PDA

View Full Version : Pomoc oko izrade kucnog studija

infracta
28-09-2013, 08:02 PM
Pozdrav ekipa rumskog foruma! Novi sam clan ovdje ali citam vas forum vec godinama. Iako se ne mogu pohvaliti da sam stalni citaoc i posjetitelj ovog foruma, s vremena na vrijeme procitam bitnije i novije threadove. Vidio sam cesto da ljudi prije izgradnje studija ili prilikom bilo kakvih akusticih zahvata prvo se javljaju ovdje za pomoc, tako cu se javiti i ja. :D

Dakle ,stvar je sljedeca. Bavim se pretezno elektronskom glazbom te sam nedavno kupio monitore a8x. Prostorija u kojoj radim svoj bedroom / project studio je ubiti soba u kojoj zivim i spavam te je potpuno netretirana. Dimenzije te sobe blizu su dimenzijama pakla(kocke) - 4m x 4m x 2.6 m te me zanima da li se uopce isplati tretirati tu sobu ( uloziti sav novac koji imam ) te koliko bi se znacajni rezultati postigli. Ovo je moj ocajni nacrt sobe ,ali uz prilozene slike nadam se da ce te postici jasan uvid u dimenzije te prostorije. Trenutni je raspored takav jer je apsolutno privremen , a citajuci po forumima zakljucio sam ( mozda pogresno ) da je najbolje pozicionirati vrata s leđa slusatelja te prozore sa strane, molim vas ispravite me ako sam u krivu. Ormar na slici ubrzo ide van tako da se on lako mo?e zanemariti, a racunajte na to da sam ja spreman na bilo kakvo razmicanje namjestaja, predmeta, stola i monitora svuda po prostoriji. Planiram kupiti monitor standove tako da mi tweeteri budu na otprilike istoj razini ko i sad ( 110 cm od poda ) posto navodno nije dobro da budu na vertikalnoj sredini sobe. Sad, moj najveci problem je ubiti sljedeci - posto je to relativno mala prostorija ,a ja u njoj i spavam, bojim se koliko ce velika kolicina kamene vune u vjerojatno barem 6-7 bass trapova i absorbera
utjecati na moje zdravlje. I da radim samostalno radim absorbere i bass trapove, nisam samouvjeren oko svojih DIY sposobnosti te skeptican oko krajnje kvalitete i sigurnosti istih. Znam da postoje profesionalna rjesenja i razmisljao sam o njima al jednostavno sam prekratak lovom ( recimo da raspolazem s nekih 800 eura ). Da li vrijedi riskirati i samostalno napraviti sve elemente akusticnog tretmana ili postoje neke povoljne profesionalne ili poluprofesionalne opcije koje su unutar moga budzeta te jednako efektivne a mozda i alternativnog(i ne toliko stetnog) materijala?
Imajte na umu da unatoc citanju po raznim forumima i internetu ja idalje nemam niti se usudim rec da imam previse znanja o postavljanju akusticnih elemenata i opcenito akusticnog tretmana u sobi te opcenito nikakav plan kako bi tretman u mojoj sobi mogao biti poslozen i od cega bi se sastojao. Siguran sam jedino da bi u svaki kut isao sto jaci bass trap osim kuta koji je prilozen na slici gdje mi pokrivanje tog kuta onemogucavaju vrata te sam tu kao rjesenje vidio postavljanje panela ne vrata te na zid s desne strane vrata.
U ovom rasporedu elemenata meni je veliki prozor s desne strane te osim nesto debljih zavjesa nemam drugu ideju u prikrivanju early reflectiona.
Evo ovo je link na album sa svim slikama te ako treba jos koju poslikat slobodno recite i ja cu okinut kak god treba. http://imageshack.us/g/1/10334433/
Molim vas, posavjetuje me oko tretmana ove prostorije bilo to DIY ili kupovno, a takoder me zanimaju i DIY uradci ljudi s foruma ako su kvalitetni i u ponudi za kupnju.
Unaprijed hvala 8-)

MKUltra
17-10-2013, 07:40 PM
Pozdrav ekipa rumskog foruma! Novi sam clan ovdje ali citam vas forum vec godinama. Iako se ne mogu pohvaliti da sam stalni citaoc i posjetitelj ovog foruma, s vremena na vrijeme procitam bitnije i novije threadove. Vidio sam cesto da ljudi prije izgradnje studija ili prilikom bilo kakvih akusticih zahvata prvo se javljaju ovdje za pomoc, tako cu se javiti i ja. :D

Dakle ,stvar je sljedeca. Bavim se pretezno elektronskom glazbom te sam nedavno kupio monitore a8x. Prostorija u kojoj radim svoj bedroom / project studio je ubiti soba u kojoj zivim i spavam te je potpuno netretirana. Dimenzije te sobe blizu su dimenzijama pakla(kocke) - 4m x 4m x 2.6 m te me zanima da li se uopce isplati tretirati tu sobu ( uloziti sav novac koji imam ) te koliko bi se znacajni rezultati postigli. Ovo je moj ocajni nacrt sobe ,ali uz prilozene slike nadam se da ce te postici jasan uvid u dimenzije te prostorije.

Osobno mislim, da treba da razmisliš i proračunaš koliko če se ti financijski vratiti uložak. Isto treba uzeti u obazir ako češ se sa tim makar hobi baviti još kroz recimo 10 godina.

Ja imam sobu za slušanje, koja je akustički dobro urađena, i nemam nekih finacijskih koristi od nje osim da mi je dobar domači teatar iako ima karakteristike skupog studia (po struki sam tonski majstor i slično).

4m X 4m je kritičko jer se ti modalne rezonantne frekvencije podvajaju.
Video sam več slične kučne studie jednakih problema, koji su uspješno umanjili probleme ali ponajviše su im pomogli stručnjaci i napravili DIY ili kupili skupe komercialne produkte.

Trenutni je raspored takav jer je apsolutno privremen , a citajuci po forumima zakljucio sam ( mozda pogresno ) da je najbolje pozicionirati vrata s leđa slusatelja te prozore sa strane, molim vas ispravite me ako sam u krivu. Ormar na slici ubrzo ide van tako da se on lako može zanemariti, a racunajte na to da sam ja spreman na bilo kakvo razmicanje namjestaja, predmeta, stola i monitora svuda po prostoriji. Planiram kupiti monitor standove tako da mi tweeteri budu na otprilike istoj razini ko i sad ( 110 cm od poda ) posto navodno nije dobro da budu na vertikalnoj sredini sobe. Sad, moj najveci problem je ubiti sljedeci - posto je to relativno mala prostorija ,a ja u njoj i spavam, bojim se koliko ce velika kolicina kamene vune u vjerojatno barem 6-7 bass trapova i absorbera
utjecati na moje zdravlje. I da radim samostalno radim absorbere i bass trapove, nisam samouvjeren oko svojih DIY sposobnosti te skeptican oko krajnje kvalitete i sigurnosti istih. Znam da postoje profesionalna rjesenja i razmisljao sam o njima al jednostavno sam prekratak lovom ( recimo da raspolazem s nekih 800 eura ). Da li vrijedi riskirati i samostalno napraviti sve elemente akusticnog tretmana ili postoje neke povoljne profesionalne ili poluprofesionalne opcije koje su unutar moga budzeta te jednako efektivne a mozda i alternativnog(i ne toliko stetnog) materijala?
Imajte na umu da unatoc citanju po raznim forumima i internetu ja idalje nemam niti se usudim rec da imam previse znanja o postavljanju akusticnih elemenata i opcenito akusticnog tretmana u sobi te opcenito nikakav plan kako bi tretman u mojoj sobi mogao biti poslozen i od cega bi se sastojao. Siguran sam jedino da bi u svaki kut isao sto jaci bass trap osim kuta koji je prilozen na slici gdje mi pokrivanje tog kuta onemogucavaju vrata te sam tu kao rjesenje vidio postavljanje panela ne vrata te na zid s desne strane vrata.
U ovom rasporedu elemenata meni je veliki prozor s desne strane te osim nesto debljih zavjesa nemam drugu ideju u prikrivanju early reflectiona.
Evo ovo je link na album sa svim slikama te ako treba jos koju poslikat slobodno recite i ja cu okinut kak god treba. http://imageshack.us/g/1/10334433/
Molim vas, posavjetuje me oko tretmana ove prostorije bilo to DIY ili kupovno, a takoder me zanimaju i DIY uradci ljudi s foruma ako su kvalitetni i u ponudi za kupnju.
Unaprijed hvala 8-)

Slike više nema.
Sa 800€ ne bi ništa pametno napravio.
Štetni materijal se prekrije sa kvalitetnom tkaninom a više puta ljudi si pomognu sa baštanskim filcom i preko tkanina.
Ako nemaš dosta znanja radije uči i onda dalje inače češ pobacati novac bez veze.
U malim prostorima baš i nema "early reflections-a"!
Samo ima direktni zvuk iz zvučnika i "malko manje direktan zvuk":) od veoma, veoma bliskih zidova.
Koliko vidim imaš ponešto oko svega toga pod "Sticky" pričama.:wink:

danijelbor
02-05-2014, 08:27 PM
Pozdrav svim clanovima,kao sto kazu obicno..NOV SAM :D
Pitanje za clanove koji mi zele pomoci oko izgradnje gluve sobe u sobi...Pre svega da napomenem da znam od materijala sta je potrebno ali me zbunjuje jedno,ja imam samo prostora za izgradnju gluve sobe oko dva metara kvadratnog gledajuci pod ili plafon kako god,sto znam da je malo za tako nesto ali nemam kud. E sad,trebate znati da je meni ta gluva soba samo za snimanje vokala ne i za instrumente...Pa mi vi sada recite da li je to dovoljno za vokalno snimanje ili treba dorade neke??? Hvala svima koji zele da pomognu i pozdrav od mene :D

Granata
03-05-2014, 02:33 AM
Pozdrav svim clanovima,kao sto kazu obicno..NOV SAM :D
Pitanje za clanove koji mi zele pomoci oko izgradnje gluve sobe u sobi...Pre svega da napomenem da znam od materijala sta je potrebno ali me zbunjuje jedno,ja imam samo prostora za izgradnju gluve sobe oko dva metara kvadratnog gledajuci pod ili plafon kako god,sto znam da je malo za tako nesto ali nemam kud. E sad,trebate znati da je meni ta gluva soba samo za snimanje vokala ne i za instrumente...Pa mi vi sada recite da li je to dovoljno za vokalno snimanje ili treba dorade neke??? Hvala svima koji zele da pomognu i pozdrav od mene :D
Pozdrav i dobrodoshao!
O ovome se pisalo vec, al ajde opet:
2 kvadratna metra nisu dovoljna ni za same zidove gluve sobe a kamoli za gluvu sobu. Nema smisla praviti je bez 10ak kvadrata, al daleko bilo da nemash kud, vokale mozesh snimati u reziji i zvuchace dosta bolje nego bilo kakva kvazi-gluva soba velichine shpajza.

danijelbor
03-05-2014, 01:18 PM
Sve je meni to jasno,mislio sam na taj kvalitet tona tokom snimanja...hvala ti u svakom slucaju,sve mi znaci :D

danijelbor
03-05-2014, 01:25 PM
Ipak cu se potruditi da to napravim i fino izolujem pa sta bude...

Eomsy
03-05-2014, 05:45 PM
Ipak cu se potruditi da to napravim i fino izolujem pa sta bude...

Rađe nemoj bacati novce ... Na kraju će ti vokali zvučati "malo/sitno" ... Lijepo ti Granata reče, snimaj u CR-u, napravi velike absorbere samo za vokalistu i ?ibaj ....

Rhino
03-05-2014, 06:21 PM
+1

Vidim da ti je bas zelja da imas vocal booth, ali u 2m kvadratna je osudjen na neuspjeh..

Bolje za te pare da nas povedes sve na pice :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

BlasterMaster
03-05-2014, 08:47 PM
Danijele, ovde na forumu uglavnom ljudi govore svoja misljenja u najboljoj nameri pogotovo pocetnicima koji krecu sa izgradnjom/prepravkom svog audio ateljea, studia, itd... i u poslednje vreme cak kad pocetnik koji postavlja pitanje opet vise veruje sebi gde ne zna sta treba da radi nego nekom ko je prosao 20 studija i sam izgradio nekoliko, ti ljudi koji su ti dali savete veruj mi opet dobronamerno ti kazu da ne bacas pare u to jer neces dobiti ono sto zelis, osim ako stvarno jedino sto zelis to je da imas spajz sa prozorcetom i da to izgleda kao wauu konacno imam studio ja sam svoj poso zavrsio...nazalost ne ide tako... dobices los zvuk pre svega, smanjices prostor i potrosices pare za dzabe...
elem, takodje preporucujem da sredis jednu sobu i da u toj sobi jedan ugao bude posvecen mikrofonu itd, da tretiras celu sobu pa da radis na sluske , cak i odradis jedan-dva pokretna absorb-paravana i to je to...
ako cak i pogledas neke snimke na netu, cak i veliki studiji nekad vokale snimaju u kontrolnim sobama cisto da bi dobili nesto sto u booth-u ne bi mogli...
poz

danijelbor
04-05-2014, 08:41 PM
Da naravno,shvatio sam da bi bilo uzalud trositi pare za tako nesto.pozdrav svima sto su hteli da pomognu a pomogli mi... Sacuvacu pare za pivce :D

danijelbor
04-05-2014, 08:43 PM
Naravno drug :D hvala jos jednom za odgovore..