pa dok si tamo nahvatas da neko dodje na koncert pa nesto napise..
Pa imas Exit- svetski festival..1/3 publike je iz inostranstva...
Facebook / web site - stavljaj nove pesme, video snimke, itd..obavestavaj publiku sta se desava..kad nakrcas 10,000 ili vise "followers" vec imas nesto i tako dalje...

Svi se zavaravaju i misle da je pre bilo tipa - uzmu prvi bend koji je poslao demo kasetu, bace milione na reklamu i eto hitova" - al' zamalo da je bilo tako !!!

Svi su nekako skrenuli paznju na sebe pre nego sto ih je disko kuca zvala da potpisu ugovor..svi do jednoga..od Santane do Sex pistolsa ili Celine Dione !!

Da bi neko pokazao da je ozbiljan mora dosta toga sam da odradi i da se malo odrzi na sceni..tek posle dolaze oni sa (nekim) parama !!

Drugi primer - moj drug napisao knjigu skoro - mali izdavac - nema nikakvog avansa - nista..samo ce da objave na Amazonu itd... digitalna i stampana verzija... Onda je on iscimao sve prijatelje da naruce stampanu verziju jer treba neki minimum narudzbi da bi je uopste odstampali !!?? Ti kupis i cekas da stigne kad se nakupi ordera i odstampa.. a za reklamu su mu rekli da nema nista - mora sve sam ! Samo cemu reci gde bi bilo dobro da ide i nosi (sajmovi itd...) ali sve troskove snosi sam...a oni izdavaci..:D

DaBear
23-11-2013, 03:18 PM
Ajmo sad nazad na X Factor....hehehe..:wink:

awacs
23-11-2013, 04:28 PM
Ajmo sad nazad na X Factor....hehehe..:wink:

Zar ne pričamo sve vreme o onome čime se bavi X Factor ? estradnom uspehu?

Pitanje je samo kako ko do?ivljava uspeh ? da li kao pojavljivanje na televiziji (i prepoznavanje na ulici, u kafiću, gde god), broj followera na FB i Twitteru, gostovanje u talk i reality programima, reklamama, kupovinu stana posle prvog albuma... mo?da kao pojavljivanje u ?iriju... jebemliga.

Čemu uop?te slu?e svi ti X-Factori, Prvi glasovi Srbije, Zvezde Granda, Tvoja lica koja zvuče poznato, Talenti, Idoli? Slu?e, brate slatki, televizijama da nekako podignu rejting reklamnog prostora, i produkcijskim kućama da nekako otmu kintu preko SMS glasanja. I da članovi ?irija uzmu neku kintu, naravno. Sve to uz freak show na obe strane stola za kojim sedi ?iri.

S jedne strane zmije, sa druge mungosi, i onda mi ko majmuni treba da se lo?imo na to ko će koga da skenja. Ajde bre, cela ta priča je ko american wrestling i mud wrestling. I od tih likova poneko snimi film, ali ipak većina glumaca i glumica koji su uspeli u ?ivotu nije morala da skače po ringu ili da se valja u blatu.

Pozdrav,

Vasa

wladymeer
23-11-2013, 05:16 PM
Procitajte moje pitanje iz prvog posta - pobrkali smo loncice skroz.

Nazad na X Faktor. Ja u svim ovim emisijama vidim jednu jako dobru stvar. Svake godine, sve vise talentovanih ljudi se usudi da se pokaze javnosti. Kolicina talenata u ovih par emisija je 200% veca u odnosu na sve sto se do sada emitovalo. A valjda ce to na duze staze pomoci da se standard u Srbiji 'sta je dobro' podigne na visi nivo u svim sferama pa da ne moram da gledam vise kojekakve 'lucidne' frontmene koji su 'svoj glas zamenili energicnim performansom'

awacs
23-11-2013, 06:55 PM
Kolicina talenata u ovih par emisija je 200% veca u odnosu na sve sto se do sada emitovalo. A valjda ce to na duze staze pomoci da se standard u Srbiji 'sta je dobro' podigne na visi nivo u svim sferama pa da ne moram da gledam vise kojekakve 'lucidne' frontmene koji su 'svoj glas zamenili energicnim performansom'

Jedino što na duže staze ZAISTA može da pomogne je promena kulturne matrice društva, a to se nažalost ne menja televizijskom ponudom.

Jebiga, u nekim kulturama živo izvođenje muzike je važan deo SVAKODNEVNOG života prosečnih ljudi i dece. Kod Engleza isto koliko i kod Roma. To što jedni pevaju božićne i uskršnje pesme sa porodicom, a drugi lupaju u tarabuku kad im sunete mlađeg brata — nema veze. I jedni i drugi kapiraju da je muzika ritualna, i samim tim važna, stvar. Muzika se ne uči slušanjem onih koji je (dobro) izvode, nego učestvovanjem u ritualu i prihvatanjem odgovornosti za to učešće. E, pošto su kod nas, balkanskih belaca, svi rituali uništeni... navijači pevaju AAAAoooAAAeeeIIIiiiUUUAAAAA, a tamo:

<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/ejuf44cBTTo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mislim, garantujem da su to prvo čuli u kući, pa u školi, a TV ih je samo podsetio na pesmu.

I uopšte nije važno da li se pesma zove „Jerusalem”, „Đelem, đelem”, ili „Ja još spavam u tvojoj majici”, važno je da te neko navede (ili natera, hehe) da je otpevaš najtačnije što možeš. Televizor ne može da te natera na to, niti mu je to posao.

Pozdrav,

Vasa