View Full Version : Odnosi jacina pesama za album
Nemania
09-10-2013, 10:58 PM
prikupljeno je 7 pesama koje treba da se rezu na cd.
Za svaku pesmu je radjen mastering, medjutim nisu slicnih zanrova pa je jacina svake vise-manje razlicita..
Mene zanima kako da ih dovedem u isti odnos?
Everbeatz
10-10-2013, 02:09 AM
Hmm, da li si probao nesto da uradis do sad koristeci neku tehniku mozda?
Da li su pesme iz razlicitih perioda (vremenski) pa su zato razlitih glasnoca ili su razliciti ljudi radili mastering?
Savetovao bi neki limiting, ali ne znam koliko je to izvodljivo, a da se u sustini ne poremeti nesto u negativnom smislu. Moguce da sam limiting nece dovesti pesme u istu glasnocu jer glasnoca i neka opsta uniformnost albuma se ne postize samo limitingom.
Jel ima sanse da se odradi re-mastering tj. da li imas mixeve?
branoy
10-10-2013, 02:41 AM
http://www.youtube.com/watch?v=FcklYNWU3vQ
vako ba odradi i nema zime :D
Nemania
10-10-2013, 02:18 PM
Ja sam radio aranzmane, medjutim neke stvari su tamburaske tipa starogradske pesme, neke su etno tipa grupa biber, jedna je tpa 70-e, jedna je izvorna, samo glas..i kada sam radio mix, zavrsni mix nije bio iste jacine na svim pesmama sto je i ocekivano,jer su razliciti zanrovi. Master sam radio preko izotop ozona, i nekih waves plugov. I sad se desava da se jedna pesma cuje dosta tise od druge.
mislio sam to resiti tako sto cu ih poredjati po trakama u nekom sekvenceru, onda na mikseru podesiti da se svaka cuje jednako. Medjutim onda se tu javlja problem,jer se moram voditi po najtisoj..nemam puno iskustva sa ovim.
P.s. cemu ponovni mix?
Everbeatz
10-10-2013, 04:48 PM
Ja sam radio aranzmane, medjutim neke stvari su tamburaske tipa starogradske pesme, neke su etno tipa grupa biber, jedna je tpa 70-e, jedna je izvorna, samo glas..i kada sam radio mix, zavrsni mix nije bio iste jacine na svim pesmama sto je i ocekivano,jer su razliciti zanrovi. Master sam radio preko izotop ozona, i nekih waves plugov. I sad se desava da se jedna pesma cuje dosta tise od druge.
mislio sam to resiti tako sto cu ih poredjati po trakama u nekom sekvenceru, onda na mikseru podesiti da se svaka cuje jednako. Medjutim onda se tu javlja problem,jer se moram voditi po najtisoj..nemam puno iskustva sa ovim.
P.s. cemu ponovni mix?
Pa tu sad dolazimo do glavne poente sta je mastering u stvari - to i jeste termin koji je vezan za albume vise nego za ista drugo, da ne pominjem vinil kao medij.
Ono sto mogu da ti predlozim je da gotove mixeve (ne mastere) pesama posaljes nekome na mastering, da bi ti odradio bas to sto hoces - uniformni balans i jacinu pesama kroz album.
Mogli bi da pricamo o ovome kako se postize itd., ali ovaj zahvat zahteva odredjeno iskustvo i poznavanje materije u prakticnom smislu, koje si ti pomenuo da nemas.
Ne izbegavam odgovor, ali ako ti je uistinu stalo da to iole pristojno zvuci, saljes nekom ko zna...u suprotnom mozes da se igras i isprobavas razne varijante
Poz
Nemania
10-10-2013, 07:59 PM
Pa tu sad dolazimo do glavne poente sta je mastering u stvari - to i jeste termin koji je vezan za albume vise nego za ista drugo, da ne pominjem vinil kao medij.
Ono sto mogu da ti predlozim je da gotove mixeve (ne mastere) pesama posaljes nekome na mastering, da bi ti odradio bas to sto hoces - uniformni balans i jacinu pesama kroz album.
Mogli bi da pricamo o ovome kako se postize itd., ali ovaj zahvat zahteva odredjeno iskustvo i poznavanje materije u prakticnom smislu, koje si ti pomenuo da nemas.
Ne izbegavam odgovor, ali ako ti je uistinu stalo da to iole pristojno zvuci, saljes nekom ko zna...u suprotnom mozes da se igras i isprobavas razne varijante
Poz
Da pomenuo sam da nemam bas mnogo iskustva sa masteringom, kada su u pitanju odredjeni zanrovi,za koje retko kada i radim aranzmane, ali nisam totalni "tutu-mrak" :). Kada su u pitanju zanrovi poput Dance muzike i sl to nije problem. Postoji danas dosta alata za to,sa kojima se 80% ove turbo produkcije radi i to brzinski. (Znam da nije kvalitetno, i da nikad ne moze zvucati isto poput nekih vrhunskih stranih izvidjaca,ali tako je danas kod nas. Ovo vazi za tu turbo produkciju). Medjutim, najteze mi je kada je u pitanju neka stvar poput Nije ljubav stvar..gde treba izvuci izmedju ostalog i jacinu a pritom zadrzati prirodnost pesme tj instrumenata u njoj.Sad sam malo skrenuo od teme,elem,i ja bih najvise voleo da se to posalje nekome,i meni bi to bilo najlakse,medjutim ovi ljudi tesko daju novac,da ne komentarisem bolje.
Ali i da daju, opet polazimo od pocetka,ima li to veze samo sa masteringom? Sta da su razliciti ljudi radili masteringe za neke pesme i da to ide na jedan cd(a opet pominjem totalno razliciti zanrovi),kako bi se to resilo?
Everbeatz
10-10-2013, 08:34 PM
Ali i da daju, opet polazimo od pocetka,ima li to veze samo sa masteringom? Sta da su razliciti ljudi radili masteringe za neke pesme i da to ide na jedan cd(a opet pominjem totalno razliciti zanrovi),kako bi se to resilo?
Opet ti napominjem neki glavni 'koncept' masteringa, a to je bas to - NIKO ko hoce da mu album zvuci kao album ne salje da se mastering na deset strana pa onda sklapa od toga album jer ce sigurno biti problema na koji ti trenutno nailazis. Mastering je u danasnje vreme singlova izgubio svoju prvobitnu namenu, a to je da se fakticki 'finisira' album.
Nije retko da veca ekipa ljudi bude ukljucena u stvaranje albuma - razliciti mixing inzinjeri, razliciti stilovi pesama, itd - posao je nekog na kraju da odradi neki zavrsnu pricu toga i da se, pretpostavimo, objektivno ukljuci u neko finalno uoblicavanje albuma da zvuci kao celina. To u principu radi jedan covek, ne njih deset.
Makes sense?:)
a i album kao celina mora imati svoju dinamiku..... besmisleno je tu pesmu koja je 'samo glas' terati da bude glasna kao orkestarska tamburasko kompozicija (koja opet nema smisla ako je glasna kao neka pop/dance kompozicija)
branoy
10-10-2013, 10:31 PM
ja sam ogluvio na to, ni malo me ne dotice, meni ako se svidja nesto sto napravim sa nekom jacinom, i ako samo malo osetim da bi se izmenilo prilikom nekih plugina da pojacam snagu pesme, ja odustajem, i ostavljam tako boli me jel David Geta jaci za 5db. ako radis nekom ko ti dao pare a hoce onda me opet boli i sto ce upropastit dinamiku.
vecina radio stanica ima nesto sto ujednacava pesme i slabije i jace na isti level hahah
branoy
10-10-2013, 11:03 PM
najveca je uvreda za mene kad zavrsis nekom pesmu, i das mu je, i sutra odma zove, i prvo sto kaze je ee slusao sam npr opet dejvid getu al ova moja je dosta tishaa u odnosu na nju, mozes li mi to popravit???. nista vise nije spomenuo mix, vokal, ma samo to je glavno jebes sve ostalo!!
onda mu ja kazem , dodji do mene, otvorim mu stranice tipa mastering ljudi koji rade svetski, pa mu pokazem cene i sve to da bi i on bio u tom LEVELU!! onda on sagne glavu i pomiri se istog trena sa tim i kaze odlicno je ovo!! hahaha
a meni se namerno ne da da pojebem mix, i da izzgubi tu lepotu u toj jacini koju ni sam vise danas neznam dokle je stigla , ima li granice db?!!
silicon science
11-10-2013, 07:15 AM
najveca je uvreda za mene kad zavrsis nekom pesmu, i das mu je, i sutra odma zove, i prvo sto kaze je ee slusao sam npr opet dejvid getu al ova moja je dosta tishaa u odnosu na nju, mozes li mi to popravit???. nista vise nije spomenuo mix, vokal, ma samo to je glavno jebes sve ostalo!!
onda mu ja kazem , dodji do mene, otvorim mu stranice tipa mastering ljudi koji rade svetski, pa mu pokazem cene i sve to da bi i on bio u tom LEVELU!! onda on sagne glavu i pomiri se istog trena sa tim i kaze odlicno je ovo!! hahaha
a meni se namerno ne da da pojebem mix, i da izzgubi tu lepotu u toj jacini koju ni sam vise danas neznam dokle je stigla , ima li granice db?!!
Ajde daj prostora nekom ko zna nesto o ovoj temi da kaze nesto.. Aj probaj da ostavis jednu temu netaktnutu tvojim prisustvom, molim te.. Uzimas sebe u primer kako Ti radis kao da si neka faca u poslu :banghead::banghead::banghead: Mene bas zanima ova tema i cekam da se ukljuci jos ljudi koji o tome znaju i ovde su, ali to se nece desiti dok ti spamujes sa svojim nebulozama. Nekulturan si i navalentan preko svake granice, i otud i moja netrpeljivost prema tebi..
Oladi malo jbt :wink:
MilTon
11-10-2013, 09:04 AM
prikupljeno je 7 pesama koje treba da se rezu na cd.
Za svaku pesmu je radjen mastering, medjutim nisu slicnih zanrova pa je jacina svake vise-manje razlicita..
Mene zanima kako da ih dovedem u isti odnos?
Tesko je uopsteno dati odgovor kada su razliciti zanrovi u pitanju. Jedini savet koji mogu da ti dam je da se fokusiras na vokale. Znaci, slusaj (ne gledaj merenja) i pokusaj da vokali imaju istu jacinu u svim pesmama. Izjednacen nivo vokala ce doneti subjektivni osecaj da su sve pesme iste (dovoljno slicne) jacine, kao i kod razlicitih aranzmana na istom albumu.
milanCHE
11-10-2013, 12:10 PM
Da pomenuo sam da nemam bas mnogo iskustva sa masteringom, kada su u pitanju odredjeni zanrovi,za koje retko kada i radim aranzmane, ali nisam totalni "tutu-mrak" :). Kada su u pitanju zanrovi poput Dance muzike i sl to nije problem. Postoji danas dosta alata za to,sa kojima se 80% ove turbo produkcije radi i to brzinski. (Znam da nije kvalitetno, i da nikad ne moze zvucati isto poput nekih vrhunskih stranih izvidjaca,ali tako je danas kod nas. Ovo vazi za tu turbo produkciju). Medjutim, najteze mi je kada je u pitanju neka stvar poput Nije ljubav stvar..gde treba izvuci izmedju ostalog i jacinu a pritom zadrzati prirodnost pesme tj instrumenata u njoj.Sad sam malo skrenuo od teme,elem,i ja bih najvise voleo da se to posalje nekome,i meni bi to bilo najlakse,medjutim ovi ljudi tesko daju novac,da ne komentarisem bolje.
varijanta 1: Ljudi neće da daju novac a hoće da im se ujednače glasnoće na albumu ,na različito "pre-masterovanim" različitim žanrovskim pesmama? Super!!! Odrešene su ti ruke,šta ima da se brineš!? 10 tak minuta posla...Poređaj pesme (na različite stereo trake,naravno) jednu ispod druge i da vremenski budu pomerene da jedna sledi drugu....znači vizuelno da izgleda "kaskadno"... u Cubase(Nuendu/ProTools-u ) ili čime već radiš...hi-passuj sve iznad recimo 35Hz,za svaki slučaj,rokni najjednostavniji limiter (tipa Waves L1) na insert slotu svake pesme(trake),stavi mu klizač označen sa "OUT CEILING" tik ispod nule ( recimo na -0.2 db) ,"najglasniju" ne diraj,neka ti ona bude "referentna" gornja granica,na ostalim pesmama spuštaj pomalo onaj klizač za "TRESHOLD" sve dok se svaka pojedinačna pesma čujno ne "izjednači" sa onom "najglasnijom"-"referentnom"....tako odradi na svim pesmama,preslušaj više puta i eventualno vrši sitnije korekcije ali samo preko pomeranja tog "treshold" klizača na L1....i nek ti glasnoća vokala (ipak) bude predominantni faktor pri preslušavanju ...
varijanta 2: Ljudi `OĆE da se otvore neku simboličnu kintu:wink: he,he....isto ovo sve kao gore navedeno,samo mesto limitera na inserte stavi onaj lepi SLATE DIGITAL-ov FX (softverski mastering) procesor,gde možeš da odradiš brdo stvari i sa kompresijom (imaš sve opcije od smooth do hard kompresije),i sa limitingom,i sa tranzijentima....i sa čim hoćeš!!! ima i svoj Level metering :)...imaćeš mnoooogo bolju situaciju nago u varijanti 1, neće biti isečenih "vrhova",zvučaće "punije",zavisi koliko ga kompresuješ itd,itd....malo više posla...sat vremena do sat i po maksimum....
varijanta 3: Ljudi su ipak rešili da plate - onda šalji to u neki pravi mastering studio sa pravim (po mogućstvu analognim) spravama i doooobrim monitoringom....cene danas nisu toliko "otkidajuće",za nekog kome je stalo da ljudski finalizuje album...
Lepo im predoči sve tri opcije,pa neka biraju šta hoće...poštedi sebe i ceni svoje vreme!
Pozzz
Everbeatz
11-10-2013, 01:18 PM
varijanta 1: Ljudi neće da daju novac a hoće da im se ujednače glasnoće na albumu ,na različito "pre-masterovanim" različitim ?anrovskim pesmama? Super!!! Odre?ene su ti ruke,?ta ima da se brine?!? 10 tak minuta posla...Poređaj pesme (na različite stereo trake,naravno) jednu ispod druge i da vremenski budu pomerene da jedna sledi drugu....znači vizuelno da izgleda "kaskadno"... u Cubase(Nuendu/ProTools-u ) ili čime već radi?...hi-passuj sve iznad recimo 35Hz,za svaki slučaj,rokni najjednostavniji limiter (tipa Waves L1) na insert slotu svake pesme(trake),stavi mu klizač označen sa "OUT CEILING" tik ispod nule ( recimo na -0.2 db) ,"najglasniju" ne diraj,neka ti ona bude "referentna" gornja granica,na ostalim pesmama spu?taj pomalo onaj klizač za "TRESHOLD" sve dok se svaka pojedinačna pesma čujno ne "izjednači" sa onom "najglasnijom"-"referentnom"....tako odradi na svim pesmama,preslu?aj vi?e puta i eventualno vr?i sitnije korekcije ali samo preko pomeranja tog "treshold" klizača na L1....i nek ti glasnoća vokala (ipak) bude predominantni faktor pri preslu?avanju ...
Ne znam bas...Zasto po defaultu da HPassuje nesto ako ne treba da se radi HP? Pored toga, covek je pomenuo da su trake vec prosle 'mastering', Sto ce reci neki limiting je vec odradjen (kao i eq) - verovatno dovoljno (pretpostavimo). Glasnoca vokala se moze korisgovati na gotovom mixdownu sa odredjenim uspehom - uglavnom je to eq rad, limiting sam po sebi 'ne bira', jer radi podizanje glasnoce na full spektru. L1 je je isto pod znakom pitanja kao neki finalizer.
Najbitniji je eq zahvat kako god da ga okrenemo - nije u pitanju samo glasnoca, nego i sveukupni spektralni (i dinamicki) balans pesama i po potrebi korigovanje toga da bi se pesme dobro translirale na vecine sistema slusanja. Dobro izbalansirani songovi u tom smislu mogu se prilicno lako napraviti glasnim i neka opsta koherentnost albuma se onda lako postize.
Nemania - ja ti predlazem da uzmes neki limiter i probas da dodavanjem gain-a na pesmama, koje ti se cine manje glasnim, dovedes manje-vise u neki balans sa najglasnijim pesmama, vodeci racuna da ne sjebes:)
Pozz
awacs
11-10-2013, 01:33 PM
@Nemania: ima? li ti pristup nemasterovanim miksevima tih pesama ili ne? Jer od tog podatka zavisi cela priča.
Pozdrav,
Vasa
Everbeatz
11-10-2013, 01:46 PM
@Nemania: ima? li ti pristup nemasterovanim miksevima tih pesama ili ne? Jer od tog podatka zavisi cela priča.
Pozdrav,
Vasa
Pa to sam odma' i pitao..:)
awacs
11-10-2013, 01:50 PM
Pa to sam odma' i pitao..:)
Znam. Ja čisto da podsetim da to pitanje jo? uvek nije dobilo odgovor :)
Pozdrav,
Vasa
Everbeatz
11-10-2013, 01:55 PM
Znam. Ja čisto da podsetim da to pitanje jo? uvek nije dobilo odgovor :)
Pozdrav,
Vasa
Generalno se previse zapetljala prica bez razloga, ali ocigledno se ne citaju postovi ili mozda ocekuju neki odgovori koji ce lako da rese situaciju. Jbga, ko i u svakoj profesiji neke stvari bas i ne mogu da se objasne preko forum postova...to me uvek podseti na onaj tvoj thread za ucenje voznje bicikla preko youtube :)
Nemania
11-10-2013, 02:24 PM
Pa rekoh da imam, ja sam i radio aranzmane. Mozda je neko i citao raniji thread "retro plugins", medju njima je i ta pesma.
A sto snimci na kojima nije radjen master?
Sto kaze everbeats, ako je vec radjen master, sto bih ponovo stavljao limitere i maximizere?
Pokusao sam na najtisoj pesmi, ali dolazi do distorzije i ne valja, sto mi je i logicno jer je vec radjen master.
Ma kada se slusaju pesme, fino svaka zvuci za sebe sa ovako vec odradjenim masterom, samo mi je problem -naziv threada..
Izgleda da cu morati onu varijanta daw sekvencer po trakama,kao sto je neko pomenuo, ali da se vodim najtisom pesmom a ne najacom.
a sto se tice masteringa, kada budem radio neki ozbiljniji projekat ili pesmu, slusao sam ranije neke stvari ( do duse house i sl) za koje je everbeats radio master, tako da znam gde saljem. :)
Everbeatz
11-10-2013, 02:39 PM
Pa rekoh da imam, ja sam i radio aranzmane. Mozda je neko i citao raniji thread "retro plugins", medju njima je i ta pesma.
Sto kaze everbeats, ako je vec radjen master, sto bih ponovo stavljao limitere i maximizere?
Pokusao sam na najtisoj pesmi, ali dolazi do distorzije i ne valja, sto mi je i logicno jer je vec radjen master.
Ma kada se slusaju pesme, fino svaka zvuci za sebe sa ovako vec odradjenim masterom, samo mi je problem -naziv threada..
Izgleda da cu morati onu varijanta daw sekvencer po trakama,kao sto je neko pomenuo, ali da se vodim najtisom pesmom a ne najacom.
a sto se tice masteringa, kada budem radio neki ozbiljniji projekat ili pesmu, slusao sam ranije neke stvari ( do duse house i sl) za koje je everbeats radio master, tako da znam gde saljem. :)
Zao mi je sto ne moze konkretnije da se pomogne, ali mislim da dovoljno znas o muzici, u smislu da je tesko dati konkretnije savete pre nego sto se cuje, jer ipak je muzika u pitanju tj auditorni dozivljaj necega
Mozda je dovoljan blag limiting na nekim pesmama dok bi na nekim drugim trebalo uraditi radikalnije zahvate - vrlo je tesko dati uopsteni odgovor koji bi ti resio situaciju, nadam se da ti je jasno to, da ne mislis da ovde izvodimo neku filozofsku gimnastiku bez potrebe :) Sve u krajnjoj meri zavisi od toga da se prvo nesto preslusa, pa shodno tome uradi sta treba tj neka vrsta procesinga.
Poz
awacs
11-10-2013, 02:42 PM
Izvini, mislio sam da si ti radio aranžmane, nisam ukapirao da si sam i miksao i masterovao sve te pesme.
Zbog ovoga što si i sam primetio:
Dakle, nije isto ako pesmu koja ima npr. RMS -18dB pojačaš nekim limiterom na npr. -13dB, pa onda taj „zgužvani” snimak dodatno pojačaš na -10dB. Odnosno, bolje je da je „gužvaš” odjednom sa -18 na -10. Probaj, pa ćeš videti (tj. čuti) i sam :) I naravno, nemoj da uzimaš brojeve koje sam spomenuo zdravo za gotovo — naveo sam ih samo radi ilustracije.
Pozdrav,
Vasa
Everbeatz
11-10-2013, 02:48 PM
Dakle, nije isto ako pesmu koja ima npr. RMS -18dB pojača? nekim limiterom na npr. -13dB, pa onda taj zgu?vani snimak dodatno pojača? na -10dB. Odnosno, bolje je da je ?gu?va?? odjednom sa -18 na -10. Probaj, pa će? videti (tj. čuti) i sam :) I naravno, nemoj da uzima? brojeve koje sam spomenuo zdravo za gotovo ? stavio sam ih sao radi ilustracije.
Pozdrav,
Vasa
To i moze da se uradi, sa manje vise uspesnim rezultatom(tj. i radi se jer dosta njih salje na mastering vec limitovane mixdown-e), ali iskreno govoreci, mislim da muzika o kojoj ovde pricamo nije za takve zahvate.
awacs
11-10-2013, 03:02 PM
To i moze da se uradi, sa manje vise uspesnim rezultatom(tj. i radi se jer dosta njih salje na mastering vec limitovane mixdown-e), ali iskreno govoreci, mislim da muzika o kojoj ovde pricamo nije za takve zahvate.
Istina, ali je malo komplikovano objasniti putem par forumskih postova. To je kao spasavanje instrumenta koji je udavljen kompresorom. ?ta uradi?? Pa, doda? JO? JEDAN kompresor (i EQ), samo je pitanje kako će? koji parametar podesiti. A to je, na?alost, uvek od slučaja do slučaja...
Pozdrav,
Vasa
spartakus
11-10-2013, 03:11 PM
Obavezno odgledaj video glasnocu by branoy...naravno salim se(nemojte zameriti)..
Nemania
11-10-2013, 03:19 PM
Evo npr. jedne od tih stvari za koju mi je najteze bilo odraditi master, i opet nisam dobio sta sam hteo, a krivo mi je jer sam svirao i zive gitare, zivi kaval itd, bas sve sam (od aranzmana, sviranja svih zivih inst u pesmi, preko mixa i produciranja do masteringa) i najvise se iscimao oko nje i na kraju master sjebe stvar..
Ali cisto da cujete.. Jedna je ovog zanra, druga mozete da skinete u threadu "retro plugins" ako jos vazi link koja je pop-rok 70-ih, dve su tamburaske itd...
http://www.speedyshare.com/DHBVQ/Nema-Kraj-Nebo-Plavo-2-MASTER.mp3
Ovo kao fino zvuci i to....i onda pustim "Nije ljubav stvar" i smorim se kao dupe sto se masteringa tice :(
awacs
11-10-2013, 04:33 PM
Ovo kao fino zvuci i to....i onda pustim "Nije ljubav stvar" i smorim se kao dupe sto se masteringa tice :(
Pa dobro ti je ovo. Nije problem u masteringu, nego u miksu. Velika je gu?va u niskim frekvencijama. Udaraljke, bubanj, bas ? sve je predebelo i sve se skuplja u jedno veliko blato, koje limiter učini jo? blatnjavijim. I po?to se gomila ?struje? skupila u basu nema? prostora da ?pojača? snimak?, a da bas ne počne da izobličava.
Re?enje problema je da smiksa? ponovo, tako da niske frekvencije prestanu da se sabiraju i prave nepotrebnu ?struju?. Ako te to mrzi... pa, neka te ne mrzi :) Ili čačkaj multiband limitere, EQ-e, sva?ta ne?to.
Pozdrav,
Vasa
onda pustim "Nije ljubav stvar" i smorim se
I ja isto. Ovo tvoje mi lepše zvuči.
Što se tiče masteringa, ovo prilično klipuje i malo je mutno. Ajde pošalji suv miks, živo me interesuje da čujem. Možda bi to blato moglo nekako da se ublaži. Evo male skice:
https://www.dropbox.com/s/m5bcn8mp58wck72/skica.mp3
Nemania
11-10-2013, 05:07 PM
Cuo sam, "bem li ga, na mojim monitorima se pak skica cuje sa mnogo visokih, mozda bi trebala neka sredina..Jesi dizao na eq visoke? Na kojim ste monitorima slusali (tj na kojim se cuju donji muljavo)? Secam se da sam u masteru dosta dignuo niske, pa jedino da ih smanjim..za mix nemam vremena jer sutra dolazi lik da mu predam to a moram da sredim i ostale pesme.
Ajd probacu da skinem niske pa da cujete i vidite dal valja..
evo saljem za 10-ak min.
Javite ima li razlike u donjim u odnosu na prvu verziju.
Nemania
11-10-2013, 05:31 PM
Ovde sam skinuo malo niskih, a dodao visih frev.
Kod mene se cuje osetna razlika..
Zanima me koja je vama bolja varijanta (prva za koju sam pustio ranije link ili ova)? Koja vam prirodnije zvuci, koja da ide na cd?
http://speedy.sh/z95ZF/Nema-kraj-nebo-blavo-Final.mp3
sutra dolazi lik da mu predam to a moram da sredim i ostale pesme.
?izenje...
psionic
13-10-2013, 03:16 AM
E jbg kad ovako ljudi postuju na rapidshare i slicnim download linkovima...
Mozda je bolja ideja okaciti na www.box.net, pa embedovati sa sve plejerom, ili soundcloud ili tako nesto, ovo je smaranje dok skinem fajl... Da ne govorim o svim tim reklamama... Eto - mene vec i mrzi da skidam, a bio sam raspolozen da cujem...
spartakus
13-10-2013, 06:07 AM
Malo off-topic psionic extra ti je to shto ostavljash uz svaki post..prvi put kada sam to video mislio sam da su me izvalili da koristim companijin komp za privatno..dobra fora..
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.