Log in

View Full Version : Hitno pomo? oko izrade stalaka za zvu?nike

loscolorados
30-09-2013, 01:34 PM
imam neku vezu za ?elik pa mi hitno treba pomo?. Kupio sam dve ?eli?ne grede (kvadratne) 10x10 oko 90 cm visoke. Zvu?nici su Adam A7x stoje na Sonitus Aponno A7 spu?vi (19x32cm)

e sad me zanima me koliko treba biti velika gornja ploha, a koliko donja. vjerojatno donja treba malo ve?a zbog stabilnosti?

i kolko bi debele morale biti te plohe?
hvala

Nemania
30-09-2013, 02:47 PM
I ja sam hteo ranije tako nesto da pravim, kada sam otisao u radnju da kupim materijal i rekao za sta mi treba,covek koji radi u toj radnji i koji je igrom slucaja audiofil, samo mi je rekao "kupi gotove stalke". Kasnije sam skapirao da je bio u pravu. Postoji tu mnogo faktora,tako da ako si u mogucnosti kupi fabricke, nisu skupi,kad vec drzis monitore na njima. Pozdrav

loscolorados
30-09-2013, 03:22 PM
I ja sam hteo ranije tako nesto da pravim, kada sam otisao u radnju da kupim materijal i rekao za sta mi treba,covek koji radi u toj radnji i koji je igrom slucaja audiofil, samo mi je rekao "kupi gotove stalke". Kasnije sam skapirao da je bio u pravu. Postoji tu mnogo faktora,tako da ako si u mogucnosti kupi fabricke, nisu skupi,kad vec drzis monitore na njima. Pozdrav

ma mozda u budu?nosti, sad ve? imam grede a i mogu dobiti materijal za ostatak, tako da mi je ovo besplatno, poslu?it ?e dok se ne oparim, nego vratimo e na temu:D

BlasterMaster
30-09-2013, 04:36 PM
pa cini mi se da bi idealno bilo da su te grede okruglog promera, ali posto si vec uzeo kvadratne , nista radi sa njima...
ovde imas nekoliko tema gde su ljudi pravili stalkove, imas i u eomsy-evom treadu on je to bas lepo uradio...
u sustini trebas da ih ucinis da budu sto masivniji iz razloga da bi ta masivnost u odredjenoj meri smanjila pokretanje tj reakciju na pomeranje zvucnika (zargonski da ne drmusaju :) ) i da bi se smanjilo "zvonjenje" ili prag rezoniranja stalkova...
to bi najbolje mogao uspeti time sto bi te cevi posle obrade napunio suvim sitnim peskom koji bi nekako debelo zgusnuo, nabio unutra, kako god, i time napunio cevi, dobio bi i na tezini i smanjilo bi se zvonjenje.
a i isto dosta bitno je da te ploce koje idu budu malo deblje (ako nadjes do reda velicine 1 cm bilo bi super) i da budu ravne, ne-izvitoperene da tako kazem da ne bi kasnije doslo do klackanja kad ih stavis na pod...
sad velicina zavisno koliki su monitori, mozes da osnova bude malo veca, a da gornja ploca bude odprilike kolika je zvucna kutija...
ja u sustini nisam neki ljubitelj tih spuzvi, sundjera itd, svasta sam probao da stavljam ispod kutija, i najbolji mi utisak odaje kad nema nicega vec kad kutija legne direktno na plocu...time mozda dobijas i realniji prenos niskih frekvencija na pod i sobu...
i naravno pozicioniranje monitora je tu najbitnije, jer adami kao sto se zna imaju malo izrazeniji ribon tweeter pa mozda po meni imaju malo uzi sweet spot pa tacno mozes da pogodis kad su usmereni direktno u uvo...tako da ti ne bude prenisko ili previsoko, prvo pogledaj izmeri kad sedis u kojoj bi visini trebao da dodje taj tweeter od kutije pa onda seci ili ostavljaj te metalne profile na odredjenu duzinu...
i okaci neku sliku da vidimo kako ide projekat :)

Eomsy
30-09-2013, 05:44 PM
......
ovde imas nekoliko tema gde su ljudi pravili stalkove, imas i u eomsy-evom treadu on je to bas lepo uradio...

Kad je ljudima teško malo search-at ... :banghead:

Izrada 1 (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=288484&postcount=200)

Izrada 2 (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=288484&postcount=200)

Kitanje (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=288968&postcount=217)

Lakiranje (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=289149&postcount=226)

Završno 1 (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=291706&postcount=249)

Završno 2 (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=291706&postcount=249)

Eto, ja sam radio stalke za "obične" A7-ce, makar mi je stalak predviđen za 8-ce, al' nema se ito ... jel ...

Ja sam ispod svojih zvučnika ia samih stalaka stavio tvrde gumice ( npr. one koje dolaze iza vratiju da ne udara kvaka po zidu, makar su moje sa vagona koje bi služile kao distanceri za nešto, nemam pojma što, odnosno brijem da su malo tvrđe).

P.S. Plohe sam stavljao od 6 mm ...

loscolorados
30-09-2013, 07:29 PM
pa cini mi se da bi idealno bilo da su te grede okruglog promera, ali posto si vec uzeo kvadratne , nista radi sa njima...
u sustini trebas da ih ucinis da budu sto masivniji iz razloga da bi ta masivnost u odredjenoj meri smanjila pokretanje tj reakciju na pomeranje zvucnika (zargonski da ne drmusaju :) ) i da bi se smanjilo "zvonjenje" ili prag rezoniranja stalkova...
to bi najbolje mogao uspeti time sto bi te cevi posle obrade napunio suvim sitnim peskom koji bi nekako debelo zgusnuo, nabio unutra, kako god, i time napunio cevi, dobio bi i na tezini i smanjilo bi se zvonjenje.
a i isto dosta bitno je da te ploce koje idu budu malo deblje (ako nadjes do reda velicine 1 cm bilo bi super) i da budu ravne, ne-izvitoperene da tako kazem da ne bi kasnije doslo do klackanja kad ih stavis na pod...
sad velicina zavisno koliki su monitori, mozes da osnova bude malo veca, a da gornja ploca bude odprilike kolika je zvucna kutija...
ja u sustini nisam neki ljubitelj tih spuzvi, sundjera itd, svasta sam probao da stavljam ispod kutija, i najbolji mi utisak odaje kad nema nicega vec kad kutija legne direktno na plocu...time mozda dobijas i realniji prenos niskih frekvencija na pod i sobu...
i naravno pozicioniranje monitora je tu najbitnije, jer adami kao sto se zna imaju malo izrazeniji ribon tweeter pa mozda po meni imaju malo uzi sweet spot pa tacno mozes da pogodis kad su usmereni direktno u uvo...tako da ti ne bude prenisko ili previsoko, prvo pogledaj izmeri kad sedis u kojoj bi visini trebao da dodje taj tweeter od kutije pa onda seci ili ostavljaj te metalne profile na odredjenu duzinu...
i okaci neku sliku da vidimo kako ide projekat :)

hvala, gredu sam dobio, znam da je bolja okrugla ali poklonjenom konju se ne gleda u zube;) ja volim te spu?ve, ako zvu?nih bude radio bolje bez njih na stalku lako ih maknem. a gredu radim to?no po visini :) ?im krenem obavezno ka?im slike:)

loscolorados
30-09-2013, 07:30 PM
Kad je ljudima te?ko malo search-at ... :banghead:

Izrada 1 (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=288484&postcount=200)

Izrada 2 (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=288484&postcount=200)

Kitanje (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=288968&postcount=217)

Lakiranje (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=289149&postcount=226)

Zavr?no 1 (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=291706&postcount=249)

Zavr?no 2 (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=291706&postcount=249)

Eto, ja sam radio stalke za "obi?ne" A7-ce, makar mi je stalak predvi?en za 8-ce, al' nema se ito ... jel ...

Ja sam ispod svojih zvu?nika ia samih stalaka stavio tvrde gumice ( npr. one koje dolaze iza vratiju da ne udara kvaka po zidu, makar su moje sa vagona koje bi slu?ile kao distanceri za ne?to, nemam pojma ?to, odnosno brijem da su malo tvr?e).

P.S. Plohe sam stavljao od 6 mm ...

hvala, super su ovi tvoji al komplicirano do bola:) ja sam jednostavan ?ovjek hehe e vidi? nisam jo? ni razi?ljao ?ta staviti dole.

loscolorados
30-09-2013, 07:32 PM
super je to sve samo me zanima kolika bi trebala biti ta gornja ploha zna?i promjer. s obzirom da je ta spu?va 19x32cm. da ju napravim malo ve?u?

Eomsy
30-09-2013, 08:24 PM
... a gredu radim to?no po visini :)

Znači , tviter treba biti u visinu u?iju kada je na stalku, a ti sjedi? u sweet spotu ... Ako stavlja? ?to ispod stalka, ta visina ti se mjenja, tako isto i sa spu?vom ... Ali nju nemoj stavljati ispod stalaka jel nikakve svrhe .. te?ina stalka će ju spljo?titi ...

Ne ku?im te ?to radi? tolike drame kolika bi ploča trebala biti ... glavno je da ti zvučnik stane na nju i da je to dovoljno čvrsto i te?ko da se nigdje ne ziba i ne miče ...

...ja sam jednostavan ?ovjek ...

Za?to se onda bakće? sa izradom??? Ona nimalo nije jednostavna ... Pijesak treba su?iti nabijati, sve variti, brusiti varove sa posebnim brusom (a ne kutnom brusilicom), pa lakiranje :confused: ... To ba? ni?ta nije jednostavno :wink:

loscolorados
30-09-2013, 09:38 PM
Zna?i , tviter treba biti u visinu u?iju kada je na stalku, a ti sjedi? u sweet spotu ... Ako stavlja? ?to ispod stalka, ta visina ti se mjenja, tako isto i sa spu?vom ... Ali nju nemoj stavljati ispod stalaka jel nikakve svrhe .. te?ina stalka ?e ju spljo?titi ...

Ne ku?im te ?to radi? tolike drame kolika bi plo?a trebala biti ... glavno je da ti zvu?nik stane na nju i da je to dovoljno ?vrsto i te?ko da se nigdje ne ziba i ne mi?e ...

Za?to se onda bak?e? sa izradom??? Ona nimalo nije jednostavna ... Pijesak treba su?iti nabijati, sve variti, brusiti varove sa posebnim brusom (a ne kutnom brusilicom), pa lakiranje :confused: ... To ba? ni?ta nije jednostavno :wink:

nekako u ?ivotu najvi?e cijenim "uradi sam" ;)
?ta ja znam na ovom forumu su me ispla?ili, mora bit ovako onako, stalak okrugli ova ono... bla bla :D

disco violence
30-09-2013, 10:33 PM
Izrada stalka nije nikakva nauka,bitno je samo imati nekog pouzdanog varioca koji ti se neće smejati kad budeš sipao pesak u stalak.Jedino što si promašio godišnje doba za suv pesak,ali ok i to se može rešiti.Pošto sam i sam pravio svoje stalke sad uviđam neke sitne nedostatke.Donja ploča na koju se stalak oslanja gledaj da bude deblja i teža 5-6 mm,ako napraviš malu osnovu neće ti stalak biti stabilan.Gornju ploču napravi po dimenzijama monitora koji milimetar veću sa svake strane,može u dimenziji spužvi koje imaš,gornju ploču bi ja stavio nešto tanju 3 mm.Ako hoćeš što stabilniji stalak stavi po tri grede po istom.Ja sam pravio sa jednom gredom,stoji,ali ako ga drmneš zna da se zaljulja.Na kraju premažeš osnovnom bojom za metal,pa autolakom,ja sam koristio crni sjajni lak,mada bi danas koristio isto crni samo mat.Na kraju da zalepiš gumu odole po ivicama osnove i to bi bilo to.Mislim da nijedan kupovni stalak za zvučnike neće biti tog materijala i kvaliteta kao onaj koji sam napraviš za te pare.

BlasterMaster
01-10-2013, 04:23 AM
Mislim da nijedan kupovni stalak za zvu?nike ne?e biti tog materijala i kvaliteta kao onaj koji sam napravi? za te pare.

apsolutli :) naravno ako te ne odere varioc/majstor...
i naravno ostalo je do tebe koliko zelis da uradis do tanchina sve lepo kao eomsi (a i ti si ga eomsi brate preterao sad tu trazis neko peskarenje uklanjanje varova sta ti ja znam :P , salim se ofkors) ili cisto na brzinu da zguras, mada svi znamo da to nije dobro vec kad smo ovoliki audio dzankijzi da sami sebi pravimo stalkove...
i ja bi dodao da posto je promer kvadratnog oblika, mozda ne bi bilo lose da ih postavis tako da nisu paralelne sa tobom, vec onako da gledas u ivicu ako me razumes, znam da su to detalji neki ali ima veze oko prelamanja zvuka/refleksija tih povrsina i kako vec, opet kazem bilo je reci na forumu o tome... i ovo sto je discovajlens reko donja osnova gledaj da bude malo veca da bude sto stabilnije-teze za neko klackanje...i pesak sto cistiji (ako nadjes i kvarcni sto da ne) i da ga rostiljas da se osusi skroz...

loscolorados
01-10-2013, 11:31 AM
?ovjek je profi, vario je u brodogradili?tu, a sad vari i radi autolimariju. Zavarit ?e mi za pivo... dva... tri :) btw. dobra ideja sa crnim matom. vrh

P.S. dali donja plo? treba biti ve?a sa svake strane od gornje, pitam zbog stabilnosti?

Eomsy
01-10-2013, 12:16 PM
...(a i ti si ga eomsi brate preterao sad tu trazis neko peskarenje uklanjanje varova sta ti ja znam :P , salim se ofkors.

Etvarno se ne ?alim. Tamo gdje se vari kvadratna cijev za plohu, tamo var ne mo?e? izbrusiti običnom kutnom brusilicom, ja sam probao, bez uspjeha. Onda sam odneso stalke autolimaru koji mi je to izbrusio sa takvim posebnim nastavkom kako bi var izgledao potpuno profi, tj. 'ko da se stapa sa plohom na kojoj je navarena .... Ak radi?, radi? kak spada, bar ja tako ... :)

Sent from Predator's phone

disco violence
02-10-2013, 06:37 AM
?ovjek je profi, vario je u brodogradili?tu, a sad vari i radi autolimariju. Zavarit ?e mi za pivo... dva... tri :) btw. dobra ideja sa crnim matom. vrh

P.S. dali donja plo? treba biti ve?a sa svake strane od gornje, pitam zbog stabilnosti?
?to veća osnova to bolje,naravno ne treba preterivati već naći neku optimalnu veličinu u odnosu na to koliko mesta ima? oko radnog stola,ja sam je napravio kkvadratnog oblika dok je gornja ploča pravougaonik.?to ne znači da sam uradio pravilno,ali slu?i svhi.

Shot
02-10-2013, 11:43 PM
Uh, sjećam se da sam s gu?tom pratio ovu temu kada je Eomsy slagao svoj studio! Jedna od najboljih tema ikad na ovom forumu!
I sad si razmi?ljam... damn! Pa kako da ja napravim stalke! Meni će trebati jo? veći stalci ubrzo. Morat ću dati sastaviti neke stalke koji bi nosili zvučnike od 32 kile. Povr?ina gornje plohe 42x39cm. Ma ja to ne mogu... Ako Eomsy napravi ove mrcine samo za 8" nearfield zvučnike... majko moja...

Eomsy
05-10-2013, 07:54 AM
Uh, sjećam se da sam s gu?tom pratio ovu temu kada je Eomsy slagao svoj studio! Jedna od najboljih tema ikad na ovom forumu!
I sad si razmi?ljam... damn! Pa kako da ja napravim stalke! Meni će trebati jo? veći stalci ubrzo. Morat ću dati sastaviti neke stalke koji bi nosili zvučnike od 32 kile. Povr?ina gornje plohe 42x39cm. Ma ja to ne mogu... Ako Eomsy napravi ove mrcine samo za 8" nearfield zvučnike... majko moja...

Ja bi se okladio da i moji stalci mogu te mrcine nositi, samo ?to u tom slučaju nebi stavljao nikakve gumice na donje postolje, već bi stavio ?iljke zbog ?to bolje stabilnosti....

Shot
05-10-2013, 01:52 PM
Ma tvoji stalci bi nosili i duplo više!
Meni se dogodio reality check kad sam vidio opet fotke izrade tvojih stalaka i onda shvatio kakav gadan posao me čeka ako to odlučim raditi!

Zamisli što bi šiljci napravili na podu s takvom težinom! Imao bi spaljene rupice na parketu/laminatu! Morala bi ići i još neka ploča (mramor valjda?) ispod da zaštiti podlogu ispod šiljaka!

Eomsy
06-10-2013, 07:36 AM
Morala bi ići i još neka ploča (mramor valjda?) ispod da zaštiti podlogu ispod šiljaka!

Brijem da bez toga ništa. Mislim si još kako bi možda trebao i armirati temelje za te svoje mrcine ... par građevinskih mreža (recimo 8-ce), i 2-3 kubika betona - I NEMA DA ZVONI :D ...

Shot
06-10-2013, 12:29 PM
Ma lud si!
Dobro bi to bilo ali...

BlasterMaster
06-10-2013, 03:02 PM
pa shot ako su vec tolike kutije, jel postoji sansa za soffit resenjem? mislim prostorno i finansijski?

Shot
08-10-2013, 03:01 AM
A nije takav prostor da se može raditi soffit. Meni je to isto prvo na pameti (a i volim soffit mount!), ali ovdje to nije moguće. Škola. Predavaona...