View Full Version : Uskladjivanje impedansi out->in
hofmann
03-10-2013, 08:21 PM
Moje pitanje je vrlo jednostavno kolika treba da bude maksimalna razlika izmedju izlazne impedanse (instrumenta) i ulazne impedanse npr miksera ili neke druge sprave koja prima signal.
Treba mi konkretan odgovor 8x, 7x veca ili, ako ti je izlazna 550 oma ulazna treba da je najvishe 10k oma ne preko 12 K oma.
Tog tipa odgovori me zanimaju.
znam da izlazna mora da je manja od ulazne
znam da sto je izlazna impedansa manja a ulazna veca to vishe srednji i visoki dolaze do izrazaja tj tanji se frekvencijski spektar basa.
znam da postoje HI-Z i LO-Z ulazi i instrumenti i mikrofoni sa HI-Z i LO-Z izlazima.
Sve mi je to jasno nego mene zanima ovi cvarci i kavurma da vi mene kazete :) ako znate:shock:
hofmann
03-10-2013, 10:57 PM
moracu sam sebi da odgovorim na pitanje :rotfl:
evo ako nekoga ovo uopste zanima ovde se krije odgovor.
http://sonido.uchile.cl/articulos/impedancia.pdf
hofmann
03-10-2013, 10:58 PM
:rotfl:
ladno sam lupio i pogodio jeste 7 do 10x veca.
:rotfl:
nikolaivanic
03-10-2013, 11:10 PM
generalno, ulazna impedansa treba biti par puta veca (moze i 100x) od izlazne da bi doslo da verne reprodukcije spektra zvuka. Ne pojacava to visoke i srednje vec prenosi original... kada je impedansa ulaza manja, dolazi do gusenja uglavnom visokih frekvencija...
hofmann
04-10-2013, 09:48 AM
nisam neki ekspert da tvrdim ali evo ga isecak
For the most part, this really isn't all that important for recording music. It may come up here or there, but most of the electronics mumbo jumbo has been taken care of for you so you can focus on music. However, there is something you should be aware of. The lower the output impedance and the higher the input impedance, the more aggressive in the mids and highs the signal is going to tend to be. This is due to inductive and capacitive reactance. You certainly don't need to understand capacitive reactance to be a killer recording dude/chick, but if you are interested you can look into this more.
i ceo clanak
http://www.recordingreview.com/articles/blogs/86/The-Difference-Between-Line-Level-and-Hi-Z.html
hofmann
04-10-2013, 04:15 PM
hoce li neko reci nesto, jel ovaj clanak tacan ili nije?
nikolaivanic
04-10-2013, 09:10 PM
nisam neki ekspert da tvrdim ali evo ga isecak
For the most part, this really isn't all that important for recording music. It may come up here or there, but most of the electronics mumbo jumbo has been taken care of for you so you can focus on music. However, there is something you should be aware of. The lower the output impedance and the higher the input impedance, the more aggressive in the mids and highs the signal is going to tend to be. This is due to inductive and capacitive reactance. You certainly don't need to understand capacitive reactance to be a killer recording dude/chick, but if you are interested you can look into this more.
i ceo clanak
http://www.recordingreview.com/articles/blogs/86/The-Difference-Between-Line-Level-and-Hi-Z.html
Objasnjenje je za pocetnike. Za ozbiljne poznavaoce impedansi to je lupetanje. Pridrzavaj se onog sto sam napisao gore , to je sustina
nikola, ing
edit: serem, nije lupetanje, samo je pojednostavljeno...
hm..
hofmann
05-10-2013, 01:12 AM
Druze tvoja sustina je samo deo price, i ja je sigurno necu uzeti zdravo za gotovo, pri tome sam napomenuo da to vec znam i na trazeno pitanje mi nisi dao konkretan odgovor.
Ja cisto sumljam da ovaj lik sa datog linka trabunja eto tek tako i uopste mi ne deluje kao da je to za pocetnike, vec mi upravo ti delujes kao pocetnik.
Ako imas neko bolje objasnjenje od tog: to je tako i tacka, onda ga obrazlozi malo opsirnije pomocu fizike i njenih zakona, ako ne znas da objasnis onda nisi nista trebao ni da pises.
nikolaivanic
05-10-2013, 09:39 AM
isa linka:
"The lower the output impedance of the microphone and the higher the input impedance of the preamp, the more signal is passed into the preamp. "
izlazna impedansa nekog kola (magneta za gitaru, pojacala, kartice) moze biti razlicita. Svako od tih kola moze sledecem kolu po redu (nekom ulaznom) dati odredjenu jacinu struje. Sto je struja manja, dolazi do manjih poremecaja ili promena u tom prvom kolu (izlazu) i njegove karakteristike se manje menjaju (frekvencija, izoblicenja itd). Sto je struja izlaza veca, izlazno kolo sve vise menja svoje karakteristike narocito uzevsi u obzir reaktivne komponente spoja (kapacitet/induktivnost).
Ukoliko je naredno kolo manje impedanse, ono vise utice na frekventnu karakteristiku kompletnog spoja izlaz-ulaz jer zahteva vecu struju od izvora tj izlaza. Tu reaktivne komponemte onda imaju veci uticaj na padove napona. Ukoliko je naredno kolo znatno vise impedanse od izlaznog ono manje utice na ovu kombinaciju jer je struja koju treba dati izlazno kolo manja i to izlazno kolo radi blize svom prirodnom, neopterecenom rezimu.
Sledi da je idealnije upotrebiti visu ulaznu impedansu da bi se dobio stvarni frekventni opseg u prenosenju frekvencija.
Primer. ukoliko se zeli tacno merenje, najbolje je uzeti cevni ili fet voltmetar (impedansa vise Mohm) jer on ne prigusuje izlazno kolo svojom potrosnjom.
resenje.. na izlaz 50-1000ohm valjalo bi prikljuciti BAR 10kohm ulaz a bolje je 100Kohm. Ne treba preterivati jer su visokoomski ulazi skloniji skupljanju smetnji napr bruma ili radio smetnji. Primer - visokoomski ulazi za el gitare koji cesto bruje
hofmann
05-10-2013, 12:57 PM
eeeee to je vec objasnjenje.
hofmann
05-10-2013, 01:06 PM
samo da rezimiram.
znaci za izlaz iz sintha od 470 oma treba mi ulaz u spravu ili mikser
izmedju 470x10=4700 oma i 470x100=47000 oma.
Gde sa ulazom od npr 50k oma necu dobti visoke i srednje u prvom planu, i samim tim frekventno osiromaseni bas?
nikolaivanic
05-10-2013, 02:57 PM
ako je izlaz 470ohm, ulaz bi bio OK 10-50k.
hofmann
05-10-2013, 03:43 PM
super hvala na pojashnjenju nekih stvari.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.