PDA

View Full Version : Casio Privia PX-5S

Synclavier
03-10-2013, 12:40 AM
http://www.casio.com/products/Digital_Pianos_%26_Keyboards/Privia_Digital_Pianos/PX-5S/content/Special_Features/

Probah ga pre nesto vise od mesec dana, ali nikako da stignem da to sa vama i podelim...

Ime Casio, osim par zanimljivih serija iz dalje istorije (CZ i VZ) nikad nije bilo narocito popularno medju pro korisnicima klavijatura, i uglavnom - s' pravom.
Pre par godina, da bih pomogao prijateljima koji su kupovali digital piano za novopecenog djaka muzicke skole, probao sam tu "kucnu"digital pianino varijantu istog imena, i utisak je bio, pa... prosecan, ali imajuci u vidu cenu u odnosu na Yamahinu aktuelnu CLP seriju, to je mogla biti sasvim dobra kupovina za nekog ko nije preterano zahtevan.

Medjutim, iako u startu skeptican, na nagovor par kolega probao sam ovaj instrument i vec posle prvih nekoliko odsviranoh nota bio prilicno - odusevljen. Instrument koji kosta tek nesto vise od 900EUR zvuci kao oni za koje smo navikli da kostaju 2-3 puta vise, ako ne i bolje. 88-key klavijatura, je napravljena kao kompromis izmedju potrebe pijanistickog sviranja i sviranja synth i hammond zvukova, za koje je klasicna weighted klavijatura ozbiljan ogranicavajuci faktor. Real time kontrole su sasvim funkcionalne i pametno mapirane, striming sa USB flash drajva (u oba pravca) veoma brz i pouzdan, klavijatura iako za svoje gabarite prilicno lagana je solidno izradjena, mada odaje utisak "plasticnosti" i to je ono sto bi najvise moglo da se zameri. Displej je gotovo smesan za danasnje prilike,, ali gledajuci konkurente u ovoj klasi (vidi dole) i realne potrebe, kada je ovakav instrument u pitanju, to i nije neki ogranicavajuci faktor. Polifonija je celih 256 glasova.

Sve ovo ne bi bilo vredno preterane paznje, da bazicni zvukovi (AIR sound source) za koje je ova klavijatura prvenstveno namenjena, a to su akusticni i elektriicni klaviri i klavineti nisu veoma kvalitetno i semplovani i mapirani, a EFX jedinica veoma upotrebljiva i vec u samim presetima odlicno bazicno postavljena. Sve ovo rezultuje veoma dobrom svirljivoscu i veoma dobrom zvucnom slikom. Sto se mene tice u ovim bazicnim zvukovima PX-5S cesto i premasuje mnogo skuplje konkurente kao sto su aktuelne serije Nord Electro/Stage, Roland RD, Korg SV-1, iitd., a i odgovarajuce sekcije na najpoznatijim flagship workstation-ima. Ponavljam,, radi se o prilicno skupljim i izvikanijim spravama.

Samu synth sekciju treba shvatiti kao bonus, medjutim, daleko od toga da je neupotrebljiva, cak ima i veoma zanimljivih mogucnosti za lejerovanje i podesavanje scena za live. Hammond sekcija nije tako mocna kao klavirska i tu manje ili vise zaostaje za pandanima na Kurzweil-u (KB-3) Nordu i Kronosu (CX-3), ali se sa svima ostalim vise nego dobro nosi.

Izgled koji sprava odaje nije nesto sto bi na prvu loptu oborilo s'nogu nekog "ozbiljnog u namerama i zahtevima", ali bas iz razloga sto sam i sam krenuo u upoznavanje sa odbojnim stavom i predrasudama, a vec posle nekoliko minuta drasticno korigovao misljenje, misim da bi svako kome treba instrument slicne namene, a budzet mu nije bogznakoliko veliki, trebalo da ga bar proba. Naravno, koga zanima (link je gore) na samom sajtu se moze naci jos specifikacija, a in YT vec ima nekoliko pristojnih prezentacija.

Da, ne reklamiram, ali cisto da olaksam traganje kolegama u domacim uslovima.... Koliko znam, Casio program (kao dodatni program) uvozi izastupa Mitros Music, a na otvaranju nove radnje videh i da se Sky Music ukljucio.

OFF
03-10-2013, 08:24 AM
Da se nadovezem....
pre par godina, jedna prijateljica i koleginica iz shkole, koja je u medjuvremenu doktorirala klavir, je po mom nagovoru otisla da proba neke Kawai i Yamaha klavire.... trebala joj je prenosna (stage piano) varijanta jer je zbog prirode posla cesto menjala stan.... i na kraju kad mi je rekla da je sve probala i izabrala Casio, ja se uhvatio za glavu.... medjutim, njeno objasnjenje - dirka i osecaj, najpriblizniji pravom klaviru od svih koje je probala.... zvuk, manje vise njoj nije odlucivao toliko.... a kupila je neki najeftiniji model, mislim casio 120..... (oko 500e)... a sto se klavira tie, njoj verujem vise nego sebi:)

wladymeer
16-10-2013, 12:15 AM
medjutim, njeno objasnjenje - dirka i osecaj, najpriblizniji pravom klaviru od svih koje je probala

Ovo je živa istina - nisam sad neki pijanista, ali osećaj na CASIO dirci je toliko dobar da se pojedem živ što ne prave MIDI kontrolere od 76 dirki - na kraju ću rasporiti jedan model i napraviti custom, kunem se! :)

akordeonista
16-10-2013, 01:37 PM
Sta smeta 88 dirki, obzirom da je oko 11kg i ima 4 midi zone moze extra da radi kao master! Koliko videh na jednoj od YouTube prezentacija, moguce je prikaciti ga na dva modula (jedan preko MIDI-ja, drugi preko USB-a). Koliko znam nijedan Stage Piano iz tog cenovnog ranga nema te mogucnosti! Postavlja se pitanje zasto je tako jeftin ako je toliko dobar i zvucno moze da se nosi sa skupljim konkurentskim modelima?

wladymeer
16-10-2013, 05:10 PM
ma, meni smeta zbog prevoza - 76 dirki bez pitch benda je ~100cm a to staje bez ikakvog problema u svaki gepek :D

wladymeer
17-10-2013, 03:54 AM
Nisam video zanimljivo pitanje:

Postavlja se pitanje zasto je tako jeftin ako je toliko dobar i zvucno moze da se nosi sa skupljim konkurentskim modelima?

Zato što je:
1) kvalitet izrade na nižem nivou i verovatno će se pre desiti da neke dirke ili konektori otkažu nego kod drugih zvučnijih modela. Pitanje je i koliko je precizno i fino rešena velocity mapa i koliko dugo će se održati u tom stanju.

2) CASIO nov igrač na tom tržištu i mora da bude konkurentniji sa cenama da bi opstao. BEHRINGER se uostalom tako probio - a nije baš da su mu svi proizvodi totalni krš.

Gledaj na tu situaciju kao na nešto što je u svetu mobilnih telefona sasvim normalno. Postoje telefoni koji su po svim svojim performansama jednaki a proizvode ih i Apple i Samsung i LG i Huawei - a cena varira po 100€ izmedju svakog. Jel to znači da niko ne treba da kupi Huawei a koji realno nudi isto? To mo%

slobajudge
06-05-2014, 08:56 AM
Kada su klavijature u pitanju za amaterske potrebe, Casio sam zaobilazio u sirokom luku, sve dok nisu stigle ove poslednje serije px150 i nadalje. Jednostavno receno, Casio je razbio sve ostale firme u donjem cenovnom rangu. Meni zvuk u donjoj klasi nije toliko bitan, vec dirka i ukupna izrada. Yamaha u tom segmentu nije sada ni blizu. Nov arius 162 je prosto smesan po pitanju kvaliteta dirke u odnosu na casio px850, a cenovno znatno skuplji. Moja prva klavijatura yamaha p95 se nakon svega par nedelja koriscenja sva rasklimatala da nocu ne mogu da sviram ni sa slusalicama, jer previse klikce. Za razliku od nje najeftiniji casio cdp 120 koji takodje imam, radi bez greske i nigde se nije rasklimatao, a dirka mu je za taj novac jako dobra. Neko je pomenuo profesorku klavira koja je isti model kupila. Promenio sam misljenje i sada za manje novce preferiram Casio koji je u sve modele pocev od px150 ugradio odlicnu dirku, a u srednjem cenovnom rangu Kawai koji za cca 1500e daje najvise.

klikx
03-08-2014, 12:13 PM
koja je hardwerski razlika izmedju px-5s i wx-p1 ?

kako sam skuzio to bi trebao biti synth +organ vs sp verzije
ali kako vidim n 5s ima i hex layer i organ i ko zna ceg sve ne

???

Melchior
16-10-2014, 01:40 AM
Inace nemojte da vas zavara izgled, osim sto je dobar elektricni klavir, PX-5S je jedan veoma mocan sintesajzer. Od XW-P1 je nasledio HexLayer tonove (patch koji se sastoji od 6 layera). Razlika je u tome sto ovde svaki layer ima posebne filtere, anvelope za filtere, anvelope za pitch, i naravno anvelope za amplifier. Mislim da su i efekti zasebni po layeru ali nisam siguran. A kako kontam PX-5S moze da svira dva HexLayer tona odjednom, sto je po meni brutalno s obzirom da klavijatura kosta manje od 1000 eura.