Log in

View Full Version : SSD - Preporuke za DAW, te instaacija plug-ina na isti!?

Eomsy
18-09-2013, 08:23 AM
Eto, u samom naslovu je pitanje.

Preporuka SSD-a za DAW, te da li je OK instalirati plug-inove na sistemski SSD disk, jer ja se dr?im nekog pravila da sve plug-inove instaliram na zaseban disk, dok sami DAW na sistemski disk. Negdje sam čitao da je bolje da se plug-inovi učitavaju sa drugog diska, kako se nebi sistemski opterećivao. O tome ovisi koliki SSD bi uzeo. I da li se isplati imati dve particije na takvom disku, jedna za DAW, bez interneta, antivirusa i sl., a druga za internet, tj. da li je SSD dovoljno brz da mu antivirusni program toliko ne opterećuje sistem dok radi u pozadini kako bi DAW nesmetano radio.

Hvala.

diviner
18-09-2013, 04:30 PM
Bilo koji danasnji ssd bi trebao lijepo da radi... Mi imamo pozitivna iskustva sa kingstonom i mushkinom..

Sto se tice drugog dijela, prosto je: sve sto mozes stavljaj na ssd (samo isti isparticionisi na dve particije, tako da sistem bude odvojen (kako bi sto lakse i brze pravio bekap pitem ghostinga recimo). Ssd sto veci....ako mozes kupi ssdove za sve librarije koje imas, i videces drasticno ubrzanje loudovanja istih...

wladymeer
18-09-2013, 05:05 PM
Ima li nekih iole bitnih problema sa upotrebom "komercijalnijeg" SandForce čipa za audio produkciju i da li ići npr. na Samsung 840 Pro?

Znam recimo da SandForce čip radi slabije sa fajlovima koji nisu kompresovani te stoga nije baš najpogodniji za video editovanje. Ne znam sad da li i 24bit .wav fajlovi spadaju pod iste?

diviner
18-09-2013, 05:32 PM
Bitno je da su popeglali decije bolesti koje je sandforce imao od ranije (plavi ekrani), tako da je sad to samo pitanje performansi, i to na akademskom nivou (ionako su razlike u realnom radu male). 840ku nismo probali, ali bi po iskustvima 830 serije, trebalo takodje da radi veoma pouzdano (ti SSDovi su i imali reputaciju pouzdanijih od ovih pomenutih sandforce).

U sustini, ako je ispravan SSD, svi ce u praksi raditi skoro isto (na one cifre od 500-600MB upisa obican smtrnik ne treba da se osvrce...to su samo sinteticki testovi i od toga nema uglavnom nista u realnom radu...u realnom radu cesto identicno rade i SSDovi prethodne generacije, iako im je specifikacija "duplo slabija").

Sky Net
19-09-2013, 12:35 PM
Kod mene je recimo Kingmax 128 Gb, radi vec godinu i nesto bez ikakvih problema..na njemu je sistem, Cubase 6.5 i svi dll fajlovi, cak i neki manji librariji, a ostale datoteke su na vecem disku, i uvijek balansiram da na ssd-u imam 20-30 gb slobodnog prostora..mislim da sta god da uzmes ne mozes pogrijesiti.

psionic
19-09-2013, 12:36 PM
Ono sto je po meni NAJVECA mana SSD diskova je za sada njihov kapacitet. 120GB je na primer, na granici prihvatljivog, bar za mene. Ako ne mogu da drzim banke, fajlove i ostalo na SSDu, onda tu zaista i nema neke velike prednosti, to sto dize sistem za 10sec nije preterano od koristi. Narocito win8, win7 i njihov ReadyBoost sa nekim brzim USB flash memorijama... Naravno, izvesno ubrzanje postoji u samom radu, dok god se ne predje na rad sa bankama, fajlovima i podacima na obicnom disku.

Cesto je muka odrzati SSD dovoljno praznim... premestanje temp fajla i page fajlova je korisno za cuvanje prostora, ali onda cemu taj SSD uopste...

Da bi uzivao u potpunosti u tim brzinama, svi podaci bi trebalo da stoje na SSDu. Lepo je sto lagano sve to napreduje, kapacitet raste, stabilnost se poboljsava...

AudioStorm
19-09-2013, 11:02 PM
Tako je psionic !Upravo sam i sam dosao do tog zakljucka,pretrazujuci iskustva ljudi na forumima i ovako uzivo,priznajem sam bio u maloj zabludi da SSD moze za toliko drasticno povecati performanse !

Mislim,u praksi pored brzog podizanja sistema i osjetnijoj brzini otvaranja aplikacija,plus bolja saradnja sa RAMom ako se banke i plugovi vuku sa externog izvora,mislim da nece biti nekog Bog zna brzeg manevra !!

Druga stvar,to ponestajanje prostora,koje ce uvjek biti aktuelno i onda stalno treba strazariti oko toga,moze prilicno da smara :rolleyes:

Uzeti neki od 500GB bi bilo jedino logicno i najbolje resenje,ali tu onda dolazi do konfrontacije sa novcanikom,kucnim budzetom,zenom,socijalnom pravdom i rebalansom drzavne kase :D

Salu na stranu,samo kome zavrsava poso' ,isplati se uzeti ovog malisana

http://www.samsung.com/us/computer/memory-storage/MZ-7TD500BW

Tranzit
20-09-2013, 10:07 AM
Onda mnogo pametnije 2 x 256GB tih "malisana" pa zatim u Windowsu kofigurirati ih kao jedan Striped Volume, cime opet dobijas 512GB ali sa duplo vecim Read i Write. Mada, Samsung SSD iz 840 serije nisu bas prvi izbor. Evo kako se ponasaju 2 x Corsair Force GT po 90GB sto cini 180GB, pri maksimalnim Write od 1.034Mb/sec i Read od 1.100Mb/sec. To je vec veoma, veoma primjetno u radu sa vecim Contentima.

<a href='http://www.picfront.org/d/91A8'><script src='http://www7.picfront.org/picture/G1vNHGGDBY/js/ForceGTStriped.JPG' type='text/javascript'></script></a>

vasko
20-09-2013, 03:34 PM
Cesto je muka odrzati SSD dovoljno praznim... premestanje temp fajla i page fajlova je korisno za cuvanje prostora, ali onda cemu taj SSD uopste...

page file se premesta zbog habanja diska jer flash memorijska celija ima ogranicen broj upisa

Tranzit
20-09-2013, 08:24 PM
... premestanje temp fajla i page fajlova je korisno za cuvanje prostora ali onda cemu taj SSD uopste...Da bi uzivao u potpunosti u tim brzinama, svi podaci bi trebalo da stoje na SSDu. Zar jos neko radi sa Page File ? Pa i "uziva" se u potpunosti, OS stoji na jednom SSD-u, Contenti na druga dva u Striped modusu, a Recording na trecem... sve SSD. Nije to vise tako skupo i "nedostizno", kao na pocetku, a i ne moras po svaku cijenu da imas sest miliona biblioteka od klojih 99,99% uopste ne koristis. A ako ti bas i trebaju toliki Libraryji, iz Boga pitaj kojeg razloga, onda ih spakuj na neki konvencionalni hard disk , pa kad ti u rijetkim slucajevima i zatrebaju... tu su.

psionic
20-09-2013, 09:14 PM
Pa i "uziva" se u potpunosti, OS stoji na jednom SSD-u, Contenti na druga dva u Striped modusu, a Recording na trecem... sve SSD. Nije to vise tako skupo i "nedostizno", kao na pocetku...

To je vec 4 HDDa... Na kojima ne smem mnogo da pisem/brisem, jer ce se pokvariti. A cena tih 4 skoro da prelazi cenu celog racunara :banghead: Kapacitet sve zajedno - kao jedan prosecan obicni HDD.

... a i ne moras po svaku cijenu da imas sest miliona biblioteka od klojih 99,99% uopste ne koristis.

Da, zasto bih imao vise banki ? Dovoljna mi je jedna... :D

A ako ti bas i trebaju toliki Libraryji, iz Boga pitaj kojeg razloga, onda ih spakuj na neki konvencionalni hard disk , pa kad ti u rijetkim slucajevima i zatrebaju... tu su.

Da, upravo to i radim. Spakovane su u 2TB na obicnom HDDu i odatle ih koristim.

Ako neko voli da koristi nove tehnologije - to sam onda ja, uvek trcim pred rudu sto se kaze, kad je rec o nekoj novoj tehnologiji... Ali ovi HDDovi su jos uvek neprivlacni za mene. Ne volim da se ustezem i ogranicavam u radu na bilo koji nacin. Narocito mi nije privlacno to sto su tako mali i tako mnogo kostaju. OK uvek je napredna tehnologija skupa, u ovom tvom setapu bi i moglo da se radi, ali...4x250GB, minimum... Novcanik je postao malo tanji, prohtevi veci...

Tranzit
20-09-2013, 09:34 PM
...Na kojima ne smem mnogo da pisem/brisem, jer ce se pokvariti. ......Ko te tako grdno slaga ? Prije ce da rikne taj tvoj od 2TB. Nisi up to date, cini se.
Vidis, ja ih imam 8 u sistemu, vec par godina i nijedan do sada nije riknuo a pisao sam i brisao do besvjesti po njima.

psionic
20-09-2013, 10:20 PM
Ko te tako grdno slaga ? Prije ce da rikne taj tvoj od 2TB. Nisi up to date, cini se.
Vidis, ja ih imam 8 u sistemu, vec par godina i nijedan do sada nije riknuo a pisao sam i brisao do besvjesti po njima.

http://www.storagesearch.com/ssdmyths-endurance.html

VladaNS
21-09-2013, 01:19 AM
Vaso, SSD-ovi postoje već dugo:

http://www.storagesearch.com/chartingtheriseofssds.html

Da se vratimo on-topic. Ja imam mushkinov chronos već 2 godine. Na njemu mi je operativni sistem, cubase, pt, i svi plugin-ovi. Ubrzao mi je sistem vi?e od bilo kog overcloka procesora ili dodavanja ram memorije. Jednostavno je a must have! Čuo sam da njemu vek trajanja zavisi od toga koliko pi?e?/bri?e?, ali ako na njemu stoje fajlovi koji se ne modifikuju već samo učitavaju (operativni sistem) mo?e da traje 3 puta du?e od HDD-a. Moj savet je:

SSD: operativni sistem, cubase/pt, pluginovi, soundforge, wavelab itd...
HDD: audio projekti, semplovi, muzika itd...

Pozdrav!

awacs
21-09-2013, 01:32 AM
Vaso, SSD-ovi postoje već dugo:

http://www.storagesearch.com/chartingtheriseofssds.html

Znam, i s?m sam to napisao. Kad sam pominjao tričavih dvadeset godina mislio sam na flash-based SSD (o kojima ovde valjda pričamo) :)

Da se vratimo on-topic. Ja imam mushkinov chronos već 2 godine. Na njemu mi je operativni sistem, cubase, pt, i svi plugin-ovi. Ubrzao mi je sistem vi?e od bilo kog overcloka procesora ili dodavanja ram memorije. Jednostavno je a must have! Čuo sam da njemu vek trajanja zavisi od toga koliko pi?e?/bri?e?, ali ako na njemu stoje fajlovi koji se ne modifikuju već samo učitavaju (operativni sistem) mo?e da traje 3 puta du?e od HDD-a. Moj savet je:

SSD: operativni sistem, cubase/pt, pluginovi, soundforge, wavelab itd...
HDD: audio projekti, semplovi, muzika itd...

Pozdrav!

Eto, sve se lepo dogovorismo :)

Pozdrav,

Vasa

wladymeer
22-09-2013, 11:17 PM
Skoro mi drug reče, takvo je stanje u SSD svetu da ćeš pre doći u situaciju da zameniš SSD koji trenutno imaš nego što će isti da "crkne".