Log in

View Full Version : Treba mi savet za maticnu plocu i cpu

Nocni-Ekspres
27-09-2013, 11:36 PM
Pozz,crkla mi moja maticna ploca sto sam koristio.Treba mi dobra maticna ploca za studio takodje i novi cpu zamaticnu plocu.Dali neko od vas ima dobra izkustva.Hvala svima

Ghost Dog
28-09-2013, 08:36 AM
Koliko love je na raspolaganju?

Nocni-Ekspres
28-09-2013, 08:47 AM
Planiram maticnu da bude do 200-250evra a cpu isto tako.Bitno mi je da bude dobra ploca za muzku studio snimanje itd.Hvala

Ghost Dog
28-09-2013, 09:10 AM
To je sasvim lep budžet. Ja bih lično preporučio neki i7 3770K ili 4770K procesor i odgovarajuću ploču (moj izbor što se proizvođača tiče je ASUS).

Da li ti treba PCI slot? Meni je recimo trebao zbog zvučne karte, pa je to bila jako bitna stavka u izboru ploče.

Nocni-Ekspres
28-09-2013, 09:14 AM
Imao sam Asus P8P67 rev 3.1 sa I7 2600 ali nazalost ckrla mi je maticna ploca.E sad dali mi treba Pci slot zbog zvucne to je dobro pitanje!!Normalno da jurim neku zvucnu jos ali jos nista neznam konkretno sta da kupim da bi odradio poso kako treba.Sto se zvucne ti ce trazim nesto gde mogu u isto vreme da snimam 10 instrumeneta jer snimam i komplet bubanj i da bude po mogucnosti hardwaremonitoring.Mozda neko ima po to pitanje neki isto predlog.

Ghost Dog
28-09-2013, 09:15 AM
Čekaj, stani, 2600K je živ i zdrav? :D

:)

Nocni-Ekspres
28-09-2013, 09:18 AM
Jeste sve ostalozivo osim maticne ploce.Inace imao sam konfiguraciju I7 2600,16Giga rama,Nvida g 210 graficka Operatvni sistem na SSD samsung 840 i 2 harda jedan za recording a druga vst libery.Gledam kad kupujem da imam nesto malo bolje nego sto sam do sad imao ovo sot sad koristim uzo bi imao nesto za rezervu za nedaj boze.

Ghost Dog
28-09-2013, 09:22 AM
Prijatelju, moja topla preporuka je da se taj 2600K ostavi u sistemu. Opaka je to mašina. ;) Niti će 3770K biti neko poboljšanje, niti će 4770K biti neko poboljšanje. Bar ne u pravom smislu. Mislim, strogo formalno, jeste čak i 3770K brži, ali nije to nikakva posebna razlika.

U tuđi (krajnji) izbor se naravno ne mešam, ali, ja bih lično pazario samo ploču. :)

Edit:

I ja kada kupujem nešto, gledam da kupim nešto što je bolje od prethodnog, i upravo zato rekoh ono što malopre rekoh. Po mom skromnom mišljenju, ni jedan od dva trenutno dostupna top i7 modela nije suštinski bolji od 2600K i nije vredan trošenja novca. Ja sam prešao sa Q6600 na 3770K. To je veliki pomak. Prelazak sa 2600K na 4770K - jednostavno nije.

Nocni-Ekspres
28-09-2013, 09:30 AM
Znam da svako ima svoje mislenje sto sta je najbolje izbor oko ovog svega.Mozda ima ovde medju nama ovde neki ekspert ko ima vise izkustva da neki predlog.Hvala

Ghost Dog
28-09-2013, 09:47 AM
Kad te već svrbi novčanik, uzmi onda lepo 4770K i ASUS Z87-Expert ploču (ako je potreban PCI slot, onda Z87-Plus). Nemoj da uštediš 30 hiljada, ili da za te pare da kupiš sebi ili ženi/deci nešto lepo. Eto predloga. :)

Nocni-Ekspres
28-09-2013, 09:56 AM
Ne svrbi meni dzep nego hocu nesto pametno da kupim da mogu sa tim da radim kao covek.:wink:

frag
28-09-2013, 12:24 PM
Najmudrije jeste da se zadrzi 2600K.

A ploca moze ASUS Sabertooth Z77 (nekih 250 evra)
http://www.gigatronshop.com/maticne_ploce/asus_mb_-_socket_1155_-_sabertooth_z77-344
Nema PCI slot...

Ono sto mene zabrinjava, kako je P8 crkla.
Ja bih bacio bombu na Asus da mi Sabertooth X79 crkne.
Platio sam, ima da mi svira!

Ghost Dog
28-09-2013, 12:41 PM
Frag, ima to u onoj jednoj radnji koja se zove isto kao jedna komponenta računara (prekoputa studentske biblioteke), za celih ?est hiljada manje.

Edit:

Ako već mora Sabertooth.

Nocni-Ekspres
28-09-2013, 12:41 PM
I ja se pitam kako je crkla.Napiso sam ovde na jednu temu kako mi se Pc restarta i kad sam sve isprobo sto je moguce bilo ostala mi samo ploca da se proveri.Ikad sam odno servisu i proverili plocu i rekli da je kvar na ploci i dali mi drugu jer sam imao garanciju.Inace nisu mi dali istu plocu dali su mu od Gigabyte Z68X UD3P-B3 i stavili moj 2600 na nju i radnu memoriju i ostale stvari

frag
28-09-2013, 06:52 PM
pa znaci ti imas sve, radi sve... zamenili su ti plocu?
nemoj sad nista novo da uzimas, sacekaj Haswell E + LGA2011-3 + X99 + DDR4. Ivy Bridge E je valjda LGA2011-2 ali radi na starom 2011 i izlazi ovih dana.
Haswell E ce biti krajem 2014, postoje spekulacije da ce cak i on biti kompatibilan sa LGA2011 (sto bi meni veoma odgovaralo!).
meni bi Haswell E od 1000$ omogucio 150-200% jaci ASIO a da NISTA drugo ne kupujem novo, samo sto je sve to naravno besmisleno jer i na 3820 mogu da odradim sve sto mi padne na pamet:D

nikolaivanic
28-09-2013, 11:36 PM
imas li SSD u sistemu? Ako ne, ubaci SSD pa onda razmisljaj dalje...

psionic
29-09-2013, 01:24 AM
pa znaci ti imas sve, radi sve... zamenili su ti plocu?
nemoj sad nista novo da uzimas, sacekaj Haswell E + LGA2011-3 + X99 + DDR4. Ivy Bridge E je valjda LGA2011-2 ali radi na starom 2011 i izlazi ovih dana.
Haswell E ce biti krajem 2014, postoje spekulacije da ce cak i on biti kompatibilan sa LGA2011 (sto bi meni veoma odgovaralo!).
meni bi Haswell E od 1000$ omogucio 150-200% jaci ASIO a da NISTA drugo ne kupujem novo, samo sto je sve to naravno besmisleno jer i na 3820 mogu da odradim sve sto mi padne na pamet:D

Slazem se da je smislenije sacekati malo, jer to sto imas - ako radi - ne moras da menjas. Sa novom maticnom plocom APSOLUTNO nista neces dobiti, ASUS ili bilo koja druga... Sa novom tehnologijom (DDR4, Haswell E...) tek, mozes da se nadas nekom, opet ne tako revolucionarnom pomaku, ali sve ispod toga ne zasluzuje da juris za novim komponentama. Imali smo ovde i mali benchmark da mozes da vidis sta bi zapravo dobio kupovinom novog CPUa, videces da su cak i stari sistemi (pre i7) sasvim bili u stanju da gutaju sve zivo, samo ako se dobro srede...

To sto ti je maticna crkla je jednostavno - bad luck... Ja volim ASUS, jer je do sada radio najbolje, tj najstabilnije. Gigabajt isto nije los. Ostalo je podlozno cescem kvarenju - mada eto - nekad zla sreca hoce da, kad kupis ASUS - on crkne, a da neki MSI radi duze.

@frag
200% jaci ASIO - tesko da ce toliko brze sve to raditi...

S druge strane, kada izbace Haswell E, u najavi ce se naci neki Haswell X sa DDR5 podrskom i tako u krug... Ako to sto imas radi kako treba, cuti i uzivaj... Posveti se "softveru", da ne kazem - vestini muzike...

Treger
29-09-2013, 01:57 AM
Aj da kazemo da je 4770k bolji jedno 30% u najboljem slucaju, al realno u proseku je 20%, ti taj 2600 pod uslovom da je k verzija mozes da nasviras tako da bude isto 20% brz a i brzi, uzmi dobru plocu asus-gigabayte, z77 chipset(sabertoth,maximus V su sjajne ploce) i rokaj, uzmes ozbiljan kuler i 5ghz je tvoje i pride ti ostane jedno 150 da castis drustvo u kafanu :)

psionic
29-09-2013, 05:25 AM
Aj da kazemo da je 4770k bolji jedno 30% u najboljem slucaju, al realno u proseku je 20%, ti taj 2600 pod uslovom da je k verzija mozes da nasviras tako da bude isto 20% brz a i brzi,

Bez nekih realnih testova, ili nekog benchmarka, ja se ne bih zaletao. Dobro, brzi RAM i slicne sitnice mozda ucine sve to koji % brzim, ali treba to proveriti. Oni (intel) su na novijim CPUovima uglavnom budzili GPU. Neznatno su unapredili sam CPU, ali on i dalje radi na skoro potpuno istim frekvencijama - cak se noviji CPUovi vise greju, pa ih je teze overclock-ovati. Sleteci korak u tehnologiji i DDR4 bi vec trebalo da donesu osetnije promene, jer bi trebalo da je ubrzan i BCLK, videcemo...

...uzmi dobru plocu asus-gigabayte, z77 chipset(sabertoth,maximus V su sjajne ploce) i rokaj, uzmes ozbiljan kuler i 5ghz je tvoje i pride ti ostane jedno 150 da castis drustvo u kafanu :)

Ja ne kapiram zasto mu preporucujete te gamerske ploce ? Sta ce njemu 3x PCI-E ? Nepotrebno su nabudzene glupostima koje mu realno - ne trebaju (wifi, Quad SLI)... Zaista nema potrebe to da se kupuje, plus vecina nema ni jedan PCI. Naravno, kada bih imao para da trosim na bahanalije, kupio bih to - nikad se ne zna, mozda opicim neki Battlefield 4 na 4K u pauzi :D

Nocni-Ekspres
29-09-2013, 08:25 AM
Evo odradio sam 2 slike sta imam tacno.Imam SSD za oparativni a ostale 2 s ata su za recording i vst libery.Trenutno kao maticnu plocu koristim Gigabyte Z68X UD3P-B3 valjda je ok ploca za moje srvrhe.

http://s14.directupload.net/file/d/3395/k5ahfgq2_jpg.htm
http://s7.directupload.net/file/d/3395/j7nflkcg_jpg.htm

Ghost Dog
29-09-2013, 10:00 AM
Suzdžaću se od konstatacija tipa, "aha, i ploča je tu", iako mislim da bi i nesuzdržavanje bilo skroz na mestu. :D

Racionalno bi ovde bilo unaprediti samo zvučnu kartu. Evo, recimo (kao što to većina ovde i zna za E-MU kartice), moj 0404 PCI nije ni za pišu kad se procesor optereti malo više. Dakle, 5ms buffer, CPU usage (tipa) 47 posto, i već počinje polako da se čuje pucketanje tu i tamo. Kartica sa stvarno stabilnim drajverima neće pucati ni pri manjoj latenci sa većim opterećenjem procesora.

U trenucima kada počinje da (polako) puc(ket)a, moj komp goni dva instansa SD-a (bubnjevi i perkusije), jedan Kontakt sa dva instrumenta (bas i klavir), Dva instansa Mono-Poly-ja, dva instansa DUNE-a (prilično opaki sintovi, ne baš kao ANA ili Spire, ali mislim da su potonji samo neoptimizovani pre nego nešto drugo), Korg M1, Atmosphere, i još tri srednje opaka sinta. Svuda polifonija dignuta u nebesa, dugački release i puno nota na kanalima. Pored ovoga tri kanala sa Amplitube-om (dva reda pojačala i efekata - doduše bez efekata) - maksimalni kvalitet. I još, 12 regularnih audio kanala.

Na svakom kanalu EQ (Fabfilter) i pred kraj dva bus-a sa dva različita reverba (većina ostalih kanala šalje nešto na njih).

Ja mislim da kad se tome doda još jedno 60% svega nabrojanog (što bi bio dobitak ostvaren pravom karticom sa stabilnim drajverima), i da se sve umanji za ..... ajde .... 5, eventualno 10 procenata (što je nekakva razlika između 3770K i 2600K), da ispada da je to vrlo, vrlo solidan sistem sa kojim neko može da radi kao čovek.

Inače, Noćni-Ekspres, koju uopšte karticu trenutno imaš u sistemu?

Nocni-Ekspres
29-09-2013, 10:47 AM
Kao zvucnu korstim Alesis Mutimix 16 firewire ali mi je na popravku ali nemoze vise da se popravi.Tako da trazim da kupim slicno tome isto nesto.

Treger
03-10-2013, 01:58 PM
Ja ne kapiram zasto mu preporucujete te gamerske ploce ? Sta ce njemu 3x PCI-E ? Nepotrebno su nabudzene glupostima koje mu realno - ne trebaju (wifi, Quad SLI)... Zaista nema potrebe to da se kupuje, plus vecina nema ni jedan PCI. Naravno, kada bih imao para da trosim na bahanalije, kupio bih to - nikad se ne zna, mozda opicim neki Battlefield 4 na 4K u pauzi :D

to su slotovi kao i svi, menu uad stoji u jednom 16x i radi,nema to veze jos pride pci-e firewire i ko zna jos sta, pci je umro odavno, wifi uvek dobro dodje za bezicnu mrezu sa telefonom, za prebacivanje fajlova net itd, pritom su te ploce odlicne i za overklok.. Mada u pravu si ako se ne igra(ja volim pa valjda gledam prema sebi) ne treba mu, moze onda proci dosta jeftinije, mada iz mog iskustva uvek treba uzeti high end placu, jer sam imao losa(gadna) iskustva sa jeftinim placama...

Ghost Dog
03-10-2013, 02:00 PM
^ Jeste! A, i Psionic da igra CS umesto BF-a, ne bi mu trebala konfiguracija od 2K Evra. :grin:

psionic
03-10-2013, 02:16 PM
Ma jasno, samo gledam finansijsku stranu. Kupiti ASUS gaming platformu i koristiti je za običan rad, sa pci-e x1 mi je overkill, kao kupiš BMW i voziš ga po BGu :), ako me razumeš... A ASUS ima I dobre standardne ploče, naročito što još uvek ima ljudi sa npr. PCI UADima. Naravno i FW i ostalo je prisutno, samo nisu "gaming" samim tim i do 100e jevtinije za iste performanse.

Ma vozio bih ja taj BMW i po livadi, ali valjda nisam od onih što se lako rastaju od para...

Ghost Dog
03-10-2013, 02:23 PM
.... A ASUS ima I dobre standardne ploče, naročito što još uvek ima ljudi sa npr. PCI UADima ....
Ja sam prezadovoljan svojom P8Z77-V Pro.

psionic
03-10-2013, 02:32 PM
^ Jeste! A, i Psionic da igra CS umesto BF-a, ne bi mu trebala konfiguracija od 2K Evra. :grin:

CS i CoD Igraju samo n00bare :D

drumstep
13-08-2014, 07:38 PM
pozdrav ekipi, treba mi novi CPU i matica.,imam osmokanalni firepod presonus, cubase 5,7, roland PC300 midi. ajmo reci hocu novu masinu pa mi treba preporuka konfiguracije. ubdzet mi je do 80 000 za kuciste.

spartakus
13-08-2014, 08:00 PM
Uzmi rudaw..

Dexxy
14-08-2014, 12:27 PM
+1 ruDAW i neće? pogre?iti.

LA-2A
14-08-2014, 08:48 PM
i7 4770 i asus z87-k i bog da te vidi :)

Tranzit
15-08-2014, 12:50 PM
Prelazak sa 2600K na 4770K - jednostavno nije.Ukoliko desetak posto prirasta performanse ne predstavlja nikakav pomak onda si u pravu !!! Ovdje zanemarujem mogucnost overclockinga i jednog i drugog procesora, gdje je prirast performanse bar dva puta veci jer i7 4770K ce bez ikakavih problema na dobroj ploci raditi na 4,5gHz, a 2600K s teskom mukom na 4.2GHz, naravno uz obavezan uslov da to sve bude potpuno stabilno. Dakle, pomaka ima, nije posebno veliki ali je evidentan i vrlo primjetan u radu. O drugim prednostima i7 4770K i 1150 Chipa, kao sto su nativni USB 3.0 sa kojeg se vrlo lako Bootuje, pa 4 SATA 3 RAID slota itd... itd... tek bi moglo da se govori, sto naravno dodatno povecava prednost.

deluci
21-08-2014, 12:57 PM
Sandy na Ivy i nije toliki skok kao ni Haswell na Ivy, ali sandy na Haswell, pa to vec i nije lose. Istina jeste da je danas intelov focus grafika, ali ko ne igra nikakve igre i ne radi nista vezano sa video/photo obradom, njemu onda pored Haswella grafika ni ne treba. 4770 ili sada novi 4790 guraju 3 monitora na 1080 bez po muke. 4790S radi na 4ghz u turbo modu (sto ti moze biti 99% radnog vremena) a trosi bezveznih 65w.. ima tu razlika kojekakvih, nije sve u base ghz.

Koliko ce promjena donjeti DDR4.. da ne nagadjam, pojma nemam, ali DDR3 2400mhz sa dobrim latencijama je osjetna razlika naspram klasicnog 1600mhz. Ima na toms hardware cini mi se dobar comparison danasnjih memorija, pogolemo izveden test.

Sve u svemu, nemoj nikad kupovati "najnoviju" tehnologiju, ne isplati se na duze staze. Obzirom da treba da izvale taj neki novi CPU, mislim da vrijedi kupiti Haswell. Da li ce mu pasti cijena pri izlasku tog nekog novog? Sumnjam.